Gay keert op 3 juli terug na dopingschorsing

heywoodu

Tyson Gay loopt volgende maand op de Diamond League in Lausanne zijn eerste wedstrijd na zijn dopingschorsing. De Amerikaanse sprinter werd begin vorige maand met terugwerkende kracht voor een jaar geschorst. Op 3 juli doet Gay mee aan de 100 meter.

De 31-jarige Gay werd vorig jaar betrapt op het gebruik van het verboden middel oxilofrine, een anabole steroïde. Normaal gesproken staat er een schorsing voor twee jaar op het gebruik van doping, maar omdat Gay meewerkte aan het onderzoek van de Amerikaanse antidopingwaakhond Usada kwam hij weg met een schorsing van een jaar. De schorsing is 23 juni officieel afgelopen.

Vorig jaar won Gay de 100 meter in Lausanne, maar die overwinning werd hem met terugwerkende kracht ontnomen. Dat gold voor alle resultaten die hij sinds juli 2012 boekte. Ook de olympische zilveren medaille die Gay in 2012 in Londen won op de 4x100 meter estafette moest hij daarom inleveren. In 2007 werd Gay wereldkampioen op 100 en 200 meter en met de Amerikaanse ploeg op de 4x100 meter.