Ouderenclubs openen meldpunt gedwongen verhuizingen

Harry

Ouderen en patiënten die worden gedwongen uit een zorginstelling te verhuizen kunnen terecht bij een nieuw meldpunt. Zo willen patiëntenfederatie NPCF, het Nationaal Ouderenfonds en ouderenkoepel CSO knelpunten in beeld krijgen.

De organisaties vrezen dat mensen met grote onzekerheid kampen en met ongewenste gevolgen te maken krijgen. "We krijgen al signalen van ouderen die niet weten waar ze aan toe zijn, en die bang zijn uit hun vertrouwde omgeving weg te moeten" stelt directeur Wilna Wind van NPCF.

Het meldpunt moet ook duidelijk maken van wie ouderen informatie krijgen, waar ze terecht kunnen met hun vragen en waar ze tegenaan lopen, zegt directeur Jan Romme van het Nationaal Ouderenfonds.

Alleen mensen die zware zorg nodig hebben kunnen straks nog terecht in een verpleeghuis. Anderen moeten langer thuis blijven wonen. Doordat er straks te weinig patiënten zijn om open te blijven, moeten veel verpleeg- en verzorgingstehuizen dicht. De komende vijf jaar verdwijnen er naar verwachting achthonderd van de tweeduizend.

Bij tientallen verzorgingstehuizen is al aangekondigd dat ze sluiten. Hierdoor moeten de huidige bewoners, die hun recht op verblijf in een instelling houden, gedwongen verhuizen.