Kamer wil spoeddebat over kindermishandeling

Redactie

Alle partijen in de Tweede Kamer, behalve de PVV, willen een spoeddebat met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over de aanpak van kindermishandeling. Dat heeft PvdA-Kamerlid Loes Ypma woensdagavond gezegd in Dit is de Dag op Radio 1.

Aanleiding is een uitzending van het televisieprogramma Dit is de Dag waarin woensdagavond wordt gesteld dat daders van kindermishandeling bijna altijd vrijuit gaan. In Nederland worden jaarlijks 119 duizend kinderen mishandeld, maar uiteindelijk komen er maar zo'n tweehonderd zaken voor de rechter.

Het aantal aangiftes is volgens het programma de afgelopen drie jaar nagenoeg gelijkgebleven, terwijl de overheid al jaren inzet op een hardere aanpak van de daders en met publiekscampagnes oproept aangifte te doen.

Ypma wil dat Opstelten een onderzoek gaat doen naar de falende aanpak van kindermishandeling. "Kindermishandeling laat levenslange littekens achter. Het Openbaar Ministerie heeft in 2010 daarom gezegd dat het aantal aangiftes omhoog moet en dat er meer daders vervolgd moeten worden. Dat gebeurt dus niet."