FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 22 maart 2014

[Serie A] AS Roma zet Chievo al voor rust opzij

AS Roma heeft de uitwedstrijd bij Chievo Verona zaterdag met 2-0 gewonnen. Gervinho opende de score in de zeventiende minuut, kort voor rust zorgde Mattia Destro voor de beslissing. De Romeinen staan stevig op de tweede plaats en zijn zo goed als zeker van Champions League-voetbal volgend seizoen. Chievo is de nummer zestien.

Ciro Immobile was de gevierde man bij Torino. Met een hattrick vloerde de aanvaller eigenhandig Livorno: 3-1. Hij is met zestien treffers nu ook de topscorer in de Serie A. Torino bezet de negende plaats, Livorno staat zeventiende en verkeert net als Chievo in degradatiegevaar. Beide teams staan slechts een punt boven de rode streep.

Minister Cyprus overlijdt na hersenbloeding

De minister van defensie van Cyprus, Tasos Mitsopoulos, is zaterdag aan een hersenbloeding overleden. Dat heeft het ziekenhuis waar de minister vrijdag naartoe werd gebracht gemeld.

De 48-jarige Mitsopoulos werd vrijdag bewusteloos aangetroffen in zijn kantoor. Hij zat van 2006 tot 2013 in het parlement, waarna hij minister van communicatie werd. Vorige week kreeg hij na een herschikking van het kabinet het defensiedepartement onder zijn hoede.

Moordverdachte zaak-Wiels naar Nederland vervoerd

De verdachte in de zaak van de moord op Helmin Wiels is vrijdagmiddag naar Nederland overgebracht. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Willemstad. Elvis K., ook wel bekend als 'Monster', wordt door justitie gezien als de schutter die de populaire politicus op 5 mei 2013 neerschoot op het strand bij Willemstad.

Reden voor de overplaatsing van Elvis K. is zijn eigen veiligheid. Tot nu beriep hij zich op zijn zwijgrecht, maar een aantal dagen geleden heeft hij een verklaring afgelegd. Er zijn volgens het Openbaar Ministerie geen signalen dat zijn veiligheid in het geding is, maar gezien de dood van een andere verdachte vorig jaar neemt het OM geen risico.

Naast Elvis K. zitten nog drie verdachten vast op Curaçao. Of zij ook gevaar lopen, wil het OM niet zeggen. Ze verblijven op wisseldne plekken .

De Curaçaose minister van justitie meldde donderdag op een persconferentie dat het OM weet wie de opdrachtgever is van de moord op Wiels, maar dat het bewijs nog niet rond is. Of deze uitspraak verband houdt met de verklaring en overplaatsing van Elvis K. wil het OM niet zeggen.

K. is tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak 'Magnus', zoals de moord op Helmin Wiels wordt genoemd, wel aanwezig. Die vindt plaats op 21, 22 en 23 mei.

'Waardig' bezoek Chinese president aan Amsterdam

Het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Amsterdam is zaterdag rustig, waardig en ongestoord verlopen. Diverse organisaties protesteerden rond het Koninklijk Paleis op de Dam, maar daarbij ontstonden geen incidenten. Dat meldt de politie zaterdagavond.

De Chinese president en zijn echtgenote Peng Liyuan landden rond het middaguur op Schiphol voor het staatsbezoek aan Nederland. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvingen hen op de luchthaven en rond 16.30 uur op het Koninklijk Paleis, waar het Chinese staatshoofd na het staatsbanket omstreeks 21.45 uur weer vertrok.

Chinese beveiligers zetten 's middags een groot scherm neer op de Dam om te voorkomen dat de president de demonstranten zag. De betogers hadden spandoeken bij zich en riepen de Chinese president op de dialoog aan te gaan met mensenrechtenactivisten en de Dalai Lama. Ook de kwestie Tibet was terug te zien op de spandoeken. Er waren overigens ook pro-Chinese uitingen.

Het staatsbezoek moet de goede banden tussen Nederland en China bevestigen. Met de president reist een groot aantal ministers en een uitgebreide handelsdelegatie mee.

Zondag ontvangt premier Mark Rutte (VVD) de Chinese president op het Catshuis. Deze ontmoeting staat in het teken van de samenwerking tussen beide landen op economisch, politiek en cultureel gebied. Daarna woont president Xi het Sino-Dutch Economic Forum in Noordwijk bij. Koning Willem-Alexander opent het forum, waar ruim tweehonderd Chinese bedrijven en eenzelfde aantal vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven elkaar ontmoeten.

Na het forum vertrekken Willem-Alexander en Máxima, de Chinese president en zijn echtgenote naar Kasteel Keukenhof. Daar krijgt het gezelschap een presentatie over de technologie in de Nederlandse agrarische en voedingssector. Vervolgens doopt de vrouw van de president een speciale tulp.

Xi wordt maandagochtend ontvangen in het gebouw van de Eerste Kamer door senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol en Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. President Xi neemt vanaf maandag deel aan de nucleaire top in Den Haag.

Cupfighter Lokeren verslaat Zulte in bekerfinale

Lokeren heeft zaterdag beslag gelegd op de Belgische beker. In de finale in het Koning Boudewijnstadion in Brussel was de ploeg met 1-0 te sterk voor Zulte Waregem. Alexander Scholz was de matchwinner. De Deense verdediger kopte in de 57e minuut raak uit een hoekschop.

Voor Lokeren is het het tweede bekersucces in drie jaar. In 2012 werd Kortrijk verslagen in de eindstrijd. Bij Zulte deed voormalig Sparta- en Roda JC-verdediger Davy de Fauw de hele wedstrijd mee. Verder had onder anderen Thorgan Hazard, het broertje van Chelsea-speler Eden, een basisplaats.

Overigens speelden Lokeren en Zulte met de ballen die vorig seizoen ook in de finale werden gebruikt. Dieven stalen woensdagnacht de wedstrijdballen van dit jaar.

Uitslag PSV - Roda JC

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen PSV en Roda JC. De thuisploeg won met 3-1. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.


Overtreding van Roda JC-speler Henk Dijkhuizen op PSV-speler Memphis Depay. (PRO SHOTS / Joep Leenen)

PSV

3 - 1

Roda JC

 14' Locadia
 63' Ruiz
 75' Bruma
   41' Paulissen 
 
 Gele kaart: Locadia (PSV)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 32.700
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Brenet
Park
Schaars (Maher/69)
Hiljemark
Ruiz
Locadia
Depay (Narsingh/89)
  Kurto
Dijkhuizen
Luijckx
Ramos
v. Peppen
Hupperts (Hocher/79)
Sutchuin Djoum
Paulissen (Demouge/76)
Kali (Bonevacia/81)
Fledderus
Donald

Serena Williams met moeite naar vierde ronde Miami

Serena Williams heeft zaterdag haar handen vol gehad aan Caroline Garcia uit Frankrijk. De als eerste geplaatste Amerikaanse tennisster bereikte uiteindelijk wel de vierde ronde van het WTA-toernooi in Miami: 6-4, 4-6 en 6-4. De wedstrijd duurde ruim tweeënhalf uur en lag ook nog enige tijd stil vanwege regen.

Voor Flavia Pennetta viel in de derde ronde het doek. De Italiaanse (20) die vorige week de titel in Indian Wells voor zich opeiste bleek niet opgewassen tegen Ana Ivanovic. De als twaalfde geplaatste Servische won met 6-4 en 6-3.

Ook Pennetta's landgenote Sara Errani sneuvelde. De nummer negen van de plaatsingslijst ging ten onder tegen Jelena Makarova (23) uit Rusland: 3-6, 6-2 en 4-6. Angelique Kerber (5) uit Duitsland was veel te sterk voor de Bulgaarse Tsvetana Pironkova: 6-0 en 6-2.

Uitslag sc Heerenveen - N.E.C. Nijmegen

Om 19.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen sc Heerenveen en N.E.C. Nijmegen. Door een doelpunt in de blessuretijd voorkwamen de bezoekers een nederlaag, het werd 2-2. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.


NEC Nijmegen-speler Soren Rieks juicht na de 2-2. (PRO SHOTS / Ronald Bonestroo)

sc Heerenveen

2 - 2

N.E.C. Nijmegen

 40' Basacikoglu
 45+1' Finnbogason(pen)
   78' Higdon 
 90+1' Rieks 
 
 Gele kaart: De Roon, (sc Heerenveen), Leiwakabessy, (N.E.C. Nijmegen)
 Rode kaart: , v. Eijden (87/2xg) (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: ?
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Marzo
Otigba
Kruiswijk
Raitala
De Roon
Ziyech
v.d. berg
v. la Parra (Sinkgraven/62)
Finnbogason
Basacikoglu (Slagveer/86)
  Gentenaar
Vermijl
v. Eijden
Nielsen
Leiwakabessy
koolwijk
Rieks
Conboy
Hemlein (Jahanbakhsh/46)
Higdon
Jantscher (Gravenberch/46)

Punt achter relatie Badr Hari en Estelle Cruijff

Badr Hari en Estelle Cruijff hebben besloten hun relatie te beëindigen. Dat liet het stel zaterdag weten in een verklaring aan Shownieuws.

Omdat de 29-jarige vechtsporter sinds oktober in Marokko woont en Cruijff en haar kinderen in Nederland rees de vraag of de relatie nog wel kon werken. Daarvoor ziet het stel te weinig perspectief, is de conclusie over deze 'bewust ingebouwde periode van afstand'.

Ook de strafzaak tegen de kickbokser, die in februari tot een jaar cel werd veroordeeld voor geweld in het uitgaansleven, de 'extreme media'-aandacht voor hun relatie, en Estelles echtscheiding van Ruud Gullit spelen een rol in het besluit. Hierdoor werd het voor hen 'steeds moeilijker de tijd en aandacht aan elkaar te schenken'.

Na eerdere berichten dat de twee uit elkaar waren werden ze in december samen gezien in Marrakech. Toen was onduidelijk wat de status van hun verhouding was, maar nu blijkt dat ze bewust afstand van elkaar hebben genomen om over hun relatie na te denken en erover te praten.

Badr en Estelle, die sinds juni 2012 een koppel vormden, vragen de media geen vragen te stellen over de beëindiging van hun relatie.

[PL] Manchester United wint na schitterende goal Rooney

Manchester United heeft zaterdag zonder de geblesseerde Robin van Persie een zege op West Ham United geboekt. De ploeg van coach David Moyes won dankzij twee doelpunten van Wayne Rooney met 2-0. De eerste treffer van de Engelse aanvaller was van grote klasse. Hij haalde na zeven minuten net voorbij de middenlijn uit en verraste daarmee doelman Adrián.

Rooney sloeg na ruim een halfuur nogmaals toe, al kwam daar wat geluk bij kijken. West Ham-speler Kevin Noble probeerde een voorzet van Ashley Young weg te werken, maar vond Rooney op zijn weg.

Bij Manchester United, dat Van Persie minimaal vier weken moet missen vanwege een knieblessure, speelde Alexander Büttner de hele wedstrijd mee. Voor de linksback was het pas zijn vierde competitieoptreden dit seizoen. De titelhouder blijft zevende in de Premier League. Dinsdag komt stadgenoot Manchester City op bezoek op Old Trafford.

VVD wil geen PVV

De VVD, die in de vorige coalitie nog 'enthousiast' samenwerkte met de PVV, vindt dat met de partij van Geert Wilders steeds minder valt te bespreken. "De deur zat al dicht en is nu nog dichter komen te zitten", zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra over de persconferentie van Wilders, waarin hij geen afstand nam van zijn uitspraak dat hij gaat regelen dat er minder criminele Marokkanen in Nederland komen.

"Met een partij met dergelijke opvattingen gaan wij dus niet samenwerken", herhaalt Zijlstra het standpunt van premier Mark Rutte (VVD) in een verklaring. Zijlstra noemde Wilders' woorden eerder 'misselijkmakend'.

Zijlstra constateert dat Wilders geen stap terug heeft gedaan, maar onderstreept dat hij blijft bij wat hij gezegd heeft. "Daarbij geeft hij de hele wereld de schuld, de media voorop. Hij haalt er nu die zogenaamde drieslag over Marokkanen bij: migratie beperken, remigratie bevorderen en het uitzetten van criminelen. Maar dat was niet wat hij deze week in dat café stond te brullen." Mekkert Zijlstra, die doet alsof hij de eerdere berichten van vóór die dag waarin Wilders al aangaf dat het om die drie punten ging nooit gehoord heeft. 

Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) stelt vast dat Wilders geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn, in hun ogen uiteraard 'discriminerende, opruiende en haatzaaiende' uitspraken. De organisatie noemt Wilders' door het SMN gedoopte 'verschuiving' van 'minder Marokkanen naar 'minder criminele Marokkanen' een 'bliksemafleider'. Hierbij vergeten ze dat al vóór de bewuste avond Wilders zich duidelijk had uitgelaten over het feit dat het om criminele Marokkanen ging. Iets dat Wilders al jaren verkondigt en waarvan hij nooit is afgeweken.

Ook het SMN ziet Wilders met een beschuldigende vinger naar de media en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wijzen. Het samenwerkingsverband vindt dat Wilders heeft gefaald door geen excuses aan te bieden en roept Nederlanders van Marokkaanse komaf door te gaan met het doen van aangifte tegen de PVV-leider.

Wilders haalt uit naar Opstelten

PVV-leider Geert Wilders heeft zaterdag hard uitgehaald naar minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD). Opstelten heeft volgens Wilders de rechtsstaat 'met voeten getreden', zei Wilders zaterdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer. "Ik ben daar heel boos over."

Opstelten zei vrijdag dat hij de uitspraken van Wilders over 'minder Marokkanen' walgelijk vindt, zei Wilders. "Opstelten is de baas van het Openbaar Ministerie. Opstelten is de baas van de officieren van justitie die op dit moment beoordelen of aangiftes tegen mij moeten leiden tot vervolging. Hoe kan het OM nog in alle objectiviteit bepalen of ik vervolgd moet worden als hun hoogste baas mij eigenlijk al schuldig heeft verklaard", zei Wilders.

Wilders denkt dat het hierdoor niet tot een proces komt. "Ik denk dat de minister van Justitie ervoor heeft gezorgd dat iedere vervolging bij voorbaat kansloos is omdat hij zich ermee heeft bemoeid." De PVV-leider beklemtoonde dat wat hem betreft zijn uitspraak binnen grenzen van de wet vallen. "Ik kan me niet voorstellen dat het OM tot vervolging overgaat."

De PVV-leider neemt het Opstelten bovendien kwalijk dat hij zich niet heeft verzet tegen de voorgedrukte aangifteformulieren. De NOS meldde vrijdag dat de politie een standaardformulier heeft liggen voor mensen die aangifte willen doen tegen Wilders. Dat moet de werkdruk voor agenten verminderen.

Volgens Wilders mag dat helemaal niet. "Iedere jurist kan vertellen dat dit totaal not done is. Mensen moeten zelf hun aangifte opgeven."

Opstelten laat via zijn woordvoerder weten dat het strafrechtelijk oordeel een zaak van het Openbaar Ministerie is. De zegsman verwijst naar de woorden van vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA), die de kwestie vrijdag namens het kabinet al 'een triest hoofdstuk in de politieke geschiedenis' noemde.

Asscher benadrukte dat de afhandeling van de aangiften tegen Wilders een zaak van het Openbaar Ministerie is. "Asschers woorden waren glashelder", zegt Opsteltens woordvoerder zaterdagavond. "De politiek heeft een oordeel geveld, het strafrechtelijk oordeel is aan het OM en de rechter. Die zijn volstrekt onafhankelijk. Zo is dat in ons land geregeld."

Meeste PVV-kiezers lopen niet weg

Hoewel ruim een kwart van de PVV-stemmers vindt dat Geert Wilders eigenlijk te ver is gegaan, heeft 85 procent nog vertrouwen in de partijleider. Dat meldt Eenvandaag zaterdag op basis van een peiling onder 12.051 leden van het opiniepanel van het tv-programma.

Ruim zeven op de tien PVV-kiezers vinden dat de uitspraak van Wilders dat hij gaat regelen dat er minder Marokkanen in Nederland zijn door de beugel kan. De peiling werd zaterdag gehouden, nadat vrijdag diverse partijleden hadden aangegeven de partij te verlaten. Onder hen Kamerleden, leden van Provinciale Staten en de fractievoorzitter in het Europees Parlement. Ook een lid van de gemeenteraad van Den Haag stapte uit de partij. Ook in Almere heerst onvrede.

Van de kiezers die in 2012 niet op de PVV stemden en dat nu wel zouden doen bij landelijke verkiezingen, is de actie van Wilders minder goed gevallen. 62 procent vindt dat hij niet te ver is gegaan, maar 36 procent de uitlatingen van Wilders niet kunnen. Van de potentiële kiezers geeft 26 procent op dit moment aan geen vertrouwen meer in Wilders te hebben.

Uitslag FC Groningen - Vitesse

Vitesse heeft in de strijd om de tweede plaats in de eredivisie kostbare punten verspeeld. Een gedreven FC Groningen won thuis met 3-1 van de Arnhemmers en boekte zo zijn eerste overwinning in vijf wedstrijden.


Richairo Zivkovic omspeelt doelman Piet Velthuizen (PRO SHOTS/Jan Kanning)

FC Groningen

3 - 1

Vitesse

 10' Zivkovic
 56' v.d.Velden
 63' Chery
   39' Atsu 
 
 Gele kaart: v.d.Velden (FC Groningen), Kashia, Leerdam (Vitesse)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 19787
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Hateboer
Botteghin
Kappelhof
Burnet
Kieftenbeld
Chery
Lindgren
v.d.Velden (Kirm/71)
Zivkovic (Zeefuik/85)
Kostic (Hagenauw/90 1)
  Velthuizen
v.d.Struijk (Leerdam/31)
Kashia
Vejinovic
Achenteh
Labyad (Traoré/72)
Pröpper
Kazaishvili
Atsu
Havenaar (Djurdjevic/72)
Piazón

Tuitert neemt nogmaals afscheid in Thialf

Mark Tuitert heeft zaterdag bij het WK allround definitief afscheid genomen als schaatser. De winnaar van de 1,500 meter bij de Olympische Spelen van 2010 schaatste na afloop van het programma een ereronde en bedankte zijn oud-trainers en voormalige ploeggenoten.

Vorig weekeinde schaatste Tuitert bij de wereldbekerfinale zijn laatste wedstrijd. Toen nam hij al afscheid. In een uitverkocht Thialf mocht hij dat zaterdag nog eens doen.

Tuitert neemt nogmaals afscheid in Thialf
Tuitert neemt nogmaals afscheid in Thialf (Foto: ANP)

Kerk in de hens gezet te Eindhoven

Een 57-jarige Eindhovenaar heeft een poging gedaan om het huis van God in een hel te veranderen. Binnen de Sint Catharinakerk, gelegen in de plaats die voor kort bekend stond onder de naam Lampegat, stak de man de stoelen in de fik.

De reden waarom de vandaal de Beeldenstorm nog een keertje dunnetjes wilde overdoen is niet bekendgemaakt. De brandstichter zit vast op het politiebureau en zijn aansteker is hem afgenomen.

De beheerder van het kerkgebouw was in staat het brandje zelf te blussen. Het geplande concert van vanavond is afgelast, maar morgen slaat de kerk traditiegetrouw de zondagsrust in de wind en is dan gewoon open.

God zelf heeft nog niet gereageerd op het incident.

Milky Chance met hoofd nog niet bij tweede plaat

Zanger Clemens Rehbein heeft nog geen flauw idee hoe het volgende album van zijn band Milky Chance eruit gaat zien. "Ik weet echt niet hoe het gaat klinken. We zijn nog helemaal niet bezig met een nieuwe plaat", zegt de zanger van het Duitse duo, dat afgelopen week optrad in de Melkweg en in de zomer op Lowlands te vinden is, tegen Novum Nieuws.

Wanneer de tweede cd verschijnt, is ook nog niet duidelijk. "We hebben wel al nieuwe liedjes, die we ook spelen bij optredens. Ik denk dat er eind volgend jaar misschien een nieuw album komt. Maar in de tussentijd willen we even uitrusten en van onze vrije tijd genieten."

Milky Chance staat momenteel hoog in de Europese hitlijsten met het nummer Stolen Dance. "Het voelt goed", zegt Rehbein over het succes van hem en zijn maatje Philipp Dausch. "We krijgen de mogelijkheid om te reizen en overal onze muziek te laten horen. Dat is fantastisch."

Rehbein en Dausch kennen elkaar al jaren en zaten eerder met nog drie anderen in een band. Na de middelbare school viel die formatie uit elkaar en besloten Rehbein en Dausch met z'n tweetjes verder te gaan. "Milky Chance is pas anderhalf jaar oud, maar ik ben wel altijd bezig geweest met het schrijven van nummers en het maken van muziek", aldus Rehbein.

Toen hij en Dausch klaar waren met school zetten ze een paar nummers op YouTube en die werden snel opgepikt. Milky Chance besloot zelf een label op te richten voor debuutalbum Sadneccesary, dat in oktober verscheen. "Op die manier konden we tenminste alles op onze eigen manier doen."


Milky Chance - Stolen Dance

GVB adviseert geen tram te pakken

Het openbaar vervoer in het centrum van Amsterdam kan zaterdagmiddag en -avond wegens grote drukte niet volgens de dienstregeling rijden. Het GVB adviseert mensen het ov te mijden. Alle tramlijnen hebben te maken met grote vertragingen en uitval, meldde het Amsterdamse vervoerbedrijf rond 16.45 uur. De situatie zou om 21.00 uur weer genormaliseerd zijn.

Op meerdere plekken in de stad is het erg druk, vanwege de drukbezochte demonstratie tegen racisme en het staatsbezoek van de Chinese president. Daardoor worden diverse plaatsen afgesloten, waar alle trams last van hebben. De politie laat via Twitter weten dat de voorbereidingen voor het staatsbezoek en het winkelend publiek zorgen voor grote drukte op Dam, de Kalverstraat en de Nieuwendijk.

De Chinese president Xi Jinping en zijn echtgenote landden zaterdag rond het middaguur op Schiphol. Ze werden ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Later zaterdag volgt een audiëntie op het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

Wenger steekt hand in eigen boezem

Arsenal-trainer Arsène Wenger laat er na de blamerende nederlaag tegen Chelsea geen twijfel over bestaan: het is zijn schuld. Chelsea was in de Londense derby met 6-0 te sterk voor Arsenal. Een mokerslag voor laatstgenoemde club, die hoopte met een overwinning juist een nieuwe stap richting de landstitel te maken. The Gunners maken nu een flinke pas op de plaats, ook omdat concurrenten Liverpool en Manchester City wél drie punten pakten.

"Deze nederlaag is mijn fout. Ik neem de volledige verantwoordelijkheid op me", zegt Wenger na afloop tegen BBC. De oefenmeester weigerde na afloop op te draven voor het gebruikelijke persmomentje. "Volgens mij is het nutteloos om nu nog eens op te rakelen wat er allemaal fout ging. We hebben er niets van gebakken vandaag."

"Het is nu afwachten hoe de ploeg reageert als wwe dinsdag tegen Swansea City spelen. Het is zaak om al die fouten van vandaag dan allang al te zijn vergeten. Alleen dan kan je het achter je laten en goed resultaat boeken", aldus Wenger.

De Franse coach spreekt van een van de zwartste dagen in zijn carrière. "Natuurlijk. Na twintig minuten weet je al dat het klaar is en dan heb je nog een lange lijdensweg te gaan. Je bent je niet de hele week aan het voorbereiden om zo hard op je plaat te gaan."

Chelsea stond in eigen huis al na zeventien minuten op een 3-0 voorsprong tegen Arsenal. Samuel Eto'o, Andre Schurrle en Eden Hazard (strafschop) waren verantwoordelijk voor het eerste drietal treffers.

Aan de goal van Hazard ging een rode kaart van Arsenal-speler Kieran Gibbs vooraf. Chelsea buitte de man-meer-situatie uit door twee doelpunten van Oscar en één van invaller Mohamed Salah.

[pic] 39 verschrikkelijke tattoos

Tattoos kunnen een prachtige versiering zijn en daarvan zijn vele voorbeelden te vinden (die we in een later item nog eens voorbij laten komen), maar als je besluit je tattoo bij Harrie op de hoek te laten doen die voor een tientje wel even een tattoo zet dan kan het zomaar zijn dat je bedrogen uit komt.

Les 1 bij tattoos; ga naar een goeie artiest en reken erop dat het niet goedkoop gaat zijn!

In dit item een berg tattoos waarvan je soms zeker weet dat het gruwelijk is misgegaan, maar bijna altijd zeker weet dat de eigenaar spijt heeft als haren op zijn hoofd.

Klik hier of op de foto voor de hele serie

Wüst: "Jammer dat baanrecord niet is gelukt"

Op de eerste dag van het WK allround nam Ireen Wüst een voorschot op de titel. De Brabantse schaatsster won de 500 en 3.000 meter.

"Ik had mijn zinnen op een baanrecord op de 3.000 meter gezet. Het is wel jammer dat dat niet is gelukt.” Ze bleef daar 15 honderdsten boven.

Morgen heeft Wüst meer dan vijf seconden voorsprong op de Russin Joelija Skokova. "Het gaat wel lekker zo. Ik ben olympisch kampioen op deze afstand, dus ik wilde de mensen graag wat laten zien.”

Speel nu de Anno Online beta!

Al eerder gaven we aan dat Ubisoft en Blue Byte in Nederland in open-beta ging. Nu mogen in samenwerking met hun 315 codes weggeven voor deze volledig Nederlandse beta! Pak hem snel voordat het te laat is!

Om je een handje te helpen krijg je het volgende zodat je meteen aan de slag kan!

  • 500 ongesneden robijnen
  • Starter Pakket (400 Hout, 40k Munten, 4 Salades, 1 ijzeren standbeeld)


Spelers van de Nederlandse versie van Anno Online krijgen toegang tot de onlangs verder uitgebreide selectie van monumentale gebouwen die in het spel beschikbaar is. Zodra spelers via een verhaalgerelateerde reeks opdrachten een bibliotheekmonument hebben gebouwd, kunnen ze kennispunten verzamelen die nodig zijn om alle andere monumenten vrij te spelen in het vernieuwde Anno Online-technologieschema. Laat in de reacties even weten hoe je de game vindt!

Anno Online is te spelen via de website anno-online.com.

Verweij wil voorsprong op schaatsmijl uitbreiden

Na de eerste dag van het WK allround gaat Koen Verweij aan de leiding. De schaatser van TVM heeft een voorsprong van 0,81 seconden op zijn landgenoot Jan Blokhuijsen.

"Ik hoop zondag de voorsprong op de 1500 meter verder uit te breiden”, zo liet Verweij vanmiddag weten. "Als dat lukt, dan kunnen we de 10 kilometer anders in dan tijdens het EK in Hamar.”

Tijdens dat EK reed Verweij een matige 5.000 meter. Hierdoor ging Blokhuijsen na de eerste dag aan de leiding en had hij na de 10 kilometer net genoeg over voor de Europese titel.

Vrouw per ongeluk gecremeerd

De afspraak was dat ze zou worden bijgezet in het familiegraf, maar dat is helaas niet helemaal gelukt. In plaats daarvan is een overleden bejaarde vrouw uit Brussel gecremeerd. Nabestaanden van de vrouw zijn furieus en hebben de begrafenisondernemer aangeklaagd.

De vrouw was na haar overlijden naar het mortuarium gebracht, in het rusthuis waar zij de laatste dagen van haar leven sleet. De familie had eerder al laten weten dat het de bedoeling zou zijn dat de overledene in het familiegraf zou worden bijgezet, maar toen men een kijkje kwam nemen in het mortuarium, bleek het lichaam verdwenen te zijn.

De verantwoordelijke begrafenisondernemer had van een andere familie opdracht gekregen tot crematie van een overleden familielid en heeft klaarblijkelijk het lichaam omgewisseld. Het is niet helemaal duidelijk hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Ook PVV Groningen heeft ruggengraat

De drie leden van de Statenfractie van de PVV in Groningen blijven vierkant achter Geert Wilders staan. Dat hebben zij zaterdag laten weten in een gezamenlijke boodschap via Twitter. "PVV was, is en zal PVV blijven! PVV Groningen blijft Geert Wilders steunen", zo meldden fractievoorzitter Ton van Kesteren en de Statenleden Dennis Ram en Matthijs Jansen.

De PVV in Drenthe (4 zetels) heeft nog geen standpunt bepaald. De fractie komt dinsdag bijeen om zich te beraden over de uitspraken van Wilders. Twee van de drie Friese Statenleden hebben zaterdag besloten om de PVV de rug toe te keren. Zij weigeren, net als veel media, politici en anderen, de nuance die Wilders meerdere malen gaf te accepteren en overstemmen die vooral met Godwins als zeer misplaatste Hitlervergelijkingen en andere uitingen die jaren geleden al uiteindelijk aan Pim Fortuyn het leven kostte.

De hetze ontstond toen mensen merkten dat Wilders zijn woorden niet eerst op een weegschaal legde en uitging van het verstand van de mensen zelf. Hij vroeg of mensen meer of minder Marokkanen wilde. Eerder, en later, nuanceerde hij de uitspraak al. Hij doelt op minder instroom van Marokkaanse en andere immigranten uit niet-Westerse culturen, het stimuleren van vrijwillige remigratie en het terugsturen van criminele Marokkanen met een dubbel paspoort.

Veel mensen bleken de nuance compleet naast zich neer te leggen en Wilders vogelvrij te verklaren. Inmiddels wordt hij harder gedemoniseerd dan Fortuyn en de vraag is hoe hard links deze keer huilt als het te laat is.

Wilders nuanceerde vandaag wederom zijn uitspraken, maar de media, politiek en een groot deel van de bevolking heeft al voor hem besloten wat hij zou bedoelen. Raadsleden en Kamerleden stapten uit de PVV uit angst om ook geschoffeerd te worden.

De PvdA zette zich compleet voor lul door te verklaren nooit meer in te stemmen met een door de PVV ingediende motie, ongeacht de inhoud daarvan. Hiermee ondermijnt zij de democratie in Nederland.

Dit item is gepost door Danny. Sorry aan mijn collega's dat het er niet boven stond. Vergeten te selecteren en wijzigen kan niet meer.

Kreder derde in Classic Loire Atlantique

Wielrenner Wesley Kreder is zaterdag als derde geëindigd in de Classic Loire Atlantique. De Nederlander van Wanty-Groupe Gobert moest alleen de Fransman Alexis Gougeard (AG2R) en Kenneth Vanbilsen (Topsport Vlaanderen) voor zich laten in de eendagskoers. Gougeard kwam solo over de finish in La Haye-Fouassière, op tien seconden gevolgd door Vanbilsen en Kreder.

De 23-jarige Kreder boekte zijn beste resultaat tot nu toe voor Wanty, waar hij sinds dit jaar onder contract staat. Eerder fietste de Leidenaar voor het inmiddels opgeheven Vacansoleil.

Wilders: 'In geen 100.000 jaar excuses'

Wilders' reactie op de PVV'ers die hem de rug toe keerden is nu live op Politiek 24 te zien. Klik hier

Meer informatie en citaten volgen naar gelang de speech verder gaat. De verklaring is inmiddels begonnen.

De speech
Wilders vertelt over hoe hij tien jaar geleden een partij oprichtte tegen o.a. de uitwassen der multiculturaliteit. Hij noemt expliciet de moord op Theo van Gogh en zegt zijn privacy opgegeven te hebben voor 'Henk en Ingrid, zoals wij ze noemen.' 

Wilders geeft aan 'oplossingen te benoemen'. Verderop stelt hij: "Ik heb de mensen de vraag voorgelegd, die luidde: meer of minder Marokkanen? Dat deed ik omdat ik dat wilde en omdat ik dat vind. Ik heb toegelicht hoe we dat willen bereiken. Niet dat we alle Marokkanen het land uit willen schoppen." Hier noemt Wilders 'de drie manieren' die hij eerder al vertelde. 

Wilders benadrukt dat hij Nederlanders die hier geboren zijn maar een dubbel paspoort, bij meer en meer delicten het paspoort van hun geboorteland wil afnemen en ze naar Marokko te sturen. Dat dat land niet zit te wachten op reljeugd en ze linea recta terug zal sturen naar het land waar ze geboren werden, noemt hij niet. Marokkaanse Nederlanders worden in Marokko gezien als 'te verwesterd' en horen er daar niet bij.

Media opnieuw de schuld van alles  
Geert geeft opnieuw de media de schuld van de huidige hetze. "De media heeft de vergelijking gemaakt met het nazisme. (...) Abjecte vergelijkingen die ik niet, maar de media en websites maakten. Ik heb de waarheid gesproken, (...) geknokt tegen de uitwassen van de multiculturalisering."

"Ik ga aan niets en niemand excuses aanbieden voor de waarheid. Ik heb ook gezien dat er onrust is ontstaan, maatschappelijk maar ook binnen de PVV. Natuurlijk is dat wat je niet wil. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit binnen de marges van de rechtstaat ben gebleven. De enige die daarover kan oordelen is de rechter, niet politici."

'Openbaar Ministerie niet te vertrouwen'
Wilders zegt dat Opstelten als baas van Justitie hem al schuldig heeft bevonden en geeft dus aan dat hij het OM als niet onafhankelijk ziet. 

De PVV-voorman zegt: "Ik weet niet waar dit eindigt voor mijn partij. Ik weet één ding wel en dat is dat ik zo doorga. (...) Niemand gaat mij klein krijgen. Geert Wilders zal doorgaan en ik ben ervan overtuigd dat heel veel mensen ons gezamenlijke project voor onze cultuur en voor onze identiteit zullen steunen." 

In geen 100.000 jaar excuses
Wilders zegt na vragen van journalisten 'in geen 100.000 jaar' excuses te gaan maken. "Ik ben niet te ver gegaan."

Over de vertrekkenden: "Ik heb gezegd dat ik dat betreur, maar ben voor mezelf nagegaan: heb je nou iets verkeerds gedaan, Wilders? (...) Ik heb dat niet. Ik heb gezegd, wilt u meer of minder Marokkanen. Ik heb dat toegelicht, de waarheid gesproken, een probleem aan de orde gesteld. Iedere keer opnieuw probeer ik dat toe te lichten." 

Niet verantwoordelijk voor Hitler- en Goebbelsvergelijkingen
"(...) dan ga ik door, dan ga ik door, dan ga ik door." Wilders noemt de vergelijking met Goebbels die Duitse media maakten 'totaal geschift en ongepast'. Hij voelt zich er niet (nergens) verantwoordelijk voor.

"Ik gebruik deze persco omdat u mij heeft uitgenodigd hier te komen. U zegt, de PVV is in disarray en Wilders reageert niet." "Als ik iets zeg en het wordt daarna in kranten van New York tot Tokio op de meest onsmakelijke manier met Hitler vergeleken en Göring [sic!, red.], dan ben ik daar niet verantwoordelijk voor." 

"Ik spreek op dat podium niet een universiteit of NOS-redactie toe, om twee uitsersten te noemen van intelligentie. Ik zeg waar het op staat." Klaarblijkelijk staat het uiteindelijk inderdaad op deportatie. 

Resumerend:
Wilders neemt nergens verantwoordelijkheid voor. Dat zijn uitspraken internationaal -in eigen woorden van New York tot Tokio- direct een smerige '40-'45-smaak veroorzaakten, is het probleem van de wereldbevolking, niet van hem zelf. Hij heeft niets fout gedaan en zal geen millimeter richting excuses bewegen, 'in geen 100.000 jaar'. 

Wilders geeft de media de schuld van de huidige hetze, de dames en heren politici, de minister (Opstelten), de regering, en zelfs het Openbaar Ministerie is niet te vertrouwen. De NOS-redactie is volgens Geert een verzameling mongolide figuren en de Marokkanen moeten nog steeds het land uit. 

[PL] Manchester City rolt Fulham op

Manchester City heeft in aanloop naar de stadsderby tegen Manchester United dinsdag geen steek laten vallen. De ploeg van coach Manuel Pellegrini won zaterdag thuis met 5-0 van Fulham. City klimt over Arsenal naar de derde plaats in de Premier League.

Yaya Touré was de grote man bij Manchester City. De Ivoriaan opende de score in de 26e minuut vanaf de strafschopstip na een overtreding van Fernando Amorebieta op Alvaro Negredo. Amorebieta beleefde een gitzwarte middag, want kort na rust veroorzaakte hij opnieuw een penalty en kreeg hij een rode kaart.

Touré benutte ook het tweede buitenkansje en voltooide zijn hattrick in de 65e minuut met een fraai afstandsschot. Fernandinho en Martín Demichelis voorzagen de zege in de slotfase nog van wat extra kleur.

Manchester City moet alleen koploper Chelsea en Liverpool nog boven zich dulden, maar heeft de minste verliespunten van de top drie. Liverpool rekende in een doelpuntenfestival in Wales af met Cardiff City: 6-3.

Luis Suarez scoorde drie keer voor de formatie van Brendan Rodgers. De Uruguayaan staat nu op 66 doelpunten voor de Reds in de Premier League. Alleen clubiconen Robbie Fowler, Michael Owen en Steven Gerrard waren vaker trefzeker.

Martin Skrtel trof tweemaal doel tegen Cardiff en Daniel Sturridge nam de andere goal voor zijn rekening.

Everton, de nummer vijf, was voor eigen publiek Swansea City de baas met 3-2. Een goal van Wilfried Bony kon Swansea niet voor de nederlaag behoeden. Newcastle United won thuis van Crystal Palace (1-0) en Norwich City versloeg Sunderland met 2-0. Hull City besliste al voor rust het treffen met West Bromwich Albion: 2-0.

Wawrinka levert een set in tegen Gimeno-Traver

Stanislas Wawrinka is doorgedrongen tot de derde ronde van het masterstoernooi in Miami. De winnaar van de Australian Open versloeg de Spanjaard Daniel Gimeno-Traver zaterdag met 6-0, 3-6 en 6-3. Édouard Roger-Vasselin is Wawrinka's volgende tegenstander. Hij versloeg Marin Cilic in twee sets.

De 28-jarige Zwitser, die bezig is aan het beste seizoen in zijn carrière, kan in Florida zijn derde titel van het jaar winnen. Naast de Australian Open won hij het toernooi van Chennai.

Barcelona bindt Montoya langer

FC Barcelona gaat langer door met Martin Montoya. De 22-jarige rechtsback tekent in de komende weken een contract tot medio 2018, meldt de Catalaanse club zaterdag. Montoya, die de jeugdopleiding van Barcelona doorliep, sloot in 2012 aan bij de selectie.

De voormalige Spaanse jeugdinternational kwam tot dusver tot 53 optredens. Hij moet normaal gesproken de Braziliaan Dani Alves voor zich dulden in het basiselftal. In de nieuwe verbintenis van Montoya is een transferclausule van twintig miljoen euro opgenomen.

[WK] Verweij pakt leiding na tweede plek op 5000 meter

Koen Verweij heeft de eerste dag van het WK allround in Heerenveen als klassementsleider afgesloten. De Noord-Hollandse schaatser finishte zondag op de 5000 meter in 6:19.69 minuten, goed voor de tweede plek.

Eerder op de dag was Verweij ook tweede geworden op de 500 meter. Jan Blokhuijsen won de 5000 meter na een eindsprint in 6:17.78 en staat tweede in het klassement.

Renz Rotteveel zorgde voor meer Nederlands succes op de vijf kilometer. Hij eindige als vierde in 6:22.39 en is de nummer zes in het klassement. Wouter Olde Heuvel staat door zijn achtste tijd (6:28.59) een plek lager dan Rotteveel.

Denis Yuskov wist zich op de 5000 meter bovenin als enige tussen de Nederlanders te wurmen. De Rus finishte in 6:20.15 als derde. De Noor Sverre Lunde Pedersen maakte met 6:23.72 de top vijf vol. Zijn landgenoot Håvard Bøkko viel daar met 6:26.14 net buiten.

Bøkko klokte op de 500 meter dezelfde tijd als Verweij en staat in het klassement derde, gevolgd door Yuskov en Pedersen. Zondag worden de 1500 en 10.000 meter verreden in Thialf.

# Naam Land Tijd
1 Jan Blokhuijsen Ned 6:17.78
2 Koen Verweij Ned 6:19.69
3 Denis Yuskov Rus 6:20.15
4 Renz Rotteveel Ned 6:22.39
5 Sverre Lunde Pedersen Noo 6:23.72
6 Håvard Bøkko Noo 6:26.14
7 Bart Swings Bel 6:26.78
8 Wouter Olde Neuvel Ned 6:28.59
9 Nils vd Poel Zwe 6:28.68
10 Dmitry Babenko Kaz 6:30.11

Klassement 

# Naam Land Punten Verschil op 1500m
1. Koen Verweij Ned 73.919  
2. Jan Blokhuijsen Ned 74.188 0.81
3. HåvardBøkko Noo 74.564 1.94
4. Denis Yuskov Rus 74.765 2.54
5. Sverre Lunde Pedersen Noo 75.092 3.52
6. Renz Rotteveel Ned 75.159 3.72
7. Wouter Olde Heuvel Ned 75.199 3.84
8. Konrad Niedzwiedzki Pol 75.521 4.81
9. Bart Swings Bel 75.558 4.92
10. Jan Szymanski Pol 75.558 4.92

PVV Limburg toont karakter

De Limburgse PVV fractie is vandaag in vergadering bijeengekomen en spreekt haar steun uit aan Geert Wilders en de PVV.

PVV fractievoorzitter Michael Heemels: "De voltallige fractie staat nog steeds volledig achter het PVV gedachtengoed (sic)". De fractie voelt zich gesterkt door het onderzoek van EenVandaag, waaruit blijkt dat ruim 89% van de PVV kiezers achter de PVV staat.

"We zijn verplicht op te komen voor de belangen van de bijna 100.000 Limburgers die ons hun vertrouwen hebben gegeven. Alhoewel het stevige woorden zijn, begrijpen wij de nuancering die bij de uitspraak 'minder Marokkanen' hoort.
In het beeld van 'racisme', 'discriminatie' en andere classificaties dat door PVV-haters en sommige media worden geschetst herkennen wij ons niet. Wij voelen ons eurosceptische en conservatieve liberalen die het PVV gedachtengoed (sic) willen uitdragen in onze mooie provincie!?

De voltallige fractie betreurt het vertrek van Laurence Stassen ten zeerste.

"Gezien de gebeurtenissen in het verleden maken we kenbaar dat Roland van Vliet of Theo Krebber niet zullen worden opgenomen in onze fractie als een van hen de vrijgekomen zetel zal aanvaarden."

[Bundesliga] Bayern München op drempel van nieuwe landstitel

Bayern München heeft zichzelf in een prima positie gemanoeuvreerd om dinsdag landskampioen te worden. De titelverdediger won zaterdag een moeizame wedstrijd met 2-0 van FSV Mainz. Bastian Schweinsteiger en Franck Ribéry scoorden de late doelpunten.

De voorsprong van Bayern op achtervolger Borussia Dortmund, dat met 3-0 won bij Hannover 96, bedraagt acht wedstrijden voor het einde van de Bundesliga 23 punten. Bayern gaat dinsdag op bezoek bij Hertha BSC.

Ook nummer drie Schalke 04 won zaterdag. Hekkensluiter Eintracht Braunschweig werd, mede door een doelpunt van Klaas-Jan Huntelaar met 3-1 verslagen. De ploeg uit Gelsenkirchen hield de achterstand op Dortmund daarmee op een punt.

Onderin deed VfB Stuttgart goede zaken door met 1-0 van Hamburger SV te winnen. Stuttgart staat nu met 24 punten vijftiende en net boven de degradatiestreep.

HSV is de nummer zestien en bevindt zich in de gevarenzone. Net als nummer zeventien FC Nürnberg heeft de ploeg 23 punten. Nürnberg, de ploeg van trainer Gertjan Verbeek, komt zondag echter nog in actie.

VfL Wolfsburg en FC Augsburg speelden met 1-1 gelijk.

42 kilo goud gevonden in huis Oekraïense ex-minister

De Oekraïense politie heeft 42 kilo aan goud en 4,8 miljoen dollar in beslag genomen tijdens een huiszoeking in het appartement van ex-minister van Energie Eduard Stavytsky. Dat heeft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov gezegd.

De huiszoeking zou verband hebben met een onderzoek naar corruptie binnen de energiebranche. "Ik was overweldigd toen ik vanmorgen het rapport over het onderzoek kreeg. Hoeveel iemand moet stelen om zo'n grote hoeveelheid geld thuis als zakgeld te hebben," schreef Avakov in een bericht op Facebook.

Daarnaast heeft de politie ook de CEO van het bedrijf Naftogaz, Yevhen Bakulin, gearresteerd. Naftogaz heeft een monopolie op de distributie van gas vanuit Rusland via Oekraïne naar Europa.

Luchtmachtbasis op de Krim binnengevallen

Pro-Russische troepen zijn zaterdag een Oekraïense luchtmachtbasis op de Krim binnengevallen. Pantservoertuigen braken door de betonnen muren van de basis heen en er werden schoten gelost, zei een journalist van Associated Press. Volgens de commandant van de basis viel er ten minste één gewonde.

Op beelden van een webcam was te zien dat de toegangspoort van de basis Belbek, in de buurt van de stad Sebastopol, ook met een pantservoertuig werd geslecht. Twee ambulances reden de basis op. Een daarvan leek een gewonde af te voeren.

Commandant Jouli Mamtsjoer riep zijn mannen bijeen, zong met hen het Oekraïense volkslied en liet daarna weten hun wapens neer te leggen.

Russische eenheden hebben de afgelopen dagen militaire faciliteiten op de Krim ingenomen. De bevolking van het schiereiland stemde vorige week in een omstreden referendum voor aansluiting bij Rusland. Die wens werd vrijdag door de Russische president Vladimir Poetin geformaliseerd.

PVV-Statenlid Noord-Holland neemt afstand Wilders

Joost van Hooff, een van de drie PVV'ers in de Provinciale Staten van Noord-Holland, neemt afstand van Geert Wilders. "Ik distantieer mij nadrukkelijk, natuurlijk, van de opmerking van Geert over minder Marokkanen", schrijft hij zaterdag op zijn weblog. "Zo praat je niet over mensen."

"Geert, je weet wel, onze blonde leider, neemt de bocht te ruim. Of te kort", vervolgt Van Hooff, die er woensdag tijdens de verkiezingsuitslagavond bij was in de kroeg in Den Haag waar Wilders zijn gewraakte uitspraak deed.

Het Statenlid vindt dat Wilders ondoordacht heeft gepraat, maar noemt de 'hetze' over de kwestie wel 'volstrekt buiten proporties'. Van Hooff blijft overigens gewoon lid van de PVV-fractie in de Provinciale Staten.

Dat geldt niet voor twee van de vier Statenleden van de PVV in Friesland. Otto van der Galiën en Pieter Buisman hebben de fractie verlaten. Daarnaast splitsen drie van de vier Statenleden in Flevoland zich af van de landelijke PVV, zo berichtte Omroep Flevoland zaterdag. Een van hen is Joram van Klaveren, die vrijdag al opstapte als Kamerlid. Zijn collega Roland van Vliet stapte donderdag al uit de fractie.

PVV-fractievoorzitter in het Europees Parlement en lid van de Limburgse Provinciale Staten Laurence Stassen is ook uit de partij gestapt. Ook het Haagse PVV-raadslid Chris van der Helm heeft inmiddels afscheid genomen van de partij. Acht van de negen in Almere gekozen raadsleden nemen afstand van Wilders, maar blijven volgens Omroep Flevoland ondanks eerdere berichtgeving wel bij de PVV.

Winkeldief steekt beveiliger Media Markt neer

Een man die was betrapt op winkeldiefstal in de Media Markt in Breda heeft zaterdagmiddag een beveiliger neergestoken. Dat laat de politie weten via Twitter. De bewaker is met spoed naar een ziekenhuis vervoerd.

De dader vluchtte op de fiets de wijk Princenhage in. Meerdere politie-eenheden zijn naar hem op zoek. De politie vraagt getuigen zich te melden. Hoe de beveiliger eraan toe is is onduidelijk.

Barça kan in El Clásico beschikken over Piqué

FC Barcelona kan zondag tegen Real Madrid beschikken over Gerard Piqué. De centrumverdediger is fit genoeg om te spelen, laten de Catalanen zaterdag weten. Piqué werd vorige week tegen Osasuna vanwege lichte enkelklachten uit voorzorg aan de kant gehouden.

Carles Puyol, die bezig is aan zijn laatste seizoen bij Barça, mist El Clásico vanwege een knieblessure. Waarschijnlijk start Javier Mascherano in Madrid met Piqué in het centrum van de verdediging.

Real Madrid kan vermoedelijk weer beschikken over Karim Benzema. De spits mistte afgelopen dinsdag de Champions League-wedstrijd tegen Schalke 04 (3-1 zege) vanwege een beenblessure, maar lijkt daar voldoende van hersteld te zijn.

Bij een zege van Madrid lijkt Barça uitgeschakeld in de strijd om de landstitel. De Catalanen komen dan op zeven punten achterstand van koploper Madrid. Atlético Madrid, dat drie punten minder heeft dan Real, kan profiteren van het treffen tussen de twee concurrenten. Los Rojiblancos gaat zondag op bezoek bij Real Betis.

Seedorf vroeg Milan-baas Galliani om steun

AC Milan-trainer Clarence Seedorf heeft geen ultimatum gekregen van de club. Hij sprak vrijdag op eigen initiatief met Milan-baas Adriano Galliani, zei de Nederlander zaterdag tijdens een persconferentie. "Ik vroeg hem me bij te staan. Op bepaalde punten mis ik ervaring en ik ben blij dat de directeur en de club achter me staan."

Seedorf weerspreekt berichten van een aanstaand vertrek dan ook met klem. "Tot de club me iets anders vertelt ben ik gewoon hier. Ik ben erg gemotiveerd en de ploeg zal het beter doen, de resultaten zullen verbeteren."

Dat de resultaten achterblijven is volgens Seedorf niet het gevolg van zijn inzet en die van zijn ploeg. "Tactisch is het team veranderd maar het zijn de resultaten die tellen", beseft de oud-middenvelder. "Als we blijven verliezen dan praten de mensen daar alleen maar over."

Liquidatie Amsterdam is vervolg in onderwereldvete

De schietpartij waarbij vrijdagnacht een man omkwam in Amsterdam-Zuid hield hoogstwaarschijnlijk verband met de schietincidenten die de laatste anderhalf jaar in Amsterdam hebben plaatsgevonden. Dat laat de politie zaterdag weten. Het slachtoffer werd rond 02.15 uur neergeschoten op de Karperweg en overleed ter plekke.

Hij was volgens Het Parool een goede bekende van Benaouf A., de centrale figuur in de onderwereldoorlog die al veel levens heeft geëist. Hij zou binnenkort als getuige worden verhoord in de strafzaak over de liquidatie van de Amsterdammer Najeb Bouhbouh, die in oktober 2012 in Antwerpen werd doodgeschoten, aldus de krant. Benaouf A. stuurde volgens het OM in die zaak vanuit zijn BMW iets verderop de schutters aan.

De identiteit van het slachtoffer is nog niet officieel vastgesteld. De politie roept eventuele getuigen op zich te melden. Bij de Sloterweg in Amsterdam-West trof de politie een uitgebrande auto aan die wellicht verband houdt met de schietpartij. De politie heeft een groot team op de zaak gezet.

Benaouf A. en twee vrienden van hem werden eind 2012 beschoten in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. De twee kompanen overleefden dit niet, maar A. wist te vluchten. Een van de vermoedelijke schutters werd vorig jaar maart in Amsterdam-West geliquideerd.

Oekraïense premier niet naar NSS in Den Haag

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek komt niet naar Den Haag voor de nucleaire top van maandag en dinsdag, melden diplomatieke bronnen. Minister van buitenlandse Zaken Andrii Desjtsjytsia leidt nu de Oekraïense delegatie.

Het is niet duidelijk waarom Jatsenjoek afziet van deelname. De nucleaire top wordt overschaduwd door de crisis rond Oekraïne. De landen van de G7 grijpen de ontmoeting aan voor een extra bijeenkomst over de crisis, maandag in het Catshuis, de ambtswoning van premier Mark Rutte (VVD).

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan niet bevestigen dat Jatsenjoek heeft afgezegd. Jatsenjoek zou in de marge van de top ook een gesprek hebben met Rutte.

Biatleet Eder verrast met zege

Biatleet Simon Eder heeft in Oslo verrassend de achtervolging gewonnen. De Oostenrijker, als zesde gestart, bleef als een van de twee deelnemers vier keer foutloos en dat leverde hem de zege op. 

De Slowaak Jakov Fak mocht als eerste vertrekken, maar moest na de eerste schietbeurt al een strafronde lopen. Hierdoor konden Björn Ferry uit Zweden en de Russen Alexander Loginov en Evgeniy Garanichev aansluiten. Deze vier bleven lang bij elkaar, maar bij de derde keer schieten miste Fak drie keer, waardoor hij het stel moest laten gaan.

Bij de laatste schietbeurt maakten alle koplopers een fout, en het was Eder die daar van kon profiteren. Met ruim twintig seconden voorsprong op Ferry kon hij naar de overwinning lopen. Ferry, die zondag zijn carrière afsluit, werd tweede, voor Loginov. Martin Fourcade, winnaar van de World Cup, werd ondanks vier fouten zesde.

[upd] 'Tiësto in ziekenhuis na verwonding'

Tiësto is met een spoed naar een ziekenhuis in San Jose gebracht nadat hij onwel was geworden voor een optreden. Dat schrijft Your EDM, een website over elektronische dancemuziek.

Tiësto, die eigenlijk Tijs Verwest heet, zou een show geven tijdens het Electric Bounce House festival in San Jose. Wat er precies gebeurd is, is niet duidelijk. Op Twitter wordt gezegd dat hij zijn hoofd stootte tegen een scherm, waarna hij begon te bloeden. Bezoekers van de show zouden hebben gezien dat de dj met een handdoek tegen zijn hoofd werd weggevoerd.

Update 16.02 uur
De dj laat via Facebook weten dat hij een hersenschudding heeft opgelopen en dat zijn verwondingen in het ziekenhuis zijn gehecht. Hij moet van de medici een paar dagen rust nemen en zal dus in ieder geval zijn show in LA vanavond moeten cancelen.

[PL] Jubileum Wenger eindigt in nachtmerrie

Arsene Wenger zat zaterdagmiddag tegen Chelsea voor de duizendste keer op de bank bij Arsenal. De manager zag The Gunners hard onderuit gaan op Stamford Bridge (6-0). Wenger beleefde één van de zwartste dagen in de dug-out van Arsenal sinds zijn komst in 1996. Uitgerekend tegen rivaal José Mourinho ging het helemaal mis voor de Fransman. Mourinho benadrukte in aanloop naar het duel op Stamford Bridge nog maar eens dat Wenger acht jaar geen prijzen heeft gepakt met de Londense club.

Arsenal had dit seizoen hoop op een eerste landstitel sinds 2004. De titeldroom spatte zaterdagmiddag uiteen. In de jubileumwedstrijd van Wenger kwam Chelsea al na vijf minuten aan de leiding. Samuel Eto'o kapte Kieran Gibbs simpel uit en plaatste de bal in de verre hoek. Nog geen twee minuten later verdubbelde André Schürrle de voorsprong voor Chelsea. De inzet ging door de benen van Laurent Koscielny en langs Wojciech Szczesny.

De pikstart van de thuisploeg kreeg een bizar vervolg na een kwartier spelen. Alex Oxlade-Chamberlain wilde een schot van Eden Hazard uit het doel koppen, maar kon er met zijn hoofd niet bij. De middenvelder besloot daarom zijn handen te gebruiken. Dat ontging arbiter Andre Marriner niet, maar hij gaf vervolgens tot verbazing van iedereen een rode kaart aan Gibbs. De linksback moest van het veld, ondanks dat Oxlade-Chamberlain de scheidsrechter vertelde dat hij de schuldige was.

De strafschop werd vervolgens benut door Hazard, waardoor de Londense derby al vroeg beslist was. Nog voor rust liep Chelsea uit naar 4-0. Oscar tikte van dichtbij raak op aangeven van invaller Fernando Torres, die de geblesseerd geraakte Eto'o verving. Wenger zat stoïcijns op de bank en hoopte met het inbrengen van Thomas Vermaelen, Carl Jenkinson en Mathieu Flamini de schade nog enigszins te beperken.

Dat lukte niet. Chelsea maakte de vernedering compleet in de tweede helft. The Blues schakelden weliswaar een paar tandjes terug, maar na ruim een uur spelen scoorde Oscar zijn tweede. De Braziliaan haalde van afstand en zag Szczesny mistasten bij de houdbare inzet. De Poolse goalie kon een paar minuten later niet voorkomen dat invaller Mohamed Salah scoorde nadat hij aan buitenspel ontsnapte: 6-0.

De grootste nederlaag onder Wenger leek aanstaande. Vorig seizoen ging Arsenal met liefst 8-2 onderuit bij Manchester United. De teller stopte tot opluchting van The Gunners bij zes tegendoelpunten, waardoor ook de grootse verliespartij uit de historie van Arsenal (Loughborough 0-8 in 1896) in de boeken blijft staan. Dat is voor Wenger het enige waarmee hij 'gelukkig' zal zijn na de nachtmerrie tegen Chelsea en Mourinho. De Portugees ging vlak voor tijd naar binnen en ontliep daarmee een handdruk van zijn Arsenal-collega.

Stadsbestuur Nijmegen doet aangifte tegen Wilders

Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen doet dinsdag aangifte tegen PVV-leider Geert Wilders vanwege discriminatie. De bestuurders roepen iedereen op om zich dan bij hen aan te sluiten. Dat laat de gemeente zaterdag weten.

Burgemeester Hubert Bruls (CDA) en de wethouders vertrekken om 11.30 uur vanaf het Stationsplein naar het politiebureau aan de Stieltjesstraat. "We doen dit bewust op deze manier om namens de Nijmeegse samenleving een signaal af te geven dat hier grenzen ver zijn overschreden", licht Bruls toe. "Wat mij betreft is iedereen welkom om met ons mee te lopen en ook aangifte te doen."

Wilders zei woensdag tijdens de gemeenteraadsverkiezingen dat hij gaat regelen dat er minder Marokkanen in Nederland komen. Die uitspraak stuitte op veel verzet. Niet alleen bij het kabinet en politici, maar ook bij allerlei maatschappelijke organisaties. Diverse PVV'ers zijn uit de partij gestapt of hebben zich gedistantieerd van Wilders. Het OM heeft het aantal aangiften nog niet in kaart gebracht.

[pic] Protest tegen Wilders en racisme

Zo'n drieduizend mensen lopen zaterdagmiddag mee in de demonstratie tegen racisme in Amsterdam. Die inschatting maakt de politie, die spreekt van een 'vrij hoge opkomst'. De betoging verloopt vredig en waardig, laat een politiewoordvoerder weten. De organisatie heeft veel meer mensen geteld.

De demonstratie op de dag na de internationale dag tegen racisme en discriminatie begon op het Museumplein. Vanaf daar lopen de deelnemers naar het standbeeld van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein, waar burgemeester Eberhard van der Laan rond 15.30 uur een toespraak houdt.

Het organiserende Comité 21 Maart wil zich met de tocht ook uitspreken tegen de 'steeds verder afnemende politieke weerstand tegen de racistische uitspraken van extreemrechtse politici in Nederland', verwijzend naar de uitspraken van Geert Wilders om het aantal Marokkanen in Nederland terug te dringen. Hierop is volgens de organisatie 'lauw' gereageerd vanuit de politiek.

In de demonstratie lopen veel Marokkanen mee. Diverse deelnemers dragen spandoeken met de tekst: 'Wij zijn allemaal Marokkanen'.

Marsman: "Redelijk veel gebeurd rond mij"

Nick Marsman wil weer belangrijk worden voor FC Twente. De keeper ging twee weken geleden behoorlijk in de fout tegen Go Ahead Eagles, waardoor de Tukkers verloren.

Marsman (23) is sinds dit seizoen eerste keeper bij FC Twente. De voormalig jeugdinternational kwam vorig jaar zomer terug van een huurperiode bij Go Ahead Eagles, met wie hij promotie naar de Eredivisie afdwong. Marsman keerde terug bij FC Twente en nam de positie van de vertrokken Nikolay Mihaylov over.

Marsman miste dit seizoen nog geen minuut in de Eredivisie en is na de keepers van Ajax (Jasper Cillessen en Kenneth Vermeer) de minst gepasseerde doelman dit seizoen. Toch krijgt de Zwollenaar geregeld kritiek. In de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles ging Marsman opzichtig in de fout bij een doelpunt van Jarchinio Antonia.

"Afgelopen week is er redelijk veel gebeurd rond mij", zegt de doelman van FC Twente op de clubsite. "Dan moet je zorgen dat je je koppie erbij houdt. Ik wilde mij afgelopen week tegen AZ revancheren. Op de goal na ging het wel aardig, alleen je staat er om de ballen tegen te houden en dat was bij de goal helaas minder het geval."

"Ze zeggen dat je hier een man van wordt en dat je hier sterker uitkomt, daar ga ik mijn best voor doen. Vorig jaar heb ik in de luwte gespeeld bij Go Ahead Eagles en nu speel ik bij een topclub. In het begin gaat het goed en krijg je goede reacties. Je weet dat er ook een andere kant van de medaille is en dat was afgelopen weken duidelijk zichtbaar bij mij."

FC Twente gaat volgende week op bezoek bij Ajax. Marsman hoopt de titelrace nog spannend te maken en goed te presteren in de Amsterdam ArenA. "We zijn een heel seizoen bezig om voor ons doel te gaan en het komt nu steeds dichterbij. Nu begint het echt en worden de prijzen verdeeld, dan moet je er staan."


Marsman baalt na zijn blunder tegen Go Ahead. (PRO SHOTS/Peter Lous)

Van Basten: "Wat is Afellay ermee opgeschoten?"

Van bepalende speler in de Eredivisie naar een bijrol in een grote competitie: het is een weg die veel spelers de voorbije jaren hebben afgelegd.

Waar sterkhouders van de Nederlandse top in de vorige eeuw nog uitgroeiden tot sterkhouders binnen de buitenlandse competities, vielen de Eredivisie-uitblinkers de voorbije jaren dikwijls door de mand na een transfer naar het buitenland.

Marco van Basten is een voorbeeld van een speler die op jonge leeftijd zijn geluk buiten de landsgrenzen beproefde, en ook bij zijn nieuwe club furore maakte. "Ik was ook vrij jong, 22, toen ik naar AC Milan vertrok", blikt hij terug in gesprek met De Telegraaf.

"Alleen was ik wel al vier keer topscorer van Nederland geworden, kampioen met Ajax geweest en had ik de Europa Cup 2 gewonnen. Dan kom je wel met wat meer bagage aan dan de jongens van nu. Die stap van Nederland naar het buitenland, is veel groter geworden."

Luis Suárez is de uitzondering die de regel bevestigt. De Uruguayaanse aanvaller hoort ook in de Premier League bij de grote namen. Verder verdwenen spelers als Bryan Ruiz en Ibrahim Afellay al snel van de radar.

"Kijk naar Ibrahim Afellay, dat was een aardige speler", vertelt Van Basten. "Die gaat dan naar FC Barcelona: véél te grote stap. Had jij gedacht dat Afellay daar Xavi, Iniesta, Busquets, noem ze allemaal maar op, eruit zou gaan spelen? Hij mag daar dan met de grote jongens meetrainen, is nu drie jaar verder, maar wat is hij ermee opgeschoten? Ik vind dan ook dat zo'n jongen daarin slecht is geadviseerd. Er zijn altijd uitzonderingen, maar een tussenstap is nu vaak nodig."

[WK] Wüst heerst ook op 3000 meter

Ireen Wüst heeft op het wereldkampioenschap allround ook uitgehaad op de 3000 meter. De regerend wereldkampioene reed in een volgepakt Thialf een tijd van 3.58,83 waarmee ze slechts een fractie boven haar vorig jaar gereden baanrecord bleef.

Yvonne Nauta werd op ruime afstand in 4.03,20 tweede en herstelde zich hiermee van haar matige optreden op de 500 meter eerder vandaag. Olga Graf werd in 4.05,51 derde, voor Diane Valkenburg (4.05,89) die hiermee ook herstel toonde. Irene Schouten werd in 4.07,08 vijfde.

In het klassement heeft Wüst na twee afstanden al een straatlengte voorsprong op de concurrentie. De Nederlandse staat voor de 1500 meter al ruim vijf seconden voor op haar naaste achtervolgster Yuliya Skokova. Graf staat op plaats drie, bijna een seconde achter haar landgenote. Schouten staat met 6,74 seconden achterstand vierde, voor Valkenburg die bijna zeven seconden goed moet maken op Wüst. Nauta staat met 8,88 seconden achterstand negende.

Uitslag

# Schaatser Land Tijd
1 Ireen Wüst Ned 3:58.83
2 Yvonne Nauta Ned 4:03.20
3 Olga Graf Rus 4:05.51
4 Diane Valkenburg Ned 4:05.89
5 Irene Schouten Ned 4:07.08


Klassement na 3000 meter

# Schaatser Land Punten Verschil 1500 meter
1 Ireen Wüst Ned 78.665 -
2 Yuliya Skokova Rus 80.433 +5.31
3 Olga Graf Rus 80.758 +6.28
4 Irene Schouten Ned 80.910 +6.74
5 Diane Valkenburg Ned 80.981 +6.95
9 Yvonne Nauta Ned 81.623 +8.88

Garate daagt Belkin voor de rechter

Wielrenner Juan-Manuel Garate stapt naar de rechter vanwege een conflict met zijn werkgever Belkin. Maandag dient het kort geding voor de rechtbank in Haarlem, laat een perswoordvoerder van de wielerploeg zaterdag weten. Wat Garate precies wil afdwingen weet de zegsman niet.

De Spanjaard is dit seizoen nog niet in actie gekomen voor Belkin. De ploeg meldde vorig jaar dat de twee partijen het eens waren geworden over contractverlenging, maar Garate besloot uiteindelijk niet te tekenen. Belkin, dat niet weet waarom hij niet tekende, mag hem daarom van de internationale wielerunie UCI niet laten fietsen.

Garate vindt ten minste dat hij nog salaris tegoed heeft. Zijn advocaat zei tegen De Telegraaf dat Belkin het oude contract met Garate al lang op had moeten zeggen. Omdat de ploeg dat niet gedaan heeft zou de winnaar van de tourrit naar de Mont Ventoux in 2009 nog recht hebben op achterstallig salaris.


Garate heeft dit seizoen nog geen wedstrijd gereden in het Belkintenue. (WikiCommons/Benoît Prieur)

Geert Wilders reageert op exodus uit PVV

Geert Wilders geeft zaterdag rond 18.00 uur een reactie op de gebeurtenissen in zijn partij. De PVV-leider staat de pers te woord in de Tweede Kamer, laat de partij weten.

Twee PVV'ers stapten uit de Tweede Kamerfractie vanwege de omstreden uitspraak van Wilders dat hij ervoor gaat zorgen dat er minder Marokkanen in Nederland komen. Ook leden van diverse Statenfracties van de PVV en van de fractie in het Europarlement stapten op, evenals een gekozen raadslid in Den Haag. Raadsleden in Almere hebben afstand genomen van de PVV-leider, die tot nu toe niet heeft gereageerd.

Kampong versterkt zich met Belgisch international

Hockeyer Loïck Luypaert speelt vanaf volgend seizoen voor Kampong. Dat laat de club uit Utrecht zaterdag weten. De Belgisch international komt over van het Vlaamse KHC Dragons. "Ik kom graag naar Kampong, want het is een ambitieuze club die de komende jaren voor de prijzen zal spelen", zegt Luypaert.

De 23-jarige verdediger en strafcornerspecialist werd in 2010 en 2011 landskampioen met de Dragons. In de Euro Hockey League werd hij vorig jaar met zeven treffers gedeeld topscorer. De Belg verloor met de Dragons in de finale van Bloemendaal.

Mourinho boos: "Ze behandelen mij anders"

José Mourinho is boos op de Engelse voetbalbond. Volgens de Portugese oefenmeester meet de FA met twee maten. Vorige week kreeg Mourinho een rode kaart voorgehouden, nadat hij het veld had betreden tijdens de wedstrijd tegen Aston Villa.

Hij wilde verhaal halen bij de scheidsrechter van dienst, die Ramires van het veld had gestuurd na een forse charge op Karim El Ahmadi. De FA maakte eerder deze week bekend dat Mourinho bestraft zal worden naar aanleiding van ongepast gedrag. Volgens The Special One kwam de FA tot dat besluit omdat het om hem gaat. Bij een andere trainer was het volgens Mourinho met een sisser afgelopen.

"Als je kijkt naar de aanklacht van de vorige wedstrijd, dan zie je dat ik in de ogen van mensen anders ben dan anderen", liet Mourinho de verzamelde pers zaterdag optekenen. "Ze behandelen mij anders. Dat stoort me. Ik word anders behandeld en weet niet waarom."

Ondanks de recente incidenten houdt Mourinho het volste vertrouwen in de Britse arbitrage. "Niemand heeft het Engelse voetbal in het buitenland zo fanatiek verdedigd als ik deed tijdens mijn vijf jaren in Italië en Spanje", beweert hij.

"Jullie weten hoe ik ben: ik zeg wat ik denk en voel. Ik zei dat toen niet omdat ik van plan was terug te keren en op een welkomstcomité hoopte. Daar gaat het niet om. Zelfs na zaterdag blijf ik zeggen dat de Engelse scheidsrechters erg goed zijn, en dat ik hen volledig vertrouw."

Schaars: "Wijnaldum bij beste drie van Nederland"

Na een dramatische eerste seizoenshelft heeft PSV de zaken weer aardig op de rails. Volgens Stijn Schaars was het winterse trainingskamp het keerpunt. PSV overwinterde net als de voorgaande jaren in Gran Canaria, en investeerde veel tijd en energie in teambuilding, zo blijkt.

In de optiek van Schaars is op de Canarische Eilanden de basis gelegd voor de sterke reeks waaraan de Eindhovenaren bezig zijn. "Ik heb altijd het geloof gehad dat zo’n reeks van overwinningen mogelijk was, zeker na het trainingskamp in de winter in Gran Canaria", vertelt hij aan NUsport. "Daar is een knop omgegaan in de selectie. We hebben zonder de trainers erbij twee goede groepsgesprekken gevoerd over wat we van elkaar eisen en verlangen."

"Toen hadden we eindelijk weer een goede, lange trainingsperiode, waarbij je ook nog de rest van de dag op elkaars lip zat. We leerden elkaar ook buiten het veld beter kennen. Er ontstond een bepaalde hiërarchie in de groep. Spelers nemen nu initiatief in plaats van dat ze het laten lopen. We accepteren het niet meer als iemand loopt te klooien."

De huidige reeks van PSV staat in schril contrast met de periode die de ploeg voor de winterstop doormaakte. Waar in de maanden november en december dikwijls verloren werd, boekte de equipe van Phillip Cocu inmiddels zeven opeenvolgende overwinningen.

Volgens Schaars kon de jeugdige ploeg het wegvallen van diverse blessuregevallen niet opvangen. "Ji-Sung Park viel weg door een blessure. En Georginio Wijnaldum ligt er een half jaar uit. Van de jonge jongens kun je niet zomaar verwachten dat ze structureel hetzelfde niveau halen. Wijnaldum behoort in mijn ogen tot de beste drie spelers van Nederland."

Shakira meest gevolgde artiest op Facebook

Shakira is de populairste artiest op Facebook. "Wow, ik heb net gehoord dat ik de meest gevolgde pagina heb ter wereld", schreef de zangeres, die door ruim 86,4 miljoen mensen wordt gevolgd, op Facebook. "Ik kan het niet geloven!"

Voor de zangeres komt met het record een droom uit. "Ik wilde altijd al veel vrienden hebben, maar ik had nooit durven dromen dat het er zo veel zouden zijn... 86 miljoen! Ik kan jullie niet genoeg bedanken voor jullie steun", vertrouwde ze haar fans toe. "Ik prijs mezelf gelukkig met jullie."

De 37-jarige Shakira wordt op de voet gevolgd door Rihanna, die bijna 86,3 miljoen likes heeft. Andere populaire artiesten op Facebook zijn Katy Perry en Lady Gaga, maar die hebben beiden minder dan 66 miljoen volgers op het sociale medium.

Biatlete Kuzmina wint, spannende strijd World Cup

Biatlete Anastasia Kuzmina heeft in Oslo de achtervolging op de beroemde Holmenkollen gewonnen. De Slowaakse startte als zesde en wist zich door goed schieten en snel langlaufen naar de eerste plek te werken. Met nog één wedstrijd te gaan, zondag volgt de massastart, is de strijd om de World Cup nog altijd bijzonder spannend.

De achtervolging leek lang de kant op te gaan van de Wit-Russische Darya Domracheva, die vanwege haar overwinning op de sprint als eerste van start mocht gaan. Bij de eerste twee schietbeurten bleef ze foutloos, waardoor ze een voorsprong van bijna een minuut op wist te bouwen.

Bij het staand schieten ging het echter fout voor Domracheva. In de derde beurt miste ze maar liefst drie van de vijf schoten. Doordat haar naaste concurrenten ook niet foutloos bleven kon ze wel de leiding vasthouden. Dat lukte niet bij de laatste schietbeurt, waar ze opnieuw drie strafrondes moest lopen. Kuzmina, die totaal twee fouten had gemaakt, kon hierdoor comfortabel de leiding overnemen en onbedreigd naar de overwinning lopen.

Kuzmina won in Sochi haar tweede olympische sprintgoud op rij (Foto: PRO SHOTS/GEPA)
Kuzmina won in Sochi haar tweede olympische sprintgoud op rij (Foto: PRO SHOTS/GEPA)

De strijd daarachter ging vooral tussen de Noorse Tora Berger en de Finse Kaisa Mäkäräinen, die in een gevecht om de World Cup verwikkeld zijn. De Finse, die de leiding in het klassement in handen heeft, haalde Berger in en leek uit te gaan lopen. Bij de laatste schietbeurt miste ze echter één schot, waardoor Berger er weer voorbij kon. De Noorse werd uiteindelijk tweede, twee plaatsen voor haar concurrente. De achterstand van Berger in het klassement bedraagt met nog één wedstrijd te gaan slechts tien punten.

Syrische rebellen in hinderlaag gelokt

Het Syrische leger heeft een groep rebellen van de soennitische beweging Jabhat al-Nusra in een hinderlaag laten lopen. Daarbij zijn meerdere doden gevallen, meldt het persbureau SANA zaterdag.

De rebellen kwamen uit buurland Jordanië en liepen in de buurt van het stadje Adra, ten noordoosten van Damascus, in de val. De meeste strijders zouden zijn omgekomen. Hun wapens zijn in beslag genomen.

De Syrische oppositie maakte eveneens melding van een aanval op rebellen bij Adra. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vonden daarbij zeker tien mensen de dood.

Jinek en Kockelmann terug met Eén op Eén

Eva Jinek en Sven Kockelmann gaan in het najaar verder met hun programma Eén op Eén. "Het vertrouwen is kennelijk zo groot dat Sven Kockelmann en ik in september mogen terugkeren", zegt Jinek in de weekendbijlage van De Telegraaf.

Eén op Eén ging eind januari van start. In het programma, dat van maandag tot en met donderdag wordt uitgezonden, voelen Kockelmann en Jinek om beurten iemand aan de tand.

Minder tbs'ers ongeoorloofd afwezig

Het aantal ontsnapte tbs'ers is vorig jaar met 37 procent gedaald naar 35. In twee gevallen pleegde een tbs'er tijdens ongeoorloofde afwezigheid een strafbaar feit, schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zaterdag in een Kamerbrief. In 2012 waren nog 56 tbs'ers ongeoorloofd afwezig.

Alle tbs'ers die ongeoorloofd afwezig waren zitten inmiddels weer in de kliniek. In 22 gevallen gebeurde dat binnen 24 uur. Van de tbs'ers die zich aan hun verlof onttrokken mogen er 21 voor straf een jaar lang niet met verlof.

Om weer te wennen aan de maatschappij mogen tbs'ers met verlof, al dan niet begeleid. Zo kunnen behandelaars toetsen hoeveel vrijheid een tbs'er aankan. Van ongeoorloofde afwezigheid kan sprake zijn als een tbs'er na zo'n verlof niet terugkeert. Jaarlijks gaan alle tbs'ers samen zo'n zeventigduizend keer met verlof.

[upd] Ex-PVV'ers lozen laatste loyale PVV'er

De acht opstandige raadsleden van de PVV in Almere willen toch blijven. "Wij hebben geen afscheid genomen van de partij", zei fractievoorzitter Toon van Dijk zaterdag tegen het ANP. Vrijdagavond leek het erop dat acht van de negen raadsleden de PVV in Almere de rug wilden toekeren, maar dat berust op een misverstand, aldus Van Dijk.

Het misverstand is ontstaan omdat de tweede man in de fractie, Chris Jansen, zich vrijdag in de media direct opwierp als de enige PVV-vertegenwoordiger in Almere, aldus Van Dijk. Jansen weigerde afstand te nemen van de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen. Van Dijk zei dat Jansen zaterdagochtend uit de fractie is gezet "omdat hij zijn eigen koers ging varen".

Update 13.48 uur:
Novum voegt aan bovenstaande toe: de acht PVV-raadsleden die vrijdag afstand namen van de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen hebben het enige raadslid dat Wilders bleef steunen uit de fractie gezet. Dat zegt fractievoorzitter Toon van Dijk tegen Omroep Flevoland.

Chris Jansen was de enige die geen afstand nam van de uitspraken van Wilders. Hij zegt volgens de omroep dat juist hij het enige overgebleven PVV-raadslid in Almere is. Beide zijden kunnen gelijk hebben, als de acht anderen niet onder de noemer PVV verdergaan.

Wilders liet zijn achterban woensdag na de gemeenteraadsverkiezingen scanderen dat ze minder Marokkanen willen. De acht namen daar woensdag in een verklaring afstand van. Jansen gaf aan dat PVV-leider Geert Wilders hen heeft gewaarschuwd dat ze niet onder de noemer PVV verder kunnen als ze die verklaring uitsturen. Daarom zou hij het enige overgebleven PVV-raadslid in Almere zijn.

De acht dissidenten kwamen zaterdagochtend opnieuw bijeen. Na afloop verklaarde Van Dijk volgens de omroep dat Chris Jansen ook was uitgenodigd, maar niet kwam opdagen. De uitlatingen van Jansen stroken volgens Van Dijk niet met wat vrijdag in de fractieraad is afgesproken. Daarom zou Jansen uit de fractie worden gezet.

Na het uitgaan van de verklaring van vrijdag is er geen contact meer met Wilders geweest, zegt Van Dijk tegen de omroep.

Vertrekkende PVV'ers Almere willen blijven
'Vertrokken' PVV'ers Almere willen blijven (Foto: ANP)

[pic] Andrea Bocelli stapt in huwelijksbootje

De Italiaanse operazanger Andrea Bocelli is vrijdagavond in het huwelijksbootje gestapt met zijn geliefde Veronica Berti. In het klooster van Montenero in de westelijke plaats Livorno in Italië gaven zij elkaar het jawoord, aldus persbureau ANSA.

Het huwelijk van de twee valt samen met de verjaardag van hun 2-jarige dochter Virginia. Ook de kinderen uit het eerste huwelijk van de 55-jarige zanger, Amos en Matteo, waren bij de ceremonie.

Operazanger Bocelli stapt in huwelijksbootje
Ja, hij wil. (Foto: ANP)


Bocelli kan goed zingen.

Flikken Maastricht weer boven de twee miljoen

Flikken Maastricht heeft vrijdag voor de tweede week op rij meer dan twee miljoen kijkers getrokken. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. De serie op Nederland 1 was daarmee na het achtuurjournaal, waarop 2,3 miljoen mensen afstemden, het best bekeken programma van de dag.

Flikken Maastricht was goed voor 2,036 miljoen kijkers, slechts zevenduizend minder dan vorige week. De aflevering van vorige week, de eerste van het achtste seizoen, leverde een kijkcijferrecord op.

In de top drie van best bekeken programma's eindigde Goede Tijden, Slechte Tijden op de derde plek met iets meer dan twee miljoen kijkers. Op RTL 4 deed ook Everybody Dance Now het goed. Naar de talentenjacht keken anderhalf miljoen mensen.

Zieke oud-winnaar Gerrans laat San Remo schieten

Simon Gerrans laat Milaan-San Remo zondag schieten. De Australische wielrenner heeft de laatste weken last van allergieën en werd vrijdagnacht ziek, meldt zijn ploeg Orica-Greenedge. Brett Lancaster neemt in de eerste voorjaarsklassieker van het seizoen Gerrans' plek in.

Gerrans, die in 2012 als eerste over de meet kwam in San Remo, was een van Orica's troeven. Simon Clarke krijgt nu meer vrijheid in de finale, terwijl Michael Matthews Orica's man is mocht de klassieker uitdraaien op een sprint.

De organisatie van Milaan-San Remo besloot onlangs de beklimming van de Pompeiana uit het parcours te halen omdat de wegen door de slechte weersomstandigheden te gevaarlijk zijn. Alejandro Valverde meldde zich daarom af voor de race, terwijl sprinters Mark Cavendish en André Greipel besloten toch mee te doen. Naast Valverde is ook Alberto Contador niet van de partij.

'Vestia wil nog eens 430 banen schrappen'

Vestia wil nog eens 430 banen schrappen. Hierdoor verdwijnen in totaal 680 van de 1050 oorspronkelijke arbeidsplaatsen, zeggen de nieuwe bestuurders Arjan Schakenbos en Willy de Mooij zaterdag in een interview in NRC Handelsblad.

De grootste woningcorporatie viel in 2012 bijna om door een derivatenschandaal. Andere woningcorporaties moesten bijspringen om Vestia overeind te houden. Om te voorkomen dat andere coporaties nog meer geld in Vestia moeten steken en om sneller te herstellen, moet het bedrijf volgens de bestuurders kleiner worden dan het eerder van plan was.

Eerder was al duidelijk dat Vestia 250 banen schrapt. Woensdag kondigde het concern aan verder in te krimpen en dertigduizend van de negentigduizend woningen te willen verkopen. Hoeveel banen dat kost, werd toen nog niet aangegeven maar nu wel.

Vanaf 2016 worden sowieso nog eens eens 130 banen geschrapt. Als het lukt de dertigduizend woningen te verkopen, zijn nog minder mensen nodig en kunnen nog eens driehonderd arbeidsplaatsen vervallen. Het is echter de vraag of het lukt om zo veel woningen te verkopen, erkennen de bestuurders in de krant.

Het totaal komt nu uit op 680 van de 1050 banen. "Vestia was gewend om in de top van de Eredivisie te spelen", zegt Schakenbos in de krant. "Nu gaan we van bouw en ontwikkeling naar woningbeheer. Daar past een zekere bescheidenheid bij."

[WK] Niedzwiedzki wint 500 meter, Verweij tweede

Konrad Niedzwiedzki heeft bij het wereldkampioenschap allround in Heerenveen de 500 meter op zijn naam geschreven. De Pool klokte in Thialf een tijd van 35,91 seconden en bleef hiermee Koen Verweij en Håvard Bøkkø vier honderdsten van een seconde voor.

Achter het trio dat 35'ers klokte was de Chinees Longjian Sun met 36,17 de verrassende nummer vier. Hierachter werden Wouter Olde Heuvel en de Chinees Fan Yang met 36,34 seconden gedeeld vijfde. Jan Blokhuijsen zette met 36,41 seconden de zevende tijd neer, maar had sneller kunnen zijn. In de eerste bocht had de kopman van Corendon een handje aan het ijs. Renz Rotteveel werd in 36,92 seconden gedeeld dertiende, samen met de voor Oostenrijk uitkomende Nederlander Bram Smallenbroek.

Uitslag

# Schaatser Land Tijd Verschil 5000 meter
1 Konrad Niedzwiedzki Pol 35.91 -
2 Håvard Bøkko Noo 35.95 +0.40
2 Koen Verweij Ned 35.95 +0.40
4 Longjiang Sun Chi 36.17 +2.60
5 Fan Yang Chi 36.34 +4.30
5 Wouter Olde Heuvel Ned 36.34 +4.30
7 Jan Blokhuijsen Ned 36.41 +5.00
13 Renz Rotteveel Ned 36.92 +10.10

'Sluit ogen niet voor Chinese onderdrukking'

Bij het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Nederland moet premier Mark Rutte (VVD) niet vergeten dat het land nog altijd mensenrechten schendt. Dat schrijven twaalf organisaties en deskundigen op het gebied van democratie en mensenrechten samen met Amnesty International in een brief aan Rutte, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Belgische premier Elio Di Rupo.

De schrijvers zeggen de ontwikkeling van gezonde diplomatieke en economische banden te steunen. "Maar we hopen oprecht dat met het verdiepen van de handelsrelatie met China meer aandacht wordt besteed aan mensenrechten, democratie en de rechtsstaat. We hopen ook dat China's voortdurende inspanningen om deze kernwaarden te onderdrukken niet worden genegeerd."

De opstellers van de brief wijzen erop dat oppositie in China niet wordt getolereerd en dat China daarmee sterk afwijkt van andere moderne beschavingen. "Dissidenten in China worden geconfronteerd met ongelooflijke moeilijkheden, worden vaak onder huisarrest geplaatst, in de gevangenis gegooid of verbannen."

China ondertekende in 1998 op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York een internationaal convenant over politieke en burgerrechten. "Maar het Chinees Nationaal Volkscongres heeft hier nog niks over gehoord van de Staatsraad. Het verdrag wordt nog altijd niet uitgeoefend", schrijven de organisaties en deskundigen. Zij hopen dat Rutte en de andere Europese staatslieden er bij Xi op aandringen het verdrag in praktijk te brengen.

Dat zou betekenen dat oppositie wordt geadviseerd, politieke gevangenen onmiddellijk worden vrijgelaten en verbannen dissidenten weer naar huis mogen zonder het risico te worden vervolgd.

Grosjean: "Lotus heeft meer personeel nodig"

Romain Grosjean vindt dat zijn Formule 1-team Lotus meer personeel aan moet nemen. De renstal uit Enstone sloot het seizoen 2013 zeer goed af, maar was afgelopen winter nergens te bekennen. Ook de eerste race in Australië verliep niet goed, want zowel Grosjean als Pastor Maldonado viel uit.

Lotus kampte afgelopen seizoen met grote financiële problemen en zag hierna zowel coureur Kimi Räikkönen (Ferrari) als teambaas Eric Boullier (McLaren) vertrekken. De miljoenen van Maldonado brengen verlichting, evenals het vertrek van zeker 100 personeelsleden.

Grosjean is hier blij mee, maar iets meer personeel zou mogelijk helpen om de E22 zowel betrouwbaarder als sneller te maken. "De situatie is gestabiliseerd en de sfeer binnen het team is goed. De problemen van afgelopen seizoen liggen nu achter ons. We hebben nog wel wat meer mensen nodig om het kleiner geworden team te ondersteunen, maar over het algemeen ziet het er een stuk beter uit."

Eric van Tijn heeft gestolen laptop terug

De gestolen laptop van Eric van Tijn is terecht. "Ik kreeg een telefoontje van mijn computerleverancier dat hij de nieuwe eigenaresse aan de lijn had", zei Van Tijn, die zijn apparaat inmiddels weer terug heeft, tegen Show Laat.

Een meisje had de laptop, die donderdag gestolen werd en waar een aantal nieuwe producties op stond, voor 1200 euro gekocht van iemand die ze niet kende. De politie heeft de laptop teruggegeven aan Van Tijn en de daders kunnen pakken. "Een gigantisch succes voor de politie van Amsterdam", vindt de muziekproducent. Het meisje kan wel fluiten naar haar 1200 euro.

Permanent toezicht in straat ex-Hells Angel

De politie gaat 24 uur per dag toezicht houden in de straat waar voormalig vicepresident van de Hells Angels Harrie Ramakers woont. Dat zei burgemeester Jos Hessels van Nieuwstadt op Lokale Omroep Echt Susteren.

Het huis van Ramakers in de Limburgse plaats was in een week tijd twee keer doelwit van een aanslag. Vorige week zaterdagnacht ging een explosief af waardoor de woning en enkele geparkeerde auto's ernstig beschadigd raakten. Vrijdagnacht ging opnieuw een explosief af bij de woning aan De Linde. Deze keer was volgens de burgemeester een lichter explosief gebruikt.

In beide gevallen vielen geen gewonden, maar was er wel schade. "Maar veel belangrijker is dat mensen in de wijde omgeving zich dood zijn geschrokken", zegt de burgemeester. De buurt is volgens hem erg bezorgd. Na de eerste aanslag werd het aantal surveillances in de straat al verhoogd, maar nu komt er dus permanent toezicht. Zo moet worden voorkomen dat het nog eens tot een aanslag komt.

Voor de bewoners wordt zaterdag om 16.00 uur een informatiebijeenkomst gehouden. "Daar mogen ze in de eerste plaats hun gevoelens uiten. Dat is belangrijk in dit soort gevallen." Ook wordt verteld welke maatregelen worden genomen. De burgemeester hoopt dat de bewoners zich veiliger voelen nu de straat continu in de gaten wordt gehouden.

De politie weet nog niet wie achter de vernielingen zit of van welk motief moet worden uitgegaan. Ramakers was vicepresident van de Hells Angels-afdeling Nomads uit Oirsbeek. Hij is inmiddels lid van de rivaliserende motorclub Bandidos, die sinds vorig weekeinde een chapter heeft in Sittard.

De advocaat van Ramakers, Gitte Stevens, liet eerder weten dat haar cliënt niet denkt dat de aanslag het werk is van een rivaliserende motorbende. Zij sprak van een erecode waarin staat dat motorclubs of leden nooit de privéwoning van een lid tot doelwit maken. Ook Hessels waarschuwde voor speculatie. "Ik heb er ook allerlei ideeën over, maar politie en justitie houden met alle scenario's rekening."

Rusland hoopvol over OVSE-waarnemers

Rusland hoopt dat de waarnemersmissie van de OVSE in Oekraïne bijdraagt aan het wegnemen van de spanningen in dat land. Dat heeft het Russische ministerie van buitenlandse zaken vrijdag gezegd.

Moskou zegt zich zorgen te maken over het aandeel Russischtaligen in Oekraïne en stemde vrijdag als een van de 57 lidstaten van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa in met een waarnemersmissie voor Oekraïne.

De tweehonderd civiele waarnemers die naar Oekraïne gaan, kunnen de 'interne Oekraïense crisis helpen oplossen' en de mensenrechten daar waarborgen, aldus het Kremlin. Vooral in het zuiden en oosten van het land, waar veel Russischtaligen wonen, is het onrustig sinds Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim inlijfde.

De waarnemers blijven in eerste instantie een halfjaar in Oekraïne. Hun missie kan als het nodig is worden uitgebreid met nog eens vierhonderd waarnemers.

Overigens zijn de waarnemers nog steeds niet welkom op de Krim, het schiereiland dat vrijdag definitief door Rusland werd ingelijfd. De missie spitst zich toe op Oekraïne, aldus het Kremlin, en de Krim is nu onderdeel van Rusland.

President China geland op Schiphol

De Chinese president Xi Jinping is zaterdag rond het middaguur op Schiphol geland voor zijn staatsbezoek aan Nederland. Xi wordt begeleid door zijn echtgenote Peng Liyuan en wordt op de luchthaven ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Later volgt een audiëntie op het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Zondag ontvangt premier Mark Rutte (VVD) Xi op het Catshuis.

In het kielzog van de Chinese president reist een uitgebreide handelsdelegatie mee, die zondag op het Sino-Dutch Economic Forum in Noordwijk in contact wordt gebracht met het Nederlandse bedrijfsleven. Na het staatsbezoek neemt Xi deel aan de top voor nucleaire beveiliging (NSS) in Den Haag.

Titelverdediger Murray in drie sets langs Ebden

Tennisser Andy Murray heeft de derde ronde van het masterstoernooi in Miami bereikt. De Schotse titelverdediger verloor tegen de Australiër Matthew Ebden de eerste set, maar gaf daarna slechts een game uit handen: 3-6, 6-0 en 6-1. In de volgende ronde treft Murray de Spanjaard Feliciano Lopez, van wie hij nog nooit verloor.

Murray won tegen Ebden zijn eerste wedstrijd na zijn breuk met coach Ivan Lendl. De twee zetten woensdag na twee jaar een punt achter hun samenwerking.

Jo-Wilfried Tsonga wist ook door te dringen tot de derde ronde. De Fransman versloeg zijn landgenoot Adrian Mannarino met 6-2 en 6-4. De nummer elf van de wereld speelt in de volgende ronde tegen Marcos Baghdatis uit Cyprus.

Bij de vrouwen had de als derde geplaatste Agnieszka Radwanska uit Polen weinig moeite met de Zwitserse Romina Oprandi: 6-0 en 6-4. In de derde ronde neemt ze het op tegen Jelena Vesnina uit Rusland.

[WK] Wüst slaat meteen toe

Ireen Wüst heeft de concurrentie meteen laten weten dat de wereldtitel allround de hare zal worden. De Nederlandse zegevierde in Thialf op de 500 meter in 38,86 seconden en bleef hiermee de concurrentie ruim voor.

Achter Wüst werd de Russin Yulia Skokova tweede in 39,00 seconden, voor haar landgenote Yekaterina Shikhova die dertien honderdste meer nodig had. De Canadese Kali Christ pakte de vierde positie in 39,37 seconden, voor de Poolse Katarzyna Bachleda-Curus die 39,51 seconden nodig had.

Van de andere Nederlandses die meededen was Irene Schouten met 39,87 seconden de beste met een tiende positie. Diane Valkenburg en Yvonne Nauta vielen tegen. Valkenburg staat na een tijd van precies 40 seconden vijftiende en Nauta is met 41,09 seconden zelfs negentiende geworden, waardoor ze op de drie kilometer veel tijd goed zal moeten maken.

Uitslag 500 meter

# Schaatser Land Tijd Verschil 3000 meter
1 Ireen Wüst Ned 38.86 -
2 Yuliya Skokova Rus 39.00 +0.84
3 Yekaterina Shikhova Rus 39.13 +1.62
4 Kali Christ Can 39.37 +3.06
5 Katarzyna Bachleda-Curus Pol 39.55 +4.14
10 Irene Schouten Ned 39.73 +5.22
15 Diane Valkenburg Ned 40.00 +6.84
19 Yvonne Nauta Ned 41.09 +13.38

Haarlemse Honkbalweek gaat gewoon door

De Haarlemse Honkbalweek wordt dit jaar gewoon gespeeld. Dat laat de organisatie zaterdag weten. Vanwege financiële problemen was het de vraag of het toernooi dit jaar door kon gaan.

"De minder goede economische tijd is nog niet voorbij", verklaart de organisatie, die kampt met teruglopende sponsorinkomsten. "Maar de Honkbalweekfans en de honkballiefhebbers in Nederland en daarbuiten, alsmede onze partners/sponsoren verdienen het dat ook de 27e editie van de Honkbalweek wordt gehouden."

Er doen van 11 tot 20 juli vier in plaats van zes landen mee in het Pim Mulierstadion, te weten Taiwan, Japan, de Verenigde Staten en Nederland. Titelverdediger Cuba is niet aanwezig. Het toernooi geldt voor Oranje als voorbereiding op het EK in Tsjechië in september.

[upd] Wilders zegt bezoek aan Vlaams Belang af

PVV-leider Geert Wilders gaat zondag niet naar een bijeenkomst van het Vlaams Belang in Antwerpen. Voorzitter Gerolf Annemans van deze partij heeft dat zaterdag laten weten. Hij zegt het niet doorgaan van het bezoek zeer te betreuren.

Update 12.12 uur:
Bij monde van redactielid Hugo meer informatie: PVV-voorman Geert Wilders gaat morgen niet naar het partijcongres van het extreem-rechtse Vlaams Belang in Antwerpen. Philip Dewinter, een van de iconen van het VB, heeft dat verklaard.

"Ik kan u bevestigen dat Geert Wilders niet komt, maar dat heeft te maken met veiligheidsrisico's", aldus Dewinter. Volgens de Vlaams Belanger heeft Wilders verschillende bedreigingen ontvangen na zijn uitlatingen over Marokkanen en besloot de PVV het bezoek af te zeggen.

Eerder deze week zei Dewinter in een reactie op de verkiezingsuitslag van de PVV, dat hij volledig achter de gewraakte uitspraken stond en dat Wilders die op het partijcongres gerust mocht herhalen. Een nuancering was daarbij volgens hem niet nodig.

Het VB heeft vergelijkbare ideeën over immigratie als de PVV en is sterk gelieerd aan andere extreem-rechtse organisaties als Voorpost. Daarbij dweept de partij met collaborateurs uit de Tweede Wereldoorlog.

Wilders heeft plannen voor een Europese extreem-rechtse fractie na de verkiezingen voor het Europees Parlement op 22 mei aanstaande. Als die fractie er komt, twijfelt Dewinter niet aan de deelname van het Vlaams Belang. Naast de PVV en het Vlaams Belang zouden aan die fractie ook het Franse Front National van Marine Le Pen en de Oostenrijkse FPÖ zitten.

Verleden jaar toerde Wilders door Europa, op zoek naar steun voor zijn initiatief voor een Europese extreem-rechtse fractie. Hij twitterde zelf hierover op 21 april: "Zojuist lunch gehad met Marine Le Pen in Parijs. Indrukwekkende vrouw. Heb haar uitgenodigd naar NL te komen."

Op 21 juni vanuit België: "Fantastische ontmoeting gehad met Filip Dewinter en Gerolf Annemans van VB. Kijk uit naar intensievere samenwerking!" En op 20 augustus in Oostenrijk: "Vanmiddag in Wenen FPÖ-leider Strache ontmoet. Erg indrukwekkende man. Anti-EU coalitie komt steeds dichterbij."

Wilders zegt bezoek aan Vlaams Belang af
Geert.

Twee PVV'ers Friesland weg

Twee leden van de Provinciale Staten in Friesland stappen ook uit de PVV. Het gaat volgens persbureau ANP om fractievoorzitter Otto van der Galiën en Pieter Buisman. Dat meldden de twee zaterdag zelf.

Er blijft één Statenlid over, Max Aardema, maar of hij ook weggaat is niet bekend. De (ex-)PVV'ers geven aan zich niet te herkennen in 'het beeld van de partij dat Wilders heeft opgeroepen' en spraken van 'een heel lastige maar weloverwogen beslissing'.

PvdA stemt tegen elk PVV-voorstel

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer steunt voortaan geen voorstellen van de PVV meer, hoe ze ook luiden. De Kamerleden Duco Hoogland en Roelof van Laar hebben dat zaterdag op Twitter gemeld. "De PVV heeft teveel grenzen overschreden", aldus Van Laar.

Het besluit volgt op het optreden van PVV-leider Geert Wilders, die zijn achterban op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen 'minder Marokkanen' liet scanderen.

De PvdA ondermijnt hiermee de democatie.

AC/DC-zanger verrast publiek Billy Joel

Billy Joel deed zijn publiek vrijdagavond even versteld staan door een gastoptreden aan te kondigen van een hardrocker. Halverwege de show van de singer-songwriter beklom AC/DC-zanger Brian Johnson het podium om samen met Joel het nummer 'You Shook Me All Night Long' te zingen.

De 66-jarige Johnson werd met luid gejuich onthaald in Madison Square Garden, waar de 64-jarige Joel maandelijks een concert geeft. Volgens Joel is AC/DC 'een van de beste bands die hij ooit live heeft gezien'. Joel zong vrijdag verder hits als 'Uptown Girl' en 'Big Shot', maar ook onbekendere nummers waaronder 'The Ballad of Billy the Kid'.

NAVO verhuist cyberdienst naar Den Haag

De NAVO brengt alle activiteiten op het gebied van informatietechnologie, digitale beveiliging en raketafweer onder in Den Haag. Binnen twee jaar worden vijftig tot honderd NAVO-medewerkers gehuisvest in een pand op de Waalsdorpervlakte, bevestigt een woordvoerder zaterdag in Het Financieele Dagblad.

In het pand zit nu al een kleine afdeling van het NATO Communications and Information Agency. Een belangrijke reden voor de verhuizing zou zijn dat in Den Haag al meerdere grote internationale organisaties op het gebied van veiligheid zitten, zoals Europol en Eurojust. Ook het aantal in cybersecurity gespecialiseerde bedrijven groeit.

Maandag en dinsdag wordt in Den Haag een nucleaire top gehouden. De stad grijpt die top volgens de krant aan om zich op de kaart te zetten als het centrum waar organisaties en bedrijven op het gebied van veiligheid elkaar ontmoeten.

Willy van de Kerkhof keert terug bij PSV

Willy van de Kerkhof gaat weer aan de slag bij PSV. De 62-jarige oud-voetballer gaat ingezet worden voor commerciële activiteiten, melden de Eindhovenaren zaterdag. "Vanaf vandaag mag iedereen me bellen als hij of zij iets met PSV wil", zegt Van de Kerkhof.

De geboren Helmonder gaat twee dagen per week werken voor PSV. "Zowel voor het benaderen van nieuwe relaties als op wedstrijddagen beschikbaar zijn voor huidige relaties behoren tot de samenwerking tussen PSV en Van de Kerkhof", aldus de eredivisieclub. "Het past voor PSV in de aanpak meer oud-spelers te betrekken", stelt algemeen directeur Tiny Sanders.

Van de Kerkhof speelde van 1973 tot en met 1988 voor PSV en won onder meer de Europacup I en de UEFA Cup. Voor Oranje speelde hij 63 wedstrijden, waaronder de WK-finale in 1978.

Filmmaker Mat van Hensbergen overleden

Filmmaker en cameraman Mat van Hensbergen is op 3 maart overleden. Zijn familie heeft dat zaterdag laten weten in een overlijdensadvertentie in NRC Handelsblad.

Hij werkte onder meer aan films als Ik ben Joep Meloen, De Mantel der Liefde en Het Teken van het Beest, en aan documentaires als Eight Miles High en Cobra - een opstand tegen de orde. Van Hensbergen was 75.

Filmmaker Mat van Hensbergen overleden
Filmmaker Mat van Hensbergen overleden (Foto: ANP)

'Demmink wel degelijk in beeld in onderzoek'

Oud-topambtenaar Joris Demmink is wel degelijk in beeld gekomen in het onderzoek naar misbruik van minderjarige jongens door hoge ambtenaren. Zijn inmiddels overleden chauffeur, Rob Mostert, heeft tegen de inlichtingendienst BVD gezegd 'er niet meer tegen te kunnen' dat Demmink in de dienstauto af en toe seks had met jongens, zegt oud-hoofdofficier van justitie Hans Vrakking zaterdag in NRC Handelsblad.

Vrakking was in 1998 initiatiefnemer van het Rolodex-onderzoek. Zijn bewering is in tegenspraak met wat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) eerder deze maand zei. Nadat een ex-agent onder ede had verklaard dat Demmink in het onderzoek voorkwam, zei Opstelten dat dit niet het geval was.

Vrakking zegt verder dat hij tijdens het hoogst geheime onderzoek werd gebeld door toenmalig secretaris-generaal Harry Borghouts. Die liet blijken ontstemd te zijn dat Demmink, toen nog directeur-generaal op het departement, werd onderzocht. "Waar ben jij mee bezig?", zou Borghouts hebben gevraagd.

Vrakking zegt nog altijd niet te snappen hoe de top van het departement op de hoogte kon zijn. Door het telefoontje wist Vrakking dat het onderzoek was uitgelekt en dat eventuele sporen hoogstwaarschijnlijk al waren gewist. Er waren al huiszoekingen gepland.

Borghouts zegt in de krant zich 'absoluut niet te kunnen herinneren' dat hij Vrakking heeft gebeld. Hij spreekt van een 'buitengewoon ongeloofwaardig verhaal'. Wel bevestigt hij dat hij op de hoogte was van het geheime onderzoek omdat de toenmalige baas van justitie, René Ficq, het had genoemd bij een regulier overleg bij de minister en de secretaris-generaal.

Frans Bauer wil liefst hele dag bij vader zijn

Frans Bauer zou het liefst de hele dag naast zijn ernstig zieke vader Chris gaan zitten. "Maar nee, dat doe ik niet", zegt de zanger in het AD. "Mijn vader vindt dat ik door moet gaan met mijn leven." Bauers vader heeft longkanker, is astmatisch en heeft diabetes.

Volgens de 40-jarige zanger is het ook maar beter dat hij en zijn vader niet de hele dag op elkaars lip zitten. "Dat zou de verstandhouding tussen vader en zoon misschien krampachtig of onecht maken. Al met al heb ik er vrede mee hoe het nu gaat. We kunnen er op een goede manier nog steeds voor elkaar zijn."

Als Bauer het even niet ziet zitten vindt hij troost in muziek. "Als ik na een dag werken even tijd voor mezelf heb, ontkom ik niet aan de realiteit van het leven. Op zo'n moeilijk moment pak ik m'n gitaar, ga achter de piano zitten of zing wat. Met muziek, mijn grootste passie, kan ik negatieve gevoelens goed van me afschudden. En een beetje lachen helpt ook om de dagelijkse beslommeringen te vergeten."

Nicolette van Dam: 30 worden niet erg

Nicolette van Dam ligt er niet wakker van dat ze binnenkort geen twintiger meer is. "Straks heb ik twee kinderen, een compleet gezin", zegt de 29-jarige presentatrice in een interview met Televizier. "Ik ga een nieuwe fase in. Het getal zelf vind ik niet erg."

Van Dam, die eind januari aankondigde dat zij en haar verloofde Bas Smit hun tweede kind verwachten, is tevreden met haar leven. "Als iedereen in mijn leven maar gezond is en in harmonie leeft", legt de blondine uit. "Als die basis goed is, kan ik heel gelukkig zijn."

Wat Van Dam betreft blijft er ook nog genoeg om over te dromen. "Een mooi programma maken voor de Postcodeloterij, bijvoorbeeld. Ik vind dat zo'n geweldige organisatie: je kunt er prijzen winnen en tegelijkertijd geven ze geld aan goede doelen. Beter kan niet, wat mij betreft."

Wiggins niet in Ronde van Catalonië

Bradley Wiggins start komende maandag niet in de Ronde van Catalonië. De Brit zou daar in eerste instantie wel van start gaan, maar heeft besloten wat extra te gaan trainen met het oog tot de rest van het seizoen.

"Na overleg met de trainers hebben we besloten dat het voor mij beter is enkele weken stevig bergop te trainen. Dit met het oog op de Ronde van Californië, de Dauphiné en het halen van de Tourselectie", verklaarde Wiggins op de website van Team Sky. "Ik zou anders waarschijnlijk dit trainingsblok op het einde van het jaar nodig hebben gehad. Het missen van Catalonië geeft me de mogelijkheid om extra te trainen en me op elk vlak te verbeteren."

Douglas: "Ik droom nog steeds van Oranje"

Hij lijkt niet in beeld te zijn bij Louis van Gaal, maar heeft het WK nog niet opgegeven; Douglas hoopt op een oproep van de bondscoach. De boomlange verdediger verruilde FC Twente afgelopen zomer voor een avontuur in Rusland, waar hij voor Dinamo Moskou uitkomt. Hij heeft er een basisplaats bemachtigd en hoopt dat zijn goede vorm beloond wordt met deelname aan het WK.

"Ik ben er trots op een Nederlander te zijn", zo liet hij het Algemeen Dagblad optekenen. "Ik droom nog steeds van het Nederlands elftal." Sinds Douglas een Nederlands paspoort bemachtigde werd hij geruime tijd met een debuut voor Oranje in verband gebracht. Hij maakte ook diverse keren deel uit van de voorselectie, maar de laatste schifting overleefde hij nooit.

Daar kan hij wel begrip voor opbrengen. "Dat de bondscoach me in mijn tijd bij FC Twente niet heeft opgeroepen, daar kan ik begrip voor opbrengen. Ik zat niet goed in mijn vel en speelde niet zoals ik kan spelen."

"Nu is het natuurlijk een ander verhaal. Ik ben gretig, speel in een grote competitie, met en tegen grote voetballers. Ik hoop op een kans. Ik heb er altijd al van gedroomd om het WK met Oranje in mijn geboorteland te spelen. We hebben nog even, daar houd ik me aan vast."

Paus: maffia, bekeer je of ga naar de hel

Paus Franciscus heeft fel uitgehaald naar de georganiseerde misdaad in Italië. Leden van de maffia gaan volgens de kerkvorst naar de hel, tenzij ze zich bekeren. Dat meldde de BBC vrijdag.

De paus deed zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst voor familieleden van slachtoffers van de maffia. "Je kan je bloedgeld en macht doordrenkt met bloed niet meenemen naar je volgende leven, bekeer", zei Franciscus. "Er is nog tijd om niet te eindigen in de hel, die op je wacht als je op het foute pad blijft", dreigde de paus.

De bijeenkomst, vlak buiten Rome, was bedoeld om te laten zien dat ook de kerk zich verzet tegen georganiseerde misdaad. Sommige maffiabazen zouden beweren goede katholieken te zijn. De paus zou voor zijn uithaal in stilte hebben geluisterd naar de namen van maffiaslachtoffers, die werden voorgelezen.

Paus tegen maffia: bekeer, of ga naar de hel
Paus tegen maffia: bekeer, of ga naar de hel (Foto: ANP)

KNVB laat Jupiler League-duel onderzoeken

De KNVB heeft de wedstrijd tussen FC Oss en FC Emmen uit de Jupiler League vanwege de verdachte uitslag laten onderzoeken op matchfixing. Dat laat manager competitiezaken Gijs de Jong weten in de De Telegraaf.

Het gaat om het duel van vrijdag 14 maart, dat FC Oss met 8-0 won. Oss staat voorlaatste in de competitie: "We hebben die wedstrijd bij de UEFA neergelegd of er gokpatronen vielen waar te nemen."

Volgens De Jong heeft de UEFA niets verdachts gevonden, maar de KNVB heeft de wedstrijd alsnog doorgegeven aan het Openbaar Ministerie: "Om te bekijken en te bestuderen." Het is de eerste keer dit seizoen dat de KNVB een wedstrijd in het betaald voetbal doorgaf om te controleren of er sprake is van omkoping.

G7 komt bijeen op Catshuis

De staatshoofden en regeringsleiders van de G7 komen maandag bijeen op het Catshuis. Ze worden daar verwelkomd door premier Mark Rutte (VVD), meldt de Rijksvoorlichtingsdienst zaterdag.

Eerder werd al aangekondigd dat de zeven belangrijkste industrielanden in de marge van de nucleaire top in Den Haag zouden vergaderen, maar het was nog niet bekend waar en wanneer dat zou gebeuren. De Amerikaanse president Barack Obama wil afspraken maken over steun voor Oekraïne en maatregelen tegen Rusland. Daarom is Rusland ook buitengesloten en wordt gesproken van een G7 in plaats van een G8.

Naast vertegenwoordigers van de VS, Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Japan en Italië schuiven voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy en voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso aan. Rutte neemt zelf geen deel aan de bespreking. Na het ontvangen van de gasten vertrekt Rutte naar Huis ten Bosch, waar koning Willem-Alexander de delegatieleiders van de nucleaire top ontvangt voor een diner.

Na Li verder zonder te spelen

De Chinese tennisster Na Li is wel heel eenvoudig doorgedrongen tot de derde ronde van het prestigieuze toernooi in Miami. Haar Russische tegenstander Alisa Kleybanova trok zich ziek terug, waardoor de nummer 2 van de wereld niet in actie hoefde te komen. De winnares van de Australian Open treft in de derde ronde de Amerikaanse Madison Keys, die de Slowaakse Daniela Hantuchova vesloeg in de tweede ronde: 6-4 en 6-2.

De Amerikaanse Venus Williams, winnares van het toernooi in 1998, 1999 en 2001, bereikte ook de derde ronde. De 33-jarige veterane van het veld rekende af met de Slowaakse Anna Schmiedlova: 6-3 en 6-3.

Geen serveersters bij nucleaire top

De 58 regeringsleiders die Nederland tijdens de Nuclear Security Summit aandoen worden enkel door mannen bediend. "Als er twintig heren serveren en drie hoogblonde dames, dan verstoort dat het beeld", zegt directeur Hans van der Linde van Van der Linde Catering zaterdag in het AD.

De serveerders moeten volgens de krant zo min mogelijk opvallen en daarom is gekozen voor alleen mannelijke bediening van minimaal 25 jaar. Zo wordt een 'eenduidige uitstraling neergezet', zegt Van der Linde in de krant.

De directeur laat in het midden of vrouwen te veel afleiding geven. "Dat hoor je mij niet zeggen. Maar het personeel moet zo terughoudend mogelijk optreden en dat doe je niet door er een paar mooie opvallende dames tussen te zetten." Over de vraag of vrouwelijke regeringsleiders niet door mannen in de 20 kunnen worden afgeleid, wordt niet gerept.

De organisatie bevestigt dat de opdracht 'een eenduidige uitstraling in de bediening' was. "Maar het heeft niks met afleiding te maken", zegt een woordvoerder in de krant.

Het feit dat er veel islamitische regeringsleiders zijn speelt volgens directeur Jean-Paul van het Protocolbureau ook mee. "Nederland is een klein land dat gewend is zich sneller aan te passen aan grotere landen." Ook denkt hij dat wel degelijk voor mannelijke bediening is gekozen om de afleiding voor de staatshoofden te beperken.

Nieuwe aanslag op huis ex-Hells Angel

Opnieuw is een aanslag gepleegd op het het huis van voormalig vicepresident van de Hells Angels Harrie Ramakers in het Limburgse Nieuwstadt. Door de tweede aanslag in een week tijd leven er grote zorgen bij omwonenden, meldt burgemeester van de gemeente Jos Hessels op Twitter. Ook hij is bezorgd.

Vorige week werd zaterdagnacht rond 03.00 uur een klap gehoord. De politie dacht aanvankelijk dat de woning was beschoten, maar concludeerde later dat het waarschijnlijker is dat een explosief is gebruikt. Door de aanslag raakten de woning en enkele geparkeerde auto's ernstig beschadigd. Het is nog niet duidelijk wat deze keer is gebruikt. Bij beide aanslagen vielen geen gewonden.

De politie weet nog niet wie achter de vernielingen zit of van welk motief moet worden uitgegaan. Ramakers was vicepresident van de Hells Angels-afdeling Nomads uit Oirsbeek. Hij is inmiddels lid van de rivaliserende motorclub Bandidos, die sinds vorig weekeinde een chapter heeft in Sittard.

De advocaat van Ramakers, Gitte Stevens, liet eerder weten dat haar cliënt niet denkt dat de aanslag het werk is van een rivaliserende motorbende. Zij sprak van een erecode waarin staat dat motorclubs of leden nooit de privéwoning van een lid tot doelwit maken.

Moskou geeft vrijgeleide militairen Oekraïne

Rusland heeft Oekraïense militairen op de Krim beloofd dat ze veilig het schiereiland kunnen verlaten. Het aanbod geldt met name voor 61 militairen van een luchtlandingseenheid die na de inlijving van de Krim door Rusland onderdeel willen blijven van de Oekraïense strijdkrachten.

De nieuwe machthebbers op de Krim hadden hen bevolen hun uitrusting achter te laten en te vertrekken. De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe heeft echter laten weten dat de militairen onder begeleiding van de Russische militaire politie met hun eigen voertuigen en spullen naar de grens van de Krim met Oekraïne mogen gaan, meldde het Oekraïense persbureau Unian zaterdag.

Oude Rijn krijgt een poetsbeurt

De rivier Oude Rijn wordt zaterdag schoongemaakt. Zo'n 1000 vrijwilligers gaan in verband met Wereld Water Dag voor de zesde keer op rij een waterweg opschonen, zo liet de organiserende Stichting Aquarius weten.

De rivier, die stroomt tussen het Utrechtse Harmelen en Katwijk aan Zee, is zo'n 50 kilometer lang. Die afstand wordt in denkbeeldige stukjes verdeeld, zodat de schoonmaakploegen in een bepaald gebied zwerfvuil zoals blikjes, flessen en plastic kunnen opruimen. Dat vuil wordt uit het water, de oevers en kades langs de rivier gehaald. Achteraf wordt het vuil gewogen.

Sinds 2009 maakt de stichting jaarlijks een rivier schoon. Eerder nam ze al de Schie, de Rotte, de Amstel, de Oude IJssel en de Laak onder handen. Om 8 uur 's ochtends begint de grote schoonmaak van de rivier. In totaal duurt de schoonmaakactie zaterdag zo'n 10 uur.

Oude Rijn krijgt een poetsbeurt
Oude Rijn krijgt een poetsbeurt (Foto: ANP)

'PVV'ers Almere met uitzetting bedreigd'

PVV-leider Geert Wilders dreigde de PVV-raadsleden in Almere die vrijdag afstand namen van zijn uitspraken uit de fractie te zetten. Even voor deze acht raadsleden hun verklaring uitstuurden had fractieleider Toon van Dijk telefonisch contact met Wilders, zei fractielid Chris Jansen zaterdagochtend op Radio 1. Hij is het enige fractielid dat de verklaring niet ondertekende.

Wilders zou Van Dijk duidelijk hebben gemaakt dat de opstandige raadsleden niet onder de noemer PVV verder kunnen als ze hun verklaring uitsturen. Dat verklaart volgens Van Dijk waarom de raadsleden de verklaring afsluiten met de mededeling dat ze de gevolgen van hun stap kennen en accepteren. "Het was duidelijk wat de consequentie was als de verklaring zou uitgaan."

Aan de verklaring ging volgens Van Dijk een hectische dag vooraf. De raadsleden zouden van 16.00 tot 23.00 uur over de verklaring hebben gesproken. Als enige ondertekende Van Dijk de verklaring niet. "Omdat ik ervan overtuigd ben dat Wilders zijn uitspraak heeft gedaan in de geest van het gedachtegoed zoals die altijd aanwezig is bij de PVV." Hierbij doelde Van Dijk op 'minder massa-immigratie'.

Ook vier van de zes leden van de PVV-Statenfractie in Flevoland namen afstand van de uitspraken van Wilders. Alleen Jansen, die daar fractievoorzitter is en één ander lid namen er geen afstand van.

De fracties van Flevoland en Almere lieten vrijdagavond weten de ontwikkelingen rondom de uitspraak 'minder Marokkanen' van Wilders te 'betreuren'. "Hierdoor heeft het beeld kunnen postvatten dat wij voorstander zouden zijn van uitzetting van Marokkanen in het algemeen. Dat zijn wij niet."

In theorie kan de breuk nog worden gelijmd als Wilders zijn woorden intrekt. Maandag komt de PVV-fractie van Almere weer bij elkaar, maar het is volgens Jansen niet waarschijnlijk dat er nog wat te bespreken valt.

Europarlementariër Laurence Stassen liet ook weten dat ze de PVV verlaat. Ze kan zich niet 'verenigen' met de uitspraken van Wilders.

Oostenrijk vraagt miljoenenborgsom van oligarch

De Oostenrijkse rechter heeft de rijke Oekraïense ondernemer Dmitro Firtasj op borgtocht vrijgelaten. Firtasj, die in de Verenigde Staten wordt gezocht voor omkoping en andere delicten, moet 125 miljoen euro neertellen om de beslissing over zijn uitlevering in vrijheid te mogen afwachten. Firtasj mag Oostenrijk tot nader order niet verlaten.

De Oekraïense oligarch, die fortuin maakte met zijn bedrijf Group DF, moet in de Amerikaanse staat Illinois terechtstaan voor zijn aandeel in een 'internationaal corruptiecomplot', zegt justitie in de VS. Volgens Group DF heeft de arrestatie van Firtasj niets te maken met de spanningen in Oekraïne.

De 48-jarige zakenmagnaat gold als een bondgenoot van de verdreven president Viktor Janoekovitsj. Ook zou hij banden hebben met de Russische georganiseerde misdaad.

Meer asbestslachtoffers hebben recht op voorschot

Mensen die door het werken met asbest stoflongen ofwel asbestose hebben opgelopen, kunnen vanaf 1 april een financiële tegemoetkoming van ruim negentienduizend euro krijgen van de overheid. De groep wordt daarmee uitgebreid, want tot nu toe hadden alleen mensen met de ziekte maligne mesothelioom - een vorm van kanker - recht op de tegemoetkoming.

Dat schrijft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om een voorschot op de schadevergoeding die de werkgever uiteindelijk moet betalen. Als een werknemer eenmaal een schadevergoeding heeft ontvangen, moet de overheidstegemoetkoming worden terugbetaald.

Notre Dame diept doornenkroon op uit schatkamer

De Notre Dame-kathedraal in Parijs stelt de komende drie dagen een van haar belangrijkste relikwieën tentoon. Ter gelegenheid van de achthonderdste verjaardag van koning Lodewijk de Heilige heeft het kerkbestuur de doornenkroon voor de dag gehaald die Jezus zou hebben gedragen.

De krans van gevlochten doorntakken, die soldaten Jezus volgens de Bijbel op het hoofd drukten om de draak met zijn aanspraken op het koningschap te steken, is drie dagen te zien. Dat is een zeldzame gebeurtenis. Het in een gouden foedraal gevatte relikwie kwam de afgelopen eeuw alleen in 1939 en 1997 even uit de schatkamer.

De kroon kwam in 1239 naar Frankrijk dankzij koning Lodewijk IX. De spreekwoordelijk vrome koning kocht het kleinood van de Byzantijnse keizer en had daarvoor destijds een fortuin over.

PVV Limburg betreurt opstappen boegbeeld

Fractievoorzitter Michael Heemels van de PVV in de Limburgse Staten betreurt het opstappen van Laurence Stassen. Zij stapte vrijdagavond uit zowel de partij als de Staten. "Zij was het boegbeeld van de PVV in Limburg", zei Heemels. "Heel erg jammer dat ze weggaat, maar ik respecteer haar beslissing."

De PVV werd tijdens de vorige Statenverkiezingen met 10 zetels in een klap de grootste partij, maar al gauw brokkelde de fractie af. Roermondenaar Cor Bosman werd uit de fractie gezet omdat hij een Statenlid van de PvdA had uitgemaakt voor "een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken". Een ander PVV-Statenlid hield het eerder al voor gezien. Stassen is nu dus de derde die de PVV-Statenfractie verlaat.

De eerste vervanger van Stassen is Roland van Vliet, maar hij stapte donderdag uit de PVV-fractie in de Tweede Kamer. Als Van Vliet de vrijgekomen Statenzetel weigert, dan wordt ex-gedeputeerde Theo Krebber gevraagd, maar ook hij heeft de PVV verlaten.

Volgens Heemels zijn de zeven achterblijvende PVV'ers in de Limburgse Staten trouw aan de partij. "Ook ik blijf bij de PVV", zei Heemels, die vrijdagavond kort gebeld heeft met Stassen. Over de inhoud van dat gesprek doet hij geen mededelingen.

PVV Limburg betreurt opstappen boegbeeld
PVV Limburg betreurt opstappen boegbeeld (Foto: ANP)

PVV'ers geven Wilders toch nog laatste kans

Waar het eerder op de avond nog zeker was dat het grootste deel van de PVV-fractie van de Provinciale Staten van Flevoland en bijna alle PVV-raadsleden van de gemeente Almere zouden breken met de partij, lijken ze daar toch weer van terug te komen. Zij geven Geert Wilders nog een kans om afstand te nemen van zijn afspraken over Marokkanen van woensdag.

Dat heeft Statenlid Chris Jansen vrijdagnacht gezegd. "Zowel met de acht raadsleden als met de vier Statenleden is vrijdagavond afgesproken dat zij uit de partij zouden stappen. Dat ze dan nu de bal weer bij Wilders leggen nu het nieuws naar buiten komt, is jammer", aldus een teleurgestelde Jansen.

Vrijdagavond laat maakten de Statenleden Joram van Klaveren, Gerben Laagland, Willem Boutkan en Irene Joosse met een verklaring via het ANP bekend dat ze achter het PVV-partijprogramma staan, maar dat het standpunt van Wilders "niet het onze" is.

Volgens Chris Jansen, het Statenlid dat de partij samen met Jasper Kok wel trouw blijft, betekende dit dat "zij zich alle vier afscheiden en dat zij alleen of als groep verder zouden gaan". Later op de avond ontkenden zij dit en lieten ze weten het af te laten hangen van de reactie van Wilders.

Ook in de Almeerse gemeenteraad maakten acht van de negen raadsleden in eerste instantie bekend op te stappen. Wederom zou alleen Jansen als raadslid overblijven. Maar ook deze acht PVV'ers besloten later dat deze keuze minder definitief is dan eerder op de avond was afgesproken en Jansen dus naar buiten bracht.

Voor Statenlid Jansen is het 'zo klaar als een klontje': "Ze wisten op voorhand dat er druk zou worden uitgeoefend als dit bekend zou worden. Nu geven ze Wilders toch nog een kans. Maar hij gaat hoe dan ook geen afstand nemen van zijn uitspraken."

PVV'ers geven Wilders toch nog laatste kans
PVV'ers geven Wilders toch nog laatste kans (Foto: ANP)

Hangjeugd slaat bewoners in elkaar

Drie mannen zijn vrijdagavond in een huis in Rotterdam naar hun zeggen in elkaar geslagen door een groep van 15 jongeren. Ze hadden met hen eerder op de avond op straat ruzie gehad. De jongeren belden aan, drongen naar binnen en mishandelden de mannen, aldus hun verklaring.

Ze raakten gewond aan hun gezicht. Een van de drie is naar een ziekenhuis gebracht. Dat meldde de politie, die tevens aangaf dat het volgens de slachtoffers om getinte jongeren ging tussen 16 en 18 jaar oud.

De mannen gaven aan dat ze rond 18.00 uur op de Frederikstraat in Rotterdam ruzie hadden gekregen met wat jongeren uit de buurt. De aanleiding voor de ruzie is niet bekend. Ongeveer twee uur later zou de groep het huis zijn binnengedrongen. Er is nog niemand opgepakt.

'Vrouw zag vliegtuig in oceaan'

Een Maleisische vrouw is er stellig van overtuigd dat ze een vliegtuig in de Indische Oceaan heeft gezien op de dag dat het toestel van Malaysia Airlines verdween.

Raja Dalelah (53) zag het deels onder water verdwenen vliegtuig bij de Indiase eilandengroep de Andamanen. Ze zat op dat moment op een vlucht van Saudi-Arabië naar Maleisië.

Dalelah kon niet slapen tijdens de vlucht en staarde uit het raam. Ze schrok toen ze een vliegtuig in het water dacht te zien en maakte haar vrienden wakker, maar die lachten haar uit. Ook een stewardess nam haar niet serieus. Die deed het luikje van haar raam dicht en zei dat ze moest gaan slapen.

De vrouw legt zich er niet bij neer. Ze heeft haar verhaal bij de politie gedaan.

Maleisische vrouw: ik zag vliegtuig in oceaan
'Vrouw zag vliegtuig in oceaan' (Foto: ANP)

PVV Friesland: beraad over uitspraken Wilders

De PVV-fractie in de Provinciale Staten in Friesland beraadt zich over de omstreden uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen. De drie Statenleden willen nog dit weekeinde meer duidelijkheid, schrijft de Leeuwarder Courant zaterdag.

De Friese fractievoorzitter Otto van der Galiën is 'op zijn zachtst gezegd niet blij' met Wilders' uitlatingen van afgelopen woensdag over Marokkanen. Ook fractielid Pieter Buisman vindt dit 'niet kunnen' en lid Max Aardema zei: "Ik wil er nu niets over zeggen".

Hoewel de PVV'ers vrijdagmiddag al bijeenkwamen om te praten over Wilders' standpunt, beslissen de drie pas maandag definitief wat ze gaan doen.

PVV Friesland: beraad over uitspraken Wilders
PVV Friesland: beraad over uitspraken Wilders (Foto: ANP)

Nieuwe singel BLØF

Om de feeststemming die er momenteel lijkt te heersen een beetje te temperen, toch nog even een berichtje die ons weer met de beide voetjes op de aarde zet. Aanstaande dinsdag brengt de Zeeuwse popgroep BLØF namelijk een nieuwe singel uit.

Het gezelschap dat grossiert in onnavolgbare teksten brengt dan het nummer Spijt Heb Je Morgen uit. Middels het nieuwe album In Het Midden Van Alles probeert de band zich naar eigen zeggen te profileren via 'de sound van nu'. Zo willen ze laten zien/horen dat het muziekgezelschap er nog steeds toe doet.

Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, zal er de dag daarop een documentaire te zien zijn op Nederland 3 over de band, samen met een registratie van een concert dat de heren gaven in november 2012 in het Amsterdamse Ziggo Dome.

Vanaf april gaan ze de rest van Nederland terroriseren met een tour.

Statenlid PVV Utrecht overweegt vertrek

Ook het Utrechtse lid van de Provinciale Staten Henk Scherer overweegt uit de PVV te stappen. Dat meldde RTV Utrecht vanmiddag (dus voor het zojuist opgestapte dozijn aan PVV'ers).

Scherer: "Wat hij heeft gezegd kan niet. Maar hij heeft de grootheid niet om hier zijn excuses voor aan te bieden."

Hoewel hij liever niet direct opstapt, heeft hij ernstig twijfels na het 'minder Marokkanen'-incident: "Je wordt toch gedwongen om een keuze te maken."

Of naast Henk ook Ingrid er de brui aan wil geven, is vooralsnog niet bekend. 

[vid] Wilders blijft stil

Inmiddels zijn richting de twintig PVV'ers in de Tweede Kamer, gemeenteraad, Provinciale Staten én Europarlement uit de PVV gestapt sinds Wilders woensdag beloofde het aantal Marokkanen in Nederland omlaag te gaan krikken.

Geert zelf weigert ondertussen te reageren. Zijn twitterfeed is al dagen angstvallig leeg en op herhaalde verzoeken van De Telegraaf en andere media weigerde hij in te gaan.

Waar Wilders is, is ook ongewis. Hij was vrijdag niet te vinden in de omgeving van de Tweede Kamer en wist 's avonds een leger journalisten te ontvluchten zonder commentaar te leveren.

De (nog) loyale Fleur Agema, Machiel de Graaf en Sietse Fritsma vertrokken vlak voor hun leider dat deed.

Of Wilders vanavond even ongelukkig was als de uitstekende Duitse acteur Bruno Ganz in Der Untergang, is onbekend.

De Bakker knokt zich langs Verdasco in Miami

Thiemo de Bakker heeft zich geplaatst voor de derde ronde van het masterstoernooi van Miami. De Nederlandse tennisser rekende vrijdag in drie sets af met de Spanjaard Fernando Verdasco: 7-6 (4), 6-7 (3) en 6-2. De volgende tegenstander van De Bakker is Roger Federer.

De 25-jarige Westlander, die zich door de kwalificaties sloeg en in de eerste ronde de Roemeen Victor Hanescu de baas was, trok enigszins tegen de verhouding in de eerste set naar zich toe. Dat kon De Bakker in het tweede bedrijf aanvankelijk geen passend vervolg geven, want hij kwam al snel met 4-0 achter. Hij sleepte er nog wel een tiebreak uit, maar die ging vrij eenvoudig naar Verdasco, de nummer 28 van de plaatsingslijst.

De Bakker bleef echter knokken en verzilverde op 2-2 zijn eerste breakkans. Daarmee was het verzet van de Spanjaard gebroken. De mondiale nummer 162 sloeg nogmaals toe en stelde na twee uur en achttien minuten de zege veilig. Hij stond twee keer eerder tegenover Federer (als vijfde geplaatst), die zich eerder op de dag ontdeed van Ivo Karlovic. Beide ontmoetingen werden gewonnen door de Zwitser.

Ex-PVV'er Louis Bontes: Wilders afzetten

De PVV-fractie moet Geert Wilders afzetten als fractievoorzitter. Dat zei ex-PVV'er Louis Bontes vrijdagavond in Nieuwsuur. Hij reageerde in het programma op de uitspraak 'minder Marokkanen' die Wilders woensdag deed en de ophef die daarover is ontstaan.

Bontes vindt dat de twaalf overgebleven PVV-Kamerleden na het vertrek van Joram van Klaveren en Roland van Vliet Wilders moeten afzetten als fractieleider. "Dinsdagochtend is de fractievergadering, ze hebben zeven mensen nodig om hem weg te sturen. Ze moeten een harde lijn tegen hem inzetten", aldus de politicus.

Als partijleider kan Wilders niet worden afgezet, want hij is het enige lid van de PVV. "Maar als fractievoorzitter is hij gekozen en kan een meerderheid hem wel degelijk wegsturen", zei Bontes. Volgens de politicus, die vorig jaar in oktober uit de PVV werd gezet en sindsdien als eenmansfractie in de Kamer zit, is Wilders een 'rode lijn' overgegaan.

"Ik vond het scanderen van zijn achterban walgelijk en zeer, zeer onplezierig." Bontes stelt dat PVV'ers op dit moment twee keuzes hebben. "Of je gaat mee of je zegt ik distantieer me hiervan en trek me terug." Hij sluit ook niet uit dat meer PVV'ers de komende dagen uit de partij stappen. "Ik heb het van niemand concreet gehoord, maar ik weet wel dat er mensen zijn die moeite hebben met de uitspraken van Wilders."

Bontes noemde het incident van woensdag een 'exces' en stelde dat hij nog nooit zoiets heftigs heeft meegemaakt binnen de PVV. De politicus werd vorig jaar uit de partij gezet omdat hij meer democratie wilde in de PVV. Ook uitte hij kritiek op het financiële beheer en op de leden van de PVV-fractie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.