Van Marwijk: "Dit is niet mijn systeem"

Oud-bondscoach Bert van Marwijk is kritisch op de nieuwe speelwijze van het Nederlands elftal. Onder bondscoach Louis van Gaal speelt Oranje 5-3-2. "Het is zijn goed recht om voor een 5-3-2 systeem te kiezen, maar dit is niet mijn systeem", zegt Van Marwijk in gesprek met De Telegraaf.

Vier jaar geleden haalde Oranje op het WK in Zuid-Afrika onder leiding van Van Marwijk de finale. Het Nederlands elftal speelde toen 4-3-3, met de punt naar voren. In aanloop naar het WK in Brazilië speelde Oranje ook 4-3-3, maar met de punt naar achteren. Na het wegvallen van de geblesseerde Kevin Strootman besloot Van Gaal het roer om te gooien. Tegen Spanje zal Oranje 5-3-2 gaan spelen. "Dit is niet zomaar een aanpassing, maar een behoorlijke overgang, die heel wat vergt van spelers."

"Ik ben een trainer die graag werkt met een vast systeem", vervolgt Van Marwijk. "Als bondscoach heb ik ook zo snel mogelijk aangegeven hoe ik wilde spelen en daar twee jaar aan gewerkt. Dat is mijn filosofie. Daardoor waren de spelers al twee jaar aan de speelwijze gewend. Dat zal nu allemaal sneller moeten. Er zijn trainers die zeggen dat dat kan. Er zijn ook trainers die zeggen, dat je tegelijkertijd drie, vier verschillende speelwijzen kunt hebben. Dan zeg ik altijd: die trainers kunnen dat wel, maar kunnen die spelers dat ook?"

Van Marwijk ziet meerdere valkuilen. "Een moeilijkheid in het 5-3-2 systeem is de manier waarop de backs moeten spelen. Dat zijn eigenlijk extra aanvallers, die voor een aanvallende impuls moeten zorgen. Dan heb je op die posities eigenlijk een ander type speler nodig, dat eerder druk kan zetten en ook iemand uit kan spelen."

Van Gaal wil dat zijn elftal in meerdere systemen kan spelen. Daarom zal woensdagavond tegen Wales het 4-4-2-systeem geoefend worden.