FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 3 juni 2014

Schotse politie lost Streetview-moord op

De politie van Edinburgh heeft een 'moord' opgelost, die op Google Streetview te zien was. Op diverse foto's op het medium was te zien hoe een man met een bijl een andere man om zeep hielp, maar het geheel blijkt in scène te zijn gezet.

Het onderzoek werd gestart nadat een Streetview-gebruiker geconfronteerd werd met de beelden. Daarop werden diverse agenten op de zaak gezet, maar al snel bleek dat de koelbloedige moord dus slechts een grap was.

Garagehouder Dan Thompson geeft aan dat hij geschokt was op het moment dat twee bromsnorren zijn garage binnenstapten in het kader van het moordonderzoek, al konden deze ook om de stunt lachen. "Ik herkende de Google-auto toen die onze straat binnenreed. Aangezien de straat doodloopt, wist ik dat hij weer terug zou komen", verklaart het 'slachtoffer' van de 'moord'. Een collega rende snel naar binnen en pakte een bijl, waarop de 'moord' werd gepleegd.

Het duo geeft aan zich nu te beraden op een nieuwe Streetview-grap.

Vader verdacht van betrokkenheid bij dood Almelose baby

De politie heeft een man aangehouden in verband met de dood van een baby uit Almelo. De zuigeling werd in mei overgebracht naar het ziekenhuis, nadat de politie een melding van mishandeling had binnengekregen. Een dag na de ziekenhuisopname overleed de baby.

Daarop stelden het Openbaar Ministerie en de politie een onderzoek in. Sectie wees uit dat het kind geen natuurlijke dood is gestorven. De aangehouden man is de vader van de baby. Hij wordt nu verdacht van het mishandelen van een baby.

Om het onderzoek niet te verstoren, worden er geen verdere details over de zaak vrijgegeven.

Bijna een kwart van alle Duitse auto's heeft een technisch mankement

Het afgelopen jaar is het percentage auto’s met een mankement toegenomen van 21,5 naar 24 van het volledige Duitse wagenpark. Het gaat om tien miljoen voertuigen. De meeste voorkomende problemen zijn elektronica, remmen en de verlichting. Dit meldt het keuringsbedrijf TGÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung) gevestigd in Duitsland.

Een van de mogelijke oorzaken is het ouder wordende wagenpark, maar ook achterstallig onderhoud is een belangrijke oorzaak. De Nederlandse brancheorganisatie Bovag luidde vorig jaar al de noodklok over de toenemende hoeveelheid technische mankementen in het Nederlandse wagenpark. Als gevolg van deze technische mankementen neemt de veiligheid van het Nederlandse wagenpark af.

Köstel van GTU heeft een onderzoek laten uitvoeren bij periodieke technische keuringen. De gemiddelde leeftijd van de auto’s in Duitsland is de afgelopen jaren toegenomen en stijgt nog steeds. Momenteel is de gemiddelde leeftijd 9 jaar. Andere defecten zijn onder andere emissiegerelateerde problemen en technische mankementen in de ophanging.

Madonna aangeklaagd voor fitness-dvd's

Het modemerk Hard Candy sleept Madonna voor de rechter. De popdiva wordt ervan beschuldigd inbreuk te maken op het merk middels haar fitness-dvd's, 'Hard Candy Fitness' genaamd. Ze zou zich hiermee ook schuldig maken aan oneerlijke concurrentie.

Madonna lanceerde de dvd's nadat zij in 2011 ook een album met de naam 'Hard Candy' uitbracht. Het modemerk geeft aan dat Madonna wel toestemming had gevraagd om de naam te gebruiken, maar dit verzoek werd afgewezen.

Het bedrijf eist dat Madonna stopt met het gebruik van de naam en wil daarvoor een financiële compensatie zien. Ook wordt haar manager vervolgd, al is het modemerk ervan overtuigd dat Madonna de drijvende kracht is achter de gejatte naam. 

[WK Hockey] Kemperman: hij viel precies op tijd

Hockeyer Robbert Kemperman was dinsdag een tevreden man. De middenvelder van Kampong scoorde vlak voor tijd de verlossende 2-1 voor Oranje tegen Zuid-Korea. "Hij viel precies op tijd", lachte Kempi na afloop. Na een korte stilte volgde nog een woord: "Gelukkig."

De Zuid-Koreanen verdedigden sterk en Oranje moest de door de Aziaten opgetrokken muur slechten. "We hebben er veel ballen ingepompt, veel acties gemaakt", beschreef Kemperman de wedstrijd.

"We wisten dat we buitenom moesten. Wij hebben goed pressie gespeeld, maar zij hebben een goede lange bal", gaf de matchwinnaar aan waar het gevaar school. "Uiteindelijk hebben we vanuit de druk toch kansen gekregen."

Dat Nederland in de beginfase veel kansen weggaf en zelfs achterkwam, daar lag de Nederlandse nummer twaalf niet wakker van. "Zo loopt het soms."

Laatste dag zoektocht speurhonden Panama

De Nederlandse speurhonden die in Panama zoeken naar de vermiste Kris Kremers en Lisanne Froon staken na dinsdag hun zoektocht. Woensdag vliegen de honden en hun begeleiders terug naar Nederland. Dat laat de woordvoerder van de families weten.

De zoekactie naar de Nederlandse vrouwen, die op 2 april rond de plaats Boquete verdwenen, heeft de zaak voor zover bekend geen nieuwe richting gegeven. De Panamese autoriteiten zetten de zoektocht nu voort. Maandag werd in samenwerking met het openbaar ministerie alleen in Boquete zelf gezocht.

Aanvankelijk werd aangekondigd dat de zoektocht door de speurhonden, die vorige week dinsdag van start ging, in totaal elf dagen zou duren. Het is onduidelijk waarom nu eerder wordt gestopt.

In Amersfoort wordt dinsdag een benefietdag voor de twee gehouden. Ondernemers hebben onder meer een veiling, een diner een een concert georganiseerd. Het geld is bedoeld voor de stichting Vind Kris en Lisanne.

Jong Oranje verslaat Luxemburg

Jong Oranje heeft zijn eerste plaats in de EK-kwalificatiepoule verstevigd. De ploeg van coach Albert Stuivenberg was dinsdag in Maastricht met 3-1 te sterk voor Jong Luxemburg. Nederland heeft nu zestien punten uit zes duels, drie meer dan nummer twee Slowakije.

Bij Jong Oranje stonden Jean-Paul Boëtius, Tonny Vilhena, Quincy Promes en Karim Rekik in de basis. Het viertal viel zaterdag af voor de WK-selectie van het Nederlands elftal. Ondanks hun inbreng wist Nederland tegen de defensieve Luxemburgers weinig te creëren. Alleen Nathan Aké was voor rust dicht bij een goal, maar hij kopte tegen de lat en raakte in de rebound de paal.

In de tweede helft ging het beter. Luc Castaignos opende de score en niet veel later rondde Promes een mooie aanval af. De bezoekers deden zowaar iets terug door een foutje van Aké af te straffen, maar dankzij een schot van Promes nam Oranje weer afstand. Daar bleef het bij.

Nederland heeft nog twee duels voor de boeg. De tien groepswinnaars en de vier beste nummers twee strijden in play-offs om zeven tickets voor het EK van volgend jaar in Tsjechië.

Straffen tot 2,5 in zaak Wilfred de Bruijn

In de zaak tegen de aanvallers van Wilfred de Bruijn heeft de rechtbank in Parijs dinsdag celstraffen opgelegd tot 2,5 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De rechter achtte bewezen dat het tweetal De Bruijn en zijn vriend Olivier Couderc in april 2013 zwaar heeft mishandeld.

De foto die de zwaar gehavende Bruijn van zichzelf postte op Facebook met daaronder de opmerking dit is het gezicht van homohaat trok internationaal de aandacht. Hij riep mensen dinsdag op indien nodig hetzelfde te doen. De Bruijn kreeg in Nederland verdere bekendheid door zijn rol als tafelheer in De Wereld Draait Door.

Het Openbaar Ministerie eiste 4 weken geleden dat hoofdverdachte Redouane K. (19) voor 3 jaar de cel in zou gaan, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Hij zou De Bruijn tegen het hoofd hebben geschopt. Tegen de tweede verdachte Abdelmalik M. werd 2,5 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, geëist. K. kreeg dinsdag 30 maanden cel waarvan 12 voorwaardelijk, M. moet 30 maanden zitten waarvan 15 voorwaardelijk.

De Bruijn reageerde opgetogen na de uitspraak omdat alle aanklachten bewezen zijn verklaard. "De rechter heeft duidelijk gezegd dat je niet zomaar mensen kan aanvallen en dat al helemaal niet in groepsverband en omdat iemand tot een bepaalde groep behoort", zei hij tegen het ANP.

Het slachtoffer verklaarde verder heel dankbaar te zijn dat een anonieme getuige zich twee weken na het misdrijf bij de politie meldde. Hij benadrukte dinsdag ook heel blij te zijn met de steun uit de Franse samenleving en dat homofobie - in tegenstelling tot wat sommigen denken - in het land niet wijdverbreid is. "De Fransen zijn nog steeds heel aardige lui, ook al hebben mensen gedacht dat ze dat niet waren."

Straffen tot 2,5 in zaak Wilfred de Bruijn
Straffen tot 2,5 in zaak Wilfred de Bruijn (Foto: ANP)

Taakstraf en alcoholslot voor moeder Linsday Lohan

Dina Lohan is veroordeeld tot een taakstraf van honderd uur omdat ze in beschonken toestand achter het stuur kroop en vervolgens de snelheidslimiet overschreed. Bovendien wordt haar auto voorzien van een alcoholslot.

De rechter veroordeelde de 51-jarige moeder van Lindsay Lohan dinsdag ook tot het betalen van een boete van drieduizend dollar en het volgen van een programma tegen rijden onder invloed.

Dina Lohan bekende vorige maand al dat ze vorig jaar in New York met een slok op achter het stuur heeft gezeten. Ze was naar eigen zeggen op de vlucht voor de paparazzi.

Doden bij gevechten in Oost-OekraÔne

Het Oekraïense leger heeft dinsdag de hele dag gevochten met pro-Russische separatisten bij de oostelijke stad Slovjansk. Daarbij zijn volgens de Oekraïense regering aan beide kanten doden gevallen, meldt persbureau Reuters. Om hoeveel slachtoffers het precies gaat is onduidelijk.

Het leger begon in alle vroegte een offensief bij Slovjansk. Eerder op de dag zei minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov dat de militairen waren doorgedrongen tot rebellenposten bij het dorp Semenovka, ten oosten van Slovjansk. Volgens een woordvoerder van het leger kwamen twee militairen om en raakten er tientallen gewond. Aan de kant van de separatisten vielen zeker driehonderd doden en gewonden, zei hij, maar die cijfers konden niet onafhankelijk worden bevestigd.

De separatisten zeiden eerder op de dag een straaljager en een helikopter uit de lucht te hebben geschoten, maar die berichten worden door de regering naar het rijk der fabelen verwezen.

De gevechten zijn opgelaaid na de presidentsverkiezingen van 25 mei, die gewonnen werden door snoepmagnaat Petro Porosjenko. Maandag bezetten rebellen met automatische wapens en granaatwerpers een grensbewakingsbasis bij Loegansk. Bij die aanval zouden zeker vijf separatisten gedood zijn.

De strijd in Oekraïne heeft volgens de hoofdaanklager van het land aan 181 mensen, onder wie 59 militairen, het leven gekost. Omdat het lastig is om informatie te krijgen uit het oosten ligt dat aantal volgens hem in werkelijkheid nog hoger.

Faber voorzitter PVV Eerste Kamer

Senator Marjolein Faber wordt de nieuwe fractievoorzitter van de PVV in de Eerste Kamer. Ze volgt Marcel de Graaff op, die de partij in Brussel in het Europees Parlement gaat vertegenwoordigen.

Faber is naast senator fractievoorzitter van de PVV in de Provinciale Staten in Gelderland. Dat blijft ze ook gewoon. "Het is wel druk. Ik werk alleen op zondag niet", zei ze dinsdag tegen De Gelderlander. Faber, die drie jaar actief is als politica, is nog wel 'een beetje beduusd' van haar snelle carrière binnen de PVV.

Nieuwe premier LibiŽ gewapenderhand geÔnstalleerd

De nieuwgekozen premier van Libië heeft een radicaalislamitische militie in de arm genomen om zijn ambt te kunnen opnemen. De strijders wisten premier Ahmed Maiteg het regeringsgebouw binnen te loodsen. Interim-premier Abdullah al-Thinni weigert de macht aan zijn opvolger over te dragen, maar had de bewakers van het pand wel bevolen geen bloed te vergieten.

De waarnemend premier waarschuwde maandagavond dat het optreden van de Centraal-Libische brigade van de Libisch Schild-militie een 'geweldsspiraal' in gang dreigt te zetten. Al-Thinni eist dat het parlement met de aanstelling van de nieuwe premier wacht tot het hooggerechtshof donderdag een oordeel velt over de verkiezing van Maiteg.

Het premierschap van Libië is een belangrijk brandpunt geworden in de machtsstrijd tussen islamisten en hun tegenstanders. Het parlement, waarin islamisten de lakens uitdelen, benoemde onlangs na bewogen beraadslagingen Maiteg tot premier. De zakenman, die onder meer een vijfsterrenhotel in Tripoli bezit, zegt inmiddels zijn eerste ministerraad al te hebben gehouden.

Door het getouwtrek om het premierschap nemen de politieke spanningen in Libië nog toe. Het land heeft al veel te stellen met de machtsstrijd tussen radicaalislamitische milities en de strijders van generaal buiten dienst Khalifa Hifter, die heeft gezworen Libië van de islamisten te bevrijden. Islamistische parlementariërs veroordelen Hifters campagne als een 'staatsgreep' van een 'terrorist'.

Brouwer en Meeuwsen beginnen met zege op EK

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben hun eerste wedstrijd op het EK gewonnen. De regerend wereldkampioenen, die als tweede geplaatst zijn in Cagliari, waren dinsdag met 2-1 te sterk voor Martins Plavins en Aleksandrs Solovejs uit Letland: 21-15, 15-21, 15-12.

Het Nederlandse duo speelde pas zijn derde duel samen dit seizoen, omdat Meeuwsen tot vorige week revalideerde van een blessure. "Ons spel was vandaag niet heel goed, maar we hebben wel onze eerste partij van het seizoen gewonnen", zei Brouwer. "We hebben voor de blessure van Robert afgesproken dat we hier voor een medaille zouden gaan dus daar houden we aan vast."

Jon Stiekema en Christiaan Varenhorst begonnen met een zege op het Zwitserse koppel Sebastian Chevallier en Alexei Strasser. Het werd 2-0 voor de nummers elf van de plaatsingslijst: 21-17, 21-18. Daan Spijkers en Michiel van Dorsten gingen met 2-0 onderuit tegen Andrea Tomatis en Alex Ranghieri uit Italië (18-21, 20-22).

'Onderzoek Meavita slaat plank mis'

Het twee jaar durende onderzoek naar de ondergang van zorginstelling Meavita slaat de plank op meerdere punten mis. Dat beweert de oud-toezichthouder bij het concern Loek Hermans in zijn verweerschrift, zo meldt Nieuwsuur dinsdag. Volgens Hermans was er geen sprake van wanbeleid bij Meavita en is de kritiek op zijn persoon onterecht.

De VVD-senator meent dat er veel te gemakkelijk over zijn rol en die van de andere oud-commissarissen is geoordeeld. Ook vindt hij dat het rapport - dat in opdracht van de Ondernemingskamer werd opgesteld - hem tot een 'mikpunt voor onvrede' hebben gemaakt, zo staat in het door zijn advocaat opgestelde verweerschrift.

Hermans wijst erop dat de ideeën over toezicht flink zijn veranderd, sinds hij als voorzitter van de raad van commissarissen bij Meavita begon. Hij meent daarom dat het te gemakkelijk is om zijn functioneren langs de meetlat van 'huidige inzichten' voor toezicht te leggen.

De voormalig president-commissaris van Meavita kreeg er in augustus vorig jaar flink van langs in het onderzoek naar het faillissement van de zorginstelling. De bestuurders in het bedrijf waren niet in staat om de forse financiële problemen bij het bedrijf het hoofd te bieden. De toezichthouders waren op hun beurt te laat met ingrijpen.

Meavita ontstond in 2007 uit een fusie van de vier grootste thuiszorgbedrijven, die op dat moment financieel gezond waren. Met twintigduizend werknemers was het de grootste thuiszorgonderneming in Nederland. Twee jaar later ging Meavita failliet, met duizend ontslagen tot gevolg.

Het onderzoek naar Meavita werd bijna drie jaar geleden ingesteld, nadat vakbond Abvakabo FNV een procedure aanspande bij de Ondernemingskamer. De bond wil de bestuurders financieel aansprakelijk stellen voor het bankroet en de daaruit volgende schade. Die zaak dient woensdag en donderdag.

'Ontsnappingspoging bij Pieter Baan Centrum'

Uit het Pieter Baan Centrum in Utrecht zou dinsdagavond iemand geprobeerd hebben te ontsnappen. Dat meldt RTV Utrecht. De politie was in groten getale uitgerukt en had een deel van de omgeving afgezet. Ook werd een politiehelikopter opgeroepen.

Rond 21.30 uur was de afzetting weer weggehaald. De politie was niet direct bereikbaar voor commentaar.

In het Pieter Baan Centrum worden verdachten van misdrijven onderzocht om te beoordelen of ze toerekeningsvatbaar zijn of geestelijke stoornissen hebben.

Nick & Simon weer in prijzen bij Sterren.nl Awards

Nick & Simon hebben dinsdagavond voor de zesde keer de Sterren.nl Award voor beste groep in ontvangst mogen nemen. Nog nooit wist een ander gezelschap het Volendamse duo te verslaan in deze categorie.

Andere artiesten die in de prijzen vielen tijdens de prijzenregen van TROS-muziekplatform Sterren.nl waren Jannes, die werd uitgeroepen tot beste zanger, en Leonie Meijer, die bij de vrouwen won.

Berge Verzet van Thomas Berge won de Sterren.nl Award voor beste album. Jan Smit maakte de beste single met zijn hit Leeg om Je Heen en Frans Duijts' Blijf Vannacht bij Mij ging met de winst aan de haal in de categorie beste levenslied.

Andere prijzen die werden uitgereikt waren die voor beste videoclip en rijzende ster, die naar respectievelijk Ancora met Vrij als de Wind en Henk Bernard gingen. Het was al bekend dat Pierre Kartner, ook bekend als Vader Abraham, de Troskompas Oeuvre Award zou krijgen.

De Sterren.nl Awards werden uitgereikt in Apeldoorn. De presentatie van de show was in handen van Monique Smit en Tim Douwsma.

Polen geeft Lech Walesa-prijs aan Krimtataar

Een leider van de Tataarse gemeenschap op de Krim heeft dinsdag een democratieprijs gekregen in Polen. Mustafa Dzhemilev ontving de Lech Walesa Solidariteitsprijs op een ceremonie waar ook de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en de nieuwe Oekraïense president Petro Porosjenko aanwezig waren.

Dzhemilev was een dissident in de tijd van de Sovjet-Unie, toen de Tataren op het schiereiland werden vervolgd. Hij heeft zicht dit jaar verzet tegen de Russische annexatie van de Krim. Porosjenko noemde hem 'een grootse Oekraïense held'.

Joling: Gordon moet een beetje na gaan denken

Gerard Joling stoort zich enorm aan de uitlatingen die Gordon heeft gedaan. Op de entertainmentwebsite van de ex-Topper stond maandag dat hij het niet ziet zitten in de aanstaande film over de Toppers en het bedrag dat Joling en Jeroen van der Boom hebben binnengeharkt met de laatste concertreeks van het gezelschap. "Het zal wel met een sisser aflopen, maar hij moet wel een beetje na gaan denken, want het is ook een keer klaar", aldus Joling.

"Het is natuurlijk heel akelig dat iemand zomaar bedragen loopt te roepen, want geld is nooit iets waar wij over praten", ging de zanger dinsdagavond verder in RTL Boulevard. "Ik vind het gewoon ontzettend jammer." Gordon benadrukt dat de teksten op Geer Draait Door niet van hem zijn, maar van zijn brutale strip-alter ego Goor. "Het is zijn site, dus hij is daar ook verantwoordelijk voor", vindt Joling echter.

SomaliŽ krijgt weer Amerikaanse ambassadeur

De Verenigde Staten stellen voor het eerst in meer dan twintig jaar weer een ambassadeur voor Somalië aan. Wie de post gaat vervullen is nog niet bekend, maar de benoeming is een belangrijke investering van de VS in de betrekkingen met de regering in Mogadishu.

Voorlopig is de Amerikaanse regering niet van plan een ambassade in Somalië te openen, liet onderminister van buitenlandse zaken Wendy Sherman dinsdag weten. Het Oost-Afrikaanse land wordt nog altijd onveilig gemaakt door strijders van het radicaalislamitische rebellenbeweging Al-Shabab.

Amerikaanse diplomaten onderhielden de contacten met Somalië tot dusver vanuit buurland Kenia.

Vorig jaar opende de Britse regering een ambassade op het zwaarbewaakte vliegveld van de Somalische hoofdstad.

Asus toont brute kracht van pc-gaming

Tijdens Computex 2014 komt Asus met een aantal dikke game-pc's op de proppen. Asus, die de hardware toont onder zijn gamersmerk Republic of Gamers, laat naast de twee rigs ook een serieuze game-laptop zien. Verder worden verschillende moederborden, videokaarten en invoerapparaten getoond.

De desktops, G20 en GR8 gedoopt, tonen met hun opvallende uiterlijk veel gelijkenissen met consolebehuizingen. De G20 beschikt onder andere over een i7-processor en een NVIDIA GeForce GTX 780 grafische kaart. Met behulp van een verborgen luchtkanaal ben je verzekerd van efficiënte koeling en stilte; de G20 verstookt idle slechts 20W en de koeling beperkt zich tot 30dB(A). De kleinere GR8, eveneens uitgerust met een i7-processor, moet het op grafisch gebied doen met de iets minder indrukwekkende GTX 750Ti. Wel verstookt deze met 15W idle nóg minder stroom. Verder is de GR8 compatibel met SteamOS van Valve en de bijbehorende controller.

ROG G20   ROG GR8

Naast de desktops is er door Asus ook een gamingnotebook tentoongesteld. De GX500, een 15.6" laptop met ultra-HD scherm (3840x2160 resolutie), heeft een i7-processor, een GTX860M-gpu en een pci-e-ssd. Met slechts 19mm dikte en een gewicht van 2,2 kilogram is dit een veelbelovende kandidaat voor de veeleisende notebookgamer. Klik hier voor beelden van deze fraaie vertoning.

Ten slotte komt Asus met een aantal componenten waarvan de Ares III de meeste indruk maakt. Deze watergekoelde singleslot-videokaart bestaat uit twee R9 290X-gpu's die samen 8GB aan GDDR5 geheugen produceren. Dit zou naar eigen zeggen op dit moment 's werelds snelste videokaart moeten zijn. Behalve de grafische krachtpatser worden er nog drie moederborden, een 27" beeldscherm, een toetsenbord en een muis getoond.

Al dit moois moet zo rond Q3 op de markt verschijnen. Prijzen zijn nog niet bekend.

Republic of Gaming 2014 hardware

Veiling voor vermiste vrouwen levert 7,5 mille op

Een veiling in Amersfoort voor de stichting die geld inzamelt voor de zoektocht naar de in Panama vermiste Lisanne Froon en Kris Kremers heeft dinsdag ruim 7.500 euro opgeleverd. Onder meer een boxspring, een make-over en verschillende kunstwerken gingen onder de hamer.

Ondernemers uit de Utrechtse plaats organiseerden dinsdag een benefietdag voor Kremers en Froon. Naast de veiling was er onder meer ook een sponsorloop, een diner en een concert. Die activiteiten leveren ook geld op. Het programma werd afgetrapt door burgemeester Lucas Bolsius.

De stichting Vind Kris en Lisanne gebruikt het geld om in Panama door te zoeken naar de vrouwen, die sinds 1 april vermist zijn. Eerder op de dag werd juist bekend dat de Nederlandse speurhonden die in Panama naar de twee zochten hun zoektocht staken.

[WK Hockey] Oranjemannen op het nippertje langs Zuid-Koreanen

De Oranjemannen hebben hun tweede wedstrijd op het WK nipt gewonnen. Zuid-Korea hield de ploeg van bondscoach Paul van Ass lang op 1-1, maar in de slotfase van het duel schoot Robbert Kemperman zijn ploeg alsnog naar de overwinning.

Oranje had het in de beginfase uiterst lastig tegen Zuid-Korea, dat Nederland op de laatste twee WK’s versloeg. De Aziaten waren in de eerste vijftien minuten weer de plaaggeest van weleer en kregen drie strafcorners. Poging twee leverde via Hyunwoo Nam een doelpunt op.

Nederland herstelde zich na zo’n twintig minuten van de kleurloze en slordige openingsfase. Oranje kreeg kansen, via Billy Bakker en Constantijn Jonker. Ook Valentin Verga leek op weg om het Zuid-Koreaanse doel onder vuur te nemen, maar de vleugelspits werd onderuitgehaald door doelman Myungho Lee. De bal belandde – meer dan terecht – op de stip, waar Jeroen Hertzberger het buitenkansje verzilverde.

Het begon te lopen bij Oranje, dat veel feller was dan in het begin. Nederland kreeg mogelijkheden om op voorsprong te komen, maar strafbalveroorzaker Lee lag meerdere malen in de weg. Ondertussen was Mink van der Weerden van het veld gegaan met een pijnlijke arm. Het strafcornerkanon keerde na rust terug tussen de lijnen.

Ook in de tweede helft was het het drukst in de Koreaanse cirkel, die door de taaie Aziaten met hand en tand werd verdedigd. Maar Oranje slaagde er lang niet in om het scorebord in beweging te brengen. Seve van Ass kreeg de grootste kans: hij kon vrij uithalen met zijn backhand. De poging van de aanvaller ging echter hard en hoog over het doel. In de laatste minuten van het duel schreef Robbert Kemperman de bevrijdende 2-1 op zijn naam. Met een harde knal schoot hij Nederland naar de overwinning.

N.E.C. strikt Brood als nieuwe trainer

Ruud Brood is de nieuwe trainer van N.E.C. Dat meldt de Nijmeegse club, die afgelopen seizoen degradeerde uit de Eredivisie, dinsdag. De 51-jarige Brood tekent een contract voor een seizoen, met een optie voor nog een jaar. Hij is de opvolger van Anton Janssen, die vorige week werd ontslagen.

Onder Brood wil N.E.C. zo snel mogelijk terugkeren op het hoogste niveau. "Onze wensen zijn duidelijk en komen overeen: we willen samen de degradatie te boven komen en zo snel mogelijk terugkeren naar de Eredivisie", laat directeur algemene zaken Bart van Ingen weten. "Daarnaast denken we dat Ruud als trainer past bij N.E.C. Hij maakt spelers individueel beter maar zorgt ook zeker voor het optimaal functioneren van een team."

Brood werkte eerder bij Helmond Sport, Heracles Almelo, RKC Waalwijk en Roda JC. Met RKC wist hij in 2009 en 2011 promotie af te dwingen. Vorig jaar december werd de oud-prof ontslagen bij Roda vanwege teleurstellende resultaten. Onder zijn opvolger Jon-Dahl Tomasson ging het echter alleen maar minder.

Brood komt op Heracles na al zijn voormalige werkgevers weer tegen in de Jupiler League.

Meppelink en Van Iersel goed van start op EK

Madelein Meppelink en Marleen van Iersel zijn uitstekend begonnen aan het EK beachvolleybal. In het Italiaanse Cagliari was het Nederlandse duo dinsdag met 2-0 te sterk voor de Noorse vrouwen Janne Kongshavn en Victoria Faye Kjølberg: 21-13 en 21-10. De partij duurde nog geen halfuur.

Van Iersel veroverde in 2012 de Europese titel. Toen vormde ze nog een koppel met Sanne Keizer. Samen met Meppelink is ze als zesde geplaatst in Cagliari. "Dit was een goede wedstrijd om in te komen en te wennen aan de wind", liet Meppelink na afloop weten. "Onze doelstelling dit EK is het bereiken van de halve finale."

Ook Jantine van der Vlist en Rimke Braakman wonnen hun eerste groepsduel. Het Poolse koppel Monika Brzostek en Kinga Kolosinska werd met 2-0 verslagen (22-20 en 21-13).

De duo's Laura Bloem en Marloes Wesselink en Michelle Stiekema en Ilke Meertens verloren met 2-1. Bloem en Wesselink gingen onderuit tegen Isabelle Forrer en Anouk Vergé-Dépré uit Zwitserland (21-12, 21-13 en 10-15). Voor Stiekema en Meertens waren de Tsjechen Kristyna Kolocova en Marketa Slukova te sterk (21-18, 10-21 en 12-15).

Het EK duurt tot en met zaterdag.

[RG] Djokovic en Gulbis naar laatste vier

Novak Djokovic en Ernests Gulbis zijn doorgedrongen tot de halve finale van Roland Garros. De als tweede geplaatste Serviër was met 7-5, 7-6 (5) en 6-4 te sterk voor Milos Raonic (8). De Let reikte voor het eerst in zijn carrière tot de laatste vier van een grandslamtoernooi door Tomas Berdych (6) met 6-3, 6-2 en 6-4 te verslaan.

Gulbis elimineerde zondag al Roger Federer in de achtste finales en tegen Berdych nam hij zowel in de eerste als tweede set overtuigend afstand. De Tsjech, in 2010 halvefinalist in Parijs, leverde ook in het derde bedrijf meteen zijn opslag in en opnieuw slaagde hij er niet in die schade te repareren.

Gulbis, de nummer zeventien van de wereld, stond voor de tweede keer in de kwartfinale op Roland Garros. In 2008 werd hij daarin verslagen door Novak Djokovic, die nu bij de laatste vier zijn tegenstander is.

De Serviër had het lange tijd lastig met Raonic. Op 5-6 in de eerste set leverde de Canadees echter zijn service in en in het tweede bedrijf ging hij in de tiebreak onderuit. Djokovic liep in de derde set snel uit naar 4-0. Hij verzuimde op 5-2 de wedstrijd uit te serveren, maar dat bleek uitstel van executie. Drie games later was het wel raak.

Djokovic, de verliezend finalist van 2012, schreef al zes Grand Slams op zijn naam, maar was nog nooit de beste op het Franse gravel.

Alkmaar sleept AZ voor de rechter

De gemeente Alkmaar sleept AZ voor de rechter. De gemeente vindt dat er afspraken worden geschonden nu de voetbalclub het nieuwe trainingscomplex in de Zaanstreek laat bouwen. Volgens Alkmaar wijst AZ overleg over die in 2011 gemaakte afspraken van de hand.

De eredivisionist liet de gemeente schriftelijk weten een geheel andere visie te hebben en niets te voelen voor verdere gesprekken. Ook een door de gemeente aangestelde verkenner lukte het nog niet bij AZ aan tafel te komen.

AZ en Alkmaar bereikten drie jaar geleden overeenstemming over de realisatie van een volledig nieuwe trainingscomplex aan de Alkmaarse westrand. Door mogelijke bezwaarprocedures kreeg de club echter te weinig zekerheid dat de bouw deze zomer van start kon gaan.

AZ besloot andere opties te overwegen en meldde zich eerder dit jaar bij de gemeente Zaanstad. Half mei werd vervolgens voor Wijdewormer gekozen. Vanaf 2015 moet de jeugd daar gaan spelen, later zal ook het eerste elftal er gaan trainen.

'Toch geen jihad tegen Cadbury'

Het gerucht dat chocoladerepen van Cadbury varkensvlees zouden bevatten, is niet waar. Hiermee lijkt de zoetwaarfabrikant aan het nippertje te zijn ontsnapt aan een heilige oorlog.

Nadat het fabeltje over varkens-dna door het Maleisische ministerie van Volkgezondheid in de wereld was gebracht, reageerden veel islamitische organisaties op de voor hun zo kenmerkende manier. Een boycot op producten van de chocolademaker was nog het minste dat geëist werd. Om een goed verzet te kunnen bieden aan dit complot om de islam te verzwakken werden ook oproepen gedaan tot een heuse jihad.

Moslimleiders leek het verder een goed plan dat Cadbury bloedtransfusies zou gaan betalen om het bloed van de arme slachtoffers te kunnen zuiveren van het onreine varkensvlees. De arme liefhebbers van chocolade vreesden namelijk niets minder dan de hel, waarin ze volgens hun boekje in terecht zouden komen na het –onbedoeld- consumeren van dit verboden voedsel.

Twee soorten 'besmette' chocolade werden uit de handel genomen. Indonesië en het gezellige Saoedi-Arabië besloten ook meteen maar repen te gaan testen op sporen van varkens. Een wereldwijde boycot leek een reële mogelijkheid.

Nieuwe tests tonen echter aan dat de Maleisiërs misschien nog eens goed naar hun meetinstrumenten of hun deskundigheid moeten gaan kijken, want er lijkt weinig te kloppen van hun eerdere bevindingen. De minister van Islamitische Religieuze Zaken heeft nu ook toegegeven dat de tests ondeugdelijk waren.

Bij Cadbury zijn ze nu wel bang dat daarmee de kous nog niet af is. Het bedrijf denkt dat zo'n gerucht een heel eigen leven gaat leiden en dat het nog wel even kan duren voordat een Maleisische moslim weer chocolade durft te eten.

VS vervolgen krijgsgevangene wellicht voor desertie

Het Amerikaanse leger sluit niet uit dat de door de Afghaanse Taliban vrijgelaten sergeant Bowe Bergdahl wordt vervolgd voor desertie. Bergdahl verliet zijn legerbasis in 2009 ongewapend, werd prompt ontvoerd door de Taliban en zaterdag geruild voor vijf gevangen Taliban-kopstukken. Volgens sommige van zijn strijdmakkers heeft hij andere militairen in gevaar gebracht.

Chef-staf Martin Dempsey wil een eventueel onderzoek naar Bergdahls handelswijze niet in de wielen rijden, maar acht zo'n onderzoek wel denkbaar. De Amerikaanse landmacht 'is er in het verleden van beticht weg te kijken van wanpraktijken', zei Dempsey dinsdag. Ook al was Bergdahl vijf jaar lang gevangene van de Taliban en verdient hij mededogen, 'is het voorbarig' om ervan uit te gaan dat het leger eventueel plichtsverzuim door de vingers zou zien.

Aan de geplande bevordering van de 28-jarige Bergdahl gaat in ieder geval onderzoek vooraf, aldus de chef-staf. Krijgsgevangenen krijgen tijdens hun gevangenschap automatisch promotie. Ook Bergdahl zou binnenkort in rang opklimmen, maar nu hij is teruggekeerd gaat het leger eerst na of zijn handel en wandel wel een bevordering rechtvaardigen.

President Barack Obama wees kritiek op de ruil van vijf op Guantanamo Bay gevangen Taliban voor de vrijheid van Bergdahl dinsdag van de hand. "We halen een gevangen Amerikaanse soldaat hoe dan ook terug naar huis - ongeacht de omstandigheden", zei Obama. "We verbinden daaraan geen voorwaarden."

De president verklaarde dat zijn regering wel degelijk met het Congres heeft overlegd over de gevangenenruil. De mogelijkheid daarvan was al 'enige tijd' onderwerp van gesprek tussen regering en Congres, zei Obama.

Meerdere Republikeinen verwijten het Witte Huis dat het met de ruilovereenkomst de Amerikaanse wet heeft overtreden. Die schrijft voor dat het Congres dertig dagen van tevoren op de hoogte moet worden gesteld van een ruil met gevangenen uit Guantanamo Bay. De Amerikaanse regering houdt vol dat de 'unieke en dringende omstandigheden' noopten tot onmiddellijke actie.

Bergdahl verblijft in een Amerikaans legerziekenhuis in Duitsland.

Vettel verwacht gridstraffen vanwege motoren

Red Bull Racing-coureur Sebastian Vettel verwacht dit jaar tegen minimaal een gridstraf aan te lopen vanwege een motorwissel. De bolide van de Duitser heeft al meermalen met problemen gekampt, waardoor hij al diverse onderdelen voortijdig heeft moeten laten vervangen. Dit kan hem later dit jaar op gaan breken.

Autosportfederatie FIA heeft in de regels namelijk bepaald dat een coureur de beschikking heeft over vijf stuks van elk onderdeel, te weten de motor, de turbo, een MGU-H, de MGU-K, ERS en ECU. Kom je boven de vijf, dan volgt een gridstraf van tien plaatsen. Nieuw voor dit jaar is dat als een tweede component boven de vijf komt dit ook een gridstraf van vijf posities oplevert. Daarom ziet Vettel het dan ook somber in, zeker omdat hij al veel delen verbruikt heeft. "Het is makkelijk in te calculeren dat ik niet genoeg motoren over heb voor de rest van het seizoen."

Merkel suggereert Lagarde voor post Barroso

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft Frankrijk gevraagd of het IMF-baas Christine Lagarde naar voren wil schuiven als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Reuters heeft dit van betrouwbare bronnen vernomen, aldus het Britse persbureau dinsdag.

De Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker is door de Europese Volkspartij (EVP) naar voren geschoven om José Manuel Barroso op te volgen als commissievoorzitter. De EVP, waartoe onder meer het CDA en Merkels CDU/CSU behoren, werd de grootste in de Europese verkiezingen in mei. Maar de Britse premier David Cameron ziet Juncker niet zitten op die post.

Merkel suggereert Lagarde voor post Barroso
Merkel suggereert Lagarde voor post Barroso (Foto: ANP)

[WK Hockey] VS verrast opnieuw en houdt ArgentiniŽ op gelijkspel

De hockeyvrouwen van de VS hebben opnieuw voor een stuntje gezorgd. Na de overwinning op Engeland, hielden de Amerikanen Argentinië dinsdagavond op een gelijkspel. In het GreenFields Stadion werd het 2-2.

Het duel was dé perfecte opwarmer voor de ontmoeting tussen de Oranjemannen en Zuid-Korea. Beide ploegen klapten er vanaf het begin op en lieten een potje fanatisme zien. Het was Argentinië dat als eerste dichtbij een openingstreffer was. In de tweede minuut mochten de Zuid-Amerikanen aanleggen voor een strafcorner en Carla Rebecchi pushte ziedend hard op de paal.

Vervolgens werd het een onderlinge strijd tussen Delfina Merino en de Amerikaanse goalie Jackie Kintzer. De aanvaller was keer op keer het eindstation van de Argentijnse aanvallen, maar de sluitpost stond telkens haar mannetje. Aan de andere kant leken de Amerikanen op voorsprong te komen, maar de benutte strafcornervariant werd uiteindelijk afgekeurd wegens obstructie.

Tien minuten voor rust konden de aanhangers van de stars and stripes juichen. Nadat het eerste schot van Katie Reinprecht nog door sluitpost Belen Succi werd gekeerd, was haar tweede poging wel raak: 0-1. Lang konden de Amerikanen hier niet van genieten. Bij de tweede Argentijnse corner schoot Silvina D’Elia op het oog een mislukte bal, maar met hulp van de strafcornerverdediging belandde hij alsnog achter de doellijn: 1-1.

Na rust – toen de regen met bakken uit de hemel kwam – bleven beide teams gretig, al had Argentinië de overhand. Toch werd het niet heel spannend rondom beide goals. Het enige opwindende dat gebeurde was een fan die in pandapak over het veld rende. Dat was anders in de laatste tien minuten van het duel. Luciana ‘Lucha’ Aymar bracht het Argentijnse publiek in extase door de 2-1 aan te tekenen. Kelsey Kolojejchick maakte al snel een einde aan de feestvreugde. De aanvaller maakte twee minuten later de 2-2.

Na twee duels is de spanning om te snijden in poule B. Argentinië, China, Duitsland en de VS hebben allemaal vier punten. De koppositie is in handen van de Argentijnen, die vaker hebben gescoord.

'Corporaties verwachten minder te bouwen'

De bouw van nieuwe woningen voor corporaties loopt ook volgend jaar nog terug. Dat verwachten althans de grootste woningcorporaties van Nederland, zo meldt vakblad Cobouw dinsdag op basis van bouwprognoses. De corporaties denken in 2015 zo'n zesduizend nieuwbouwwoningen nodig te hebben, een afname van vijf procent in vergelijking met dit jaar.

De vooruitzichten van de 23 corporaties, verenigd in koepel De Vernieuwde Stad, komen daarmee niet overeen met die van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Dat onderzoeksbureau rekent er juist op dat de bouwsector volgend jaar zo'n vier procent meer huizen mag bouwen. EIB doelt daarbij overigens op alle woningen, niet alleen die bedoeld voor corporaties.

Ook de Rabobank voorzag anderhalve maand geleden al het aantrekken van de bouwproductie in 2015. Wel is de bank iets voorzichtiger, met een groeiverwachting van tweeënhalf procent. Van de corporaties hoeft die groei echter niet te komen, zo schrijft Cobouw. Voor dit jaar verwachten corporaties een productiedaling van 33 procent.

El-Sissi officieel winnaar verkiezingen Egypte

Abdel-Fattah el-Sissi was al Egyptes gedoodverfde nieuwe president, maar zijn overwinning in de presidentsverkiezingen is dinsdag officieel geworden. De kiescommissie maakte bekend dat de voormalig legerleider 96,9 procent van de stemmen heeft behaald. Kort na de afkondiging kwamen honderden aanhangers van El-Sissi samen op het Tahrirplein in Caïro om de overwinning van hun kandidaat te vieren.

De opkomst lag op ruim 47 procent, wat een tegenvaller is voor El-Sissi. Het leger zette onder zijn leiding vorig jaar president Mohammed Morsi af, en de afgezwaaide generaal hoopte op een stevig mandaat om het land te leiden. Toen op de tweede verkiezingsdag bleek dat de opkomst flink tegenviel werd er nog een derde kiesdag georganiseerd, maar dat mocht niet baten. De beelden die tijdens de verkiezingen uit Egypte kwamen waren vooral van lege stembureaus.

Mexico verhoogt straf voor ontvoeringen

De Mexicaanse regering heeft de gevangenisstraffen voor ontvoeringen fors verhoogd. De minimale straf gaat van twintig naar veertig jaar. De maximale straf kan oplopen tot 140 jaar. Mexico wordt de laatste jaren geplaagd door ontvoeringen, vaak door een van de beruchte drugskartels.

De nieuwe richtlijnen werden dinsdag bekendgemaakt. De hoogste straffen zijn bedoeld voor mensen die hun gijzelaars vermoorden.

In 2013 werden 1698 mensen ontvoerd in Mexico. In 2007 werden 438 mensen gekidnapt. Peilingen suggereren echter dat minder dan twee procent van de ontvoeringen bij de politie wordt gemeld. Als dat klopt zouden er jaarlijks bijna honderdduizend mensen worden ontvoerd.

Twintig eredivisiespelers naar BraziliŽ

De Nederlandse Eredivisie levert twintig spelers aan de 32 verschillende selecties voor het WK in Brazilië. Dat is een van de conclusies die kan worden getrokken nu alle definitieve selecties bekend zijn. Het aantal eredivisiespelers dat naar de eindronde van het WK gaat, ligt fors lager dan vier jaar geleden. In Zuid-Afrika gingen 33 spelers uit de Eredvisie mee.

Tien eredivisiespelers komen uit voor het Nederlands elftal. De overige tien komen uit voor acht andere landen. Feyenoord is met vijf internationals hofleverancier, gevolgd door PSV met vier en Ajax met drie spelers.

De volledige lijst:

Oranje: - Daley Blind, Jasper Cillessen, Joël Veltman (Ajax) - Jordy Clasie, Daryl Janmaat, Bruno Martins Indi, Terence Kongolo, Stefan de Vrij (Feyenoord) - Memphis Depay, Georginio Wijnaldum (PSV)

Andere landen: - Aron Johannsson (AZ, Verenigde Staten) - Jason Davidson (Heracles Almelo, Australië) - Uche Nwofor (sc Heerenveen, Nigeria) - Santiago Arias (Colombia), Bryan Ruiz (Costa Rica) (PSV) - Alireza Jahanbakhsh (NEC, Iran) - Felipe Gutierrez (FC Twente, Chili) - Tommy Oar (FC Utrecht, Australië), - Christian Atsu (Ghana), Renato Ibarra (Ecuador) (Vitesse)

[WK Hockey] Duitsers willen zich tegen Oranje herstellen

De Duitse mannenhockeyploeg moet vrijdag tegen Nederland 'honderd procent beter' spelen dan in de 1-0 nederlaag tegen Argentinië van dinsdag. Dat zei de Duitse aanvoerder Maximilian Müller na afloop van de verrassende zeperd van zijn ploeg.

Müller was ronduit kritisch over het optreden van Duitsland. "We speelden te traag en hadden achterin niet genoeg creativiteit. Met deze balsnelheid kunnen we niet verwachten kansen te creëren."

De Duitse bondscoach Markus Weise was niet blij met de nederlaag, maar was ook laconiek. "Dit kan altijd gebeuren. Geen enkele ploeg hier speelt perfecte wedstrijden." Toch was de nederlaag te voorkomen. "Normaal gesproken scoren we altijd wel een keer, maar vandaag lukte het niet."

Van Nederland was captain Müller zondag onder de indruk. "Ze zijn een van de topfavorieten, zo niet de topfavoriet. Ze speelden een heel overtuigende wedstrijd tegen de Argentijnen."

Verdachte steekpartij Leidschendam langer vast

De 22-jarige Leidschendammer die donderdag werd aangehouden voor het doodsteken van een 18-jarige plaatsgenote, blijft nog zeker veertien dagen vastzitten. De man was de vriend van het slachtoffer. Ze woonden samen in de Zuid-Hollandse plaats, laat het Openbaar Ministerie in Den Haag dinsdag weten.

De hulpdiensten werden donderdag rond 04.30 uur gewaarschuwd dat iemand onwel was geworden in een woning aan de Dijkstraafstraat. Daar lag het zwaargewonde slachtoffer, dat later ter plaatse overleed. Haar vriend was ook in de woning en werd aangehouden voor betrokkenheid bij haar dood.

De Leidschendammer zit in volledige beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Om die reden kan het OM verder ook geen inhoudelijke mededelingen over de zaak doen.

'Arabische Lente heeft terroristen versterkt'

De Arabische Lente heeft de invloed en kracht van terroristische groeperingen versterkt. Dat heeft de Algerijnse minister van buitenlandse zaken Ramtane Lamamra dinsdag gezegd. Lamamra sprak op een forum over gevaren die Noord-Afrika bedreigen.

Volgens de minister waarschuwt Algerije al langer voor de instabiliteit die buurland Libië bedreigt. Lamamra zegt dat hiermee een nieuw onveilig gebied in het noorden en westen van Afrika is ontstaan. In Libië hebben islamistische milities sinds de val van Moammar Gadhafi aan kracht gewonnen.

In 2011 verdreven antiregeringsbewegingen de regimes van Egypte, Libië en Tunesië. In Algerije bleef het stil tijdens de Arabische Lente, mede doordat het geweld van de Algerijnse Burgeroorlog van 1991 tot 2002 bij de meeste Algerijnen nog vers in het geheugen staat. Hierbij kwamen naar schatting 200 duizend mensen om het leven.

Roemeense medicijnbaron springt van balkon

De van corruptie verdachte Roemeense zakenmagnaat Ilie Vonica is dinsdag omgekomen bij een vermoedelijke sprong van het balkon van zijn villa in Sibiu. Roemeense media melden dat Vonica een afscheidsbrief heeft achtergelaten en spreken van zelfmoord.

De 58-jarige Vonica was een van de rijkste mannen van Roemenië. De eigenaar van het Polisano-imperium maakte fortuin met onder meer een keten van apotheken en medische klinieken.

Hij en zijn vrouw Ioana kwamen onlangs echter in het vizier van het openbaar ministerie, dat hen verdenkt van het oplichten van het ziekenfonds. Vonica's Reteta-apotheken zouden meer dan duizend valse recepten voor kankermedicijnen hebben uitgeschreven en de staatsziektekostenverzekering zo voor 3,5 miljoen euro hebben getild.

De politie onderzoekt nog hoe Vonica aan zijn einde is gekomen.

Tahrirplein hermetisch afgesloten

Het beroemde Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro wordt vrijgemaakt om donderdag de viering van de verkiezingsuitslag te vieren. Dinsdag sloten Egyptische veiligheidstroepen het plein kort voor de bekendmaking van de definitieve uitslag van de presidentsverkiezingen hermetisch af. De verkiezingen werden met een verpletterende meerderheid gewonnen door Abdel-Fattah el-Sissi, onder wiens leiding het leger vorig jaar president Mohammed Morsi afzette.

Het Tahrirplein was het middelpunt van de protesten tegen Hosni Mubarak in 2011, die het einde inluidden van de heerschappij van de autocratische leider. Sinds Morsi's val is het plein vaker afgezet, om te beletten dat zijn aanhangers op het plein demonstraties houden. Zondag wordt El-Sissi beëdigd.

Wooninvesteringsfonds doet portefeuille in verkoop

Het Wooninvesteringsfonds (WIF) verkoopt het grootste deel van zijn huurwoningen. Het fonds, in 2005 opgericht om huizen van corporaties in financiële nood over te kunnen nemen, wil nog voor september van 3848 woningen af. Dat laat vastgoedadviseur Capital Value, dat de verkoop van de huizen begeleidt, dinsdag weten.

Een reden voor de massale verkoop geeft Capital Value niet. Volgens NRC Q moet het WIF de vrije huurwoningen en sociale huurhuizen van de hand doen omdat het fonds in geldnood is. De krant stelt bovendien dat het niet bij deze verkoop blijft. Ook de paar honderd overgebleven woningen worden binnenkort in de verkoop gedaan, ergens later deze maand.

Door alle woningen te verkopen probeert het WIF een gat van ongeveer tachtig miljoen in de financiering te dichten. Vooral in Rotterdam, Groningen, Schiedam en Purmerend heeft het fonds veel huurwoningen.

NOS-presentatrice Annechien Steenhuizen zwanger

Annechien Steenhuizen is in verwachting van haar tweede spruit. De 37-jarige presentatrice van het achtuurjournaal is nu halverwege haar zwangerschap, bevestigt een woordvoerder van de NOS dinsdagavond.

"Ze voelt zich uitstekend en is dolgelukkig", aldus de zegsman. "Hier bij de NOS hebben we haar allemaal al uitbundig gefeliciteerd", laat de hoofdredacteur van het NOS Nieuws Marcel Gelauff weten via Twitter.

Steenhuizen belandde via het RTL Nieuws en De Wereld Draait Door in 2009 bij het NOS Journaal. Sinds vorig jaar neemt ze afwisselend met Rob Trip de presentatie van het achtuurjournaal voor haar rekening.

De presentatrice zette in het najaar van 2012 haar eerste kindje op de wereld: dochter Vesper.

Winnaars WildStar voor pc

FOK!games mag vier exemplaren van de vandaag uitgekomen MMO WildStar voor pc weggeven. Je krijgt er zelfs een T-shirt bij. Wat moest je doen? Antwoord geven op de volgende vraag: hoeveel verschillende 'paths' (of 'paden') zijn er in WildStar te kiezen? Het antwoord is vier namelijk: soldier, scientist, settler,  en explorer.

De winnaars zijn: Dr_Gonzo, ThaBully, Garagardo en Bestaatniet. Gefeliciteerd! Jullie krijgen je prijs zo spoedig mogelijk opgestuurd.

Mondragůn oudste voetballer op WK in BraziliŽ

Faryd Mondragón is deze zomer de oudste WK-ganger. De Colombiaanse doelman wordt tijdens het toernooi 43 jaar. Zijn landgenoot Mario Yepes is met 38 jaar de op een na oudste speler. Hij wordt op de voet gevolgd door Noel Valladares (Honduras), Giorgos Karagounis (Griekenland) en Miroslav Klose (Duitsland), die tijdens het toernooi 37 jaar zijn.

De jongste speler op het WK in Brazilië is Fabrice Olinga. De aanvaller van Kameroen is vorige maand achttien geworden. De tweede achttienjarige is de Engelsman Luke Shaw. De verdediger van Southampton wordt een dag voor de finale 19.

De meest ervaren WK-deelnemer is Iker Casillas. De doelman van Spanje heeft tot nu toe 153 interlands achter zijn naam staan en maakt zich op voor zijn vierde WK. Hij blijft daarmee de Japanner Yasuhito Endo (143) en de Iraniër Javad Nekounam (142) voor.

De meeste ervaring bij het Nederlands elftal komt van Wesley Sneijder en Dirk Kuijt. Ze staan beiden op 98 interlands en kunnen in Brazilië de grens van honderd caps passeren. Kuijt is met zijn 33 jaar de oudste speler in de selectie van bondscoach Louis van Gaal.

Haase naar tweede ronde in TsjechiŽ

Robin Haase heeft de tweede ronde van het challengertoernooi in Prostejov bereikt. Hij was dinsdag te sterk voor de Duitser Peter Gojowczyk. Het werd 6-4 en 6-3 voor Haase, die als tweede is geplaatst op het Tsjechische gravel.

De volgende tegenstander van de Hagenaar is Norbert Gombos, de mondiale nummer 166. Haase bekleedt de vijftigste positie. De Nederlander werd vorige week in de tweede ronde van Roland Garros uitgeschakeld door Martin Klizan.

Op het ITF-toernooi in het Italiaanse Brescia drong Arantxa Rus door tot de tweede ronde. De Nederlandse versloeg de Amerikaanse qualifier Louisa Chirico met 4-6, 6-4 en 7-6 (3). In de tweede set maakte Rus een 4-2 achterstand ongedaan.

De speelster uit Monster treft in de tweede ronde Yuliana Lizarazo. De Colombiaanse is de nummer 494 van de wereld. Rus staat 144e.

'Vrouwelijke' orkanen veel dodelijker

Uit een studie van de universiteiten van Illinois en Arizona blijkt dat orkanen die vrouwennamen hebben, twee tot soms drie keer zo dodelijk zijn als hun mannelijke tegenpolen. 

De resultaten lijken volgens de onderzoekers te wijzen in de richting van 'onbewust seksisme.'

Omdat orkanen met vrouwelijke namen (meestal volledig onbewust) minder serieus genomen zouden worden dan die met mannelijke namen, bereiden mensen zich er minder op voor en vallen er twee tot soms drie keer zoveel doden.

Men legde zes decennia aan orkanen onder de loep, te weten van 1950 tot 2012. Van de 47 schadelijkste orkanen veroorzaakten de 'vrouwen' gemiddeld 45 doden, tegenover 23 bij de 'mannen.'

Het verschil bleek zelfs nog groter als je sterk-mannelijke namen met sterk-vrouwelijke namen vergelijkt. De studie stelt: "Ons model suggereert dat het veranderen van een orkaannaam van Charley naar Eloise, het aantal doden bijna doet verdrievoudigen."

Katrina, Audrey en enkele andere (veelal 'vrouwelijke') orkanen waarbij een buitenproportioneel aantal doden viel, werden buiten beschouwing gelaten.


De Amerikaanse comedian Lewis Black klaagde jaren geleden al over orkaannamen: die zouden in zijn optiek vaak veel te vrouwelijk zijn om angstaanjagend te klinken. 

Limburgse huizen ontruimd om gaslek door ongeluk

In het Limburgse Maasbracht is een aantal woningen ontruimd vanwege een gaslek. Het lek ontstond doordat een auto tegen een gasstation reed, laat de veiligheidsregio weten.

De auto reed vervolgens een woning in. Bij het ongeluk is een gewonde gevallen, vermoedelijk de bestuurder.

De veiligheidsregio spreek van een 'forse lekkage'. De omgeving is afgezet en er zijn waterschermen geplaatst.

Cubaanse president Raul Castro viert 83e verjaardag

De Cubaanse president Raul Castro is dinsdag 83 jaar geworden. Voor Castro geen grote staatsbanketten of partijen om zijn verjaardag luister bij te zetten: hij vierde het in kleine kring.

Castro trad in 2006 aan als interim-president, toen zijn broer Fidel niet langer aan kon blijven wegens een levensbedreigende ziekte. De 87-jarige Fidel wist zijn ziekte te overwinnen. Hij verschijnt echter zelden in het openbaar.

Raul Castro werd twee jaar na zijn aantreden officieel beëdigd als president. De bejaarde leider heeft al aangegeven geen volgende termijn te ambiëren. Zijn huidige termijn loopt in 2018 af.

Europa steunt Palestijnse eenheidsregering

De Europese Unie steunt de nieuwe Palestijnse eenheidsregering, die maandag werd beëdigd door de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

In een verklaring noemt de EU de nieuwe regering 'een belangrijke stap richting Palestijnse verzoening'. De eenheidsregering wordt gesteund door zowel Fatah als Hamas. De twee organisaties waren de afgelopen jaren bittere rivalen. Fatah maakte de dienst uit op de Westelijke Jordaanoever, terwijl Hamas de scepter zwaaide in Gaza.

De EU heeft eerder al gezegd Palestijnse regeringen te willen steunen zolang ze geweld afzweren en het bestaansrecht van Israël erkennen. De nieuwe regering bestaat uit technocraten en volgens Abbas onderschrijven ze de door de EU geëiste uitgangspunten. "We verwelkomen de benoeming van een regering van onafhankelijke personen", aldus de verklaring van de EU. "We verwelkomen de verklaring van president Abbas dat deze nieuwe regering een tweestatenoplossing nastreeft gebaseerd op de grenzen van 1967, en het bestaansrecht van Israël erkent. De betrekkingen tussen de EU en de nieuwe Palestijnse regering zullen gebaseerd zijn op deze principes." De VS lieten maandag al weten de nieuwe eenheidsregering te steunen. Israël was hier niet over te spreken, aangezien de regering gesteund wordt door Hamas. Premier Benjamin Netanyahu liet weten zich 'ernstige zorgen' te maken.

Saudi-ArabiŽ: meer MERS-besmettingen dan gedacht

Saudi-Arabië heeft het aantal besmettingen met het MERS-virus aanzienlijk naar boven bijgesteld. Er werd eerst nog uitgegaan van 575 besmettingen in het koninkrijk, maar dat blijken er zeker 688 te zijn. Daarvan zijn 282 mensen overleden, aldus Saudische media. Van alle besmette mensen worden er 53 nog behandeld.

MERS behoort tot dezelfde ziektefamilie als SARS en verkoudheid. In 2003 overleden ongeveer achthonderd mensen aan een mondiale SARS-epidemie. MERS kan koorts, ademhalingsproblemen, longontsteking en leverfalen veroorzaken. Er is geen vaccin of behandeling voor het virus en het is nog onduidelijk hoe de ziekte zich verspreidt.

Friese klopjacht naar plofkrakers vruchteloos

De klopjacht van de politie in Friesland dinsdag op de daders van een plofkraak maandagnacht in Joure heeft niet tot aanhoudingen geleid. Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt daarom dinsdagavond aandacht aan de zaak.

De plofkraak vond rond 03.00 uur plaats bij een geldautomaat aan de Geert Knolweg. De politie was er snel bij en agenten zagen nog net een aantal mannen in een auto wegrijden. Een van de politieauto's ramde de vluchtauto en agenten schoten een paar keer, maar de plofkrakers wisten te ontkomen. Ze lieten een gestolen auto achter.

Een grootscheepse zoektocht werd opgestart, waarbij het dorpje Rohel volledig werd afgezet na de vondst van de vluchtauto. Naar de plofkrakers werd vanuit de lucht, vanaf het water en op het land gezocht, maar rond 15.30 uur werd de zoektocht beëindigd.

De politie heeft al een aantal getuigen gesproken, maar hoopt dat er meer mensen zijn die iets weten over de plofkraak.

Werkstraf voor clown met hakbijl

Een 22-jarige man die in het holst van de nacht als clown in Katwijk voorbijgangers met een hakbijl bedreigde, heeft daarvoor een werkstraf van veertig uur gekregen. Twee vrienden van de Valkenburger kregen dinsdag van de politierechter in Den Haag dezelfde straf. De drie maakten filmpjes van hoe ze mensen de stuipen op het lijf joegen.

De mannen hebben samen een bedrijfje dat filmpjes op internet zet waar ze geld mee verdienen. Ze hadden op 24 april samen een clownspak gehuurd, een bijl gekocht en een geschikte locatie gezocht. De clown verstopte zich in de bosjes, zijn vriend waarschuwde zodra er iemand aankwam en de derde man filmde alles.

De eerste slachtoffers waren een jongen en een meisje op de fiets. Op het moment dat ze rechtsomkeert wilden maken omdat ze de clown slepend met een bijl op een afgelegen weggetje zagen lopen, rende die achter ze aan. Een ander meisje kreeg later de schrik van haar leven toen de clown uit de bosjes sprong toen ze langsfietste. De man rende een heel stuk schreeuwend achter haar aan met de bijl boven zijn hoofd.

De drie slachtoffers schakelden de politie in. Daar verklaarden ze dat ze doodsbang waren en ervan overtuigd waren dat de man ze iets aan zou doen. Ze hadden op geen enkel moment door dat het om een grap ging, aldus het Openbaar Ministerie in Den Haag dinsdag.

De drie kregen ook een voorwaardelijke werkstraf van veertig uur. Het OM had een werkstraf van honderd uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken geëist.

Geen cel meer voor tiener na fataal ongeluk De Bilt

De minderjarige automobilist die vorig jaar mei in De Bilt de 76-jarige oud-wethouder Jan van Eijken doodreed, is veroordeeld tot 39 dagen jeugddetentie en een werkstraf van 120 uur. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. De tiener komt vrij doordat hij die straf al in voorarrest uitzat.

Volgens de rechtbank reed de jongen 'zeer onvoorzichtig' en vertoonde hij 'onoplettend rijgedrag'. De snelheid van de auto was veel hoger dan de toegestane 30 kilometer per uur. Er was geen sprake van een opzettelijke aanrijding.

De jongen kreeg ook 81 dagen voorwaardelijke jeugddetentie. Ook krijgt mag hij drie jaar geen auto besturen en moet hij zich laten begeleiden. Het vonnis komt grotendeels overeen met de eis van het Openbaar Ministerie, dat een werkstraf van tachtig uur had geëist.

De jongeman reed de voormalige wethouder van de Utrechtse gemeente aan op een zebrapad op de Hessenweg. Na het ongeluk reed hij door. De tiener was in het bezit van een voorlopig rijbewijs, maar de verplichte bijrijder zat niet in de auto.

Platini boos op Britse krant na beschuldigingen

UEFA-voorzitter Michel Platini is boos op The Daily Telegraph, omdat die hem in verband brengt met corruptie. Volgens de Britse krant ontmoette Platini toenmalig vicepresident van de FIFA Mohamed Bin Hammam in het geheim vlak voor de verkiezing voor de toewijzing van het WK in 2022. De Qatarees zou miljoenen hebben uitgegeven in zijn succesvolle lobby om het WK naar zijn land te halen.

Platini geeft toe dat hij bij de verkiezingen in december 2010 op Qatar heeft gestemd maar zegt dat dat niks te maken had met de gesprekken die hij voerde met Bin Hammam. "Ik vind het absurd dat gesprekken met een medelid van de FIFA plotseling worden gezien als een zaak van internationaal belang", laat Platini dinsdag weten.

Volgens de Fransman zijn de beweringen van The Daily Telegraph dat hij zou zijn omgekocht om op Qatar te stemmen voor het WK in 2022 'gebaseerd op ongegronde geruchten'. Die zouden zijn gericht zijn om zijn imago te beschadigen.

The Sunday Times schreef zondag bewijs te hebben dat Bin Hammam leden van de FIFA heeft omgekocht om op Qatar te stemmen voor het WK in 2022. De Qatarees zou een fonds hebben opgericht waaruit leden die mochten stemmen werden betaald.

Bin Hammam raakte eerder al in opspraak. In 2011 werd hij geschorst door de FIFA wegens vermeende omkoping in zijn strijd om het voorzitterschap met Sepp Blatter.

Castro en Sibum naar Heracles Almelo

Heracles Almelo heeft doelman Bram Castro en middenvelder Bas Sibum vastgelegd. Dat maakte de eredivisionist dinsdag bekend. De routiniers, beide 31 jaar oud, komen transfervrij binnen.

Castro speelde de afgelopen twee seizoenen voor MVV Maastricht. Daarvoor verdedigde de Belg het doel van Roda JC. Hij zette zijn handtekening onder een verbintenis tot medio 2016. In Almelo moet Castro de concurrentie aangaan met Dennis Telgenkamp. Eerste keeper Remko Pasveer heeft de club verlaten.

Sibum komt over van het Belgische Waasland-Beveren en tekende een contract voor twee seizoenen, met een optie voor nog een jaar. De middenvelder kwam eerder uit voor onder meer FC Twente en NEC. "Hij is een speler met veel ervaring die een belangrijke rol moet krijgen binnen de jonge selectie", meldt Heracles.

[RG] Sharapova en Bouchard naar halve finale

Maria Sharapova en Eugenie Bouchard hebben zich geplaatst voor de halve finale van Roland Garros. De als zevende geplaatste Russische maakte met 1-6, 7-5 en 6-1 een einde aan het sprookje van Garbiñe Muguruza. De Canadese (18) had ook drie sets nodig tegen Carla Suárez Navarro: 7-6 (4), 2-6 en 7-5.

Sharapova had het enorm lastig tegen Muguruza, die deze week indruk maakte in Parijs. Zo won ze in de tweede ronde van titelverdediger Serena Williams. In de eerste set zette de Spaanse haar machtsvertoon uit de eerste vier ronden voort. Bovendien werd ze daarbij geholpen door de vele fouten van Sharapova. Muguruza brak de winnares van 2012 drie keer en won de eerste set met maar liefst 6-1.

Sharapova knokte zich net als in de vorige ronde tegen Samantha Stosur terug in de wedstrijd. Met een break in de elfde game verzekerde de Russische zich van een derde set. Daarin bleek de vierde game de doodsteek voor de ongeplaatste Spaanse. In een bijna tien minuten durende game kreeg Muguruza vijf breakpoints, maar die waren niet aan haar besteed.

Bouchard kwam in de eerste set een dubbele break achter tegen Suárez Navarro, maar de Canadese gaf niet op en pakte de set na een tiebreak. In het tweede bedrijf hield de als veertiende geplaatste Spaanse haar dubbele break voorsprong wel vast: 6-2.

In de beslissende set kwam Suárez Navarro op een 4-1 voorsprong, maar wederom wist ze geen raad met die weelde. Op 5-5 plaatste Bouchard de beslissende break, wat haar voor de tweede keer in haar carrière in de halve finale van een grandslamtoernooi brengt. Eerder dit jaar haalde de twintigjarige de laatste vier tijdens de Australian Open.

Merkel plant overleg met Poetin

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vrijdag een bespreking met de Russische president Vladimir Poetin in de marge van de herdenking van het 70-jarig jubileum van de invasie op D-Day. Dat heeft een regeringswoordvoerster dinsdag bekendgemaakt. Zij zullen daar praten over maatregelen die de stabiliteit in Oekraïne kunnen herstellen.

Merkel en Poetin belden elkaar de afgelopen geregeld over de crisis in Oekraïne. Het feit dat Poetin vloeiend Duits spreekt en Merkel vloeiend Russisch maakt de communicatie gemakkelijker.

Vrijdag is het zeventig jaar geleden dat de Geallieerden landden op de stranden van Normandië. Deze invasie betekende een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog en luidde de ondergang van nazi-Duitsland in. Bij de herdenking zijn ook de Franse president François Hollande, de Amerikaanse president Barack Obama en premier Mark Rutte aanwezig.

[WK Hockey] Argentijnen stunten tegen Duitsland

Na de 4-0 overwinning op Zuid-Afrika is olympisch kampioen Duitsland dinsdag tegen Argentinië tegen een nederlaag aangelopen. De Argentijnen waren de Duitsers in het Kyocera Stadion verrassend met 1-0 de baas.

Geduldig probeerden de Duitsers in de openingsfase een gaatje in de Argentijnse defensie te vinden. Af en toe waren de Argentijnen wel dreigend via een snelle uitbraak, maar onze oosterburen hadden het meeste balbezit. Pas na een kwartier schoot Duitsland voor het eerst op het doel. Florian Fuchs probeerde het maar eens, maar zijn schot ging ver naast.

De Duitsers bleven proberen om door de stugge verdediging heen te komen. Mats Grambusch kreeg uiteindelijk een klein kansje. Hij verlengde een voorzet vanaf links, maar die belandde net naast het doel van keeper Juan Vivaldi, waardoor het 0-0 bleef. Naarmate de eerste helft vorderde zocht ook Argentinië steeds meer de aanval op. Daardoor ontstond er meer ruimte en kon Christopher Rühr aanleggen voor een schot, maar hij stuitte op Vivaldi.

Uiteindelijk waren het de Argentijnen die de score openden. Manuel Brunet slaagde er na een knappe actie in om de bal vanaf de achterlijn via de korte hoek in het doel te krijgen, waardoor zijn ploeg met een 1-0 voorsprong de kleedkamer opzocht.

Na rust creëerden beide ploegen opnieuw weinig grote kansen. Twintig minuten voor tijd begon Duitsland – met de angst voor de 2-0 via een counter – steeds meer aan te dringen, wat leidde tot twee scrimmages voor het Argentijnse doel, maar niet tot een doelpunt.

Argentinië, dat met elf man bleef verdedigen  maar af en toe via een counter zelf gevaarlijk was, gaf ook in de slotfase weinig weg. Benjamin Wess haalde nog wel uit, maar scoorde niet. Tot de allerlaatste seconden bleven de Duitsers vechten om een punt, maar de Argentijnen hielden uiteindelijk stand.

Nederlander in gecrasht vliegtuig VS

In het vliegtuig dat zaterdag neerstortte in de Amerikaanse staat Massachusetts zat een Nederlander. Het 45-jarige slachtoffer was de copiloot, schrijven Amerikaanse media.

Bij de crash kwamen alle zeven inzittenden om het leven. Het toestel, een privéjet, was op weg naar Atlantic City. De vrouw van het slachtoffer zei tegen de Philadelphia Inquirer dat haar man in 1990 naar de Verenigde Staten was gekomen voor een vliegopleiding.

Een van de andere slachtoffers is Lewis Katz, mede-eigenaar van The Philadelphia Inquirer. Het toestel was van hem. De oorzaak van de crash is nog niet duidelijk.

Gordon verschuilt zich laf achter typetje Goor

Oke, wat nu volgt is moeilijk te begrijpen. Je hebt Gordon, die heet ook wel Goor. Goor de zanger zegt vaak nare dingen. Over nekschotten enzo. Goor de zanger heeft nu ook Goor het typetje.  En Goor het typetje vindt de Toppers kut en Henny Huisman over de datum. Maar Goor de zanger neemt nu afstand van Goor het typetje.

Op de site staat: 'Achter GOOR en www.goordraaitdoor.nl zit een professionele en goed ingevoerde sport- en entertainmentredactie die GOOR als spreekbuis gebruiken voor al het nieuws dat hun ter oren komt. Ja, daar zitten soms spraakmakende verhalen en roddels tussen. Dat is logisch. Maar die komen van GOOR en niet van mij. Ik hou me bezig met de grappen en grollen die ik samen met Toon van Driel bedenk.” 

Om extra duidelijk te maken dat Goor de zanger zich verschuilt achter Goor het typetje staat er ook nog onder een artikel over Henny Huisman in vetgedrukte CAPS: 'OPMERKING VOOR COLLEGA-GOORPUTTEN: IN DIT ARTIKEL STAAT NIET DE MENING VAN GORDON. NIET!! GORDON IS OOK NIET DE AUTEUR VAN HET STUKJE.'

Kortom, Goor verschuilt zich achter een typetje maar verzint wel zelf de teksten. Wie het snapt mag het zeggen.

Klik hier voor een foto van Goor de Zanger met Goor het typetje.
 

YouTube-blokkade Turkije opgeheven

De Turkse telecomautoriteit TIB heeft dinsdag de blokkade van YouTube in het land opgeheven. Dat schrijft de Turkse krant Hürriyet. Daarmee geeft de TIB gehoor aan een uitspraak van het hooggerechtshof, dat vorige week oordeelde dat een blokkade van de videowebsite strijdig is met de grondrechten van de Turkse bevolking.

De Turkse regering ging over tot de blokkade naar aanleiding van een gelekte opname van een gesprek tussen hoge functionarissen. Het ging vermoedelijk om minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu en de chef van de inlichtingendienst. In het gesprek werd gesproken over militair optreden tegen Syrië en hoe een voorwendsel kan worden gecreëerd om ten strijde te trekken.

Nieuwe trailer Hercules

Vandaag werd door Universal de nieuwe trailer van Hercules online gezet. Bekijk de beelden op FOK!film.

De film gaat over Hercules, die na voltooiing van zijn legendarische twaalf werken, zijn familie verloor. Nu wil hij wraak nemen op de Goden en zijn enige lust ligt in vechten. Mettertijd heeft hij samen met zes gelijkgestemde vrienden een band opgebouwd. Ze zijn over het land gaan reizen en verrichten zware, gewelddadige klussen. Maar als de heerser van Thracië en zijn dochter de hulp van Hercules nodig hebben om een wrede en angstaanjagende leider te verslaan, beseft Hercules dat hij nooit aan zijn verleden zal ontsnappen. Hij moet weer de held worden die hij ooit was, maar zal hem dat lukken? 

De film draait vanaf 31 juli 2014 in de Nederlandse bioscopen.

Van Woerkom wil nog steeds ombudsman worden

Guido van Woerkom wil nog steeds Nationale Ombudsman worden. Hij is bereid opnieuw met de Tweede Kamer in gesprek te gaan. Dat heeft Van Woerkom dinsdag laten weten.

De Tweede Kamer besloot dinsdag de stemming over de benoeming van Van Woerkom uit te stellen en opnieuw met hem in gesprek te gaan. "Ik kan me dit, gelet op de commotie van de afgelopen dagen goed voorstellen, en ben hier uiteraard toe bereid", meldt Van Woerkom in een schriftelijke verklaring.

"Ik hoop in dit gesprek over te dragen dat ik nooit iemand heb willen grieven en dat ik het betreur dat ik mensen onheus bejegend heb. Daarbij wil ik graag overbrengen dat ik de Nationale Ombudsman voor alle inwoners van Nederland wil zijn die zonder vooroordelen naar klachten van burgers kijkt."

Een flinke minderheid van de Tweede Kamer is tegen de benoeming van Van Woerkom, ook al is hij als enige voorgedragen door een commissie van de Kamer zelf. Aanleiding is de ophef over een discriminerende uitspraak over Marokkanen die hij vier jaar geleden deed. Vanwege die ophef wees de waarnemend ombudsman er maandagavond op dat de Nationale Ombudsman er voor alle Nederlanders moet zijn.

De Tweede Kamer zou dinsdag stemmen over de voordracht van Van Woerkom, maar besloot op het laatste moment dat uit te stellen. Er komt een nieuw gesprek. Wie dat namens de Kamer gaat voeren en wanneer het plaatsvindt, is nog niet bekend.

[vid] Man neemt selfie bovenop Jezus

Sommige mensen sparen kosten noch moeite om in hogere sferen dichter bij Jezus te komen. Zo ook fotograaf Lee Thompson, die een foto van zichzelf nam bovenop het Christusbeeld in Rio de Janeiro.

Hij had daarvoor toestemming gevraagd en gekregen van de lokale autoriteiten. Om bovenop de Verlosser te belanden klom hij Zijn lichaam heen naar boven, om uiteindelijk ter rechterhand des Heeren een kiekje te schieten.

Thompson sprak van een 'religieuze ervaring' en zei onder de indruk te zijn van het uitzicht op de allejezus hoge plek. Hij filmde het voorval met een GoPro-helmcamera, waarvan het hieronder te bewonderen is. Het zelfportret is in het bronartikel terug te vinden.

Of vanaf het Jezusbeeld ook de locaties te zien zijn van de favela's die door de Braziliaanse autoriteiten de afgelopen jaren in allerijl zijn gebulldozerd om de wereld voor het WK '14 en de OS '16 het idee te geven dat het wel snor zit met de armoede in Brazilië, is niet bekend.

Batman: Arkham Knight uitgesteld

Zo racet de batmobiel nog langs, zo vliegt de releasedatum naar volgend jaar. We mogen Batman: Arkham Knight in het rijtje van uitgestelde games van 2014 toevoegen. Het jaar 2015 wordt volgens ons een duur topjaar, want grote AAA-titels verschuiven er allemaal naartoe.

"Batman: Arkham Knight is helemaal geweldig", vertelt Dax Ginn, Brand Marketing Producer bij Rocksteady Studios."Het ding met geweldig is, dat geweldig worden tijd kost en helemaal geweldig kost veel tijd. Dus in samenwerking met onze collega's van Warner Bros Interactive Entertainment en DC Comics hebben we besloten om de ontwikkelingstijd van Batman: Arkham Knight te verlengen. De heel eenvoudige reden om dit te doen is ervoor te zorgen dat we het ontzagwekkende niveau van kwaliteit leveren dat Batman-fans en gamers verwachten van dit; de laatste aflevering en de epische afsluiting van de Rocksteady Arkham-trilogie. The Dark Knight zal worden geconfronteerd met zijn ultieme uitdaging in Batman: Arkham Knight, dat nu wordt uitgebracht in 2015."

Batman: Arkham Knight komt voor PlayStation 4, Xbox One en pc uit. In 2015.

Vrouw gooit poep naar borstkankerloop

Een vrouw die langs de route woont van een hardloopwedstrijd voor borstkanker, stoorde zich dermate aan de herrie van de loop dat ze onder andere kattenpoep naar de deelnemers slingerde.

Dat meldt Huffington Post. De loop, officieel de Susan G. Komen Race for the Cure of Breast Cancer geheten, vond plaats in Seattle. Diverse passanten kregen volgens de politie allerlei afval naar hun hoofd gegooid.

Een man van in de zestig kreeg 'groene vloeistof' over zich heen, een meisje van dertien hield een bult over aan een hard gesmeten bevroren kippenborst en zelfs een zak van twee tot vier kilo aan kattenbakgrint en -poep werd uit het raam gemikt.

De vrouw gaf aan de politie te kennen dat ze na een lange werkdag pissig was geworden omdat de herrie van de Komen-loop haar wakker had gemaakt. Ze verklaarde tevens dat de gegooide groene vloeistof een populair sportdrankje betrof.

De poepgooister werd na haar uitleg meegenomen naar het bureau.

Jonah Hill door het stof na scheldpartij

Jonah Hill heeft excuses aangeboden voor zijn homofobe scheldkanonnade. De 30-jarige acteur maakte een paparazzo onlangs uit voor onder meer 'flikker'. "Wat ik toen zei is afschuwelijk", zei hij vandaag op de Amerikaanse radio, blijkt uit een fragment op entertainmentwebsite TMZ. "Ik had dat niet moeten zeggen."

De acteur verloor naar eigen zeggen zijn zelfbeheersing doordat de fotograaf hem al de hele dag volgde en gemene dingen over zijn familie zei. Hills scheldpartij deed de nodige wenkbrauwen fronzen, omdat hij zich regelmatig uitspreekt voor homorechten. Hij vertelde in de radioshow van dj Howard Stern ook dat hij direct na zijn interview de rest van de dag zou optrekken met een vriend die op mannen valt en binnenkort gaat trouwen.

Hill is bekend van films als Superbad, 21 Jump Street en het vervolg 22 Jump Street. Zijn rol in Martin Scorsese's The Wolf of Wall Street leverde hem een Oscarnominatie voor beste mannelijke bijrol op, maar die ging begin dit jaar naar Jared Leto.

Niet meer security voor Brangelina na aanval

Brad Pitt en Angelina Jolie hebben niet de behoefte hun beveiliging aan te scherpen bij publieke optredens. Dat zegt de actrice in een reactie op de aanval van een journalist gericht op de acteur, woensdag op de rode loper in Los Angeles. "Mensen zoals hij zijn een uitzondering op de regel", motiveert ze.

De Oekraïense Vitali Sedjoek belaagde Pitt en zou hebben geprobeerd zijn gezicht in het kruis van de acteur te duwen. Pitt deelde daarop enkele klappen uit. "De meeste fans zijn gewoon geweldig", gaat Jolie verder. "We hebben door de jaren heen geweldige ervaringen beleefd en we zijn erg dankbaar voor hun steun. Dit heeft geen invloed op hoe we ons gedragen."

Pitt is de zoveelste celeb die Sedjoek op de rode loper lastigviel. Hij kroop eerder onder de jurk van actrice America Ferrera en trakteerde Will Smith uit het niets op een zoen. De journalist werd na de aanval op Pitt veroordeeld tot onder meer psychische hulp. "Ik ben een normale jongen. Ik ben niet gek", reageert hij.

Sedjoek heeft in het Amerikaanse entertainmentprogramma Extra inmiddels sorry gezegd voor zijn acties. "Ik bied mijn excuses aan aan de beroemdheden die ik door mijn stijl van entertainment in een lastig parket heb gebracht."

'Troonswisseling Spanje op 18 juni'

Koning Juan Carlos maakt op 18 juni plaats voor zijn zoon Felipe. Dat verwacht parlementsvoorzitter Jesus Posada. De Spaanse regering heeft het lagerhuis dinsdag een wet voorgelegd die de troonswisseling regelt.

Premier Mariano Rajoy belegde dinsdag een buitengewone ministerraad om de wet op de troonswisseling op te stellen. Die ontbrak nog, omdat Juan Carlos tot zijn dood zou regeren.

Het Spaanse Congres van Afgevaardigden beraadslaagt volgende week over het wetsvoorstel, waarna het de beurt is aan de senaat. Zodra de wet van kracht wordt, volgens Posada op 18 juni, is Juan Carlos koning af en moet dus onmiddellijk de opvolgingsplechtigheid in de Cortes, de Spaanse volksvertegenwoordiging, plaatsvinden.

Het parlement aanvaardt het voorstel naar verwachting zonder veel mitsen en maren. Op wat kleine fracties na hebben alle partijen inmiddels hun steun uitgesproken voor de troonswisseling en het vermoedelijke kabinetsplan.

Toch leeft er in Spanje wel degelijk verzet tegen de voortzetting van de monarchie, straks onder Felipe VI. Duizenden mensen gingen maandagavond in Madrid de straat op om te demonstreren voor de invoering van een republiek. Ook in tientallen andere steden eisten Spaanse republikeinen een referendum over de monarchie. In het parlement denken onder meer de Groenen er ook zo over.

Juan Carlos kondigde maandag aan de Spaanse troon na 39 jaar op te geven. Hij ruimt het veld voor de 46-jarige kroonprins Felipe.

[RG] Rojer naar halve finale gemengd dubbel

Jean-Julien Rojer is met Anna-Lena Grönefeld doorgedrongen tot de halve finale van het gemengd dubbelspel op Roland Garros. De 32-jarige dubbelspecialist was in Parijs met zijn Duitse partner met 6-2 en 6-4 te sterk voor het Spaans-Mexicaanse duo Arantxa Parra Santonja en Santiago González. Rojer is de laatste Nederlander die nog actief is op het Franse grandslamtoernooi.

Een ronde eerder waren Rojer en Grönefeld nog te sterk voor het als zesde geplaatste koppel Lucie Hradecka en Mariusz Fyrstenberg. In het mannendubbelspel werd Rojer in de derde ronde uitgeschakeld. Met zijn Roemeense partner Horia Tecau verloor hij met 4-6 en 5-7 van het als derde geplaatste duo Daniel Nestor en Nenad Zimonjic.

In de halve finale nemen Rojer en Grönefeld het op tegen de winnaar van het duel tussen de koppels Yaroslava Shvedova en Bruno Soares, en Kristina Mladenovic en Nestor.

Erdogan: CNN bespioneert Turkije

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft dinsdag internationale media beschuldigd van spionage op Turkse bodem, meldt persbureau AFP. Nieuwszenders hebben de afgelopen tijd opzettelijk onrust gezaaid en bijgedragen aan de antiregeringsprotesten, aldus de regeringsleider. Vooral het Amerikaanse CNN zou zich hier schuldig aan maken.

Zaterdag werd CNN-verslaggever Ivan Watson, die een demonstratie versloeg in Istanbul, met veel machtsvertoon opgepakt. De arrestatie werd live op televisie uitgezonden. Na een half uur liet de politie de reporter weer vrij. Watson ontving zelfs excuses van een agent die hem een knietje had gegeven. De demonstratie die hij versloeg werd door de oproerpolitie met traangas en waterkanonnen neergeslagen.

"Internationale mediaorganisaties die naar Istanbul waren gekomen voor provocatieve en overdreven uitzendingen keerden met lege handen huiswaarts", zei Erdogan tegen leden van zijn AK-partij. "CNN geeft niets om een vrije, onbevooroordeelde en onafhankelijke pers. Zij krijgen opdracht om te werken als spionnen." De premier noemde Watson een 'lakei' die 'op heterdaad betrapt was' bij een poging Turkije in chaos te storten.

De antiregeringsbetogingen begonnen iets meer dan een jaar geleden en laaien sindsdien geregeld op. Demonstranten eisen het aftreden van Erdogan, die de betogers wegzet als 'extremisten' en 'plunderaars'. Bij de protesten zijn al acht mensen om het leven gekomen.

Marktkoopman slijt softdrugs vanuit kraam

De Amsterdamse politie heeft woensdag een 51-jarige marktkoopman aangehouden die vanuit zijn kraam softdrugs verkocht. Hij had anderhalve kilo softdrugs bij zijn kraam op het Waterlooplein staan. Latere doorzoekingen leverden nog eens twee kilo softdrugs en een forse hoeveelheid geld op. Bij de doorzoeking werd ook een 43-jarige vrouw aangehouden.

De politie kreeg een aantal maanden geleden signalen dat vanaf de markt werd gedeald. Om een goed beeld te krijgen van de praktijken zijn observaties uitgevoerd, die al snel in de wezen naar de marktkraam van de verdachte.

Het opgepakte duo moet zich verantwoorden voor de rechter, laat de politie weten. Stadsdeel Centrum heeft aangegeven de koopman uit het marktregister te verwijderen. De politie blijft controleren op de markt.

Geen cel voor ontuchtige bejaarde

Een 85-jarige man uit Mierlo hoeft niet de cel in voor ontucht met een jongen van 12. Wel kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van een jaar. Bovendien moet de Brabander zich laten behandelen en mag hij drie jaar geen contact hebben met het slachtoffer en andere minderjarigen. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch dinsdag bepaald.

De man pleegde tussen eind 2012 en begin vorig jaar meerdere keren ontucht met de destijds 12-jarige jongen. Hij ontkent de ontucht niet, maar betwist de frequentie en de periode waarin het misbruik plaatsvond. De rechtbank gaat echter uit van de verklaringen van het slachtoffer en zijn moeder.

Het Openbaar Ministerie had een celstraf van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, geëist. Onder meer vanwege de leeftijd van de Brabander en zijn gezondheidstoestand kozen de rechters echter niet voor een celstraf.

De bejaarde Brabander moet het slachtoffer ook een schadevergoeding van vierduizend euro betalen. Hij werd vrijgesproken van ontucht met een ander, meerderjarig, slachtoffer. Hij is inmiddels uit Mierlo verhuisd vanwege de onrust die daar door de ontucht is ontstaan.

Thailand grijpt in bij saluut Hunger Games

Demonstranten die in grote groepen een door de film The Hunger Games geïnspireerde groet geven, kunnen daarvoor worden opgepakt. Daar heeft de Thaise junta dinsdag voor gewaarschuwd. De militairen zeggen het saluut met drie vingers in de gaten te houden. Wie weigert gehoor te geven aan de opdracht zijn arm te laten zakken, moet daarvoor mogelijk de cel in.

Het gebaar is een symbool geworden van de oppositie na de coup van 22 mei. Het is een creatieve reactie op het politieke samenscholingsverbod.

In de films en boeken van The Hunger Games wordt de groet gebruikt als protest tegen een totalitair bewind.

Dorpje afgegrendeld voor klopjacht op plofkrakers

Het Friese dorp Rohel is dinsdagochtend volledig afgezet door de politie. Mogelijk houden de daders van de plofkraak maandagnacht in Joure zich er op. In de buurt werd de vluchtauto gevonden die eerder de politie te snel af was, zegt een woordvoerder.

Hoeveel agenten worden ingezet, wil de politie niet zeggen. "Het zijn er in ieder geval genoeg om vanuit de lucht, vanaf het water en op het land te zoeken", aldus de zegsman. Volgens hem is er een 'aanzienlijk' gebied afgezet.

Rond 13.00 uur had de politie de daders nog altijd niet gevonden. De mobiele eenheid kamt het hele gebied uit. Er wordt onder meer gezocht op een camping.

Na de kraak probeerden agenten de verdachten te pakken te krijgen, maar dat lukte ondanks een wilde achtervolging niet. Agenten hebben daarbij ook meerdere malen het vuur geopend. Of de daders iets buit hebben gemaakt, is nog niet bekend.

Promotor: Race in Sochi wordt nachtrace

De Grand Prix van Rusland zal in de toekomst mogelijk een nachtrace gaan worden. Dit meldt promotor Sergey Vorobyov. Dit jaar staat de race voor het eerst op de Formule 1-kalender en de kaarten voor het evenement zijn inmiddels in de verkoop gegaan.

Vorobyov lichtte de plannen tegenover Ria Novosti toe. "Het is de bedoeling dat het een nachtrace wordt. Bernie Ecclestone was in Sochi om te kijken of een nachtrace mooi zou worden. Het idee is technisch gezien voor het eerste jaar lastig te realiseren, dus dat wordt zeker een race overdag. Een nachtrace brengt hoge kosten met zich mee, welke eerst berekend moeten worden. Wij vinden het een geweldig idee en vroeg of laat zal het ervan gaan komen."

Liander breekt tien huizen open in Apeldoorn

Van zeker tien huizen in de Apeldoornse wijk De Sprenkelaar breekt netbeheerder Liander dinsdag de deur open om het gas af te sluiten. Dat zegt een woordvoerder van de netbeheerder dinsdag. De gaskraan moet dicht, omdat anders vervuild gas in de woningen terechtkomt.

Liander moet dinsdag in totaal dertig huizen bezoeken waar niemand thuis is. In twintig huizen kan Liander naar binnen, omdat het inmiddels de sleutel van de buren of van de bewoners zelf heeft gekregen. De kans bestaat dat ook in nog twee andere huizen het slot moet worden opengebroken.

Het bedrijf mag de huizen binnengaan omdat de gemeente zaterdag een noodbevel afkondigde. Het slot mag alleen worden opengebroken als na vier pogingen blijkt dat de bewoners niet thuis zijn. De gemeente houdt toezicht. Na het bezoek van de netbeheerder krijgen de bewoners een nieuw slot.

Dinsdag worden vierhonderd mensen aangesloten op de gasleiding, met name in de hoogbouw van de wijk. Het blijft onduidelijk of aan het eind van de week de hele wijk weer gas heeft. 83 bewoners hadden maandag alweer gas.

Liander weet niet hoeveel deuren het de komende dagen nog moet openbreken. Het schoonmaken van de leiding werkt gefaseerd, waardoor het bedrijf bij sommige mensen nog niet vier keer is langsgeweest.

1300 mensen kwamen vrijdagochtend zonder gas te zitten, nadat bij graafwerkzaamheden van waterbedrijf Vitens per ongeluk de gasleiding werd geraakt. In de gasleiding zit water en modder, dat verwijderd moet worden.

De Batmobiel in actie

Vandaag onthullen Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment de eerste beelden van de langverwachte Batmobiel van Batman: Arkham Knight, de nieuwe game van Rocksteady Studios, als het overgaat in 'Battle Mode'.

In de game introduceert Rocksteady een uniek design van de Batmobiel. De toevoeging van dit voertuig zorgt ervoor dat we door de straten van Gotham kunnen scheuren. In dit einde van de trilogie staat Batman oog in oog met de ultieme bedreiging voor de stad die hij heeft gezworen te beschermen, als Scarecrow terugkeert en de superschurken van Gotham bij elkaar roept om Batman te verslaan.

Batman: Arkham Knight zal exclusief beschikbaar zijn voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

[pic] Man in Koreaan getransformeerd

De 25-jarige Max, die zichzelf tegenwoordig Xiahn laat noemen, wil maar één ding: eruitzien als een Zuid-Koreaan. Daar heeft hij zich tot op heden tien keer voor laten verbouwen.

Na een jaar studeren in Zuid-Korea raakte de jongeman geobsedeerd door de cultuur van het land, alsmede het uiterlijk van de gemiddelde Koreaan. 

De van oorsprong Braziliaanse jongen liet zich beïnvloeden door Koreaanse soaps en luisterde continu K-Pop. Xiahn wil zo snel mogelijk naar Zuid-Korea verhuizen.

 Zijn keuze is weloverwogen: "Zoals je weet", geeft hij aan, "zijn er duizenden stijlen Aziatische ogen. Ik had één grote oogoperatie en vervolgens enkele operaties om het er goed uit te laten zien."  Meer foto's van de transformatie vind je in het bronartikel terug.

Voor en na
Voor en na (foto: Facebook)

[pic] File door giga-octopus in Londen

In het centrum van Londen was vanochtend een ernstige verkeersopstopping. Nou is dat niet ongewoon, maar de oorzaak van de opstopping was dat wel: een gigantische octopus blokkeerde de weg.

Om precies te zijn ging het om een octopus van polystyreen, die op een vrachtauto werd vervoerd. De octopus kwam tot stilstand nabij Oxford Circus, waarna Londenaars op het internet druk commentaar leverden.

Volgens een twitteraar leek het beest 'de weg kwijt'. De lokale autoriteit Transport For London waarschuwde voorbijgangers het gevaarte 'voorzichtig te benaderen.'

De octopus is eigendom van en werd verplaatst door Betfair. De bedoeling was om het beest naar een filmset te verplaatsen, maar toen de vrachtwagen het begaf stond het plots stil midden in de Engelse hoofdstad.

Zoals het Britten betaamt, zijn er inmiddels excuses aangeboden voor eventueel ervaren ongemak. Hoewel de vrachtauto inmiddels is verplaatst, blokkeert het ding -inclusief octopus- nog steeds de weg.

Helft Limburgse burgemeesters vreest motorbendes

Een groot deel van de Limburgse burgemeesters maakt zich zorgen over de groeiende overlast door motorbendes. Meer dan de helft vreest dat de situatie escaleert, schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van eigen onderzoek. De burgemeesters vinden dat ze te weinig mogelijkheden hebben om incidenten te voorkomen.

Sommige burgemeesters voerden in de afgelopen periode zogenoemde 'stopgesprekken' met leden van de zogeheten outlawmotorclubs die zich in hun gemeente ophielden. In die gesprekken maakten de burgemeesters duidelijk dat de motorclubs niet welkom zijn en dat ze scherp in de gaten worden gehouden.

Om de Limburgse gemeenten te helpen omstreden clubs als No Surrender en Bandidos in de gaten te houden, hebben opsporingsdiensten en andere instanties zich verenigd in het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum Limburg (RIEC). Volgens het RIEC worden steeds meer bekende criminelen lid van een motorgang. Ze zien de clubs als een netwerk voor bescherming, criminele incasso en toegang tot andere netwerken.

De vrees voor escalatie lijkt terecht. In de provincie deden zich sinds de komst van de Bandidos in maart verschillende incidenten voor. Zo werden in Nieuwstadt en Susteren woningen van motorclubleden onder vuur genomen met explosieven.

Geen tijdelijke prostitutieramen in Utrecht

Er komen geen tijdelijke locaties voor raamprostitutie in Utrecht. De gemeente wijst het Nieuwe Zandpad aan als definitieve locatie, zo blijkt uit een dinsdag gepubliceerde brief aan de gemeenteraad. Utrecht wilde eigenlijk zo snel mogelijk dertig peeskamers maar dat kost te veel tijd en geld.

De nieuwe prostitutieramen in de wijk Overvecht zijn er op zijn vroegst volgend jaar zomer. Als bezwaar wordt gemaakt, kan het nog wel tot februari 2016 duren. Op de nieuwe locatie aan de Einsteindreef is plaats voor 162 ramen.

Burgemeester van Utrecht Jan van Zanen (VVD) noemt het in de brief teleurstellend dat de tijdelijke locatie niet doorgaat 'gezien de energie die het aan alle betrokkenen, ook van raadsleden, heeft gekost'. Toch is de huidige keuze beter, denkt hij. Vanwege de grote kans op beroepsprocedures gaat het anders te lang duren en kost het ook nog eens veel tijd en geld.

De gemeente licht later toe hoe de ramen op de nieuwe locatie worden verdeeld. Ook is nog niet precies duidelijk hoe de kamers eruit komen te zien en welke maatregelen worden getroffen om misstanden tegen te gaan.

Prostituees en exploitanten kunnen zich wel al aanmelden voor een vergunning. Als er te veel aanvragen binnenkomen, wordt er geloot. De gemeente wil in ieder geval een ruimte reserveren voor zzp'ers of een coöperatie van prostituees.

Vorig jaar werden alle peeskamers aan het Zandpad en de Hardebollenstraat gesloten omdat sprake was van mensenhandel. Vorige maand ging de gemeenteraad akkoord met plannen voor een nieuwe prostitutiezone in de buurt van het Zandpad.

[WK Hockey] Engelse vrouwen verliezen ook hun tweede groepsduel

De Chinese vrouwen hebben de tweede groepswedstrijd in poule B gewonnen van Engeland. De Aziaten waren hun opponent de baas dankzij twee velddoelpunten van Yang Peng en een rake strafcorner van Meiyu Liang. Engeland, dat hun eerste groepsduel verloor van de Verenigde Staten, kreeg corners en veldkansen, maar passeerden de Chinese verdediging en keeper Mengyu Wang niet.

Ondanks dat de Chinese vrouwen, die in hun eerste wedstrijd Duitsland op 1-1 hielden, het initiatief namen in de openingsfase, zette Engeland de meeste aanvallen op touw in de eerste helft. Vooral aanvaller Lily Owsley was met een aantal mooie rushes een plaag voor de Chinese defensie. De Engelsen konden de voorzetten van Owsley echter niet afronden.

Pas in de slotfase kwam China er weer aan te pas. Tot twee keer toe zetten de Chinezen succesvol de videoscheidsrechter in, maar bij het spelen van de strafcorners hadden ze beduidend minder succes.

De tweede helft ving aan met grote kansen voor beide ploegen, maar het was Peng die in de 42ste minuut Maddie Hinch verraste door watervlug uit de draai de 0-1 in de kruising te schieten. Dertien minuten later verdubbelde Liang de score voor haar land uit een strafcorner.

Engeland-coach Jason Lee besliste met zes resterende minuten op de klok zijn keeper te wisselen voor een extra veldspeler. Toen China binnen diezelfde minuut op 0-3 kwam door het tweede doelpunt van Peng, werd Hinch direct weer terug in het doel gezet om de schade voor Engeland in de laatste minuten beperkt te houden. Dit bleek niet meer nodig, zowel China als Engeland kwam niet meer in de vijandige cirkel. De Engelse vrouwen blijven, enigszins verrassend, voorlopig puntloos dit wereldkampioenschap.

Gay keert op 3 juli terug na dopingschorsing

Tyson Gay loopt volgende maand op de Diamond League in Lausanne zijn eerste wedstrijd na zijn dopingschorsing. De Amerikaanse sprinter werd begin vorige maand met terugwerkende kracht voor een jaar geschorst. Op 3 juli doet Gay mee aan de 100 meter.

De 31-jarige Gay werd vorig jaar betrapt op het gebruik van het verboden middel oxilofrine, een anabole steroïde. Normaal gesproken staat er een schorsing voor twee jaar op het gebruik van doping, maar omdat Gay meewerkte aan het onderzoek van de Amerikaanse antidopingwaakhond Usada kwam hij weg met een schorsing van een jaar. De schorsing is 23 juni officieel afgelopen.

Vorig jaar won Gay de 100 meter in Lausanne, maar die overwinning werd hem met terugwerkende kracht ontnomen. Dat gold voor alle resultaten die hij sinds juli 2012 boekte. Ook de olympische zilveren medaille die Gay in 2012 in Londen won op de 4x100 meter estafette moest hij daarom inleveren. In 2007 werd Gay wereldkampioen op 100 en 200 meter en met de Amerikaanse ploeg op de 4x100 meter.

Fer in basisploeg Oranje op drukbezochte training

Leroy Fer lijkt woensdag in de uitzwaaiwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Wales aan de aftrap te verschijnen. De middenvelder van Norwich City trainde dinsdag in het stadion van AZ mee met de basisploeg. Op de voor het publiek toegankelijke training in Alkmaar kwamen enkele duizenden mensen af.

Fer neemt op het middenveld waarschijnlijk de plaats in van Jonathan de Guzman, die tijdens de training van maandag een hamstringblessure opliep. Hij krijgt daarmee van bondscoach Louis van Gaal de voorkeur boven Jordy Clasie. De Feyenoorder komt net terug van een enkelblessure en trainde mee met de B-ploeg.

De oefenwedstrijd tegen Wales wordt gespeeld in Amsterdam en begint woensdagavond om 20.30 uur. Het is voor Oranje de laatste test in aanloop naar het WK. Wales plaatste zich niet voor het WK en treedt in de ArenA aan zonder sterspelers Gareth Bale en Aaron Ramsey, die zich geblesseerd afmeldden.

Froome en Wiggins rijden andere tourvoorbereiding

Chris Froome en Bradley Wiggins vermijden elkaar in aanloop naar de Tour de France. De kopmannen van Team Sky rijden respectievelijk het Critérium du Dauphiné en de Ronde van Zwitserland. De succesvolle wielerploeg maakte dinsdag de selecties voor beide wedstrijden bekend. Froome won de Tour vorig jaar, Wiggins in 2012.

Froome rijdt daarmee dezelfde voorbereidingskoers als vorig jaar. De Keniaanse Brit verdedigt in de Dauphiné zijn titel en zal in de Franse rittenkoers van 8 tot en met 15 juni worden bijgestaan door onder meer Richie Porte, Mikel Nieve en Geraint Thomas.

Wiggins miste de Tour vorig jaar vanwege gezondheidsproblemen. Hij won de Dauphiné in 2011 en 2012, maar is ondanks de winst dit jaar in de Ronde van Californië nog niet zeker van een plaats in de tourselectie van Team Sky.

De relatie tussen de twee kopmannen is vertroebeld sinds de Tour van 2012. Froome leek daarin de betere renner, maar kreeg teamorders en moest Wiggins bijstaan in plaats van aanvallen. Onlangs liet Froome weten dat de strijdbijl begraven is. Wiggins zei dat hij zijn jongere teamgenoot zal helpen als hij wordt geselecteerd.

De Tour gaat 5 juli van start in het Engelse Leeds. De Ronde van Zwitserland wordt gereden van 14 tot en met 22 juni.

[WK Hockey] Duitse vrouwen winnen van Zuid-Afrika

De Duitse vrouwen hebben dinsdagmorgen hun tweede groepswedstrijd op het WK gewonnen. In een slordig duel tegen Zuid-Afrika waren de Duitsers te sterk. Het onderonsje tussen Kampong teamgenoten Marsha Cox en Julia Müller eindigde in 1-3.

Zuid-Afrika begon sterk aan de eerste helft. Door het slordige hockey van de Duitsers kon de ploeg van Giles Bonnet een aantal keer sterk voor de goal van Duitse sluitpost Barbara Vogel komen. Daar bleef het echter bij. Een sterke solo van Shelley Russell ging net voorbij de Duitse goal.

Na een kwartier gespeeld te hebben pakte de Duitsers het spel op en creëerde een aantal mooie kansen. Na negentien minuten spelen opende Duitsland de score met een fraaie tip van Marie Mävers. Zuid-Afrika kreeg in de slotminuten van de eerste helft nog drie strafcorners, maar deze werden allemaal gemist.

Ook de tweede helft begon slordig voor bij de Zuid-Afrikaanse vrouwen maar kregen de grootste kans via Pietie Coetzee. Duitsland stond met negen man in het veld, na twee groene kaarten. Dit overtal werd slim uitgespeeld maar Coetzee liet het na de opgelegde kans te scoren.

Duitsland wist na een kwartier de voorsprong uit te breiden via een strafcorner. Een rebound werd gescoord via Kristina Hillman. Zuid-Afrika deed in de slotminuten nog wat terug, via een doelpunt van Shelley Russell, 1-2. Duitsland greep echter meteen in en scoorde in diezelfde minuut nog de 1-3 via Marie Mävers, die haar tweede doelpunt van de wedstrijd maakte. 

IsraŽl bezorgd om samenwerking VS met Palestijnen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu maakt zich 'ernstige zorgen' over het besluit van de Verenigde Staten te blijven samenwerken met de nieuwe Palestijnse eenheidsregering. Netanyahu roept de VS op de Palestijnse president Mahmoud Abbas 'volstrekt duidelijk' te maken dat diens verzoening met Hamas 'simpelweg onaanvaardbaar' is.

Israël dringt er bij de internationale gemeenschap op aan de nieuwbakken Palestijnse regering van nationale eenheid af te wijzen. Daarin werkt Abbas' Fatah-partij immers samen met de rivaliserende Hamasbeweging, die Israël als beschouwt als een terreurbeweging met het bloed van honderden Israëliërs aan de handen.

De Amerikaanse regering liet maandag weten dat zij het nieuwe Palestijnse kabinet een kans wil geven. De VS en de Europese Unie hebben de eenheidsregering wel de voorwaarden gesteld dat zij geweld afwijst en het bestaansrecht van Israël erkent. Volgens Abbas houdt het kabinet, dat uit partijloze technocraten zou bestaan, zich aan die lijn.

Eerste Kamer schaft weigerambtenaar af

Gemeenten mogen geen trouwambtenaren meer aanstellen die weigeren een huwelijk te sluiten tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. De Eerste Kamer nam dinsdag een voorstel aan van D66 dat een einde moet maken aan de zogenoemde weigerambtenaren.

Weigerambtenaren die al in dienst zijn mogen worden ontslagen, maar gemeenten worden daartoe niet verplicht. De bedoeling is dat de weigerambtenaar geleidelijk zal 'uitsterven'.

Alleen de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP stemden in de Eerste Kamer tegen. De stemverhoudingen lagen eerder in de Tweede Kamer hetzelfde. CDA-senator Wopke Hoekstra stemde als enige van zijn fractie voor.

Volgens homobelangenorganisatie COC Nederland zijn er 87 weigerambtenaren in 48 gemeenten. In totaal telt Nederland 403 gemeenten.

Elite: Dangerous-bŤta voor maar 120 euro

Heb je de Kickstarter-campagne gemist van Elite: Dangerous, maar wil je alsnog de bèta proberen? Via de webshop van het spel kun je nu de premium bèta-versie bestellen voor een magere 120 euro. Deze geeft je direct toegang tot de bèta. Als je wat minder te besteden hebt kun je natuurlijk ook kiezen voor de standaard versie voor maar 60 euro. Je zult dan nog wel even wat langer moeten wachten.

Elite: Dangerous wordt de derde opvolger van de in begin jaren '90 uitgebrachte game Elite, een reeks die enorm veel invloed heeft gehad op de spacesims zoals Freelancer, Eve Online en de X-series. Elite is een spel uit de stal van David Braben en Ian Bell. De eerste is onder andere medeverantwoordelijk voor de 3D-versie van Rollercoaster Tycoon en de Raspberry Pi. 

Er werd al langer gesproken over Elite 4. Met de 60 dagen durende Kickstarter-campagne hebben Braben en consorten dan ook genoeg geld opgehaald om de reeks weer nieuw leven in te blazen. In totaal haalde ontwikkelaar Frontier 1,7 miljoen pond binnen. 

De premium-bèta is officieel begonnen. De standaard-bèta wordt later dit jaar, net als de release, verwacht.

Hunt: Horrors of the Gilded Age aangekondigd

Hunt: Horrors of the Gilded Age is officieel aangekondigd door Crytek. De game is een co-op third-person shooter voor de PC en console. Met deze game maakt de Crytek USA studio hun officiële debuut.

Het speelt zich af aan het einde van de 19e eeuw en je zult samen met maximum drie andere een hoop mythische en duistere wezens tegen komen. Volgens Crytek  zullen omgevingen nooit helemaal het zelfde zijn doordat deze dynamisch gegenereerd worden. Hunt: Horrors of the Gilded Age moet aan het einde van dit jaar uitkomen. Je kunt je nu wel al aanmelden voor de bèta op de officiële website.

Destiny op last-gen zelfde als current-gen

Goed nieuws voor gamers die de overstap naar de current-gen nog niet hebben gemaakt. Destiny zal op last-gen consoles niet onderdoen voor de versies op de nieuwe consoles. "Hopelijk zullen de spelers positief verrast zijn wanneer ze op last-gen spelen," zegt Pete Parsons van Bungie.

"Het is hetzelfde spel, dat was heel belangrijk voor ons. Een deel van de enorme en ambitieuze technologie die we hebben opgezet is dat alles op één server gebeurt. We bouwen een wereld en die strekt zich uit naar meerdere platformen."

De bètatest van Destiny gaat in juli van start en is beschikbaar voor PlayStation 3 en PlayStation 4. Wanneer de bèta op Xbox start is nog niet bekend. 

VS willen kracht NAVO in Europa versterken

De Amerikaanse regering wil de defensieve kracht van de NAVO in Europa versterken. President Barack Obama zal het Congres vragen om 1 miljard dollar (735 miljoen euro) uit te trekken voor een fonds dat de Europeanen die zich grote zorgen maken door de ontwikkelingen in Oekraïne en de reactie van Rusland daarop, gerust moet stellen.

Het Witte Huis maakte dat dinsdag bekend, kort nadat president Barack Obama in de Poolse hoofdstad Warschau was aangekomen. Obama zal het Congres oproepen het 'Europees geruststellingsfonds' te steunen tijdens een persconferentie waarin hij en zijn Poolse ambtgenoot Bronislaw Komorowski journalisten te woord staan. Het fonds zal voortbouwen op andere maatregelen om de slagkracht, de inzetbaarheid en het reactievermogen van de NAVO-strijdkrachten te vergroten. Volgens het Witte Huis zal onder meer de Amerikaanse marine actiever worden in NAVO-verband.

Polen, de Baltische staten en andere landen die tot en met 1989 onderdeel waren van het communistische Oostblok, maken zich zeer ongerust over het optreden van de Russische regering tegenover Oekraïne. De Krim werd in maart bij Rusland gevoegd, nadat de bevolking van het schiereiland zich in een omstreden referendum voor aansluiting bij Rusland had uitgesproken. Ook heeft de regering in Kiev de greep verloren op het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische separatisten ijveren voor losmaking van Oekraïne.

Obama: vertrouwensband met Rusland mogelijk

Het is mogelijk om opnieuw een vertrouwensband op te bouwen tussen Rusland en de Verenigde Staten, maar dat zal tijd kosten. Bovendien moet de Russische president Vladimir Poetin dan eerst zijn troepen terugtrekken van de Oekraïense grens. Bovendien moet hij zijn invloed gebruiken om de onrust in Oekraïne een halt toe te roepen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag gezegd.

Obama zei dat hij altijd al zakelijke betrekkingen met Poetin heeft onderhouden. Hij heeft Poetin bovendien meermaals gezegd dat de VS er niet op uit zijn om Rusland te bedreigen. De president zei te begrijpen dat Rusland een legitiem belang heeft bij de gebeurtenissen aan zijn grenzen.

UWV: aantal banen groeit volgend jaar weer

Het aantal banen gaat vanaf 2015 weer licht groeien, met twintigduizend. Dat voorspelt uitkeringsinstantie UWV dinsdag. Dit jaar nemen de vacatures al toe.

"Eerder hadden we het over verwachtingen, nu hebben we het over feitelijkheden", zegt André Timmermans van het UWV. Hij wijst erop dat een einde is gekomen aan de grote groei van het aantal mensen dat de WW in stroomt.

Het UWV benadrukt dat de groei volgend jaar 'veel kleiner is dan we in het verleden gewend waren'. Dit jaar verdwijnen nog een kleine zestigduizend banen, is de verwachting van de uitkeringsinstantie. Dat is 0,7 procent van het totaal aantal banen. De meeste banen verdwijnen bij de overheid en in de zorg.

De krimp dit jaar is iets minder groot dan het UWV in februari dacht. Toen ging de uitkeringsinstantie nog uit van een daling van het aantal banen met 0,9 procent. Vorig jaar verdween nog 1,7 procent van alle banen. De groei van twintigduizend banen volgend jaar komt overeen met een groei van 0,3 procent.

Het UWV verwacht dat de groei van het aantal zzp'ers volgend jaar flink afneemt. Dit jaar komen er nog 23 duizend zelfstandigen bij, een groei van 1,4 procent. Volgend jaar is die groei negenduizend. Het aantal werknemers in loondienst neemt dit jaar met 57 duizend af, om een jaar later weer met 22 duizend toe te nemen.

Volgens Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV, neemt het aantal vacatures dit jaar onder meer toe doordat meer mensen weer van baan durven te wisselen. "Het is een stoelendans. De afgelopen vijf jaar vochten mensen voor het behoud van hun baan. Mensen bleven daar toen angstvallig aan vasthouden. Nu het wat beter gaat, zie je dat mensen weer durven te wisselen." Dit jaar komen er daardoor 713 duizend vacatures, tegenover 622 duizend vorig jaar, zo verwacht het UWV.

"De weg naar herstel op de arbeidsmarkt is ingezet, maar het is allemaal wel érg broos", zegt Witjes. "Veel mensen zullen voorlopig nog niets van het herstel merken, vooral de langdurig werklozen, oudere mensen en lager geschoolden."

In de eerste vier maanden van dit jaar hebben veel meer mensen met een WW-uitkering weer een baan gevonden dan in dezelfde periode een jaar eerder.

'Generaals Nigeria bewapenden Boko Haram'

Tien generaals en vijf andere hooggeplaatste militairen van het Nigeriaanse leger hebben terreurorganisatie Boko Haram voorzien van wapens en informatie. Dat schrijft de Nigeriaanse krant Leadership. De krijgsraad heeft de militairen schuldig bevonden. Het hoofdkwartier van defensie in Abuja buigt zich nu over de straffen die de militairen opgelegd moeten krijgen.

Vorige week ontkende het Nigeriaanse ministerie van defensie nog dat er een onderzoek loopt naar sabotage van de pogingen om het geweld in Nigeria de kop in te drukken. Aanslagen van Boko Haram hebben al aan duizenden mensen het leven gekost. Ook ontvoerde de organisatie meer dan driehonderd schoolmeisjes. Nog altijd worden er 272 meisjes vastgehouden.

Al maanden deden geruchten de ronde dat hoge militairen de extremisten van Boko Haram hielpen en soms zelfs meevochten, om later terug te keren naar hun basis. De gegevens die de miltairen hebben doorgespeeld stelden strijders van Boko Haram in staat om militaire konvooien in een hinderlaag te lokken. Ook werden legerbases en buitenposten in het noordoosten van Nigeria aangevallen. Chris Olukaolade, woordvoerder van het ministerie van defensie, was niet bereikbaar voor commentaar.

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan zei vorig jaar al te vermoeden dat sommige militairen en zelfs leden van zijn eigen regering sympathiseerden met Boko Haram. In januari ontsloeg hij de voltallige legertop en nog geen week later werd ook de minister van defensie vervangen.

De Nigeriaanse regering staat inmiddels onder grote druk. Ze wordt ervan beschuldigd te weinig te doen aan het opsporen van de ontvoerde meisjes. Volgens het leger is bekend waar de meisjes worden vastgehouden, maar wordt er niet ingegrepen omdat wordt gevreesd voor het leven van de meisjes. De roep om een deal te sluiten met de ontvoerders begint echter steeds luider te klinken.

Meer auto's verkocht in mei

De automarkt heeft zich in mei hersteld van de gekelderde verkoopcijfers in het eerste kwartaal. Dat kwam doordat het groeiende consumentenvertrouwen zich nu ook in de verkoopcijfers vertaalde. Autodealers verkochten in mei 3,4 procent meer auto's dan in die maand een jaar eerder. Dat meldt adviesbureau Aumacon dinsdag op basis van cijfers van branchevereniging RDC.

De dealers verkochten in mei 31.092 auto's, tegen 30.083 vorig jaar. Over de eerste vijf maanden van het jaar is nog wel sprake van een daling. Met bijna 176 duizend verkopen daalde de verkoop met 5,4 procent. Begin dit jaar zakten de verkopen in doordat zakelijke rijders eind vorig jaar al een auto hadden aangeschaft, voor de invoering van strengere belastingtarieven in januari. In maart daalden de verkopen met zeventien procent, in april met 7,1 procent.

De stijging in mei is vooral te danken aan de particuliere koper, die volgens Aumacon nu ook de weg naar de dealer weer weet te vinden. Het duurde in de autobranche wat langer voordat dat groeiende vertrouwen zichtbaar werd in de verkoopcijfers. Consumenten gaven eerst geld uit aan vakanties en aflossingen van leningen, aldus Aumacon.

De zakelijke markt trekt in het tweede kwartaal eveneens aan, verwacht Aumacon. Over heel 2014 verwacht Aumacon dat dealers 415 duizend auto's zullen verkopen. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar.

NAVO-ministers van defensie bijeen in Brussel

De ministers van defensie van de NAVO zijn dinsdag voor het eerst sinds het uitbreken van de onrust in Oekraïne bijeengekomen voor overleg. De belangrijkste kwestie op de agenda is hoe te reageren op de nieuwe Russische militaire mogelijkheden en de bereidheid van Moskou deze in te zetten. "We moeten de NAVO fitter, sneller en flexibeler maken", zei secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen.

De tweedaagse top in Brussel geldt als voorbereiding voor een NAVO-top in Wales, in september. Het bondgenootschap heeft in de tussentijd naar aanleiding van de Russische bezetting en annexatie van de Krim al enkele eerste stappen gezet. De ministers willen nu de blik vooruit werpen en bekijken hoe op de lange termijn moet worden gereageerd op Rusland. Er wordt onder andere gesproken over een plan voor militaire paraatheid, meer militaire oefeningen en de mogelijkheid om extra troepen in te zetten. In voorbereidende bijeenkomsten passeerde al een hele reeks mogelijkheden de revue. Zo wordt gedacht aan het opslaan van militair materieel in landen die vlakbij Rusland liggen.

De Russische gezant bij de NAVO sprak maandag met ambassadeurs van de 28 NAVO-lidstaten. Moskou liet na afloop weten dat het mogelijk tegenmaatregelen treft als de NAVO besluit tot een grote troepeninzet in Oost- of Midden-Europa. "Dit alles kan Europa terugwerpen naar de dagen van de Koude Oorlog en leiden tot een nieuwe wapenwedloop", zei gezant Aleksandr Groesjko. "We wachten af en we zullen wel zien wat de ministers beslissen."

Volgens NAVO-functionarissen worden er dinsdag en woensdag nog geen beslissingen verwacht. Die worden waarschijnlijk pas in september genomen. De ministers gaan het niet alleen over Oekraïne hebben. Ook wordt overlegd over de toekomst van Afghanistan en de defensiebudgetten.

'Huwelijksklok luidt voor Donald Duck en Katrien'

Donald Duck en Katrien durven na een jarenlange knipperlichtrelatie mogelijk een serieuze stap te zetten. Ingewijden uit Duckstad beweren dat de eenden in het huwelijksbootje stappen. "We kunnen niet met en niet zonder elkaar, dat is zo", reageert Katrien in een verklaring. Of het koppel ook daadwerkelijk trouwt, is nog niet duidelijk. Dat is te lezen in het tijdschrift Donald Duck van deze week.

Als Katrien en Donald trouwen, krijgen ze mogelijk wel een naamprobleem. Beide eenden heten namelijk Duck. Of Katrien ook familie is van Donald, is niet duidelijk. Wel wordt gefluisterd dat ze de zus is van de man van Donalds tweelingzus Dumbella, de moeder van Kwik, Kwek en Kwak.

Donalds oom Dagobert Duck, reageert met gemengde gevoelens op het nieuws. "De liefde kan mooi zijn: echt, ik ben dol op mijn geluksdubbeltje, maar denk eens aan wat een bruiloft kost." Ook Guus Geluk, met wie Katrien ook geregeld wordt gespot, baalt flink dat zijn droomvrouw met een ander wil trouwen. "Dit nieuws is echt een klap in mijn gezicht."

Het mogelijke huwelijk houdt ook de sterren in Duckstad bezig. "Draagt Katrien ook een jurk van de modeontwerper Jan Marineblauw", vraagt Wendy van Duck zich af. Presentator Albert Verlinke heeft Duck al gesproken. "Ik heb inderdaad een sms van Donald gekregen. Hij bevestigt dat er iets bijzonders gaat gebeuren."

Huisartsenstaking gaat door

De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) gaat door met de aangekondigde staking van woensdag. Dat bevestigt een woordvoerder dinsdag. De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) keerde zich maandag tegen de werkonderbreking, maar dat weerhoudt de VPH er niet van te protesteren tegen de afschaffing van de vrije artsenkeuze.

De VPH houdt niet bij hoeveel huisartsen het werk neerleggen, maar gaat uit van enkele tientallen deelnemers. De kans is volgens de vereniging aanzienlijk dat tandartsen, psychologen en fysiotherapeuten zich aansluiten. De VPH heeft ongeveer zevenhonderd leden.

De landelijke koepelorganisatie LHV wil een staking alleen als laatste middel inzetten. De VPH is het daar niet mee eens. "Wij hebben geen last van lijntjes met de overheid", zegt de woordvoerder van de VPH. "Wij voeren actie voor wat wij wenselijk vinden."

"We zien dat er nu beweging in de onderhandeling zit", vervolgt de woordvoerder. "Zowel huisartsen als patiënten krabben zich achter de oren. Dat is al grote winst."

De VPH legt woensdag tussen 13.00 en 14.00 uur het werk neer om patiënten voor te lichten over hun zorgpolis. Het kabinet wil zorgverzekeraars niet meer verplichten om zorg te vergoeden van een zorgverlener waarmee ze geen contract hebben.

De VPH is overigens sceptisch over het plan van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) maandag om een goedkopere derde polis in te stellen, waarbij de zorgverzekeraar bepaalt naar welke arts of zorgverlener de patiënt moet gaan. Die polisvorm moet een miljard euro opbrengen. "Dat lijkt erg voorbarig", aldus de woordvoerder. "Bovendien leidt het plan de aandacht af van de vrije artsenkeuze."

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) vindt de staking in strijd met de belofte van artsen voor goede zorg. "Door deze actie worden patiënten getroffen", zegt directeur Wilna Wind in een verklaring. "De belangen van zorgbehoevenden behartigen is mooi en vrije artsenkeuze is belangrijk, maar deze staking brengt niets dichterbij."

Psychologen die willen staken moeten dat zelfstandig besluiten, zegt het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP). De organisatie is weliswaar voor vrije artsenkeuze, maar sluit zich niet aan bij de actie van de huisartsen. "Wij behartigen onze belangen via lobby en overleg", aldus een woordvoerder. "Bovendien kunnen wij de gevolgen van een staking voor onze cliënten niet inschatten. Daarom gaan we niet op de stoel van een individuele psycholoog zitten." Hoeveel psychologen het werk neerleggen, weet het NIP niet.

Nikkie Plessen zwanger

Nikkie Plessen en haar partner Ruben Bontekoe krijgen weer een kind. Dat vertelde de 29-jarige modeontwerpster en ex-presentatrice aan de Nederlandse editie van Vogue. Plessen beviel in juni 2010 van dochter Jolie Lisa Lotte. Wanneer haar tweede spruit het levenslicht moet zien, is niet bekend.

Plessen is niet van plan het rustiger aan te doen tijdens haar tweede zwangerschap. De blondine werkt aan een kinderkledinglijn. "Zwanger zijn geeft mij juist heel veel energie", motiveert Plessen haar toekomstplannen. Eerder zei ze nog geen tweede kind te willen, omdat ze het te druk had met haar werk.

De kinderkledinglijn Nikkie Jr. wordt een zogenoemde capsulecollectie, een kledinglijn die bestaat uit een beperkt aantal stukken. Plessen laat haar eigen stijl doorklinken in de kinderkleding. "Mijn eigen stijl is vrij klassiek, ik combineer basics met af en toe een fashionable twist en die stijl wil ik ook hierin aanhouden."

NOS'ers uit Brussel en Berlijn terug naar Nederland

NOS-correspondenten Chris Ostendorf en Wouter Meijer keren terug naar Nederland. De verslaggevers verruilen hun correspondentschap in Brussel en Berlijn voor een andere functie binnen de NOS. Dat heeft de omroep dinsdag bekendgemaakt.

Ostendorf, die al bijna zes jaar in Brussel de Europese Unie volgt, gaat op 1 oktober aan de slag in Den Haag als redacteur en verslaggever voor Nieuwsuur. Meijer, die sinds 1998 bij de NOS werkt, verlaat in januari Duitsland voor een nog onbekende functie in Nederland.

Hoewel Ostendorf zin heeft in zijn nieuwe functie, gaat hij Brussel wel missen. "Brussel heeft voor altijd mijn hart gestolen. Achter de sluier van vuil, armoede en agressie, gaat een liefdevolle stad schuil, waar op café nog wordt gedanst."

Meijer, die sinds 2008 als correspondent in Duitsland werkt, vindt het ook lastig om te vertrekken. "Ik geniet nog elke dag van het werk en het leven als correspondent in Berlijn. Daar ga ik ook tot het einde van dit jaar volop mee door."

Het is nog niet bekend wie Ostendorf en Meijer opvolgen.

Hoe het Tiananmenprotest verdween uit China

Hoewel er honderden mensen om het leven kwamen, wordt het prodemocratieprotest op het Tiananmenplein in 1989 noch het brute neerslaan in China herdacht. Woensdag is het 25 jaar geleden dat de politie en het leger ingrepen en de demonstraties uit elkaar sloegen. Beijing wordt die dag niet gekenmerkt door herdenkingen, maar veeleer door een enorme aanwezigheid van opnieuw politieagenten en militairen op straat.

Het bespreken van de massamoord op het Tiananmenplein is in China een gigantisch taboe. De afgelopen weken werden tientallen als 'kritisch' bekend staande advocaten, wetenschappers, journalisten en kunstenaars opgepakt. Zondagnacht werd kunstenaar Guo Jian door de politie uit zijn huis gesleurd. Eerder belandden mensenrechtenadvocaat Pu Zhiqiang, journalisten Xin Jian en Gao Yu en activist Wang Aizhong in het gevang. Een van de oprichters van de Moeders van Tiananmen, die de nabestaanden van de slachtoffers vertegenwoordigt, is onder huisarrest geplaatst.

Het leek een kwarteeuw geleden zo veelbelovend. Terwijl vrijheid en democratie in het Westen al decennia als vanzelfsprekend werden ervaren en het communisme in Oost-Europa flinke scheuren begon te vertonen, leek China in 1989 aan de beurt om een democratisch land met burgerrechten te worden. Het kon de kroon zijn op het hervormingsprogramma dat leider Deng Xiaoping tien jaar eerder had ingezet. Met zijn kenmerkende uitspraak "Rijk worden is glorieus worden" zou China zich spoedig bij de kapitalistische landen kunnen voegen.

Het mocht niet zo zijn. Naast honderden doden werden talloze mensen gearresteerd en de demonstratie belandde voorgoed in de doofpot. De protesten haalden wereldwijd het nieuws, vooral een moment waarop een onbekende Chinese man het pad van een naderende tank blokkeerde. Ieder jaar haalt de Communistische Partij rond 4 juni de teugels flink aan om media-aandacht en iedere mogelijke herdenking in de kiem te smoren.

Het lijkt een haast onmogelijke taak: het uit het collectieve geheugen wissen van zo'n revolutionaire gebeurtenis in een land met 1,35 miljard inwoners. Toch lijkt Beijing hier redelijk succes mee te hebben gehad. Onder jongeren, de generatie geboren in de jaren tachtig en daarna, is het Tiananmenprotest nauwelijks bekend. De meeste van hen, opgegroeid in een nationalistisch en materialistisch China dat trots is op zijn economische groei, interesseren zich niet in deze reliek uit een ver en vreemd verleden.

"Over het algemeen doen ze (de jongeren, red.) niet hun best om er iets over te weten te komen", aldus hoogleraar journalistiek aan de Universiteit van Hong Kong Fu King-wa. "Zelfs als ze er iets over leren, geloven ze de versie die de regering schetst."

Dat laatste lijkt voor sommigen inderdaad te kloppen. "Het is zo lang geleden en de Chinese media hebben het er allang niet over", zegt de Chinees Steve Wang, geboren in 1989. "En nu proberen buitenlandse media er een grote heisa over te maken. Zij zijn er slechts op uit de negatieve kanten van China te belichten." Veel jongeren zien de protesten niet als iets dan hen aangaat.

Hoewel China sinds 1989 onherkenbaar is veranderd en gemoderniseerd, is er op het gebied van democratisering en mensenrechten nauwelijks vooruitgang geboekt. China is nog steeds een eenpartijstaat waarbij de gewone burger zo goed als geen politieke inspraak heeft. Mensenrechten als de vrijheid van meningsuiting, geloof en vereniging worden door de Communistische Partij met voeten getreden. Vorig jaar kreeg een journalist een partijdocument in handen dat de Chinese elite waarschuwt voor de gevaarlijke westerse noties van democratie, mensenrechten en de vrijemarkteconomie. De mediacensuur van vroeger heeft een opvolger gekregen in de massale censuur van Chinese social media. Wie op internet ook maar een vage toespeling op het Tiananmenprotest maakt, wordt direct gecensureerd en in sommige gevallen door de autoriteiten ondervraagd.

"Grote Chinese media doen alsof het nooit gebeurd is", zegt kritisch blogger Shi Shusi. "Steeds minder jonge mensen raken bekend met deze baanbrekende gebeurtenis. Er is geen mogelijkheid om de protesten te bespreken."

Sommige Chinezen laten het hier niet bij zitten. Ieder jaar bedenken bloggers codewoorden om subtiel te refereren aan het Tiananmenprotest. Het alomtegenwoordige censuurapparaat zit er bovenop om hier een stokje voor te steken, waardoor er een fel kat-en-muisspel ontstaat. Op 4 juni 2012 verbood China het gebruik van de term "Shanghai Composite Index". De beurs van Shanghai was die dag namelijk geopend op 2346,89 punten. Dat zou wel eens gelezen kunnen worden als het 23-jarige jubileum van de demonstraties op 4 juni 1989, zo was de vrees.

De protesten zijn niet het enige slachtoffer van de Chinese censuur. Ook Taiwan, Tibet en de religieuze Falun Gongbeweging zijn absoluut onbespreekbaar. De hongersnood die in de jaren vijftig en zestig na Mao Zedongs 'Grote Sprong Voorwaarts' aan ongeveer vijftig miljoen Chinezen het leven kostte heeft volgens de officiële Chinese geschiedschrijving nooit plaatsgevonden. Hoewel Mao niet langer wordt gezien als de held die hij tijdens zijn leven was, is het zeggen dat de Grote Roerganger tientallen miljoenen doden op zijn naam heeft staan anno 2014 nog steeds een doodzonde in China.

De Europese Unie heeft eerder deze week haar zorgen uitgesproken over de Chinese repressie. "Hoewel China de afgelopen 25 jaar enorme economische en maatschappelijke vooruitgang heeft geboekt, hoopt de EU ook op meer ruimte voor discussie en debat over China's recente geschiedenis", luidde een EU-verklaring. "Advocaten, journalisten en mensenrechtenactivisten moeten hun werk kunnen doen zonder hierbij te worden lastiggevallen." China heeft nog een lange weg te gaan voordat het land hieraan kan voldoen.

Finale Songfestival trok 195 miljoen kijkers

Voor de finale van het Eurovisie Songfestival bleven in ruim veertig landen meer dan 195 miljoen mensen thuis. Dat maakte de organisatie achter het Songfestival dinsdag bekend. De ontknoping van het muziekevenement is beter bekeken dan vorig jaar, toen zo'n 180 miljoen kijkers op de finale afstemden.

"Deze kijkcijfers illustreren dat het Eurovisie Songfestival nog steeds enorm leeft in Europa", reageert festivalsupervisor Jon Ola Sand. Hij is blij dat uit de cijfers blijkt dat steeds meer jongeren het muziekevenement volgen. "Dat is belangrijk voor de toekomst van het Songfestival."

In Nederland keken zaterdag 10 mei bijna 5,1 miljoen mensen naar de finale van het Eurovisie Songfestival. Nederland werd dit jaar vertegenwoordigd door Ilse DeLange en Waylon, die als gelegenheidsduo The Common Linnets als tweede eindigden. Vorig jaar, toen Anouk meedeed, stemden 4,9 miljoen Nederlanders af op de ontknoping van het liedjesfestijn. De jaren daarvoor, toen Nederland vroegtijdig werd weggestemd, werd de finale van het Songfestival veel minder goed bekeken.

Ook dit jaar trok het uitdelen van de punten de meeste kijkers. Conchita Wurst sleepte met een totaal van 290 punten de winst in de wacht voor Oostenrijk. In welke stad het land volgend jaar het Eurovisie Songfestival organiseert, wordt waarschijnlijk deze zomer bekendgemaakt.

[upd] Van Brienenoordbrug weer dicht

De A16 tussen Rotterdam en Breda is dinsdagochtend in beide richtingen voor een deel afgesloten vanwege een technisch probleem met de Van Brienenoordbrug bij Rotterdam. Door de storing gaat de brug niet meer naar beneden, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Voor de weggebruikers die achter de slagbomen stilstaan, zit er niets anders op dan wachten. Hoelang de verstoring gaat duren, is onduidelijk. In beide richtingen staan inmiddels files van drie en zeven kilometer. Weggebruikers kunnen omrijden via de A15 en A4.

Update 14.18 uur:
De Van Brienenoordbrug bij Rotterdam is weer dicht. De storing waardoor de brug over de Nieuwe Maas bleef openstaan, is verholpen. Dat heeft een woordvoerder van de ANWB dinsdag  gezegd. De oorzaak van het technische probleem is nog onbekend.

De weggebruikers die achter de slagbomen stilstonden hebben ruim een uur moeten wachten voordat ze verder konden. In beide richtingen leverde dat lange files op. Vanuit het noorden zeven kilometer en vanuit het zuiden negen à tien kilometer. Het verkeer moet voorlopig nog rekening houden met extra drukte. "Die files zijn niet zomaar weggepoetst", aldus de zegsvrouw.

De brug ging overigens maar aan een kant van de A16 niet dicht. Het verkeer moest echter ook aan de andere zijde wachten, omdat de slagbomen niet opengaan als er nog een brugdeel openstaat.

Gameplaybeelden Sonic Boom

In de booth van Nintendo zal Sonic Boom tijdens de aankomende E3 zeker één van de speelbare titels zijn. Stephen Frost, Producer bij SEGA, liet daarom tijdens een exclusief interview met GameHub alvast een preview zien van de gameplay.

Sonic Boom is de derde exclusieve Sonic-game voor Nintendo-consoles. Na sportsgame Mario & Sonic in Sotsji en platformer Sonic: Lost World is het nu action-adventure/platformer Sonic Boom. De game verschijnt dit jaar op zowel Wii U als Nintendo 3DS.

Ultra Street Fighter IV-launchtrailer

Capcom heeft de launchtrailer van Ultra Street Fighter IV uitgebracht. De update is vandaag officieel uitgekomen als digitale download voor PlayStation 3 en Xbox 360. Voor pc moeten mensen nog even geduld hebben tot 8 augustus. De retailversie zal ook in die maand in de winkels liggen.

Ultra Street Fighter IV bevat vijf nieuwe personages, zes nieuwe omgevingen, aanpassingen aan de gameplay op basis van feedback van de community en drie spelmodi. 

 

'Heitinga kan voor twee jaar tekenen bij Hertha'

John Heitinga staat op het punt een tweejarig contract te ondertekenen bij Hertha BSC. Dat meldt het Duitse Bild. De 87-voudig international degradeerde vorige maand met het Fulham uit de Premier League en mag transfervrij vertrekken. De club van trainer Jos Luhukay eindigde afgelopen seizoen op de elfde plaats in de Bundesliga.

Heitinga maakte eind januari de overstap van Everton naar Fulham. In Londen scoorde de 30-jarige verdediger een keer in de verloren thuiswedstrijd tegen Chelsea, maar degradatie kon hij niet voorkomen. In zijn carrière kwam de verdediger verder uit voor Atletico Madrid en Ajax. In Berlijn kan Heitinga zich wellicht weer in de kijker spelen bij het Nederlands elftal. Zijn laatste interland dateert van vorig jaar juni.

Vorige week werd ook Roy Beerens in verband gebracht met een overgang naar Hertha. De 26-jarige buitenspeler van AZ heeft nog een contract voor een seizoen, waardoor de Duitse club een transfersom moet betalen. Naar verluidt heeft Hertha een bod van een miljoen euro gedaan en ligt de vraagprijs van AZ op tweeënhalf miljoen euro.

De tweevoudig international kwam in drie jaar in Alkmaar tot dertien doelpunten. Voor zijn tijd bij AZ speelde Beerens bij sc Heerenveen, NEC en PSV. In de wandelgangen wordt Guus Hupperts van Roda JC als zijn opvolger genoemd.

PS4 1.71 Firmware Update nu verkrijgbaar

De langverwachte 1.71 firmware update voor de PlayStation 4 is klaar om gedownload te worden. Deze update lost problemen op met het opslaan van games op PlayStation Plus en de vibratiefunctie van de controllers. Het pakket is 194 Mb.

Sommige PS4-gebruikers hebben problemen met de vibratiefunctie van hun DualShock 4-controllers. Elke keer als zij de console aanzetten, dan staat de trilfunctie op ‘uit’. Deze moest steeds weer handmatig worden geactiveerd. Ook zijn er soms problemen met het opslaan van de savegames in de cloud van PlayStation Plus. Er kwam de melding “Saved data with the same name was uploaded from another PS4”.

Deze problemen behoren tot het verleden, als je de firmware update toepast. Overigens is het niet zeker dat dit ook de savegame-problemen met Watch_Dogs oplost. Die hebben waarschijnlijk een andere oorzaak (UbiSoft, *kuch kuch*).

PS4 Update

Savegame Watch_Dogs

Mannen met kleine hondjes

Meestal verschuilt hij zich achter een boom. Zijn verblijfplaats wordt toch verraden door zo’n korte lijn waaraan een piepklein hondje drentelt. Deze man is alleen zichtbaar als hij zich zo snel mogelijk probeert te verplaatsen naar de volgende boom, lantaarnpaal of laag struikje. Zijn schouders hangen er verslagen bij. Honden die schijten kunnen heel gegeneerd om zich heen kijken, maar dat is niets vergeleken met de blik op het gezicht van de man met het kleine kuttenlikkertje.

Fransman Monfils naar tennistoernooi Rosmalen

Gaël Monfils doet deze maand mee aan de Topshelf Open. Dat maakte de organisatie van het tennistoernooi in Rosmalen dinsdag bekend. De Fransman is de voormalig nummer zeven van de wereld en plaatste zich maandag voor de kwartfinale van Roland Garros. De Topshelf Open wordt gehouden van 15 tot en met 21 juni.

Veel deelnemers aan het Brabantse grastoernooi laten deze weken zien in uitstekende vorm te verkeren. Met Simona Halep, Garbine Muguruza, Carla Suarez Navarro, Eugenie Bouchard en Andrea Petkovic zijn er vijf kwartfinalisten van het vrouwentoernooi van Roland Garros van de partij. Bij de mannen haalde David Ferrer net als Monfils de laatste acht op het gravel in Parijs. Igor Sijsling, Thiemo de Bakker en Michaëlla Krajicek verzorgen de Nederlandse inbreng.

Na een paar jaar afwezigheid kunnen de spelers dit seizoen in Rosmalen weer een beroep doen op hawkeye. Het systeem maakt het mogelijk om beslissingen van de umpire aan te vechten en levert zo een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van het toernooi.

Bankzitter Heerenveen met Nigeria naar WK

Spits Uche Nwofor is ondanks dat hij weinig heeft gespeeld bij zijn club sc Heerenveen, opgenomen in de selectie van Nigeria voor het WK. De spits werd afgelopen seizoen door de Friese club gehuurd van VVV- Venlo. Ook oud-VVV'ers Ahmed Musa en Michael Uchebo mogen van bondscoach Stephen Keshi mee naar Brazilië.

Nwofor kwam dit seizoen bij Heerenveen tot drie invalbeurten. De 22-jarige speler had bij de Friezen grote concurrentie van Alfred Finnbogason. Voor Nigeria speelde Nwofor vijf interlands waarin hij drie keer scoorde.

Kenneth Omeruo, die anderhalf jaar bij ADO Den Haag speelde, behoort ook tot de selectie. De 20-jarige verdediger werd het laatste halfjaar door Chelsea verhuurd aan Middlesbrough. Als speler van ADO won Omeruo vorig jaar de Afrika Cup met Nigeria.

Nigeria speelt 16 juni de eerste wedstrijd op het WK tegen Iran. Daarna volgen nog poulewedstrijden tegen Bosnië-Herzegovina en Argentinië.

Defintieve selectie Nigeria

Doel: Vincent Enyeama (Lille), Austin Ejide (Hapoel Be'er Sheva), Chigozie Agbim (Gombe United).

Verdediging: Elderson Echiejile (AS Monaco), Efe Ambrose (Celtic), Godfrey Oboabona (Rizespor), Azubuike Egwuekwe (Warri Wolves), Kenneth Omeruo (Chelsea), Juwon Oshaniwa (Ashdod), Joseph Yobo (Fenerbahçe), Kunle Odunlami (Sunshine Stars).

Middenveld: John Mikel Obi (Chelsea), Ramon Azeez (Almeria), Ogenyi Onazi (Lazio), Reuben Gabriel (Waasland-Beveren), Michael Babatunde (Volyn Lutsk).

Aanval: Ahmed Musa (CSKA Moscow), Shola Ameobi (Newcastle United), Emmanuel Emenike (Fenerbahçe), Peter Odemwingie (Stoke City), Michael Uchebo (Cercle Brugge), Victor Moses (Chelsea), Uche Nwofor (sc Heerenveen).

'Roemeens team in 2015 op F1-grid'

Vanaf volgend jaar zal er een Roemeens Formule 1-team op de grid staan, zo meldt journalist Adam Cooper. Naar verluidt heeft autosportfederatie FIA de aanvraag van Forza Rossa goedgekeurd. Eerder werd al bekend dat Gene Haas met een renstal komt, al heeft hij dat uitgesteld tot 2016.

Opvallend genoeg heeft de goedkeuring van Forza Rossa zes weken langer geduurd dan het bod van Haas. Toch lijkt het Roemeense project levensvatbaar te zijn. Belangrijkste man van het project is Ion Bazac die in het verleden Minister van Gezondheid was en tegenwoordig importeur van Ferrari's is. Hij leidt ook een consortium van de Roemeense overheid en een aantal private investeerders dat als belangrijkste opdracht de promotie van het Oost-Europese land in het buitenland heeft.

Forza Rossa zal gerund gaan worden door Colin Kolles. De Duitser van Roemeense afkomst was eerder teambaas bij Force India en werd later door HRT ingehuurd om dat team te runnen. Verder is hij regelmatig actief met sportscars en heeft hij in München faciliteiten staan voor het bouwen van een F1-bolide. De auto zal waarschijnlijk uitgerust worden met Renault-krachtbronnen.

Nieuwe kleuren voor PS Vita

Vanaf 3 juli is de PlayStation Vita ook te koop in de varianten Blauw-Zwart en Rood-Zwart. De prijs ligt rond de € 200,-. De release start in Singapore, maar de rest van de wereld volgt snel.

Voor wie haantje-de-voorste wil zijn, volgen hier de productcodes om deze versies te kunnen bestellen via internet. Rood-Zwart: PCH-2006 ZX17 en Blauw-Zwart: PCH-2006 ZX18.

Dit is dus NIET dezelfde gekleurde Vita-reeks als de Sapphire Blue die in 2012 uitkwam. Die had de productcode PCH-1100 AB04 en was van voor en achter blauw.

PS Vita Blauw

PS Vita Blauw

PS Vita Rood

PS Vita Rood

Nieuwe systeemupdate beschikbaar voor Wii U

Nintendo heeft vandaag de Wii U systeemupdate 5.0.0 uitgebracht. De nieuwe update brengt aardig wat functies met zich mee. Sneller opstartmenu, geluidsnotificaties op je gamepad, aanpassingen van het instellingen menu en stabiliteit verbeteringen. Vooral de snelstart-functie aan de Wii U GamePad-controller is iets waar men al een tijd naar uitkijkt.

Complete lijst met veranderingen

  • Snelstartmenu voor de Wii U GamePad toegevoegd

Het snelstartmenu verschijnt als het Wii U-systeem wordt aangezet via de Wii U GamePad. In dit menu kun je onlangs gebruikte of geïnstalleerde software direct opstarten, zonder eerst naar het Wii U-menu te gaan. Het snelstartmenu is ideaal voor gebruikers die direct naar een bepaalde game willen.

  • Berichten op de Wii U GamePad toegevoegd

Via deze dienst kun je regelmatig berichten van Nintendo ontvangen over bepaalde games/producten, speciale aanbiedingen en meer. Als je een bericht ontvangt terwijl het systeem aan staat, maakt de Wii U GamePad een geluid en het bericht verschijnt dan ook kort op het GamePad-scherm. Deze berichten kunnen ook in het snelstartmenu worden bekeken. De instellingen voor deze berichten, zoals op welke tijden deze automatisch worden weergegeven, kunnen worden gewijzigd onder ENERGIEVERBRUIK in de systeeminstellingen.

  • Verbeterde stand-byfunctie

Systeemupdates worden niet alleen automatisch gedownload, maar worden nu ook automatisch geïnstalleerd wanneer het Wii U-systeem uit staat.

  • Wii U-menu

Als een gebruiker zijn of haar persoonlijke Mii-personage kiest in het Wii U-menu, wordt vanaf nu het scherm met gebruikersinstellingen weergegeven. De vormgeving en de opmaak van dit scherm zijn vernieuwd, en je kunt er nu ook van gebruiker wisselen.

  • Systeeminstellingen

Onder ENERGIEVERBRUIK is een optie toegevoegd waarmee de instellingen voor het snelstartmenu kunnen worden aangepast. Ook de instellingen voor berichten op de Wii U GamePad kunnen hier worden aangepast.

  • HOME-menu

Het HOME-menu heeft nu een pictogram voor Berichten (niet dezelfde berichten die je op de Wii U GamePad ontvangt).

  • Verbeterde stabiliteit van het systeem en andere aanpassingen

Om het gebruiksgemak te verhogen is de algehele stabiliteit van het systeem verder verbeterd en zijn er andere kleine aanpassingen gemaakt.

'Meisje aangerand op basisschooltoilet'

Een 6-jarig meisje is onzedelijk betast op een basisschool in Haarlem. Vijf jongens randden haar aan op het schooltoilet, schrijft het Haarlems Dagblad dinsdag. Volgens de krant ging het er zo grof aan toe dat het meisje inwendig letsel heeft opgelopen.

Het incident vond in oktober plaats. De moeder heeft na doktersbezoek de school ingelicht en is naar de politie gestapt. Op verzoek van de moeder werd het verhaal niet naar buiten gebracht, maar nu is ze zelf naar de pers gestapt. De geheimhouding had volgens het Haarlems Dagblad te maken met de afkomst van het gezin.

Het meisje zit nog met drie van de vermeende daders in de klas. De moeder wil dat ze wordt overgeplaatst naar een andere locatie van de school, maar ondanks een toezegging van de vorige directeur is dat niet gebeurd. Het meisje zou door de jongens voor hoer worden uitgemaakt.

De school, De Piramide in de Boerhaavewijk, zegt in de krant niet zeker te weten of het incident is gebeurd en wie de daders zijn. Tijdelijk directeur René Roders wilde dinsdagochtend desgevraagd niet reageren op het bericht.

Volgens de krant is op de school inmiddels onrust ontstaan. Dinsdagmiddag zou een informatiebijeenkomst staan gepland voor ouders.

Gesigneerde platenspeler Beatles geveild

Een door de Beatles gesigneerde platenspeler gaat deze week onder de hamer. Dat heeft online veilinghuis Catawiki dinsdagochtend bekendgemaakt. Het apparaat is een van de topstukken uit het Beatles Museum in Alkmaar.

Volgens veilingmeester Raymond Kok is het een van de bijzonderste Beatles-memorabilia die ooit in Nederland zijn geveild. De platenspeler, een van de bijna 150 stukken van de Beatles-veiling, brengt naar verwachting 25 duizend euro op. Tot en met donderdagavond kan worden geboden op de Beatles-spullen.

De platenspeler is volgens museumdirecteur Azing Moltmaker per toeval in Nederland beland. "Een Nederlandse hondenfokker bracht de platenspeler zeven jaar geleden vanuit Engeland mee. Hij kreeg de platenspeler van een man die graag een hond wilde ruilen tegen een grote collectie gesigneerde items", zegt de directeur in een verklaring. De fokker nam het aanbod aan en de speler belande niet veel later in het museum.

Moltmaker zegt dat ook de handtekeningen bijzonder zijn. "Normaal staan slechts de handtekeningen op een item, maar bij deze heeft Paul McCartney naast zijn handtekening ook een korte boodschap geschreven." Volgens de directeur is het daarom onmogelijk dat de krabbels zijn vervalst. "Een vervalser zou er nooit iets bijschrijven, omdat hij dan kans loopt door de mand te vallen."

David Beckham trotseert kikkerangst in documentaire

David Beckham reisde voor een natuurdocumentaire naar de Amazone maar moest daarvoor over zijn angst voor kikkers heenstappen. "Ik ben geen fan van kikkers", zei de oud-voetballer, volgens de Britse krant The Guardian, tijdens een persconferentie.

In de documentaire David Beckham: Into the Unknown, die de BBC maandag uitzendt, is te zien hoe de oud-sporter oog in oog met een kikker komt te staan. "Hij was fel oranje en ik hoorde dat hij behoorlijk gevaarlijk was. Dat maakte me nerveus."

In de documentaire gaat de 39-jarige Beckham samen met vrienden op zoek naar een stam diep in het regenwoud van Brazilië. De Brit speelt ook een potje voetbal met leden van de Yanomami-stam. "Het was de eerste keer dat ik aan iemand anders dan Victoria moest uitleggen wat voetbal is."

Zware veiligheidsmaatregelen China om Tiananmen

In de straten van Beijing zijn deze dagen extra veel agenten op de been, er zijn extra controleposten ingericht en diverse dissidenten zijn opgepakt. De aangescherpte veiligheidsmaatregelen in China houden verband met het studentenprotest op het Tiananmenplein, dat woensdag precies 25 jaar geleden plaatshad.

Op 4 juni 1989 werd de demonstratie van studenten, die pleitten voor meer democratie en vrijheid, met harde hand neergeslagen. Militairen met tanks en pantservoertuigen maakten destijds met veel geweld een einde aan de betoging. Honderden burgers, betogers en omstanders kwamen om het leven. Het precieze aantal slachtoffers is nooit duidelijk geworden; Beijing heeft nooit een officieel dodental opgegeven.

"Het is weer bijna 4 juni en de agenten in burger zijn er om ons te beschermen. Ik kan mijn huis niet uit om te reizen of om les te geven", schreef milieuactivist Wu Lihong in een tekstbericht. Voormalig activist Guo Jian werd zondagavond opgepakt, nadat er in de Financial Times een kort profiel van hem was verschenen naar aanleiding van de herdenking van de opstand. Guo, een Australisch staatsburger, wordt tot 15 juni vastgehouden door de Chinese autoriteiten.

In China is het verboden om het over de opstand op het Plein van de Hemelse Vrede te hebben. Elk jaar treffen de autoriteiten maatregelen, maar dit jaar zijn de maatregelen beduidend strenger dan andere jaren. Werden activisten voorheen alleen gewaarschuwd, dit jaar worden ze in hechtenis genomen. Ook buitenlandse journalisten moeten het ontgelden. Journalisten van een Franse tv-zender werden zes uur lang ondervraagd, omdat ze op straat mensen vragen hadden gesteld over de opstand.

Hoewel China uit alle macht probeert te voorkomen dat er aandacht wordt besteed aan het Tiananmenprotest, wordt door Chinese gemeenschappen in de hele wereld stilgestaan bij de gebeurtenissen. Vooral in Hong Kong, een voormalige Britse kolonie die sinds 1997 weer deels onder Chinees bewind staat, is veel aandacht voor de opstand. Zondag werd in de stad een herdenkingsmars gehouden en woensdag wordt een wake gehouden, waar volgens de organisatie zo'n 150 duizend mensen op af komen.

Franse onrust over bestuurlijke herindeling

Een plan om het aantal Franse regio's terug te dringen komt de regering op felle kritiek te staan. In het plan dat dinsdag is vrijgegeven wordt het aantal gewesten teruggebracht van 22 naar veertien.

Naast de regio's bestaat Frankrijk uit meer dan honderd departementen en 36 duizend plaatsen, ieder met een eigen bestuur. De Franse president François Hollande vindt dat al die lagen leiden tot onnodig veel bureaucratie.

Het is onder meer de bedoeling om de Elzas en Lotharingen, Hoog- en Laag-Normandië, en Champagne-Ardennen en Picardië samen te voegen. Critici vergelijken het plan met gedwongen huwelijken uit feodale tijden. Vooral onder volksvertegenwoordigers is er veel verzet; zij dreigen hun baan te verliezen.

Werkloosheid eurozone iets lager

De gemiddelde werkloosheid in de achttien eurolanden is in april opnieuw gedaald. De werkloosheid bedroeg volgens dinsdag gepubliceerde cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat in april 11,7 procent. In maart en februari lag het percentage nog op respectievelijk 11,8 en 12,0 procent.

Het aantal inwoners van de eurozone dat zonder werk zat, bedroeg volgens Eurostat in april 18,8 miljoen. Dat is 76 duizend minder dan een maand eerder, en 487 duizend minder dan een jaar eerder.

Tientallen doden bij gevechten Jemen

Bij gevechten in het noorden van Jemen zijn tientallen doden gevallen, melden veiligheidsfunctionarissen en stamleden. De gevechten gaan tussen sjiitische opstandelingen enerzijds en islamistische stamleden en eenheden van het Jemenitische leger anderzijds.

De strijd concentreerde zich de afgelopen dagen rond de belangrijkste gevangenis van de stad Amran. Straaljagers van de luchtmacht bombardeerden sjiitische Hawthi-rebellen die de stad probeerden in te nemen. Overheidsmedewerkers konden geen specifieke aantallen geven over slachtoffers.

De Hawthi voerden een zes jaar durende opstand in het noorden van Jemen, die in 2010 officieel ten einde kwam. Recentelijk zijn de Hawthi slaags geraakt met ultraconservatieve soennieten.

Bevolking groeit sneller dan aantal auto's

Voor het eerst sinds 1990 is het aantal personenauto's per duizend inwoners afgenomen. Dat kwam doordat de bevolking sneller toenam dan het aantal auto's. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat op 1 januari per duizend inwoners 471 auto's over de Nederlandse wegen reden. Een jaar eerder waren dat er nog 472, in 1990 344.

Op 1 januari van dit jaar waren er in Nederland 7,9 miljoen geregistreerde personenauto's. Daarvan stonden 7,1 miljoen auto's op naam van personen of eenmansbedrijven. In totaal werden twintigduizend auto's extra geregistreerd ten opzichte van vorig jaar. Het aantal personenauto's in bezit van bedrijven nam af met ruim drieduizend.

Sony trekt stekker uit Playstation Portable

Sony maakt na tien jaar een einde aan de Playstation Portable (PSP). Het Japanse elektronicaconcern maakte dinsdag bekend dat de PSP deze maand in het thuisland uit de schappen verdwijnt. Later dit jaar kunnen ook consumenten in Europa de draagbare spelcomputer niet meer kopen. Sony verscheept de apparaten sinds januari al niet meer naar de Verenigde Staten.

Sony introduceerde de PSP in 2004. Volgens de laatste cijfers, twee jaar geleden, werden er meer dan 76 miljoen exemplaren verkocht. Twee jaar geleden werd de opvolger gepresenteerd, de Playstation Vita. Volgens analisten is dat apparaat niet zo succesvol. Veel consumenten kiezen er tegenwoordig voor om spelletjes te spelen op hun steeds grotere smartphones.

Aanhangers stemmen in bloed voor Assad

In de door het regime beheerste delen van Syrië zijn dinsdag duizenden kiezers naar de stembureaus gegaan voor de presidentsverkiezingen. Voor het eerst kunnen ze kiezen uit meer dan een kandidaat, maar volgens tegenstanders gaat het om een schertsvertoning, slechts bedoeld om het bewind van president Bashar Assad een schijn van legitimiteit te geven.

De verkiezingen vinden plaats te midden van een drie jaar durende burgeroorlog die meer dan 160 duizend levens heeft geëist. Ze worden alleen gehouden in delen van het land die de regering onder controle heeft en dan nog onder strenge veiligheidsmaatregelen. Tienduizenden Syriërs in het buitenland hebben vorige week al een stem uitgebracht, hoewel een groot deel van de meer dan 2,7 miljoen Syrische vluchtelingen in de regio ervan afzag of door de kieswetten werden uitgesloten.

Met de verkiezingen wil Assad een derde ambtstermijn van zeven jaar in de wacht slepen. Zijn overwinning is zeker; hij heeft twee uitdagers, Maher Hajjar en Hassan al-Nouri, die allebei door de regering zijn goedgekeurd en die nauwelijks bekend waren voordat zij zich in april kandidaat stelden.

In de hoofdstad Damascus en de wegen ernaartoe waren verschillende ringen van controleposten opgezet. Militairen controleerden auto's en vroegen mensen om hun identiteitsbewijs. In een stemlokaal in het hotel Dama Rose weigerden veel kiezers het gordijntje achter zich dicht te trekken, om juist heel demonstratief in het openbaar de naam van Assad te omcirkelen. Er stond ook een doos met spelden klaar, voor degenen die daarmee in hun vinger wilden prikken om met hun bloed te stemmen. De 18-jarige Odai al-Jamoumai deed dit, 'uit liefde voor mijn land en mijn leider'.

Een andere kiezer, de 49-jarige handelaar Ahmad Qadah die in Egypte woont sinds hij uit Aleppo moest vluchten, keerde vier dagen geleden terug om op Assad te stemmen. "Hij is het competentst om het land te leiden. Wij hebben in deze moeilijke tijden een krachtige leider nodig."

Uit Koeweit stonden zeker drie vluchten gepland, gecharterd door een anonieme Syrische zakenman, om Syrische expats naar Damascus te brengen om te gaan stemmen. Op de eerste vlucht zaten bijna tweehonderd mensen. Zij verklaarden na het stemmen meteen terug te vliegen.

In de door opstandelingen beheerste gebieden maakten activisten melding van gevechten, beschietingen en luchtaanvallen. "Hier zijn geen verkiezingen, dit is een vrij, bevrijd gebied", zei Murhaf al-Zoubi, een activist in de centraal gelegen stad Rastan.

Volgens het ministerie van binnenlandse zaken zijn er 15,8 miljoen stemgerechtigden, zowel binnen als buiten Syrië. Zij kunnen op 9600 plaatsen terecht om hun stem uit te brengen. De stemlokalen sluiten om 19.00 uur lokale tijd, maar volgens het ministerie kan dit bij een hoge opkomst maximaal vijf uur worden verlengd.

Twitch geeft haar E3-streamingschema vrij

Nog zes nachtjes slapen en dan barst de jaarlijkse E3-beurs in Los Angeles weer los. Voor iedereen die er niet bij kan zijn heeft streamingwebsite Twitch een kadootje. De website streamt namelijk een hele lading persconferenties, presentaties en meer.

Twitch heeft vandaag het volledige schema van haar streams vrijgegeven en dat ziet er als volgt uit in Pacific Standard Time. Voor de Nederlandse tijd moet je hier dus negen uur bij optellen:

Maandag 9 juni:
9:30am – Xbox E3 2014 Media Briefing
11:00am – Xbox E3 2014 Media Briefing Post show
11:30pm – Hotline Miami 2 (Dennaton Games/Devolver Digital)
12:00pm – EA World Premiere: E3 2014 Preview
1:00pm – EA Special Event
2:00pm – EA World Premiere: E3 2014 Post show
2:30pm – Bethesda (Unannounced title)
3:00pm – Ubisoft 2014 E3 Media Briefing
4:00pm – Ubisoft 2014 E3 Media Briefing Post show
4:30pm – Witcher 3 (CD Projekt RED)
5:00pm – Dying Light (Techland)
5:30pm – Final thoughts
6:00pm – PlayStation E3 2014 Press Conference

Dinsdag 10 juni:
9:00am – Nintendo Digital Event
10:00am – Deep Silver (Unannounced title)
10:15am – Deep Silver (Unannounced title)
10:30am – Dragon Age: Inquisition (EA)
11:00am – Ubisoft (Unannounced title)
11:20am – The Division (Ubisoft)
11:40am – Farcry 4 (Ubisoft)
12:00pm – Call of Duty: Advanced Warfare (Activision)
12:20pm – Microsoft Studios (Unannounced title)
12:40pm – Microsoft Studios (Unannounced title)
1:00pm – DRIVECLUB (SCEA)
1:20pm – Evil Within (Bethesda)
1:40pm – Lords of the Fallen (NAMCO)
2:00pm – Destiny (Activision/BUNGIE)
2:20pm – The Order: 1886 (Sony Computer Entertainment)
2:40pm – Nintendo (Unannounced title)
3:00pm – Evolve Special Tournament (2K)
4:00pm – Super Smash Bros. Invitational (Nintendo)

Woensdag 11 juni:
10:00am – Alienware
10:30am – Twitch Time
11:00am – Sunset Overdrive (Insomniac Games/Microsoft Studios)
11:20am – Microsoft Studios (Unannounced title)
11:40am – Killer Instinct: Season Two (Iron Galaxy/Microsoft Studios)
12:00pm – Square Enix (Unannounced title)
12:20pm – Warhammer 40k: Eternal Crusade (Square Enix)
12:40pm – H1Z1 (Sony Online Entertainment)
1:00pm – EA (Unannounced title)
1:20pm – Batman: Arkham Knight (Warner Bros. Interactive Entertainment)
1:40pm – Middle-earth: Shadow of Mordor (Warner Bros. Interactive Entertainment)
2:10pm – Nintendo (Unannounced title)
2:30pm – Warner Bros. Interactive Entertainment (Unannounced title)
2:50pm – Crytek (Unannounced title)
3:00pm – Sony Computer Entertainment (Unannounced PS4/PS3 title)
3:15pm – Sony Computer Entertainment (Unannounced PS4/PS Vita Digital title)
3:30pm – Hohokum (Honeyslug, SCE Santa Monica Studio/Sony Computer Entertainment)
3:45pm – Helldivers (Arrowhead Game Studios/Sony Computer Entertainment)
4:00pm – Alien Isolation (The Creative Assembly/SEGA)
4:20pm – Civilization: Beyond Earth (2K)
4:40pm – Diablo III: Reaper of Souls – Ultimate Evil Edition on PS4 (Blizzard)
5:00pm – Evolve Special Tournament (2K)

Donderdag 12 juni:
10:00am – Tetris w/creator Alexey Pajitnov
10:15am – Zombies Monsters Robots (Ying Pei Games)
10:30am – Guinness World Records - certificate presentation
11:00am – Fable Legends (Lionhead Studios/Microsoft Studios)
11:20am – Microsoft Studios (TBD)
11:40am – Project Spark (Team Dakota/Microsoft Studios)
12:00pm – Nintendo (Unannounced title)
2:20am – Square Enix (Unannounced title)
12:40pm – PlanetSide 2 PS4 Edition (Sony Online Entertainment)
1:00pm – 505 Games (TBD)
1:20pm – Warner Bros. Interactive Entertainment (Unannounced title)
1:40pm – Borderlands: The Pre-Sequel (Gearbox/2K)
2:00pm – Ubisoft (Unannounced title)
2:20pm – The Crew (Ubisoft)
2:40pm - Nintendo (Unannounced title)
3:00pm – Tecmo Koei (Unannounced title)
3:20pm – Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes (Disney Interactive)
3:40pm – SEGA Sonic BOOM! (SEGA)
4:00pm – Evolve Special Tournament (2K)

Vitessenaar Ibarra met Ecuador naar WK

Vitesse-speler Renato Ibarra is opgenomen in de definitieve selectie van Ecuador voor het WK. De middenvelder is een van de 23 spelers die bondscoach Reinaldo Rueda meeneemt naar Brazilië. De 23-jarige Ibarra speelde het afgelopen seizoen 32 competitiewedstrijden voor Vitesse. Voor Ecuador heeft hij zeventien interlands op zijn naam staan.

In de oefenwedstrijd tegen Nederland twee weken geleden kwam Ibarra niet in actie. Ecuador speelde 1-1 gelijk tegen Oranje. In de oefenwedstrijd met Mexico ging het de Zuid-Amerikanen minder goed af. Ze verloren met 3-1.

Op het WK speelt Ecuador in poule E met Zwitserland, Frankrijk en Honduras. Het is de derde keer dat Ecuador meedoet aan het WK. In 2006 bereikte het Zuid-Amerikaanse land de achtste finales.

Defintieve selectie Ecuador

Doel: Maximo Banguera (Barcelona SC), Alexander Dominguez (Liga de Quito), Adrian Bone (El Nacional).

Verdediging: Jorge Guagua (Emelec), Gabriel Achilier (Emelec), Oscar Bagui (Emelec), Juan Carlos Paredes (Barcelona SC), Frickson Erazo (Flamengo), Walter Ayovi (Pachuca).

Middenveld: Luis Fernando Saritama (Barcelona SC), Carlos Gruezo (VfB Stuttgart), Antonio Valencia (Manchester United), Segundo Castillo (Al-Hilal), Christian Noboa (Dinamo Moskou), Renato Ibarra (Vitesse), Edison Mendez (Santa Fe), Fidel Martinez (Tijuana).

Aanval: Jefferson Montero (Morelia), Michael Arroyo (Atlante), Enner Valencia (Pachuca), Jaime Ayovi (Tijuana), Joao Rojas (Cruz Azul), Felipe Caceido (Al-Jazira)

Lionhead teaset pc-versie Fable Anniversary

Leden van het pc-masterrace lijken een overwinning te hebben behaald. Gamestudio Lionhead Studios heeft namelijk een teasertrailer uitgebracht die duidt op een pc-versie van Fable Anniversary.

Eigenlijk is het niet echt meer een teaser te noemen. Het lijkt overduidelijk te zijn waar het over gaat. De trailer staat vol met vragen over een eventuele pc-versie en hij eindigt met een melding van een pc-gamer die Fable Anniversary speelt.

Fable Anniversary is op dit moment alleen nog beschikbaar op Xbox 360. Een aanstaande pc-versie lijkt met deze teaser zo klaar als een klontje, al is de releasedatum nog een grote onbekende.

Van Marwijk: "Dit is niet mijn systeem"

Oud-bondscoach Bert van Marwijk is kritisch op de nieuwe speelwijze van het Nederlands elftal. Onder bondscoach Louis van Gaal speelt Oranje 5-3-2. "Het is zijn goed recht om voor een 5-3-2 systeem te kiezen, maar dit is niet mijn systeem", zegt Van Marwijk in gesprek met De Telegraaf.

Vier jaar geleden haalde Oranje op het WK in Zuid-Afrika onder leiding van Van Marwijk de finale. Het Nederlands elftal speelde toen 4-3-3, met de punt naar voren. In aanloop naar het WK in Brazilië speelde Oranje ook 4-3-3, maar met de punt naar achteren. Na het wegvallen van de geblesseerde Kevin Strootman besloot Van Gaal het roer om te gooien. Tegen Spanje zal Oranje 5-3-2 gaan spelen. "Dit is niet zomaar een aanpassing, maar een behoorlijke overgang, die heel wat vergt van spelers."

"Ik ben een trainer die graag werkt met een vast systeem", vervolgt Van Marwijk. "Als bondscoach heb ik ook zo snel mogelijk aangegeven hoe ik wilde spelen en daar twee jaar aan gewerkt. Dat is mijn filosofie. Daardoor waren de spelers al twee jaar aan de speelwijze gewend. Dat zal nu allemaal sneller moeten. Er zijn trainers die zeggen dat dat kan. Er zijn ook trainers die zeggen, dat je tegelijkertijd drie, vier verschillende speelwijzen kunt hebben. Dan zeg ik altijd: die trainers kunnen dat wel, maar kunnen die spelers dat ook?"

Van Marwijk ziet meerdere valkuilen. "Een moeilijkheid in het 5-3-2 systeem is de manier waarop de backs moeten spelen. Dat zijn eigenlijk extra aanvallers, die voor een aanvallende impuls moeten zorgen. Dan heb je op die posities eigenlijk een ander type speler nodig, dat eerder druk kan zetten en ook iemand uit kan spelen."

Van Gaal wil dat zijn elftal in meerdere systemen kan spelen. Daarom zal woensdagavond tegen Wales het 4-4-2-systeem geoefend worden.

Wielrenner Wellens langer bij Lotto

De Belgische wielrenner Tim Wellens heeft zijn contract bij Lotto-Belisol met een jaar verlengd. Hij maakt nu in ieder geval tot het einde van 2015 deel uit van de Belgische wielerploeg, zo meldde Lotto-Belisol dinsdag.

Wellens (23) kwam in de zomer van 2012 over van de beloftenploeg van Lotto. Hij viel op in de Ronde van Italië waarin hij twee keer als tweede eindigde in een rit. Wellens sloot zondag de Giro af met de vierde plaats in het bergklassement. "De komende jaren zullen wij met hem moeten bekijken en uitmaken waar zijn mogelijkheden liggen, zowel op het vlak van eendagswedstrijden als in het rondewerk", aldus ploegbaas Marc Sergeant.

Costa Rica verliest ondanks goal Ruiz

Costa Rica heeft ondanks een goal van Bryan Ruiz de oefeninterland tegen Japan verloren. De PSV'er zette zijn land in de eerste helft op een 1-0 voorsprong, maar door drie doelpunten in het laatste halfuur ging Japan met een 3-1 zege aan de haal. De wedstrijd werd gespeeld in Tampa in Florida, waar beide landen zich op het WK voorbereiden.

De goals van Japan werden gemaakt door Yasuhito Endo, Shinji Kagawa en Yoichiro Kakitani. De Aziaten zitten op het WK in een poule met Ivoorkust, Griekenland en Colombia. Costa Rica is ingedeeld in een loodzware groep met Italië, Engeland en Uruguay.

De Nieuwe Wildernis wint Rembrandt Award beste film

Natuurfilm De Nieuwe Wildernis heeft maandag de Rembrandt Award gewonnen voor beste film. De Nederlandse filmprijs gaat daarmij aan de neus van de films Soof en Daglicht voorbij.

Mannenharten pakte twee Rembrandt Awards. De rol die Barry Atsma vertolkte in de komedie leverde hem de winst in de categorie beste acteur op. Bløf en Nielsen maakten met de titelsong Mannenharten de beste hit bij een film.

Angela Schijf sleepte de prijs voor beste actrice in de wacht, voor haar rol in Daglicht. Spijt!, gebaseerd op het gelijknamige boek van Carry Slee, won in de categorie beste jeugdfilm. Nelly Frijda viel ook in de prijzen. De Flodder-actrice kreeg een ere-Rembrandt voor haar oeuvre.

In de buitenlandse categorieën was The Hunger Games: Catching Fire de grote winnaar. De tweede film in The Hunger Games-reeks was de beste film, hoofdrolspeelster Jennifer Lawrence de beste actrice. Bij de mannen won Leonardo DiCaprio voor The Great Gatsby.

De Rembrandt Awards werden uitgereikt in het Amsterdamse Hotel Americain. De ceremonie werd gepresenteerd door initiatiefnemer René Mioch en Kim-Lian van der Meij.

Ubisoft geeft pc-versie Watch_Dogs hoge prioriteit

Ubisoft heeft vorige week Watch_Dogs de winkels ingeslingerd, maar heeft hier redelijk wat negatieve reacties op terugontvangen. De pc-versie van de game heeft namelijk een behoorlijk aantal technische problemen die het spelen nagenoeg onmogelijk maken.

Ubisoft doet inmiddels al het mogelijke, maar nog zonder duidelijk resultaat. De graphics technical director van Watch_Dogs Sebastien Viard heeft op Twitter al een reeks tips gegeven en ook op de verschillende fora geeft de studio aan de pc-versie met hoge priotiteit te behandelen.

"We do not have an ETA at present", schrijft forum manager Mr_Shade op het Britse forum. "Though they are working to get this fixed as a high priority."

Dat er een patch komt is dus duidelijk, wanneer is nog compleet onbekend.

watch dogs

Oliver Stone maakt film over klokkenluider Snowden

Oliver Stone gaat een film maken over de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. "Dit is een van de beste verhalen aller tijden", laat de regisseur weten aan de Britse krant The Guardian. Snowden onthulde vorig jaar dat de Amerikaanse geheime dienst NSA op grote schaal telefoon- en dataverbindingen aftapt.

De 67-jarige Stone baseert zijn film op The Snowden Files, het boek van The Guardian-journalist Luke Harding. "Het is echt een uitdaging", vervolgt de regisseur. De Britse krant was de eerste die de onthullingen van de NSA-klokkenluider destijds publiceerde. Journalisten van The Guardian helpen Stone daarom ook bij de film. Het is nog niet duidelijk wanneer de nog titelloze film, waarvan de opnames eind dit jaar beginnen, in de bioscoop komt.

Stone, die films als Platoon en JFK regisseerde, sprak eerder al zijn bewondering voor Snowden uit. "Voor mij is Snowden een held, omdat hij geheimen heeft onthuld die we allemaal zouden moeten weten", zei de regisseur vorig jaar.


Oliver Stone maakt film over klokkenluider Snowden (Foto: Novum)

Nieuw offensief OekraÔens leger in Slovjansk

Het Oekraïense leger heeft dinsdagochtend een nieuw offensief geopend tegen de stad Slovjansk in het uiterste oosten van het land. Colonnes tanks en pantservoertuigen rukten op, terwijl er hevig werd geschoten tussen militairen van het regeringsleger en pro-Russische separatisten, liet minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken op zijn Facebookpagina weten.

Volgens de minister schoten de separatisten granaten af op de pantservoertuigen. De militairen hebben volgens Avakov controleposten en versterkingen van de separatisten vernietigd.

Slovjansk is een bolwerk van de separatisten. Vorige week leed het leger daar een gevoelig verlies, toen een gevechtshelikopter werd neergehaald. Veertien militairen, onder wie een generaal, kwamen om.

Spaanse werkloosheid daalt sneller

Het aantal werklozen in Spanje is in mei met bijna 112 duizend gedaald tot 4,6 miljoen mensen. Daarmee versnelt de terugloop van het aantal werklozen. Dat meldt het Spaanse ministerie van arbeid dinsdag.

In een jaar tijd liep het aantal werklozen met 6,5 procent terug. Dat is de grootste terugloop sinds de werkloosheid in oktober begon te dalen.

De jeugdwerkloosheid liep sneller terug dan het gemiddelde. In mei waren er nog bijna 408 duizend werklozen onder de 25 jaar, een daling van elf procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Gecorrigeerd voor seizoenseffecten daalde de werkloosheid in mei minder snel, met 24 duizend personen.

Europese hackersbende steelt honderd miljoen dollar

Een Europese groep hackers heeft met behulp van computervirussen wereldwijd meer dan 100 miljoen dollar (bijna 74 miljoen euro) ontvreemd. Het vermoedelijke brein achter de bende wordt vervolgd in de Verenigde Staten, meldt het Amerikaanse ministerie van justitie.

De Rus Jevgeni Bogatsjev zou samengewerkt hebben met hackers uit Rusland, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk. De FBI noemde hem in een opsporingsbericht een van de actiefste cybercriminelen ter wereld. Hij zit niet vast, maar de VS hebben Rusland om zijn arrestatie gevraagd.

Criminelen besmetten computers met kwaadaardige software die bankgegevens en wachtwoorden vergaarde. Met die informatie werden in het geheim miljoenen weggesluisd. Ook werden computergebruikers afgeperst door hun gegevens te versleutelen en te vernietigen als er geen losgeld werd betaald. Dat liep vaak in de honderden euro's. "De criminelen gijzelden in feite iedere privémail, ieder bedrijfsplan, alle schoolopdrachten van de kinderen of de familiefoto's - ieder belangrijk en persoonlijk bestand dat was opgeslagen op de computer van het slachtoffer", aldus Leslie Caldwell, hoofd van de afdeling criminaliteit op het Amerikaanse ministerie van justitie.

De bende heeft in de VS onder meer een indianenstam, een verzekeringsbedrijf, een afdeling van de politie, een ongediertebestrijdingsbedrijf en een restaurant getroffen. Ook werd een lokale bank in Florida voor zo'n 5 miljoen euro opgelicht.

Sony teaset volgende God of War-game

Het lijkt erop dat Sony volgende week op de E3 met een volgende God of War-game op de proppen komt. Dat zou in ieder geval kunnen worden afgeleid uit onderstaande tweet van Sony Santa Monica Studios.

Afgelopen zondag is Los Angeles getroffen door een aardbeving van 4,3 op de schaal van Richter. Het zou dus ook simpelweg een referentie hiernaar kunnen zijn, al lijkt een aankondigingsteaser in de week voor de E3 iets meer voor de hand liggen.

'Verdeling welvaart steeds oneerlijker'

De vijf rijkste families van Nederland hebben bijna evenveel vermogen als de 3,2 miljoen armste Nederlanders samen. Dat stelt ngo Oxfam Novib dinsdag in een rapport over de verdeling van welvaart. Volgens de hulporganisatie is de vermogensongelijkheid 'veel groter dan tot nu toe gedacht'.

Oxfam Novib wil dat het kabinet onder meer de belasting op vermogen en winst verhoogt om de welvaartsverdeling gelijk te trekken. Het huidige belastingstelsel werkt ongelijkheid in de hand, vindt de organisatie. "We moeten de moed hebben om dit perverse stelsel aan te pakken en een systeem te maken waarin iedereen profiteert van economische groei", aldus algemeen directeur Farah Karimi in een verklaring. Oxfam Novib maant de regering bovendien om belastingontduiking en belastingontwijking meer dan nu in te dammen.

Het stelsel zorgt er volgens de organisatie voor dat vermogensvorming wordt aangewakkerd, terwijl inkomen uit arbeid te zwaar wordt belast. "Internationale bedrijven en de rijke elite halen alles uit de kast om belasting te ontduiken dan wel te ontwijken", aldus Karimi. "De rekening komt terecht bij de armsten in Nederland en ontwikkelingslanden."

De verschillen zijn sinds de crisis alleen maar erger geworden, aldus Oxfam Novib. De rijkste één procent van de Nederlanders bezat voor de crisis een vijfde van het totale vermogen. Na de crisis is dat gegroeid tot bijna een kwart, zo zou blijken uit de cijfers van de ngo. In buitenland ondergebrachte vermogens werden niet meegerekend.

Naast de verschillen in vermogens zouden ook de inkomensverschillen zijn toegenomen tijdens de crisis. Op maandag had het CBS nog een onderzoek gepubliceerd waarin stond dat dit nauwelijks het geval was. De vermogensongelijkheid nam wel iets toe, maar dat kwam volgens het statistiekbureau doordat de huizen minder waard werden. Vooral middeninkomens zagen hun vermogen daardoor dalen. De woning is bij die groep, meer dan bij de rijkste Nederlanders, veruit het belangrijkste onderdeel van het totale vermogen.

Volgens het CBS zorgt het belastingstelsel juist voor meer gelijkheid omdat lagere inkomens 'relatief weinig afdragen'. De Europese Commissie gaf Nederland maandag echter een vermaning vanwege het belastingsstelsel. Den Haag moet volgens Brussel harder optreden tegen bedrijven die belasting proberen te ontduiken.

Brad Pitt reageert op aanval 'treiterjournalist'

Brad Pitt heeft voor het eerst gereageerd op de aanval van de Oekraïense journalist Vitalii Sediuk. De acteur, die woensdag op de rode loper werd belaagd door de man, laat aan het Amerikaanse tijdschrift People weten dat 'de gek zijn gezicht in zijn kruis wilde duwen'.

"Ik was handtekeningen aan het uitdelen toen ik in mijn ooghoek een man over de hekken zag springen", vertelt Pitt. Toen de journalist, die bekend staat om zijn opdringerige benadering van sterren, hem greep en zijn hoofd in het kruis van de acteur probeerde te duwen, deelde Pitt twee klappen uit. "Niet heel hard, maar genoeg om zijn aandacht te trekken, want hij liet me los."

Hoewel de 50-jarige acteur tikken uitdeelde, vond hij het voor zichzelf niet erg dat Sediuk hem aanvloog. "Als hij zo doorgaat dan verpest hij het voor fans die de hele nacht hebben gewacht op een handtekening of een selfie", legt Pitt uit.

Sediuk, die naar aanleiding van het incident werd aangeklaagd voor mishandeling, werd direct gearresteerd en kreeg onder meer een taakstraf. De journalist valt geregeld sterren lastig. Zo kroop hij tijdens het filmfestival in Cannes onder de jurk van actrice America Ferrera. Dat vond Pitt niet kunnen. "Als hij nog een keer onder de jurk van een vrouw kruipt, kan hij klappen verwachten."

'JoŽlle Witschge houdt Waylon op rechte pad'

Joëlle Witschge zorgt ervoor dat haar vriend Waylon nooit meer naar de verdovende middelen hoeft te grijpen. Dat beweert althans haar opa Rini Huis in 't Veld. "Die twee hebben het zó fijn samen. Een betere motivatie om clean te blijven, is er niet", zegt Huis in 't Veld in De Telegraaf.

De 34-jarige zanger, die jaren geleden afkickte van meerdere verslavingen, heeft sinds maart een relatie met de 22-jarige dochter van oud-voetballer Richard Witschge. "Ze hebben het zo verschrikkelijk leuk samen, dat is geweldig om te zien", zegt de opa van Joëlle over het koppel.

Vorige week deden geruchten de ronde dat Waylon weer naar de drugs had gegrepen toen hij kort van de aardbodem verdwenen leek te zijn. De zanger kwam niet opdagen tijdens optredens van The Common Linnets, het gelegenheidsduo dat hij vormde met Ilse DeLange. Huis in 't Veld ergerde zich aan de geruchten over een terugval. "Daarvan is in de verste verten geen sprake. En ik zal je zelfs vertellen: als dat zo was, geloof ik niet dat het nog lang zou kunnen duren tussen die twee."

Volgens Huis in 't Veld hebben de zanger en Witschge het erg fijn samen. "Ze zijn geregeld met elkaar op stap, doen de leukste dingen samen. Ik geloof dat als je Waylon een goede reden zou moeten geven om niet in vroegere gewoonten te vervallen, dat het Joëlle is."

Obama weekje in Europa

De Amerikaanse president Barack Obama begint dinsdag een reis door Europa tegen de achtergrond van de spanningen met Rusland over het lot van Oekraïne.

Obama komt volgens de planning rond 09.50 in Warschau aan en wordt verwelkomd door zijn Poolse ambtgenoot president Bronislaw Komorowski. Woensdag spreekt Obama in de Poolse hoofdstad met de man die ruim een week geleden tot president van Oekraïne is gekozen, Petro Porosjenko.

Obama ontmoet in Warschau voorts de Poolse premier Donald Tusk en andere Oost-Europese leiders. Woensdag wordt in Polen stilgestaan bij de 25e verjaardag van de eerste vrije stembusgang die het einde van de communistische dictatuur inluidde. Obama woont de plechtigheden bij en gaat dan naar Brussel voor een top van de G7. Dat is de informele praatclub van de meest vooraanstaande westerse industrielanden (Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de VS). Eind maart was Obama ook al te gast in Brussel.

Die G7-top zou eigenlijk samen met de Russische president Poetin in het Russische Sotsji zijn, maar daar is de Oekraïne-crisis tussengekomen.

Vrijdag neemt Obama deel aan de herdenking in Normandië van de 70e verjaardag van D-day, de dag waarop de geallieerden in 1944 op het vasteland van West-Europa landden in de strijd tegen de nazibezetters.

Obama weekje in Europa
Yes we can go to Europe. (Foto: ANP)

Politie schiet bij plofkraak Joure

Agenten hebben maandagnacht het vuur geopend na een plofkraak in Joure. De verdachten wisten desondanks te ontkomen, meldt de politie.

De kraak werd gepleegd op een geldautomaat aan de Geert Knolweg in de Friese plaats. De politie was snel ter plaatse en zette de achtervolging in. Tijdens de wilde rit werd een politieauto geramd. Agenten hebben daarop een aantal keer geschoten.

Mogelijk zijn de verdachten gewond geraakt. De politie is op zoek naar getuigen.

Meer zuipvakanties over de grens

Minderjarigen gaan deze zomer vaker in het buitenland op vakantie vanwege het nieuwe alcoholbeleid. Nu 16- en 17-jarigen hier niet meer mogen drinken gaan ze liever naar Spanje, Italië of Frankrijk in plaats van naar Renesse of Terschelling. Dat schrijft Spits dinsdag.

Organisatoren van jongerenreizen krijgen veel meer boekingen dan in andere jaren. Bij GoFun is zelfs een stijging te zien van bijna dertig procent, zegt directeur Roy van Delft in de krant. De jongeren gaan vooral per bus naar Blanes of Rimini, wat maar een paar tientjes duurder is dan een vakantie in eigen land.

"Vanaf januari worden we al gebeld en gemaild met vragen over alcohol drinken in het buitenland. Met toestemming van de ouders mogen minderjarigen gewoon met ons mee, en ja, in Spanje en Italië mag je op je zestiende gewoon nog drinken", aldus Van Delft.

Camping- en kroegeigenaren in het Zeeuwse Renesse, voorheen bekend als het feestoord voor jongeren, merken de uittocht ook. "Het is niet best. Dat komt waarschijnlijk door het nieuwe alcoholbeleid", zegt een medewerker van een camping. "Normaal zetten we 240 tenten op, nu staan er 160."

Bart Chabot schrijft Groot Dictee

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt dit jaar geschreven door Bart Chabot. De 60-jarige auteur, die met alle voorgaande 24 edities meedeed, treedt daarmee in de voetsporen van onder meer Kees van Kooten, Gerrit Komrij, Arnon Grunberg en Tommy Wieringa. Dat schrijft mede-organisator de Volkskrant dinsdag.

Chabot wil dit jaar geen rariteitenkabinet, volgestopt met woorden waarvan mensen de betekenis niet kennen. "In mijn tekst zal geen woord onbegrijpelijk Nederlands staan. Dan kunnen deelnemers en meeschrijvers thuis zich weer helemaal op de spelling storten", zegt hij in de krant. Klagen over onbekende woorden is er volgens Chabot niet meer bij.

Chabot doet voor de laatste keer mee. Hij zegt zich meer te willen concentreren op het schrijven. "En ik wil voorkomen dat mensen zeggen: daar heb je hem weer."

Het Groot Dictee is naar verwachting medio december op televisie te zien.

Gestolen auto Miley Cyrus weer terug

Miley Cyrus heeft haar gestolen auto weer terug. De splinternieuwe Maserati werd op een parkeerplaats gevonden. Dat meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Afgelopen weekeinde werd ingebroken in de woning van de zangeres, die op tournee is in Europa. Naast de auto werden ook sieraden weggehaald.

De politie is bezig de auto te onderzoeken op vingerafdrukken. Ook wordt gekeken naar video's van de beveiligingscamera's van de 21-jarige Cyrus. Naar de gestolen sieraden wordt nog gezocht.

Volgens de politie klommen een man en een vrouw over een hek, waarna ze in het huis en de garage hun slag sloegen. Toen Cyrus' assistente thuiskwam, schakelde ze de politie in. De zangeres werd eind vorig jaar ook al bestolen van sieraden en tassen.

'Nederlands uitzetbeleid faalt'

Het Nederlandse uitzetbeleid werkt niet goed. Steeds minder uitgeprocedeerde asielzoekers verlaten gedwongen het land, terwijl het kinderpardon en het beperken van vreemdelingenbewaring de effectiviteit verder onder druk zetten. Dat staat in het jaarverslag van de Commissie Integraal Toezicht Terugkeer (CITT), waarvan De Telegraaf de conceptversie in handen heeft.

De onafhankelijke commissie schrijft onder meer dat 'bij de huidige stand van zaken het effectief uitzetten van vreemdelingen een schier onmogelijke opgave is geworden voor alle bij de uitzetting betrokken medewerkers'.

De commissie wijst daarbij op het grote aantal annuleringen van reeds geboekte vluchten voor afgewezen asielzoekers en waarschuwt dat dit aantal alleen maar zal stijgen. In het rapport staat verder dat door het kinderpardon andere gezinnen minder willen meewerken aan een vrijwillige terugkeer.

Doden bij noodweer in Guatemala

Zware regenval heeft in Guatemala aan zeker vijf mensen het leven gekost. De slachtoffers zijn familieleden die bedolven werden bij een aardverschuiving. De autoriteiten hebben de bevolking maandag gewaarschuwd voorzorgsmaatregelen te nemen omdat het weer nog de hele week slecht blijft.

De aardverschuiving vond dit weekend plaats in de provincie Huehuetenango. De buren van de familie en reddingsploegen wisten nog wel een hond te redden. Het huisdier had meer dan achttien uur vastgezeten in de modder.

Op verschillende plaatsen zijn rivieren buiten de oevers getreden en in tenminste vier westelijke provincies is de regenafvoer ingestort. Tot nu toe zijn er volgens het nationaal bureau voor rampenbestrijding geen grote overstromingen geweest. Het ministerie van onderwijs heeft de scholen voor twee dagen gesloten.

De tropische depressie in Guatemala, dat ook in buurland Mexico al voor aardverschuivingen heeft gezorgd, ontwikkelt zich volgens het Amerikaanse orkaaninstituut dinsdag en woensdag waarschijnlijk tot een tropische storm.

Meisjes (12) steken klasgenoot 19 keer

Een 12-jarig meisje is in de buurt van de Amerikaanse stad Milwaukee 19 keer met een mes gestoken door twee vriendinnetjes. Het zwaargewonde meisje werd daarna door haar leeftijdsgenootjes aan haar lot overgelaten in het park.

De drie klasgenoten hadden vrijdagavond een slaapfeestje bij één van de meisjes thuis. Geïnspireerd door horrorverhalen over de dood die ze hadden gelezen op internet, lokten de twee meisjes het slachtoffer mee naar een bebost gebied waar ze verstoppertje zouden gaan spelen. Daar staken ze haar meerdere keren neer met een groot keukenmes, aldus Amerikaanse media.

Het zwaargewonde meisje wist op eigen kracht uit de bosjes te kruipen en werd zaterdag langs de weg gevonden door een fietser.

Meisjes (12) steken klasgenoot 19 keer neer
Meisjes (12) steken klasgenoot 19 keer neer (Foto: ANP)

Oud-AZ'er Romero in WK-selectie ArgentiniŽ

Oud-AZ'er Sergio Romero gaat met Argentinië naar het WK in Brazilië. De 27-jarige doelman is door bondscoach Alejandro Sabella opgenomen in de definitieve WK-selectie. De reservegoalie van AS Monaco speelde tussen 2007 en 2011 in Alkmaar en heeft 45 interlands achter zijn naam.

Blikvanger in de Argentijnse selectie is zonder meer Lionel Messi, de sterspeler van FC Barcelona. Verder zijn ook Sergio Agüero, Angel Di Maria en Gonzalo Higuaín grote namen. Argentinië pakte voor het laatst de wereldtitel in 1986.

SuŠrez fit voor start van WK met Uruguay

Luis Suárez is fit genoeg om over anderhalve week in de openingswedstrijd van Uruguay op het WK tegen Costa Rica in actie te komen. Dat heeft teamarts Alberto Pan maandag bevestigd. Suárez onderging tien dagen geleden een kijkoperatie aan zijn linkerknie, maar zou al pijnvrij twee keer per dag met de selectie mee kunnen trainen.

"Suárez is in staat om te spelen bij de start van het toernooi", stelde Pan, die benadrukte dat de positieve houding van Suárez bijdroeg aan zijn snelle herstel.

De oud-Ajacied kende een uitstekend seizoen bij Liverpool en werd verkozen tot speler van het jaar in Engeland. Suárez is samen met Edinson Cavani de blikvanger van de Uruguayaanse selectie.

Costa Rica is in de groepsfase op papier de makkelijkste tegenstander voor Uruguay. De Zuid-Amerikanen treffen verder nog Italië en Engeland.

[WK Hockey] Lammers stoort zich aan hoge verwachtingen

Kim Lammers is niet altijd blij met het hoge verwachtingspatroon rondom het Nederlandse hockeyteam. "Ik vind het vervelend dat iedereen denkt dat we wel eventjes kampioen worden", zei de aanvalster na de simpele 4-0 zege tegen België op het WK in Den Haag. "Je hebt ook nog landen als Duitsland en Argentinië. En heb een beetje respect voor hoeveel wij trainen zeg!"

Eva de Goede is het helemaal met haar ploeggenote eens. "Kampioen worden doe je niet zo maar eventjes. MIsschien denken mensen dat wel, maar dan weten ze niet hoe hard wij trainen. We werken er zo enorm hard voor."

De Belgische bondscoach Pascal Kina legde onbedoeld juist nog meer druk bij Nederland neer. "We hadden vandaag het sterkste team van de wereld tegenover ons", analyseerde hij na de kansloze nederlaag van zijn speelsters. "Op technisch en tactisch vlak en qua power. We hebben weer veel van ze geleerd vanavond."

De stand in de groep ziet er voor Nederland na twee duels rooskleurig uit. Met zes punten staat het gastland bovenaan, met een beter doelsaldo dan Australië. De beste twee landen uit groep A en B plaatsen zich voor de halve finales.

Deschamps neemt Ribťry ondanks rugblessure mee

Franck Ribéry is opgenomen in de definitieve WK-selectie van Frankrijk. Bondscoach Didier Deschamps heeft besloten de 23 spelers van de voorselectie naar Brazilië te sturen. Ribéry was een twijfelgeval vanwege een rugblessure.

Ribéry verliet afgelopen weekeinde nog de training van het Franse elftal voor een onderzoek in het ziekenhuis. Hij was niet van de partij in de oefeninterlands tegen Paraguay en Noorwegen.

De aanvaller heeft nog een kleine twee weken om fit te geraken voor de openingswedstrijd tegen Honduras. Frankrijk treft in de groepsfase ook Zwitserland en Ecuador.

Falcao moet WK in BraziliŽ toch missen

Radamel Falcao moet het WK in Brazilië laten schieten. De sterspeler van het Colombiaanse nationale team is niet op tijd hersteld van een zware knieblessure. Falcao ontbreekt daardoor in de definitieve WK-selectie. De spits van AS Monaco scheurde eind januari zijn kruisband af. Hij hervatte wel al de training, maar ontbeert wedstrijdritme.

Bondscoach José Pekerman wachtte tot het allerlaatste moment met de beslissing, maar uiteindelijk bleek WK-deelname niet haalbaar. "We kunnen tegen heel Colombia zeggen dat hij er alles aan heeft gedaan", sprak de trainer op een persconferentie. Falcao zal wel naar Brazilië afreizen om zijn teamgenoten te ondersteunen.

Falcao speelde met negen goals in de kwalificatiereeks een grote rol in Colombia's eerste WK-deelname in zestien jaar. De Zuid-Amerikanen zijn ingedeeld in een poule met Japan, Griekenland en Ivoorkust.

Mario Kart 8 heeft snelle verkoopstart

Het heeft even geduurd, maar Wii U heeft eindelijk een seller in huis: Mario Kart 8 heeft in het eerste weekend wereldwijd 1,2 miljoen exemplaren verkocht. Of het verkochte of verscheepte exemplaren zijn geeft Nintendo niet aan.

Een verrassing is het niet: eerdere versies van de franchise verkochten gemiddeld zo'n 14 miljoen exemplaren in hun digitale leven. Tel daarbij de 'krijg een game cadeau'-actie en deze verkoopcijfers zijn meteen logisch.

"Zo'n positieve vroege feedback voor Mario Kart 8 versterkt de goede gameplay-ervaringen die met Wii U te krijgen zijn", zegt Satoru Shibata, baas van Nintendo Europa. "Met Nintendo die haar toekomstige releases op de E3 volgende week gaat tonen is dit een mooie mijlpaal om de zomer in te gaan."

Mario Kart 8 is sinds 30 mei uit op Wii U. Dit keer kun je door anti-zwaartekracht over muren en daken racen, en zijn bekende, en nieuwe, racebanen opgepimpt om van deze feature gebruik te maken.

Forza Horizon 2 aan de horizon

De open-wereld racer Forza Horizon 2 is officieel aangekondigd. De spin-off van de populaire Forza-serie komt in de herfst naar Xbox 360 en Xbox One. Het spel zal in tegenstelling tot eerdere geruchten zich niet afspelen in Louisiana. Wij mogen het spel dichter bij huis verwachten, namelijk in Zuid-Europa.

Het spel bevat meer dan honderd auto's, er komt een nieuw weersysteem in en Drivatar van Forza Motorsport 5 keert terug. Het spel zal wederom draaien om een groots festival dus de muziek is weer van hoge kwaliteit zoals in het eerste deel. Tevens heeft bijna elke racegame wel een mascotte als het op auto's aankomt. Forza Horizon 2 is hier niet anders in en schuift de schitterende 2015 Lamborghini Huracán naar voren.

Forza Horizon 2 wordt door twee verschillende studio's gemaakt. De Xbox 360-versie wordt gemaakt door Sumo Digital (bekend van onder andere Xbox Fitness en F1 2009 voor de PSP en Wii) en de Xbox One-versie door Playground Games, de studio achter Forza Horizon 1. Zij hebben sterke banden met Turn 10, de makers van Forza Motorsport. Ze delen onder ander techniek voor de games met elkaar uit en hetzelfde gaat op voor het personeel tussen beide studio's.

Forza Horizon 2 gaat gebruikmaken van de engine van Forza Motorsport 5. Als gamers hopen wij dat het de 60 fps @ 1080p aanhoudt zoals Forza Motorsport 5.

Forza Horizon 2

Studio Rebellion raadt mensen af game te kopen

Rebellion raadt liefhebbers van het snipergenre af om de game Sniper Elite V2 deze week te kopen. Dit zou erop kunnen wijzen dat het spel in een pakket met hun nieuwe Sniper Elite 3 zit.

Het eerste deel van Sniper Elite V2 kwam uit in 2012. Toen had het als pre-order bonus DLC "Assassinate the Führer". De pre-order bonus DLC is nu “Target Hitler: Hunt The Grey Wolf”. Opmerkelijk.

sniper III

Sniper Elite: Nazi Zombie Army en Sniper Elite: Nazi Zombie Army 2 waren losstaande delen, gebaseerd op dezelfde engine. Net als Sniper Elite V2 speelde het scenario in Europa. Sniper Elite 3 brengt de actie naar Noord-Afrika. De nazi’s zijn daar bezig een superwapen te ontwikkelen.

Rebellion belooft levels die drie keer zo groot zijn, meer sluipen, soepelere gameplay, betere AI en aanpasbare wapens. Het zal mogelijk zijn voertuigen op te blazen met één welgemikt schot. De multiplayermodus host 12 spelers, maar is niet crossplatform.

Sniper Elite 3 komt op 27 juni uit voor Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox360 en Xbox One.

niet kopen

Bus met pelgrims verongelukt in Nepal

Een bus met hindoepelgrims aan boord is maandag in Nepal van een bergweg afgereden en in een rivier gestort. Zeker tien mensen kwamen om, 25 raakten gewond, aldus de politie.

De bus stortte zo'n honderd meter naar beneden bij het dorpje Lamachaur, in het westen van Nepal. Het leger en de politie werden ingezet om de slachtoffers de bergen. De gewonden zijn naar nabijgelegen ziekenhuizen overgebracht.

De toedracht van het ongeluk wordt nog onderzocht, maar volgens de politie lijkt het er in ieder geval op dat de bus te zwaar beladen was.

Laatste reviews en specials
review
Headliner: NoviNews
preview
The Eternal Cylinder
preview
Plants Versus Zombies: Battle for Neighborville
special
Xbox presentatie op Gamescom: is games streamen de toekomst?
preview
Cris Tales
review
The Legend of Zelda: Link's Awakening
©FOK.nl e.a.