Premier Oekraïne: we zullen ons verdedigen

Oekraïne zal terugvechten bij een nieuwe Russische inval. Daarvoor waarschuwde de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek dinsdag in een interview met de Amerikaanse zender PBS.

Ondanks zijn strijdlustige opstelling staat de premier achter het besluit om schiereiland de Krim niet te verdedigen tegen de Russen. "We gebruikten geen geweld om bloedvergieten te voorkomen. Maar ook om aan de wereld te laten zien dat Rusland ons grondgebied heeft bezet en de agressor is."

Volgens Jatsenjoek moeten de Russen niet denken dat ze ook zonder slag of stoot verder kunnen oprukken. "Wat er gaat gebeuren als de Russen de grens met het vasteland oversteken? Dan is het de plicht van alle Oekraïners ons land te verdedigen. We zullen vechten", zei de premier.

Jatsenjoek vroeg de internationale gemeenschap te helpen bij het moderniseren van het leger. Dat zou bewust zijn "ontmanteld" onder zijn pro-Russische voorganger Viktor Janoekovitsj. "We hebben technische en militaire ondersteuning nodig", zei de premier. "Niet alleen om te vechten, maar om te winnen."

De premier zet overigens niet al zijn kaarten op militaire hulp. Ook sancties kunnen volgens Jatsenjoek effect hebben, omdat landen in de wereld onderling nauw met elkaar zijn verbonden. "Economische maatregelen zijn daarom veel sterker dan militaire ingrepen."

Premier Oekraïne: we zullen ons verdedigen
Premier Oekraïne: we zullen ons verdedigen (Foto: ANP)