VS willen kracht NAVO in Europa versterken

Redactie

De Amerikaanse regering wil de defensieve kracht van de NAVO in Europa versterken. President Barack Obama zal het Congres vragen om 1 miljard dollar (735 miljoen euro) uit te trekken voor een fonds dat de Europeanen die zich grote zorgen maken door de ontwikkelingen in Oekraïne en de reactie van Rusland daarop, gerust moet stellen.

Het Witte Huis maakte dat dinsdag bekend, kort nadat president Barack Obama in de Poolse hoofdstad Warschau was aangekomen. Obama zal het Congres oproepen het 'Europees geruststellingsfonds' te steunen tijdens een persconferentie waarin hij en zijn Poolse ambtgenoot Bronislaw Komorowski journalisten te woord staan. Het fonds zal voortbouwen op andere maatregelen om de slagkracht, de inzetbaarheid en het reactievermogen van de NAVO-strijdkrachten te vergroten. Volgens het Witte Huis zal onder meer de Amerikaanse marine actiever worden in NAVO-verband.

Polen, de Baltische staten en andere landen die tot en met 1989 onderdeel waren van het communistische Oostblok, maken zich zeer ongerust over het optreden van de Russische regering tegenover Oekraïne. De Krim werd in maart bij Rusland gevoegd, nadat de bevolking van het schiereiland zich in een omstreden referendum voor aansluiting bij Rusland had uitgesproken. Ook heeft de regering in Kiev de greep verloren op het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische separatisten ijveren voor losmaking van Oekraïne.