Gesigneerde platenspeler Beatles geveild

Redactie

Een door de Beatles gesigneerde platenspeler gaat deze week onder de hamer. Dat heeft online veilinghuis Catawiki dinsdagochtend bekendgemaakt. Het apparaat is een van de topstukken uit het Beatles Museum in Alkmaar.

Volgens veilingmeester Raymond Kok is het een van de bijzonderste Beatles-memorabilia die ooit in Nederland zijn geveild. De platenspeler, een van de bijna 150 stukken van de Beatles-veiling, brengt naar verwachting 25 duizend euro op. Tot en met donderdagavond kan worden geboden op de Beatles-spullen.

De platenspeler is volgens museumdirecteur Azing Moltmaker per toeval in Nederland beland. "Een Nederlandse hondenfokker bracht de platenspeler zeven jaar geleden vanuit Engeland mee. Hij kreeg de platenspeler van een man die graag een hond wilde ruilen tegen een grote collectie gesigneerde items", zegt de directeur in een verklaring. De fokker nam het aanbod aan en de speler belande niet veel later in het museum.

Moltmaker zegt dat ook de handtekeningen bijzonder zijn. "Normaal staan slechts de handtekeningen op een item, maar bij deze heeft Paul McCartney naast zijn handtekening ook een korte boodschap geschreven." Volgens de directeur is het daarom onmogelijk dat de krabbels zijn vervalst. "Een vervalser zou er nooit iets bijschrijven, omdat hij dan kans loopt door de mand te vallen."