Smolders: Van der G. neemt psychiaters bij de neus

De onderzoekers die geloven dat bij de moordenaar van Pim Fortuyn slechts een kleine kans is op herhaling zijn bij de neus genomen. "Er is aantoonbaar nog steeds een risico dat Volkert van der G. in herhaling valt", zegt Hans Smolders in een reactie op het nieuws dat Van der G. 2 mei vrijkomt.

Bij het detentieprogramma dat Van der G. volgde is volgens de vroegere chauffeur van Fortuyn gebleken dat hij in staat is opnieuw een moord te plegen. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft daar volgens hem goed op ingespeeld. "Maar een paar wereldvreemde rechters hebben geoordeeld dat hij toch vrij moet komen. Het vertrouwen in de politiek is al weg, maar door dit soort uitspraken verdwijnt ook het vertrouwen in de rechtsstaat."

"Ze hadden er gemakkelijk naartoe kunnen redenen om hem nog zes jaar vast te houden, maar men heeft de andere kant op geredeneerd. Het ligt als een steen in mijn maag", zegt Smolders, die vorige week na een afwezigheid van vier jaar weer in de gemeenteraad van Tilburg werd verkozen.

Wat hem ook nog altijd als een steen in de maag ligt is het klimaat dat in 2002 rond Pim Fortuyn werd gecreëerd door hem weg te zetten als 'gevaarlijke racist'. "Men moet zich realiseren wat voor impact dat heeft gehad, daardoor heeft deze gek de trekker overgehaald."

Politicus Geert Wilders, die impolulaire standpunten ten aanzien van immigratie er op na houdt, heeft ook vaak te maken met deze strategie.

Smolders wilde verder niet ingaan op de vraag of volgens hem nu ook een dergelijk klimaat rond PVV-leider Geert Wilders wordt gecreëerd, die in opspraak raakte door uitspraken over 'minder Marokkanen'. "Ik wil alleen over Pim Fortuyn praten."