Advocaat: "Ajax simpelweg betere ploeg"

Pino112

Ajax en AZ strijden donderdag om een finaleplek in het toernooi om de KNVB Beker. AZ-coach Dick Advocaat vindt de huidige koploper in de Eredivisie de favoriet.

AZ ontvangt Ajax donderdagavond in Alkmaar. In competitieverband waren de Alkmaarders in augustus vorig jaar te sterk voor de ploeg van trainer Frank de Boer. Met toenmalig AZ-coach Gertjan Verbeek op de bank werd Ajax met 3-2 verslagen. Verbeek werd gedurende de eerste helft van het seizoen vervangen door Dick Advocaat.

Advocaat kijkt uit naar de confrontatie met de regerend landskampioen. De Hagenaar ging met AZ, bekerhouder, in februari hard onderuit in de Amsterdam ArenA (4-0). "Wij spelen dan wel thuis, maar Ajax heeft simpelweg een betere ploeg", zei Advocaat op een persconferentie.

De huidige nummer zeven in de Eredivisie heeft geleerd van vorige maand. "Toen zijn we als kinderen weggespeeld. Dat gaat ons niet nog een keer overkomen", aldus de coach van AZ, die met zijn ploeg niet traint op strafschoppen. "We hebben daar niets mee gedaan, omdat je het nemen van strafschoppen niet kunt trainen."

AZ won vorig seizoen de KNVB Beker door in de finale PSV te verslaan. Bij de Eindhovenaren zat toen nog Advocaat op de bank. De ex-bondscoach van onder meer Oranje en Rusland hoopt na zijn vertrek bij PSV deze jaargang met AZ de eindstrijd te halen.

Advocaat heeft ook de geruchten gehoord dat PSV algemeen directeur Toon Gerbrands van AZ naar Eindhoven wil halen. De coach zou een vertrek van Gerbrands betreuren. "Het zou doodzonde zijn als Gerbrands zou vertrekken. Maar iedereen heeft zijn ambities en ik weet niet hoe ver die reiken bij Toon."

Advocaat legt de favorietenrol bij Ajax (PRO SHOTS/Ed van de Pol)