Kolonel kan functie bij het leger vergeten

Harry

Kolonel Richard van Harskamp kan niet bij het leger aan de slag. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert hoeft hem de hiervoor benodigde Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) niet terug te geven. Dat heeft de bestuursrechter in Breda woensdag bepaald in een beroepsprocedure die door Van Harskamp was aangespannen.

De voormalig bevelhebber van de Nederlandse troepen in het Afghaanse Uruzgan raakte in 2012 zijn VGB kwijt, omdat hij in 2011 twee keer werd veroordeeld voor het mishandelen van onder andere zijn vriendin. De rechter oordeelde woensdag dat de minister 'voorafgaand aan dit besluit zorgvuldig onderzoek heeft gedaan'.

Een VGB is een verklaring die wordt afgegeven aan mensen die in aanmerking komen voor een vertrouwensfunctie. Van Harskamp vervulde sinds april 2011 zo'n functie bij het Commando Landstrijdkrachten. Hij moest daarvoor meewerken aan een veiligheidsonderzoek van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

De kolonel vocht het intrekken van de verklaring aan, omdat hij zonder niet meer in het leger mocht functioneren. Volgens de rechter is dat 'nu juist ook de bedoeling van veiligheidsonderzoeken'.

De rechter oordeelde verder dat het 'beroepsmatig goed functioneren niet van doorslaggevend belang is' om de militair zijn verklaring terug te geven. "Ook is de periode na de delicten nog te kort om vast te kunnen stellen of Van Harskamp voldoende gerehabiliteerd en geresocialiseerd is."