Noorse wielerheld Hushovd sluit loopbaan af

De Noorse wielerheld Thor Hushovd heeft besloten om na het WK in Ponferrada een punt achter zijn loopbaan te zetten. Dat heeft de 36-jarige Noor vrijdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt. De oud-wereldkampioen hoopt nog op tijd fit te zijn voor de wereldtitelstrijd.

Volgens Hans Falck, sportchef van de Noorse wielerbond, kan Hushovd de motivatie niet meer opbrengen om nog langer door te gaan. "Thor is geen 24 of 25 jaar oud meer, hij vindt het erg moeilijk om de motivatie te vinden om nog terug te komen op zijn oude niveau, waar hij hoort", aldus Falck. 

"Ik heb een paar dagen geleden met hem gesproken en ik had heel sterk de indruk dat hij niet helemaal lekker zat met zijn gezondheid en zijn motivatie", zo zegt oud-renner Mads Kaggestad, tegenwoordig commentator op de Noorse tv, tegenover VG"Ik had het gevoel dat hij niet langer wanhopig was om zijn carrière maar voort te blijven zetten."

Hushovd stond bekend als een allrounder, die een snelle sprint in de benen had en ook goed was op de kasseien. Hij boekte in zijn loopbaan 43 profzeges, waarvan elf etappes in grote rondes. De eerste daarvan was de achttiende etappe in de Tour de France van 2002. De laatste van die zeges dateert uit 2011, toen hij in de zestiende etappe zijn landgenoot Edvald Boasson Hagen versloeg.

In totaal won hij acht touretappes, naast drie dagzeges in de Vuelta a España. De groene trui in de Tour was in 2005 en 2009 een prooi voor de geblokte Noor, terwijl hij in 2006 het puntenklassement van de Vuelta op zijn naam schreef. De grootste overwinning kwam echter in 2010. Tijdens het WK in Geelong zat hij in het peloton dat Niki Terpstra kort voor de finish inhaalde, waarna hij in de sprint alles en iedereen klopte. 

Ook in klassiekers deed Hushovd het goed. De renner die bij BMC zijn carrière afsluit won in 2006 Gent-Wevelgem. Daarnaast werd hij twee keer derde in Milaan-San Remo en mocht hij op de kasseien van Parijs-Roubaix ook twee keer het podium betreden dankzij een tweede en derde plek.

De laatste zege van Thor dateert inmiddels uit 2013. Hij sloot een succesvol jaar af met zijn negende zege van 2013, een etappe in de Ronde van Peking. Dit jaar kan hij door de ziekte van pfeiffer niet starten in de Tour de France. Wel hoopt hij nog op tijd fit te zijn om in de zomer zijn rentree te maken, zodat hij zijn loopbaan af kan sluiten tijdens het WK.