Finnbogason: "Ik krijg minder kansen"

Mexicanobakker

Met nog vijf wedstrijden voor de boeg voert Alfred Finnbogason de topscorerslijst aan. De IJslandse spits staat op 24 treffers. Toch is hij niet geheel tevreden over de afgelopen wedstrijden. Waar hij tijdens de eerste seizoenshelft nog vanuit alle hoeken en standen scoorde, was het de voorbije weken vooral raak van elf meter. Ook afgelopen zaterdag tegen N.E.C. Nijmegen schoot hij raak vanaf de stip.

"Weer een penalty, ja", zo tekende Voetbal International op uit de mond van de trefzekere aanvaller. "Ik maak ook liever een bal vanaf 25 meter, maar strafschoppen moeten er eerst altijd nog in." Alle negen strafschoppen die de IJslander nam troffen doel. "Ik heb er negen gekregen en negen gemaakt, dat is goed. Een penalty nemen is niet zo makkelijk als het lijkt", aldus Finnbogason, die niet geheimzinning doet over zijn strategie. "Soms kijk ik wat de keeper doet en soms kies ik van tevoren een hoek."

Waar hij zijn doelpunten in zijn eerste anderhalf jaar bij Heerenveen ogenschijnlijk moeiteloos opeenstapelde, loopt het sinds de winterstop niet meer zo'n vaart. "Ik krijg minder kansen dan in de eerste seizoenshelft", legt Finnbogason uit. "Misschien dat tegenstanders steeds beter weten hoe wij in de counter gaan lopen. Ik geloof niet dat onze buitenspelers nu bewust meer voor eigen succes gaan."