Terpstra zegeviert na solo in Dwars door Vlaanderen

Boris (borisz)

Niki Terpstra heeft woensdag voor de tweede keer in zijn carrière Dwars door Vlaanderen gewonnen. De Noord-Hollander demarreerde op een kleine dertig kilometer van de meet en bleef in zijn eentje knap overeind. In de straten van Waregem eindigde Tyler Farrar na 201 kilometer als tweede, terwijl de derde plaats voor Borut Bozic was. Terpstra won de Belgische semiklassieker eerder in 2012.

Terpstra voerde in Vlaanderen een grote show op. De coureur van Omega Pharma-Quick-Step greep de Paterberg op zo'n dertig kilometer van de meet aan om te demarreren en sloeg al snel een gaatje van zo'n twintig seconden.

Even later besloot Stijn Devolder de achtervolging op Terpstra in te zetten. Hij kreeg in de vorm van Gert Steegmans, Nicki Sørensen en Alejandro Valverde een aantal grote namen met zich mee. Het viertal naderde Terpstra tot op twaalf seconden, maar verder liet de Nederlander het niet komen.

Terpstra toonde zich de sterkste man in koers. Zelfs toen het groepje achtervolgers werd ingerekend door het peloton en Terpstra het richtpunt werd, gaf hij geen krimp. Solo bereikte de klassiekerspecialist de finish. Op twintig seconden won Farrar de sprint van het achtervolgende peloton.

De 29-jarige Terpstra volgde met zijn zege Oscar Gatto op. Dwars door Vlaanderen geldt als de ouverture van de Vlaamse Wielerweek. Tot volgende week zondag staan ook de E3 Prijs, Gent-Wevelgem, Driedaagse De Panne en de Ronde van Vlaanderen op het programma.