Job Cohen bijzonder hoogleraar Universiteit Leiden

Voormalig PvdA-leider en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen is benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Hij volgt professor Hans Engels op die de Thorbecke-leerstoel, gevestigd aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, verlaat.

De leerstoel is opgericht en wordt gefinancierd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Cohen gaat zich dan ook bezighouden met wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op het gebied van lokaal en provinciaal bestuur . VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma laat weten 'buitengewoon verheugd' te zijn met de aanstelling van Cohen.

Burgemeester van Leiden Henri Lenferink verwacht dat studenten 'boeiende colleges' tegemoet kunnen zien. "Wij zijn er trots op dat Job Cohen zijn naam aan de Thorbecke-leerstoel wil verbinden."

Cohen hoopt het groeiende aantal taken die de lagere overheden op hun bord krijgen van meer 'wetenschappelijke verdieping' te kunnen voorzien. "Ik hoop daaraan vanuit deze leerstoel, samen met anderen, een bijdrage te leveren en studenten daarvoor te interesseren."

De voormalig politicus is geen onbekende van de universiteit. Hij begon zijn loopbaan daar als wetenschappelijk medewerker. Daarna was hij onder meer decaan en rector magnificus van de Universiteit van Maastricht, staatssecretaris van Onderwijs, Eerste Kamerlid, staatssecretaris van Justitie, burgemeester van Amsterdam, politiek leider van de PvdA en Tweede Kamerlid.

Job Cohen (Foto: Novum)
Job Cohen (Foto: Novum)