Aanhangers stemmen in bloed voor Assad

Redactie

In de door het regime beheerste delen van Syrië zijn dinsdag duizenden kiezers naar de stembureaus gegaan voor de presidentsverkiezingen. Voor het eerst kunnen ze kiezen uit meer dan een kandidaat, maar volgens tegenstanders gaat het om een schertsvertoning, slechts bedoeld om het bewind van president Bashar Assad een schijn van legitimiteit te geven.

De verkiezingen vinden plaats te midden van een drie jaar durende burgeroorlog die meer dan 160 duizend levens heeft geëist. Ze worden alleen gehouden in delen van het land die de regering onder controle heeft en dan nog onder strenge veiligheidsmaatregelen. Tienduizenden Syriërs in het buitenland hebben vorige week al een stem uitgebracht, hoewel een groot deel van de meer dan 2,7 miljoen Syrische vluchtelingen in de regio ervan afzag of door de kieswetten werden uitgesloten.

Met de verkiezingen wil Assad een derde ambtstermijn van zeven jaar in de wacht slepen. Zijn overwinning is zeker; hij heeft twee uitdagers, Maher Hajjar en Hassan al-Nouri, die allebei door de regering zijn goedgekeurd en die nauwelijks bekend waren voordat zij zich in april kandidaat stelden.

In de hoofdstad Damascus en de wegen ernaartoe waren verschillende ringen van controleposten opgezet. Militairen controleerden auto's en vroegen mensen om hun identiteitsbewijs. In een stemlokaal in het hotel Dama Rose weigerden veel kiezers het gordijntje achter zich dicht te trekken, om juist heel demonstratief in het openbaar de naam van Assad te omcirkelen. Er stond ook een doos met spelden klaar, voor degenen die daarmee in hun vinger wilden prikken om met hun bloed te stemmen. De 18-jarige Odai al-Jamoumai deed dit, 'uit liefde voor mijn land en mijn leider'.

Een andere kiezer, de 49-jarige handelaar Ahmad Qadah die in Egypte woont sinds hij uit Aleppo moest vluchten, keerde vier dagen geleden terug om op Assad te stemmen. "Hij is het competentst om het land te leiden. Wij hebben in deze moeilijke tijden een krachtige leider nodig."

Uit Koeweit stonden zeker drie vluchten gepland, gecharterd door een anonieme Syrische zakenman, om Syrische expats naar Damascus te brengen om te gaan stemmen. Op de eerste vlucht zaten bijna tweehonderd mensen. Zij verklaarden na het stemmen meteen terug te vliegen.

In de door opstandelingen beheerste gebieden maakten activisten melding van gevechten, beschietingen en luchtaanvallen. "Hier zijn geen verkiezingen, dit is een vrij, bevrijd gebied", zei Murhaf al-Zoubi, een activist in de centraal gelegen stad Rastan.

Volgens het ministerie van binnenlandse zaken zijn er 15,8 miljoen stemgerechtigden, zowel binnen als buiten Syrië. Zij kunnen op 9600 plaatsen terecht om hun stem uit te brengen. De stemlokalen sluiten om 19.00 uur lokale tijd, maar volgens het ministerie kan dit bij een hoge opkomst maximaal vijf uur worden verlengd.