Bijbelfilm Noah ook geweerd in Indonesië

Vincent (vinnypassy)

Regisseur Darren Aronofsky mag Indonesië toevoegen aan de lijst van landen waar zijn nieuwe bijbelfilm Noah niet mag worden vertoond. De filmkeuringsdienst van het dichtstbevolkte moslimland ter wereld vindt de film, over Noach en de zondvloed, in strijd met de islam omdat er een profeet in wordt vertoond. Dat schrijft de Indonesische krant The Jakarta Post dinsdag.

Eerder werd de film met onder anderen Russel Crowe, Anthony Hopkins en Jennifer Connolly verboden in Qatar, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. De verwachting is dat Egypte, Jordanië en Koeweit volgen.

Chand Parwez Servia, directeur van de Indonesische filmmaatschappij PT Kharisma, vindt de beslissing nauwelijks verrassend gezien de parlementsverkiezingen die op 9 april worden gehouden. De film zou op 10 april in de Indonesische bioscopen gaan draaien. In Nederland komt de film nog steeds op die dag uit, ook in 3D.

"Ik denk dat ze gewoon voorzichtig zijn", zei Servia tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. "Niemand zit te wachten op een controverse die tegen ze gebruikt kan worden. En andere moslimlanden hebben al dezelfde beslissing genomen."

De film kreeg al op voorhand stevige kritiek van christelijke groeperingen, die vonden dat de avonturenfilm wel erg afweek van de bijbelvertelling. Toch heeft de film tot nu toe vooral in christelijke landen goed gescoord. Zo werd vrijdag in Mexico op de premièreavond ruim 1,4 miljoen dollar opgehaald. Dat is ongeveer gelijk aan de kaskraker Gravity en de helft meer dan de Bondfilm Skyfall, uit 2012.

Aronofsky kreeg positieve feedback uit eigen land. De dierenrechtenorganisatie Humane Society of the United States lauwerde hem voor Noah omdat in de film geen gebruik wordt gemaakt van echte dieren. "We hopen dat meer filmmakers zullen kiezen voor computeranimaties en mechanische poppen", liet een woordvoerder weten.


Bijbelfilm Noah ook geweerd in Indonesië (Foto: Novum)