FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 26 maart 2014

FOK!auto: Oerend Hard

We zullen lang moeten zoeken naar een landgenoot die het lied 'Oerend Hard' van Normaal niet kent. Het kwam uit in april 1977 en heeft ongeveer een jaar in de Top 40 gestaan. Het is de ballade over twee jonge Achterhoekers op dikke Britse motorfietsen die overal schijt aan hebben en slecht aan hun einde komen:

Bertus reed getuige de tekst op een Norton, zijn maat Tinus op een BSA. Ja, maar welk type? Gisteren zag ik tijdens mijn zoektocht op internet dat Bennie Jolink in een ander lied vertelde dat de Norton van Bertus een Commando was. Mooi, tot die conclusie was ik ook al gekomen, dus Jolink en Gramps zijn het daarover van harte eens. Het type BSA van Tinus blijft echter verborgen. Voor mij reden om de krochten van de Britse motorindustrie van de jaren zestig binnen te gaan en deze prangende vraag voor eens en voor altijd te beantwoorden. Niet-motormuizen kunnen nu afhaken, wat volgt is waarschijnlijk niet interessant voor hun.

De eerste helft van de twintigste eeuw
Er was in het Britse rijk na de Krimoorlog veel animo om wapens te gaan produceren. BSA begon daarmee in 1861. U zult denken dat BSA een motormerk was. Ja, later wel, maar het acronym betekent eigenlijk Birmingham Small Arms Co. Eerst aan het begin van de vorige eeuw werd begonnen met het bouwen van tweewielers. Maar ook auto's, zijspannen en rijwielen behoorden vaak tot het assortiment. Ook was men er lange tijd niet achter welk type ontbranding nou echt de voorkeur genoot: tweetakt of viertakt.

BSA-auto, oktober 1933
BSA-auto, oktober 1933

Er waren vele tientallen motorfabrikanten in de eerste helft van de vorige eeuw. Van invloed waren ook nog een tweetal wereldoorlogen die de productie in veel fabrieken op een andere leest schoeiden. Ontelbare malen liep het verkeerd en ging de zaak op de fles. Of werd overgenomen door een ander bedrijf. Over dat aspect van de Britse motorindustrie kun je al een encyclopedie volschrijven.

War Matchless, 1918
War Matchless, 1918

600cc Matchless, 1933
600cc Matchless, 1933

Uiteindelijk waren er in de jaren vijftig slechts een beperkt aantal fabrieken overgebleven. In willekeurige volgorde: AJS, Matchless, BSA, Norton, Royal Enfield, Triumph. Alleen de laatste drie bestaan nog als motormerk. Royal Enfield zit in India, waar men de oude modellen in ere heeft hersteld, maar dan wel met moderne onderdelen:

Royal Enfield uit India
Royal Enfield uit India

Norton krabbelt heel voorzichtig op met één type, de 961 Commando. Ik denk dat het succes van deze machine, hoe goed hij ook is, heel beperkt zal zijn. Hij kost namelijk ongeveer 30 mille, tweemaal zo veel als een vergelijkbare Japanse fiets. Triumph is alive and kicking, en hoe!

Norton Commando 961Norton Commando 961

Hedendaagse Triumph
Hedendaagse Triumph

De policy van de Britse motorindustrie
Het leek in die jaren wel of men een broertje dood had aan echte vernieuwing. Veel motorblokken waren eind jaren zestig nog steeds van het type pre unit: motor en versnellingsbak waren twee aparte elementen. De gietmallen daarvoor werden vele jaren te lang gebruikt, zodat ze slecht afdichtten, met als gevolg dat een motor al na een paar kilometer nat was van de gelekte olie. Het was gewoon een standaard: Britse motorblokken waren altijd en eeuwig vies. En je moest het oliepeil regelmatig controleren om gevrijwaard te blijven van rampen.

Er waren in de eerste helft van de eeuw wel degelijk vernieuwende geesten. Zo was er in 1911 al iemand die een motor bouwde met bovenliggende nokkenassen; gewoonlijk werden de nokken op de kleppen bediend door stoterstangen onderuit het motorblok en tuimelaars. Dat kon veel simpeler door de nokkenassen naar boven te verhuizen en ze aan te drijven door een ketting of een koningsas. Doordat het systeem veel minder armen en benen bevatte en dus ook veel minder massa, konden de motoren veel hogere toerentallen draaien en dus meer vermogen leveren. Je zou zeggen dat iedereen het idee zou omarmen, maar nee hoor, het ontwerp stierf een vroegtijdige dood en bijna iedereen maakte nog tientallen jaren motoren met stoterstangen.

Tekening van bovenliggende nokkenassen, omstreeks 1920
Tekening van bovenliggende nokkenassen, omstreeks 1920

Kortom, uitzonderingen daargelaten gebeurde er eigenlijk maar heel weinig op het gebied van innovatie. Die innovatie was dan ook niet echt nodig waar het zware motoren betrof, want de export naar Amerika moest alleen tegen Harley Davidson opboksen, en daar vernieuwden ze ook nauwelijks. Dit veranderde op een uiterst ingrijpende manier in de jaren zestig, maar daarover hoort u verderop.

Harley Davidson uit de oorlog
Harley Davidson uit de (Tweede Wereld)oorlog

Soortgelijke Harley in burgeruitvoering
Soortgelijke Harley in burgeruitvoering

Mijn Matchless-verhaal
In ons dorp woonde een kennis genaamd Piet die instrumentmaker was bij de Sterrenwacht in Utrecht. Een uiterst precies mannetje, dat kon je wel zeggen. Het begrip mierenneuker kenden we toen nog niet. Hij kocht voor een habbekrats een zware tweecylinder Matchless met zijspan en restaureerde het hele ding. Dat ging echt langzaam, want het allerbeste was niet goed genoeg. Piet wilde alle bouten en moeren in roestvast staal hebben. Hij kocht dus zeskant stafmateriaal in de Engelse sleutelmaten en draaide daaruit alle bouten en moeren.

Ik maakte het overduidelijke bezwaar dat je zo wel enorme roestproblemen kon krijgen als in een natte omgeving het RVS in contact kwam met het gewone staal van de motorfiets. Nou, daarover hoefde ik me geen zorgen te maken, want dat wist hij ook wel. Hij zorgde er op alle mogelijke manieren voor dat er nergens metallisch contact was tussen het stalen frame en de RVS boutjes. Het resultaat van jaren klussen mocht gezien worden: er was nooit een mooiere en betere Matchless gebouwd.

Matchless Silver HawkMatchless Silver Hawk

De volgende keer: het vervolgstuk over de Norton en BSA uit 'Oerend Hard'. 

Parlement BraziliŽ stemt voor 'internetgrondwet'

Het Braziliaanse parlement heeft een wet aangenomen om de privacy van internetgebruikers te garanderen. Ook wordt in de wet netneutraliteit gegarandeerd. Netneutraliteit is het principe dat internetproviders al het internetverkeer gelijk moeten behandelen. Ze mogen bijvoorbeeld niet meer geld rekenen of de bandbreedte beperken voor bijvoorbeeld video- of muziekdiensten als Netflix en Spotify.

De wet, die dinsdagavond werd aangenomen, staat in Brazilië bekend als de 'internetgrondwet'. De senaat moet de wet nog wel goedkeuren voordat hij van kracht wordt.

Rosie Huntington-Whiteley

NSFW - Rosie Huntington-Whiteley is een van de Victoria's Secret modellen. Verder deed ze ook modellenwerk onder meer voor Bloomingdale's, DKNY, Shiatzy Chen, French Connection, Pepe Jeans en Ralph Lauren. In 2009 won ze op de Elle Style Awards de titel van "Model of the Year" . Ze staat ook in de 2010-editie van de Pirelli-kalender. In mei 2010 werd bekend dat ze de vrouwelijke hoofdrol in Transformers 3 zou vertolken, een rol die eerder door Megan Fox vertolkt werd. In juni 2011 werd Rosie door het Amerikaanse magazine Maxim uitgeroepen tot "World’s most beautiful woman".

[PD] Barcelona wint van Celta, maar verliest Valdes

FC Barcelona heeft woensdag een eenvoudige thuiszege geboekt op Celta de Vigo. Door twee goals van Neymar en één van Lionel Messi eindigde het duel in Camp Nou in 3-0. Flinke domper voor Barcelona was het uitvallen van Víctor Valdés. De keeper moest met een brancard van het veld met een ogenschijnlijk zware knieblessure.

Valdés ging door zijn knie toen hij een vrije trap van Celta onschadelijk maakte. In het ziekenhuis moet de ernst van de blessure duidelijk worden. De kans lijkt groot dat de 32-jarige Spanjaard, die in januari bekendmaakte zijn aflopende contract niet te verlengen, zijn laatste wedstrijd voor Barcelona heeft gespeeld. Ook zijn deelname aan het WK komt mogelijk in gevaar.

Barcelona mag zich door de overwinning voor minimaal twee uur koploper van Spanje noemen. Atlético Madrid en Real Madrid, die later woensdag nog in actie komen, kunnen de Catalanen echter direct weer van de troon stoten.

[Bundesliga] Verbeek klopt Stevens' Stuttgart

FC Nürnberg heeft woensdag in de Bundesliga drie uitermate belangrijke punten gepakt. De ploeg van Gertjan Verbeek won thuis met 2-0 van VfB Stuttgart, waar sinds kort met Huub Stevens ook een Nederlandse trainer op de bank zit. De Zwitser Josip Drmić nam beide goals voor zijn rekening.

Nürnberg stijgt door de vijfde overwinning van het seizoen van de zeventiende naar de veertiende plaats. Stuttgart daalt juist van vijftien naar zeventien en staat nu onder de degradatiestreep. De voorsprong op hekkensluiter Eintracht Braunschweig bedraagt slechts drie punten.

Ook Hamburger SV slaagt er maar niet in om uit de gevarenzone te komen. De zesvoudig Duits kampioen, waar Bert van Marwijk vorige maand werd ontslagen, kwam thuis tegen SC Freiburg niet verder dan 1-1. Bij de thuisploeg deed aanvoerder Rafael van der Vaart de hele wedstrijd mee. Ola John bleef op de bank.

HSV staat dankzij een iets beter doelsaldo een plaatsje boven Stuttgart. De nummer zestien van de Bundesliga wordt aan het eind van de rit veroordeeld tot het spelen van promotie/degradatiewedstrijden tegen een club uit de Tweede Bundesliga. De nummers zeventien en achttien degraderen rechtstreeks.

Overige uitslagen Bundesliga woensdag:

Thuis Uit Uitslag
FC Augsburg Bayer Leverkusen 1 - 3
Hoffenheim Hannover'96 3 - 1
Eintracht Frankfurt Borussia Mönchengladbach 1 - 0

Timmermans hekelt 'bizarre uitspraak' Timosjenko

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft krachtig afstand genomen van de 'verwerpelijke en bizarre' uitspraken van Joelia Timosjenko. "Ik vind dat echt olie op het vuur gooien", zei Timmermans woensdagmiddag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Timosjenko liet zich in een telefoongesprek in niet mis te verstande bewoordingen uit over de Russische president Vladimir Poetin. "Ik ben zelfs bereid een kalasjnikov ter hand te nemen en die schijtkerel in zijn kop te schieten", zei de voormalige Oekraïense premier in een afgeluisterd telefoongesprek dat op YouTube is geplaatst.

Volgens Timmermans ontneemt Timosjenko zich hiermee iedere politieke geloofwaardigheid. Ook ondermijnt het de positie van de Oekraïense regering die juist de dialoog met Rusland zoekt. "Het wakkert het Russische nationalisme, dat toch al niet op een laag pitje stond, nog verder aan."

"Dit is een vorm van aanwakkeren van haat tussen volkeren die elkaar nog nooit hebben gehaat", zei de minister. "Dat vind ik ook het angstige van deze situatie."

Timmermans herhaalde verder dat de Krim onderdeel is van Oekraïne. "We accepteren dus niet de annexatie van de Krim. Laat daar geen enkel misverstand over bestaan." Tegelijkertijd is een vertrek van de Russen uit de Krim 'niet realistisch' en denkt het westen niet aan militair ingrijpen. Rusland moet dus met economische sancties op andere gedachten worden gebracht.

En die worden langzaam uitgebreid. "De pijn moet je kunnen opvoeren." En hoewel Rusland het ontkent, krijgt de economie wel degelijk een knauw door de economische maatregelen, stelde de minister. Opmerkelijk is de 'redelijk gematigde' reactie op het besluit dat de landen van de G7 niet meer in G8-verband met Rusland praten zolang het Kremlin zich niet anders opstelt inzake Oekraïne en de Krim.

Normaal gaat Rusland in de 'overdrive' bij zo'n besluit, zei Timmermans. Nu zeggen ze dat ze graag in gesprek blijven. "Ik zie daar een opening in om via dit spoor in gesprek te komen."

Rusland laat OekraÔense officieren vrij

Rusland heeft woensdag zes Oekraïense legerofficieren vrijgelaten die de afgelopen tijd werden aangehouden op de Krim. De zes verlaten het schiereiland zo snel mogelijk. Waarnemend president Oleksandr Toertsjinov hoopt ze donderdag te begroeten in Kiev. Vijf officieren worden nog steeds door de Russen vastgehouden.

De officieren werden de afgelopen weken opgepakt toen de Russen de ene na de andere legerbasis op de Krim innamen. Onder de vrijgelaten militairen is kolonel Joeli Mamtsjoer, die afgelopen weekeinde in het nieuws kwam omdat hij legerbasis Belbek weigerde op te geven toen de Russen voor de deur stonden.

[KNVB beker] Uitslag PEC Zwolle - N.E.C. Nijmegen

Om 20.45 uur begon in Zwolle de eerste halve finale van de KNVB beker tussen PEC Zwolle en N.E.C. Nijmegen. Na 90 minuten stond er 2-1 op het scorebord, waardoor Zwolle het in De Kuip mag opnemen tegen de winnaar van het duel tussen AZ en Ajax. Bekijk hieronder de karakteristieken.


Conboy en Drost (m) in duel. (PRO SHOTS/Peter Lous)

PEC Zwolle

2 - 1

N.E.C. Nijmegen

 29' Drost
 81' v.d. Werff
   39' Conboy 
 
 Gele kaart: Boer (PEC Zwolle), Nielsen, Conboy (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 10.800
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
v. Polen
v.d. Werff
Broerse
v. Hintum
Mokotjo
Drost
Klich (Lachman/87)
Karagounis
Fernandez
Thomas (Narsingh/73)
  Gentenaar
Vermijl
Nielsen
v. Eijden
Leiwakabessy
Hemlein (Castillion/84)
Gravenberch (Foor/31 - Stefánik/70)
Koolwijk
Conboy
Jahanbakhsh
Higdon

Kolonel kan functie bij het leger vergeten

Kolonel Richard van Harskamp kan niet bij het leger aan de slag. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert hoeft hem de hiervoor benodigde Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) niet terug te geven. Dat heeft de bestuursrechter in Breda woensdag bepaald in een beroepsprocedure die door Van Harskamp was aangespannen.

De voormalig bevelhebber van de Nederlandse troepen in het Afghaanse Uruzgan raakte in 2012 zijn VGB kwijt, omdat hij in 2011 twee keer werd veroordeeld voor het mishandelen van onder andere zijn vriendin. De rechter oordeelde woensdag dat de minister 'voorafgaand aan dit besluit zorgvuldig onderzoek heeft gedaan'.

Een VGB is een verklaring die wordt afgegeven aan mensen die in aanmerking komen voor een vertrouwensfunctie. Van Harskamp vervulde sinds april 2011 zo'n functie bij het Commando Landstrijdkrachten. Hij moest daarvoor meewerken aan een veiligheidsonderzoek van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

De kolonel vocht het intrekken van de verklaring aan, omdat hij zonder niet meer in het leger mocht functioneren. Volgens de rechter is dat 'nu juist ook de bedoeling van veiligheidsonderzoeken'.

De rechter oordeelde verder dat het 'beroepsmatig goed functioneren niet van doorslaggevend belang is' om de militair zijn verklaring terug te geven. "Ook is de periode na de delicten nog te kort om vast te kunnen stellen of Van Harskamp voldoende gerehabiliteerd en geresocialiseerd is."

Crowe vindt kritiek op Noah grenzen aan stupiditeit

Russell Crowe is behoorlijk kwaad op de mensen die zijn nieuwste film Noah op voorhand neersabelen. Al tijdens de opnames raakte de verfilming van het Bijbelverhaal over de ark van Noach in opspraak bij gelovigen, omdat het wel erg losjes zou worden verteld. "Wat naar mijn mening grenst aan absolute stupiditeit", vindt de acteur.

"Ruim een jaar krijgen we nu al erg harde kritiek van mensen die zich verbinden aan een mening die niet eens is gebaseerd op de film of het zien ervan, maar slechts een veronderstelling van wat het zou kunnen zijn of hoe slecht en fout het zou kunnen zijn in hun ogen", motiveert Crowe in het tv-programma Good Morning America.

Crowe en Noah-regisseur Darren Aronofsky spraken vorige week met de paus over de ophef. Ook in een groot aantal moslimlanden is de film veelbesproken. Noah verschijnt daar niet in de bioscopen omdat die in tegenspraak is met de islam, die Noah als belangrijke profeet beschouwt. De film verschijnt deze week in de Verenigde Staten en op 10 april in Nederland.

Nog meer Obama: Rusland gevaar voor rechtsorde

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag in een toespraak in Brussel de acties van Rusland in Oekraïne fel bekritiseerd. Obama zette het Russische optreden in scherp contrast met de democratische ontwikkelingen in Europa en de Verenigde Staten en daarbuiten gedurende de afgelopen eeuw.

Obama schetste de annexatie van de Krim als een ongekende bedreiging voor de internationale rechtsorde. "De Russische leiders betwisten waarheden die een paar weken geleden nog vanzelfsprekend leken." Dit steekt scherp af tegen de 'nieuwe vredesarchitectuur' die Amerika en Europa na de Tweede Wereldoorlog hebben opgebouwd, 'gebaseerd op representatieve democratie, individuele rechten, een sociaal veiligheidsnet en grotere welvaart', aldus Obama.

Europa en de Verenigde Staten hebben samen Rusland veroordeeld en geïsoleerd, en als Rusland op dezelfde voet doorgaat zullen er meer sancties volgen, waarschuwde Obama. De bewering van Moskou dat het Westen samenzweert met Oekraïense fascisten tegen Moskou noemde hij 'absurd', evenals het excuus dat de Russische interventie nodig was omdat etnische Russen in Oekraïne gevaar zouden lopen.

Toch is dit geen nieuwe Koude Oorlog, stelde Obama. "Wij zoeken geen conflict met Rusland. Amerika, Europa en de wereld hebben belang bij een sterk en verantwoordelijk Rusland. Maar dat geeft Rusland niet het recht om Oekraïne te dicteren hoe zijn toekomst eruit moet zien."

"Ik heb het volste vertrouwen dat de roep om waardigheid, zoals die op het Maidanplein in Kiev weerklonk, uiteindelijk zal zegevieren. Deze ideeën zijn universeel. In de loop der tijd zal ook het Russische volk ontdekken dat het geen welvaart en status kan verkrijgen door bruut geweld."

De toespraak van Obama in de Brusselse Bozar-concertzaal, die werd bijgewoond door het Belgische vorstenpaar en vele hoogwaardigheidsbekleders en jongeren, was de afsluiting van zijn bezoek aan België. Het is ook de enige rede die hij deze week tijdens zijn rondreis door Europa houdt. Eerder op woensdag bezocht hij een Amerikaanse begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog en sprak hij met de leiders van de Europese Unie en de NAVO.

Obama: 'EU zou meer schaliegas van VS moeten kopen'

Barack Obama wil dat de Europese Unie en de Verenigde Staten zo snel mogelijk afspraken maken die de EU minder afhankelijk maakt van Russisch gas. Dat zei de Amerikaanse president woensdag na een overleg in Brussel. "De VS exporteren nu al evenveel schaliegas als de EU nodig zou hebben", zo liet Obama optekenen.

De EU zou meer schaliegas van de Amerikanen moeten importeren, vindt Obama. Gasafspraken tussen de EU en de VS moeten volgen op het vergaande handelsakkoord dat Washington en Brussel willen sluiten. In dit Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) is het de bedoeling dat verschillende handelsbelemmeringen tussen de VS en de 18 lidstaten van de EU worden weggenomen.

De VS en de EU moeten afspraken maken die voor beide partijen goed zijn, zei Obama. De deal moet ervoor zorgen dat de Europese afhankelijkheid van Rusland sneller afneemt. "Dat gaat niet van de ene op de andere dag, maar we moeten nu in actie komen", aldus de Amerikaanse president.

Obama pleitte er bovendien voor dat Europa op zoek gaat naar andere energiebronnen dan gas. De EU komt wat energiebevoorrading betreft in de problemen als Brussel verdere sancties tegen Rusland afkondigt.

Franse ex-jihadist had explosieven in bezit

De politie in Frankrijk heeft in de woning van een ex-jihadist een hoeveelheid explosief materiaal aangetroffen. De man, die in Syrië aan de burgeroorlog had deelgenomen, zou een aanslag hebben willen plegen, zei een bron bij de zaak woensdag.

Na de arrestatie van Ibrahim B. vorige maand werd in Mandelieu-la-Napoule, niet ver van Cannes, negenhonderd gram explosief materiaal gevonden. Het gaat om acetonperoxide of TATP, dezelfde springstof die bij de aanslagen in Londen in 2005 werd gebruikt.

Doelwit en tijdstip van de potentiële aanslag zijn niet bekend.

Veel Europese landen vrezen dat de honderden personen die naar Syrië zijn getrokken om aan de burgeroorlog daar mee te doen terugkeren met extremistische overtuigingen en de wens om aanslagen te plegen.

Wettelijk verplicht kapsel N-Korea

De burgers van Noord-Korea moeten heel wat rampen doorstaan, maar nu maakt de 'Geweldige Leider' Kim Jong-Un het wel erg bont.

Noord-Korea's mannelijke helft van de bevolking is voortaan namelijk bij wet verplicht om het kapsel van de 'Zon van het Socialisme' te dragen.

Schaarse bronnen die uit het hermetisch afgesloten land komen melden dat de richtlijn al enige weken geleden afgekondigd werd voor de hoofdstad Pyongyang, maar nu zou ook de rest van het land eraan moeten geloven.

Binnenkort moeten dus alle Noord-Koreaanse mannen rondlopen met kort opgeschoren slapen, een weelderige bovenkruin en een scherpe middenstreep.

De meningen over de haardracht van het 'Leidend Licht der Wetenschap' lijken verdeeld. 'De snit van onze geliefde leider is nogal speciaal te noemen', zo zegt een bron die anoniem wenst te blijven op Radio Free Asia. 'Niet iedereen zal het staan want niet alle mannen hebben hetzelfde gelaat en dezelfde vorm van hoofd'.

Het model coup was al niet helemaal vrij in de dictatuur. Tot nu toe waren er 28 soorten om te kiezen, 10 voor mannen en 18 voor vrouwen. Voor zover bekend geldt de nieuwe maatregel voorlopig alleen voor de mannen.

The Legend of Sonic

Na eerder een uitstapje naar Yoshi's Island gemaakt te hebben, duikt Sonic nu op in Hyrule. Vanaf 27 maart kunnen Sonic Lost World-bezitters gratis een level met een The Legend of Zelda-thema downloaden via de Wii U-eShop.

In de trailer hieronder kun je alvast zien hoe Sonic, uiteraard gekleed in de outfit van Link, door de open velden van Hyrule en donkere dungeons raast om rupees te verzamelen.

[pic] FOK! mee met de vrijwillige politie

Iedereen kent de politie als een beroepsorganisatie die overal in Nederland actief is: beroepskrachten die op alle momenten van de dag en in het hele jaar waken over onze veiligheid. Maar weinigen weten dat er tussen de gelederen ook vrijwilligers rondlopen. Van de dame achter de balie bij het bureau, verkeersregelaars, buurtonderzoekers, surveillanten tot hoofdagenten en meer. Binnen de eenheid Den Haag lopen ruim 500 vrijwilligers rond en FOK! liep een dienst met vrijwilligers mee in Delft.

Lees hier het fotoverslag

'Na 2000 geboren = sigaretten verboden'

In Groot-Brittannië gaat de beroepsbond van artsen er bij de regering op aandringen een wet in te voeren die het verkopen van tabak verbiedt aan iedereen die na het jaar 2000 is geboren.

De leeftijdslimiet voor het kopen van tabak zou op die manier elk jaar opschuiven tot tabak voor iedereen in het Verenigd Koninkrijk illegaal wordt. Momenteel ligt de leeftijdsgrens op 18 jaar.

De machtige British Medical Association werd door experts verzocht om te lobbyen bij de regering voor zo'n verbod. In Groot-Brittannië overlijden jaarlijks meer dan 100.000 mensen aan ziektes die door roken veroorzaakt worden.

Het percentage rokers in het land daalt dan wel al decennialang, maar toch rookt nog ongeveer 20 procent van de volwassen bevolking. De drastische maatregel heeft als doel de jeugd van de sigaret weg te houden.

Paul weer terug in Utopia

Utopia inwoner Paul komt aanstaande vrijdag weer terug in de loods van de SBS6 reallife soap. De Utopiaan laat dan aan zijn medebewoners weten of hij blijft of voor zijn gezondheid kiest.

De 53-jarige inwoner heeft al enige tijd last van gezondheidsproblemen. Tijdens zijn deelname aan Utopia moest Paul op doktersadvies het programma verlaten. Hij kreeg vervolgens twee weken bedenktijd, welke inmiddels zijn verstreken.

Afgelopen zaterdag kregen de Utopianen een brief van de ondernemer waarin hij vertelde dat hij last heeft van een blaasverlamming. Dat zou betekenen dat het nog maar de vraag is of Paul weer zou kunnen plassen en terug zou keren. Vriend en ex-Utopiaan Hakim liet daarop in de media weten dat hij verwacht dat dat niet zou gebeuren. Streamers op het FOK!forum laten weten het niet eerlijk te vinden als Paul weer terugkomt, vanwege alle informatie die hij van buitenaf heeft kunnen krijgen.

Aanstaande vrijdag zal Paul tegen alle verwachtingen in toch terugkeren in Utopia. Daar zal hij aan zijn mede-inwoners zijn belissing kenbaar maken over een eventuele terugkomst naar Utopia. Wegens de terugkomst van Paul zal de uitzending van Utopia aanstaande maandag een half uur langer duren. Eerder werd de uitzending ook verlengd in verband met het bezoek van Andrea's man, die uitzending werd door ruim een miljoen mensen bekeken.

Meer Utopia-nieuws is te vinden op utopia.fok.nl, en scoor meteen ff een gratis account zodat je mee kunt kletsen.

Basel speelt kwartfinale in leeg stadion

FC Basel moet de thuiswedstrijd in de kwartfinale van de Europa League tegen Valencia afwerken zonder supporters. De Zwitserse club is door de UEFA bestraft voor ongeregeldheden in de vorige ronde uit tegen Red Bull Salzburg. Bovendien werd er een boete van ruim honderdduizend euro opgelegd.

Fans van Basel gooiden in Salzburg voorwerpen op het veld, waardoor de wedstrijd tijdelijk gestaakt moest worden. Na de onderbreking bogen de Zwitsers een 1-0 achterstand om in een 2-1 overwinning. Dat was genoeg om Salzburg, dat eerder Ajax uit Europa knikkerde, uit te schakelen.

Basel speelt volgende week donderdag thuis tegen Valencia. De return in Spanje is een week later.

Rodriguez wint eerste bergetappe in CataloniŽ

Joaquim Rodriguez heeft in de Ronde van Catalonië de eerste bergetappe gewonnen. De voor Katjoesja rijdende Spanjaard reed aan het eind van de 162 kilometer lange derde etappe van Banyoles naar La Molina weg bij zijn concurrenten en kwam solo over de streep. Rodriguez neemt de leiderstrui over van sprinter Luka Mezgec, de winnaar van de eerste twee etappes.

Rodriguez plaatste in de laatste honderden meters een geslaagde aanval en kwam vlak voor Alberto Contador over de streep. Nairo Quintana en Tejay van Garderen werden derde en vierde. Wilco Kelderman hield zich keurig staande tussen de favorieten en kwam achter Tourwinnaar Chris Froome als zevende over de streep.

In het klassement heeft Rodriguez een voorsprong van vijf seconden op Contador. Quintana volgt op negen seconden als derde. Kelderman staat op plaats zes. De achterstand van de Nederlandse Belkin-renner bedraagt veertien seconden.

Meer doden door ebola Guinee

Het dodental als gevolg van een uitbraak van ebola in Guinee is verder opgelopen. Inmiddels zijn 63 mensen bezweken aan het dodelijke virus, meldde het Guinese ministerie van volksgezondheid woensdag.

Internationale hulpverleners hebben quarantainezones ingesteld om mensen die besmet zijn te isoleren en de verspreiding van het virus tegen te gaan. Er bestaat geen vaccin of een behandeling voor ebola. Het virus veroorzaakt zware koorts en hevige bloedingen.

De uitbraak in Guinee is de eerste in West-Afrika in twintig jaar, toen één enkele wetenschapper ebola opliep tijdens een onderzoek naar ebola-infecties bij apen.

Kamer wil spoeddebat over kindermishandeling

Alle partijen in de Tweede Kamer, behalve de PVV, willen een spoeddebat met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over de aanpak van kindermishandeling. Dat heeft PvdA-Kamerlid Loes Ypma woensdagavond gezegd in Dit is de Dag op Radio 1.

Aanleiding is een uitzending van het televisieprogramma Dit is de Dag waarin woensdagavond wordt gesteld dat daders van kindermishandeling bijna altijd vrijuit gaan. In Nederland worden jaarlijks 119 duizend kinderen mishandeld, maar uiteindelijk komen er maar zo'n tweehonderd zaken voor de rechter.

Het aantal aangiftes is volgens het programma de afgelopen drie jaar nagenoeg gelijkgebleven, terwijl de overheid al jaren inzet op een hardere aanpak van de daders en met publiekscampagnes oproept aangifte te doen.

Ypma wil dat Opstelten een onderzoek gaat doen naar de falende aanpak van kindermishandeling. "Kindermishandeling laat levenslange littekens achter. Het Openbaar Ministerie heeft in 2010 daarom gezegd dat het aantal aangiftes omhoog moet en dat er meer daders vervolgd moeten worden. Dat gebeurt dus niet."

Kamerlid Lilian Helder blijft Wilders trouw

Kamerlid Lilian Helder blijft achter Geert Wilders staan. De PVV-leider laat woensdagavond via Twitter weten dat het gesprek met zijn fractiegenoot 'positief' is verlopen. "Fractie eendrachtig verder", schrijft Wilders. Helder heeft het bericht van de PVV-leider geretweet.

Na de uitspraak van Wilders over 'minder Marokkanen' deed de media of het onduidelijk was of Helder nog langer in de PVV-fractie in de Tweede Kamer zou blijven. Ze was dinsdag niet aanwezig bij de fractievergadering, genoeg voor de media om er lustig op los te speculeren. "Ben niet opgestapt maar met Geert in gesprek, heb er alle vertrouwen in", zei de politica daarover op Twitter.

Wilders liet vervolgens weten 'vertrouwen' te hebben in het gesprek. Hij wilde echter niets kwijt over de inhoud. De andere tien PVV-Kamerleden bleven na de fractievergadering wel achter hun leider staan. "We gaan met zijn allen door aan het project dat we met elkaar zijn begonnen en ik ben daar heel blij mee", zei Wilders na afloop van de bijeenkomst.

De PVV verkeerde in crisis sinds Wilders' omstreden en veelal eenzijdig geïnterpreteerde uitspraken. Afgelopen week stapten een aantal PVV'ers op, onder wie de Kamerleden Roland van Vliet, Joram van Klaveren en Europarlementariër Laurence Stassen.

Bertens naar tweede ronde in Osprey

Kiki Bertens heeft bij het ITF-toernooi in het Amerikaanse Osprey de tweede ronde bereikt. De nummer 147 van de wereld won met 6-1 en 7-5 van thuisspeelster Madison Brengle, die op de ranglijst drie plaatsen lager staat. Petra Cetkovska (7) of Melanie Oudin wordt de volgende tegenstandster van de Wateringse.

Bertens reisde door naar het gravel van Osprey na te zijn uitgeschakeld bij het prestigieuze toernooi van Miami. Samantha Stosur zette haar daar in de tweede ronde de voet dwars.

[upd] 'Terroristen per tram welkom bij NSS top'

Soms hoor je nieuws waarvan je je lul uit je broek lacht. Zo ook deze. Afgelopen dagen is er namelijk miljoenen euro's gestoken in het volledig en hermetisch afsluiten van bepaalde gebieden in Den Haag. Duizenden agenten werden neergezet om iedereen zonder speciaal pasje buiten de deur te houden. Met geweld desnoods.

Her-me-tisch afgesloten.

Maar Powned zou Powned niet zijn als ze niet tóch een manier zouden hebben gevonden om binnen te komen. Een manier waar geen terrorist op aarde ooit aan zou denken. Namelijk; de tram pakken. Stap vóór de hekken in, en ná de hekken weer uit.

Oom agent heeft er in elk geval geen woorden voor en u en ik draaien voor de belachelijke kosten op voor een niet bestaande beveiliging. Proost. en #fail.

Update 20:38 uur:
De actie van Powned wordt door de politie als 'grap' afgedaan, zo meldde de politie via twitter. De verslaggever stond volgens de tweet in een gebied dat niet afgeschermd was en voor een ieder toegankelijk. Dat maakt van de agent in het filmpje een compleet onwetende nitwit. Ook stonden de agenten die verslaggever Danny eerder tegenhielden daar blijkbaar zonder enige aanleiding verslaggevers en andere omstanders tegen te houden.  Daarnaast spreekt de tweet over 'elke Hagenaar'. Zover bekend is Danny geen Hagenaar, waardoor hij alsnog in dat gebied niets te zoeken had.

Gelukkig werd na de opnames, zoals aan het eind van het filmpje te zien is, de boel wél in de gaten gehouden. Maar volgens de politie zelf stond de agent in kwestie dus glashard te liegen in dit bovenstaand filmpje.

ANWB krijgt eigen tulp op Keukenhof

De ANWB heeft een eigen tulp op de Keukenhof gekregen. ANWB-directeur Guido van Woerkom en Keukenhof-voorzitter Walter Jansen onthulden woensdagochtend de vrolijk gele tulp. Al sinds de oprichting van het bloemenpark 65 jaar geleden trekken de Keukenhof en ANWB gezamenlijk op.

Het kost jaren een nieuwe tulp te kweken. Naast de eer voor de naamgever is de vernoeming vooral een pr-actie van het park dat maar acht weken in het jaar geopend is. In die korte tijd trekt het bloemenpark achthonderdduizend bezoekers uit alle delen van de wereld.

Naast de nieuwe ANWB-tulp kunnen de internationale gasten in de Keukenhof ook tulpen bewonderen die aan andere organisaties gewijd werden. Zo werd vijf jaar geleden de 'tulipa KLM' gelanceerd. Afgelopen jaar mochten De Telegraaf en de Holland America Line een eigen tulp dopen, en het jaar daarvoor kregen zowel Heineken als Disneyland Parijs een eigen tulp.

Maandag nog doopte Peng Liyuan, de echtgenote van de Chinese president Xi Jingping op de Keukenhof een nieuwe tulp met de naam 'Cathay'. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima waren daarbij aanwezig.

Leden Bandidos aangehouden bij afgesloten woning

Bij het dichttimmeren van een woning in Geleen heeft de politie woensdagmiddag vier leden van motorclub Bandidos aangehouden. Ze bleken wapens bij zich te hebben en een van hen had nog een boete openstaan. Ook zijn drie auto's in beslag genomen voor onderzoek. Dat meldt de politie woensdagavond.

Agenten waren woensdagmiddag aanwezig bij de woning in de Waterstraat om het afgekondigde noodbevel van burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen uit te voeren. De woning werd daarvoor afgesloten voor een periode van drie maanden. Verder is het leden van motorclubs verboden om binnen de gemeente te komen, mag de politie preventief fouilleren en zijn mobiele camera's geplaatst bij het huis.

De maatregelen werden genomen nadat de politie signalen had gekregen dat motorclub Bandidos woensdagavond een feest wilde geven in de woning. Daarvoor zouden ook leden van andere clubs zijn uitgenodigd. "Gezien de voorvallen onlangs in de gemeenten Echt-Susteren en Sittard-Geleen vonden we dat ongewenst", zo liet een woordvoerder van de gemeente eerder woensdag weten.

De bewoner van het huis waar het feest zou worden gehouden, is Harrie Ramakers. Hij was vicepresident van de Hells Angels-afdeling Nomads uit Oirsbeek en is inmiddels lid van de rivaliserende motorclub Bandidos.

Afgelopen weekeinde ontplofte voor de tweede keer een explosief bij zijn woning in Nieuwstadt in de gemeente Echt-Susteren. Het huis is daarop gesloten en Ramakers streek neer in Geleen. Het is niet bekend waar hij heen gaat nu hij ook dat huis heeft moeten verlaten.

De politie was vorige week ook al actief in het centrum van Sittard wegens de aanwezigheid van tientallen leden van de motorclub Hells Angels. In de Limburgse stad zijn al langer spanningen tussen de Hells Angels en de nieuw opgerichte motorclub Bandidos.

Celstraf voor Zweedse neonazi's

Drie Zweedse neonazi's die vorig jaar deelnemers aan een demonstratie aanvielen, zijn woensdag tot celstraffen van zes tot acht maanden veroordeeld. Vier minderjarigen die bij de aanval betrokken waren, kregen taakstraffen opgelegd. De veroordeelden zijn lid van de Zweedse Verzetsbeweging, een neonazistische organisatie.

Linkse betogers hielden op 15 december in een voorstad van Stockholm een demonstratie tegen racisme. De neonazi's vielen de groep aan met flessen, fakkels en vuurwerk. Diverse betogers raakten gewond.

Serieschennispleger betrapt

Een 64-jarige man uit Harlingen, die vijf jaar lang onzedelijke handelingen heeft uitgevoerd in de havenstad, is op heterdaad betrapt door de politie. Agenten zagen de man woensdagochtend vroeg in actie toen een vrouw hem op de fiets passeerde.

De politie kreeg al enige tijd meldingen binnen over een schennispleger die actief was in de omgeving van de Achlumerdijk. Toen agenten daar woensdag gingen posten, kwamen ze de man al vrij snel op het spoor.

Na het verrichten van de onzedelijke handelingen voor de ogen van de fietsster, werd de man direct aangesproken door de agenten en meegenomen naar het bureau. Daar verklaarde hij dat hij de afgelopen vijf jaar actief is geweest. De man zal zich voor de rechter moeten verantwoorden voor zijn gedrag.

Tanja Nijmeijer zingt voor dode FARC-leider

De Nederlandse guerrillastrijdster Tanja Nijmeijer heeft woensdag in Havana een lied gezongen als eerbetoon aan de in 2008 gestorven FARC-leider Manuel Marulanda. Dat meldt de Colombiaanse guerrillabeweging.

De van oorsprong 36-jarige Denekampse speelde gitaar tijdens de hommage, waarbij zij werd omringd door kopstukken van de onderhandelingsdelegatie van de FARC op Cuba. Het lied is geschreven door een guerrillera die vecht in de jungle van Colombia.

Marulanda, die ook wel 'Scherpschot' werd genoemd, stierf zes jaar geleden een natuurlijke dood. Hij was een van de meest prominente leden van de communistische guerrilla, die zich sinds 1964 verzet tegen de Colombiaanse regering.

Nijmeijer, die zich in 2002 aansloot bij de FARC en nu deel uitmaakt van de onderhandelingsdelegatie, is al sinds eind 2012 in de Cubaanse hoofdstad. Daar wordt met de Colombiaanse regering onderhandeld over vrede.

[vid] Canada ebolavrij

'O Canada, our home and native land' leek gisteren geïnfecteerd met ebola, nadat een man in het ziekenhuis in Saskatoon werd opgenomen met verdachte verschijnselen. Hij was net teruggekomen uit de regio in West-Afrika waar een ebola-uitbraak is geconstateerd.

Inmiddels is gebleken dat zijn 'glowing heart' negatief testte op niet alleen ebola, maar ook het Marburgvirus en de Lassakoorts. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de man waarschijnlijk ernstig malaria te pakken.

'From far and wide, o Canada, we stand on guard for thee' blijkt maar weer eens niet voor niets in het volkslied opgenomen te zijn: nogmaals wordt benadrukt dat er geen enkel gevaar is voor de Canadese volksgezondheid.

Daarmee geeft iemand daarboven gehoor aan de zinsnede 'God, keep our land glorious and ebola free'.


'O Canada' zal gelukkig nog tot in lengte van dagen gezongen worden zoals eenmanskwartet Julien Neel dat hier doet.

UEFA komt met plan voor nieuw landentoernooi

De UEFA is van plan om een nieuw landentoernooi in het leven te roepen. De Nations League, zoals de competitie moet gaan heten, kan volgens de Europese voetbalbond in de toekomst de vriendschappelijke interlands gaan vervangen. De UEFA presenteert de plannen donderdag tijdens een congres in de Kazachse stad Astana.

De Nations League zou in 2019 voor het eerst kunnen worden gehouden. Volgens de grotendeels uitgelekte plannen worden de 54 lidstaten verdeeld over vier divisies en komt er een promotie/degradatieregeling. De vier beste landen strijden uiteindelijk op neutraal terrein om de hoofdprijs. Mogelijk kunnen er tijdens de Nations League ook directe tickets voor het EK van 2020 worden verdiend.

Wedstrijden in de Nations League moeten worden gespeeld op data die momenteel voor vriendschappelijke interlands zijn ingeruimd. Met de nieuwe opzet komen er veel meer topwedstrijden op de internationale kalender te staan en komt er op die manier ook meer geld in laatje.

Sanne Vogel heeft broertje dood aan alleen-zijn

Sanne Vogel is liever niet alleen. "In mijn eentje op de bank ga ik snel denken dat ik niet leuk genoeg ben, niet knap genoeg, niet goed genoeg", zegt de actrice en regisseuse in Viva. "Als ik me aan die gedachten overgeef, weet ik dat ik weer een nieuwe burn-out krijg."

De 29-jarige Vogel had een paar jaar geleden een burn-out en zat de afgelopen periode, toen ze bezig was met de film Hartenstraat, tegen een nieuwe inzinking aan. Na een paniekaanval dwong ze zichzelf gas terug te nemen. "Gezond voor mezelf koken, schoonmaken, wasjes draaien, series kijken op Netflix", vertelt ze. "En het rare was: het was best fijn. Misschien wel voor het eerst is het me goed gelukt om alleen te zijn."

Vogel, die met Hartenstraat haar regiedebuut maakte, strijdt naar eigen zeggen voortdurend tegen haar onzekerheden. "Ik bedoel: ik regisseer een speelfilm zonder dat ik filmacademie heb gedaan, echte vakkennis heb ik niet. Maar ik weet ergens dat ik het wel kan, dus ik doe het. Gewoon omdat ik het fantastisch vind om te doen en graag wil leren. Maar daarmee zet ik mezelf wel steeds in een onveilige positie. Ik wil niet blijven hangen in een comfortzone."

Sacha Baron Cohen in beeld voor Alice 2

Sacha Baron Cohen is getipt voor een dragende rol in Through the Looking Glass, het vervolg op Alice in Wonderland uit 2010. "Sacha is een oude vriend van mij en ik zou graag weer eens met hem werken", zegt regisseur James Bobin tegen de Britse krant Daily Telegraph. De twee werkten eerder samen aan Da Ali G Show.

Over de plot van Through the Looking Glass is nog niets bekend. Het is dan ook nog onmogelijk al iets te zeggen over welke rol Baron Cohen zou kunnen spelen. In elk geval keert Johnny Depp terug als de Mad Hatter en Helena Bonham Carter als de Red Queen. Mia Wasikowska neemt de titelrol van Alice Kingsleigh weer op zich.

Alice in Wonderland was al een bewerking van het bekende verhaal van Lewis Carroll. In die film keerde Alice terug naar de fantastische wereld waar zij ooit als kind in terechtkwam om de Red Queen van haar troon te stoten.


Sacha Baron Cohen in beeld voor Alice 2 (Foto: Novum)

Arnold Schwarzenegger speelt oude Terminator

Ook Terminators hebben niet het eeuwige leven. Dat laat Arnold Schwarzenegger weten in gesprek met MTV. "In Terminator: Genesis speel ik de bekende T-800, maar zijn huid is wat meer gerimpeld dan vroeger. Het gaat wat minder snel dan bij mensen, maar ook Terminators worden ouder."

Terminator: Genesis is het vijfde deel in de Terminator-reeks. Net als in de vorige films speelt tijdreizen een belangrijke rol. "Er is dus een jonge versie van de T-800, maar die wordt later opnieuw geprogrammeerd door wie hem dan in het bezit krijgt", vertelt de 66-jarige oud-politicus enigszins geheimzinnig over de film, die volgend jaar juli moet verschijnen.

"Verwacht dus veel interessante plotwendingen", gaat de Oostenrijkse Eik enthousiast verder. "Ik heb er een goed gevoel over." Waar de film precies over gaat, wordt nog geheimgehouden.

In elk geval heeft de Britse Game of Thrones-actrice Emilia Clarke getekend voor de rol van Sarah Connor. De Australiër Jason Clarke, die geen familie is, speelt haar zoon en verzetsleider John Connor. Jai Courtney heeft getekend voor de rol van de verzetsstrijder Kyle Reese, die uiteindelijk de vader van John Connor wordt.

Zo'n dertig jaar geleden speelde Schwarzenegger in The Terminator de inmiddels wereldberoemde robot uit de toekomst. Het was zijn eerste schurkenrol, een gewaagde zet van de opkomende actieheld, maar deze betekende wel zijn absolute doorbraak. En eigenlijk is het nog steeds zijn bekendste rol.

De oud-gouverneur van Californië is vanaf 15 mei te zien in de keiharde actiefilm Sabotage. Hierin speelt Schwarzenegger de leider van een antidrugseenheid wiens eenheid wordt beschuldigd van corruptie.


Arnold Schwarzenegger speelt oude Terminator (Foto: Novum)

PVV Zuid Holland loopt weg van debat

Geheel in overeenstemming met de partijcultuur zijn de PVV'ers van afdeling Zuid Holland boos uit het provincieparlement weggelopen toen het op een debat aan  dreigde te komen. Het debat zou gaan over de openlijk racistische uitspraken waar hun leidsman zich de laatste tijd schuldig aan gemaakt heeft.

Goed voorbeeld doet volgen en in navolging van heer Wilders zelf vinden ook zijn volgelingen weglopen en naar anderen wijzen de beste methode om maar geen verantwoording af te hoeven leggen. Volgens fractievoorzitten Vicky Maeijer heeft de hetze tegen de PVV en de PVV-kiezers een nieuw dieptepunt bereikt. Ondanks dat er een vies jaren '30-luchtje aan zit, heeft de fractie geen afstand genomen van de uitspraken van de omstreden Limburger. Op hun beurt beschuldigen de PVV'ers andere partijen ervan dat ze haatzaaien richting de beweging.

Individuele PVV-statenleden durfden nog wel een verklaring af te geven, maar tot een debat kwam het wederom niet. Hier werd door andere partijen uiteenlopend gereageerd. Zo gaf ouderenpartij 50plus aan niet langer moties van de PVV te ondersteunen. De PvdA heeft laten weten samenwerking niet per definitie af te wijzen. Ze willen moties beoordelen op inhoud.

De voormalig liberalen van de VVD vinden dat het gaat om toekomst van de inwoners, niet om afkomst. Het godvrezende CDA is boos en verdrietig en het CU-SGP heeft iets geroepen als "wie zonder zonde is, werpe de eerste steen".

Film met vliegtuigramp in ijskast gezet

De productie van de rampenfilm Deep Water, over een neergestort vliegtuig, is voor onbepaalde tijd stopgezet. Opmerkelijk, want de première staat pas voor over twee jaar gepland. Het verhaal vertoont gelijkenissen met het vliegtuigongeluk met de Maleisische Boeing 777 die op 8 maart van de radar verdween.

"We wachten even uit respect wat er is gebeurd", liet een topman van producent Arclight Films woensdag weten. Hij noemde de gebeurtenissen rondom vlucht MH370, waarbij waarschijnlijk alle 239 passagiers het leven lieten, 'behoorlijk tragisch'.

De thriller is het vervolg op Bait uit 2012, waarin bezoekers van een ondergelopen warenhuis worden opgejaagd door een mensenhaai. Deep Water gaat over een vliegtuig dat vanuit Sydney richting Beijing vertrekt en neerstort in de Indische Oceaan, waarna de passagiers worden belaagd door hongerige haaien en andere enge beesten.

Biermerk weigerde dronken personage Will Ferrell

De Amerikaanse bierbrouwer Miller wilde geen reclamespots maken met een dronken Ron Burgundy. Dat zegt Will Ferrell, die vanaf donderdag wederom te zien is als de groteske nieuwspresentator in de komedie Anchorman 2: The Legend Continues, tegen Novum Nieuws. De 46-jarige komiek had eigenlijk helemaal geen zin om reclamespots te maken.

"Ik kon als Ron reclame maken voor hamburgers, frisdrank, noem maar op", vertelt Ferrell, die naar eigen zeggen werd 'bedolven' onder de aanbiedingen om als zijn filmpersonage een commercial te doen. "Maar om te vermijden dat iedereen voor het verschijnen van de film Burgundy al zat was, heb ik ze afgewezen."

De filmmaatschappij was echter bang zo vijftien miljoen dollar aan promotie mis te lopen. "Dus heb ik gezegd dat ik het wel wilde doen, maar dan wel op mijn voorwaarden", zegt Ferrell.

Bij Miller liep dat al meteen spaak, onthult de acteur. "Ik stelde voor om Ron in hun commercial dronken te laten zijn. Toen riepen ze acuut dat ze dat dus niet wilden." Uiteindelijk ging Ferrell met automerk Dodge in zee, dat de omzet na zijn antispotjes prompt met zo'n zestig procent zag stijgen.


Biermerk weigerde dronken personage Will Ferrell (Foto: Novum)

Terpstra schaart overwinning in mooi rijtje

Niki Terpstra had weinig moeite om zijn overwinning woensdag in Dwars door Vlaanderen te duiden. "Dit is samen met het WK ploegentijdrit en het Nederlands kampioenschap een van de mooiste overwinningen", zei de coureur van Omega Pharma-Quick-Step voor de camera van Sporza. "Het mooie is dat ik die koersen nu allemaal twee keer heb gewonnen. Hopelijk kan ik een nieuwe reeks inzetten."

Terpstra koos op dertig kilometer van de meet op de Paterberg het hazenpad en kopieerde daarmee zijn overwinning van twee jaar geleden. "Ik heb het daar al eens eerder gedaan. Alleen had ik toen wind mee en nu wind tegen. Dat maakte het wel een stuk zwaarder. Ik had pijn in mijn benen, maar dacht niet na en reed gewoon volle bak door."

Wellicht dat er de komende week nog meer in het verschiet ligt voor Terpstra. Dwars door Vlaanderen is de opening van de Vlaamse Wielerweek. "Door deze zege heb ik veel vertrouwen voor de komende week." Het ultieme doel is natuurlijk de Ronde van Vlaanderen. "Maar het niveau ligt daar wel veel hoger", temperde Terpstra de verwachtingen.

Fors meer geklaagd over deurwaarders bij ombudsman

De Nationale Ombudsman kreeg vorig jaar fors meer klachten over het ministerie van Veiligheid en Justitie en de instanties die daaronder vallen. Vooral het aantal klachten over gerechtsdeurwaarders nam toe. Bij alle andere beleidsterreinen nam het aantal klachten juist af, blijkt uit het woensdag gepresenteerde jaarverslag.

De ombudsman kreeg vorig jaar in totaal 38.000 klachten, vier procent minder dan in 2012. Het aantal klachten over het ministerie van Veiligheid en Justitie nam met twintig procent toe. Dat komt onder meer doordat er een stuk meer (23 procent) werd geklaagd over het Openbaar Ministerie en het Centraal Justitieel Incassobureau (12 procent).

De stijging wordt ook mede verklaard doordat het aantal klachten over gerechtsdeurwaarders met 115 procent toenam tot 765. Volgens de ombudsman houden deurwaarders geregeld onvoldoende rekening met de zogeheten beslagvrije voet. Dat is het deel van het vermogen en inkomen waar geen beslag op mag worden gelegd, omdat mensen anders beneden het bestaansminimum komen.

De meeste klachten (ruim vijfduizend) gingen over de Belastingdienst. Gemeenten (ook ruim vijfduizend) en de politie (ruim 2700) completeren de top drie. Het UWV staat met ruim 2400 klachten op de vierde plaats. De volgorde van de eerste vier is onveranderd, maar het aantal klachten over deze instanties nam wel af.

De ombudsman verzamelt sinds 1 juli ook klachten van veteranen over zowel overheidsinstanties als niet-overheidsinstanties. Hij ontving er 69. Eind vorig jaar waren er daarvan 63 afgehandeld. Verder wisten 95 inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba hem te vinden met klachten.

Van de in onderzoek genomen klachten is 76 procent opgelost door interventie. Hij bracht verder 221 rapporten uit. Bijna tachtig procent kreeg geheel of gedeeltelijk gelijk in schriftelijk onderzoek.

In 2013 was Alex Brenninkmeijer nog degene die de klachten van burgers over de overheid behandelde. Hij is sinds 1 januari lid van de Europese Rekenkamer. Frank van Dooren is sindsdien waarnemend ombudsman. Hij overhandigde het jaarverslag woensdagmiddag aan Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.

Brabander aangehouden voor bedreigen Obama

Een 45-jarige man uit Bergen op Zoom is zondag aangehouden voor het bedreigen van de Amerikaanse president Barack Obama. De man zou bedreigingen aan het adres van Obama en zijn vrouw hebben geuit via e-mail, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie woensdag weten.

De Brabander, die werd aangehouden in het Zeeuwse Bruinisse, is dinsdag weer op vrije voeten gesteld. Het OM bepaalt later hoe de zaak wordt afgedaan. De zegsvrouw wilde verder geen details over de zaak geven.

Obama was maandag en dinsdag in Nederland voor de nucleaire top in Den Haag.

'Nederland beste vestigingsland in West-Europa'

Startende buitenlandse bedrijven die zich in West-Europa willen vestigen, doen er goed aan hun hoofdkwartier in Nederland te openen. In Nederland zijn de kosten voor startende ondernemingen lager dan in concurrerende landen. Dat stelt adviesbureau KPMG woensdag op basis van cijfers uit 2013.

Nederland blijft op de ranglijst Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië nipt voor. Duitsland is voor startende bedrijven juist het duurste land in West-Europa.

De kosten blijven laag in Nederland doordat kantoren en faciliteiten relatief goedkoop zijn. Ook zijn er veel stimuleringsmaatregelen van kracht, met name op het gebied van onderzoek en innovatie. Ook het belastingklimaat is gunstig. Groot-Brittannië troeft Nederland wel af als het gaat om loonkosten.

Job Cohen bijzonder hoogleraar Universiteit Leiden

Voormalig PvdA-leider en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen is benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Hij volgt professor Hans Engels op die de Thorbecke-leerstoel, gevestigd aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, verlaat.

De leerstoel is opgericht en wordt gefinancierd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Cohen gaat zich dan ook bezighouden met wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op het gebied van lokaal en provinciaal bestuur . VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma laat weten 'buitengewoon verheugd' te zijn met de aanstelling van Cohen.

Burgemeester van Leiden Henri Lenferink verwacht dat studenten 'boeiende colleges' tegemoet kunnen zien. "Wij zijn er trots op dat Job Cohen zijn naam aan de Thorbecke-leerstoel wil verbinden."

Cohen hoopt het groeiende aantal taken die de lagere overheden op hun bord krijgen van meer 'wetenschappelijke verdieping' te kunnen voorzien. "Ik hoop daaraan vanuit deze leerstoel, samen met anderen, een bijdrage te leveren en studenten daarvoor te interesseren."

De voormalig politicus is geen onbekende van de universiteit. Hij begon zijn loopbaan daar als wetenschappelijk medewerker. Daarna was hij onder meer decaan en rector magnificus van de Universiteit van Maastricht, staatssecretaris van Onderwijs, Eerste Kamerlid, staatssecretaris van Justitie, burgemeester van Amsterdam, politiek leider van de PvdA en Tweede Kamerlid.

Job Cohen (Foto: Novum)
Job Cohen (Foto: Novum)

[pic] FOK! mee met... politie volontairs

Iedereen kent de politie als een beroepsorganisatie die overal in Nederland actief is: beroepskrachten die op alle momenten van de dag en in het hele jaar waken over onze veiligheid. Maar weinigen weten dat er tussen de gelederen ook vrijwilligers rondlopen. Van de dame achter de balie bij het bureau, verkeersregelaars, buurtonderzoekers, surveillanten tot hoofdagenten en meer. Binnen de eenheid Den Haag lopen ruim 500 vrijwilligers rond en FOK! liep een dienst met vrijwilligers mee in Delft. Peter schreef het verslag en Michella Kuijkhoven maakte de foto's.

Achternaam raadslid stoort PvdD

De lokale Partij voor de Dieren in Pijnacker (PvdD) ergert zich aan de achternaam van D66-raadslid Peter Hennevanger.

Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Dierenpartij: "Niemand kiest zijn eigen achternaam, maar wij vinden het moeilijk om vier jaar lang tegen het naambordje van de heer Hennevanger aan te kijken. Zijn naam confronteert ons onbedoeld met alle misstanden in de bio-industrie."

Hennevanger reageert laconiek: "Ik moet eerlijk gezegd erg lachen om alle ophef, maar heb ook begrip voor de gevoelens die mijn achternaam kan oproepen bij de Dierenpartij. Maar waarom wordt bijvoorbeeld meneer Visser van Gemeentebelangen niet genoemd?"

Aanstaande dinsdag komt de kwestie aan de orde in de gemeenteraad. "Misschien kunnen we alleen de voornamen op alle naambordjes zetten", stelt Van Viegen alvast voor. "Of hij kan de achternaam van zijn moeder voeren?"

De gemeente laat desgevraagd weten dat de naambordjes voor de nieuwe gemeenteraad al zijn gedrukt en denkt er nog geen seconde over deze aan te laten passen.

Machinist trein Chicago was in slaap gevallen

De machinist van de trein die maandagochtend ontspoorde bij Chicago was in slaap gevallen. Dat heeft de Nationale Onderzoeksraad voor Transportveiligheid (NTSB) woensdag bekendgemaakt. De trein schoot bij het station bij luchthaven O'Hare van de rails en kwam op de roltrap tot stilstand.

Toen de trein van het spoor afschoot, schrok de vrouw wakker, zei een onderzoeker van de NTSB. De vrouw heeft toegegeven in februari ook al een keer te zijn ingedommeld tijdens haar werk. Ze is pas een maand of twee werkzaam als machinist.

De NTSB doet nog onderzoek naar onder meer de opleiding van de vrouw en haar werktijden.

Agent schoot verdachte terecht neer

Een agent die in januari in Den Haag een verdachte in zijn been schoot wordt daarvoor niet vervolgd. Hij schoot uit noodweer, concludeert het Openbaar Ministerie uit onderzoek van de Rijksrecherche.

De agent ging op 19 januari af op een melding over een man die met een mes en een knuppel stond te zwaaien op de Goeverneurlaan. De man liet zijn wapens ondanks waarschuwingen niet vallen, maar liep juist dreigend naar de agent en zijn collega toe.

De agenten probeerden de man nog met pepperspray te stoppen, maar omdat dat niet lukte zag een van hen zich genoodzaakt te schieten.

Sony toont lijst van games voor 2014 PS4

Sony wil knallen in 2014 en om dat te laten zien laten hebben ze een mooie lijst aan games online gezet. De lijst bevat zowel games die al uitgekomen zijn in 2014 als games die alleen nog maar aangekondigd zijn voor dit jaar.

Met ruim 100 titels in de lijst op dit moment is er genoeg om naar uit te kijken voor bezitters van een PlayStation 4. Sony gaat naar eigen zeggen nog meer titels aan deze lijst toevoegen.

Hier is de volledige lijst te vinden.

Terpstra zegeviert na solo in Dwars door Vlaanderen

Niki Terpstra heeft woensdag voor de tweede keer in zijn carrière Dwars door Vlaanderen gewonnen. De Noord-Hollander demarreerde op een kleine dertig kilometer van de meet en bleef in zijn eentje knap overeind. In de straten van Waregem eindigde Tyler Farrar na 201 kilometer als tweede, terwijl de derde plaats voor Borut Bozic was. Terpstra won de Belgische semiklassieker eerder in 2012.

Terpstra voerde in Vlaanderen een grote show op. De coureur van Omega Pharma-Quick-Step greep de Paterberg op zo'n dertig kilometer van de meet aan om te demarreren en sloeg al snel een gaatje van zo'n twintig seconden.

Even later besloot Stijn Devolder de achtervolging op Terpstra in te zetten. Hij kreeg in de vorm van Gert Steegmans, Nicki Sørensen en Alejandro Valverde een aantal grote namen met zich mee. Het viertal naderde Terpstra tot op twaalf seconden, maar verder liet de Nederlander het niet komen.

Terpstra toonde zich de sterkste man in koers. Zelfs toen het groepje achtervolgers werd ingerekend door het peloton en Terpstra het richtpunt werd, gaf hij geen krimp. Solo bereikte de klassiekerspecialist de finish. Op twintig seconden won Farrar de sprint van het achtervolgende peloton.

De 29-jarige Terpstra volgde met zijn zege Oscar Gatto op. Dwars door Vlaanderen geldt als de ouverture van de Vlaamse Wielerweek. Tot volgende week zondag staan ook de E3 Prijs, Gent-Wevelgem, Driedaagse De Panne en de Ronde van Vlaanderen op het programma.

Titanfall met gratis DLC

Titanfall krijgt 3 DLC-pakketten en het eerste is op dit moment in ontwikkeling. Dat meldt Vince Zampella, co-founder van Respawn Entertainment.

Wanneer het eerste echte DLC-pakket komt is nog niet bekend, wel laat Zampella via Twitter weten dat er gratis DLC aankomt in de vorm van nieuwe modi en een mogelijkheid voor privélobby's.

Ook zullen dubbel XP weekenden hun opwachting maken in Titanfall.


Smolders: Van der G. neemt psychiaters bij de neus

De onderzoekers die geloven dat bij de moordenaar van Pim Fortuyn slechts een kleine kans is op herhaling zijn bij de neus genomen. "Er is aantoonbaar nog steeds een risico dat Volkert van der G. in herhaling valt", zegt Hans Smolders in een reactie op het nieuws dat Van der G. 2 mei vrijkomt.

Bij het detentieprogramma dat Van der G. volgde is volgens de vroegere chauffeur van Fortuyn gebleken dat hij in staat is opnieuw een moord te plegen. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft daar volgens hem goed op ingespeeld. "Maar een paar wereldvreemde rechters hebben geoordeeld dat hij toch vrij moet komen. Het vertrouwen in de politiek is al weg, maar door dit soort uitspraken verdwijnt ook het vertrouwen in de rechtsstaat."

"Ze hadden er gemakkelijk naartoe kunnen redenen om hem nog zes jaar vast te houden, maar men heeft de andere kant op geredeneerd. Het ligt als een steen in mijn maag", zegt Smolders, die vorige week na een afwezigheid van vier jaar weer in de gemeenteraad van Tilburg werd verkozen.

Wat hem ook nog altijd als een steen in de maag ligt is het klimaat dat in 2002 rond Pim Fortuyn werd gecreëerd door hem weg te zetten als 'gevaarlijke racist'. "Men moet zich realiseren wat voor impact dat heeft gehad, daardoor heeft deze gek de trekker overgehaald."

Politicus Geert Wilders, die impolulaire standpunten ten aanzien van immigratie er op na houdt, heeft ook vaak te maken met deze strategie.

Smolders wilde verder niet ingaan op de vraag of volgens hem nu ook een dergelijk klimaat rond PVV-leider Geert Wilders wordt gecreëerd, die in opspraak raakte door uitspraken over 'minder Marokkanen'. "Ik wil alleen over Pim Fortuyn praten."

Politie en gemeente verbieden feest Bandidos

De politie en de gemeente Sittard-Geleen hebben woensdag rond 15.00 uur een woning in Geleen dichtgetimmerd omdat motorclub Bandidos daar woensdagavond een feest wilde geven. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente.

"Voor het feest waren leden van andere motorclubs uitgenodigd. Gezien de voorvallen onlangs in de gemeenten Echt-Susteren en Sittard-Geleen vonden we dat ongewenst", aldus de zegsvrouw. De woning aan de Waterstraat is voor een periode van drie maanden afgesloten.

Bovendien heeft burgemeester Sjraar Cox een noodbevel afgekondigd voor de gehele gemeente Sittard-Geleen. "Dat houdt in dat het voor leden van motorclubs verboden is om binnen de gemeente te komen. Ook mag de politie preventief fouilleren en worden mobiele camera's geplaatst om de situatie in de gaten te houden", zegt de woordvoerder.

De politie was vorige week ook al actief in het centrum van Sittard wegens de aanwezigheid van tientallen leden van de motorclub Hells Angels. In de Limburgse stad zijn al langer spanningen tussen de Hells Angels en de nieuw opgerichte motorclub Bandidos.

Teeven bekijkt inkoop juridische expertise

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) bekijkt de mogelijkheid voor het Juridisch Loket om expertise van buiten in te kopen. Deze hulp van bijvoorbeeld advocaten en verzekeraars kan ervoor zorgen dat minder zaken aan een rechter worden voorgelegd. Dat heeft de bewindsman woensdag toegezegd tijdens een debat over de bezuiniging op de gefinancierde rechtshulp.

Het Juridisch Loket is een door de overheid gesteunde organisatie, die iedereen met een juridische vraag gratis helpt. De adviseurs moeten er in de bezuinigingsplannen van Teeven voor zorgen dat er minder zaken bij de rechtbank komen, omdat die laatste optie te veel geld kost. Het kabinet wil dat er meer gebruik wordt gemaakt van bemiddeling of geschillencommissies. Door expertise in te kopen zouden de loketten ook ingewikkeldere zaken kunnen oplossen zonder dat er een rechter of dure advocaat aan te pas komt. Of Teeven hiervoor genoeg geld heeft, is echter onduidelijk.

De bewindsman wil tot en met 2018 in totaal 85 miljoen euro bezuinigen op de gefinancierde rechtshulp. De oppositie in de Tweede Kamer maakt zich echter grote zorgen over deze bezuinigingen, bleek tijdens het debat. De vrees is dat mensen met weinig geld straks moeilijker naar de rechter kunnen stappen om een geschil op te lossen.

Ook de Eerste Kamer heeft de staatssecretaris eind vorig jaar gevraagd om zijn plannen te heroverwegen. "Deze plannen leiden tot een tweedeling in het recht. Mensen met een dikke portemonnee kunnen naar de rechter, mensen met een laag inkomen hebben grote problemen", zei Tweede Kamerlid Jan de Wit (SP) woensdag. "Dat noem ik klassenjustitie."

Teeven garandeerde dat iedereen kan rekenen op de hulp van een advocaat als dat écht nodig is. "De toegang tot recht moet gewaarborgd blijven. Maar dat is niet hetzelfde als de toegang van iedereen betalen", aldus de staatssecretaris.

Coalitiepartijen PvdA en VVD zijn tevreden met de plannen, nadat zij vorig jaar nog hadden aangedrongen op een verzachting van enkele maatregelen. De PvdA hamert erop dat bezuinigen niet automatisch een verslechtering van de rechtsbijstand betekenen. De VVD benadrukt er nog altijd ruim vierhonderd miljoen overblijft voor juridische hulp.

In maart zijn er proeven gestart om de rechtshulp goedkoper te maken en verbeteren. Zo wordt gekeken naar oplossingen zonder gebruik te maken van advocaten en wat mensen zelf kunnen doen. Teeven wil de Kamer na de zomer inlichten over het verloop van de proeven.

Boom maakt rentree in Gent-Wevelgem

Lars Boom maakt zondag zijn rentree in Gent-Wevelgem. De 28-jarige Belkin-renner is opgenomen in de selectie, meldt de wielerploeg woensdag. Boom herstelt langzaam van een scheurtje in zijn elleboog en moest zijn voorziene rentree in de E3 Prijs Harelbeke van vrijdag nog uitstellen.

De Nederlands kampioen van 2008 liep de armblessure op bij een valpartij in Parijs-Nice. De semiklassieker Gent-Wevelgem wordt een test voor Boom voor de Ronde van Vlaanderen van een week later. Samen met de Belg Sep Vanmarcke is de Vlijmenaar de beoogde kopman van Belkin in 'Vlaanderens Mooiste'.

Vanmarcke voert Belkin zondag overigens eveneens aan. "Sep is onze belangrijkste man in Gent, maar met Moreno Hofland hebben we nog iemand die gevaarlijk is, zeker in een sprint", zegt ploegleider Jan Boven.

PVV'ers Overijssel weerstaan hetze

De Statenfractie van de PVV in Overijssel blijft achter Geert Wilders staan. De fractie steunt de opvattingen van de PVV-leider, aldus de Statenleden woensdag in een verklaring.

De fractie zegt de beeldvorming die ontstaan is tijdens de verkiezingsbijeenkomst van de PVV in Den Haag te betreuren. "Beeldvorming die opzettelijk is versterkt door de linkse pers, door het uitzenden van slechts een fragment van de toespraak van Geert Wilders."

De fractie schrijft verder 'niet mee te werken aan racisme of discriminatie'. "Wij werpen beschuldigingen hiervan verre van ons."

De toekomst is nu!

Sommige uitvindingen zijn zó simpel en vernuftig dat je jezelf afvraagt: Waarom ben ík daar niet op gekomen?“ Onderstaand product valt zeker niet onder deze categorie.

Desalniettemin is het meest recente stukje Duitse ingenieursschap, de HDMI-tuinslang, de moeite waard om even bij stil te staan. Zie foto.

HDMI naar H20
HDMI naar H20

Reeds verkrijgbaar in Duitsland. Helaas is de releasedatum voor Nederland nog niet bekend.

Speciaal voor mensen die films willen streamen in hun eigen huis -en tuinbioscoop. Of voor hen die een duidelijk signaal willen afgeven aan ongedierte en vervelende peuters.

Toestel Air France mag Russisch luchtruim niet in

Een toestel van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France is woensdag omgeleid, omdat het geen toestemming kreeg door het Russische luchtruim te vliegen. Het passagiersvliegtuig, met 495 passagiers en 22 bemanningsleden aan boord, was vanuit Shanghai onderweg naar Parijs, maar moest uitwijken.

Vlucht AF111 moest een tussenlanding maken in het Duitse Hamburg om bij te tanken. De Airbus A380 had door de omleiding te weinig brandstof om de eindbestemming Parijs te halen. De tussenstop duurde ongeveer anderhalf uur.

In eerste instantie zei Air France dat het luchtruim dicht was, vanwege een oefening van de luchtmacht. Later liet een woordvoerster echter weten dat het luchtruim gesloten was vanwege de lancering van een Sojoez-capsule, die vanaf het kosmodroom Bajkonoer in Kazachstan werd gelanceerd.

Vettel en Franklin winnen Laureus Award

Sebastian Vettel en Melissa Franklin hebben in Kuala Lumpur de prestigieuze Laureus Award ontvangen als beste sporters ter wereld in 2013. Zwemster Franklin won tijdens het WK in Barcelona als eerste vrouw zes gouden medailles, terwijl Vettel zijn vierde wereldtitel Formule 1 op rij pakte. Bayern München won de prijs voor beste sportploeg. Tennisser Rafael Nadal kreeg de trofee voor beste comeback van het jaar.

Sportman van het jaar
Vettel pakte met ongekend machtsvertoon zijn vierde wereldtitel op rij. Met zijn Red Bull schreef hij geschiedenis door maar liefst negen races op rij te winnen. In de laatste negen races van het jaar was hij niet te kloppen en daarvoor won hij ook al vier wedstrijden. Met dertien zeges in één seizoen evenaarde hij het record van zijn landgenoot Michael Schumacher.

Het was de vierde keer op rij dat Vettel genomineerd was, maar pas de eerste keer dat hij de prijs kreeg uitgereikt. Ook was het de eerste keer in tien jaar dat een Formule 1-coureur won, nadat Michael Schumacher dat in 2004 deed. Vettel werd verkozen boven atleten Usain Bolt en Mo Farah, tennisser Rafael Nadal, basketballer LeBron James en voetballer Cristiano Ronaldo.

Vettel werd op 26-jarige leeftijd voor de vierde keer op rij wereldkampioen Formule 1
Vettel werd op 26-jarige leeftijd voor de vierde keer op rij wereldkampioen Formule 1

Sportvrouw van het jaar
In Barcelona was de pas achttienjarige Missy Franklin de beste op de 100 en 200 meter rugslag en de 200 meter vrije slag. Verder maakte ze deel uit van de Amerikaanse teams op de 4x100 meter en 4x200 meter vrije slag en de 4x100 meter wisselslag. Franklin kreeg de prijs uit handen van de legendarische zwemmer Mark Spitz. Ze versloeg onder meer atlete Shelly-Ann Fraser-Pryce, wereldkampioene op 100 en 200 meter, en skiester Tina Maze, die de World Cup domineerde.

In haar toespraak begon ze met enkele woorden voor de nabestaanden van vlucht MH370. 'Ik kan me met geen mogelijkheid voorstellen hoe het voor jullie moet zijn in deze zware tijden. Mijn gedachten en gebeden zijn bij jullie allemaal'. Ook liet ze blijken dat ze erg gelukkig was met het tijdstip van de uitreikingen. Doordat het Spring Break is hoeft ze geen enkele dag school te missen.

Franklin op weg naar een van haar zes wereldtitels in Barcelona (Foto: PRO SHOTS/GEPA)
Franklin op weg naar een van haar zes wereldtitels in Barcelona (Foto: PRO SHOTS/GEPA)

Paralympische sporter van het jaar
De Française Marie Bochet is verkozen tot beste paralympische sporter van 2013. De twintigjarige skiester, die door een aandoening een onontwikkelde linkerarm heeft, kende een fantastisch seizoen en schreef geschiedenis op het wereldkampioenschap. In het Spaanse La Molina won ze de wereldtitel op de slalom, reuzenslalom, supercombinatie, super-G en de afdaling, een ongeëvenaard succes. Tijdens de Paralympische Spelen in Sochi maakte ze eveneens furore door maar liefst vier gouden medailles mee naar huis te nemen. Ze kreeg haar prijs van voormalig olympisch kampioen afdaling Franz Klammer en bedankt de organistatie voor haar nominatie en de prijs.

Bochet schreef geschiedenis met vijf wereldtitels alpineskiën, één op elk onderdeel (Foto: WikiCommons/LauraHale)
Bochet schreef geschiedenis met vijf wereldtitels alpineskiën, één op elk onderdeel (Foto: WikiCommons/LauraHale)

Sportploeg van het jaar
Bayern München werd verkozen tot beste sportploeg van het jaar. De Duitse voetbalclub kende een ongekend seizoen, waarin ze de Duitse beker, de Bundesliga en de Champions League wonnen. Vooral in de Bundesliga wisten ze diverse records te breken. Geen enkele andere club haalde ooit meer dan hun 91 punten, het verschil met de nummer twee was maar liefst 25 punten, ze wonnen 29 wedstrijden en lieten slechts 18 keer een tegengoal noteren. In november wonnen de Duitsers tegen CSKA Moskou hun tiende Champions League-wedstrijd op rij, een record.

De prijs werd uitgereikt door Johan Cruyff en in ontvangst genomen door oud-voetballer Paul Breitner. Bayern won de prijs door in de verkiezing te winnen van onder anderen het Nieuw-Zeelandse rugbyteam, het Braziliaanse voetbalteam en de Miami Heat.

Bayern München won voor de vijfde keer de cup met de grote oren (Foto: PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Bayern München won voor de vijfde keer de cup met de grote oren (Foto: PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Comeback van het jaar
De Spaanse tennisser Rafael Nadal heeft de Laureus Award voor de comeback van het jaar gekregen. Nadal moest zich halverwege 2012 terugtrekken uit het tennis vanwege een zware knieblessure. Hij miste hierdoor de US Open en Olympische Spelen van 2012 en de Australian Open van 2013. In februari maakte hij zijn rentree en in diezelfde maand won hij het Masters-toernooi van Indian Wells. Nadal won verder nog vier Masters-toernooien en pakte de titel op Roland Garros en de US Open. Het waren de twaalfde en dertiende Grand Slam-titels voor de Spanjaard, waarmee hij op de derde plek allertijden staat. Nadal is de eerste persoon die elke mogelijke individuele Award krijgt. Hij won eerder al de prijs voor nieuwkomer van het jaar en die voor sportman van het jaar.

Nadal won na zijn comeback twee van de drie Grand Slams waaraan hij meedeed (Foto: PRO SHOTS/GEPA)
Nadal won na zijn comeback twee van de drie Grand Slams waaraan hij meedeed (Foto: PRO SHOTS/GEPA)

Extreme sporter van het jaar
De prijs voor beste extreme sporter ter wereld ging naar de Brit Jamie Bestwick. De 42-jarige BMX'er won als eerste sporter ooit acht keer op rij goud op hetzelfde onderdeel op de X-Games. Hij deed dat op het onderdeel vert, waarbij de deelnemers in een soort halfpipe vele stunts uitvoeren. Bestwick nam het record over van legende Tony Hawk, die hem in Kuala Lumpur de prijs gaf. Bestwick bood in zijn toespraak vooral zijn excuses aan Hawk aan voor het afpakken van diens record. Ook bedankte hij de Braziliaanse snowboarder Bob Burnquist, die met 25 medailles op de X-Games een nieuw record vestigde.

Doorbraak van het jaar
De grootste doorbraak van het jaar komt, volgens de verkiezingscommissie van de Laureus Awards, op naam van motorcoureur Marc Márquez. De pas twintigjarige Spanjaard zorgde voor een stunt door in zijn debuutseizoen in de MotoGP direct de wereldtitel op te eisen. Dat deed hij ook nog eens op bijzonder indrukwekkende manier. Hij werd één keer gediskwalificeerd en haalde één keer de finish niet, maar in elke andere race eindigde hij op het podium. Zelfs voor een ervaren coureur is dat een ongekende prestatie. Hij won maar liefst zes races in zijn eerste jaar. Márquez kreeg zijn prijs van motorsportlegendes Mick Doohan en Giacomo Agostini.

Márquez begon 2014 goed door in Qatar direct te winnen (Foto: PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Márquez begon 2014 goed door in Qatar direct te winnen (Foto: PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Spirit of Sport-award
De zogenaamde spirit of sport-award, voor opvallende sportieve prestaties, ging naar het Afghaanse cricketteam. In 2001 begon een groep Afgaanse vluchtelingen in een kamp in Pakistan met het leren en spelen van cricket. In 2013 wisten ze zich in de Verenigde Arabische Emiraten, onder leiding van coach Kabir Khan en aanvoerder Mohammad Nabi, door een zege op Kenia zeer verrassend te plaatsen voor het wereldkampioenschap in 2015. Opvallend daarbij is dat ze vijf jaar geleden nog in de vijfde divisie van de wereld speelden.

Sport for Good-award
De Sport for Good-award, de prijs voor het inzetten van sport in een maatschappelijke context, ging naar de Indiase organisatie Magic Bus. Zij zetten zich al jaren in voor kansarme kinderen in de sloppenwijken van India.Dat doen ze door onder andere veel soorten spelletjes en sporten, waarbij de kinderen fysieke, sociale en persoonlijke vaardigheden aanleren. Meer dan 300.000 kinderen zitten op het moment in het programma, waarvan de verwachting is dat het merendeel later een studie zal volgen of via Magic Bus aan het werk zal kunnen.

Obama: Rusland maakte inschattingsfout

Russische leiders hebben een inschattingsfout gemaakt als zij denken dat de wereld zich zou neerleggen bij hun handelen in Oekraïne. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag in Brussel gezegd op een gezamenlijke persconferentie met de EU-leiders Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso.

Rusland kan geen wig drijven tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, aldus Obama. De EU en de VS zijn in deze kwestie verenigd, maar Rusland staat alleen. Als de Russische agressie voortduurt, isoleert Rusland zich volgens de president nog verder. Obama waarschuwde dat in dat geval strengere sancties kunnen worden opgelegd.

Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy noemde de annexatie van de Krim op de persconferentie een 'schande'. "We erkennen die niet", zei. Ook Van Rompuy zei dat strengere sancties tegen Rusland mogelijk zijn als de situatie verder escaleert.

Van Rompuy en Barroso verwelkomden Obama tijdens zijn eerste bezoek in de hoedanigheid van president aan Brussel. De drie leiders spraken niet alleen over Oekraïne, maar ook over de vriendschapsbanden tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, over economie en handel en over 'oorlogen en menselijke tragedies elders in de wereld'.

Van Rompuy zei dat beide EU-leiders ook de kwestie van afluisterpraktijken door Amerikaanse inlichtingendiensten hadden aangestipt.

Turks hof draait blokkade Twitter terug

Een Turkse rechtbank heeft de telecomautoriteit opdracht gegeven de toegang tot Twitter te herstellen. De tijdelijke blokkade van Twitter in Turkije is ongerechtvaardigd, oordeelde het hof woensdag. Vrijdag blokkeerde de telecomautoriteit op last van de Turkse regering de toegang nog.

De Turkse telecomautoriteit beschuldigde Twitter ervan geen gehoor te hebben gegeven aan een uitspraak van de rechter. Die had Twitter opgedragen om bepaalde inhoud te verwijderen. Kort daarvoor had de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan nog gedreigd het sociale netwerk 'met wortel en tak uit te roeien', omdat op Twitter links waren gedeeld naar geluidsopnames die wijzen op corruptie binnen de Turkse regering.

Het besluit van de rechter volgt op verzoeken van advocaten en een oppositiepartij om het verbod op te heffen. Zij menen dat de blokkade illegaal is en in strijd met de grondwet. Turkse twitteraars hadden weinig moeite met de blokkade; veel mensen wisten de blokkade te omzeilen.

'Duitse schandaalbisschop niet terug'

De Duitse bischop Franz Tebartz-van Elst mag niet meer in zijn ambt terugkeren. Dat heeft paus Franciscus woensdag besloten, zo maakte het Vaticaan bekend. Manfred Grothe neemt het stokje over van de 'bling-bisschop'.

Tebartz-van Elst is niet alleen geschorst vanwege het rapport over de hoge kosten voor de bouw van zijn bisschopszetel, maar ook omdat de gelovigen het vertrouwen in de geestelijke zijn verloren.

De paus had de bisschop tijdelijk op non-actief gesteld toen bekend werd dat de kosten voor de bouw van de bisschoppelijke residentie in het Duitse Limburg tot een formidabele 31 miljoen euro waren opgelopen. Tebartz-van Elst bood op 20 oktober zijn ontslag al aan. Paus Franciscus heeft dit nu geaccepteerd.

Reeds voor het officiële besluit betwijfelden andere bisschoppen al of Tebartz-van Elst weer aan de slag zou mogen gaan. "Ik denk dat een terugkeer niet realistisch is", zei Gebhard Fürst, bisschop in het Zuidduitse Rottenburg.

Advocaat: "Ajax simpelweg betere ploeg"

Ajax en AZ strijden donderdag om een finaleplek in het toernooi om de KNVB Beker. AZ-coach Dick Advocaat vindt de huidige koploper in de Eredivisie de favoriet.

AZ ontvangt Ajax donderdagavond in Alkmaar. In competitieverband waren de Alkmaarders in augustus vorig jaar te sterk voor de ploeg van trainer Frank de Boer. Met toenmalig AZ-coach Gertjan Verbeek op de bank werd Ajax met 3-2 verslagen. Verbeek werd gedurende de eerste helft van het seizoen vervangen door Dick Advocaat.

Advocaat kijkt uit naar de confrontatie met de regerend landskampioen. De Hagenaar ging met AZ, bekerhouder, in februari hard onderuit in de Amsterdam ArenA (4-0). "Wij spelen dan wel thuis, maar Ajax heeft simpelweg een betere ploeg", zei Advocaat op een persconferentie.

De huidige nummer zeven in de Eredivisie heeft geleerd van vorige maand. "Toen zijn we als kinderen weggespeeld. Dat gaat ons niet nog een keer overkomen", aldus de coach van AZ, die met zijn ploeg niet traint op strafschoppen. "We hebben daar niets mee gedaan, omdat je het nemen van strafschoppen niet kunt trainen."

AZ won vorig seizoen de KNVB Beker door in de finale PSV te verslaan. Bij de Eindhovenaren zat toen nog Advocaat op de bank. De ex-bondscoach van onder meer Oranje en Rusland hoopt na zijn vertrek bij PSV deze jaargang met AZ de eindstrijd te halen.

Advocaat heeft ook de geruchten gehoord dat PSV algemeen directeur Toon Gerbrands van AZ naar Eindhoven wil halen. De coach zou een vertrek van Gerbrands betreuren. "Het zou doodzonde zijn als Gerbrands zou vertrekken. Maar iedereen heeft zijn ambities en ik weet niet hoe ver die reiken bij Toon."

Advocaat legt de favorietenrol bij Ajax (PRO SHOTS/Ed van de Pol)

Vidal niet geÔnteresseerd in BarÁa of Real

Hij wordt al jaren met een transfer naar FC Barcelona of Real Madrid in verband gebracht, maar Arturo Vidal ziet geen reden om Juventus te verlaten.

De 26-jarige middenvelder behoort al geruime tijd wekelijks tot de uitblinkers bij De Oude Dame, en levert zowel verdedigend als aanvallend zijn bijdrage. Die veelzijdigheid is ook de Spaanse top niet ontgaan, getuige de aanhoudende belangstelling voor de Chileen.

Ook dit seizoen is hij op dreef. Tot dusver maakte Vidal achttien doelpunten verspreid over alle competities waarin Juventus uitkomt. Die doeltreffendheid heeft in Spanje de alarmbellen doen rinkelen. "Ik luister niet naar de sirenes vanuit Spanje", reageert Celia Punk tegenover FourFourTwo.

"Mijn familie is gelukkig in Turijn. Ik heb het al zo vaak gezegd: ik ben hier gelukkig", aldus Vidal, die nog voldoende doelen te bewerkstelligen heeft in Turijn. "Ik blijf bij Juventus, omdat voorzitter Andrea Agnelli me heeft gevraagd om de Champions League te winnen met deze club."

Juventus is hard op weg naar de derde opeenvolgende landstitel. Daarnaast is de ploeg nog actief in de kwartfinale van de Europa League. De Champions League moest Juventus vaarwel zeggen na een nederlaag tegen Galatasaray.

Puber neukt doos: piemel in tweeŽn

Martin Boxin had onlangs zin om zijn lusten te botvieren op een doos. Helaas voor de 19-jarige Brit bleek de doos kurkdroog te zijn. Resultaat: spermaspeer in tweeën en een flinke plas bloed.

De beste man kwam vorige week thuis van zijn werk. Toen hij een appeldoos in de keuken zag liggen, kon hij zich niet meer inhouden. Hij prikte zijn paarsgepunte lans naar binnen en ledigde zijn zak in de doos.

Helaas had de puber de doos toch iets te snoeihard genomen. De sabbelsabel scheurde in tweeën, en hevig bloedend toog de knaap naar het ziekenhuis. Hoewel Boxin er niets aan zal overhouden, stond hij wel mooi voor lul. Hij moest een tijdje op een ziekenhuisbed doorbrengen, met een flinke lading verband om zijn lul.

Ook zijn moeder is hevig geschrokken. Toen zij de volgende ochtend een enorme plas bloed zag, dacht ze zelfs dat er iemand was vermoord.

Op de vraag waarom in godsnaam, had de bronstige puber een helder antwoord: "Waarom niet? Ik was geil, en er zat een gat in..."

Nick Cannon vindt blank-zijn maar moeilijk

Nick Cannon had niet verwacht dat het hem zo zwaar zou vallen 'blank' te zijn. "Verdomme, wat is het moeilijk om blank te zijn. Ik ben doodmoe door al die voorrechten", grapte de zanger op Twitter. Maandag twitterde de zwarte zanger een foto waarop hij verkleed was als zijn blanke alter ego Connor Smallnut, om zijn nieuwe album White People Party Music te promoten.

"Het is officieel. Ik ben blank", twitterde Cannon toen. Meteen daarna barstte een storm aan kritiek los, waarin Cannon voor racist werd uitgemaakt. "We moeten een protestmars organiseren om Nick Cannons nieuwe album te boycotten. Iemand moet Rush Limbaugh bellen", twitterde een schuimbekkende criticaster, verwijzend naar de omstreden rechtse Amerikaanse radiopresentator.

Andere lezers vatten het beduidend minder zwaar op. "Heb je je schaamhaar ook gepermanent?", vroeg een van hen. "Dat heb ik wel overwogen", antwoordde Cannon, die sinds 2008 met de glamoureuze zangeres Mariah Carey getrouwd is. White People Party Music ligt vanaf 1 april in de winkel.

Moeder begreep daad Van der Graaf niet

De moeder van Volkert van der G. kon de daad van haar zoon niet plaatsen. Dat schreef ze anderhalf jaar na de moord op Pim Fortuyn aan diens broer Marten. Uit de brief blijkt dat het contact tussen Van der G. en zijn moeder oppervlakkig was, meldt Eenvandaag, dat de brief in handen heeft.

Fortuyn werd op 6 mei 2002 doodgeschoten door Van der G. die nog diezelfde dag werd aangehouden. De brief dateert uit september 2003, niet lang nadat Van der G. definitief tot achttien jaar celstraf was veroordeeld.

De moeder van Van der G. had toen nog altijd niet onder vier ogen gesproken met haar zoon. "Het afgelopen jaar was voor ons een hel", schrijft ze. "Begrijpen doen we de daad nog steeds niet. Mijn eerste reactie was ook vooral ongeloof - zeker als je Volkert kende -, verbijstering, boosheid en verdriet."

Het gezin moet de draad weer oppakken, vervolgt ze. "Ook wij moeten door, en de situatie accepteren zoals ze is, willen we nog deel van leven hebben." Marten Fortuyn had gevraagd of zij hem kon helpen Van der G. te leren kennen. "Ik vrees dat ik dit niet kan. Vijftien jaar geleden is Volkert voorgoed de deur uit gegaan om in Wageningen te gaan studeren."

Wel had ze regelmatig contact met haar zoon, maar dat was altijd kort en nooit diepgaand. De moeder van Van der G. adviseerde Marten Fortuyn zelf contact met hem te zoeken. "Hij is tenslotte zelf verantwoordelijk voor z'n daad en z'n houding."

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) maakte woensdag bekend dat Van der G. op 2 mei onder voorwaarden vrijkomt. Hij moet onder meer een enkelband dragen. Ook moet hij een aantal steden mijden, onder meer die waar familie van Fortuyn woont.

Cadeaus bisdom uit erfenis voor 'uitgestotenen'

Het aartsbisdom Utrecht heeft een deel van een erfenis die was bedoeld om 'verlatenen en uitgestotenen' van de maatschappij te helpen besteed aan sinterklaas- en kerstcadeautjes. Dat blijkt uit een onderzoek dat het aartsbisdom instelde naar aanleiding van berichtgeving van NRC Handelsblad.

De middagkrant schreef begin deze maand dat het bisdom een erfenis van drie ton die een weduwe naliet 'misbruikte'. Er werden kantoorkosten en cadeautjes mee betaald en een deel ging naar de afhandeling van klachten van misbruikslachtoffers, aldus NRC.

Uit onderzoek van het bisdom blijkt onder meer dat inderdaad geld van de erfenis is uitgegeven aan slachtoffers van seksueel misbruik. Het bisdom vindt dat echter geen misbruik van de erfenis. "Ook zij behoren immers tot de 'meest verlatenen en uitgestotenen van de maatschappij'", aldus het bisdom in een verklaring.

Het onderzoek wees echter ook uit dat in de loop der jaren 42.300,75 euro is uitgegeven aan de verkeerde doelen, zoals sint- en kerstgeschenken en tegemoetkomingen aan pastoraal personeel. Het bisdom gaat dat bedrag terugstorten op de rekening van de Stichting Caritas Moeder Theresa, die in 1995 werd opgericht op verzoek van de erflaatster.

Om misverstanden over de besteding van geld uit een fonds dat met een bepaald doel is opgericht voortaan uit te sluiten wordt een commissie in het leven geroepen. Die wordt een extra toezichthouder bij het beoordelen van aanvragen voor een bijdrage uit zo'n fonds.

Wiebes roept zwartspaarders op zich te melden

Zwartspaarders moeten zich melden bij de Belastingdienst zolang dat nog kan zonder dat zij daarvoor een boete krijgen. Die oproep deed staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. De zogeheten inkeerregeling loopt op 1 juli af.

"Ik zou via deze weg willen zeggen: wees er snel bij, want het is nu of nooit", aldus Wiebes. Zwartspaarders die niet van deze regeling gebruikmaken, kunnen rekenen op een boete. En die is 'niet mals', zei de staatssecretaris.

De tijdelijke inkeerregeling werd vorig jaar verlengd. Wie zich voor juli vrijwillig meldt bij de fiscus hoeft geen boete te betalen. Volgens Wiebes zijn inmiddels zo'n zevenduizend inkeerders 'geklokt'. Hun vermogen bedraagt gemiddeld een half miljoen euro, wat de fiscus per spijtoptant 75 duizend euro oplevert.

Per dag krijgt de Belastingdienst zo'n drie miljoen euro aan aangebrachte belastinginkomsten binnen. Wiebes verwacht dat het bedrag de komende tijd nog verder kan oplopen. De Europese Unie besloot vorige week besloten om een eind te maken aan het bankgeheim.

Voor de PvdA en SP is het na 1 juli gedaan met de inkeerregeling. "Dit is wel de laatste keer wat de PvdA betreft", zei Henk Nijboer (PvdA). Zwartspaarders hebben nu de kans om zich vrijwillig te melden. "Daarna is het over en uit en straffen", aldus de sociaaldemocraat.

Wiebes beaamde dat het daarna 'over en uit' is. "Een inkeerregeling werkt alleen als van te voren vaststaat als die niet verlengd wordt", zei de bewindsman. "Het is mijn ferme voornemen om hem dit keer niet te verlengen."

MaleisiŽ: 122 mogelijke brokstukken gespot

Op satellietbeelden zijn 122 mogelijke brokstukken van het verdwenen Maleisische passagiersvliegtuig gezien. Dat hebben de Maleisische autoriteiten woensdag bekendgemaakt. Volgens de Maleisische minister van defensie Hishammuddin Hussein zijn de objecten waargenomen in de buurt van de plek waar eerder ook al mogelijke resten werden gezien en dichtbij het gebied waar een grootscheepse zoekactie gaande is.

Volgens Hishammuddin zijn de beelden, die zondag zijn gemaakt door Franse satellieten, de 'meest geloofwaardige aanwijzing die we hebben'. Op ruim 2500 kilometer ten zuidwesten van Australië zijn objecten te zien variërend in lengte van één tot 23 meter. "Als bevestigd wordt dat het gaat om vlucht MH370, dan kunnen we tenminste verder gaan met de volgende fase van diepzeeonderzoek", aldus Hishammuddin.

Eerder woensdag werd de zoektocht naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines, dat ruim twee weken geleden spoorloos verdween hervat. In totaal zoeken twaalf vliegtuigen en twee schepen van de Verenigde Staten, China, Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland naar brokstukken van de Boeing 777.

"We zetten bij deze zoektocht alles in wat we hebben", zei de Australische premier Tony Abbott woensdag. "Het gaat om een van de ontoegankelijkste plekken die je je kunt voorstellen. De plek is duizenden kilometers van alles verwijderd." Abbott beloofde echter dat alles op alles wordt gezet 'om dit raadsel op te lossen'.

Eerder deze week maakte Maleisië bekend dat na een wiskundige analyse van de satellietgegevens van het passagierstoestel onomstotelijk is vastgesteld dat het vliegtuig in zee is gestort. Daarbij zijn alle 239 inzittenden om het leven gekomen. Veel van de inzittenden waren afkomstig uit China.

In Beijing blijven sommige mensen hoop houden op een wonder. Ze zijn woedend dat Maleisië hun familieleden feitelijk dood heeft verklaard, terwijl daar nog geen enkel fysiek bewijs voor is. Velen verdenken de Maleisische autoriteiten ervan niet transparant te zijn over de zoektocht en informatie achter te houden. "We willen de waarheid weten, maar we zijn bang dat er brokstukken van het vliegtuig worden gevonden", zei Wang Chunjiang, wiens broer aan boord van het toestel zat. "Als ze brokstukken vinden, dan vervliegt onze laatste hoop. Dan is er zelfs geen sprankje hoop meer."

Nog altijd is er weinig duidelijk over de precieze oorzaak van de crash. Onderzoekers houden alle mogelijkheden open. De zwarte dozen van het toestel kunnen wellicht meer duidelijkheid scheppen over de toedracht, maar het kan nog wel eens een lastige taak worden om de cockpit voice recorder en de flight data recorder boven water te halen. Het duurde bijvoorbeeld twee jaar voordat de zwarte dozen werden geborgen van een Air France-toestel dat in 2009 voor de Braziliaanse kust in de oceaan stortte, terwijl toen al na enkele dagen duidelijk was waar het vliegtuig precies was neergekomen.

Grote brand bij zwembadproducent Venray

Bij de Zwembadcompagnie in Venray woedt woensdagmiddag een uitslaande brand. De brandweer is met acht blusvoertuigen en een aantal ondersteunende eenheden uitgerukt naar het bedrijfsgebouw aan de Nieuwhuisweg. Er zijn geen gewonden gevallen, meldt de brandweer.

Bij de brand komt veel rook vrij. Omwonenden krijgen het advies uit de rook te blijven. In het gebouw worden onder meer zwembaden, sauna's en spa's gemaakt. De brandweer probeert ook de aangrenzende panden te beschermen. De brand brak uit rond het middaguur.

Heerenveen licht optie in contract Ziyech

Hakim Ziyech heeft zijn contract verlengd bij sc Heerenveen. De Friese club heeft de optie in zijn aflopende verbintenis gelicht, waardoor de spelmaker nu tot volgend jaar zomer vastligt. Ziyech brak dit seizoen door in de hoofdmacht en maakte indruk met acht goals en negen assists.

Naar verluidt mag de 21-jarige middenvelder zich samen met ploeggenoot Rajiv van La Parra in de belangstelling van Feyenoord verheugen. Naast Ziyech heeft Heerenveen ook Doke Schmidt voor een jaar langer vastgelegd. De verdediger is momenteel aan Go Ahead Eagles uitgeleend.

Manager voetbalzaken, Hans Vonk, vindt het een goede zaak dat Heerenveen beide talenten langer aan zich heeft gebonden. "Hakim heeft bewezen van meerwaarde te zijn en Doke heeft zich bij Go Ahead prima ontwikkeld." Hij mag komend seizoen met Pele van Anholt concurreren om de positie van rechtsback bij Heerenveen.

Henao: "Ik heb niets te vrezen"

Sergio Henao wordt sinds vorige week niet meer opgesteld door zijn wielerploeg, Team Sky. Nadat bij de Colombiaan afwijkende waardes werden opgemerkt bij een out-of-competition controle, besloot de ploeg de renner op non-actief te zetten. De wielrenner vindt zelf dat hij geen enkel probleem heeft.

De wielrenner heeft naar eigen zeggen al meer dan dertig controles gehad sinds zijn komst bij de Britse wielerformatie. "Dit is iets interns. Het WADA heeft nog nooit iets verdachts gevonden. De ploeg wil van alles analyseren, maar ik heb niets te vrezen", beweert de Colombiaan.

Natuurlijk is de wielrenner niet geheel gelukkig met de situatie: "Ik wil graag terugkeren in competitie. Ik heb belangrijke wedstrijden in Europa gemist."

Roma presenteert plannen voor eigen stadion in 2016

AS Roma heeft woensdag de plannen voor een nieuw futuristisch stadion aan de rand van Rome ontvouwd. Het Stadio della Roma krijgt een capaciteit van 52.500, met uitbreidingsmogelijkheden naar zestigduizend, en moet in het seizoen 2016-2017 bespeelbaar zijn. De bouwkosten zijn geraamd op driehonderd miljoen euro. Het project wordt volledig particulier gefinancierd.

De nieuwe voetbaltempel moet in het zuidwesten van de stad verrijzen, tussen het centrum en de luchthaven Fiumicino. AS Roma weet zich gesteund door burgemeester Ignazio Marino, die voorstander is van de nieuwbouwplannen. De club van Kevin Strootman deelt nu nog het Stadio Olimpico met stadsgenoot Lazio Roma.

AS Roma presenteert plannen voor nieuw stadion (Pro Shots/Insidefoto)

[Upd] 'Anouk zwanger van vijfde'

Zangeres Anouk is in verwachting. Dat schrijft ze op Facebook onder een foto van zichzelf met een dikke buik. "Een geweldige aanvulling op het gezin", aldus de 38-jarige Anouk. "Ik ben in de wolken."

De zangeres heeft al vier kinderen. Ze verwacht nu naar eigen zeggen een jongetje. Wie de vader is van het kind, is onduidelijk.

Update 13.56 uur
Of Facebook en Twitter denken ze dat Anouk iedereen in de zeik neemt en een oude foto heeft gepost. Zo ontbreken er tattoo's.
 

Vleessector vindt koerswijziging niet nodig

Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid waarin de vleessector en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit door de mangel worden gehaald doet geen alarmbellen rinkelen in de vleessector. "Nederlands vlees behoort tot het meest veilige van de wereld", schrijft de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) in een reactie.

Volgens de vleessector is de weg van 'verdere kwaliteitsverbetering' al ingeslagen. Wel zou het rapport aanleiding geven om 'waar mogelijk' te versnellen op deze ingeslagen weg. "Voor bedrijven die hierin niet mee kunnen of willen is geen plek meer in de voedingsmiddelenketen."

De COV voert onder meer aan dat de transparantie wordt vergroot door uitwisseling van informatie richting de toezichthouders en via etiketten richting de consument. Door fraude met etiketten is in het verleden echter meerdere keren gebleken dat daar niet altijd op kan worden vertrouwd.

In het rapport benadrukt de onderzoeksraad dat fraude een groot probleem is en dat de toezichthouders zich daar meer op moeten richten. De COV, die daar in haar reactie niet op inging, was niet direct bereikbaar om toe te lichten wat de sector aan fraude denkt te doen.

Wel zegt de vleessector dat hard wordt gewerkt aan het bevorderen van het vertrouwen in voedsel. Zo zijn 'ketensystemen tegen het licht gehouden'. Ook is gekeken naar mogelijkheden om de borging van voedselkwaliteit verder te versterken.

Inspecteur-generaal van de NVWA Harry Paul stelde vorige week in het Financieele Dagblad dat vleesproducenten met een gebrek aan ethisch besef kampen. "De grens opzoeken en zorgen dat je niet gepakt wordt, wijst op normvervaging."

Het interview kwam Paul op forse kritiek van de COV te staan. Die stelde dat het niet zo kan zijn dat de NVWA maat gaat nemen aan de hand van 'incidenten'. Het is de vraag of het inderdaad om incidenten gaat. De onderzoeksraad stelt dat tijdens het onderzoek 'talrijke tekortkomingen' zijn gesignaleerd.

Aangifte Wilders om moordfilmpje Volkert

PVV-leider Geert Wilders gaat aangifte doen van een filmpje dat woensdag op internet is verschenen over een bloedig gevecht tussen Volkert van der Graaf en Wilders. In een begeleidend tekstje staat dat Wilders in 2014 wordt vermoord door Van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn die op 2 mei onder voorwaarden vrijkomt.

In het filmpje van 'openomroep' op YouTube wordt een op Wilders lijkende man tijdens een gevecht in zijn buik gestoken, waarna Wilders uithaalt naar z'n tegenstander. Ondertussen komt de tekst 'MEN LAAT VAN DE G VRIJ, VERKEERDE KEUZE' in beeld. Volgens Wilders zijn het "zieke geesten die zoiets maken". De combinatie van filmpje en tekst is voor hem aanleiding aangifte te doen, liet hij aan het ANP weten.

Een ruimte meerderheid van de Tweede Kamer steunt de voorwaardelijke vrijlating van Volkert van der Graaf; de PVV vindt de vrijlating onacceptabel.

Aangifte Wilders om moordfilmpje Volkert
Aangifte Wilders om moordfilmpje Volkert (Foto: ANP)

Gangsterduo mogelijk nog weken in Duitsland

De uitlevering van het Nederlandse gangsterduo Marco van der P. en Enise B. laat mogelijk nog weken op zich wachten. Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank in het Duitse Hamm woensdag laten weten. De twee, die sinds 26 februari vastzitten, willen niet meewerken aan een snelle overleveringsprocedure.

De gewone procedure duurt enkele weken en verloopt volgens de zegsman van de Duitse rechtbank normaal. Volgens hem kan het nog drie tot vier weken duren voor de twee, die na een grootscheepse zoektocht werden opgepakt in het Ruhrgebied, terug naar Nederland gaan.

Het gangsterstel wordt verdacht van gewapende overvallen, ontvoering, mishandeling en gijzeling. De twee zitten overigens niet bij elkaar vast. Van der P. zit volgens de woordvoerder in een cel in Wuppertal, terwijl B. in een vrouwengevangenis in Keulen is ondergebracht.

De politie maakte de identiteit van het duo bekend na een reeks van gewelddadige overvallen in Nederland. Tijdens de daarop volgende klopjacht gijzelde het stel een gezin en ontvoerde de vader. De man werd later in de Duitse grensstad Ahaus weer vrijgelaten.

Koeman: "Als PellŤ terug is worden we tweede"

Feyenoord zal het nog twee wedstrijden zonder Graziano Pellè moeten stellen. Ronald Koeman denkt dat de terugkeer van de Italiaanse sterspeler het verschil kan maken.

Feyenoord is verwikkeld in een hevige strijd om de tweede plaats, met PSV, FC Twente en Vitesse als concurrenten. Ook zonder de clubtopscoorder wist de stadionclub de afgelopen twee wedstrijden te winnen, maar de coach van Pellè denkt toch dat de Italiaan een beslissende schakel in zijn team is.

Tijdens en na afloop van de wedstrijden tegen FC Twente en Ajax kon Pellè zijn frustraties niet in toom houden, en liet hij zich zowel verbaal als lichamelijk gaan. Koeman stoort zich aan alle ophef die in de media is ontstaan over het gedrag van zijn sterkhouder.

"Het is wel typisch Nederlands dat we zo'n jongen eerst groot maken en hem vervolgens na een paar fouten proberen klein te maken", zo tekende Voetbal International op uit de mond van de ervaren oefenmeester, die verwacht dat Pellè een sleutelrol zal spelen in de seizoensontknoping.

"Graziano is oud en wijs genoeg om hiermee om te gaan. Als Pellè straks weer kan spelen en gaat scoren, worden wij tweede. Dan sluit hij het seizoen goed af voor zichzelf en voor Feyenoord. Hoe zijn toekomst daarna eruit ziet, is een zaak voor hemzelf en de club. Wij verwachten nog wel wat van Graziano."

Gerbrands wil niet speculeren over PSV

Toon Gerbrands wordt steeds nadrukkelijker in verband gebracht met een overstap naar PSV. In Eindhoven moet hij algemeen directeur Tiny Sanders opvolgen. Een tijd geleden kondigde Sanders zijn vertrek bij PSV aan, en sindsdien is er volop gespeculeerd over zijn opvolging.

Het gerucht dat Gerbrands momenteel in beeld is wordt steeds hardnekkiger. De huidige bestuurder van AZ wil niet te diep ingaan op de mogelijke belangstelling vanuit Eindhoven.

"Je kunt me nu niet vragen of ik er open voor sta. Voor vragen moet je bij PSV zijn", zo liet hij De Telegraaf weten. Toch lijkt Gerbrands wel oren te hebben naar een overstap. "Een gerucht van vandaag kan morgen wel waar zijn. Maar als ik nu antwoord geef, is dat speculeren."

Het zou niet de eerste keer zijn dat een andere club Gerbrands wil wegkapen bij AZ. Sinds zijn komst naar Alkmaar van twaalf jaar geleden stonden al diverse andere werkgevers op de stoep voor de voormalige volleybaltrainer.

"Ajax kwam in de tijd van Gertjan Verbeek, waarbij ik een commitment had naar AZ. Heerenveen viel in de periode van de curator. En NOC*NSF meldde zich ook in een verkeerde periode voor de functie van chef de mission", somt hij op.

Gerbrands beschikt bij AZ over een doorlopend contract. "Net als bij een ambtenaar of journalist is dat een arbeidsovereenkomst, waaraan een opzegtermijn vastzit. Hoe lang die is, weet ik eerlijk gezegd alleen niet."

De Boer verklapt: Boilesen maakt rentree

Ajacied Nicolai Boilesen maakt donderdag in de halve finale van de KNVB-beker tegen AZ zijn rentree. Dat vertelde trainer Frank de Boer woensdag op een persconferentie. "Nicolai is erbij en gaat zeker minuten maken." De 22-jarige Deen was ruim een maand uit de roulatie met een hamstringblessure.

Een hele wedstrijd zal Boilesen niet gaan spelen. "Negentig minuten gaat-ie zeker niet halen. Dat lijkt me ook niet logisch als je zoals hem een bepaalde tijd eruit bent geweest", sprak De Boer.

Vorig jaar stonden Ajax en AZ ook tegenover elkaar in de halve finale van het bekertoernooi. De Alkmaarders wonnen in de Arena met 3-0 en waren vervolgens in de eindstrijd te sterk voor PSV. De Boer is op zijn hoede voor de opponent. "AZ is een goede tegenstander, die het iedere ploeg in Nederland lastig kan maken. Dat bewijzen ze al jaren."

Onder Dick Advocaat is er volgens De Boer niet veel veranderd ten opzichte van zijn voorganger Gertjan Verbeek. "Er zijn wat poppetjes op een andere plek gezet. Ortiz en Berghuis spelen bijvoorbeeld nu meer. Maar verder hanteren ze nog steeds dezelfde speelstijl."

Voor De Boer geniet de beker geen topprioriteit. Belangrijker is het competitieduel zondag tegen FC Twente. "Als jongens misschien 120 minuten moeten maken, weet je dat je zondag problemen gaat krijgen. Ik houd daar dus zeker rekening mee."

Aegon half jaar extra hoofdsponsor Ajax

Aegon blijft een half jaar langer hoofdsponsor van Ajax. Dit werd vandaag bekend gemaakt door de club uit Amsterdam. Het bedrijf zou in eerste instantie in de zomer van 2014 stoppen met de sponsoring na een periode van zes jaar.

Ajax was op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor, maar dit liep nog niet voorspoedig voor de Amsterdammers. Om meer tijd te krijgen om een nieuwe hoofdsponsor te vinden heeft de club het initiatief genomen voor deze verlenging. De overeenkomst loopt nu af op 31 december van dit kalenderjaar.

Aegon is hoofdsponsor van Ajax sinds de zomer van 2008. Vorige zomer kondigde het bedrijf echter aan na dit seizoen te stoppen met de sponsoring. Daar is nu een half jaar aan vastgeplakt, zodat er naar een goede sponsor gezocht kan worden. 'Wij zijn sinds 2008 als hoofdsponsor aan Ajax verbonden en hebben mooie resultaten bereikt. Wij hechten er waarde aan dat er een goede opvolger komt, vandaar dit extra halfjaar als hoofdsponsor', beweert Aegon-topman Marco Keim.

Aegon blijft nog sponsor tot en met 2017. Daarnaast is in de overeenkomst nog een optie voor een extra jaar opgenomen.

Bouwvakker nipt gered van vlammenzee

In een complex in aanbouw op de AIG Campus in Houston (Texas) woedde een felle brand. Meer dan 200 man personeel van diverse hulpdiensten was ter plekke om de brand te bestrijden en potentiële slachtoffers te ondersteunen. Een van de bouwvakkers zat echter vast op een balkon op de derde verdieping.

Doordat de brand met de minuut feller werd en over de gehele bovenste etage van het pand woedde, had de man geen enkele mogelijkheid tot ontsnappen meer. Vanuit een pand aan de overkant van de straat werd de benarde situatie gefilmd door Karen Jones.

Het vuur kwam gevaarlijk dichtbij, waardoor de bouwvakker zich genoodzaakt zag om naar een ondergelegen balkon te springen. Aangezien het gebouw nog niet af was, waren er geen hekken aanwezig. Zijn enige mogelijkheid was om zich al slingerend van het bovengelegen balkon te laten vallen.

Net na zijn dodensprong werd hij gered door een brandweerman op een ladderwagen. Wederom zag de bouwvakker de dood in de ogen, de muur van de bovenste verdieping stortte naar beneden. Gelukkig was de ladder net op tijd weggedraaid van het pand. 

Deze hele reddingsactie is dus gefilmd, voorzien van traditioneel Amerikaans commentaar. Oh my god!

Houston, we have a problem

Ook Zwijndrecht doet aangifte tegen Wilders

In navolging van de gemeente Nijmegen doet ook Zwijndrecht aangifte tegen PVV-leider Geert Wilders wegens discriminatie. Burgemeester Dominic Schrijer (PvdA) belast woensdag namens de gemeenteraad onnodig het justitiële apparaat dat al moeite genoeg heeft de échte criminaliteit op adequate wijze te bestrijden.

De nieuwe gemeenteraad nam dinsdagavond unaniem een motie van afkeuring aan. De motie werd ingediend door de ChristenUnie-SGP. Schrijer gaat om 11.30 uur naar het politiebureau aan de Burgemeester Bruïnelaan om samen met de raadsleden Andries van Gemerden (CU-SGP) en Siham Berrag (PvdA) aangifte te doen. Hij hoopt uiteraard dat er veel pers aanwezig is, want zonder mediaspektakel hebben de partijen er niets aan.

Wilders beloofde vorige week tijdens de verkiezingsbijeenkomst dat er 'minder Marokkanen' in Nederland komen. Een belofte die hij al jaren doet, op basis van zijn uitgesproken wensen om een immigratiestop- of beperking in te stellen op niet-westerse allochtonen, uitzetten van criminelen met een dubbel paspoort en het voortzetten van de wet op remigratiebevordering.

Zijn uitspraken hebben de burgemeester naar eigen zeggen persoonlijk, maar ook de leden van het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad, geraakt, meldt de gemeente.

"Dergelijke uitspraken schaden het aanzien van ons politiek bestel, een etnische groep wordt op een volstrekt ontoelaatbare wijze gediskwalificeerd", zegt Schrijer. "Wij keuren de uitspraken van de heer Wilders af en vinden deze uitspraken ontoelaatbaar in onze samenleving. Niet welkom zijn, enkel op basis van afkomst, zonder dat daar een individueel handelen aan ten grondslag ligt, raakt ons allen. "

Wilders zelf heeft altijd gezegd dat mensen die op normale, positieve wijze aan de samenleving bijdragen vanzelfsprekend altijd welkom zijn. 

In Nijmegen deden dinsdag een paar honderd mensen een aanslag op het justitiële apparaat door gezamenlijk aangifte te doen tegen Wilders. Het gemeentebestuur had iedereen opgeroepen samen met burgemeester en wethouders gezamenlijk aangifte te doen. Pas als alle aangiftes binnen zijn, komt het Openbaar Ministerie met een landelijk beeld van het aantal aangiftes.

Niet dat dat enige betekenis heeft. Duizend aangiftes wegen immers niet zwaarder dan één aangifte. Het lijkt dan ook meer een vorm van symboolpolitiek. Ironisch genoeg voor oom Geert is dat wel juist het soort politiek waarin hij zelf een meester lijkt te zijn.

Finnbogason: "Ik krijg minder kansen"

Met nog vijf wedstrijden voor de boeg voert Alfred Finnbogason de topscorerslijst aan. De IJslandse spits staat op 24 treffers. Toch is hij niet geheel tevreden over de afgelopen wedstrijden. Waar hij tijdens de eerste seizoenshelft nog vanuit alle hoeken en standen scoorde, was het de voorbije weken vooral raak van elf meter. Ook afgelopen zaterdag tegen N.E.C. Nijmegen schoot hij raak vanaf de stip.

"Weer een penalty, ja", zo tekende Voetbal International op uit de mond van de trefzekere aanvaller. "Ik maak ook liever een bal vanaf 25 meter, maar strafschoppen moeten er eerst altijd nog in." Alle negen strafschoppen die de IJslander nam troffen doel. "Ik heb er negen gekregen en negen gemaakt, dat is goed. Een penalty nemen is niet zo makkelijk als het lijkt", aldus Finnbogason, die niet geheimzinning doet over zijn strategie. "Soms kijk ik wat de keeper doet en soms kies ik van tevoren een hoek."

Waar hij zijn doelpunten in zijn eerste anderhalf jaar bij Heerenveen ogenschijnlijk moeiteloos opeenstapelde, loopt het sinds de winterstop niet meer zo'n vaart. "Ik krijg minder kansen dan in de eerste seizoenshelft", legt Finnbogason uit. "Misschien dat tegenstanders steeds beter weten hoe wij in de counter gaan lopen. Ik geloof niet dat onze buitenspelers nu bewust meer voor eigen succes gaan."

Stacey met Torpedo in Dakar 2015

Hans Stacey zal in 2015 met een Iveco Torpedo deel gaan nemen aan de Dakar Rally. De oliehandelaar uit Best kende dit jaar een teleurstellende editie met veel problemen aan zijn Iveco Trakker van Team De Rooy, waardoor hij besloten heeft om een iets andere weg in te slaan om zijn zege uit 2007 te proberen te evenaren.

Bij Stacey in de vrachtwagen zal de ervaren Serge Bruynkens de navigator worden. De Belg reed tot dit jaar mee in de Tatra van Ales Loprais, maar vertrok daar na ruzie in de cabine, waardoor een podiumplaats verspeeld werd. Hij maakte zelf het nieuws bekend de overstap naar het team van Stacey te maken en onthulde hierbij ook de keuze voor de nieuwe vrachtwagen.

De Iveco Torpedo waarmee Gerard de Rooy dit jaar tweede werd (Pro Shots/DPPI)

Interview: Anton Jongstra (eindredacteur WIDM 2014)

Met een Gouden Televizier-Ring op zak en een laatste aflevering die meer dan 3 miljoen kijkers trok, was het AVRO-programma Wie is de Mol? wederom een gigantisch succes. Actrice Susan Visser bleek na tien afleveringen de Mol en in de finale had alleen presentatrice Sofie van den Enk haar in de gaten, waardoor ze een geldbedrag van bijna 17.000 euro won.

Het grote brein achter de serie is eindredacteur Anton Jongstra, vanaf het allereerste seizoen al betrokken bij het programma. Na zijn studie Journalistiek in Utrecht ging hij werken bij Radio 2. Niet lang daarna stapte hij over naar het cabaretprogramma Kopspijkers en maakte hij de opkomst en ondergang van het VARA-programma mee. Sinds 1999 werkt hij voor IDTV aan Wie is de Mol?, eerst als redacteur en vanaf 2005 als eindredacteur. Het veertiende seizoen was voor hem het laatste seizoen waar hij aan mee werkt.

FOK! had wederom (2012 en 2013) een uitgebreid interview met Anton en gaf onder andere antwoorden over de zwarte vrijstelling, de Expeditie Robinson-opdracht en een foutloze test.

Consument kan niet vertrouwen op veiligheid vlees

De veiligheid van het vlees in de Nederlandse schappen is niet gewaarborgd. Het slachtproces in Nederland biedt te weinig garanties om te voorkomen dat onveilig vlees de consument bereikt. Dat komt door de terugtredende overheid, waardoor de slager zijn eigen vlees keurt, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid woensdag.

"De overheid is er ten onrechte van uitgegaan dat het bedrijfsleven meer verantwoordelijkheid voor voedselveiligheid zou nemen", aldus de raad. Economische factoren wegen daar vaak zwaarder dan de wil om de veiligheid te waarborgen.

Vleesproducenten zien de NVWA vooral als een dienstverlener en niet als een waakhond. Dat komt doordat zij zelf opdraaien voor de toezichtskosten. Als vanwege een schandaal meer controle nodig is, leidt dat meteen tot hogere kosten voor de bedrijven en hierdoor vinden zij dat ze als 'klant' eisen mogen stellen. Hierdoor heeft de NVWA volgens de onderzoeksraad sterk aan gezag ingeboet.

In het rapport maakt de onderzoeksraad gehakt van de vleessector. Hygiëneregels zouden tijdens de slacht vaak niet worden gevolgd. Dat zou onder meer uit routine, een gebrek aan opleiding en door tijdsdruk gebeuren. "Bedrijven gaan ervan uit dat er geen tekortkomingen zijn zolang de publieke toezichthouder niet ingrijpt."

Ook geïmporteerd vlees is niet veilig, omdat niet alle landen de voedselveiligheid goed in de gaten houden. "De steekproefsgewijze controles aan de buitengrenzen van de EU zijn te mager om de veiligheid van vlees uit niet-EU-landen te garanderen", schrijft de raad in het onderzoek Risico's in de Vleesketen.

Fraude met vlees komt volgens de onderzoeksraad veel voor. Hele partijen vlees veranderen op papier plotseling van samenstelling. Zo wordt afvalvlees omgekat naar vlees voor menselijke consumptie. Het paardenpaspoort is ook fraudegevoelig, waardoor de herkomst van paarden niet vaststaat.

De gevolgen voor de volksgezondheid zijn volgens de onderzoeksraad niet duidelijk. "Er is te weinig bekend over het aantal mensen dat ziek wordt van vlees. Wel staat vast dat slechts een zeer klein deel van het werkelijk aantal zieken in de officiële statistieken terechtkomt."

Het is moeilijk de situatie te verbeteren. Europese regels eisen van bedrijven dat ze veilig vlees produceren. Een grote verantwoordelijkheid wordt echter bij de overheid gelegd. Hierdoor kunnen bedrijven zich achter de overheid verschuilen. Zo zouden importeurs in Nederland zelf weinig controles uitvoeren op vlees omdat ze dat een taak van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vinden.

Ook is het toezicht vooral gericht op hygiëne en diergezondheid, maar niet op fraude. Veel bedrijven zijn volgens de onderzoekers niet bereid garant te staan voor de voedselveiligheid als ze daar niet toe worden gedwongen. "De sector is momenteel niet geschikt voor verregaande private regulering."

Het toezicht van de NVWA zou ook te wensen over laten. Door 'voortdurende reorganisaties en bezuinigingen' zijn er nog maar beperkte middelen om effectief op te treden in de vleesketen.

Om de veiligheid van vlees te verbeteren moeten de overheid en het bedrijfsleven zich daar volgens de onderzoeksraad samen verantwoordelijk voor gaan voelen. Daarvoor moet meer informatie worden uitgewisseld. Ook moet beter te herleiden zijn waar producten vandaan komen. De NVWA moet meer onaangekondigde bezoeken brengen om na te gaan of volgens de afgesproken normen wordt gewerkt. Ook moet er meer aandacht komen voor fraude, waarbij de NVWA kan samenwerken met andere opsporingsdiensten.

Inspecteur-generaal Harry Paul van de NVWA stelde vorige week in Het Financieele Dagblad dat het de vleessector aan 'ethisch besef' ontbreekt. Volgens hem worden bewust grenzen opgezocht in de hoop niet gepakt te worden. Hij wees ook op de beperkte mogelijkheden van de NVWA. Het zou jaren duren voordat het toezicht weer op orde is.

Dakar 2015 start en eindigt in Buenos Aires

De Dakar Rally zal in 2015 starten en eindigen in Buenos Aires, zo heeft het organiserende ASO vandaag bekendgemaakt. De op 4 januari startende wedstrijd zal naast Argentinië ook Chili en Boliva aandoen, voordat op 17 januari in Argentinië gefinisht wordt.

Nieuw in deze editie is dat de rustdagen voor de motoren/quads en auto's/vrachtwagens apart zijn. Laatstgenoemde categorie kan op 10 januari even uitrusten, waarna een dag later een rondje Iquique op het programma staat. Op de twaalfde hebben de motoren en quads hun rustdag. Verder staan er in iedere categorie monsteretappes op het programma. In totaal zal er meer dan 9000 kilometer gereden moeten worden.

Vanaf 15 mei kunnen de equipes zich inschrijven, waarna op 15 juli de inschrijving voor de motoren sluit. De deelnemers aan de andere categoriën hebben nog tot 1 november de tijd. Eind november zullen de voertuigen naar Zuid-Amerika verscheept worden, waarna daar tussen 1 en 3 januari de technische inspecties plaats gaan vinden. De opening van de Rally is op 3 januari.

PVV: vrijlating Van der Graaf onacceptabel

De PVV reageert geschokt op de vrijlating van Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn. De vrijlating is 'onacceptabel', laat de partij woensdag in een verklaring weten.

"De moordenaar van Pim Fortuyn heeft de opgelegde gevangenisstraf dus niet geheel uitgezeten", stelt de PVV. De partij een debat aangevraagd met staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) omdat hij 'geheel tegen zijn beloften in' heeft ingestemd met de vrijlating van Van der Graaf.

Teeven heeft de Kamer maandag laten weten Volkert van der Graaf in principe op 2 mei vrijkomt. Er is volgens justitie een lage kans hij nog eens tot het uiterste gaat bij het volgen van zijn eigen overtuiging. Door bijzondere voorwaarden aan zijn vrijlating te verbinden zou het risico nihil zijn.

Huntelaar gunt Bayern 'verdiende titel'

Klaas-Jan Huntelaar kan goed leven met de landstitel voor FC Bayern München. De spits van Schalke 04 speelde dinsdagavond met 0-0 gelijk tegen Borussia Dortmund en door dat resultaat had Bayern aan een zege bij Hertha BSC genoeg om zich tot de vroegste kampioen ooit in de Bundesliga te kronen. "Ze zijn heel sterk en spelen echt goed", reageert Huntelaar. "We zagen het vorig jaar in de Champions League al en dit jaar opnieuw."

"Bayern verdient het, want ze hebben niet één wedstrijd verloren", vervolgt Huntelaar. Toch plaatst hij nog een kleine kanttekening. "Hopelijk verliezen ze de komende zeven wedstrijden. Dat is beter voor de competitie."

Over de doelpuntloze remise van zijn ploeg tegen rivaal Dortmund was Huntelaar te spreken. "Het was een leuke wedstrijd, vooral de eerste helft. Door agressief spel konden we ze achteruitdrukken." Na rust nam Dortmund het initiatief over. "We waren een beetje moe van de eerste helft en gaven hun één of twee meter meer. Maar uiteindelijk is 0-0 een goed resultaat."

Gratis nieuwe tieten bij roddelblad

Bij onze zuiderburen is ophef ontstaan rond een actie van het blad 'TV Familie'. Het roddelblad geeft namelijk enkele lichaamsverbouwingen weg, waaronder een nieuwe voorgevel.

De actie start pas volgende week woensdag, maar ze maken er nu al reclame voor. "Maak jouw beautydroom waar en straal als een echte ster", zo luidt de slogan.

Kopers van het tijdschrift kunnen meedingen naar een gratis ingreep. Ze geven niet alleen een borstvergroting weg, maar ook een facelift, botoxbehandeling en ooglidcorrectie.

"Onze lezeressen zitten niet te wachten op de zoveelste dvd-actie", denkt hoofdredacteur Greg Lievens. "Dus geven we als hoofdprijs schoonheidsingrepen bij een plastisch chirurg weg."

De Vereniging voor Plastische Chirurgie is niet blij met de actie. "Dit is geneeskunde", luidt hun reactie. "Zo'n ingreep geef je niet zomaar weg."

Verpleegster in bed met patiŽnt

Sarah-Anne Baldwin mag nooit meer haar beroep uitoefenen. De 46-jarige verpleegster van een rusthuis in het Engelse Penparcau is betrapt in bed met een patiënt.

Baldwin moest deze week voor het medisch tuchtcollege verschijnen. Zij zou namelijk 'seksuele grenzen' hebben overschreden.

Er waren namelijk foto's opgedoken met daarop zowel de kinky zuster als een 30-jarige patiënt. Op enkele kiekjes ligt de vrouw onder de dekens terwijl patiënt X gewoon bij haar in het ziekenhuisbed ligt. Op andere plaatjes is Baldwin te zien terwijl zij met de beste man knuffelt.

Volgens de verpleegkundige is er niets aan de hand. "De suggestie van seksuele activiteit of potentiële seksuele opwinding is volstrekt onwaar", luidde haar verdediging. Ze houdt het dan ook op 'verstoppertje spelen'.

Het tuchtcollege heeft Baldwin nu uit haar functie gezet. Ze heeft nog mazzel, want er is geen aangifte gedaan bij de politie.

Charlesworth stopt bij Australische hockeymannen

Ric Charlesworth zwaait begin augustus af als bondscoach van de Australische hockeymannen. De Commonwealth Games worden zijn laatste kunstje. Charlesworth had de Kookaburras sinds 2008 onder zijn leiding. Hij won met zijn team onder meer een wereldtitel en veroverde in 2012 olympisch brons in Londen. Ook wonnen de Australiërs met de succescoach liefst vier Champions Trophies op rij.

Charlesworth maakte zijn afscheidsboodschap woensdag wereldkundig. "De Kookaburras staan er goed voor en kunnen door een nieuwe hoofdtrainer verder worden vernieuwd op weg naar de Olympische Spelen in Rio."

De 62-jarige Charlesworth was als speler viermaal op de Spelen actief. Na het beëindigen van zijn loopbaan kreeg hij de Australische hockeyvrouwen onder zijn hoede. Daarmee veroverde hij tweemaal olympisch goud en twee keer de wereldtitel. Ook wonnen de Hockeyroos onder zijn leiding maar liefst vier keer op rij de Champions Trophy.

Facebook koopt maker virtual-realitybrillen

Facebook heeft twee miljard dollar (1,4 miljard euro) aan cash en aandelen uitgetrokken om Oculus te kopen, een maker van virtual-realitybrillen. Dat maakte het sociale netwerk dinsdagavond bekend.

De deal bestaat uit vierhonderd miljoen dollar aan cash en 23,1 miljoen aandelen, die samen 1,6 miljard dollar waard zijn. De werknemers van Oculus kunnen op een later tijdstip ook nog aanspraak maken op driehonderd miljoen dollar extra, als het bedrijf aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Oculus maakt de Oculus Rift, een virtual-realitybril die veel aandacht heeft gekregen van gameontwikkelaars. De headset moet nog worden uitgegeven, maar volgens Facebook zijn er al 75 duizend aanvragen binnengekomen voor een proefset. Eerder haalde het bedrijf al 2,4 miljard dollar op via crowdfundingsite Kickstarter.

Facebook is van plan om de bril ook voor andere toepassingen te gaan ontwikkelen. Volgens het sociale netwerk is de technologie van virtual reality 'een sterke kandidaat om het volgende platform te worden voor sociale communicatie'. Volgens oprichter en topman Mark Zuckerberg kan Oculus 'de manier waarop we werken, spelen en communiceren veranderen'.

Zuckerberg heeft bij zijn investeringen de neiging om op de lange termijn in te zetten. Hij koopt doorgaans bedrijven die niet op korte termijn winst lijken te maken. Vorige maand kocht de Facebook-maker berichtenservice Whatsapp voor negentien miljard dollar.

Beschonken man ramt gevel in Tytsjerk

Een beschonken automobilist heeft dinsdagnacht in zijn woonplaats Tytsjerk een enorme ravage aangericht door zijn auto tegen de gevel van een woning te rijden. De auto is zwaar beschadigd en een deel van de woning aan het Noarderein is ontwricht, meldt de Friese politie.

De 23-jarige bestuurder is met een ambulance naar een ziekenhuis in Leeuwarden gebracht, waar hij wordt behandeld aan zijn verwondingen. De politie heeft een sterk vermoeden dat hij had gedronken en heeft daarom bloed afgenomen. Het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Groenewold houdt trainersvak voor gezien

Renate Groenewold stopt als schaatscoach. De 37-jarige Veendamse geeft de voorkeur aan een maatschappelijke loopbaan. "Mijn gevoel zegt me dat ik dit moet doen", vertelt Groenewold woensdag in het AD. "Ik wil ook de wereld buiten het schaatsen ontdekken."

Groenewold was werkzaam bij Team Corendon, waar onder meer olympische medaillewinnaars Jan Blokhuijsen en Lotte van Beek onder contract staan. "Voor mijn gevoel moet ik me honderd procent aan het schaatsen kunnen geven. Anders lukt het niet."

De wereldkampioene allround van 2004 beëindigde in 2010 haar carrière en ging direct het trainersvak in. Ze werd eerst assistent-bondscoach en begon later haar eigen team Op=Op Voordeelshop. Dat team ging na een fusie met de ploeg van Jan van Veen in 2012 verder als Team Corendon.

Groenewold stopt als schaatscoach (Pro Shots/Erik Pasman)

Nieuwe formule goed voor omzet Plus

Plus heeft vorig jaar een procent meer omzet weten te behalen. Vooral de winkels die werden omgebouwd tot de nieuwe winkelformule wisten meer te verkopen. Dat heeft de coöperatieve keten woensdag bekendgemaakt. De consumentenomzet van de 254 winkels van Plus bedroeg in 2013 bijna twee miljard euro.

Vorig jaar werden 48 winkels omgebouwd tot de nieuwe winkelformule, waarbij de winkels anders worden ingedeeld en meer vers bereide producten bieden. Het totaal aantal omgebouwde winkels komt hiermee uit op 114. De omgebouwde winkels zagen hun omzet met tien procent stijgen.

Onder de streep resteerde voor Plus een winst van 7,3 miljoen euro, ruim twaalf procent meer dan een jaar eerder. Het operationeel resultaat steeg met bijna tien procent tot 50,3 miljoen euro. Bijna negentig procent van dat resultaat wordt uitgekeerd aan de Plus-ondernemers, die eigenaar zijn van de formule.

Voor dit jaar verwacht Plus dat de consumentenuitgaven ondanks het economisch herstel onder druk blijven staan. De nieuwe supermarktformule moet Plus echter toch aan betere resultaten helpen. Een precieze verwachting voor de cijfers geeft Plus niet.

Noord-Koreaanse raketten in richting Japan

Noord-Korea heeft woensdagochtend vroeg (plaatselijke tijd) twee raketten voor de middellange afstand afgevuurd in de richting van de Japanse Zee. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gemeld op gezag van militaire functionarissen in Seoul.

De raketten overbrugden een afstand van ongeveer 650 kilometer. De actie wordt in verband gebracht met de ontmoeting tussen de Zuid-Koreaanse president Park Geung-hye en premier Shinzo Abe van Japan dinsdag in de marge van de nucleaire top in Den Haag. De Amerikaanse president Barack Obama had tussen hen bemiddeld. De relatie tussen Zuid-Korea en Japan is koel, doordat Japan het Koreaanse schiereiland van 1910 tot het einde van de Tweede Wereldoorlog in augustus 1945 bezet hield.

De Japanse regering reageerde woensdag relatief mild op de lancering. Die heeft geen gevolgen voor geplande gesprekken tussen Tokio en Pyongyang later deze maand, zei een functionaris bij het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag tegen persbureau Jiji. De Japanse minister van Buitenlandse Zaken Fumio Kishida liet wel weten via de ambassade in Peking te hebben geprotesteerd tegen het afvuren van de raketten.

Japan en Noord-Korea praten eind maart in Peking over kwesties als het nucleaire programma van het stalinistische land. Dat overleg ligt stil sinds eind 2012, toen de Noord-Koreanen een langeafstandsraket afvuurden.

Noord-Koreaanse raketten in richting Japan
Noord-Koreaanse raketten in richting Japan (Foto: ANP)

Badr Hari terug bij vorige ex-vriendin

Badr Hari is alweer aan de vrouw. De kickbokser en Estelle Cruijff lieten vorige week weten officieel een punt te hebben gezet achter hun relatie, maar de 29-jarige Hari is gesignaleerd met een nieuwe vlam. Of eigenlijk een oude, want het betreft zijn ex-vriendin Daphne Romani, met wie hij twee jaar geleden een dochter kreeg. Dat meldt de Telegraaf woensdag.

De twee werden op Schiphol gesignaleerd, waar ze samen op een vliegtuig richting Marrakesh stapten. Volgens een ooggetuige zouden Hari en zijn twee jaar jongere ex elkaar tijdens de vlucht niet hebben gesproken of aangekeken, maar na de paspoortcontrole liep Hari met hun dochter Amber May in zijn armen. De drie stapten daarna in dezelfde taxi.

Hari en Romani hadden in 2011 een korte relatie. Toen Romani zwanger bleek, was die al voorbij.

Beursgang maker Candy Crush levert half miljard op

De ontwikkelaar van het populaire spel Candy Crush Saga, King Digital, heeft bij zijn beursgang een half miljard dollar (ruim 360 miljoen euro) opgehaald. Het van oorsprong Zweedse bedrijf verkocht dinsdagavond ruim 22 miljoen aandelen voor een prijs van 22,5 dollar. King Digital is woensdag voor het eerst verhandelbaar op de beurs.

Omdat het bedrijf niet zijn volledige belang naar de beurs brengt, maar slechts een deel, ligt de verwachte waarde van het bedrijf een stuk hoger dan de opbrengst. Tegen de huidige aandelenprijs zou King Digital, dat een notering krijgt aan de beurs van New York, bijna 7,1 miljard dollar waard zijn.

King Digital werd in 2003 opgericht en bracht in april 2012 het spel Candy Crush Saga uit, dat zowel op mobiele telefoons, tablets als op Facebook te spelen is. Sindsdien produceerde het bedrijf ook andere spellen, zoals Pet Rescue Saga en Farm Heroes Saga. Inmiddels is King verhuisd naar Ierland.

Het succes van met name Candy Crush maakte dat King zijn omzet vorig jaar ruim tien keer over de kop zag gaan. In totaal behaalde het bedrijf bijna 1,9 miljard dollar aan omzet. De winst steeg zelfs nog harder, van 7,8 miljoen dollar in 2012 naar bijna 570 miljoen vorig jaar.

Nadal ondervindt geen problemen van Fognini

Rafael Nadal heeft overtuigend de kwartfinale van het masterstoernooi van Miami bereikt. De wereldranglijstaanvoerder was met tweemaal 6-2 te sterk voor Fabio Fognini (14) uit Italië. Nadal tilde door de zege de stand in onderlinge ontmoetingen naar 4-0. De Spanjaard, die in drie duels nog geen set afstond, treft nu Milos Raonic (12) uit Canada.

Ook Tomas Berdych ging in straight sets verder. De als zevende geplaatste Tsjech elimineerde thuisspeler John Isner (10): 6-3 en 7-5. Berdych treft nu Aleksandr Dolgopolov (22).

In het vrouwentoernooi kopieerde Serena Williams, de nummer een van de plaatsingslijst, de uitslag van Nadal. De Amerikaanse gunde Angelique Kerber uit Duitsland maar vier games. De partij nam iets meer dan een uur in beslag.

Volkert van der Graaf komt op 2 mei vrij

Volkert van der Graaf komt in principe op 2 mei vrij. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven dinsdag in een Kamerbrief.

Er is volgens justitie een lage kans dat de moordenaar van Pim Fortuyn nog eens tot het uiterste gaat bij het volgen van zijn eigen overtuiging, maar door bijzondere voorwaarden aan zijn vrijlating te verbinden zou het risico nihil zijn.

Van der Graaf mag zich tijdens zijn voorwaardelijke vrijlating niet in Rotterdam, Hilversum, Den Haag of de woonplaatsen van de nabestaanden van Fortuyn bevinden. Ook mag hij geen contact hebben met de media.

AustraliŽr Kewell bergt kicksen op

Harry Kewell zal op 12 april zijn laatste wedstrijd spelen als professionele voetballer. Hij geeft daarmee de hoop op om nog voor de derde keer een wereldkampioenschap voetbal mee te maken.

Kewell kende vorig seizoen een jaar met veel blessureleed en kwam daarna niet meer in de plannen van bondscoach Ange Postecoglou voor. "Ik kan nu lekker op de bank naar het WK gaan kijken", vertelde Kewell. "Ik zal tijdens het WK gevraagd worden naar mijn mening, maar ik ben al een tijdje niet meer bij de groep geweest. Het is voor mij een goed moment een stapje terug te doen en de nieuwe generatie de kans te geven." 

Kewell staat op dit moment onder contract bij Melbourne Heart, de club van trainer John van 't Schip. Hij speelde eerder voor Leeds United, Liverpool en Galatasaray. Hij speelde 56 interlands, waarin hij 17 keer scoorde. Met Liverpool won hij in 2005 de Champions League en de Europse Supercup. Een jaar later won hij ook de FA Cup met Liverpool. 

Klaassen: "Pas vertrekken als je de beste bent"

Davy Klaassen zit voorlopig nog wel goed bij Ajax. De middenvelder denkt nog lang niet na over een vertrek uit Amsterdam. Zondagavond bekeek Klaassen vanaf de bank de wedstrijd tussen Real Madrid en Barcelona. "Nee, dat heeft mij niet het gevoel gegeven dat ik de Eredivisie snel moet verlaten", zegt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad.

"Wanneer het moment komt dat je de Eredivisie verlaat, hangt af van de wijze waarop je jezelf blijft ontwikkelen", vervolgt de Ajacied. "Als het goed blijft gaan, komt er een moment waarop je weet 'nu moet ik gaan'. Maar daar ben ik nog lang niet, hoor. Ik vind eigenlijk dat je pas moet vertrekken als je de beste speler in de Eredivisie bent. En niet eerder."

Eerder dit seizoen nam hij het al op tegen Barcelona. "Een compleet ander niveau", aldus Klaassen. "Het gaat zoveel sneller dan in de Eredivisie. Dat houdt automatisch in dat je sneller uitgeput raakt."

Tegen Barcelona speelde Klaassen een ijzersterke wedstrijd en was in de slotfase slim door tijd te rekken. Het leverde complimenten op van Robin van Persie. "Ik las het in de krant. Als er eventueel een WK volgt, krijg je alleen maar van dat soort sterke tegenstanders. Dan moet je dus op en top scherp zijn en overal op voorbereid zijn. De wedstrijd tegen Barcelona heeft mij in elk geval het gevoel gegeven dat het dus wel kan. Als je een plan hebt en je voert dat precies uit, is er een kans. Dat hebben wij bewezen."

'Grote fouten bij tellen stemmen'

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week zijn grote fouten gemaakt bij het tellen van de stemmen. In Amsterdam zijn bij sommige stembureaus ruim achttienhonderd minder stemmen dan kiezers geteld. Bij enkele andere stembureaus in de hoofdstad zijn juist ruim zeshonderd stemmen méér uitgebracht dan er kiezers kwamen, concludeert het AD woensdag in een analyse van de proces-verbalen die gemeenten na de verkiezingen maken.

Er zijn zo veel onregelmatigheden dat ze er voor kunnen zorgen dat een restzetel net bij een andere partij terecht komt. Opgeteld zijn er in Amsterdam bijna 2500 onregelmatigheden, terwijl 1765 voorkeurstemmen nodig zijn om in de raad te komen.

Ook in Rotterdam zijn de verkiezingen niet vlekkeloos verlopen. Bij een deel van de stembureaus zijn ruim vierhonderd meer stembiljetten gevonden dan er kiezers waren geteld. Bij de andere stembureaus zijn ruim twaalfhonderd stemmen minder geteld dan kiezers. Bij elkaar zijn dat bijna zeventienhonderd afwijkingen, terwijl er 1201 voorkeurstemmen nodig zijn om een zetel in de raad te krijgen.

Den Haag heeft ruim vijfhonderd afwijkingen en Utrecht ruim honderd. Groningen en Tilburg zitten ieder rond de vijftig. Amsterdam en Rotterdam hebben geen verklaring voor het hoge aantal afwijkingen. Verschillende deskundigen wijzen er in de krant op dat het tellen nog altijd mensenwerk is omdat niet per computer mag worden gestemd. Hierdoor zouden sneller foutjes worden gemaakt.

Koppeling Sojoez-capsule aan ISS vertraagd

Het aankoppelen van een Sojoez-capsule aan het internationale ruimtestation ISS heeft een dag vertraging opgelopen als gevolg van motorproblemen. Dat hebben de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de Russische evenknie Roskosmos woensdag gezegd.

De lancering van de capsule vanaf het ruimtestation Bajkonoer in Kazachstan woensdagochtend verliep vlekkeloos. Binnen zes uur arriveerde de capsule, met aan boord de kosmonauten Aleksandr Skvortsov en Oleg Artemjev en de astronaut Steve Swanson, bij het ISS.

Alle systemen werkten toen nog zonder problemen. Voor het aankoppelen aan het ISS moest de baan van de Sojoez worden aangepast met een korte stoot van de motoren. Dat ging echter niet zoals gepland. Roskosmos vermoedt dat dit aan de software van het ruimtevaartuig ligt.

De bemanning van de capsule is niet in gevaar, maar moet nu wel tot donderdag wachten om opnieuw een poging te kunnen doen de Sojoez-capsule te koppelen aan het ISS.

Moyes: "Niveau van City nastreven"

David Moyes was na afloop van de 3-0 nederlaag thuis tegen Manchester City diep teleurgesteld. "Maar ik neem de verantwoordelijkheid voor deze nederlaag."

Na 43 seconden was het al raak op Old Trafford. Edin D¸eko schoot de bezoekers binnen een minuut op voorsprong. Door nog een doelpunt van D¸eko en een van Yaya Touré won Manchester City uiteindelijk met 3-0. Manchester United had geen antwoord op het spel van City en ging hard onderuit. De achterstand op de rivaal is opgelopen tot vijftien punten, met twee wedstrijden meer gespeeld.

"Vanavond hebben we tegen een erg goede ploeg gespeeld", zei manager David Moyes na afloop tegenover Sky Sports. "Dit is het niveau dat wij moeten nastreven. We begonnen slecht aan de wedstrijd. In het eerste kwartier werden we overlopen. Daarna groeiden we in de wedstrijd. Tot aan de 2-0 hadden we een kans. Maar dat zij al zo vroeg in de wedstrijd scoorden maakte het voor ons wel erg moeilijk."

De Schotse manager staat meer dan ooit onder druk bij Manchester United. "Ik neem de verantwoordelijkheid voor het team, zoals ik altijd doe", zei hij op de persconferentie. "We verschenen goed aan de aftrap, maar maakten het onszelf moelijk met zo'n vroege achterstand. Dat had overigens niets te maken met instelling. Ik neem de verantwoordelijkheid. Ik ben degene die ze opstelt."

Aan opstappen denkt Moyes niet. "Iedereen weet dat dit een opdracht is die veel tijd vergt. Dat is een zware taak, maar we gaan er voor. Tot nu toe is het teleurstellend. Ik dacht op voorhand al dat het een zwaar jaar zou worden, maar ik hoopte dat we meer mee konden doen in de top dan nu het geval is. We zijn opnieuw aan het bouwen en dat heeft tijd nodig. Veel clubs zijn daar op dit mee bezig. Het gaat tijd kosten om het gewenste niveau te bereiken."

Bontes overweegt nieuwe rechtse partij

Voormalig PVV-Kamerlid Louis Bontes sluit niet uit dat hij met ex-PVV'ers een nieuwe rechtse partij opricht. "Ik zie dat er een enorme behoefte is aan een fatsoenlijke partij aan de rechterkant van de VVD", zei hij woensdag in het televisieprogramma WNL Vandaag de Dag.

Wel zei Bontes absoluut nog niet zo ver te zijn om zelf een partij op te richten. "Dat heb ik nooit als doelstelling gehad." Vervolgens stelde hij dat kiezers smachten naar een stabiele rechtse partij. "Een partij als bijvoorbeeld Leefbaar Rotterdam. Die heeft een fatsoenlijke lijst en een goed programma, daar is behoefte aan. Dat zou landelijk uitgerold moeten worden."

"Als er heel goede mensen zijn en als ik er vertrouwen in heb, wil ik daar mijn schouders onder zetten", zei Bontes. "Maar zoals het er nu voor staat, zie ik dat het nog niet concreet vorm gaat krijgen."

Ronald van Vliet, die na de omstreden uitspraken van Wilders over Marokkanen uit de fractie stapte, heeft het volgens Bontes nog te druk om aan een nieuwe partij te beginnen. "Die is nu voorzitter van een parlementaire enquêtecommissie, dat is een fulltime baan." Wel gaat Bontes in gesprek met Joram van Klaveren, die ook opstapte. "Wij staan positief tegenover elkaar, maar er moet nog wel wat geregeld worden. Voor de lange termijn sluit ik niks uit."

ACM vindt fusie Ziggo en UPC geen zaak EU

De fusie tussen Ziggo en UPC is een pure nationale aangelegenheid en kan daarom het beste in Nederland worden behandeld. Dat schrijft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dinsdag. De monopoliewaakhond heeft de Europese Commissie gevraagd het onderzoek naar Nederland te verplaatsen.

ACM wijst erop dat alle kabels van Ziggo en UPC in Nederlandse grond liggen. Ook zijn alle klanten van beide bedrijven Nederlands. De organisatie weet bovendien het best wat er in Nederland gebeurt. "Wij hebben de kennis over de Nederlandse markt in onze organisatie", aldus voorzitter Chris Fonteijn. ACM is namelijk naast monopoliewaakhond ook de toezichthouder op de telecommarkt.

Al bij de aankondiging van de overname van Ziggo door UPC-eigenaar Liberty Global kondigde ACM aan dat het een mogelijk onderzoek naar zich toe wilde trekken. De fusie moest in eerste instantie bij de Europese Commissie worden aangemeld vanwege de hoge omzetten van de twee bedrijven. Brussel heeft nu tot begin mei de tijd om een besluit te nemen over wie de fusietoets uitvoert.

Liberty Global verwacht overigens weinig problemen van de toezichthouders. Europees directeur Diederik Karsten zei dat er eerder meer dan minder concurrentie komt, omdat de twee kabelaars andere regio's bedienen.

ACM schrijft dinsdag dat er waarschijnlijk effecten van de fusie zijn op de markt voor televisie, internet en telefoon. In de fusietoets moet worden vastgesteld of die effecten negatief zijn.

Ouderenclubs openen meldpunt gedwongen verhuizingen

Ouderen en patiënten die worden gedwongen uit een zorginstelling te verhuizen kunnen terecht bij een nieuw meldpunt. Zo willen patiëntenfederatie NPCF, het Nationaal Ouderenfonds en ouderenkoepel CSO knelpunten in beeld krijgen.

De organisaties vrezen dat mensen met grote onzekerheid kampen en met ongewenste gevolgen te maken krijgen. "We krijgen al signalen van ouderen die niet weten waar ze aan toe zijn, en die bang zijn uit hun vertrouwde omgeving weg te moeten" stelt directeur Wilna Wind van NPCF.

Het meldpunt moet ook duidelijk maken van wie ouderen informatie krijgen, waar ze terecht kunnen met hun vragen en waar ze tegenaan lopen, zegt directeur Jan Romme van het Nationaal Ouderenfonds.

Alleen mensen die zware zorg nodig hebben kunnen straks nog terecht in een verpleeghuis. Anderen moeten langer thuis blijven wonen. Doordat er straks te weinig patiënten zijn om open te blijven, moeten veel verpleeg- en verzorgingstehuizen dicht. De komende vijf jaar verdwijnen er naar verwachting achthonderd van de tweeduizend.

Bij tientallen verzorgingstehuizen is al aangekondigd dat ze sluiten. Hierdoor moeten de huidige bewoners, die hun recht op verblijf in een instelling houden, gedwongen verhuizen.

Rusland: OekraÔne laat piloten niet uit toestel

De bemanningsleden van Russische passagiersvliegtuigen mogen na een landing op een luchthaven in Oekraïne het toestel niet verlaten. Dat heeft het Russische ministerie van buitenlandse zaken woensdag gezegd. Sinds de inlijving van het schiereiland de Krim zijn de spanningen tussen Kiev en Moskou opgelopen.

Het Russische ministerie van buitenlandse zaken beschuldigt Oekraïense grenswachten ervan te verhinderen dat de bemanning van Aeroflot-vluchten het vliegtuig na de landing verlaat. Dit beleid is volgens het ministerie in strijd met internationale wetten en is 'een gevaar voor de veiligheid van de burgerluchtvaart', omdat de bemanningsleden niet kunnen uitrusten.

Het ministerie heeft al twee keer officieel protest aangetekend bij de Oekraïense ambassade in Moskou.

'Kindermishandelaars ontlopen straf'

In Nederland worden naar schatting ieder jaar 119 duizend kinderen mishandeld, maar uiteindelijk komen er maar zo'n tweehonderd zaken voor de rechter. Dat meldt het tv-programma Dit is de Dag Onderzoek woensdag. Het EO-programma trekt de conclusie dat daders van kindermishandeling vrijwel altijd vrijuit gaan.

Het Advies en Meldpunt Kindermishandeling stelde in 2012 in ruim vijftienduizend gevallen van kindermishandeling vast. Uit politiecijfers blijkt dat slechts 2150 keer aangifte gedaan. In dat jaar kwam tweehonderd gevallen van kindermishandelingszaken voor de rechter. De vermoedelijke daders werden in een op de drie gevallen vrijgesproken, ondanks dat veelal is vastgesteld dat de mishandeling heeft plaatsgevonden.

De overheid zet al jaren in op een hardere aanpak van de daders van kindermishandeling en roept met publiekscampagnes op aangifte te doen. Het aantal aangiftes is de afgelopen drie jaar nagenoeg gelijkgebleven, aldus Dit is de Dag Onderzoek.

Ida

Met Ida bewijst de Poolse regisseur Pawel Pawlikowski dat de Tweede Wereldoorlog ook anno 2014 nog prachtige films op kan leveren. Ida is vooral een prachtig geschoten film met een oogstrelende fotografie, maar de film zit vol met kleine tegenstrijdigheden en biedt ruimte voor een poëtische en contemplatieve inslag zonder extreme emotionele uitschieters.

Witte tijger Siegfried en Roy dood

De witte tijger waarmee het Duitse illusionistenduo Siegfried en Roy jarenlang optrad, is op 19 maart overleden. Mantecore werd 17 jaar oud en stierf aan een niet nader benoemde ziekte, liet het management woensdag weten. Het dier kwam in 2003 in het nieuws omdat het Roy Horn tijdens een act in Las Vegas bij de nek greep.

Horn en zijn partner Siegfried Fischbacher lieten destijds weten dat Mantecore voelde dat Horn een beroerte had op het podium en hem naar een veilige plek wilde slepen. Meerdere dierenexperts hebben dat echter altijd ontkend. Horn was na het ongeluk permanent deels verlamd.

De 69-jarige Horn en de 74-jarige Fischbacher wonen nog altijd in Secret Garden and Dolphin Habitat, een pand waarin exotische dieren worden gehouden. Momenteel wonen daar onder meer elf witte tijgers en twee witte leeuwen, liet Horn weten.

Captain America-acteur wil liever regisseren

Chris Evans is nog geen drie jaar geleden doorgebroken met zijn rol van superheld Captain America, maar de acteur wil eigenlijk liever achter de camera staan. "Ik zie mezelf nauwelijks acteren naast de films waar ik nu contractueel toe verplicht ben", zegt de 32-jarige Amerikaan tegen filmblad Variety.

Evans tekende in 2010 een monsterdeal met stripgigant Marvel voor zes films, waarin hij Captain America zou spelen. Daarvan zijn de eerste drie nu gemaakt. In 2011 verscheen Captain America: The First Avenger, het jaar erop The Avengers, en donderdag verschijnt Captain America: The Winter Soldier in de Nederlandse bioscopen. De opnames van Avengers: Age of Ultron zijn momenteel aan de gang.

"Daardoor heb ik vrijwel nooit tijd om iets anders te doen dan acteren", zegt Evans. Afgelopen winter had hij dan eindelijk de ruimte in zijn agenda om zijn regiedebuut te maken, een project van drie miljoen dollar dat hij in slechts negentien dagen opnam. "Ik moest dit gewoon doen", zegt hij.

In het liefdesverhaal speelt Evans ook de mannelijke hoofdrol, naar eigen zeggen eindelijk iets anders dan een wereldberoemde superheld. De film gaat over een vrouw, gespeeld door Alice Eve, die haar nachttrein in New York mist en de hele nacht met een straatmuzikant, de rol van Evans, praat.

Op de vraag wanneer het dan tijd is om het rood-wit-blauwe schild aan de muur te hangen, is Evans vrij nuchter. "Nou ja, laten we het maar gewoon uitrekenen. Ik ben tot augustus nog bezig met de opnames van Age of Ultron. De rest van dat jaar komt er vast geen vijfde film uit. Dus ik pas in 2017 klaar. Wat klinkt dat nog ver weg."


Captain America-acteur wil liever regisseren (Foto: Novum)

Wright en Worthington in klimdrama Everest

Robin Wright en Sam Worthington hebben zich bij de cast gevoegd van het bergbeklimdrama Everest. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Eerder tekenden onder anderen Josh Brolin, Jake Gyllenhaal, en Emily Watson.

Het scenario is gebaseerd op het boek Into Thin Air van John Krakauer, over een waar gebeurde, desastreuze poging om de hoogste berg ter wereld te beklimmen. Twee teams proberen onafhankelijk van elkaar de top te halen, maar worden belaagd door een levensbedreigende sneeuwstorm.

De opnames zijn al aan de gang aan de voet van de Everest in Nepal, onder leiding van de IJslandse Baltasar Kormakur, bekend van Reykjavík Rotterdam. Ook worden de Dolomieten in Italië aangedaan, evenals studio Cinecitta in Rome en Pinewood Studios in Londen. Everest verschijnt in februari in de Nederlandse bioscopen.


Wright en Worthington in klimdrama Everest (Foto: Novum)

Bijbelfilm Noah ook geweerd in IndonesiŽ

Regisseur Darren Aronofsky mag Indonesië toevoegen aan de lijst van landen waar zijn nieuwe bijbelfilm Noah niet mag worden vertoond. De filmkeuringsdienst van het dichtstbevolkte moslimland ter wereld vindt de film, over Noach en de zondvloed, in strijd met de islam omdat er een profeet in wordt vertoond. Dat schrijft de Indonesische krant The Jakarta Post dinsdag.

Eerder werd de film met onder anderen Russel Crowe, Anthony Hopkins en Jennifer Connolly verboden in Qatar, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. De verwachting is dat Egypte, Jordanië en Koeweit volgen.

Chand Parwez Servia, directeur van de Indonesische filmmaatschappij PT Kharisma, vindt de beslissing nauwelijks verrassend gezien de parlementsverkiezingen die op 9 april worden gehouden. De film zou op 10 april in de Indonesische bioscopen gaan draaien. In Nederland komt de film nog steeds op die dag uit, ook in 3D.

"Ik denk dat ze gewoon voorzichtig zijn", zei Servia tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. "Niemand zit te wachten op een controverse die tegen ze gebruikt kan worden. En andere moslimlanden hebben al dezelfde beslissing genomen."

De film kreeg al op voorhand stevige kritiek van christelijke groeperingen, die vonden dat de avonturenfilm wel erg afweek van de bijbelvertelling. Toch heeft de film tot nu toe vooral in christelijke landen goed gescoord. Zo werd vrijdag in Mexico op de premièreavond ruim 1,4 miljoen dollar opgehaald. Dat is ongeveer gelijk aan de kaskraker Gravity en de helft meer dan de Bondfilm Skyfall, uit 2012.

Aronofsky kreeg positieve feedback uit eigen land. De dierenrechtenorganisatie Humane Society of the United States lauwerde hem voor Noah omdat in de film geen gebruik wordt gemaakt van echte dieren. "We hopen dat meer filmmakers zullen kiezen voor computeranimaties en mechanische poppen", liet een woordvoerder weten.


Bijbelfilm Noah ook geweerd in Indonesië (Foto: Novum)

Hoofdrol Matthijs van de Sande Bakhuyzen in BOY7

Matthijs van de Sande Bakhuyzen speelt de hoofdrol in BOY7, de verfilming van het gelijknamige boek. Dat maakte distributeur A-Film Benelux dinsdag bekend. Ook Ella-June Henrard is te zien in de film, die begin 2015 in de bioscopen verschijnt.

BOY7 gaat over Sam, de rol van Van de Sande Bakhuyzen, die in de metro wakker wordt en niet weet hij hoe daar gekomen is, waar hij vandaan komt en hoe hij heet. Hij wordt geholpen door Lara, een rol van de Vlaamse Henrard. De cast is momenteel in Boedapest voor opnamen.

Naast Van de Sande Bakhuyzen spelen onder anderen Tygo Gernandt, Renée Soutendijk, Halina Reijn en Beau Schneider in BOY7. Het gelijknamige boek van Mirjam Mous kwam in 2010 uit en ging al meer dan 45 duizend keer over de toonbank. Het boek werd vertaald in het Duits, Pools en Koreaans.

Van Erven Dorens hoopt op verfilming romandebuut

Beau van Erven Dorens hoopt zijn romandebuut Pijn te kunnen verfilmen. De presentator had dat plan al toen het boek in 2008 uitkwam, maar de crisis gooide roet in het eten. "Over precies een jaar denken we echt te kunnen gaan draaien", zegt Van Erven Dorens in De Telegraaf.

De 43-jarige Van Erven Dorens was de afgelopen dagen in de weer met proefopnamen. "Thijs Römer, Manuel Broekman, Sanne Langelaar en Roeland Fernhout doen mee", somt de presentator op. "We hebben gekeken hoe de cast er met elkaar uitziet. En we hebben al een paar minuten gedraaid om nog wat investeerders en een omroep proberen te overtuigen."

Volgens Van Erven Dorens, die eerder te zien was in films als Ik Ook van Jou en Feestje!, is er flink wat geld nodig voor de film. "Al met al is er 2 à 2,5 miljoen euro nodig. Dat heeft te maken met de meest spectaculaire scènes die in de film zitten. Het verhaal gaat over een overspannen reclamejongen, die ik dus speel, en die bijna letterlijk door een hel gaat om de opdracht binnen te halen waar zijn leven van afhangt. En dat kost geld, want de halve stad staat in brand."


Van Erven Dorens hoopt op verfilming romandebuut (Foto: Novum)

Oranje in blauw uitshirt naar WK

Het uitshirt dat het Nederlands elftal draagt tijdens het WK in Brazilië is donkerblauw. Kledingsponsor Nike heeft dat woensdag bekendgemaakt. Net als bij het eerder gepresenteerde thuisshirt prijkt links op de borst een leeuw. Waar die op het thuisshirt wit is, is die op het uitshirt oranje.

Jean-Paul Boëtius, Davy Klaassen en Joël Veltman lieten alvast weten tevreden te zijn over het uitshirt. De drie recente debutanten zijn allemaal dezelfde mening toegedaan: heel mooi. "Het is een beetje ouderwets, daar houd ik wel van", vindt Ajacied Klaassen. Zijn teamgenoot Veltman vindt simpele shirts ook mooi. "Ik houd van basic. Nike-teken, leeuw erop en een paar mooie details. Ik vind hem prachtig."

Feyenoorder Boëtius merkt op dat het shirt goed zit. Hij stelt verder geen al te hoge eisen aan een shirt. "Als mijn naam maar op de achterkant staat en het juiste nummer er op staat", lacht hij. Klaassen wil vooral dat het shirt lekker zit. "Dat is wel het belangrijkste."

Het trio is het er over eens dat het een bijzondere periode is om voor Oranje uit te komen. "Je komt voor je land uit wat natuurlijk een hele eer is", weet Veltman. Boëtius voelde 'een ander soort spanning'. "Dat kan komen omdat het de eerste keer was", denkt hij terug aan zijn debuut eerder deze maand tegen Frankrijk. "Maar dat kan ik nu nog niet zeggen."

Beveiligers Obama katjelam in Amsterdam

Drie agenten van de Secret Service zijn zondag naar huis gestuurd nadat ze tegen de regels in alcohol hadden gedronken in Amsterdam. Een van de beveiligers zou zelfs dronken en bewusteloos zijn aangetroffen in de gang van een hotel, berichtte The Washington Post woensdag op gezag van meerdere bronnen.

Medewerkers van het hotel in de hoofdstad zouden de ambassade van de Verenigde Staten hebben gewaarschuwd, nadat ze de agent laveloos hadden aangetroffen. De beveiligers van de Amerikaanse president Barack Obama mogen tijdens officiële reizen geen alcohol nuttigen als ze binnen 10 uur weer aan de slag moeten.

Volgens de krant hadden de agenten zich zondag waarschijnlijk moeten voorbereiden op het bezoek van Obama, die maandag arriveerde in Nederland. Als het trio zondagochtend vroeg nog heeft gedronken, zou dat een overtreding zijn van de regels.

Een woordvoerder van de Secret Service bevestigde dat 'drie medewerkers naar huis zijn gestuurd om disciplinaire redenen'. Volgens twee goed ingevoerde bronnen gaat het om leden van een elite-eenheid binnen de dienst. De Secret Service is onder meer belast met de bescherming van Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de president.

De dienst kwam al eerder in opspraak na wangedrag van medewerkers. Zo bleken agenten in 2012 prostituees te hebben meegenomen naar hun hotel in stad Colombiaanse Cartagena. Na het schandaal werden de gedragsregels binnen de Secret Service aangescherpt.

'Beveiligers Obama aan de drank in Amsterdam'
Beveiligers Obama katjelam in Amsterdam (Foto: ANP)

140 aanhoudingen rond nucleaire top

De politie heeft rond de Nuclear Security Summit (NSS) in Den Haag ruim 140 arrestaties verricht. Het merendeel betrof demonstranten, meldt de politie dinsdagavond. De meesten zijn inmiddels weer op vrije voeten.

De politie zegt tevreden te zijn over het verloop van de NSS. De top verliep op enkele akkefietjes na 'waardig, veilig en ongestoord', staat in een verklaring. De demonstraties verliepen zonder grote incidenten en ook andere problemen bleven uit.

Justitie meldde eerder dinsdag dat de zaken van een groot deel van de aangehouden demonstranten al zijn afgehandeld. Bijna zestig mensen kregen een boete van 150 euro voor het demonstreren op plekken waar dat niet mocht.

Voor de politie is de NSS-top overigens nog niet klaar. De operatie loopt door tot minimaal woensdagavond, als de delegaties het land hebben verlaten en alle agenten weer veilig thuis zijn.

Dolgopolov schakelt Wawrinka uit in Miami

Stanislas Wawrinka is bij het masterstoernooi van Miami blijven steken in de vierde ronde. De winnaar van de Australian Open ging in drie sets onderuit tegen de Oekraïner Aleksandr Dolgopolov: 4-6, 6-3 en 1-6. Dolgopolov, als 22e geplaatst, bereikte eerder deze maand al de halve finale in Indian Wells.

Andy Murray mag in Miami blijven hopen op titelprolongatie. De Brit (6), vorig jaar en in 2009 de beste op het hardcourt in Florida, rekende eenvoudig af met Jo-Wilfried Tsonga (11): 6-4 en 6-1. Drievoudig winnaar Novak Djokovic (2) is zijn tegenstander in de kwartfinale.

Roger Federer had in de achtste finales weinig te duchten van Richard Gasquet. De als vijfde geplaatste Zwitser versloeg de Fransman (9) in amper vijftig minuten met 6-1 en 6-2. In de volgende ronde wacht de Japanner Kei Nishikori (20).

TransnistriŽ: OekraÔense drone neergehaald

De autoriteiten in Transnistrië zeggen een Oekraïens onbemand vliegtuig te hebben neergeschoten. Volgens de afvallige regio in Moldavië is de drone afgelopen zondag uit de lucht geschoten.

Transnistrië scheidde zich in 1990 af van Moldavië en Rusland heeft zo'n vijftienhonderd militairen in het gebied gestationeerd. De regio wordt echter niet erkend als soevereine staat.

Volgens NovostiPMR, het persbureau van Transnistrië, werd de drone 'gelanceerd op Oekraïens grondgebied door mensen die banden hebben' met de Oekraïense veiligheidsdienst en het ministerie van defensie. Transnistrië zei alles te zullen doen om zijn territorium te verdedigen.

[Serie A] AS Roma pas in blessuretijd langs Torino

AS Roma heeft dinsdag op het nippertje drie punten overgehouden aan de thuiswedstrijd tegen Torino. De nummer twee van de Serie A zegevierde dankzij een doelpunt in blessuretijd van Alessandro Florenzi met 2-1. Roma houdt door de winst een minieme kans op de Italiaanse titel, al bedraagt de achterstand op koploper Juventus nog wel elf punten.

Roma kwam vier minuten voor rust voor het eerst op voorsprong. Mattia Destro scoorde op aangeven van Gervinho. Vroeg in de tweede helft maakte topscorer van de Serie A Ciro Immobile met zijn zeventiende goal van het seizoen gelijk. In de 91e minuut voorkwam invaller Florenzi dat Roma punten verspeelde.

Woensdag staan er in de Serie A acht wedstrijden op het programma. Juventus kan bij een thuiszege op Parma de voorsprong op Roma weer uitbreiden tot veertien punten.

Premier OekraÔne: we zullen ons verdedigen

Oekraïne zal terugvechten bij een nieuwe Russische inval. Daarvoor waarschuwde de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek dinsdag in een interview met de Amerikaanse zender PBS.

Ondanks zijn strijdlustige opstelling staat de premier achter het besluit om schiereiland de Krim niet te verdedigen tegen de Russen. "We gebruikten geen geweld om bloedvergieten te voorkomen. Maar ook om aan de wereld te laten zien dat Rusland ons grondgebied heeft bezet en de agressor is."

Volgens Jatsenjoek moeten de Russen niet denken dat ze ook zonder slag of stoot verder kunnen oprukken. "Wat er gaat gebeuren als de Russen de grens met het vasteland oversteken? Dan is het de plicht van alle Oekraïners ons land te verdedigen. We zullen vechten", zei de premier.

Jatsenjoek vroeg de internationale gemeenschap te helpen bij het moderniseren van het leger. Dat zou bewust zijn "ontmanteld" onder zijn pro-Russische voorganger Viktor Janoekovitsj. "We hebben technische en militaire ondersteuning nodig", zei de premier. "Niet alleen om te vechten, maar om te winnen."

De premier zet overigens niet al zijn kaarten op militaire hulp. Ook sancties kunnen volgens Jatsenjoek effect hebben, omdat landen in de wereld onderling nauw met elkaar zijn verbonden. "Economische maatregelen zijn daarom veel sterker dan militaire ingrepen."

Premier Oekraïne: we zullen ons verdedigen
Premier Oekraïne: we zullen ons verdedigen (Foto: ANP)

Robben trots op historische titel Bayern

Arjen Robben beseft dat hij met Bayern München dit seizoen een unieke prestatie heeft geleverd. "We zijn ongeslagen kampioen geworden en ook nog eens de vroegste ooit", vertelde de Nederlandse international na de 3-1 uitzege op Hertha BSC aan Sport1. Bayern pakte daardoor dinsdagavond de 24e landstitel uit de clubhistorie.

"Je schrijft zeker geschiedenis, al sta je daar nu nog niet zo bij stil", zegt de aanvaller. "Dat komt later wel." Direct na het bescheiden feestje op het veld in Berlijn keek hij alweer vooruit. "We zijn nog lang niet klaar en hebben nog meer doelen dit seizoen." Bayern staat nog in de kwartfinale van de Champions League en de halve finale van de Duitse beker.

Het tot nu toe vlekkeloos verlopen seizoen is volgens Robben voor een groot deel te danken aan de nieuwe trainer Pep Guardiola. "Vanaf de eerste dag spreekt zijn aanpak me heel erg aan. We hebben stappen gemaakt en zijn steeds beter geworden. We zijn nog dominanter dan vorig seizoen."

Aan de traditionele bierdouche wist Guardiola voorlopig te ontsnappen. "Maar dat komt nog wel", waarschuwde Robben zijn trainer. "Ook vorig jaar deden we dat pas na de laatste wedstrijd van het seizoen."

Nu er in de competitie voor Bayern niets meer op het spel staat, zou Guardiola spelers rust kunnen gunnen. Robben wil echter zoveel mogelijk spelen. "Ik voel me fit en wil dit ritme vasthouden dit seizoen. En daarna ook op het WK natuurlijk."

Voor Robben is het zijn derde titel met Bayern en de zevende uit zijn carrière. Eerder werd de 30-jarige international kampioen met PSV, Real Madrid en twee keer met Chelsea.


Robben in actie tijdens de kampioenswedstrijd (PRO SHOTS/Krzysztof Cichomski/Citypress24)

Kevin Spacey speelt Winston Churchill

Kevin Spacey kruipt wederom in de huid van een politicus. De acteur, die in de Netflix-serie House of Cards te zien is als de fictieve politicus Frank Underwood, gaat de rol van Winston Churchill spelen. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De film heet Captain of the Gate en wordt geproduceerd door Sierra/Affinity. De film vertelt het verhaal van hoe de Britse premier Churchill Groot-Brittannië verdedigde tegen Adolf Hitlers Derde Rijk. Het is nog niet duidelijk wie de film gaat regisseren. Ook is nog niet bekend wanneer Captain of the Gate moet verschijnen.

[PD] Bilbao doelpuntloos gelijk tegen Elche

Athletic Bilbao is er niet in geslaagd de uitwedstrijd tegen Elche te winnen. De nummer vier van de Primera División bleef in Estadio Martinez Valero steken op 0-0. Athletic staat stevig op de vierde plaats in Spanje, ruim achter Atlético Madrid, Real Madrid en FC Barcelona. Elche staat veertiende en strijdt tegen degradatie.

Espanyol maakte een sprong naar de achtste plaats in de Primera Division dankzij een 2-1 uitzege op Málaga, dat dertiende staat. Sergio García en Pizzi scoorden voor Espanyol. Pablo Pérez was trefzeker namens de thuisploeg, maar moest in de slotfase met rood van het veld.

Ongeluk Paul Walker door te hard rijden

Paul Walker verongelukte eind vorig jaar in Los Angeles doordat zijn vriend Roger Rodas te hard reed. Een onderzoek naar het ongeluk, waarbij de 40-jarige Walker en Rodas om het leven kwamen, wees uit dat Rodas ruim 140 kilometer per uur reed.

De man verloor vervolgens de macht over het stuur en botste met de Porsche tegen een boom en een lantaarnpaal. Walker en Rodas overleden aan de verwondingen die ze opliepen bij de klap van de botsing en de daaropvolgende brand. Volgens onderzoekers had het ongeluk niets te maken met problemen aan de auto en kwam de botsing puur door onveilig rijden.

'Participatielokroep gemeenten ontgaat burger'

Maar weinig gemeenten sporen inwoners aan zelf de handen uit de mouwen te steken. Dat zeggen de inwoners tenminste zelf, blijkt donderdag uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Die uitkomst staat haaks op de wens van het kabinet om de klassieke verzorgingsstaat om te vormen in een participatiesamenleving, stellen de onderzoekers.

De participatie betreft vooral taken die voorheen door de overheid werden uitgevoerd, zoals onderhoud van het lokale groen, de buurt schoonmaken en het helpen van de politie. Het SCP onderzocht daarbij vijf gemeenten die naar eigen zeggen veel werk maken van het actief inzetten van burgers.

Zo zegt slechts vijf procent van de inwoners van de gemeente Berkelland de afgelopen twee jaar benaderd te zijn om een bijdrage te leveren aan de eigen buurt. In de vier andere onderzochte gemeenten lag dat percentage iets hoger, tot veertien procent in Peel en Maas. Hoewel gemeenten dus graag burgers willen mobiliseren, zelf krijgen inwoners die lokgroep niet mee.

Het aantal Nederlanders, twee op de vijf, dat vrijwilligerswerk doet is de afgelopen decennia dan ook gelijk gebleven, stellen de onderzoekers. Vooral mensen van middelbare leeftijd met hogere inkomens en een hogere opleiding steken de handen uit de mouwen, net als autochtonen en kerkgangers. In vergelijkingen met de vroegmoderne tijd in Nederland en met andere landen zoals Japan, blijkt dat Nederlanders nog weinig actief zijn in eigen buurt.

Ruim negentig procent van de vrijwilligers zegt het werk te doen om andere mensen te helpen, tegenover ruim dertig procent die zegt te handelen vanuit een politieke of geloofsovertuiging. Meer dan de helft van de ondervraagden ziet het doen van vrijwilligerswerk als hun plicht. Ongeveer 75 procent gebruikt vrijwilligerswerk ook voor het opdoen van nieuwe ervaringen en het leren kennen van nieuwe mensen.

Het begrip 'burgerparticipatie' kwam volgens de onderzoekers de afgelopen jaren dan wel vaak voor in de Nederlandse media, maar is desondanks niet nieuw. Koning Willem-Alexander besteedde extra aandacht aan het begrip in de troonrede van vorig jaar, maar hij was daarmee niet de eerste. Toenmalig premier Wim Kok stelde in 1991 ook al dat het enige alternatief voor de niet te handhaven verzorgingsstaat een participatiesamenleving was.

De onderzoekers keken ook naar een tweede vorm van burgerparticipatie, namelijk beleidsbeïnvloedende participatie. Daarbij werd gekeken in welke mate Nederlanders proberen invloed uit te oefenen op het beleid van de gemeente, zoals door te stemmen of lobbyen. Inspraak van burgers is bij de meeste gemeenten allang geen strijdpunt meer, zeggen der onderzoekers, maar vooral een procedure.

Voor het onderzoek werden burgers geïnterviewd, vrijwilligers en niet-vrijwilligers, en ambtenaren van de gemeente. Het onderzoek werd in 2012 en 2013 uitgevoerd.

Laatste reviews en specials
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
©FOK.nl e.a.