Teeven bekijkt inkoop juridische expertise

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) bekijkt de mogelijkheid voor het Juridisch Loket om expertise van buiten in te kopen. Deze hulp van bijvoorbeeld advocaten en verzekeraars kan ervoor zorgen dat minder zaken aan een rechter worden voorgelegd. Dat heeft de bewindsman woensdag toegezegd tijdens een debat over de bezuiniging op de gefinancierde rechtshulp.

Het Juridisch Loket is een door de overheid gesteunde organisatie, die iedereen met een juridische vraag gratis helpt. De adviseurs moeten er in de bezuinigingsplannen van Teeven voor zorgen dat er minder zaken bij de rechtbank komen, omdat die laatste optie te veel geld kost. Het kabinet wil dat er meer gebruik wordt gemaakt van bemiddeling of geschillencommissies. Door expertise in te kopen zouden de loketten ook ingewikkeldere zaken kunnen oplossen zonder dat er een rechter of dure advocaat aan te pas komt. Of Teeven hiervoor genoeg geld heeft, is echter onduidelijk.

De bewindsman wil tot en met 2018 in totaal 85 miljoen euro bezuinigen op de gefinancierde rechtshulp. De oppositie in de Tweede Kamer maakt zich echter grote zorgen over deze bezuinigingen, bleek tijdens het debat. De vrees is dat mensen met weinig geld straks moeilijker naar de rechter kunnen stappen om een geschil op te lossen.

Ook de Eerste Kamer heeft de staatssecretaris eind vorig jaar gevraagd om zijn plannen te heroverwegen. "Deze plannen leiden tot een tweedeling in het recht. Mensen met een dikke portemonnee kunnen naar de rechter, mensen met een laag inkomen hebben grote problemen", zei Tweede Kamerlid Jan de Wit (SP) woensdag. "Dat noem ik klassenjustitie."

Teeven garandeerde dat iedereen kan rekenen op de hulp van een advocaat als dat écht nodig is. "De toegang tot recht moet gewaarborgd blijven. Maar dat is niet hetzelfde als de toegang van iedereen betalen", aldus de staatssecretaris.

Coalitiepartijen PvdA en VVD zijn tevreden met de plannen, nadat zij vorig jaar nog hadden aangedrongen op een verzachting van enkele maatregelen. De PvdA hamert erop dat bezuinigen niet automatisch een verslechtering van de rechtsbijstand betekenen. De VVD benadrukt er nog altijd ruim vierhonderd miljoen overblijft voor juridische hulp.

In maart zijn er proeven gestart om de rechtshulp goedkoper te maken en verbeteren. Zo wordt gekeken naar oplossingen zonder gebruik te maken van advocaten en wat mensen zelf kunnen doen. Teeven wil de Kamer na de zomer inlichten over het verloop van de proeven.