Doden bij gevechten in Oost-Oekraïne

Chuck-N0rr1s

Het Oekraïense leger heeft dinsdag de hele dag gevochten met pro-Russische separatisten bij de oostelijke stad Slovjansk. Daarbij zijn volgens de Oekraïense regering aan beide kanten doden gevallen, meldt persbureau Reuters. Om hoeveel slachtoffers het precies gaat is onduidelijk.

Het leger begon in alle vroegte een offensief bij Slovjansk. Eerder op de dag zei minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov dat de militairen waren doorgedrongen tot rebellenposten bij het dorp Semenovka, ten oosten van Slovjansk. Volgens een woordvoerder van het leger kwamen twee militairen om en raakten er tientallen gewond. Aan de kant van de separatisten vielen zeker driehonderd doden en gewonden, zei hij, maar die cijfers konden niet onafhankelijk worden bevestigd.

De separatisten zeiden eerder op de dag een straaljager en een helikopter uit de lucht te hebben geschoten, maar die berichten worden door de regering naar het rijk der fabelen verwezen.

De gevechten zijn opgelaaid na de presidentsverkiezingen van 25 mei, die gewonnen werden door snoepmagnaat Petro Porosjenko. Maandag bezetten rebellen met automatische wapens en granaatwerpers een grensbewakingsbasis bij Loegansk. Bij die aanval zouden zeker vijf separatisten gedood zijn.

De strijd in Oekraïne heeft volgens de hoofdaanklager van het land aan 181 mensen, onder wie 59 militairen, het leven gekost. Omdat het lastig is om informatie te krijgen uit het oosten ligt dat aantal volgens hem in werkelijkheid nog hoger.