Vleessector vindt koerswijziging niet nodig

Redactie

Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid waarin de vleessector en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit door de mangel worden gehaald doet geen alarmbellen rinkelen in de vleessector. "Nederlands vlees behoort tot het meest veilige van de wereld", schrijft de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) in een reactie.

Volgens de vleessector is de weg van 'verdere kwaliteitsverbetering' al ingeslagen. Wel zou het rapport aanleiding geven om 'waar mogelijk' te versnellen op deze ingeslagen weg. "Voor bedrijven die hierin niet mee kunnen of willen is geen plek meer in de voedingsmiddelenketen."

De COV voert onder meer aan dat de transparantie wordt vergroot door uitwisseling van informatie richting de toezichthouders en via etiketten richting de consument. Door fraude met etiketten is in het verleden echter meerdere keren gebleken dat daar niet altijd op kan worden vertrouwd.

In het rapport benadrukt de onderzoeksraad dat fraude een groot probleem is en dat de toezichthouders zich daar meer op moeten richten. De COV, die daar in haar reactie niet op inging, was niet direct bereikbaar om toe te lichten wat de sector aan fraude denkt te doen.

Wel zegt de vleessector dat hard wordt gewerkt aan het bevorderen van het vertrouwen in voedsel. Zo zijn 'ketensystemen tegen het licht gehouden'. Ook is gekeken naar mogelijkheden om de borging van voedselkwaliteit verder te versterken.

Inspecteur-generaal van de NVWA Harry Paul stelde vorige week in het Financieele Dagblad dat vleesproducenten met een gebrek aan ethisch besef kampen. "De grens opzoeken en zorgen dat je niet gepakt wordt, wijst op normvervaging."

Het interview kwam Paul op forse kritiek van de COV te staan. Die stelde dat het niet zo kan zijn dat de NVWA maat gaat nemen aan de hand van 'incidenten'. Het is de vraag of het inderdaad om incidenten gaat. De onderzoeksraad stelt dat tijdens het onderzoek 'talrijke tekortkomingen' zijn gesignaleerd.