Geen cel meer voor tiener na fataal ongeluk De Bilt

Redactie

De minderjarige automobilist die vorig jaar mei in De Bilt de 76-jarige oud-wethouder Jan van Eijken doodreed, is veroordeeld tot 39 dagen jeugddetentie en een werkstraf van 120 uur. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. De tiener komt vrij doordat hij die straf al in voorarrest uitzat.

Volgens de rechtbank reed de jongen 'zeer onvoorzichtig' en vertoonde hij 'onoplettend rijgedrag'. De snelheid van de auto was veel hoger dan de toegestane 30 kilometer per uur. Er was geen sprake van een opzettelijke aanrijding.

De jongen kreeg ook 81 dagen voorwaardelijke jeugddetentie. Ook krijgt mag hij drie jaar geen auto besturen en moet hij zich laten begeleiden. Het vonnis komt grotendeels overeen met de eis van het Openbaar Ministerie, dat een werkstraf van tachtig uur had geëist.

De jongeman reed de voormalige wethouder van de Utrechtse gemeente aan op een zebrapad op de Hessenweg. Na het ongeluk reed hij door. De tiener was in het bezit van een voorlopig rijbewijs, maar de verplichte bijrijder zat niet in de auto.