Obama: 'EU zou meer schaliegas van VS moeten kopen'

Barack Obama wil dat de Europese Unie en de Verenigde Staten zo snel mogelijk afspraken maken die de EU minder afhankelijk maakt van Russisch gas. Dat zei de Amerikaanse president woensdag na een overleg in Brussel. "De VS exporteren nu al evenveel schaliegas als de EU nodig zou hebben", zo liet Obama optekenen.

De EU zou meer schaliegas van de Amerikanen moeten importeren, vindt Obama. Gasafspraken tussen de EU en de VS moeten volgen op het vergaande handelsakkoord dat Washington en Brussel willen sluiten. In dit Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) is het de bedoeling dat verschillende handelsbelemmeringen tussen de VS en de 18 lidstaten van de EU worden weggenomen.

De VS en de EU moeten afspraken maken die voor beide partijen goed zijn, zei Obama. De deal moet ervoor zorgen dat de Europese afhankelijkheid van Rusland sneller afneemt. "Dat gaat niet van de ene op de andere dag, maar we moeten nu in actie komen", aldus de Amerikaanse president.

Obama pleitte er bovendien voor dat Europa op zoek gaat naar andere energiebronnen dan gas. De EU komt wat energiebevoorrading betreft in de problemen als Brussel verdere sancties tegen Rusland afkondigt.