Helft Limburgse burgemeesters vreest motorbendes

Een groot deel van de Limburgse burgemeesters maakt zich zorgen over de groeiende overlast door motorbendes. Meer dan de helft vreest dat de situatie escaleert, schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van eigen onderzoek. De burgemeesters vinden dat ze te weinig mogelijkheden hebben om incidenten te voorkomen.

Sommige burgemeesters voerden in de afgelopen periode zogenoemde 'stopgesprekken' met leden van de zogeheten outlawmotorclubs die zich in hun gemeente ophielden. In die gesprekken maakten de burgemeesters duidelijk dat de motorclubs niet welkom zijn en dat ze scherp in de gaten worden gehouden.

Om de Limburgse gemeenten te helpen omstreden clubs als No Surrender en Bandidos in de gaten te houden, hebben opsporingsdiensten en andere instanties zich verenigd in het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum Limburg (RIEC). Volgens het RIEC worden steeds meer bekende criminelen lid van een motorgang. Ze zien de clubs als een netwerk voor bescherming, criminele incasso en toegang tot andere netwerken.

De vrees voor escalatie lijkt terecht. In de provincie deden zich sinds de komst van de Bandidos in maart verschillende incidenten voor. Zo werden in Nieuwstadt en Susteren woningen van motorclubleden onder vuur genomen met explosieven.