FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 2 juni 2014

Nieuwe trailers Company of Heroes 2-uitbreiding

Voor de nieuwe standalone multiplayer-uitbreiding voor Company of Heroes 2, The Western Front Armies, zijn twee nieuwe trailers uitgebracht. Het betreft gameplaybeelden van de twee nieuw te spelen facties, de US Forces en de Oberkommando West.

Naast de twee nieuwe facties bevat de uitbreiding acht nieuwe maps in het westfront. Dit strijdtoneel is nieuw voor Company of Heroes 2, maar werd al wel eerder aangedaan in het eerste deel van de serie.

Company of Heroes 2: The Western Front Armies staat gepland voor 24 juni 2014 voor pc.

Twijfels over Van Woerkom als Ombudsman

De voorgenomen benoeming van Guido van Woerkom tot Nationale Ombudsman roept steeds meer weerstand op. Aanleiding vormen discriminerende uitspraken die hij 4 jaar geleden deed over Marokkaanse taxichauffeurs.

GroenLinks heeft "ernstige twijfels" of hij wel een ombudsman kan zijn "voor alle Nederlanders". Tweede Kamerlid Linda Voortman heeft gevraagd om een schriftelijke stemming in de Kamer over de benoeming omdat ze niet wil dat het een hamerstuk wordt.

De stemming kan wat haar betreft dinsdag al plaatsvinden. PvdA en SP willen de voordracht dinsdagochtend eerst in de fractie bespreken.

Ongeveer 20 gemeenteraadsleden en Statenleden vragen de Kamer in een brief nieuwe kandidaten te zoeken omdat Van Woerkom niet meer in het profiel past wegens zijn uitspraken. De ondertekenaars komen uit het hele land en zijn onder meer van CDA, PvdA en enkele plaatselijke partijen. Volgens hen heeft hij "een schijn van partijdigheid gewekt waardoor zijn objectieve onpartijdigheid is geschaad."

Waarnemend Nationale Ombudsman Frank van Dooren zei tegen Nieuwsuur dat het voor het gezag van het instituut van de Nationale Ombudsman van het grootste belang is dat iedereen in Nederland vertrouwen heeft dat de Ombudsman zonder vooringenomenheid zijn ambt uitoefent. "Ik ga ervan uit dat de Tweede Kamer zich bewust is dat vertrouwen essentieel is voor het functioneren van de Nationale Ombudsman."

De ANWB-topman zei in 2010 dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi liet gaan omdat "er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten". Hij bood excuus aan en dacht dat de kwestie was afgehandeld, maar Marokkaanse organisaties vinden hem nu ongeschikt als Ombudsman.

Bitchfight: Geer vs Goor

Gerard Joling heeft 'met verbijstering' kennisgenomen van Gordons verhaal rond de Toppers-film. De ex-Topper schreef op zijn site dat niemand zit te wachten op een film over 'een stel mannen van middelbare leeftijd' en hij een aanbod van zijn ex-collega's om een rol te spelen twee keer heeft afgewezen. Volgens Joling is Gordon echter nooit benaderd.

"Sorry voor jou Gordon, maar wij hebben jou helaas nooit gevraagd voor de film", reageert de zanger maandagavond op zijn Facebook-pagina. "We doen het namelijk met echte mensen die goed kunnen zingen. Succes met je karakter. Want laten wij eerlijk zijn, drie middelbare acteurs is al meer dan genoeg."

Gordon deed zijn uitlatingen op zijn entertainmentsite Goor Draait Door. Hij schreef ook 'alleen voor heel veel geld' mee te werken aan de film Toppers Lost in Vegas.

'UEFA ziet in Van Praag opvolger Blatter'

De UEFA ziet in Michael van Praag een kandidaat om Sepp Blatter van de troon te stoten bij de FIFA. Dat meldt de BBC maandag. De Europese voetbalbond ziet een vijfde termijn van Blatter niet zitten en zou daarom Van Praag en de Duitser Wolfgang Niersbach geschikt vinden om zich tegenkandidaat te stellen.

De UEFA verwacht niet dat zowel Van Praag als Niersbach volgend jaar bij de komende stemronde al een serieuze kans maakt, maar hoopt wel een signaal af te geven.

Blatter is al sinds 1998 het gezicht van de wereldvoetbalbond. De controversiële Zwitser ligt al geruime tijd onder vuur. De FIFA geraakte afgelopen weekeinde wederom in opspraak. De Engelse krant The Sunday Times zegt over bewijzen te beschikken dat Qatar FIFA-functionarissen zou hebben omgekocht voor de toewijzing van het WK 2022.

[WK Hockey] Caldas vooral tevreden over tweede helft hockeysters

Max Caldas vindt dat de Nederlandse hockeysters maandag in de WK-wedstrijd tegen België vooral in de tweede helft aan de verwachtingen hebben voldaan. "Daar ben ik erg tevreden over", sprak de bondscoach na de 4-0 zege. "We lieten toen zien dat we technisch en fysiek grote stappen hebben gemaakt."

Ondanks de razendsnelle openingstreffer van Ellen Hoog zat Caldas zich in de eerste helft af en toe te verbijten op de bank. "Misschien kwamen we wel te vroeg op voorsprong", betoogde hij. "Daardoor ging de scherpte er wat af. Gelukkig speelden we in de tweede helft in een veel hoger tempo."

Met ruime zeges op Japan (6-1) en België op zak, mag de selectie nu van twee rustdagen genieten. Pas donderdag staat de volgende groepswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland op het programma. "Eigenlijk zou ik het liefste morgen meteen weer spelen", zei aanvoerster Maartje Paumen. "Maar voor ons herstel is dit misschien wel beter."

Caldas is ondanks de rustdagen niet van plan om te veel gas terug te nemen. "Morgen hebben we een hersteltraining, maar overmorgen trainen we scherp", verklapte de bondscoach. "We moeten zoveel mogelijk in ons ritme zien te blijven."

De leukste sporttweets van week 22

Tijdens de Olympische Winterspelen en de Paralympische Spelen van Sochi kon je op FOK!sport de leukste tweets van de dag vinden. We kregen er zoveel leuke reacties op dat we nu elke week de leukste sporttweets van de afgelopen week voor jullie op een rijtje zetten.

De afgelopen drie weken stond de wielerwereld in het teken van de Giro d'Italia. Dat leverde diverse leuke tweets op. De lastige toeschouwers tijdens de bergetappes waren een hot item. Zo kunnen ze het best worden aangepakt:

Jos van Emden greep de tijdrit in de Giro aan voor iets heel anders:

Wout Poels mocht met de helikopter van de berg af:

Zaterdag moesten de renners de Zoncolan beklimmen. Die berg staat bekend als een van de zwaarste beklimmingen van Europa. Jetse Bol was het daar duidelijk mee eens:

Maar je kan hem blijkbaar ook gewoon op één wiel beklimmen:

Lewis Hamilton stelt ons allemaal gerust. Er zijn heus geen problemen tussen hem en Nico Rosberg:

De spelers van FC Dordrecht kunnen op vakantie:

Hege Bøkko genoot van haar uitzicht tijdens een trainingsritje:

Sebastiaan Verschuren moest even slikken toen hij het zwembadwater voor zijn training zag:

Jeroen Otter is op vakantie:

En ook Robin Haase is er even tussenuit:

De renners van de Belkin-ploeg kregen een pak sneeuw cadeau tijdens de rustdag van hun trainingsstage:

'Vooruitgang in OekraÔense gaskwestie'

De onderhandelingen over de gasleveranties van Rusland aan Oekraïne en betaling van Oekraïense gasschulden gaan de komende dagen door. In de tussentijd zal Rusland de levering niet onderbreken en hoeft Oekraïne niet vooruit te betalen voor gas in juni.

Dat is maandag overeengekomen in Brussel. Eurocommissaris Günther Oettinger (Energie), de Russische minister voor Energie Aleksandr Novak en zijn Oekraïense ambtgenoot Joeri Prodan overlegden daar voor de vierde keer over de kwestie.

Volgens de EU zit er vooruitgang in het overleg. De topmensen van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom en het Oekraïense Naftogaz proberen de komende dagen afspraken te maken. Het resultaat leggen ze daarna voor aan hun regeringen.

Rusland heeft gedreigd de gaskraan dicht te draaien als Oekraïne niet over de brug komt. Oekraïne heeft inmiddels een deel van de gasschuld aan Gazprom voldaan.

'Vooruitgang in Oekraïense gaskwestie'
'Vooruitgang in Oekraïense gaskwestie' (Foto: ANP)

Jaarlijks ton voor toezichthouders natuurgebieden

Het kabinet trekt vanaf volgend jaar jaarlijks een ton uit om particuliere buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) in private natuurgebieden op te leiden. Dat heeft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) maandag toegezegd tijdens een bezoek aan Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Dijksma was met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in het park. De bewindslieden spraken onder meer met de werkgevers van de 'groene boa's', die de 'oren en ogen' van de politie en justitie in het buitengebied zijn.

De boa's worden dagelijks geconfronteerd met overtredingen als het dumpen van drugsafval, stroperij, illegale jacht en autokraken. Daarom werken de politie en het Openbaar Ministerie met de werkgevers van deze boa's aan verdere afspraken over samenwerking in het buitengebied.

Minister Opstelten noemt goede afspraken van groot belang. De boa's kunnen met hun kennis van het buitengebied de politie assisteren. De politie staat de boa's op haar beurt ter zijde bij geweld en zware criminaliteit. De politie probeert daarnaast onder meer de verwerking van meldingen te verbeteren.

In totaal zijn er ongeveer 275 groene boa's in dienst van particuliere werkgevers. "Kwetsbare natuurgebieden, zoals de Veluwe, moeten goed beschermd worden, zodat bezoekers er plezier aan kunnen blijven beleven", vindt Dijksma. "Voor het toezicht zijn goed opgeleide mensen cruciaal. Daar investeren wij dus in."

Nigeria verbiedt protesten voor ontvoerde meisjes

De autoriteiten in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja hebben protesten voor de vrijlating van de honderden meisjes die in april werden ontvoerd door Boko Haram verboden. De politie zei maandag dat de protesten uit de hand zijn gelopen en een serieuze bedreiging voor de veiligheid vormen.

Het is bijna twee maanden geleden dat strijders van terreurgroep Boko Haram, ruim driehonderd meisjes ontvoerden in Chibok, een stadje in het noordoosten van Nigeria. De regering zegt te weten waar de meisjes worden vastgehouden, maar wil niet het leger er op af sturen omdat het risico bestaat dat de meisjes dan worden omgebracht. Enkele tientallen meisjes zijn sinds de ontvoering in april ontsnapt.

Lampard na dertien jaar weg bij Chelsea

Frank Lampard gaat Chelsea na dertien jaar verlaten. Dat heeft de 35-jarige Engelsman maandag bekendgemaakt. Lampard kwam tot 648 optreden voor de Londenaren en 211 goals. Hij won onder meer drie landstitels, vier FA Cups en de Champions League en de Europa League.

"Toen ik dertien jaar geleden bij deze fantastische club arriveerde, had ik nooit gedacht dat ik het geluk had om zo veel wedstrijden te spelen en in zo veel succes te delen", vertelt Lampard, die zich momenteel met de Engelse nationale ploeg in Miami voorbereidt op het WK. "Deze club is een onderdeel van mijn leven geworden en ik moet veel mensen bedanken voor deze kans."

Lampard kwam in 2001 over van West Ham United. In de wandelgangen wordt de veelzijdige middenvelder gelinkt aan een overgang naar New York City FC, dat maandag al David Villa voor drie jaar vastlegde.

Gordon wil voorlopig niets weten van Toppers-film

Gordon zegt vooralsnog 'nee' tegen Toppers Lost in Vegas. De voormalige Topper heeft René Froger, Gerard Joling en Jeroen van der Boom nu twee keer laten weten niets te zien zitten in de film rond de groep. Acteur Dirk Zeelenberg, die al een rol te pakken heeft, en de producent kregen hetzelfde antwoord, schrijft Gordon op zijn entertainmentsite Goor Draait Door.

"'Who the hell' gaat naar een stel mannen van middelbare leeftijd kijken?", motiveert Gordon. "Ik doe het alleen voor heel veel geld." De zanger kreeg voor zijn gastoptredens tijdens de laatste vier Toppers-concerten naar eigen zeggen 'een leuk zakcentje'. Volgens Gordons website pakte Joling 250 duizend euro per avond, Van der Boom 150 duizend en René Froger 'casht lekker' aan de productiekant.

Oscarwinnares Lupita Nyong'o in Star Wars VII

Lupita Nyong'o is te zien in Star Wars: Episode VII. De 31-jarige actrice, die begin dit jaar een Oscar won voor haar bijrol in 12 Years a Slave, is samen met Game of Thrones-ster Gwendoline Christie toegevoegd aan de cast van de sciencefictionfilm.

"Ik kan niet blijer zijn met de toevoeging van Lupita en Gwendoline aan de cast van Episode VII", laat producent Kathleen Kennedy weten aan het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter. De twee sluiten zich aan bij onder anderen Star Wars-oudgedienden Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill.

Welke rollen Nyong'o en Christie spelen in het zevende deel in de Star Wars-reeks is nog onbekend. De film draait eind volgend jaar in de bioscopen.


Oscarwinnares Lupita Nyong'o in Star Wars VII (Foto: Novum)

'Vredessoldaten martelen in Centraal-Afrika'

Congolese vredesmilitairen in de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben zich onder meer schuldig gemaakt aan het doodmartelen van mensen. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch maandag beweerd.

De militairen uit de Democratische Republiek Congo zijn van de vredesmissie van de Afrikaanse Unie. In december zouden de Congolese troepen in de plaats Bossangoa twee christelijke militieleiders hebben gemarteld tot ze stierven. Dat gebeurde nadat een Congolese militair was gelyncht.

Behalve bij de martelpraktijken zouden de Congolezen ook betrokken zijn bij de verdwijning van 11 mensen in maart. Van hen is sinds ze door de militairen werden meegenomen, niets meer gehoord.

'Vredessoldaten martelen in Centraal-Afrika'
'Vredessoldaten martelen in Centraal-Afrika' (Foto: ANP)

Chaos in hoofd Barry Atsma na winst Rembrandt Award

Barry Atsma was even helemaal de weg kwijt toen hij maandagavond werd uitgeroepen tot beste acteur. Hij won een Rembrandt Award voor zijn rol in de komedie Mannenharten, maar had verwacht dat die eer naar tegenspeler Daan Schuurmans zou gaan.

"Ik had eigenlijk wel gedacht dat Daan Schuurmans zou winnen, want die heeft een grotere rol in Mannenharten. Dus er ontplofte een klein bommetje in mijn hoofd", zegt Atsma de camera van Novum Nieuws. "Toen heb eigenlijk heel lang niets kunnen zeggen en toen opeens bedacht ik: oh ja, ik moet even wat mensen bedanken. Het was helemaal chaos in mijn hoofd."

Bij de vrouwen ging de Rembrandt Award naar Angela Schijf, voor haar rol in Daglicht. "Als mens heb ik niet zo veel met prijzen, maar het is natuurlijk heel erg leuk om erkenning te krijgen, überhaupt", vertelt ze. "En acteurs zijn daar wel gevoelig voor, ja. Dus in die zin heb ik nu wel een goeie avond."

Nelly Frijda ontving maandagavond in Amsterdam een ere-Rembrandt voor haar gehele oeuvre. De Flodder-actrice voelt zich vereerd. "Ik vind het fantastisch dat zo veel mensen de moeite hebben genomen om zich uit te spreken over wie ze de beste actrice vinden. En als ik dat dan ben, dan ben ik daar wel heel trots op."

Demonstraties tegen de monarchie in Spanje

Duizenden mensen zijn maandag in Madrid de straat opgegaan om te protesteren voor een republiek en tegen de huidige monarchie, schrijft de Spaanse krant El Mundo.

De betogers in op het Puerta del Sol eisen een referendum waarin de Spaanse bevolking kan bepalen of de monarchie moet worden behouden of afgeschaft. Ook in tientallen andere steden gingen Spaanse republikeinen de straat op. De betogers grepen het aftreden van de Spaanse koning Juan Carlos aan voor de demonstraties. De Spaanse vorst kondigde maandag aan na 39 jaar de troon op te geven. Hij maakt plaats voor zijn 46-jarige zoon Felipe, die er volgens hem klaar voor is om met 'een combinatie van opgedane ervaring en de drive van een nieuwe generatie een nieuw tijdperk van hoop in te gaan'.

Kamer gaat uit van twee 50Plus-fracties

In de Tweede Kamer wordt vanaf maandag uitgegaan van de aanwezigheid van twee 50Plus-fracties. De ene heet 50Plus/Baay-Timmerman en de ander 50Plus/Klein. Dat heeft het presidium van de Tweede Kamer maandag bepaald 'naar aanleiding van de recente ontwikkelingen binnen de fractie van 50Plus'.

Binnen de Tweede Kamerfractie van de ouderenpartij is een bizarre situatie ontstaan doordat het partijbestuur vorige week het vertrouwen opzegde in fractieleider Norbert Klein en hij weigert zijn zetel op te geven. Klein had eerder op eigen houtje zijn fractiegenoot Martine Baay de laan uitgestuurd, maar Baay weet zich verzekerd van de steun van het partijbestuur.

Vanwege het conflict hadden vier van de vijf fractiemedewerkers van 50Plus zich maandag ziek gemeld. De chaos kost de partij ook leden. In de zetelpeiling van Maurice de Hond ging 50Plus er zondag bovendien drie zetels op achteruit, waardoor er nog maar een overblijft.

VS steunt eenheidsregering Palestina

De Verenigde Staten zullen gewoon samenwerken met de nieuwe Palestijnse eenheidsregering. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van buitenlandse zaken in Washington gezegd. Israël is juist woedend over de eenheidsregering van Fatah en Hamas en had landen opgeroepen niet met de nieuwe regering samen te werken.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gebeld om het standpunt van de VS kenbaar te maken. De VS zullen de 'technocratische regering' van de Palestijnen wel scherp in de gaten houden, zei de woordvoerster.

De VS en de Europese Unie hebben al vaker aangegeven dat ze met de Palestijnen willen samenwerken, zolang ze geweld afzweren en Israël erkennen. De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei dat de eenheidsregering, die bestaat uit technocraten, aan deze eisen zal voldoen.

[RG] Murray overtuigend langs Verdasco

Andy Murray heeft zich voor het derde jaar op rij voor de kwartfinale van Roland Garros geplaatst. De als zevende geplaatste Brit was op Court Suzanne Lenglen in drie sets te sterk voor Fernando Verdasco (24) uit Spanje: 6-4, 7-5 en 7-6(3). Murray stuit nu op Gaël Monfils (23). De laatste overgebleven Fransman versloeg met Guillermo García-Lopez eveneens een Spanjaard: 6-0, 6-2 en 7-5.

Murray bleek prima hersteld van zijn slijtageslag tegen Philipp Kohlschreiber. Verspreid over twee dagen zegevierde hij toen met 12-10 in de vijfde set. Tegen Verdasco kwam hij vervolgens niet in de problemen en zegevierde hij voor de tiende keer in elf ontmoetingen.

Roy Keane bedankt voor Celtic en blijft assistent

Roy Keane wordt niet de nieuwe manager van Celtic. De oud-middenvelder geeft er de voorkeur aan om assistent-coach bij de Ierse nationale ploeg te blijven. Keane had een informele ontmoeting met grootaandeelhouder Dermot Desmond en heeft nu besloten dat gesprek geen vervolg te geven.

De 42-jarige Keane werd in de wandelgangen de belangrijkste kandidaat genoemd om de succesvolle Neil Lennon op te volgen. Naar verluidt heeft Steve Clark na het afhaken van Keane de beste papieren.

Keane speelde nagenoeg zijn hele voetbalcarrière bij Manchester United, maar sloot af bij Celtic. De 67-voudig international werd vervolgens coach van Sunderland en Ipswich Town, waarna hij in november bij de Ierse bond in dienst kwam.

[WK Hockey] Oranjevrouwen zetten ook BelgiŽ zonder moeite opzij

De Oranjevrouwen gaan ook na de tweede speeldag in poule A aan de leiding. Maandagavond won Nederland het tweede pouleduel eenvoudig van België. In het Kyocera Stadion werd het 4-0.

Oranje – waar Lidewij Welten wederom ontbrak – zette de Belgen meteen onder druk, wat in de vijfde minuut leidde tot een weergaloos doelpunt van Ellen Hoog. Na een knappe actie van Naomi van As over de achterlijn, vuurde Hoog met haar backhand een kanonskogel achter goalie Aisling D’Hooghe.

Deze uithaal beloofde veel goeds voor het oranjegekleurde publiek, maar dat viel eigenlijk tegen. Nederland had moeite het Belgische doel te vinden, waardoor de volgende treffer lang uitbleef. Pas in de slotfase van de eerste helft klonken er weer wat ‘oeh’s’ en ‘ah’s’ door het stadion. Roos Drost had met een backhandschot een kansje en ook Kelly Jonker was dichtbij.

In de 31ste minuut viel er weer wat te juichen. Hoog schoot met fantastische backhand richting het Belgische doel, waar Marloes Keetels klaar stond de bal binnen te tikken. Het was haar tweede treffer in Oranje: 2-0. Binnen zestig seconden leek ook achter Kim Lammers naam een kruisje te komen, maar de routinier miste de voorzet van uitblinker Hoog op een haar.

In het tweede bedrijf sneden de gastvrouwen als een mes door de boter, maar keer op keer stond goalie D’Hooghe haar mannetje. In de 44ste minuut moest de sluitpost toch vissen. Uit de tweede korte hoekslag van Oranje volgde een strafbal, die Paumen benutte: 3-0. Vijf minuten later lag ook de 4-0 in het doel. Drost reageerde attent op de rebound van de vierde corner: 4-0.

Voor de Oranjevrouwen staan na maandag twee rustdagen op het programma. De ploeg speelt donderdag pas haar eerstvolgende wedstrijd. Om 19.45 uur wacht Nieuw-Zeeland. 

Apple onthult nieuwe besturingssystemen

Besturingssysteem iOS8 wordt het nieuwe systeem voor mobiele apparaten van Apple. Computers gaan draaien op OS X Yosemite. Dat maakte het Amerikaanse techconcern maandagavond in San Francisco bekend.

Een van de vernieuwingen in iOS 8 is dat de notificaties interactief zijn geworden. Het is mogelijk om direct vanuit een notificatie bovenaan het scherm te reageren op een bericht, of zelfs een Facebook-like te geven. Voordeel voor gebruikers is dat ze niet uit de app die ze op dat moment gebruiken hoeven te gaan. In Android bestaat die functie al langer.

Notificaties zijn ook direct vanuit het vergrendelscherm van iOS-apparaten te gebruiken. Zo is een agenda-afspraak te accepteren zonder eerst op het toestel in te loggen. In iOS8 hebben gebruikers ook sneller toegang tot favoriete contactpersonen via het takenscherm.

Met de AirDrop-applicaties wordt nu ook bestanden versturen tussen Macs en iOS-apparaten mogelijk. Bovendien maakt Apple het makkelijker om sms'jes en telefoongesprekken direct op de computer af te handelen, in plaats van op de iPhone of iPad. De Mac is ook als speaker tijdens het bellen te gebruiken. Apple heeft tot nu toe meer dan achthonderd miljoen iOS-apparaten verkocht. Afgelopen jaar kwamen er 130 miljoen nieuwe gebruikers bij.

Apple kondigde verder de nieuwe versie van Mac OS X aan met de naam Yosemite. Deze versie 10.10 heeft een moderner ogend ontwerp met plattere icoontjes en doorzichtige balken. Een nieuw onderdeel is iCloud Drive, een alternatief voor bestandsopslagdienst Dropbox. De Apple-dienst werkt niet alleen op iPhones, iPads en Macs, maar ook op Windows-pc's.

De iCloud Drive werkt net als Dropbox binnen het bestandssysteem, waarbij elke app ook een eigen map krijgt in de interface. Net als bij Dropbox worden bestanden automatisch gesynchroniseerd tussen apparaten met iOS, OS X en ook Windows. Met de nieuwe dienst wordt Apple's iCloud ook meer een concurrent voor Google Drive.

Apple lanceert gezondheidsapp HealthKit

Apple heeft een eigen app voor het bijhouden van gegevens over gezondheid gepresenteerd. De app, HealthKit geheten, laat gebruikers zelf data meten en invoeren, maar ook informatie van zorginstellingen ontvangen. Dat maakte Apple maandagavond bekend in San Francisco.

Met HealthKit is het mogelijk om bijvoorbeeld het aantal stappen, geconsumeerde en verbrande caloriën, bloedwaarden, gewicht en slaappatronen bij te houden. Daarvan zijn grafiekjes te zien. De gegevens worden deels gemeten met de iPhone zelf, maar ook via externe apparaten.

Zorginstellingen zouden bij een bezoek aan een arts gegevens van HealthKit kunnen uitlezen en er ook nieuwe informatie aan kunnen toevoegen, aldus Apple. Patiënten zouden via de app bij de instelling kunnen inloggen en voorlichting kunnen ontvangen. "We zullen je privacy zorgvuldig beschermen", zei Apple-manager Craig Federighi maandag. Een van de zorginstellingen waar Apple mee samenwerkt voor HealthKit is het Radboud UMC in Nijmegen, zo bleek tijdens de presentatie.

[WK Hockey] 'Boom Boom' Boon neemt winnend BelgiŽ bij de hand

De Belgische mannen hun tweede zege geboekt op het WK in Den Haag. In het GreenFields Stadion werd afgerekend met Maleisië: 6-2. Tom Boon was de absolute uitblinker bij de Belgen, hij scoorde liefst viermaal.

In de beginfase was het even schrikken voor de fans van onze zuiderburen. De Maleisiërs kwamen namelijk op voorsprong via een rake strafcorner van Rahim Razie. Boon maakte vanaf de stip gelijk, maar kort daarop sloeg dezelfde Razie nogmaals toe uit een strafcorner.

Na de tweede tegengoal trok België de wedstrijd helemaal naar zich toe. Boom Boom Boon benutte opnieuw een corner en tekende voor de gelijkmaker. Kort daarop werd een doelpunt van de spits van Bloemendaal afgekeurd. Lang hoefde hij echter niet te treuren: drie minuten voor rust maakte Boon ook de 3-2.

Na rust zorgde een benutte strafcorner van Tanguy Cosyns ervoor dat Maleisië verder achteropraakte. Boon – met zijn vierde van de wedstrijd – en John-John Dohmen vijzelden de score in de loop van de tweede helft nog verder op tot 6-2. België leidt hierdoor samen met Australië de dans in poule A. Beide teams hebben zes punten uit twee duels. Engeland volgt op twee punten achterstand. 

Snorscooter: helm op en weg op

Nederlandse gemeenten krijgen de mogelijkheid om lokaal een helmplicht in te voeren voor snorfietsen en -scooters. Dat heeft minister Schultz de Tweede Kamer laten weten. Amsterdam zal die naar alle waarschijnlijkheid over een jaar invoeren en de scooters van het fietspad naar de weg verbannen.

De hoofdstad, die een verzoek in deze richting aan het kabinet deed, heeft volgens Schultz 'al het mogelijke gedaan' om de snelstijgende en vaak te hard rijdende scooters de ruimte te geven. De mogelijkheden zijn echter uitgeput en de stad is tegen haar grenzen aangelopen, aldus de minister.

Fietsers komen door de scooters steeds meer in de verdrukking, schrijft Het Parool. Het aantal snorfietsen in Amsterdam steeg sinds 1990 van 8000 naar 30.000. In diezelfde periode is het fietsgebruik met veertig procent toegenomen, en de verwachting is dat dat nog verder toeneemt.

Een kwart van de tijd die aan verkeershandhaving wordt besteed gaat ondertussen op aan snor- en bromfietsen. Daarom heeft de stad tevens gevraagd om de snelheid met laserguns te mogen controleren, iets dat tot nu toe alleen via de rollerbank is toegestaan. Dit wordt nog onderzocht.

Schippers: meer te kiezen door nieuwe polis

Patiënten krijgen niet minder, maar juist meer te kiezen. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) kondigde maandag bij NOS Radio 1 aan dat er naast de twee bestaande zorgpolissen een nieuwe bijkomt.

In die nieuwe polis bepaalt de zorgverzekeraar naar welke zorgverlener iemand moet gaan, waardoor de premie lager uitvalt. Schippers reageerde voor de radio op kritiek van huisartsen die bezorgd zijn over een aanpassing van de zorgverzekeringswet waardoor de vrije artsenkeus van patiënten in het gedrang zou komen. "Je kunt gewoon een polis kiezen’’, aldus Schippers. ,,Er komt een derde bij voor mensen die niet meer voor slechte of ondoelmatige zorg willen betalen".

Schippers: meer te kiezen door nieuwe polis
Schippers: meer te kiezen door nieuwe polis (Foto: ANP)

IsraŽl: geen gesprekken met Palestijnen

Israël sluit gesprekken met de maandag beëdigde Palestijnse eenheidsregering uit. Premier Benjamin Netanyahu heeft toestemming gekregen van zijn kabinet om verdere sancties in te stellen tegen het nieuwe bestuur op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

De omstreden eenheidsregering van Fatah en Hamas werd maandag beëdigd door de Palestijnse president Mahmoud Abbas. De regering kwam na lang bakkeleien tot stand. Hamas is al zeven jaar aan de macht in Gaza, terwijl Fatah het op de Westelijke Jordaanoever voor het zeggen heeft. Eerdere verzoeningspogingen leidden tot niets.

Hamas wordt door Israël en het Westen gezien als terroristische organisatie. Hoewel de beweging niet plaatsneemt in de regering, zal zij deze wel steunen. Abbas 'zegt vandaag ja tegen terreur, en nee tegen vrede', zei Netanyahu maandag na een bijeenkomst met zijn kabinet.

Abbas zegt dat de zorgen van Israël ongegrond zijn, omdat de regering bestaat uit technocraten die geweld hebben afgezworen en de staat Israël erkennen.

Het is nog de vraag hoe andere landen zullen reageren op de nieuwe Palestijnse regering. De Verenigde Staten en de Europese Unie ondersteunen de Palestijnen jaarlijks met honderden miljoenen. De VS en de EU hebben eerder aangegeven dat ze alleen om de tafel willen met een Palestijnse regering als deze Israël erkent en geweld afzweert.

De Guzman blesseert zich op training

Jonathan de Guzman is maandag tijdens de training van het Nederlands elftal geblesseerd geraakt aan zijn hamstring. Dat liet bondscoach Louis van Gaal tijdens een persconferentie weten. De geboren Canadees traint dinsdag niet mee en speelt vermoedelijk woensdag ook niet mee in het oefenduel tegen Wales.

De Guzman liep de blessure tegen het einde van de training op. Van Gaal zei niet te verwachten dat de kwetsuur ernstig is.

Badr Hari opgepakt in Dubai

Badr Hari zit, nou ja, zat, weer achter de tralies. Hij is opgepakt in Dubai. Dat meldde RTL Boulevard maandag.

De kickbokser was voor een toernooi in het oliestaatje en wilde net naar huis vliegen, toen hij op het vliegveld werd aangehouden. Daar is hij voor verhoor meegenomen.

Zijn advocaat Bénédicte Ficq heeft het voorval nu schoorvoetend toegegeven. "Mijn cliënt is gehoord over een kwestie die eind 2011/2012 speelde", klinkt het. "Hij is na verhoor weer vrijgelaten." De politie van Dubai heeft bevestigd dat de zaak nu bij het OM ligt.

Algerije met spelers van 23 clubs naar WK

De bondscoach van Algerije, Vahid Halilhodzic, heeft zijn definitieve selectie van 23 spelers voor het WK bekendgemaakt. Alle spelers komen van een andere club. Dat is pas één keer eerder voorgekomen, bij Servië in 2010.

Op het WK speelt Algerije in poule H tegen België, Rusland en Zuid-Korea. Tijdens de vorige drie deelnames kwam Algerije niet verder dan de eerste ronde.

Defintieve selectie Algerije

Doel: Raïs M'Bolhi (CSKA Sofia), Cédric Si Mohamed (CS Constantine), Mohamed Zemmamouche (USM Alger)

Verdediging: Essaïd Belkalem (Watford), Madjid Bougherra (Lekhwiya), Liassine Cadamuro-Bentaïba (Real Mallorca), Faouzi Ghoulam (Napoli), Rafik Halliche (Academica Coimbra), Aïssa Mandi (Stade Reims), Carl Medjani (Valenciennes), Djamel Mesbah (Livorno), Mehdi Mostefa (AC Ajaccio).

Middenveld: Nabil Bentaleb (Tottenham Hotspur), Yacine Brahimi (Granada), Abdelmoumene Djabou (Club Africain), Sofiane Feghouli (Valencia), Mehdi Lacen (Getafe), Riyad Mahrez (Leicester City), Saphir Taïder (Internazionale), Hassan Yebda (Udinese).

Aanval: Nabil Ghilas (FC Porto), Islam Slimani (Sporting Lissabon), El Arbi Hillel Soudani (Dinamo Zagreb).

Olympisch bobsleeremmer Khrenkov (29) overleden

Bobsleeër Nikolai Khrenkov is maandag bij een auto-ongeluk om het leven gekomen. De 29-jarige Rus was op weg naar zijn ouders in zijn thuisstad Zheleznogorsk toen hij frontaal geraakt werd door een andere auto. Ook de bestuurder van de andere auto kwam om het leven.

Tijdens de Olympische Spelen in Sochi kwam Khrenkov in de viermansbob in actie als remmer voor piloot Nikita Zakharov. Met de Rusland 3 werden ze vijftiende. In de World Cup kwam hij afgelopen seizoen drie keer in actie. In de tweemansbob duwde hij in Lake Placid de tweemansbob van Alexander Kasjanov aan, de tweede Russische piloot. In Winterberg zat hij bij Zakharov in de viermansbob en in Igls mocht hij plaats nemen achter dubbel olympische kampioen Alexander Zubkov.

"Nikolai was een professionele sporter en een geweldige atleet", aldus Alexey Vovoeda, die als remmer van Zubkov twee keer olympisch goud pakte in Sochi. "Hij was niet bang voor de dood, haalde alles uit zijn leven en genoot van elk moment. Zijn dood is een groot verlies."

Khrenkov begon in 2011 als remmer bij het nationale bobsleeteam. Tot die tijd was hij een atleet met de tienkamp als specialiteit. Daar was hij echter niet goed genoeg en dus ging hij op het aanbod van de bobsleecoach in om het als remmer te proberen. In 2013 maakte hij deel uit van een groep sporters die schoolkinderen les gaven over de relatie tussen wetenschap en sport. In datzelfde jaar kreeg hij een hoge onderscheiding binnen de Russische sportwereld.

Dijsselbloem: Nederland op de goede weg

Dat Nederland niet langer op het 'strafbankje' van de Europese Commissie zit, bevestigt dat het land op de goede weg is. Dat laat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maandag weten in een reactie op het besluit van de commissie om Nederland te ontslaan uit de zogeheten buitensporigtekortprocedure.

"De Europese Commissie heeft vandaag opnieuw bevestigd dat Nederland op de goede weg is met het wegwerken van het begrotingstekort", laat Dijsselbloem weten. Dat tekort daalde vorig jaar tot tweeënhalf procent van het bruto binnenlands product en zakte daarmee tot onder de Brusselse bovengrens van drie procent. De commissie verwacht bovendien dat het tekort volgend jaar verder afneemt naar 1,8 procent.

Daarmee is Dijsselbloem echter nog niet tevreden. "De door de commissie verwachte -1,8 procent in 2015 mag natuurlijk geen einddoel zijn. Het is belangrijk dat we het tekort nog verder terugdringen."

Spoedzitting Veiligheidsraad over OekraÔne

Rusland heeft een spoedvergadering belegd van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over Oekraïne. Moskou wil dat er een resolutie wordt aangenomen waarin wordt opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Oekraïne.

Volgens de Russische vertegenwoordiging bij de VN komt de Veiligheidsraad om 22.00 uur Nederlandse tijd bijeen. De Russen willen niet alleen een bestand, maar willen ook dat de Oekraïense regering en de pro-Russische separatisten in het oosten van het land om de tafel gaan zitten. "Deze resolutie zal ook oproepen om humanitaire corridors in te stellen zodat burgers de gebieden waar gevochten wordt kunnen verlaten, mochten ze dat willen." De Russen hebben al vaker opgeroepen tot een einde aan het geweld in Oekraïne, maar dit is de eerste keer dat ze een resolutie in de Veiligheidsraad ter tafel brengen.

Het was maandag opnieuw raak in Oost-Oekraïne. Grenswachters bij de oostelijke stad Loehansk werden aangevallen door enkele honderden gewapende opstandelingen. Volgens de Oekraïense autoriteiten kwamen zeker vijf rebellen om en raakten zeven grenswachters gewond.

NS wil minder hinder bij spontane ontkoppeling

De NS gaat bekijken hoe reizigers minder hinder kunnen ondervinden wanneer een trein spontaan ontkoppelt. Dat laat de vervoerder maandag weten naar aanleiding van een incident op de Moerdijkbrug. Daar verloor een dubbeldekker maandagochtend het achterste treindeel.

Het incident gebeurde rond 07.30 uur in de trein van Dordrecht naar Den Haag. De ruim zevenhonderd inzittenden moesten anderhalf uur wachten tot ze met een andere trein hun weg konden vervolgen. Tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe reden bovendien urenlang geen treinen. Het duurde tot na het middaguur voor het spoor werd vrijgegeven.

Voor reizigers heeft zo'n spontane ontkoppeling volgens de NS verder geen risico's, omdat de treinstellen automatisch stoppen. "Maar natuurlijk wel de nodige hinder vanwege de opgelopen vertraging." De NS wil nu kijken hoe een trein zijn weg voortaan sneller kan vervolgen met minder klanthinder.

De oorzaak van de ontkoppeling is nog niet duidelijk. Onderzoek moet dat uitwijzen.

The Lone Ranger-acteur Armie Hammer wordt vader

Armie Hammer wordt vader. De 27-jarige The Lone Ranger-acteur en zijn vier jaar oudere vrouw Elizabeth Chambers verwachten later dit jaar hun eerste spruit, heeft zijn woordvoerder laten weten aan het Amerikaanse tijdschrift People.

Het echtpaar vierde eind vorige maand nog dat ze vier jaar getrouwd zijn. Chambers is journaliste en presentatrice, Hammers was behalve in The Lone Ranger ook op het witte doek te zien in The Social Network en J. Edgar.

'BBC-ster Savile misbruikte vijfhonderd kinderen'

Ten minste vijfhonderd kinderen zijn door wijlen BBC-presentator Jimmy Savile seksueel misbruikt. Dat heeft de Britse Nationale Vereniging ter Voorkoming van Wreedheid jegens Kinderen (NSPCC) maandag gezegd. De meeste slachtoffers waren tussen de 13 en 15 jaar oud, maar de jongste was pas 2 jaar.

Peter Watt, directeur van de NSPCC, noemde Savile een 'uiterst actieve misbruiker, die nooit een gelegenheid voorbij liet gaan om kwetsbare slachtoffers eruit te pikken en te misbruiken'.

De sigaren kauwende Savile, met zijn platinablonde haar, was tientallen jaren een Brits tv-icoon. Na zijn dood in 2011, op 84-jarige leeftijd, kwamen er steeds meer geruchten dat Savile zich schuldig had gemaakt aan misbruik.

Sindsdien is het beeld van Savile volledig gekanteld. De politie typeert Savile als een man die op grote schaal misbruik pleegde en zijn bekendheid gebruikte om nieuwe, meestal vrouwelijke, slachtoffers te maken. Uit onderzoek van de politie is gebleken dat Savile tientallen jaren kinderen misbruikte en zeker 214 slachtoffers heeft gemaakt. De NSPCC heeft eigen onderzoek verricht en meent dat het aantal slachtoffers veel hoger ligt. Van het onderzoek naar het misbruik is een documentaire gemaakt die maandag op de Britse televisie wordt uitgezonden.

Van de Sande Bakhuyzen en Jonker in De Ontsnapping

Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Edwin Jonker hebben een rol te pakken in De Ontsnapping. Van de Sande Bakhuyzen is te zien als Jimmy, het broertje van hoofdpersonage Julia. Jonker, vooral bekend door zijn rollen in musicals, speelt gigolo Romeo. Dat heeft distributeur Dutch Filmworks vandaag bekendgemaakt.

Ook Tom Jansen is aan de cast toegevoegd. De acteur is te zien als de vader van Julia, die wordt gespeeld door Isa Hoes. Eerder werden al rollen aangekondigd voor onder anderen Diana Dobbelma, Ellen Schoeters en de Britse acteur Rik Mayall.

De Ontsnapping, naar het gelijknamige boek van Heleen van Royen, vertelt het verhaal van Julia die naar Portugal vertrekt om uit de sleur van het gezinsleven te ontsnappen. De film verschijnt volgend jaar april.

[WK Hockey] Mannen Engeland winnen nipt van India

De mannen van Engeland hebben maandagmiddag hun tweede groepswedstrijd op het WK gewonnen. In het Kyocera Stadion waren de Engelse mannen met 2-1 te sterk voor India.  

De mannen van India oogden de eerste helft gretiger dan hun opponenten. Binnen tien minuten creëerden de Aziaten al enkele kansen, maar door oplettend keeperswerk van de Engelse goalie Pinner bleef de openingstreffer uit. Ook drie stafcorners in het eerste kwart werden niet benut door de ploeg van Terry Walsh.

Het tij keerde toen Engeland via een counter een strafcorner versierde. Mark Gleghorne sleepte deze perfect binnen, 1-0. Engeland stond op dat moment geheel tegen de verhoudingen in op voorsprong. Binnen vijf minuten herstelde India de opgelopen schade, door een raak schot van Dharamvir Singh. In de laatste secondes kreeg Engeland zijn tweede corner, maar deze werd niet verzilverd.

Na de rust oogden de Engelsen happiger en versierden ze binnen twee minuten een strafcorner, die ze echter niet raak schoten. Later resulteerde een snelle counter van India in een strafbal, maar die werd via videobeelden optimaal aangevochten door de Engelse captain Middleton. Dit resulteerde in een bully. Daarna ging het spel over en weer en pas de laatste vijf minuten creëerden de ploegen weer kansen.  Twee minuten voor tijd benutte Engeland uiteindelijk een strafcorner via Simon Mantell, 2-1.

FIFA rondt onderzoekfase omkoping volgende week af

Nieuw materiaal over omkoping bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 wordt vanaf volgende week niet meer betrokken in het onderzoek van de ethische commissie van de FIFA. De onderzoeksfase wordt maandag afgerond. Zes weken later moet het rapport voor de tuchtcommissie van de wereldvoetbalbond af zijn.

De Engelse krant The Sunday Times kwam zondag met nieuwe bewijzen dat Qatar FIFA-functionarissen zou hebben omgekocht. Het Golfstaatje wordt er al langer van beschuldigd het WK van 2022 door middel van omkoping te hebben binnengehaald. Of dit materiaal nog wordt meegenomen wordt uit de verklaring die de ethische commissie maandag publiceerde niet duidelijk.

De afgelopen tijd werd bewijs vergaard voor eventuele misstanden. Dat gebeurde onder meer door getuigen te horen en materiaal te vergaren. Het rapport zou daarnaast 'alle materiaal bevatten dat mogelijk met de gunningsprocedure verband houdt, inclusief bij eerdere onderzoeken vergaard bewijs'.

Gerda Havertong na elf jaar weer op witte doek

Gerda Havertong is na elf jaar weer te zien in de bioscoop. De actrice, vooral bekend door haar rol in Sesamstraat, heeft een rol te pakken in de derde Mees Kees-film. Dat heeft distributeur Entertainment One maandag bekendgemaakt. Het is nog niet duidelijk welke rol de 67-jarige Havertong, die in 2003 voor het laatst te zien was in de bioscoop met de film Polleke, in Mees Kees op de Planken gaat spelen.

Ook Hero Muller en Raymonde de Kuyper zijn te zien in het derde deel. Willem Voogd, Sanne Wallis de Vries en Cas Jansen, die ook in de eerste twee films te zien waren, keren terug in Mees Kees op de Planken. De opnames van de film, die op 3 december verschijnt, beginnen deze week.

De Mees Kees-films zijn gebaseerd op de kinderboekenreeks van Mirjam Oldenhave. De eerste verfilming verscheen in 2012. Het vervolg Mees Kees op Kamp ging eind vorig jaar in première.

[RG] Halep en Errani bereiken kwartfinales

De Roemeense Simona Halep en Sara Errani uit Italië hebben maandag de kwartfinales op Roland Garros bereikt. Halep, als vierde geplaatst, versloeg de Amerikaanse Sloane Stephens (16) met 6-4 en 6-3. Errani (10) won van de Servische Jelena Jankovic (6) met 7-6 (5) en 6-2.

Doordat Serena Williams, Na Li en Agnieszka Radwanska al zijn uitgeschakeld is Halep de best geplaatste speelster. In de kwartfinale speelt ze tegen de winnaar van het duel tussen Svetlana Kuznetsova en Lucie Safarova.

Errani komt in de volgende ronde uit tegen de Duitse Andrea Petkovic, die Kiki Bertens uitschakelde. In 2012 haalde Errani de finale op het gravel in Parijs. Vorig jaar bereikte ze de halve finale.

[Upd] Mortal Kombat X bevestigd

Übertease Ed Boon strikes again. Na ons een ruime maand in spanning te houden is zijn onthulling de naam van de volgende game: Mortal Kombat X. Dat was het, tot gauw!

Oh wacht, hij was nog bezig met een in elkaar zetten van een linkje voor een teasertrailer. Uit de trailer, met daarin Sub-Zero en Scorpion, kunnen we al wat dingen halen: X-ray-moves zitten weer in de game en dit keer liggen er wapens voor het oprapen. En wat zou Mortal Kombat zijn zonder fatalities? Het spel gebruikt een next-gen engine en komt in 2015 uit.

Spelers krijgen met Mortal Kombat X voor de eerste keer de mogelijkheid te kiezen uit verschillende variaties binnen ieder karakter, wat impact heeft op zowel strategie als vechtstijl. Spelers beginnen aan een nieuw verhaal met daarin een aantal van de meest belangrijke karakters, zoals Scorpion en Sub-Zero. Daarnaast introduceert de game nieuwe uitdagers die de krachten van goed en slecht vertegenwoordigen, waarmee het verhaal bij elkaar wordt gebracht.

"Mortal Kombat is altijd over de top geweest, met bloederige gevechten, en met Mortal Kombat X wilden we de kracht van de new-gen consoles gebruiken om spelers de meest intense game ooit te geven", aldus Ed Boon, Creative Director, NetherRealm Studios. "Het team heeft hard gewerkt om ervoor te zorgen dat Mortal Kombat X alles levert wat de fans verwachten, zoals nieuwe personages, nieuwe game modi en een splinternieuwe graphics engine."

Meer informatie gaat op de E3 getoond worden, want daar is Warner Bros Interactive aanwezig met deze nieuwe fighter. Mortal Kombat X staat gepland voor release in 2015 voor PlayStation 3, PlayStation4, Xbox 360, Xbox One en pc.

A'dam: asielzoekers weg via rechter

De gemeente Amsterdam stapt naar de civiele rechter om de uitgeprocedeerde asielzoekers die weigeren de zogenoemde Vluchthaven te verlaten te dwingen tot vertrek. Dat heeft een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) maandag bekendgemaakt.

Van der Laan is teleurgesteld in de halsstarrige houding van de asielzoekers. De vertrekdatum van 1 juni was al bekend toen zij een halfjaar geleden tijdelijk onderdak kregen in de voormalige gevangenis aan de Havenstraat. Bewoners hebben daar hun handtekening onder gezet.

"Het is extra teleurstellend dat zij hun afspraken niet nakomen omdat wij dat keer op keer wel doen", aldus de gemeente in een verklaring. "Het is jammer dat wij nu naar de civiele rechter moeten gaan om een ontruimingstitel te vragen."

De asielzoekers vingen vorige week al bot bij de rechter en hadden tot zondag de tijd om hun spullen te pakken. Toch volharden zij in hun weigering te vertrekken omdat terugkeer naar het land van herkomst 'geen optie' zou zijn.

De gemeente wil de opvang alleen verlengen voor mensen die kwetsbaar zijn vanwege medische redenen of meewerken aan vertrek naar het land van herkomst. De gemeente verwacht in de loop van de week meer duidelijkheid te hebben over de grootte van deze groep.

De Vluchthaven, waar zo'n 125 uitgeprocedeerde asielzoekers sinds een halfjaar verblijven, is een proef van de gemeente en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). In ruil voor eten en onderdak beloofden de asielzoekers mee te werken aan hun toekomst en eventueel vertrek.

Maar deze proef is nog niet afgerond, stelt de actiegroep. Veel mensen zitten nog midden in een asielprocedure en zouden niet genoeg tijd hebben gehad om hun zaakjes te regelen. Dat sommige asielzoekers vanaf zondag op straat staan noemt de actiegroep 'inhumaan'.

Ideale wip duurt 13 minuten

Heren, het is niet langer nodig om maar te blijven pompen. De ideale wip duurt namelijk slechts dertien minuten. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

Voor het onderzoek van Behrend College in de staat Pennsylvania heeft professor Eric Corty maar liefst vijftig sekstherapeuten ondervraagd. Zij moesten aangeven wat de ideale neuklengte is. Met opwekkende resultaten.

Zo is een neukpartij van 1 tot 3 minuten echt te kort. Hou je het 3 tot 7 minuten vol, dan wordt dit als 'voldoende' bestempeld. Weet je je kloppende roede 7 tot 13 minuten stijf te houden, dan ben je de man.

Deze tijd wordt door de vrouwen als ideaal ervaren. Doe je er nog langer over om klaar te komen, dan is dit echter weer over het randje. Ohja, het voorspel wordt in dit onderzoek helaas niet meegenomen.

Brussel hamert op pensioen, huizen- en arbeidsmarkt

De Europese Commissie hamert er in haar voor Nederland specifiek gemaakte beleidsaanbevelingen op om het pensioen- en zorgstelsel aan te passen en om de huizen- en arbeidsmarkt te hervormen. De aanbevelingen van vorig jaar worden hiermee grotendeels herhaald.

Om de huizenmarkt te hervormen moet de afbouw van de hypotheekrenteaftrek worden bespoedigd en moet de socialehuursector verder worden gekoppeld aan de inkomens, schrijft de commissie. Bij deze hervormingen moet wel goed worden gekeken naar toegankelijkheid en betaalbaarheid van het huurhuizen voor huishoudens met een laag inkomen, voegt de commissie er dit jaar aan toe.

Nederland wordt door de commissie verder opgeroepen om de hervormingen op het pensioenstelsel in te voeren, maar om daarbij de lasten wel beter tussen de generaties te verdelen. Bij de hervorming van het stelsel voor langdurige zorg, die wordt overgeheveld naar de gemeenten, moet volgens de commissie goed worden gekeken naar 'een eerlijke toegang' en een waarborging van de 'kwaliteit van de diensten'.

De commissie herhaalt tot slot de aanbeveling om maatregelen te nemen om de arbeidsparticipatie te verhogen, 'met name van mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt'. Belastingmaatregelen die slecht uitpakken voor de participatie moeten worden beperkt. Enige toevoeging van de Europese Commissie dit jaar is dat In overleg met de sociale partners moet worden gekeken naar meer variatie in de loonsverhogingen.

Honderden selfies voor betere gemeente-cao

Honderden ambtenaren in Den Haag hebben maandag selfies gemaakt in de aangekondigde actie voor een betere cao. Dat zegt een woordvoerder van vakbond Abvakabo FNV. Onder meer bij de milieudienst, veegdienst, stadsdeelraden en op het stadhuis konden de Haagse gemeentewerkers zichzelf op de foto zetten.

De actie is onderdeel van een waarschuwingscampagne van de bonden, die werk, koopkracht en respect eisen van hun werkgevers. De 'caofies' werden aangeboden aan wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA), die de gemeentelijke organisatie in zijn portefeuille heeft. Abvakabo heeft het precieze aantal selfies niet geteld.

De campagne moet de cao-onderhandelingen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten nieuw leven inblazen. De besprekingen met de koepelorganisatie van de ruim vierhonderd Nederlandse gemeenten zitten al een jaar vast. De vakbonden eisen een loonsverhoging van tweeënhalf procent in 2013 en drie procent in 2014.

Eerder werd al in Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam actie gevoerd. Op 18 juni vindt een landelijke actie plaats.

1300 gebraden varkens in Limburg

Door een brand in een stal zijn maandagmiddag in het Limburgse Melderslo zo'n 1300 varkens omgekomen. De stal moet als verloren worden beschouwd, laat een woordvoerder van de brandweer weten. Bij de brand kwam asbest vrij, maar de deeltjes kwamen alleen terecht op het terrein van de boerderij zelf.

De brand bij de boerderij aan de Broekhuizerdijk brak rond 15.15 uur uit en begon vermoedelijk in de isolatie van het dak van de stal. Aanvankelijk sprak de brandweer van drieduizend varkens, maar later bleken dat er minder te zijn. De brandweer kon voorkomen dat de brand oversloeg naar andere stallen op het terrein.

Spaargeld in kluis: alles weg

Een Amsterdams echtpaar is vorige week al hun spaargeld ter waarde van tachtigduizend euro kwijtgeraakt. Sinds de bankencrisis van 2011 bewaarden ze dat in een kluis, maar die namen inbrekers gewoon in z'n geheel mee toen de vrouw des huizes een halfuurtje weg was.

"Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan", zegt schrijfster Patricia Vlasman constant tegen zichzelf. Het verlies is extra zuur nu de baan van haar man op de tocht staat. Ze hebben moeite er geen ruzie over te gaan maken. "Soms denk ik: man, had de boel een beetje beter beveiligd, maar het heeft geen zin."

De woning op de eerste van een flat aan de Bijlmerdreef was volgens haar evenwel goed beveiligd. Toch wisten de dieven de deur uit het slot te rammen en de kluis mee te nemen, toen de vrouw haar zoontje uit school haalde. Ze maakten daarnaast drie computers en twee iPads buit. "Dat is heel jammer, maar het geld is echt vreselijk." De centen waren onder meer bedoeld voor de latere studiekosten van zoonlief.

Vlasman zegt dat ze de inbrekers vermoedelijk zelfs buiten nog is tegengekomen, toen ze de bestuurder van een wit busje groette. De politie heeft beelden van in de flat aanwezige beveiligingscamera's. Het echtpaar is echter verteld dat daar vanwege een gecrashte harddisk vooralsnog weinig mee kan worden gedaan.

In 2011 haalden ze het spaargeld van hun rekening. "We hoorden dat je het allemaal kwijt bent als er banken omvallen." Dat de staat ervoor garant zou hebben gestaan is ze blijkbaar ontgaan.

Vlasman probeert het verlies te relativeren. "Eerst hadden we geld dat we niet gebruikten, nu hebben we gewoon geen geld. Zoveel rationaliteit is moeilijk op te brengen."

Nu meer in portemonnee dan begin jaren 90

Ondanks de economische malaise hebben doorsnee-huishoudens meer te besteden dan een paar decennia terug. Vergeleken met begin jaren 90 lag het besteedbaar inkomen van huishoudens in 2012 gemiddeld 15 procent hoger. Ten opzichte van eind jaren 70 krijgen we ongeveer een vijfde meer in de portemonnee.

Gemiddeld kunnen gezinnen nu wel minder uitgeven dan voor het begin van de crisis eind 2008. Maar de inkomensdaling van de laatste jaren valt mee als die wordt vergeleken met de langere termijn, zo blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

"We zijn natuurlijk wel wat armer geworden door de crisis, maar als je het van een afstandje bekijkt, dan is Nederland nog steeds een welvarend land", zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. In 2012 bedroeg het besteedbaar jaarinkomen van huishoudens gemiddeld 33.200 euro, ongeveer evenveel als rond 2005.

Nu meer in portemonnee dan begin jaren 90
Nu meer in portemonnee dan begin jaren 90 (Foto: ANP)

Vermogen huishoudens halveerde sinds crisis

Het vermogen van Nederlandse huishoudens is tussen 2008 en 2012 met bijna de helft geslonken. Waar een doorsneehuishouden in 2008 51 duizend euro bezat, was dat in 2012 nog 27 duizend euro. De daling komt met name doordat huizen minder waard werden. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag gemeld in een rapportage over het welvaartsniveau in Nederland.

De doorsneewaarde van woningen nam in die vier jaar af van 256 duizend euro naar 231 duizend euro. Tegelijkertijd namen in deze periode de hypotheekschulden toe van 143 duizend naar 163 duizend euro.

Begin vorig jaar stonden de hypotheken van 1,4 miljoen van de 4,3 miljoen huishoudens onder water, oftewel bij 34 procent van de woningbezitters. Dat is bijna drie keer zo veel als begin 2008. In totaal waren in 2012 bij 830 duizend huishoudens de schulden groter dan de bezittingen, tweeënhalf keer zo veel als in 2008.

De crisis tastte sinds 2008 het vermogen aan, stelt hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen maandag. Lager vermogen betekent lagere groei omdat vermogen 'essentieel is voor innovatie en groei'. Vooral middenstanders werden hard geraakt door de dalende huizenprijzen. Het leeuwendeel van het vermogen van die groep komt uit de eigen woning. "Doordat de huizenprijzen daalden met twintig procent, daalden de vermogens mee", aldus van Mulligen. De vermogensongelijkheid nam toe door het effect van de lagere huizenprijzen.

Doordat meer hypotheken onder water stonden, werd meer afgelost dan voor de crisis. "Die schuldaflossing remt de economie af, omdat geld dat voor aflossingen wordt gebruikt niet aan andere zaken kan worden uitgegeven", zegt Van Mulligen.

De tien procent huishoudens met de hoogste inkomens hadden begin 2012 dertig procent van al het vermogen van de Nederlandse huishoudens in handen, met een vermogensdoorsnee van 220 duizend euro. De inkomenscategorie daaronder kwam uit op een vermogen van 121 duizend euro, de laagste inkomensgroep op 1500 euro. Het aantal miljonairshuishoudens nam tussen 2008 en 2012 af van 164 duizend naar 154 duizend.

Huishoudens met een kostwinner tussen de 55 en 65 jaar oud waren over het algemeen het meest vermogend. De huishoudens met het meeste vermogen zijn vooral in het westen van het land te vinden, met name in het Gooi. Ook enkele plaatsen in Noord-Brabant herbergden in 2012 relatief veel vermogende huishoudens. In Limburg en Oost-Groningen zijn huishoudens gemiddeld het minst welvarend.

EC gunt Frankrijk geen uitstel bij begroting

Frankrijk krijgt van de Europese Commissie geen extra tijd om het begrotingstekort terug te dringen. De Franse regering moet snel aanvullende maatregelen treffen zodat het gat op de staatsbegroting in 2015 weer kleiner is dan de afgesproken drie procent.

De Europese Commissie bracht maandag haar aanbevelingen voor de EU-lidstaten uit. Voor Frankrijk, en nog tien andere landen, blijft de 'excessieftekortprocedure' gelden. Nederland mag het Brusselse strafbankje verlaten.

De EC maant Frankrijk een reeks extra bezuinigingen en hervormingen door te voeren. De regering in Parijs dient onder meer het mes te zetten in de sociale zekerheid, de gezondheidszorg, het pensioenstelsel en het ambtenarenapparaat. De belasting op arbeid en de sociale premies die werkgevers betalen moeten verder omlaag, aldus de EC.

Zonder nieuwe ingrepen stevent Frankrijk volgens Brussel af op een begrotingstekort van 3,4 procent in 2015. Dat zou opnieuw het overeengekomen maximum van drie procent overschrijden. De EC gunde Frankrijk al eens twee jaar respijt, maar wil niet nog eens uitstel verlenen. Parijs heeft volgens EC-voorzitter José Manuel Barroso nog tijd genoeg om het afgesproken doel te halen.

Ook bij onder meer Italië, Spanje en Slovenië dringt de Europese Commissie erop aan meer werk te maken van het terugdringen van het begrotingstekort.

Peru schort vernietiging cocaplantages op

De Peruaanse presdient Ollanta Humala heeft besloten de vernietiging van cocaplantages voor onbepaalde tijd op te schorten. Humala maakte zijn besluit zondag wereldkundig, een week nadat hij zijn drugstsaar Carmen Masias had ontslagen. Masias had in januari nog gezegd dat het leger, deels gefinancierd door de VS, dit jaar op diverse plekken plantages zou vernietigen.

Volgens critici zou het vernietigen van de plantages er alleen maar toe leiden dat boeren die samenwerken met de rebellen van Lichtend Pad zich tegen de autoriteiten zouden keren, met geweld als gevolg. Coca is het enige gewas in de afgelegen valleien van de rivieren Apurimac, Ene en Mantauro dat geld opbrengt en boeren hadden eerder al gedreigd zich te verzetten tegen de vernietiging van hun akkers.

Humala wil nu eerst proberen om boeren over te halen andere gewassen te kweken, voordat de akkers worden vernietigd. Het minister van landbouw gaat met de boeren in gesprek. Bovendien wordt er bijna 160 miljoen euro vrijgemaakt om wegen aan te leggen, zodat de boeren hun gewassen kunnen verkopen op de markt.

Peru is sinds 2012 de grootste producent van cocaïne, aldus de Amerikaanse narcoticabrigade DEA. Toen Humala in 2011 aantrad als president was een van zijn prioriteiten het aanpakken van de drugshandel en -productie. In het eerste jaar van zijn termijn kromp de productie met 3,4 procent.

[WK Hockey] Koreaanse vrouwen verrassen Nieuw-Zeeland

Zuid-Korea heeft maandag het duel met Nieuw-Zeeland in poule A met 1-0 gewonnen. In de 30ste minuut werkte Darae Kim de voorzet van Eunbi Cheon hoog in het doel. Gezien de kansenverhouding een terechte, maar bescheiden overwinning voor de Aziaten. 

In hun tweede wedstrijd 0p dit wereldkampioenschap mochten van de Zuid-Koreaanse vrouwen aantreden tegen Nieuw-Zeeland, dat twee dagen eerder nipt won van België met 4-3. Zelf kregen de Aziaten zaterdag klop van Australië: 3-2. De Koreaanse vrouwen lieten vanaf het fluitsignaal zien dat het zij niets liever wilden dan hun tweede duel winnend afsluiten.

Die voorsprong kwam er voor de huidige nummer acht op de wereldranglijst. Na een half uur spelen gaf Eunbi Cheon vanaf de linkerhoekvlag knap voor met haar backhand, waarna Darae Kim minstens zo knap bij de eerste paal de bal binnentipte achter keeper Sally Rutherford.

In de eerste paar minuten na rust had Zuid-Korea opnieuw de overhand. Er volgden drie grote kans kansen op rij, maar Darae Kim, Hye Lyoung Han en Eunbi Cheon waren niet gelukkig in de afronding. Alleen Anita Punt deed wat terug voor Nieuw-Zeeland, toepasselijk genoeg via een schot met haar puntje. De bal ging rakelings naast.

Pas in de 54ste minuut verdienden de Black Sticks een strafcorner, die tevergeefs werd aangevochten door de opponent. Punts inzet verdween naast het doel van Soo Ji Jang. Han zag haar strafcorner die daar direct op volgde aan de andere kant gekeerd worden door Rutherford. Even later verdween haar voorzet onaangeraakt naast het doel van de Kiwi’s. Korea kreeg nog een aantal mogelijkheden, maar verzuimde de score uit te breiden, waardoor de wedstrijd eindigde in 1-0.

Winkels christenen Egypte in brand gestoken

Een groep woedende islamisten heeft maandag in de buurt van de stad Luxor een aantal winkels die eigendom waren van koptische christenen in brand gestoken. De aanslag had plaats ekele uren voor het proces tegen een kopt, die wordt beschuldigd van godslastering, van start zou gaan.

De kopt, Kerolos Ghattas, moet terechtstaan voor het minachten van de islam. Dit zou hij hebben gedaan door berichten op internet te plaatsen.

Ongeveer tien procent van de Egyptische bevolking hangt het christendom aan.

Duitse inflatie na jaren onder 1% gedoken

De Duitse inflatie is in mei gezakt van 1,3 procent naar 0,9 procent. Het is voor het eerst in bijna vier jaar tijd dat de inflatie in de grootste economie van de eurozone onder de een procent duikt. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis. De Europese Centrale Bank (ECB) kijkt sterk naar het inflatiecijfer bij het bepalen van de rente later deze week.

De inflatie werd onder meer getemperd doordat de energieprijzen in een jaar tijd met 0,8 daalden. Dinsdag komt het Europese statistiekbureau Eurostat met een prognose over de inflatie in de gehele eurozone in mei. Die inflatie wordt iets anders berekend. Destatis maakte bekend dat de Duitse inflatie volgens de Europese definitie (HCIP) nog lager uitkwam, op 0,6 procent.

De ECB neemt donderdag een besluit over de rente, die op dit moment met 0,25 procent al historisch laag is. De centrale bank heeft als doelstelling om de inflatie onder, maar dicht bij de twee procent te houden. Door de rente te verlagen kan de economie worden aangejaagd en is de hoop dat ook de inflatie toeneemt. Het is voor de ECB echter lastig om de rente nog veel verder te verlagen.

ECB-president Mario Draghi hintte er vorige week al op dat de ECB mogelijk tijdelijk extra geld gaat uitlenen aan banken, om daarmee het economisch herstel te ondersteunen. Ook dat extra geld in de economie kan helpen om de inflatie te doen stijgen.

Geslagen DWDD-homo hoopt dat recht zegeviert

Wilfred de Bruijn, de Nederlandse homoseksueel die vorig jaar in Parijs met zijn partner werd mishandeld, verwacht dat dinsdag recht wordt gesproken. De rechtbank in Parijs doet dan uitspraak in de zaak tegen drie van de vier verdachten van de mishandeling. Tegen hen werd tot twee jaar cel geëist.

De Bruijn werd vorig jaar april zwaar toegetakeld toen hij met zijn vriend door de Franse hoofdstad van een feest op weg was naar huis. De volgende dag zette hij een foto van zijn gehavende gezicht op Facebook. Die bracht een stroom van reacties teweeg. Zo was de foto van de gehavende De Bruijn een paar dagen later in Parijs te zien tijdens een demonstratie van homobewegingen. Hij verwierf daarop bekendheid door een aantal maal bij De Wereld Draait Door aan te schuiven.

De Nederlander zegt tegen Novum Nieuws er alle vertrouwen in te hebben dat recht zal worden gesproken. Hij en zijn vriend zijn ook buitengewoon onder de indruk van het werk van de politie, vertelt hij maandag. "We weten in hoeveel gevallen van geweld op straat nooit een verdachte is gevonden."

De vier jonge verdachten werden in september aangehouden. Tegen de 19-jarige Taieb K. werd begin mei twee jaar cel geëist plus een jaar voorwaardelijk. De 19-jarige Abdelmalik M. wil het Openbaar Ministerie anderhalf jaar in de cel zien, plus een jaar voorwaardelijk. K. en M. zitten nog vast.

Tegen de 21-jarige Kidé T. werd zes maanden cel plus nog eens zes maanden voorwaardelijk geëist. Hij zou niet hebben meegedaan aan de gewelddadigheden, maar zijn kompanen ook niet hebben tegengehouden. T. is inmiddels op vrije voeten.

De vierde verdachte moet later voor een kinderrechter verschijnen.

[RG] Nadal walst over Lajovic heen

Rafael Nadal heeft vandaag zonder al te veel tijd te verliezen de kwartfinale van Roland Garros bereikt. De Spanjaard en tevens nummer één van de wereld veegde Dusan Lajovic van de baan. 

In eerste instantie leek het alsof de Serviër het moest doen met de drie games die hij op dat moment had, maar Lajovic wist de opslag van Nadal te breken toen de Spanjaard voor de winst ging serveren. Het leverde slechts een paar minuten uitstel van executie op. Uiteindelijk werd het 6-1, 6-2 en 6-1. 

Homefront: The Revolution aangekondigd

Crytek en Deep Silver kondigen Homefront: The Revolution aan. In deze free-roaming first-person-shooter voer je een guerrillaoorlog en herover je de straten van Philadelphia. 

Homefront: The Revolution plaatst spelers in een nabije toekomst waar catastrofisch evenementen de VS op haar knieën heeft gebracht waardoor Noord-Koreaanse strijdkrachten het land militair heeft bezet. Philadelphia, de geboorteplaats van onafhankelijkheid, is uitgegroeid tot een politiestaat, waar de bewakingsdrones en gepantserde patrouilles met woeste kracht de inwoners in bedwang houden.

Om de onderdrukkers te overwinnen, voeren spelers een guerrilla-oorlog en maken ze gebruik van hinderlagen, infiltraties en hit-and-run tactieken in ´un-scripted' vuurgevechten. Het rekruteren van nieuwe verzetsleden en het bouwen van geïmproviseerde wapens zijn slechts twee van de belangrijke aspecten om een krachtig verzetsgroep op te bouwen.

Homefront: The Revolution verschijnt in 2015 voor de Xbox One, PlayStation 4, pc, Mac en Linux.

Enoh in WK-selectie Kameroen

Eyong Enoh gaat met Kameroen naar het WK. De oud-Ajacied zit bij de 23 spelers die bondscoach Volker Finke meeneemt naar Brazilië. Enoh speelde eerder dit seizoen nog negen wedstrijden voor Jong Ajax in de Jupiler League. Het afgelopen halfjaar kwam de middenvelder uit voor het Turkse Antalyaspor.

Samuel Eto'o van Chelsea en Alex Song van FC Barcelona zijn de bekendste spelers in de selectie. Eto'o is met 56 doelpunten topscorer voor het nationale team van Kameroen.

Op het WK zit Kameroen in de poule met Colombia, Griekenland en Japan. Het is de zevende keer dat het land deelneemt aan het toernooi. In 1990 bereikten ze de kwartfinale.

Definitieve WK-selectie Kameroen

Doel: Charles Itandje (Konyaspor), Sammy N'Djock (Fethiyespor), Maximae Loïc Feudjou (Coton Sport).

Verdediging: Allan Nyom (Granada), Cédric Djeugoué (Coton Sport), Dany Nounkeu (Besiktas), Aurélien Chedjou (Galatasaray), Nicolas N'Koulou (Olympique Marseille), Henri Bedimo (Olympiqye Lyon), Benoît Assou-Ekotto (Queens Park Rangers).

Middenveld: Eyong Enoh (Antalyaspor), Jean Makoun (Stade Rennes), Joël Matip (Schalke 04), Stéphane Mbia (Sevilla), Landry N'Guémo (Bordeaux), Alex Song (FC Barcelona), Edgar Salli (RC Lens).

Aanval: Samuel Eto'o (Chelsea), Eric Choupo-Moting (Mainz) , Benjamin Moukandjo (Nancy), Vincent Aboubakar (Lorient), Pierre Webo (Fenerbahçe), Fabrice Olinga (Zulte Waregem).

LŲw neemt geblesseerde toppers mee naar WK

Bondscoach Joachim Löw heeft de selectie van Duitsland voor het WK rond. Manuel Neuer, Philipp Lahm en Bastian Schweinsteiger zitten bij de 23 spelers. Zondag misten zij nog de oefenwedstrijd tegen Kameroen vanwege een blessure. Die wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel.

Shkodran Mustafi, Marcel Schmelzer en Kevin Volland zijn de laatste drie afvallers uit de voorselectie. Eerder viel Lars Bender al geblesseerd weg.

Vrijdag oefent Duitsland voor het laatst, tegen Armenië. Op het WK spelen ze tegen Portugal, de Verenigde Staten en Ghana. Op het vorige WK in 2010 haalden de Duitsers de halve finale.

Definitieve WK-selectie Duitsland

Doel: Manuel Neuer (Bayern München), Roman Weidenfeller (Borussia Dortmund), Ron-Robert Zieler (Hannover 96)

Verdediging: Jérôme Boateng (Bayern München), Erik Durm (Borussia Dortmund), Kevin Grosskreutz (Borussia Dortmund), Benedikt Höwedes (Schalke 04), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Philipp Lahm (Bayern München), Per Mertesacker (Arsenal).

Middenveld: Julian Draxler (Schalke 04), Matthias Ginter (SC Freiburg), Mario Götze (Bayern München), Sami Khedira (Real Madrid), Toni Kroos (Bayern München), Thomas Müller (Bayern München), Mesut Özil (Arsenal), Christoph Kramer (Borussia Mönchengladbach), Lukas Podolski (Arsenal), Marco Reus (Borussia Dortmund), André Schürrle (Chelsea), Bastian Schweinsteiger (Bayern München).

Aanval: Miroslav Klose (Lazio Roma).

Alleen spelers uit Russische liga in WK-selectie

De Russische WK-selectie bestaat louter uit spelers die in eigen land spelen. Bondscoach Fabio Capello selecteerde zes spelers van Zenit Sint-Petersburg en zes van Dinamo Moskou. Landskampioen CSKA Moskou levert vijf spelers voor de nationale ploeg. Rusland zit in Brazilië in een poule met België, Zuid-Korea en Algerije.

Aanvoerder Roman Sjirokov mag van Capello mee naar Brazilië ondanks dat hij nog maar net terug is van een achillespeesblessure. Reading-aanvaller Pavel Progrebnjak was een van de zeven afvallers.

Opvallend is verder dat Capello voor een jonge ploeg koos. Slechts vijf spelers die in 2008 de halve finale van het EK bereikten zijn er nu weer bij. Acht van de 23 spelers hebben maximaal vijf interlands op hun naam staan.

Definitieve WK-selectie Rusland

Doel: Igor Akinfejev (CSKA Moskou), Joeri Lodygin (Zenit Sint-Petersburg), Sergej Rizjikov (Roebin Kazan).

Verdedigers: Valeri Berezoetski (CSKA Moskou), Sergej Ignasjevitsj (CSKA Moskou), Georgi Sjtsjennikov (CSKA Moskou), Vladimir Granat (Dinamo Moskou), Aleksej Kozlov (Dinamo Moskou), Andrej Jesjtsjenko (Anzji Machatsjkala), Dmitri Kombarov (Spartak Moskou), Andrej Semjonov (Terek Grozny).

Middenvelders: Igor Denisov (Dinamo Moskou), Alan Dzagojev (CSKA Moskou), Roman Sjirokov (Krasnodar), Denis Gloesjakov (Spartak Moskou), Viktor Fajzoelin (Zenit Sint-Petersburg), Oleg Sjatov (Zenit Sint-Petersburg), Joeri Zjirkov (Dinamo Moskou), Aleksandr Samedov (Lokomotiv Moskou).

Aanvallers: Aleksandr Kerzjakov (Zenit Sint-Petersburg), Aleksej Ionov (Dinamo Moskou), Aleksandr Kokorin (Dinamo Moskou), Maksim Kanoennikov (Amkar Perm).

[WK Hockey] AustraliŽrs met speels gemak langs Spanje

De Australische mannen hebben maandagmiddag ook hun tweede groepswedstrijd op het WK gewonnen. Na de 4-0 overwinning op Maleisië wonnen de Aussies met 3-0 van Spanje, dat afgelopen zaterdag met 1-1 gelijkspeelde tegen Engeland.

Australië kwam razendsnel uit de startblokken. Al in de tweede minuut opende Timothy Deavin (foto) de score, nadat hij in de cirkel werd aangespeeld en de Spaanse verdediging hem alle tijd gaf om de bal aan te nemen en met een backhand binnen te schieten.

Daarna ging de wereldkampioen van 2010 meteen op zoek naar de volgende treffer. Al snel creëerde Australië meerdere kansen, maar er moest een strafbal aan te pas komen om de voorsprong te vergroten. Aanvoerder Mark Knowles faalde oog in oog met de Spaanse goalie Quico Cortés niet en schoot zijn ploeg na elf minuten naar een comfortabele voorsprong: 2-0.

Niet lang daarna kreeg Australië weer een strafbal. Het was de ultieme kans om al voor rust alle Spaanse hoop aan diggelen te schieten, maar dit keer scoorde Knowles niet. Hij raakte de lat, waardoor de tussenstand vooralsnog 2-0 bleef staan. Op slag van rust viel de derde treffer alsnog. Australië versierde een strafcorner en Kieran Govers  schoot raak: 3-0.

In de tweede helft liet Spanje aanvallend iets meer van zich zien dan in de eerste helft. Na twee gemiste strafcorners namen de Spanjaarden na 50 minuten opnieuw een korte hoekslag, maar de inzet van Gabriel Dabanch verdween naast het doel.

Omdat het Spaanse doelpunt uitbleef en de spanning in de wedstrijd niet meer terugkwam, was de tweede helft voor de Nederlandse toeschouwers een stuk minder aantrekkelijk dan de eerste helft. Ook Australië slaagde er na rust niet meer in de kansen om te zetten in doelpunten, waardoor er uiteindelijk 3-0 op het scorebord bleef staan. 

Forza komt met The Bondurant Car Pack

De makers van Forza Motorsport 5 hebben in samenwerking met de Bob Bondurant School of High Performance Driving de The Bondurant Car Pack uitgebracht. De pack bevat tien nieuwe auto’s en wordt toegevoegd aan de huidige Car Pass. Mensen die niet beschikken over de Car Pass kunnen de pack los kopen.

De tien auto's uit de pack zijn 2014 Chevrolet Corvette Stingray, 2013 Infiniti #77 Schmidt Peterson Motorsports Dallara IPS Indy Lights, 1990 Alfa Romeo SZ Sprint Zagato, 2013 Bentley Continental GT Speed, 1975 Fiat X1/9, 2013 Mazda MX-5 Cup, 2012 MINI John Cooper Works GP, 1970 Dodge Coronet Super Bee, 2009 Pontiac Solstice GXP en de 1980 Abarth Fiat 131.

KNVB wil WK afpakken bij omkoping

De KNVB wil dat een ander land dan Qatar het WK van 2022 organiseert als de berichten over omkoping kloppen. Dat heeft de voetbalbond maandag in een verklaring laten weten. "De integriteit van onze competities en voetbaltoernooien is van het grootste belang voor onze sport. Elke suggestie of vermoeden van fraude of manipulatie is schadelijk voor het voetbal."

De KNVB verwacht dat de ethische commissie van de FIFA de berichten die zondag via The Sunday Times naar buiten kwamen, meeneemt in een onderzoek naar de toewijzing van het WK van 2022. De KNVB uitte eerder onder meer zijn zorgen over het klimaat en de arbeidsomstandigheden in de Golfstaat.

Quintana leidt World Tour na girowinst

Nairo Quintana is de nieuwe leider in de World Tour na zijn zege in de Giro. De Colombiaan van Movistar heeft 345 punten en verdrijft daarmee Alberto Contado, die 37 punten minder heeft, naar de tweede plaats. Rigoberto Urán, de nummer twee van de Giro, stijgt van de 117e naar de vijftiende positie. Fabio Aru, de nummer drie komt uit het niets op de 21e plaats.

Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick-Step) blijft de beste Nederlander op de ranglijst. Door de stijging van Quintana, die veertiende stond, zakt de winnaar van Parijs-Roubaix wel van de zesde naar de zevende positie. Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) staat dertigste en Wilco Kelderman van Belkin komt door zijn zevende positie in de eindrangschikking van de Giro nu 38e.

Dankzij twee Colombianen op het podium van de Giro stijgt het Zuid-Amerikaanse land met stip op de landenlijst. Vanaf de achtste positie klimt Colombia naar de tweede stek. Alleen Spanje doet het beter. Nederland zakt van de vijfde naar de zesde positie.

Omega Pharma-Quick-Step blijft de beste ploeg in de World Tour. Movistar blijft tweede. AG2R stijgt van vijf naar drie en Tinkoff-Saxo gaat van zeven naar vier. Belkin klimt van de tiende naar de negende positie, Giant van de dertiende naar de twaalfde.

Snowden vraagt asiel aan in BraziliŽ

Klokkenluider Edward Snowden heeft asiel aangevraagd in Brazilië. "Ik zou erg graag in Brazilië willen wonen", vertelde hij in een interview met de Braziliaanse zender Globo TV. Ook bij enkele andere landen heeft hij een aanvraag ingediend.

Na het onthullen van staatsgeheimen over spionage van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA belandde Snowden uiteindelijk in Rusland. Hij verblijft daar op een tijdelijk visum, maar dat verloopt in augustus. Aangezien Washington zijn paspoort heeft ingetrokken, zijn zijn reismogelijkheden beperkt.

De Amerikaan liet weten dat hij geen gevoelige informatie aan een land lekt in ruil voor een veilige plek. Hij moet op basis van humanitaire redenen asiel krijgen, vindt hij.

Zijn leven in Rusland is 'niet zo slecht als het klinkt", vertelt Snowden in het interview. "Rusland is geen perfect land, en ik ben het met veel zaken niet eens, zeker op het gebied van internetmonitoring en censuur van de pers. Maar het is beter dan in de gevangenis." Op straat wordt hij niet lastiggevallen en niet merkbaar gecontroleerd. "Ik weet zeker dat de Russen me op een bepaalde manier in de gaten houden, maar merk daar niets van."

De klokkenluider wil om veiligheidsredenen niet kwijt waar hij woont. "Ik leid een open leven", stelt Snowden evenwel. Alleen in computerwinkels wordt hij herkend.

Arrestatiegolf Chinese intellectuelen

Een in China geboren Australische kunstenaar is het zoveelste slachtoffer in een arrestatiegolf in de aanloop naar het 25-jarig jubileum van de pro-democratieprotesten op het Tiananmenplein in 1989. Dat heeft Fairfax Media maandag gemeld. Guo Jian werd zondagnacht uit zijn woning in Beijing meegenomen door de autoriteiten.

Guo was voorheen een demonstrant en militair en nam in 1989 als student deel aan de protesten. In een artikel dat vorige week in de Financial Times verscheen zei Guo nog nooit zulk ernstig geweld te hebben gezien als tijdens het neerslaan van de demonstratie. Het Australische ministerie van buitenlandse zaken en handel probeert momenteel informatie over Guo's verblijfplaats te krijgen om hem consulaire bijstand te kunnen verlenen.

De Chinese regering doet haar best om de herdenking van of media-aandacht voor de demonstraties onmogelijk te maken. Ieder jaar worden rond de datum van de protesten de teugels flink aangehaald door de Communistische Partij. Maar in de aanloop naar het zilveren jubileum heeft een heuse arrestatiegolf plaatsgevonden. De afgelopen maand werden tientallen als kritisch bekendstaande advocaten, wetenschappers, journalisten en kunstenaars opgepakt. Het bespreken van de protesten en het brute neerslaan hiervan, waarbij honderden mensen het leven lieten, is een strikt taboe in het land.

Onder anderen de prominente mensenrechtenadvocaat Pu Zhiqiang belandde in het gevang. Ook journalisten Xin Jian en Gao Yu en activist Wang Aizhong viel dit lot ten deel. Een van de oprichters van de Moeders van Tiananmen, die de nabestaanden van de slachtoffers vertegenwoordigt, is onder huisarrest geplaatst.

De Europese Unie heeft haar zorgen uitgesproken over de Chinese repressie. "Hoewel China de afgelopen 25 jaar enorme economische en maatschappelijke vooruitgang heeft geboekt, hoopt de EU ook op meer ruimte voor discussie en debat over China's recente geschiedenis", luidde een EU-verklaring. "Advocaten, journalisten en mensenrechtenactivisten moeten hun werk kunnen doen zonder hierbij te worden lastiggevallen."

Op 4 juni is het 25 jaar geleden dat de Chinese autoriteiten op bloedige wijze een einde maakten aan de protestacties op het Tiananmenplein. Er vielen honderden doden. De protesten haalden wereldwijd het nieuws, vooral een moment waarop een onbekende Chinese man het pad van een naderende tank blokkeerde. Sindsdien probeert de Communistische Partij iedere vorm van herdenking van de gebeurtenissen te voorkomen.

Echtpaar blijkt na 25 jaar broer en zus

Een Saoedische rechtbank heeft de scheiding bevolen van een echtpaar uit Rass. Het stel blijkt na 25 jaar huwelijk broer en zus te zijn.

Het echtpaar heeft al zeven kinderen op de wereld gezet. Desondanks blijkt hun huwelijk illegaal.

De rechtbank heeft bewijzen gevonden dat het stel borstvoeding heeft gehad van dezelfde vrouw, en dat maakt het huwelijk haram. "De rechtbank heeft het echtpaar gescheiden nadat was ontdekt dat beiden werden gevoed door dezelfde vrouw toen ze baby's waren", zo laten Saoedische media weten.

Wesley Sneijder laat toetjes staan voor WK

Yolanthe Sneijder-Cabau hoeft in aanloop naar het WK voetbal niet met desserts bij haar man aan te komen. Wesley Sneijder laat zijn toetjes dan staan. "Terwijl ik zelf stiekem extra slagroom neem bij mijn aardbeien en daarna op de bank heus wat chips eet, neemt Wes nog niet eens een toetje", zegt de voetbalvrouw in Veronica Magazine. "Zo serieus is hij."

Sneijder-Cabau moet ook opletten met welke maaltijden ze op de proppen komt. "Ik kook, dus ik doe mijn best zo veel mogelijk vis, vlees en knapperige groenten te maken." De voetballer schroeft ook zijn training in aanloop naar het WK flink op. "Hij staat vroeg op, ontbijt en traint, traint, traint. Tot aan zijn siësta. Want van jongs af aan slaapt hij elke middag twee uurtjes."

De 29-jarige presentatrice denkt dat haar echtgenoot het liefst voor het Nederlands elftal speelt. "Natuurlijk vindt hij het 't allermooist als hij voor zijn land mag voetballen. Dat hij vanuit de catacomben het veld oploopt en daar met trots staat en alles geeft tijdens de westrijd voor oranje."

Sneijder-Cabau hult zich tijdens de wedstrijden fanatiek in het oranje. "Zodra het WK begint, denk ik alleen nog maar aan oranje." De voetbalvrouw is dan ook erg benieuwd hoe Nederland het er vanaf brengt tijdens het kampioenschap dat volgende week donderdag begint in Brazilië. "Ik hoop dat we met Nederland heel ver gaan komen."

Palestijnse eenheidsregering beŽdigd

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft maandag de omstreden, nieuwe Palestijnse eenheidsregering van Fatah en Hamas beëdigd. De ceremonie ging ondanks onderlinge geschillen op het laatste moment door.

Er bestond vooral onenigheid over de samenstelling van het nieuwe kabinet, dat uit zeventien personen bestaat. Hamas eiste dat de post van minister van gevangenenzaken niet zou worden afgeschaft, terwijl Abbas hier juist van af wilde. Kort voor aanvang van de ceremonie was het geschil opgelost.

De regering kwam na lang bakkeleien tot stand. Hamas is al zeven jaar aan de macht in Gaza, terwijl Fatah het op de Westelijke Jordaanoever voor het zeggen heeft. Beide bewegingen staan elkaar al jaren naar het leven en eerdere verzoeningspogingen leidden nergens toe.

Hamas wordt door Israël en het Westen gezien als terroristische organisatie. Hoewel de beweging niet plaatsneemt in de regering, zal zij deze wel steunen. Israël heeft de Palestijnen met sancties gedreigd, die tot flinke economische tegenslagen kunnen leiden.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu riep de internationale gemeenschap zondag op de nieuwe regering niet te erkennen. Abbas zegt dat de zorgen van Israël ongegrond zijn, omdat de regering gaat bestaan uit technocraten die geweld afzweren en de staat Israël erkennen.

'Gestolen' examens teruggevonden in school

De 50 verdwenen vmbo-examens van het Buitenhout College in Almere zijn niet gestolen, maar waren zoekgeraakt in de school zelf. De politie vond de half mei spoorloos geraakte eindexamens terug in de school, zo laat de onderwijsinstelling in een schriftelijke verklaring weten. De leerlingen moeten desondanks toch het examen opnieuw doen.

'Gestolen' examens teruggevonden in school
'Gestolen' examens teruggevonden in school (Foto: ANP)

OM: vrouw met alcoholslot veroordelen

Een 53-jarige vrouw uit Den Haag moet strafrechtelijk kunnen worden vervolgd voor rijden onder invloed, ook al heeft ze al een alcoholslot. Dat vindt het Openbaar Ministerie (OM), dat beroep heeft ingesteld tegen een uitspraak van een Haagse politierechter hierover. De rechter verklaarde het OM 1 mei niet ontvankelijk omdat de vrouw al een alcoholslot had gekregen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Volgens het OM is dit een bestuursrechtelijke maatregel, en dus geen strafrechtelijke. Dat het alcoholslotprogramma als straf wordt ervaren is naar het oordeel van het OM iets anders dan dat het juridisch ook zo kan worden gezien.

Het alcoholslotprogramma is bedoeld voor bestuurders die met te veel alcohol op aan het verkeer hebben deelgenomen. Het programma duurt minstens twee jaar. Deelnemers krijgen tijdens het programma een alcoholslot in hun auto ingebouwd, dat moet voorkomen dat bestuurder met te veel borrels op toch gaan rijden. Het alcoholslot is een startonderbreker, waarin automobilisten moeten blazen voordat ze hun auto kunnen starten. Als er te veel alcohol in de adem zit, meet het apparaat dat en start de auto niet.

FOK!ker vermoordt wesp

De vooraanstaande FOK!-user Brummetje 2.0 heeft vandaag in een koelen bloede een wesp vermoord. Het incident gebeurde op één van de spaarzame momenten dat de dader haar zolderkamer verliet en met het buitenlicht werd geconfronteerd.

Woordvoerder Ruud Wesp van de Federatie Vliegende Insecten En Steekbeesten (VIES) reageert geschokt. "Eén van onze trouwe leden is koelbloedig afgeslacht. De wesp deed niks verkeerd en vloog alleen een beetje rond, zoals verveelde hangwespen graag doen. Het steekt ons vooral dat mevrouw Brummetje niet de dialoog aanging, maar er meteen op los sloeg."

De vereniging van Kloothommels reageert eveneens verbolgen. "Dit had net zo goed één van ons kunnen overkomen." De insecten overwegen een zwart-gele protestmars nabij de woning van de dader.

Boyz II Men eind dit jaar naar Amsterdam

Boyz II Men, een van de populairste r&b-acts uit de jaren negentig, komt eind dit jaar naar Amsterdam. De Amerikaanse band staat 10 december in de Melkweg, heeft concertorganisator Greenhouse Talent maandag bekendgemaakt. De kaartverkoop begint woensdag.

Boyz II Men, bekend van nummers als End of the Road en One Sweet Day, was voor het laatst begin 2012 in Nederland te vinden en gaf toen in Paradiso een concert ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de band. Eind september verschijnt het nieuwe album Collide.

Trucker onwel na lek in geurstoftank

Een chauffeur van een vrachtwagen is maandagochtend in Zutphen onwel geraakt door de dampen van een geurstof die hij vervoerde. Door nog onbekende oorzaak was een lek ontstaan in een vat van duizend liter. De man is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer.

De stof is ongevaarlijk maar geeft wel een penetrante lucht die heftige reukirritaties veroorzaakt. Op een industrieterrein in de Gelderse plaats maakte de trucker een spoor van ruim 250 meter met de stof, die vooral gebruikt wordt in zeep en shampoo. De brandweer heeft het spoor bedekt met een soort 'cement' om de geurverspreiding tegen te gaan.

Doden bij gevechten Benghazi

Libische legereenheden en islamistische militiestrijders zijn maandag in de Oost-Libische stad Benghazi slaags geraakt. Daarbij zijn zeker acht mensen om het leven gekomen en meer dan vijftien gewond geraakt. De legereenheden zijn trouw aan de opstandige generaal Khalid Hifter.

Legerhelikopters voerden bombardementen uit op kampen en schuilplaatsen van militiestrijders. De strijders op hun beurt vuurden granaten af en namen de helikopters met luchtafweergeschut onder vuur.

Generaal Hifter heeft aanval ingezet op de islamistische milities die volgens hem verantwoordelijk zijn voor de instabiliteit in Libië. Zijn campagne heeft inmiddels steun gekregen van diverse politici, stammen en diplomaten. De islamisten beschuldigen Hifter van een staatsgreep.

Zondag was het ook al raak in Benghazi. De hele nacht waren er schoten te horen.

ECB informeert over nieuw eurobiljet

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat in juni winkels en andere kleine bedrijven uitgebreid informeren over het nieuwe biljet van 10 euro, dat op 23 september in omloop wordt gebracht. Dat maakte de ECB maandag bekend.

Circa 3 miljoen ondernemingen in de eurozone krijgen informatiebrochures en ander voorlichtingsmateriaal toegestuurd, zodat mensen die voor hun beroep met contant geld werken bekend raken met de kenmerken van het nieuwe briefje. Het biljet lijkt qua uiterlijk veel op het oude briefje van 10, maar is beter bestand tegen vervalsing door meer echtheidskenmerken. Zo is er bijvoorbeeld een portret van Europa - het meisje uit de Griekse mythologie - in het hologram en het watermerk verwerkt.

Biljet 10 euro (serie 2014)
Biljet 10 euro (serie 2014)

[vid] Vliegtuig op zonne-energie maakt succesvolle vlucht

Een in Zwitserland ontwikkeld vliegtuig dat volledig draait op zonne-energie heeft maandag een succesvolle eerste vlucht gemaakt. De makers van het toestel hopen rond de wereld te vliegen met slechts de zon als brandstof voor de motoren.

De Solar Impulse 2 vloog twee uur en zeventien minuten boven het westen van Zwitserland. De komende maanden worden er meer vluchten uitgevoerd. De Solar Impulse 2 is een grotere en verbeterde versie van het eerste prototype dat vijf jaar geleden voor het eerst het luchtruim koos. Volgens Bertrand Piccard en André Borschberg, de geestelijk vaders van het project, kan het toestel in theorie oneindig lang in de lucht blijven. Ze hopen volgend jaar rond de wereld te vliegen.

Het toestel wekt energie op met behulp van ruim zeventienduizend zonnecellen die op de enorme vleugels zijn bevestigd. De spanwijdte is 72 meter.

[RG] Bertens mist kwartfinales

Kiki Bertens is er maandag niet in geslaagd de kwartfinales van Roland Garros te bereiken. Na een goede start verloor de tennisster uit Wateringen in drie sets van Andrea Petkovic. De als 28e geplaatste Duitse was met 1-6, 6-2 en 7-5 te sterk.

De 22-jarige Bertens haalde via de kwalificaties het hoofdschema. Ze stond voor het eerst in haar loopbaan in de vierde ronde van een grandslamtoernooi en speelde voor het eerst op het Court Philippe Chatrier, de hoofdbaan in Parijs.

Bertens begon overtuigend aan het duel met de Duitse. Ze brak al in de derde game de service van Petkovic en liep met uitstekend spel uit naar 6-1. In de tweede set kon ze deze lijn echter niet doortrekken. Bertens werd in haar eerste servicegame gebroken en ging steeds meer onnodige fouten maken. Petkovic trok met 6-2 de stand weer gelijk.

In het beslissende derde bedrijf hadden beide speelsters moeite hun service te behouden. In de zesde game verzilverde Petkovic haar servicebeurt en liep uit naar 4-2. Maar Bertens kwam toch weer terug en nam een voorsprong van 5-4. Petkovic hield echter ook haar servicegame. Op 5-5 moest Bertens opnieuw haar opslag inleveren. Haar Duitse opponente serveerde de wedstrijd daarna uit.

Bertens mist kwartfinales Roland Garros
Bertens mist kwartfinales Roland Garros (Foto: ANP)

Rusland naar Veiligheidsraad om OekraÔne

Rusland eist van de VN-Veiligheidsraad maandag een onmiddellijk einde aan het geweld in Oekraïne. Ook wil het land dat er in het oosten van het land corridors worden ingesteld voor humanitaire hulp. Rusland dient daarvoor maandag een conceptresolutie in bij de Veiligheidsraad. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gezegd.

Westerse landen hebben volgens Lavrov beloofd dat de situatie in Oekraïne zou verbeteren na de presidentsverkiezingen van eind mei, maar 'precies het tegenovergestelde gebeurt', aldus de Russische minister. "Iedere dag gaan er mensen dood. Vreedzame burgers lijden steeds meer. Het leger, militaire vliegtuigen en zware wapens worden nog steeds tegen hen gebruikt."

In de conceptresolutie komt verder te staan dat Rusland onderhandelingen eist om te komen tot een staak-het-vuren. Lavrov wil ook dat burgers via de corridors weg kunnen uit gebieden waar wordt gevochten.

Rusland heeft zich de laatste tijd juist toegeeflijker en minder agressief opgesteld in de Oekraïense kwestie. Met de stap naar de Veiligheidsraad rijst de vraag wat de andere permanente leden, met name de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk, ervoor over hebben om dat zo te houden. De raad kwam overigens ook in maart en april bijeen over Oekraïne.

Crystal Dynamics bezig met geheim voor 2014

Dat Crystal Dynamics bezig is met een vervolg op de reboot van Tomb Raider is geen geheim, maar volgens een LinkedIn-profiel komt er in ieder geval dít jaar een nieuw project uit.

Het profiel van Kari Hattner, werkzaam bij Crystal Dynamics als Associate Producer, suggereert dat er dit jaar nog minimaal één onaangekondigd project uit moet komen waar Hattner aan gewerkt heeft, met meer op komst na 2014. Gezien haar voorgaande werk heeft zij veel op Tomb Raider-projecten gezeten.

Er was eerst sprake van een aankondiging in december vorig jaar op de Spike VGX, maar dat bleek om de Definitive Edition van Tomb Raider voor Xbox One en PlayStation 4 te gaan. 

Welke game het ook gaat worden, er bestaat een grote kans dat het de komende E3 aangekondigd gaat worden, willen ze nog een hype organiseren voor eind 2014 voor de game in kwestie. Is het de nieuwe Tomb Raider of heeft Crystal Dynamics iets nog beter verborgen gehouden? Hopelijk zien we het volgende week.

LinkedIn

Verdere groei Nederlandse industrie

De activiteit in de Nederlandse industrie is in mei weer iets sterker gegroeid dan in de voorgaande maand. Daarbij nam de werkgelegenheid opnieuw toe. Dat meldde de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagers (Nevi) maandag.

De index die de bedrijvigheid in de industrie weerspiegelt, steeg van 53,4 in april naar 53,6 in mei. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp. Het groeitempo van april was het laagste niveau in de afgelopen 10 maanden.

De personeelsbestanden in de Nederlandse productiesector namen voor de tweede achtereenvolgende maand toe, aldus de Nevi. "De toename was gering, maar wel de grootste sinds november 2013."

Ook de productie nam toe, in het sterkste tempo in 3 maanden. Het aantal nieuwe orders nam slechts licht toe, maar het aantal nieuwe exportorders lag wel op het hoogste niveau in 3 maanden. De inkoopprijzen daalden voor de derde opeenvolgende maand.

De Nederlandse industrie "bevindt zich op dit moment in goed vaarwater", concludeerde hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele in een toelichting. De industrie kan volgens hem het werk op dit moment niet aan en op korte termijn blijven er groeikansen aanwezig. Omdat de ordervolumes wat lijken af te vlakken, zal zich dat vertalen in "wat gematigde cijfers de komende maanden", aldus Van Weele.

Verdere groei Nederlandse industrie
Verdere groei Nederlandse industrie (Foto: ANP)

Lid No Surrender vast voor mishandelen vriendin

De politie heeft zondagnacht een lid van motorclub No Surrender gearresteerd omdat hij zijn vriendin zou hebben mishandeld en bedreigd. Agenten moesten hem met geweld in de boeien slaan omdat hij zich verzette, meldt de politie maandag.

De man, een 47-jarige Groninger, werd dronken aangetroffen in zijn woning aan de Jacob Catsstraat. Zijn 29-jarige vriendin was even daarvoor het huis uit gevlucht. Toen de agenten hem mee wilden nemen probeerde hij een kopstoot uit te delen en begon hij om zich heen te trappen. De biker wordt maandag gehoord.

Volgens de politie heeft tachtig procent van de leden van motorclubs als No Surrender, Hells Angels en Satudarah een strafblad. Dertig procent is zelfs veelpleger.

Trein verliest achterste deel op Moerdijkbrug

Een dubbeldekkertrein is maandagochtend op de Moerdijkbrug het achterste treindeel verloren. Door nog onbekende oorzaak vond spontaan een ontkoppeling plaats, zegt een woordvoerder van de NS. Tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe reden daardoor urenlang in beide richtingen geen treinen.

Het incident gebeurde rond 07.30 uur in de trein van Dordrecht naar Den Haag. Beide treinstellen remden automatisch bij de ontkoppeling en kwamen zonder problemen tot stilstand. De ruim zevenhonderd inzittenden werden na anderhalf uur bevrijd en konden met een andere trein hun weg vervolgen.

Het spoor werd uiteindelijk even na het middaguur weer vrijgegeven. De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar de oorzaak van de ontkoppeling.

Waterkanonnen tegen verkrachtingsprotest India

De Indiase politie heeft maandag in de deelstaat Uttar Pradesh met waterkanonnen een einde gemaakt aan een demonstratie tegen verkrachting. Honderden vrouwen waren de straat opgegaan om te protesteren tegen een toename van het geweld tegen vrouwen in de deelstaat. Vorige week werden in Uttar Pradesh twee tieners verkracht. Vervolgens werden de twee opgehangen.

De betogers, die bij het kantoor van deelstaatpremier Akhilesh Yadav demonstreerden, eisen dat de regering meer doet om verkrachtingen en aanvallen op meisjes en vrouwen te voorkomen. Ook protesteerden ze tegen de onverschilligheid die onder agenten zou heersen en die volgens de betogers geweld tegen vrouwen in de hand werkt. Honderden agenten raakten slaags met de betogers waarna waterkanonnen werden ingezet.

De politie ondernam geen actie toen de vader van een van de tieners aangifte deed van vermissing. Twee agenten werden ontslagen wegens plichtsverzuim. Yadav heeft inmiddels aangedrongen op een federaal onderzoek naar de zaak, maar zijn regering heeft felle kritiek gekregen voor haar lakse houding.

Volgens activisten lijkt het alsof er niets veranderd is sinds de brute groepsverkrachting in een bus in de hoofdstad New Delhi. De geruchtmakende zaak leidde in december 2012 tot grote verontwaardiging. Er zijn weliswaar nieuwe wetten ingevoerd, die onder andere voorzien in zwaardere celstraffen, maar dat heeft volgens de activisten weinig verandering teweeg gebracht.

Lambert tekent contract bij Liverpool

Liverpool neemt Rickie Lambert over van Southampton. Dat meldt de Engelse club maandag. De 32-jarige spits speelde in de jeugd ook al voor de Reds. Lambert had nog een contract tot 2016 bij Southampton. Het is niet bekend hoeveel Liverpool voor de speler heeft betaald. Lambert tekent voor twee jaar.

"Ik ben zeventien jaar geleden bij deze club weggegaan, maar hou nog steeds van Liverpool", laat Lambert weten. "Ik heb er altijd van gedroomd om te spelen voor Liverpool maar ik dacht dat mijn kansen waren verkeken."

Lambert maakte afgelopen seizoen dertien goals in 37 competitiewedstrijden. De viervoudig international is door de Engelse bondscoach Roy Hodgson opgenomen in de selectie voor het WK in Brazilië.

CO2-uitstoot centrales VS moet omlaag

De uitstoot van koolstofdioxide (CO2) door Amerikaanse elektriciteitscentrales moet tussen nu en 2030 met dertig procent omlaag. CO2 wordt in verband gebracht met het opwarmen van de aarde en de elektriciteitscentrales worden beschouwd als de belangrijkste bron daarvan in de Verenigde Staten.

President Barack Obama maakt zijn plan om de uitstoot te verminderen later maandag bekend. Hij kan rekenen op verzet van elektriciteitsbedrijven en de Republikeinen. Ook Democraten met aflopende termijnen zullen er nerveus van worden. Maar volgens Obama moeten de Verenigde Staten als een na grootste producent van CO2 zelf ook stappen zetten als ze de rest van de wereld mee willen krijgen voor een nieuw klimaatverdrag.

Volgens gegevens van de federale milieudienst EPA hebben de elektriciteitscentrales in de VS de CO2-uitstoot sinds 2005 al met bijna dertien procent verminderd. De EPA mikt op 26 procent voor 2020, maar stelt zich soepel op. Maar doordat de kolengestookte centrales al te kampen hebben met sterk gedaalde aardgasprijzen en toenemend gebruik van duurzame energiebronnen als wind en zon, zeggen experts dat het erg lastig wordt om een reductie van dertig procent te bereiken.

De plannen van Obama behelzen ook het efficiënter maken van elektriciteitscentrales, vermindering van de frequentie waarin kolengestookte centrales worden ingezet en investeringen in programma's om het energieverbruik van huishoudens en bedrijven omlaag te brengen.

The Beggar's Opera: nieuwe game van Ninja Theory

De makers van DmC: Devil May Cry zijn al weken bezig nieuwe mensen aan te nemen. Ze zijn bezig met een AAA-game, waarin gewerkt wordt met de Unreal Engine 4. Onderdelen van het spel: schieten, sluipen en vechten. De werktitel en een korte clip zijn gelekt.

Het project waar Ninja Theory aan werkt zou The Beggar’s Opera gaan heten. De studio is al een tijdje bezig om vers bloed aan te trekken. De gestelde eisen zijn niet mals. Zo zou de technisch directeur al eerder een soortgelijke functie bij een uitgebrachte AAA-titel moeten hebben vervuld. Ook was er uit de eisen op te maken, dat het spel voor meerdere platforms zou worden ontwikkeld. En dat de Unreal Engine 4 zal worden gebruikt.

Om te tonen wat deze laatste versie van Unreal  kan, is er een tech demo mee gemaakt. Een van de werknemers had deze op zijn website gezet. Oeps…

De website is meteen offline is gehaald, maar via google cache kon de inhoud worden gereproduceerd. Het onderstaande filmpje kun je nu dus nog kijken, maar Ninja Theory zal het uiteraard zo spoedig mogelijk willen laten verwijderen. Hoe lang wij het filmpje kunnen tonen is dus niet bekend.

Tip: voor een goede sfeerimpressie van de game, kijk het filmpje zonder geluid.

[WK Hockey] Australische vrouwen te sterk voor Japan

De Australische vrouwen hebben hun tweede groepswedstrijd op het WK in Den Haag gewonnen. Na de 3-2 zege op Zuid-Korea volgde maandag in het Kyocera Stadion een 3-2 overwinning op Japan, dat zaterdag met 6-1 had verloren van Oranje.

Australië, dat aantrad zonder de geblesseerde aanvoerder Madonna Blyth, nam na het beginsignaal het heft in handen. Het zette Japan vast op eigen helft. In de zesde minuut waren de Hockeyroos dicht bij de openingstreffer. Jane Claxton onderschepte de bal vlak buiten de Japanse cirkel en gaf de bal aan Emily Hurtz, die haar inzet zag gestopt door de Japanse keeper Yuka Yoshikawa.

Japan kwam tegen de verhouding in op voorsprong. Na een snelle uitbraak van Akane Shibata haalde Yuri Nagai doeltreffend uit. Het was pas de tweede keer dat de Japanners in de cirkel van Australië waren. Een paar minuten voor het doelpunt moest keeper Ashlee Wells tot twee keer toe redding brengen.

Australië had het meeste balbezit, maar de Japanners verdedigden stug. In de slotfase van de eerste helft creëerden de Australiërs een aantal goede kansen. Zo verschafte Kellie White zich een prima kans, maar haar backhand werd gestopt. Even later was White opnieuw gevaarlijk, maar haar schot kon net niet worden binnengetikt.

In de laatste minuut kwam dan toch de gelijkmaker. Anna Flanagan verzilverde de strafcorner, die werd toegewezen nadat een schot van Jayde Taylor niet goed was verwerkt door de Japanse keeper Yoshikawa.

De Australische vrouwen beslisten het duel kort na rust. Emily Smith zette haar ploeg al na zes minuten op voorsprong na een mooie actie aan de linkerkant van Jane Claxton. Flanagan verhoogde de score drie minuten later uit een strafcorner naar 3-1. De korte hoekslag werd toegekend na protesten van Australiërs wegens obstructie met de stick. Het was voor Flanagan, die volgend seizoen voor MOP speelt, alweer haar vierde doelpunt van dit toernooi.

Het werd nog even spannend toen Shiho Sakai een strafbal voor Japan benutte. De Hockeyroos hielden de laatste dertien minuten stand en boekte de tweede overwinning op rij. Japan staat na twee duels nog met lege handen.

Spaanse koning zal aftreden

Koning Juan Carlos van Spanje doet afstand van de troon. Kroonprins Felipe volgt hem op. Dat heeft premier Mariano Rajoy maandag in een verklaring voor de televisie meegedeeld.

Juan Carlos werd in 1975 koning, twee dagen na de dood van de militaire dictator Francisco Franco die sinds 1939 aan de macht was. Hij speelde een belangrijke rol bij de vestiging van de democratie in Spanje, vooral doordat hij in 1981 een poging van militairen om opnieuw de macht te grijpen wist te smoren. Ook vervulde hij een stabiliserende rol in een land met naar zelfstandigheid strevende regio's als Baskenland en Catalonië.

Sinds enkele jaren jaren kampt de 76-jarige koning met gezondheidsproblemen. Ook is zijn populariteit aanzienlijk gedaald door schandalen waarin hijzelf en zijn familie verzeild zijn geraakt. Zo kreeg Juan Carlos veel kritiek toen hij op dure olifantenjacht in Afrika ging, terwijl zijn volk zwaar getroffen werd door de financiële crisis. Ook werd zijn schoonzoon beschuldigd van fraude met publieke gelden en witwassen.

Rajoy zei niet wanneer de koning aftreedt. De regering moet eerst een wet opstellen om een juridisch mechanisme te creëren voor de abdicatie van de koning en de troonsaanvaarding door de kroonprins.

Frankrijk pakt jihadisten op

De Franse autoriteiten hebben vier mensen opgepakt die deel uitmaakten van een netwerk dat jihadstrijders rekruteerde. Dat heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve maandag gezegd. Vrijdag werd in Zuid-Frankrijk een man opgepakt die verdacht wordt van de aanslag bij het Joods Museum in Brussel.

Volgens Cazeneuve werden de vier arrestaties verricht in de regio Parijs en in het zuiden van Frankrijk. "We geven terroristen geen kans", zei de minister op de radiozender Europe 1.

Chemische DLC voor Assassin's Creed: Unity

Assassin's Creed: Unity wordt pas volgende week echt voorgesteld, maar nu is er al DLC uitgelekt, met dank aan Twitteraar CriptAssassini, die een foto graag met de rest van de wereld wilde delen.

Bij GameStop is er een pre-orderbonus te krijgen. De uitbreiding heet Chemical Revolution en laat de hoofdpersonage wat beter zien. Over de man ernaast gaat het gerucht dat het Antoine Lavoisier is. De Franse geleerde vaak wordt gezien als de vader van de moderne scheikunde. Hij ontdekte bijvoorbeeld het element zuurstof en formuleerde als eerste de behoudswet voor materie. Genoeg voer voor historische lessen in de nieuwe Assassin's Creed dus.

Assassin's Creed: Unity komt uit voor PlayStation 4 en Xbox One.

DLC

Nieuwe brandstofsensor voor F1 op komst

Er is een nieuwe brandstofsensor voor de Formule 1-bolides op komst. De sensor meet of de stroomsnelheid van de brandstof niet boven het maximum van 100 kilogram per uur uitkomt. Nu is Gill nog de enige leverancier, maar Sentronics is van plan maar haar variant op de proppen te komen.

De sensoren van Gil hebben veel kritiek te verduren gekregen, met name van Red Bull Racing. Dat stelde dat de sensor niet betrouwbaar en accuraat werkte, maar ook andere auto's die met Total-brandstof rijden hebben regelmatig problemen gehad. Zij zullen de nieuwe sensor toejuichen.

Sentronics werkt bij de ontwikkeling van de sensor samen met Hyspeed die eerder nog een partnerschap met Gil had. De Flowsonic werkt met ultrasoon, waarbij de stroomsnelheid van de brandstof met geluid gemeten wordt. De sensor is compact met een minimum aan delen, waardoor deze maar 250 gram weegt, de helft van wat toegestaan is door de FIA. Mogelijk is het debuut van de sensor al later dit jaar.

Froome wil Wiggins niet als secondant voor Tour

Chris Froome lijkt Bradley Wiggins niet mee te willen nemen naar de Tour de France. De kopman van de Sky-ploeg heeft liever de Australiër Richie Porte als secondant voor de belangrijkste wielerkoers van het jaar. De in Kenia geboren renner won afgelopen jaar de Tour, terwijl Wiggins in 2012 de beste was.

Froome, die nooit een goede verstandhouding me Wiggins heeft gehad, sprak zich uit in de Daily Mirror. "Richie ziet er op dit moment heel goed uit en hij heeft de potentie om op het podium te rijden. Wat Bradley betreft, moeten de negen renners voor de ploeg nog worden geselecteerd. Dat is een belangrijk onderwerp nu. Het gaat erom wat het beste is voor het team, wie het beste is voor iedere rol en wat het beste is voor de dynamiek in de groep."

Call of Duty: Advanced Warfare op Wii U

Het lijkt erop dat Call of Duty: Advanced Warfare ook naar Wii U gaat komen of iemand heeft een typfout gemaakt. Op de officiële website van de E3 zien we in de lijst van uitgevers de game met platformen waarbij ook de Wii U staat.

Een verrassing, want veel uitgevers laten de console links liggen. Zo te zien willen Sledgehammer Studio en Activision het nog een keer proberen. Wat, hoe en welke functies deze versie van de game gaat gebruiken op Wii U is onbekend. Misschien krijgen we meer te horen op E3 zelf, wanneer we de game met eigen ogen gaan zien. 

Cod: AW naar Wii U

Mortal Kombat X al op Amazon

Amazon was al zo vriendelijk om Mortal Kombat X met platform en releasejaar op hun site te zetten. Een echt gerucht is het niet meer, want vanmiddag weten we wat Netherrealms Studios gedaan heeft met Mortal Kombat X, de tweede reboot in de franchise.

Who's next? Wij denken Ed Boon die de game vandaag gaat onthullen. Amazon geeft aan dat het spel in 2015 uitkomt op pc, PlayStation 3, PlayStation4, Xbox 360 en Xbox One.

Amazon was ietsje te vroeg

[vid] Islampoppenkast op de Dam

De Moslimbroederschap voerde gisteren op De Dam in Amsterdam een schouwspel op. Hun islampoppenkast vond pal naast een kindervoorstelling met Jan Klaasen en Katrijn plaats. Frank Buijs legde het geheel vast op video in opdracht van RoyalPress Amsterdam.

Toen de politie later de voorstelling wilde aanschouwen was deze toevallig net afgelopen. De Morsi-aanhangers speelden met veel overtuiging een bloedbad na, compleet met executies van demonstranten door militairen. De Moslimbroederschap werd recentelijk als terroristische organisatie bestempeld. Althans, in Egypte, een paar landen in de buurt en in het land van onze grote vriend Poetin.


Terreurpoppenkast op De Dam (Bron: YouTube - Frank Buijs/RoyalPress Amsterdam)

Krajicek niet op Wimbledon in enkelspel

Tennisster Michaëlla Krajicek zal pas na Wimbledon zich weer meer gaan richten op het enkelspel. De Nederlandse komt deze weken op Roland Garros alleen uit in het dubbelspel en ook op Wimbledon zal ze dit gaan doen. Tussendoor staat in Rosmalen nog wel het enkelspel op het programma.

In Parijs legt de keuze van Krajicek haar geen windeieren, want op het gravel van Roland Garros staat ze in het dubbelspel met de Tsjechische Lucie Hradecka in de kwartfinale. Hiervoor werden gisteren de Amerikaanses Madison Keys en Alison Riske in drie sets opzij geschoven. "Het was lastiger dan we hadden gedacht, maar we zijn door."

De nummer 209 van de wereld in het enkelspel lichtte haar programma voor de komende tijd toe. "In Rosmalen ga ik wel weer single spelen, dus ga ik niet meedoen aan de kwalificaties in Londen, maar me volledig concentreren op de dubbel. Na Wimbledon ga ik me meer focussen op mijn single."

"Ik heb even naar mijn schema gekeken. Twee WTA-toernooien wil ik spelen in alleen het enkelspel. En dan ga ik bij de US Open proberen via de kwalificaties binnen te komen. Kijk, ik ben er acht maanden uit geweest met een knieblessure, dus het heeft tijd nodig om weer op niveau te komen."

Honduras verliest ook tweede oefenduel

De voorbereiding van Honduras op het WK verloopt allesbehalve soepel. Het Midden-Amerikaanse land verloor zondag ook zijn tweede oefenduel. Israël was in Houston met 4-2 te sterk. Vorige week had Honduras al met 2-0 van Turkije verloren. Op het WK zit het land in een poule met Zwitserland, Ecuador en Frankrijk.

In Houston kwam Honduras na ruim een halfuur op achterstand via Eran Zahavi. Roger Espinoza trok de stand net na rust gelijk, maar vijf minuten later was er weer een Israëlische voorsprong. Maynor Figueroa maakte een eigen doelpunt. Omer Damari voerde de voorsprong op tot 3-1 en oud-De Graafschap-speler Gil Vermouth zorgde voor 4-1. Carlos Costly verzachtte de pijn voor Honduras nog enigszins.

Moskou stelt dichtdraaien gaskraan Kiev uit

Oekraïne heeft nog tot 9 juni de tijd om zijn gasschulden te vereffenen bij de Russische producent Gazprom. Moskou dreigde vanaf dinsdag de gaskraan dicht te draaien als Kiev niet met geld over de brug zou komen. Maar nu de Oekraïeners al omgerekend zo'n 575 miljoen euro van de schuld van enkele miljarden hebben betaald, stellen de Russen een eventuele gasblokkade uit.

Gazprom-topman Alexei Miller wil dat de Oekraïeners voor 9 juni de openstaande rekeningen tot en met mei hebben betaald. Zo niet, dan levert Rusland alleen nog aardgas dat vooraf is betaald, dreigt hij.

Rusland, Oekraïne en de Europese Unie gaan maandag voor de vierde keer om tafel over de gaskwestie. Het Oekraïense gas- en oliebedrijf Naftogaz heeft Gazprom een voorstel gedaan voor een nieuw, aangepast contract dat een gasblokkade moet voorkomen.

Volgens de minister hadden Rusland en de EU Kiev opgedragen om vóór 1 juni bijna 1,5 miljard euro af te betalen en uiterlijk 7 juni nog eens 365 miljoen. Anders was overleg geen optie, laat staan een eventuele korting op de gasprijs.

Van Erven Dorens twijfelt nu al over Surpriseshow

Beau Van Erven Dorens zet nu al grote vraagtekens bij zijn deelname aan de nieuwe Surpriseshow van SBS6. Afgelopen weekeinde werd door een promotiefilmpje duidelijk dat hij het programma, waarmee Huisman jarenlang succes had, gaat presenteren.

"Of ik het ga doen, weet ik niet meer", zei Van Erven Dorens maandagochtend in het radioprogramma van Giel Beelen. "Ik heb natuurlijk helemaal geen zin in al dat gezeik eromheen", doelt hij op berichten van afgelopen weekeinde waarin wordt gesteld dat hij Henny's show zou hebben ingepikt. "Ik had het plan om er een hele gezellige, positieve show van te maken. Maar als het allemaal zo wordt gedraaid, heb ik er niet meer zo'n zin."

Volgens Van Erven Dorens stond vast dat Huisman een rol krijgt in de show. "Er is een heel leuk segment ingeruimd voor Henny en ik hoop dat het allemaal leuk wordt voor hem." Zelf heeft hij er 'helemaal geen zin meer in'. "Wat heeft het voor zin om zo'n programma te maken als mensen je dat niet gunnen. Ik heb geen zin in dat gedoe eromheen. Ik wil een positief programma maken", zei de presentator, waarna hij de telefoon ophing.

Frankrijk wil gezamenlijke aanpak jihadstrijders

Landen moeten nauwer met elkaar samenwerken om het probleem van terugkerende jihadstrijders aan te pakken. Dat heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve zondag gezegd. Zijn Belgische collega Joëlle Milquet noemde de strijders die terugkeren uit bijvoorbeeld Syrië 'een probleem voor heel Europa'.

Aanleiding voor de oproep van Cazeneuve en Milquet is de arrestatie van een man die verdacht wordt van de aanslag bij het Joods Museum in Brussel. Hij werd zondag opgepakt in het Zuid-Franse Marseille. De Franse autoriteiten kunnen de man, Mehdi Nemmouche, tot dinsdag vasthouden onder de antiterreurwetgeving van het land.

De verwachting is dat de Europese ministers van binnenlandse zaken donderdag op een bijeenkomst in Brussel gaan overleggen over mogelijkheden om geweld van jihadstrijders tegen te gaan. De Franse president François Hollande beloofde zondag al 'de strijd aan te binden' met radicalen die uit Syrië terugkeren en gewelddadige plannen hebben.

Het Europese Joodse Congres liet weten blij te zijn met de arrestatie, maar drong er bij de Europese autoriteiten op aan om sneller en harder op te treden om dergelijk geweld te voorkomen.

Kortgeleden heeft de Franse regering maatregelen ingevoerd die moeten voorkomen dat jongeren naar het buitenland vertrekken om deel te nemen aan de jihad. Als mensen alsnog gaan worden ze scherp in de gaten gehouden. "De hele regering is ingeschakeld om de jihadisten te volgen en te voorkomen dat ze schade aanrichten", zei Hollande zondag tijdens een bezoek aan Normandië.

Quantum Break onthulling op GamesCom

Terwijl bijna iedereen zich klaar maakt voor de aankomende E3 volgende week. Is Remedy, ontwikkelaar van Quantum Break, al bezig met die andere grote beurs die dit jaar weer zal plaatsvinden in Keulen, genaamd GamesCom 2014.

Sam Lake, Creative Director bij Remedy, vertelt in de onderstaande trailer namelijk dat Quantum Break onthult zal worden tijdens GamesCom 2014.

“The game is about heroes. The show is about villains. In the game, you play Jack Joyce in a desperate fight to stop the fracture that threatens to cause the end of time. In the show, in the style of an edgy modern TV series, you follow the schemes and power play inside Monarch, the corporation that’s Jack’s main enemy,” aldus Lake.

Als we bovenstaande mogen geloven zal de game parallel lopen aan de onlangs aangekondige tv-serie van de game op 'Xbox Originals'.

'Werkgelegenheid galeries flink gedaald'

De werkgelegenheid bij verkopers van moderne kunst is de afgelopen jaren flink teruggelopen. Sinds 2010 daalde het aantal banen in galeries voor naoorlogse kunst met meer dan een vijfde naar ongeveer duizend. Dat staat in een nog te publiceren rapport van de Nederlandse Galerie Associatie (NGA), zo schrijft NRC Q maandag.

Niet alleen de werkgelegenheid vertoont een neerwaartse lijn, zo staat in het rapport dat dinsdag wordt gepubliceerd. De omzet van galeriehouders daalde in vier jaar namelijk met liefst 27 procent naar in totaal 87 miljoen euro. Ruim de helft van de galeriehouders zet minder dan 75 duizend euro om.

Bijna een derde heeft zelfs een jaaromzet van nog geen 25 duizend euro. Van dat bedrag moet niet alleen de huur en de belastingdienst worden betaald, maar ook de kunstenaars. "Galeriehouder zijn is voor velen liefhebberij, gebaseerd op een passie voor kunst", zo stelt NGA-voorzitter Herma Hofmeijer op de website.

In totaal kent Nederland momenteel nog 475 galeries voor hedendaagse kunst. Dat is veertien procent minder dan in 2010. Oorzaak voor de terugval is volgens Hofmeijer het inzakken van de zakelijke markt. "Bedrijfscollecties worden niet meer aangevuld, sommige banken verkopen zelfs hun kunst", aldus de NGA-voorzitter.

Henny wenst Beau succes met Surpriseshow

Henny Huisman zegt het geen probleem te vinden dat Beau Van Erven Dorens 'zijn' Surpriseshow gaat presenteren voor SBS6. In de pauze van de voetbalwedstrijd tussen Nederland en Ghana kondigde Van Erven Dorens aan met een nieuw programma te komen, genaamd Surprise. De presentator zei de afgelopen maanden geregeld zich hard te maken voor een terugkeer op tv van Huisman, die jarenlang groot succes had met de Surpriseshow.

"Ja, ik wist het", zegt Huisman tegen De Telegraaf over de nieuwe Surpriseshow. "Ik spreek die bijzondere Beau geregeld en hij had het me al verteld. Ja, hij heeft van mij geen toestemming nodig, hè? De Playbackshow en de Soundmixshow had ik zelf bedacht, maar dit was een Engels format, dat we hadden gekocht en een beetje aangepast." Huisman wenst de presentator dan ook veel succes. "Hij mag altijd bij me langskomen voor advies."

Volgens De Telegraaf reageert Huisman zo 'verrassend' omdat hij zelf ook een rol gaat spelen bij het programma. Wat die rol precies inhoudt, is nog een surprise. Van Erven Dorens zou in elk geval zijn doel hebben bereikt door ervoor te zorgen dat Huisman bij SBS6 zijn terugkeer op tv gaat beleven.

Jan Nagel vraagt mediastilte van Norbert Klein

50Plus-fractievoorzitter Norbert Klein moet stoppen met het versturen van beschuldigende verklaringen aan het adres van zijn eigen partij. Hij berokkent daar alleen maar schade mee aan 50Plus. Dat vroeg fractieleider in de Eerste Kamer Jan Nagel hem maandagochtend op Radio 1 in een gezamenlijk debat over de chaos binnen de partij.

"Stop nu eens met die verklaringen en om schade te berokkenen aan de partij. Laten we ophouden met de beschuldigingen en het gesjoemel", stelde Nagel voor. Hij nodigde Klein uit voor de extra ledenvergadering die is ingesteld. "Laten we tot die ledenvergadering stilte betrachten."

Klein zei daarop bereid te zijn om te praten. "Maar het moet wel ergens toe leiden", zei hij. Klein zei op Radio 1 zich verder gesteund te voelen door een groot deel van de 50Plus-aanhang.

Hoewel Nagel opriep om de ruzie enigszins te sussen, lukte dat overigens nog niet in het gesprek. Tijdens het gesprek tussen Nagel en Klein werden beschuldigingen over en weer geroepen. Zo sprak Klein van gesjoemel, achterbaks gedoe en van Oekraïense toestanden in een 'Nagelchenko'-cultuur. Nagel zei dat Klein zichzelf vooral 'heel geweldig' vindt.

Klein werd woensdag gevraagd de fractie te verlaten en zijn zetel op te geven, nadat hij had aangekondigd zijn enige partijgenoot in de Tweede Kamer Martine Baay de laan uit te sturen. Het bestuur zegde vanwege die actie het vertrouwen in hem op en sprak onvoorwaardelijke steun uit voor Baay. Klein is echter niet van plan op te stappen.

'Duitsers investeren in Amsterdamse studentwoning'

De Duitse investeringsmaatschappij International Campus (IC) steekt honderdvijftig miljoen euro in het ontwikkelen van studentenwoningen in Nederland. Van de 2250 nieuwe woningen komen de meeste in Amsterdam te staan. Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag.

Volgens de zakenkrant komen steeds meer buitenlandse investeerders af op de Nederlandse markt voor studentenwoningen. Eerder investeerde het buitenlandse City Living al in 1250 Nederlandse appartementen voor studenten. Het FD haalt een onderzoek aan waaruit blijkt dat in 2025 een tekort van zeventigduizend stundentenkamers ontstaat. Daardoor is investeren aantrekkelijk.

IC treedt alleen op als financier. De ontwikkeling is in handen van het Nederlandse Duwo, dat al twintigduizend studentenkamers in bezit heeft. De huren van de nieuwe appartementen gaan maximaal 395 euro per maand kosten. 'Deze huurprijs kunnen studenten ook betalen nu de studiebeurs wordt vervangen door een sociaal leenstelsel', stelt directeur Jan Benschop van Duwo in het FD.

Pinksterweekeinde zomers en lokaal zelfs tropisch

Het pinksterweekeinde belooft zomers en op sommige plekken zelfs tropisch te worden met temperaturen rond de dertig graden. De laatste keer gebeurde dit in 1985 toen in het pinksterweekeinde temperaturen tussen 27 en 31 graden zijn gemeten, meldt Meteogroup maandag.

Maar voordat het zover is, blijft het kwik in de thermometer de komende dagen stukken lager hangen. Maandag en dinsdag wordt het ongeveer twintig graden met stapelwolken en zon. Dinsdag kan er lokaal een bui vallen, voorspelt Meteogroup. Woensdag stroomt koelere lucht vanaf de oceaan Nederland binnen.

Vrijdag gaat het roer echter om. Een hogedrukgebied voert warmere lucht aan uit Spanje. Dit kan voor zomerse temperaturen zorgen, zaterdag kunnen op sommige plekken zelf tropische waarden worden bereikt. Dit weerbeeld verandert nauwelijks tijdens de pinksterdagen, al neemt de kans op een verkoelende onweersbui wel toe.

ASR gedaagd om 'achterhouden' rekensom

De stichting Woekerpolisproces spant een rechtszaak aan tegen ASR, omdat de verzekeraar geen inzicht wil geven in stukken die nodig zijn om de geboden compensatie aan polishouders te kunnen controleren. De hoogte van die vergoeding is 'in veel gevallen onjuist', zo laat voorzitter Pieter Lijesen van de stichting maandag weten.

ASR zou niet meer beschikken over de polisgegevens uit het verleden, vanwege de vele fusies waaruit de verzekeraar is ontstaan. Hierdoor is het niet mogelijk om 'de exacte waarde en het verloop van de beleggingsverzekering te bepalen', aldus Lijesen. In plaats daarvan werkt de verzekeraar bij het bepalen van compensatievoorstellen volgens hem met aannames en gemiddelden, 'die geen recht doen aan de situatie'.

De stichting klopte halverwege april bij ASR aan met het verzoek om inzicht te geven in het nu gebruikte rekenmodel. De in 2008 genationaliseerde verzekeraar weigert die echter vrij te geven, schrijft het bedrijf aan Lijesen. De berekening bevat namelijk 'bedrijfsgevoelige informatie', zo is de respons.

Lijesen wijst er op dat ASR, toen het in 2008 een regeling trof met andere stichtingen, 'openheid' heeft beloofd. "Wie echter goed leest komt tot de conclusie dat er essentiële zaken worden achtergehouden", aldus de stichtingsvoorzitter, die eerder al claims indiende tegen onder meer Aegon en Nationale Nederlanden.

ASR stelt in de brief tevens dat de andere stichtingen, die in 2008 al bij de schadeclaim waren betrokken, wel inzicht hebben gekregen in de regeling. Lijesen gelooft niet dat de geboden compensatie aan woekerpolishouders juist is, en wil de rekenmethode daarom doornemen. ?

'Racist' Bieber door het stof na racistische grap

Justin Bieber heeft zijn excuses aangeboden voor een racistische opmerking die hij jaren geleden maakte, maar waarvan afgelopen weekeinde een filmpje opdook. De 20-jarige Bieber wijt de gewraakte opmerking deels aan zijn destijds jonge leeftijd.

In de video vraagt de dan 15-jarige Bieber aan vrienden waarom zwarte mensen bang zijn voor kettingzagen, waarna hij het geluid van een kettingzaag imiteert en grinnikend het woord 'run' zegt en daarna vijf keer het n-woord uitspreekt. "Als kind begreep ik de kracht van bepaalde woorden nog niet en hoe veel pijn ze iemand kunnen doen", zegt de zanger in een verklaring. "Ik dacht dat het geen kwaad kon om kwetsende woorden en grapjes te maken en realiseerde me niet dat het helemaal niet grappig was."

Bieber zegt de afgelopen jaren van zijn fouten te hebben geleerd dankzij vrienden en familie. "Nu sommige fouten uit mijn verleden in de openbaarheid zijn gekomen, moet ik mijn excuses aanbieden aan iedereen die ik heb beledigd." De zanger zegt zijn vriendschappen met mensen uit 'alle culturen' erg serieus te nemen en noemt zijn gedrag dan ook 'kinderachtig' en 'onvergeeflijk'. "Ik was toen een kind, nu ben ik een man die zijn verantwoordelijkheid kent en zulke fouten niet meer zal maken."

Ten slotte hoopt de zanger, die het niet makkelijk heeft de laatste tijd en verwikkeld is in meerdere rechtszaken, dat hij anderen voor fouten kan behoeden door zijn verhaal te delen. "Ik heb lang nagedacht over wat ik hierover wilde zeggen, maar het vertellen van de waarheid is altijd de juiste keuze."

Brady Bunch-actrice Ann B. Davis (88) overleden

Ann B. Davis is zondag overleden in een ziekenhuis in San Antonio in Texas. De actrice, die werd voornamelijk bekend werd dankzij haar rol als Alice Nelson in tv-serie The Brady Bunch, werd 88 jaar oud.

Waaraan Davis overleed, is nog niet bekend. Maandag wordt autopsie verricht. Bill Frey, een goede vriend van Davis, zei dat de actrice zaterdag was gevallen. Davis woonde sinds 1976 bij Frey en zijn vrouw.

De actrice verscheen tijdens haar carrière in verschillende series en films, zoals A Man Called Peter en Love Come Back, en won eind jaren vijftig twee Emmy Awards voor haar rol in The Bob Cummings Show. Ook stond ze op Broadway. Davis trouwde nooit en zei ooit in een interview dat ze nooit een man had leren kennen die interessanter was dan haar carrière.

Domunder toont tweeduizend jaar Utrecht

Maandenlang hebben archeologen onder het Domplein in Utrecht uitgravingen gedaan. Het resultaat is te zien in de toer Domunder, waarin bezoekers een beeld krijgen van tweeduizend jaar geschiedenis van de stad. Een derde van het gebied is nog steeds niet opgegraven. "Dat gaan we de komende jaren voor de ogen van het publiek doen", zegt directeur Paul Baltus tegen Novum Nieuws. Over drie jaar moet alles zijn uitgegraven.

Domunder wordt maandag geopend door minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA). Jaarlijks kunnen 85 duizend mensen de tour langs de opgravingen doen. "Maar met dertigduizend bezoekers in het eerste jaar zijn we al ontzettend blij", zegt Baltus. Het project heeft 4,5 miljoen euro gekost.

Van mei tot en met december vorig jaar heeft een team van archeologen het gebied onder de Dom uitgegraven. Daarbij werd van alles opgegraven, zoals ruim veertig vroegmiddeleeuwse gouden en zilveren munten. Bij proefgravingen in 2011 werd al een Romeinse weg gevonden. "Het hoogtepunt van de toer is dat je al die tijdlagen bij elkaar ziet liggen", vindt Baltus.

Kamp OekraÔense grenswachters aangevallen

Bij Loehansk in het oosten van Oekraïne zijn maandagochtend gevechten uitgebroken tussen Oekraïense grenswachters en enkele honderden gewapende opstandelingen. Dat meldt de Oekraïense grensbewaking.

Een kamp bij Loehansk werd in alle vroegte door ongeveer honderd opstandelingen aangevallen, zegt de grenswacht. De gevechten duren nog voort.

De strijd tussen Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne is vorige week scherp geëscaleerd. Zo probeerden de opstandelingen de luchthaven van Donetsk in te nemen en schoten zij een Oekraïense legerhelikopter neer.

Overdreven exploderende teddyberen op Xbox One

Insomniac Games, ontwikkelaar van de binnenkort te verschijnen exclusieve Xbox One-game Sunset Overdrive, heeft een trailer online gezet waarin we alvast een indruk kunnen krijgen van de beschikbare wapens in de game.

In de trailer zien we een paar opmerkelijke wapens zoals exploderende knuffelberen en een geweer dat lp's afschiet. De trailer volgt op de eerder verschenen gameplay trailer en geeft ook wat meer informatie over de 'Day One-edition'

NL-Alert wordt maandag weer getest

Het alarmsysteem voor grote noodtoestanden, NL-Alert, wordt maandag voor de derde keer getest. Rond 12.00 uur wordt landelijk een controlebericht verstuurd. Daarmee kun je zien of je telefoon goed is ingesteld om het bericht van de overheid te ontvangen. In het bericht van maandag staat dat het om een controle gaat en dat mensen niets hoeven doen.

Bij de vorige controle op 4 november ontvingen 3,9 miljoen Nederlanders het NL-Alert. Waarschuwingen van NL-Alert worden verstuurd aan alle geschikte gsm's rond een noodsituatie. In de berichten kunnen mensen lezen wat er in hun omgeving aan de hand is en wat ze moeten doen. Sinds de introductie eind 2012 is NL-Alert 30 keer ingezet, bijvoorbeeld bij grote branden, noodweer en het onschadelijk maken van een opgegraven bom.

Om 12.00 uur is maandag ook weer het luchtalarm te horen. Dat ging in mei niet af, omdat de eerste maandag van de maand op Bevrijdingsdag viel.

NL-Alert wordt maandag weer getest
NL-Alert wordt maandag weer getest (Foto: ANP)

'IsraŽl bezorgd over extreemrechtse partijen'

Israël roept de opkomende rechtse partijen in Europa op om zich niet te associëren met "neonazistische of racistische" partijen. Na de zege van rechts-nationalistische partijen in verschillende landen tijdens de Europese Parlementsverkiezingen vorige maand, neemt het Israëlische ongemak toe.

"De aanzienlijke versterking van de positie van dergelijke partijen met een neonazistisch of racistisch karakter baart ons zorgen", zegt de Israëlische minister Avigdor Lieberman van Buitenlandse Zaken. Vooral Jobbik in Hongarije en de Griekse Gouden Dageraad zijn partijen die hij als "onwettig" bestempelt en waar geen alliantie mee moet worden gezocht.

'Israël bezorgd over extreemrechtse partijen'
'Israël bezorgd over extreemrechtse partijen' (Foto: ANP)

Sportclubs pakken getreiter op sociale media aan

Sportverenigingen krijgen steeds meer te maken met pesten via sociale media. De sportbonden en kennisinstituut Mijn Kind Online starten daarom een campagne om getreiter via internet en mobiele telefoon te stoppen.

Het gaat volgens Remco Pijpers van Mijn Kind Online van scheidsrechters die op Twitter door spelers worden uitgescholden tot pesterijen tussen teamgenoten via de gezamenlijke Whatsapp-groep. "Emoties zijn in de sport altijd dichtbij en dan is een dreigende tweet zo verstuurd", zegt hij in een verklaring.

Sportbonden geven nu aan dat zij niet weten hoe ze misbruik via sociale media kunnen voorkomen of aanpakken. "Dingen die op het veld of in het clubhuis gebeuren, zie of hoor je", zegt Guido Davio van de Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB). "Maar wat er online gebeurt, is vaak buiten het zicht van ouders, coaches, teamgenoten, bestuur of bond terwijl de impact groot is."

Volgens de hockeybond, een van de initiatiefnemers voor de campagne, is het goed dat er nu een handvat voor verenigingen komt. Eind augustus moeten alle clubs over de toolkit beschikken. Er zit onder meer een protocol voor het gebruik van sociale media in, voorlichtingsmateriaal voor begeleiders en informatie voor besturen en tuchtcommissies.

Huisartsen leggen werk neer om wetswijziging

Huisartsen leggen woensdagmiddag tijdelijk het werk neer uit protest tegen een dreigende aanpassing in de Zorgverzekeringswet waardoor de vrije artsenkeuze verdwijnt. Dat zei een woordvoerder van de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) maandag op Radio 1. De kans is groot dat ook tandartsen, fysiotherapeuten, psychologen en apothekers gaan staken.

Het kabinet wil zorgverzekeraars niet meer verplichten om zorg te vergoeden van een zorgverlener waarmee ze geen contract hebben. De verzekeraars kunnen dan selectiever zorg inkopen wat onder meer ten goede zou komen aan een minder snelle stijging van de zorgpremie.

De werkonderbreking van een uur is vooral bedoeld om patiënten voor te lichten. Zij hebben volgens de VPH niet in de gaten wat er nu gebeurt. De woordvoerder vindt het 'onaanvaardbaar' dat door een verandering in de wet patiënten straks niet overal meer naar toe kunnen of hun behandeling helemaal zelf moeten betalen.

De VPH roept ook tandartsen, fysiotherapeuten en specialisten in ziekenhuizen op om het werk neer te leggen. De vereniging hoopt dat dat het kabinet overtuigd dat het 'misschien toch niet zo verstandig is'.

Hoeveel artsen met de staking mee gaan doen is nog niet duidelijk.

Bussemaker wil mbo regionaler maken

Mbo-opleidingen moeten zich meer op de regio richten waarin ze gevestigd zijn, zodat studenten beter worden voorbereid op de wensen van de regionale arbeidsmarkt. Dat staat in de maandag bekendgemaakte plannen voor de vernieuwing van het mbo-onderwijs van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA).

Scholen krijgen bijvoorbeeld van Bussemaker de ruimte om opleidingen aan te passen aan de regio. Voor scholen aan de grens zou dat bijvoorbeeld kunnen betekenen dat Duits onderdeel gaat uitmaken van het curriculum. De minister maakt ook meer ruimte om te experimenteren met opleidingen. "Als er bijvoorbeeld in Groningen meer behoefte is aan personeel voor de energiesector, dan moet daar snel ruimte voor komen", legt een woordvoerder uit. Om te voorkomen dat er weer een wildgroei aan opleidingen ontstaat, zoals de afgelopen jaren, moet wel worden bewijzen dat er ook echt werk te vinden is voor de afgestudeerden.

Bedrijven krijgen onder de plannen daarnaast meer ruimte voor eigen initiatieven. "Zo wordt het voor scholen eenvoudiger gecombineerde leerroutes aan te bieden, waarbij studenten de basis in de schoolbanken leren en praktijkervaring opdoen bij een werkgever", legt het ministerie uit. Voor specifieke projecten in het techniekonderwijs stelt Bussemaker honderd miljoen euro beschikbaar voor cofinanciering. Het bedrijfsleven en lagere overheden hebben beide ook honderd miljoen euro toegezegd voor dit potje.

Om het beroepsonderwijs verder te verbeteren wil Bussemaker studiebijsluiters en intakegesprekken invoeren. Dat moet jongeren helpen een juiste studiekeuze te maken, die beter aansluit bij hun capaciteiten. Daarnaast komt er een excellentieprogramma voor topstudenten. Daarin wordt onder meer gewerkt met een 'meester en gezel'-constructie. Bussemaker maakt hiervoor 25 miljoen euro vrij.

Mbo-opleidingen moeten daarnaast gaan werken met een nieuwe doorlopende leerlijn van vmbo tot aan mbo. Hierdoor moeten vmbo-leerlingen sneller worden opgeleid tot gespecialiseerde vakmensen met een mbo-diploma. Om de kwaliteit van het beroepsonderwijs verder te verhogen voert Bussemaker standaardexamens in.

De Nederlandse economie is volgens de minister voor een groot deel afhankelijk van kundige vakmensen. "Teveel goede vakmensen gaan voor de arbeidsmarkt verloren omdat studenten het beroepsonderwijs links laten liggen", verklaart de PvdA-bewindsvrouw. "Dat is gewoon talentverspilling en dat maakt onze economie onnodig kwetsbaar." Volgens haar is het leren van een vak 'iets om trots op te zijn'. "Dat moet aantrekkelijker en zichtbaarder worden."

Duizendste startersbeurs uitgereikt

Ruim duizend pas afgestudeerden hebben afgelopen jaar gebruikgemaakt van de studiebeurs waarmee ze gesubsidieerd werkervaring kunnen opdoen. Maandag wordt symbolisch de duizendste beurs uitgereikt in de gemeente Gemert-Bakel in bijzijn van initiatiefnemer Ton Wilthagen van de Universiteit van Tilburg en ambassadeur jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk.

Met de startersbeurs ontvangen de afgestudeerde jongeren per maand een vergoeding van vijfhonderd euro netto. Na zes maanden krijgt de jongere bij goed gevolg een ondertekend werkervaringscertificaat. Ongeveer vijftig procent van de deelnemende jongeren heeft tot nu toe na afloop een betaalde baan gekregen, stellen de initiatiefnemers, naast Wilthagen ook de jongerenafdelingen van CNV en FNV. Daarmee is het rendement veel hoger dan soortgelijke trajecten, zegt projectuitvoerder Jacky Manuhutu.

De startersbeurs werd dertien maanden geleden geïntroduceerd in Tilburg, en al snel volgden Rotterdam en Den Bosch. Inmiddels is de beurs beschikbaar in ruim 120 gemeenten, die daarvoor geld vrijmaken uit het participatiebudget of jeugdwerkloosheidspotjes. Volgens Manuhutu wordt in verschillende gemeenten en provincies nog gewerkt aan de introductie. Zo is Limburg bezig met het vrijmaken van budget voor nog eens duizend beurzen. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) heeft het recent mogelijk gemaakt dat de beurzen onderdeel mogen uitmaken van de banenplannen, als daarvoor cofinanciering wordt gevonden bij bedrijven.

De uitreiking van de duizendste startersbeurs vindt plaats vanaf 9.30 uur in het gemeentehuis in Bakel. Ontvanger is de 26-jarige Daisy, die de hbo-opleiding economie en management heeft afgerond. Zij gaat met de beurs aan de slag bij Faros Seniorendienstverlening in Bakel.

'Banenpool moet leegloop jeugdzorg voorkomen'

In elke regio moet een banenpool komen voor jeugdzorgwerkers. Die pools moeten ervoor zorgen dat bij de overgang van de jeugdzorg naar gemeenten niet onnodig veel kennis en ervaring verdwijnt. Daarvoor pleiten Jeugdzorg Nederland en Abvakabo FNV, schrijft Trouw maandag.

Door de overheveling van de jeugdzorg per 1 januari belanden duizenden werknemers op straat, waarschuwen de twee organisaties. "Aan de ene kant staan de jeugdzorginstellingen die nu al begonnen zijn om mensen te ontslaan en aan de andere kant staan de gemeenten die nieuwe mensen nodig hebben om die jeugdzorgtaak uit te kunnen voeren", zegt voorzitter Jeugdzorg Nederland Hans Kamps tegen Trouw.

Door de werknemers via een banenpool, met behoud van rechten, aan het werk te kunnen houden wordt een uittocht van kennis en ervaring voorkomen, menen de twee organisaties. Volgens Corrie van Brenk van Abvakabo scheelt dat veel werkloosheidsuitkeringen. Ook zijn gemeenten minder geld kwijt aan opleidingen van nieuwe, onervaren medewerkers.

De gemeenten zouden samen met de vakbonden en werkgevers de banenpools moeten oprichten, vinden Abvakabo en Jeugdzorg. "We roepen de politiek, de wethouders met name maar ook het ministerie, en werkgevers en bonden op om zich bij ons aan te sluiten", aldus Kamps. Als de banenpools een succes blijken zouden ze ook in andere sectoren kunnen worden gebruikt, zoals in de dagbesteding van ouderen en gehandicapten, meent Van Brenk.

Nederland krijgt Brusselse aanbevelingen

Na betrekkelijk positieve rapporten uit Brussel van vorige maand krijgt het kabinet maandag ook te weten op welke punten het juist beter kan. De Europese Commissie presenteert dan haar aanbevelingen voor Nederland. De kans is groot dat Nederland dan ook het Brusselse 'strafbankje' mag verlaten, omdat het begrotingstekort flink is gedaald.

De adviezen van de commissie zijn bedoeld om de Nederlandse economie sterker te doen groeien. Hoewel het om aanbevelingen gaat die Nederland op de korte termijn zou kunnen doorvoeren, zijn de voorstellen ook bedoeld om stappen te zetten richting de langetermijndoelen voor 2020. Alle landen in de Europese Unie krijgen zo'n voorstellenpakket.

De aanbevelingen kunnen over tal van onderwerpen gaan, zoals overheidsbestuur, de arbeidsmarkt en pensioenen. Ook spreekt Brussel zich uit over het begrotingstekort, dat vorig jaar daalde tot tweeënhalf procent van het bruto binnenlands product, een half procent lager dan vereist. De commissie maakt daarom maandag bekend dat Nederland uit de 'excessieve tekortprocedure' wordt ontslagen, zo wist de Volkskrant vrijdag al te melden.

De voordelen van dat advies zijn in principe van politieke aard, zo schreef de ochtendkrant. Zo zou Brussel minder toezicht gaan houden op de Nederlandse begroting en hoeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) minder vaak plannen en besluiten aan de commissie voor te leggen. Ook laat het zien dat het met Nederland financieel de goede kant op gaat.

Vorig jaar kreeg Nederland in de aanbevelingen nog te horen dat er meer bezuinigd moest worden om dit jaar aan de Europese begrotingsdoelstellingen te kunnen voldoen. Ook toonde Brussel zich bezorgd over de oplopende werkloosheid, het groeiende aantal mensen dat een deeltijdbaan heeft en de hoge hypotheekschuld van Nederlanders.

Sinds halverwege 2013 is de Europese Commissie echter aanmerkelijk positiever geworden over de Nederlandse economie. Zo werd begin deze maand de groeiverwachting voor dit jaar verhoogd naar 1,2 procent. Eind vorig jaar rekende Brussel nog op een zeer geringe toename van het bruto binnenlands product, van 0,2 procent.

Toch waren er bij de voorjaarsraming in mei nog altijd enkele punten van kritiek. De vooruitzichten voor de Nederlandse werkloosheid blijven op korte termijn namelijk nog negatief. Ook de zorgen over de hoge hypotheekschuld van veel Nederlanders zijn sinds vorig jaar niet plotseling verdwenen, aldus de commissie.

Bondscoach ItaliŽ laat Rossi thuis

Giuseppe Rossi mag niet mee naar het WK in Brazilië. De spits is door de Italiaanse bondscoach Cesare Prandelli buiten de 23-koppige selectie gelaten. Rossi kampt nog met de naweeën van een knieblessure, al speelde hij zaterdag wel zeventig minuten mee in een oefenduel tegen Ierland. Zijn plaats wordt ingenomen door Lorenzo Insigne van Napoli.

Voor Rossi is het al de tweede keer dat hij op het laatste moment buiten de boot valt. Ook vier jaar geleden voor het WK in Zuid-Afrika schopte hij het wel tot de voorlopige, maar niet tot de definitieve selectie.

Italië begint het WK op 14 juni met een wedstrijd tegen Engeland. Costa Rica en Uruguay zijn de andere tegenstanders in groep D.

Definitieve WK-selectie Italië

Doel: Gianluigi Buffon (Juventus), Mattia Perin (Genoa), Salvatore Sirigu (Paris Saint-Germain). 

Verdediging: Ignazio Abate (AC Milan), Andrea Barzagli (Juventus), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Matteo Darmian (Torino), Mattia De Sciglio (AC Milan), Gabriel Paletta (Parma). 

Middenveld: Alberto Aquilani (Fiorentina), Antonio Candreva (Lazio), Daniele De Rossi (Roma), Claudio Marchisio (Juventus), Thiago Motta (Paris Saint-Germain), Marco Parolo (Parma), Andrea Pirlo (Juventus), Marco Verratti (Paris Saint-Germain). 

Aanval: Mario Balotelli (AC Milan), Antonio Cassano (Parma), Alessio Cerci (Torino), Ciro Immobile (Torino), Lorenzo Insigne (Napoli).

Actrice Joan Lorring (88) overleden

De Amerikaanse actrice Joan Lorring is afgelopen vrijdag overleden. De filmster, die in 1945 een Oscarnominatie ontving voor haar rol in de film The Corn Is Green, is 88 jaar geworden. Het treurige nieuws werd bekendgemaakt via de website van The Wrap.

Joan Lorring werd op 17 april 1926 in Hong Kong geboren als Mary Magdalena Ellis. In 1939 vertrekt de familie vanwege de dreiging van de Tweede Wereldoorlog naar Amerika en komt in San Francisco terecht. Op 18-jarige leeftijd maakt Lorring haar debuut in de film Song of Russia. In het daaropvolgende jaar is ze samen met Bette Davis te zien in de film The Corn Is Green. Voor haar rol van Bessie Watty ontving ze een namoniatie voor een Oscar.

Gedurende de veertiger jaren zou Lorring in diverse film noirs te zien zijn zoals Three Strangers (1946) en The Verdict (1946). In de vroege jaren vijftig maakte de actrice de overstap naar het kleinere scherm en was vanaf dat moment te aanschouwen in series zoals Love Story (1954), Norby (1955), Alfred Hitchcock Presents (1956), The Star Wagon (1966), Ryan's Hope (1979) en The Love Boat (1980).


Joan Lorring in The Verdict (1946)

Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.