Cadeaus bisdom uit erfenis voor 'uitgestotenen'

Het aartsbisdom Utrecht heeft een deel van een erfenis die was bedoeld om 'verlatenen en uitgestotenen' van de maatschappij te helpen besteed aan sinterklaas- en kerstcadeautjes. Dat blijkt uit een onderzoek dat het aartsbisdom instelde naar aanleiding van berichtgeving van NRC Handelsblad.

De middagkrant schreef begin deze maand dat het bisdom een erfenis van drie ton die een weduwe naliet 'misbruikte'. Er werden kantoorkosten en cadeautjes mee betaald en een deel ging naar de afhandeling van klachten van misbruikslachtoffers, aldus NRC.

Uit onderzoek van het bisdom blijkt onder meer dat inderdaad geld van de erfenis is uitgegeven aan slachtoffers van seksueel misbruik. Het bisdom vindt dat echter geen misbruik van de erfenis. "Ook zij behoren immers tot de 'meest verlatenen en uitgestotenen van de maatschappij'", aldus het bisdom in een verklaring.

Het onderzoek wees echter ook uit dat in de loop der jaren 42.300,75 euro is uitgegeven aan de verkeerde doelen, zoals sint- en kerstgeschenken en tegemoetkomingen aan pastoraal personeel. Het bisdom gaat dat bedrag terugstorten op de rekening van de Stichting Caritas Moeder Theresa, die in 1995 werd opgericht op verzoek van de erflaatster.

Om misverstanden over de besteding van geld uit een fonds dat met een bepaald doel is opgericht voortaan uit te sluiten wordt een commissie in het leven geroepen. Die wordt een extra toezichthouder bij het beoordelen van aanvragen voor een bijdrage uit zo'n fonds.