Straffen tot 2,5 in zaak Wilfred de Bruijn

In de zaak tegen de aanvallers van Wilfred de Bruijn heeft de rechtbank in Parijs dinsdag celstraffen opgelegd tot 2,5 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De rechter achtte bewezen dat het tweetal De Bruijn en zijn vriend Olivier Couderc in april 2013 zwaar heeft mishandeld.

De foto die de zwaar gehavende Bruijn van zichzelf postte op Facebook met daaronder de opmerking dit is het gezicht van homohaat trok internationaal de aandacht. Hij riep mensen dinsdag op indien nodig hetzelfde te doen. De Bruijn kreeg in Nederland verdere bekendheid door zijn rol als tafelheer in De Wereld Draait Door.

Het Openbaar Ministerie eiste 4 weken geleden dat hoofdverdachte Redouane K. (19) voor 3 jaar de cel in zou gaan, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Hij zou De Bruijn tegen het hoofd hebben geschopt. Tegen de tweede verdachte Abdelmalik M. werd 2,5 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, geëist. K. kreeg dinsdag 30 maanden cel waarvan 12 voorwaardelijk, M. moet 30 maanden zitten waarvan 15 voorwaardelijk.

De Bruijn reageerde opgetogen na de uitspraak omdat alle aanklachten bewezen zijn verklaard. "De rechter heeft duidelijk gezegd dat je niet zomaar mensen kan aanvallen en dat al helemaal niet in groepsverband en omdat iemand tot een bepaalde groep behoort", zei hij tegen het ANP.

Het slachtoffer verklaarde verder heel dankbaar te zijn dat een anonieme getuige zich twee weken na het misdrijf bij de politie meldde. Hij benadrukte dinsdag ook heel blij te zijn met de steun uit de Franse samenleving en dat homofobie - in tegenstelling tot wat sommigen denken - in het land niet wijdverbreid is. "De Fransen zijn nog steeds heel aardige lui, ook al hebben mensen gedacht dat ze dat niet waren."

Straffen tot 2,5 in zaak Wilfred de Bruijn
Straffen tot 2,5 in zaak Wilfred de Bruijn (Foto: ANP)