Europese hackersbende steelt honderd miljoen dollar

Een Europese groep hackers heeft met behulp van computervirussen wereldwijd meer dan 100 miljoen dollar (bijna 74 miljoen euro) ontvreemd. Het vermoedelijke brein achter de bende wordt vervolgd in de Verenigde Staten, meldt het Amerikaanse ministerie van justitie.

De Rus Jevgeni Bogatsjev zou samengewerkt hebben met hackers uit Rusland, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk. De FBI noemde hem in een opsporingsbericht een van de actiefste cybercriminelen ter wereld. Hij zit niet vast, maar de VS hebben Rusland om zijn arrestatie gevraagd.

Criminelen besmetten computers met kwaadaardige software die bankgegevens en wachtwoorden vergaarde. Met die informatie werden in het geheim miljoenen weggesluisd. Ook werden computergebruikers afgeperst door hun gegevens te versleutelen en te vernietigen als er geen losgeld werd betaald. Dat liep vaak in de honderden euro's. "De criminelen gijzelden in feite iedere privémail, ieder bedrijfsplan, alle schoolopdrachten van de kinderen of de familiefoto's - ieder belangrijk en persoonlijk bestand dat was opgeslagen op de computer van het slachtoffer", aldus Leslie Caldwell, hoofd van de afdeling criminaliteit op het Amerikaanse ministerie van justitie.

De bende heeft in de VS onder meer een indianenstam, een verzekeringsbedrijf, een afdeling van de politie, een ongediertebestrijdingsbedrijf en een restaurant getroffen. Ook werd een lokale bank in Florida voor zo'n 5 miljoen euro opgelicht.