Erdogan: CNN bespioneert Turkije

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft dinsdag internationale media beschuldigd van spionage op Turkse bodem, meldt persbureau AFP. Nieuwszenders hebben de afgelopen tijd opzettelijk onrust gezaaid en bijgedragen aan de antiregeringsprotesten, aldus de regeringsleider. Vooral het Amerikaanse CNN zou zich hier schuldig aan maken.

Zaterdag werd CNN-verslaggever Ivan Watson, die een demonstratie versloeg in Istanbul, met veel machtsvertoon opgepakt. De arrestatie werd live op televisie uitgezonden. Na een half uur liet de politie de reporter weer vrij. Watson ontving zelfs excuses van een agent die hem een knietje had gegeven. De demonstratie die hij versloeg werd door de oproerpolitie met traangas en waterkanonnen neergeslagen.

"Internationale mediaorganisaties die naar Istanbul waren gekomen voor provocatieve en overdreven uitzendingen keerden met lege handen huiswaarts", zei Erdogan tegen leden van zijn AK-partij. "CNN geeft niets om een vrije, onbevooroordeelde en onafhankelijke pers. Zij krijgen opdracht om te werken als spionnen." De premier noemde Watson een 'lakei' die 'op heterdaad betrapt was' bij een poging Turkije in chaos te storten.

De antiregeringsbetogingen begonnen iets meer dan een jaar geleden en laaien sindsdien geregeld op. Demonstranten eisen het aftreden van Erdogan, die de betogers wegzet als 'extremisten' en 'plunderaars'. Bij de protesten zijn al acht mensen om het leven gekomen.