'Generaals Nigeria bewapenden Boko Haram'

Redactie

Tien generaals en vijf andere hooggeplaatste militairen van het Nigeriaanse leger hebben terreurorganisatie Boko Haram voorzien van wapens en informatie. Dat schrijft de Nigeriaanse krant Leadership. De krijgsraad heeft de militairen schuldig bevonden. Het hoofdkwartier van defensie in Abuja buigt zich nu over de straffen die de militairen opgelegd moeten krijgen.

Vorige week ontkende het Nigeriaanse ministerie van defensie nog dat er een onderzoek loopt naar sabotage van de pogingen om het geweld in Nigeria de kop in te drukken. Aanslagen van Boko Haram hebben al aan duizenden mensen het leven gekost. Ook ontvoerde de organisatie meer dan driehonderd schoolmeisjes. Nog altijd worden er 272 meisjes vastgehouden.

Al maanden deden geruchten de ronde dat hoge militairen de extremisten van Boko Haram hielpen en soms zelfs meevochten, om later terug te keren naar hun basis. De gegevens die de miltairen hebben doorgespeeld stelden strijders van Boko Haram in staat om militaire konvooien in een hinderlaag te lokken. Ook werden legerbases en buitenposten in het noordoosten van Nigeria aangevallen. Chris Olukaolade, woordvoerder van het ministerie van defensie, was niet bereikbaar voor commentaar.

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan zei vorig jaar al te vermoeden dat sommige militairen en zelfs leden van zijn eigen regering sympathiseerden met Boko Haram. In januari ontsloeg hij de voltallige legertop en nog geen week later werd ook de minister van defensie vervangen.

De Nigeriaanse regering staat inmiddels onder grote druk. Ze wordt ervan beschuldigd te weinig te doen aan het opsporen van de ontvoerde meisjes. Volgens het leger is bekend waar de meisjes worden vastgehouden, maar wordt er niet ingegrepen omdat wordt gevreesd voor het leven van de meisjes. De roep om een deal te sluiten met de ontvoerders begint echter steeds luider te klinken.