Wiebes roept zwartspaarders op zich te melden

Zwartspaarders moeten zich melden bij de Belastingdienst zolang dat nog kan zonder dat zij daarvoor een boete krijgen. Die oproep deed staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. De zogeheten inkeerregeling loopt op 1 juli af.

"Ik zou via deze weg willen zeggen: wees er snel bij, want het is nu of nooit", aldus Wiebes. Zwartspaarders die niet van deze regeling gebruikmaken, kunnen rekenen op een boete. En die is 'niet mals', zei de staatssecretaris.

De tijdelijke inkeerregeling werd vorig jaar verlengd. Wie zich voor juli vrijwillig meldt bij de fiscus hoeft geen boete te betalen. Volgens Wiebes zijn inmiddels zo'n zevenduizend inkeerders 'geklokt'. Hun vermogen bedraagt gemiddeld een half miljoen euro, wat de fiscus per spijtoptant 75 duizend euro oplevert.

Per dag krijgt de Belastingdienst zo'n drie miljoen euro aan aangebrachte belastinginkomsten binnen. Wiebes verwacht dat het bedrag de komende tijd nog verder kan oplopen. De Europese Unie besloot vorige week besloten om een eind te maken aan het bankgeheim.

Voor de PvdA en SP is het na 1 juli gedaan met de inkeerregeling. "Dit is wel de laatste keer wat de PvdA betreft", zei Henk Nijboer (PvdA). Zwartspaarders hebben nu de kans om zich vrijwillig te melden. "Daarna is het over en uit en straffen", aldus de sociaaldemocraat.

Wiebes beaamde dat het daarna 'over en uit' is. "Een inkeerregeling werkt alleen als van te voren vaststaat als die niet verlengd wordt", zei de bewindsman. "Het is mijn ferme voornemen om hem dit keer niet te verlengen."