Timmermans hekelt 'bizarre uitspraak' Timosjenko

Harry

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft krachtig afstand genomen van de 'verwerpelijke en bizarre' uitspraken van Joelia Timosjenko. "Ik vind dat echt olie op het vuur gooien", zei Timmermans woensdagmiddag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Timosjenko liet zich in een telefoongesprek in niet mis te verstande bewoordingen uit over de Russische president Vladimir Poetin. "Ik ben zelfs bereid een kalasjnikov ter hand te nemen en die schijtkerel in zijn kop te schieten", zei de voormalige Oekraïense premier in een afgeluisterd telefoongesprek dat op YouTube is geplaatst.

Volgens Timmermans ontneemt Timosjenko zich hiermee iedere politieke geloofwaardigheid. Ook ondermijnt het de positie van de Oekraïense regering die juist de dialoog met Rusland zoekt. "Het wakkert het Russische nationalisme, dat toch al niet op een laag pitje stond, nog verder aan."

"Dit is een vorm van aanwakkeren van haat tussen volkeren die elkaar nog nooit hebben gehaat", zei de minister. "Dat vind ik ook het angstige van deze situatie."

Timmermans herhaalde verder dat de Krim onderdeel is van Oekraïne. "We accepteren dus niet de annexatie van de Krim. Laat daar geen enkel misverstand over bestaan." Tegelijkertijd is een vertrek van de Russen uit de Krim 'niet realistisch' en denkt het westen niet aan militair ingrijpen. Rusland moet dus met economische sancties op andere gedachten worden gebracht.

En die worden langzaam uitgebreid. "De pijn moet je kunnen opvoeren." En hoewel Rusland het ontkent, krijgt de economie wel degelijk een knauw door de economische maatregelen, stelde de minister. Opmerkelijk is de 'redelijk gematigde' reactie op het besluit dat de landen van de G7 niet meer in G8-verband met Rusland praten zolang het Kremlin zich niet anders opstelt inzake Oekraïne en de Krim.

Normaal gaat Rusland in de 'overdrive' bij zo'n besluit, zei Timmermans. Nu zeggen ze dat ze graag in gesprek blijven. "Ik zie daar een opening in om via dit spoor in gesprek te komen."