Jong Oranje verslaat Luxemburg

Boris (borisz)

Jong Oranje heeft zijn eerste plaats in de EK-kwalificatiepoule verstevigd. De ploeg van coach Albert Stuivenberg was dinsdag in Maastricht met 3-1 te sterk voor Jong Luxemburg. Nederland heeft nu zestien punten uit zes duels, drie meer dan nummer twee Slowakije.

Bij Jong Oranje stonden Jean-Paul Boëtius, Tonny Vilhena, Quincy Promes en Karim Rekik in de basis. Het viertal viel zaterdag af voor de WK-selectie van het Nederlands elftal. Ondanks hun inbreng wist Nederland tegen de defensieve Luxemburgers weinig te creëren. Alleen Nathan Aké was voor rust dicht bij een goal, maar hij kopte tegen de lat en raakte in de rebound de paal.

In de tweede helft ging het beter. Luc Castaignos opende de score en niet veel later rondde Promes een mooie aanval af. De bezoekers deden zowaar iets terug door een foutje van Aké af te straffen, maar dankzij een schot van Promes nam Oranje weer afstand. Daar bleef het bij.

Nederland heeft nog twee duels voor de boeg. De tien groepswinnaars en de vier beste nummers twee strijden in play-offs om zeven tickets voor het EK van volgend jaar in Tsjechië.