UWV: aantal banen groeit volgend jaar weer

Het aantal banen gaat vanaf 2015 weer licht groeien, met twintigduizend. Dat voorspelt uitkeringsinstantie UWV dinsdag. Dit jaar nemen de vacatures al toe.

"Eerder hadden we het over verwachtingen, nu hebben we het over feitelijkheden", zegt André Timmermans van het UWV. Hij wijst erop dat een einde is gekomen aan de grote groei van het aantal mensen dat de WW in stroomt.

Het UWV benadrukt dat de groei volgend jaar 'veel kleiner is dan we in het verleden gewend waren'. Dit jaar verdwijnen nog een kleine zestigduizend banen, is de verwachting van de uitkeringsinstantie. Dat is 0,7 procent van het totaal aantal banen. De meeste banen verdwijnen bij de overheid en in de zorg.

De krimp dit jaar is iets minder groot dan het UWV in februari dacht. Toen ging de uitkeringsinstantie nog uit van een daling van het aantal banen met 0,9 procent. Vorig jaar verdween nog 1,7 procent van alle banen. De groei van twintigduizend banen volgend jaar komt overeen met een groei van 0,3 procent.

Het UWV verwacht dat de groei van het aantal zzp'ers volgend jaar flink afneemt. Dit jaar komen er nog 23 duizend zelfstandigen bij, een groei van 1,4 procent. Volgend jaar is die groei negenduizend. Het aantal werknemers in loondienst neemt dit jaar met 57 duizend af, om een jaar later weer met 22 duizend toe te nemen.

Volgens Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV, neemt het aantal vacatures dit jaar onder meer toe doordat meer mensen weer van baan durven te wisselen. "Het is een stoelendans. De afgelopen vijf jaar vochten mensen voor het behoud van hun baan. Mensen bleven daar toen angstvallig aan vasthouden. Nu het wat beter gaat, zie je dat mensen weer durven te wisselen." Dit jaar komen er daardoor 713 duizend vacatures, tegenover 622 duizend vorig jaar, zo verwacht het UWV.

"De weg naar herstel op de arbeidsmarkt is ingezet, maar het is allemaal wel érg broos", zegt Witjes. "Veel mensen zullen voorlopig nog niets van het herstel merken, vooral de langdurig werklozen, oudere mensen en lager geschoolden."

In de eerste vier maanden van dit jaar hebben veel meer mensen met een WW-uitkering weer een baan gevonden dan in dezelfde periode een jaar eerder.