Moeder begreep daad Van der Graaf niet

Redactie

De moeder van Volkert van der G. kon de daad van haar zoon niet plaatsen. Dat schreef ze anderhalf jaar na de moord op Pim Fortuyn aan diens broer Marten. Uit de brief blijkt dat het contact tussen Van der G. en zijn moeder oppervlakkig was, meldt Eenvandaag, dat de brief in handen heeft.

Fortuyn werd op 6 mei 2002 doodgeschoten door Van der G. die nog diezelfde dag werd aangehouden. De brief dateert uit september 2003, niet lang nadat Van der G. definitief tot achttien jaar celstraf was veroordeeld.

De moeder van Van der G. had toen nog altijd niet onder vier ogen gesproken met haar zoon. "Het afgelopen jaar was voor ons een hel", schrijft ze. "Begrijpen doen we de daad nog steeds niet. Mijn eerste reactie was ook vooral ongeloof - zeker als je Volkert kende -, verbijstering, boosheid en verdriet."

Het gezin moet de draad weer oppakken, vervolgt ze. "Ook wij moeten door, en de situatie accepteren zoals ze is, willen we nog deel van leven hebben." Marten Fortuyn had gevraagd of zij hem kon helpen Van der G. te leren kennen. "Ik vrees dat ik dit niet kan. Vijftien jaar geleden is Volkert voorgoed de deur uit gegaan om in Wageningen te gaan studeren."

Wel had ze regelmatig contact met haar zoon, maar dat was altijd kort en nooit diepgaand. De moeder van Van der G. adviseerde Marten Fortuyn zelf contact met hem te zoeken. "Hij is tenslotte zelf verantwoordelijk voor z'n daad en z'n houding."

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) maakte woensdag bekend dat Van der G. op 2 mei onder voorwaarden vrijkomt. Hij moet onder meer een enkelband dragen. Ook moet hij een aantal steden mijden, onder meer die waar familie van Fortuyn woont.