Zware veiligheidsmaatregelen China om Tiananmen

In de straten van Beijing zijn deze dagen extra veel agenten op de been, er zijn extra controleposten ingericht en diverse dissidenten zijn opgepakt. De aangescherpte veiligheidsmaatregelen in China houden verband met het studentenprotest op het Tiananmenplein, dat woensdag precies 25 jaar geleden plaatshad.

Op 4 juni 1989 werd de demonstratie van studenten, die pleitten voor meer democratie en vrijheid, met harde hand neergeslagen. Militairen met tanks en pantservoertuigen maakten destijds met veel geweld een einde aan de betoging. Honderden burgers, betogers en omstanders kwamen om het leven. Het precieze aantal slachtoffers is nooit duidelijk geworden; Beijing heeft nooit een officieel dodental opgegeven.

"Het is weer bijna 4 juni en de agenten in burger zijn er om ons te beschermen. Ik kan mijn huis niet uit om te reizen of om les te geven", schreef milieuactivist Wu Lihong in een tekstbericht. Voormalig activist Guo Jian werd zondagavond opgepakt, nadat er in de Financial Times een kort profiel van hem was verschenen naar aanleiding van de herdenking van de opstand. Guo, een Australisch staatsburger, wordt tot 15 juni vastgehouden door de Chinese autoriteiten.

In China is het verboden om het over de opstand op het Plein van de Hemelse Vrede te hebben. Elk jaar treffen de autoriteiten maatregelen, maar dit jaar zijn de maatregelen beduidend strenger dan andere jaren. Werden activisten voorheen alleen gewaarschuwd, dit jaar worden ze in hechtenis genomen. Ook buitenlandse journalisten moeten het ontgelden. Journalisten van een Franse tv-zender werden zes uur lang ondervraagd, omdat ze op straat mensen vragen hadden gesteld over de opstand.

Hoewel China uit alle macht probeert te voorkomen dat er aandacht wordt besteed aan het Tiananmenprotest, wordt door Chinese gemeenschappen in de hele wereld stilgestaan bij de gebeurtenissen. Vooral in Hong Kong, een voormalige Britse kolonie die sinds 1997 weer deels onder Chinees bewind staat, is veel aandacht voor de opstand. Zondag werd in de stad een herdenkingsmars gehouden en woensdag wordt een wake gehouden, waar volgens de organisatie zo'n 150 duizend mensen op af komen.