'Corporaties verwachten minder te bouwen'

Chuck-N0rr1s

De bouw van nieuwe woningen voor corporaties loopt ook volgend jaar nog terug. Dat verwachten althans de grootste woningcorporaties van Nederland, zo meldt vakblad Cobouw dinsdag op basis van bouwprognoses. De corporaties denken in 2015 zo'n zesduizend nieuwbouwwoningen nodig te hebben, een afname van vijf procent in vergelijking met dit jaar.

De vooruitzichten van de 23 corporaties, verenigd in koepel De Vernieuwde Stad, komen daarmee niet overeen met die van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Dat onderzoeksbureau rekent er juist op dat de bouwsector volgend jaar zo'n vier procent meer huizen mag bouwen. EIB doelt daarbij overigens op alle woningen, niet alleen die bedoeld voor corporaties.

Ook de Rabobank voorzag anderhalve maand geleden al het aantrekken van de bouwproductie in 2015. Wel is de bank iets voorzichtiger, met een groeiverwachting van tweeënhalf procent. Van de corporaties hoeft die groei echter niet te komen, zo schrijft Cobouw. Voor dit jaar verwachten corporaties een productiedaling van 33 procent.