Obama: Rusland maakte inschattingsfout

Russische leiders hebben een inschattingsfout gemaakt als zij denken dat de wereld zich zou neerleggen bij hun handelen in Oekraïne. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag in Brussel gezegd op een gezamenlijke persconferentie met de EU-leiders Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso.

Rusland kan geen wig drijven tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, aldus Obama. De EU en de VS zijn in deze kwestie verenigd, maar Rusland staat alleen. Als de Russische agressie voortduurt, isoleert Rusland zich volgens de president nog verder. Obama waarschuwde dat in dat geval strengere sancties kunnen worden opgelegd.

Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy noemde de annexatie van de Krim op de persconferentie een 'schande'. "We erkennen die niet", zei. Ook Van Rompuy zei dat strengere sancties tegen Rusland mogelijk zijn als de situatie verder escaleert.

Van Rompuy en Barroso verwelkomden Obama tijdens zijn eerste bezoek in de hoedanigheid van president aan Brussel. De drie leiders spraken niet alleen over Oekraïne, maar ook over de vriendschapsbanden tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, over economie en handel en over 'oorlogen en menselijke tragedies elders in de wereld'.

Van Rompuy zei dat beide EU-leiders ook de kwestie van afluisterpraktijken door Amerikaanse inlichtingendiensten hadden aangestipt.