'Toch geen jihad tegen Cadbury'

Het gerucht dat chocoladerepen van Cadbury varkensvlees zouden bevatten, is niet waar. Hiermee lijkt de zoetwaarfabrikant aan het nippertje te zijn ontsnapt aan een heilige oorlog.

Nadat het fabeltje over varkens-dna door het Maleisische ministerie van Volkgezondheid in de wereld was gebracht, reageerden veel islamitische organisaties op de voor hun zo kenmerkende manier. Een boycot op producten van de chocolademaker was nog het minste dat geëist werd. Om een goed verzet te kunnen bieden aan dit complot om de islam te verzwakken werden ook oproepen gedaan tot een heuse jihad.

Moslimleiders leek het verder een goed plan dat Cadbury bloedtransfusies zou gaan betalen om het bloed van de arme slachtoffers te kunnen zuiveren van het onreine varkensvlees. De arme liefhebbers van chocolade vreesden namelijk niets minder dan de hel, waarin ze volgens hun boekje in terecht zouden komen na het –onbedoeld- consumeren van dit verboden voedsel.

Twee soorten 'besmette' chocolade werden uit de handel genomen. Indonesië en het gezellige Saoedi-Arabië besloten ook meteen maar repen te gaan testen op sporen van varkens. Een wereldwijde boycot leek een reële mogelijkheid.

Nieuwe tests tonen echter aan dat de Maleisiërs misschien nog eens goed naar hun meetinstrumenten of hun deskundigheid moeten gaan kijken, want er lijkt weinig te kloppen van hun eerdere bevindingen. De minister van Islamitische Religieuze Zaken heeft nu ook toegegeven dat de tests ondeugdelijk waren.

Bij Cadbury zijn ze nu wel bang dat daarmee de kous nog niet af is. Het bedrijf denkt dat zo'n gerucht een heel eigen leven gaat leiden en dat het nog wel even kan duren voordat een Maleisische moslim weer chocolade durft te eten.