FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 december 2013

Sanoma trolt de Mol

Het Finse mediabedrijf Sanoma wil John de Mol wel verlossen van zijn aandelen in SBS. Dat heeft de Finse topman van Sanoma Harri-Pekka Kaukonen vrijdag gezegd tegen RTL Z. De Mol probeert momenteel juist de SBS-aandelen van Sanoma te kopen. Zijn bod wijzen de Finnen echter af.

De Mol gaf in een interview in Het Financieele Dagblad vrijdagochtend aan dat een onwerkbare situatie dreigt tussen zijn Talpa en Sanoma. Kaukonen van Sanoma ontkent dat. "Er valt juist nog prima samen te werken", zei hij.

De Mol verwijt Sanoma te weinig te investeren in SBS. Daardoor zouden de zenders zo slecht scoren. Volgens Kaukonen is dat juist andersom. Het feit dat de televisiezenders van SBS niet goed scoren, komt door John de Mol. Zijn productiebedrijf Talpa is namelijk verantwoordelijk voor de programmering, zo kaatste Kaukonen terug.

Sanoma en De Mol kochten SBS in 2011 samen voor een miljard euro. De Finnen hebben twee derde van de aandelen van SBS, De Mol een derde. Beide partijen hebben afgelopen jaar miljoenen afgeschreven op hun belang in SBS Nederland.

Ecclestone moet wachten op uitspraak rechter

Formule 1-baas Bernie Ecclestone zal pas volgend jaar horen of de Britse rechter hem al dan niet veroordeelt in een rechtszaak aangespannen door het Duitse mediabedrijf Constantin. Op tafel ligt een claim ter waarde van 140 miljoen dollar.

De zaak draait om de verkoop van de aandelen in de Formule 1 in 2006 door BayernLB aan CVC Capital. De inmiddels veroordeelde ex-bankier Gerhard Gribkowsky leidde deze transactie. Hij ontving een bedrag van 44 miljoen dollar van Ecclestone. De Brit claimt dat de Duitser hem afperste, terwijl Gribkowsky op zijn beurt beweert dat Ecclestone hem omkocht. Hierdoor zou CVC goedkoper aan de aandelen zijn gekomen.

Mocht dit laatste bewezen worden verklaard dan maakt Constantin een goede kans op de claim die zijn in Londen heeft ingediend. Inmiddels zit het zeven wekend durende proces erop en zal rechter Guy Newey zich buigen over de aangedragen bewijslast. Een uitspraak wordt niet voor 2014 verwacht. Mocht Ecclestone veroordeeld worden dan zal CVC niet schromen om hem aan de kant te zetten.

Naast de rechtszaak in Londen loopt ook in München een proces tegen Ecclestone. Deze zaak zal volgend jaar hervat worden. Verder heeft BayernLB laten weten van plan te zijn een claim van 400 miljoen dollar tegen de Brit in te dienen. Wanneer dit proces van start zal gaan is nog niet bekend.

Geen Feyenoord-fans bij bekerduel in Almelo

Feyenoord gaat komende week in de KNVB Beker op bezoek bij Heracles Almelo. Er zullen echter geen supporters hun club achterna reizen. De reden is een geschil tussen Feyenoord en de burgemeester van Almelo.

Normaliter kan een groot gedeelte van de Feyenoord-fans met eigen vervoer naar het stadion komen, maar omdat het bekerduel op een doordeweekse avond wordt gespeeld, acht de burgemeester van Almelo het te riskant.

De bestuurder heeft daarom een verplichte buscombi-regeling ingesteld voor Feyenoord-supporters. "Feyenoord acht deze supporters onvriendelijke maatregel onnodig. De club stelt vast dat niet voor het eerst wordt gekozen voor een middel dat juist supporters treft die week in week uit aantonen zich goed te gedragen", aldus de club op de officiële website. Het gevolg hiervan is dat er geen uitkaarten beschikbaar worden gesteld.

"Afgelopen zondag werd in Heerenveen het zoveelste bewijs hiervoor geleverd. Bijna 1300 Feyenoord-supporters bezochten probleemloos via een (vrije) autoregeling de wedstrijd sc Heerenveen – Feyenoord. Na afloop mocht Feyenoord complimenten in ontvangst nemen voor de organisatie en het positieve gedrag van de aanhang."

Feyenoord publiceert op het digitale thuis de redenen van de burgemeester om het duel als risicowedstrijd te zien. "Zo noemt de burgemeester dat zich vorig jaar tijdens Heracles Almelo – Feyenoord op een tribunedeel met Heracles-supporters een Feyenoord-supporter bevond met een stadionverbod."

"Verder wijst hij erop dat tijdens de KNVB bekerfinale voor A-junioren tussen Feyenoord en PSV op 30 mei 2013 in het centrum van Almelo een groep Feyenoord-supporters aanwezig was. Deze zorgde, stelt hij, tijdens de wedstrijd voor rumoer in het stadion."

"Ook geeft hij als argument dat, naar aanleiding van de rode kaart die Graziano Pellè kreeg tijdens de wedstrijd Feyenoord – Heracles Almelo op 27 oktober, bij Heracles Almelo enkele boze mails van Feyenoord-supporters zijn binnen gekomen."

Brawn neemt zes maanden vrij

Ross Brawn zal zes maanden vrij nemen, voordat hij de knoop doorhakt over wat hij zal gaan doen. Dit heeft de Brit vandaag laten weten. Zijn laatste functie was teambaas bij het Formule 1-team Mercedes, waar hij eind dit jaar vertrekt.

De 59-jarige Brawn is al ruim 35 jaar aan de autosport verbonden en kende zijn grootste successen bij Benetton en Ferrari waar hij met coureur Michael Schumacher een ijzersterk duo vormde. Eind 2006 nam Brawn tegelijkertijd met Schumi afscheid van de F1 om in 2008 bij Honda terug te keren. Mede door de kredietcrisis haakte het Japanse bedrijf af, maar mede dankzij Brawn bleeft het team bestaan. Onder zijn naam rijdend werd de renstal het jaar erop zelfs wereldkampioen, waarna Mercedes instapte en uiteindelijk alle aandelen overnam. Brawn mocht blijven als teambaas, maar besloot om eind dit jaar te vertrekken bij het team uit Brackley.

Brawn sprak met de BBC. "Ik wil tot zeker komende zomer niet over mijn toekomst praten. Ik wil mijn hoofd leeg maken, rust nemen en dan bepalen of ik weer terug wil keren in de F1, gegeven de opties die ik op dat moment heb."

Ibrahimovic: "Ajax? Ik sluit de deur niet"

Zlatan Ibrahimovic is tegenwoordig één van de grootste voetbalsterren van de huidige generatie, maar de Zweed sluit niet uit dat hij ooit nog terugkeert bij Ajax. Ibrahimovic speelde tussen 2001 en 2004 in Amsterdam.

Na een moeizame start brak de Zweedse spits door en kwam hij in 74 competitiewedstrijden tot 35 doelpunten. De aanvaller verdiende mede dankzij zijn optreden op Euro 2004 een transfer naar Juventus. Sindsdien speelde Ibrahimovic voor Internazionale, FC Barcelona, AC Milan en Paris Saint-Germain.

In Parijs is Ibrahimovic teamgenoot van Maxwell en Gregory van der Wiel, ook voormalig Ajacieden. De grote ster van PSG en Zweden bewaart mooie herinneringen aan zijn periode in Nederland. Ibracadabra is inmiddels 32 jaar oud, maar lijkt vooralsnog niet aan zijn pensioen te denken. Zelfs een terugkeer naar Ajax sluit hij niet uit. Al zal hij bij een eventuele rentree in financieel opzicht behoorlijk moeten inleveren.

De spreekwoordelijke deur sluit hij niet bij voorbaat "Ajax is een zeer speciale club voor me, ik heb veel aan die club te danken. Wanneer de kans zich voor zou doen om terug te keren, kan ik niet zeggen wat er zou gebeuren", aldus Ibrahimovic tegen 1900 Magazine."Ik houd er nooit zo van deuren voortijdig te sluiten, omdat je nooit weet wat er kan gebeuren in het voetbal."

"Aan de andere kant is het ook tricky om terug te keren bij een club waar je een goede tijd hebt gehad. Dat ik bij Ajax een goede tijd heb gehad, is duidelijk", besluit de aanvaller. Ibrahimovic won in zijn periode bij Ajax twee landstitels, een Johan Cruijff Schaal en een KNVB Beker. In het seizoen 2002/03 bereikte hij onder coach Ronald Koeman de kwartfinale in de Champions League, één van de weinige prijzen die hij nog nooit won.

Amsterdam krijgt Mandelastraat

Amsterdam krijgt een Nelson Mandelaplein of -straat. Dat heeft burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) vrijdag gezegd in het wekelijkse gesprek met AT5. Het eerbetoon moet op een prominente plek in de stad komen.

Het idee om een straat of plein naar de vorige week overleden Mandela te vernoemen was volgens Van der Laan al de hele week te horen op het stadhuis. "Ik hoorde in mijn stafvergadering dat zo'n beetje elk stadsdeel plannen heeft om dat te doen", aldus de burgemeester.

Van der Laan wil voorkomen dat Mandela straks een fietspad of 'suffig bruggetje' krijgt. "De stad moet als stad iets doen dat proportioneel is en dat past bij Mandela. Dat wordt dus geen stadsdeelaffaire. Dit gaan we met zijn allen bespreken."

Amsterdam bekijkt in de komende weken welke plekken geschikt zijn. "Daar moeten we rustig de tijd voor nemen. En met elkaar bedenken wat doet nou het meeste recht aan zo'n groot man."

Dronkaard rijdt vijf tieners omver

Een dronken automobilist heeft vrijdagavond in het Zuid-Hollandse Lexmond vijf tieners aangereden. Ze liepen allemaal lichte verwondingen op, laat de politie weten.

De jongens, in de leeftijd van 15 tot 17 jaar, liepen op de stoep op de Achthoven toen ze werden geschept. Een van hen liep een gebroken enkel op, drie anderen hielden de nodige schrammen en kneuzingen over aan de aanrijding. Het vijfde slachtoffer verloor even het bewustzijn, maar kwam volgens de politie snel weer bij.

De automobilist is aangehouden. De 20-jarige man bleek op het bureau veel te veel te hebben gedronken.

SNL op zoek naar zwarte comťdiennes

Saturday Night Live wil per januari een of twee zwarte vrouwen toevoegen aan de cast. De Amerikaanse sketchshow geeft daarmee gehoor aan kijkers, die al enige tijd klagen over het gebrek aan donkere comédiennes in het programma. Momenteel worden audities gehouden, die de komende weken in ieder geval al één nieuw castlid moeten opleveren.

Ook Saturday Night Live-sterren zelf spraken zich uit. Zo liet Kenan Thompson, een van de twee zwarte heren in de cast, weten dat hij er moe van wordt om donkere vrouwen te vertolken. De show kende sinds de start in 1975 slechts vier zwarte vrouwelijke castleden. De laatste was Maya Rudolph, die in 2007 vertrok. Zij heeft echter een blanke vader.

Proces Marokko voor verkrachting 70 vrouwen

In de Marokkaanse stad FeZ is vrijdag een 60-jarige man voor de rechter verschenen vanwege de ontvoering, mishandeling, het bestelen en verkrachten van mogelijk meer dan zeventig vrouwen. De slachtoffers zijn tussen de 6 en 45 jaar. De man werd vorig weekeinde aangehouden. Dat melden Marokkaanse media.

Het 'monster van Fez' zou een Franse Marokkaan zijn, die sinds vijf jaar in een volkswijk van de koningsstad Fez woonde. Hij deed zich voor als taxichauffeur om de vrouwen te kunnen ontvoeren. De man zou enkele handlangers hebben gehad: een vrouw die meehielp de slachtoffers uit te zoeken en enkele juweliers uit de buurt aan wie hij de van de slachtoffers geroofde sieraden verkocht.

Proces Marokko voor verkrachting 70 vrouwen
Proces Marokko voor verkrachting 70 vrouwen (Foto: ANP)

Vervolg Mannenharten al in de maak

Een tweede deel van Mannenharten is al in de maak. Het succes van de film, die eind november in première ging, heeft ertoe geleid dat er reeds wordt gewerkt aan een scenario voor een vervolg, heeft distributeur Dutch Filmworks vrijdagavond bekendgemaakt.

"Mannenharten is als merk geland en de verhalen verdienen een vervolg. Iedereen is benieuwd hoe het nu met de mannen verder gaat", laat producent Alain de Levita weten in een verklaring. De romantische komedie behaalde na vier dagen na verschijning al de gouden status met meer dan honderdduizend bezoekers.

In de film staan enkele moderne mannen, gespeeld door Barry Atsma, Daan Schuurmans, Teun Kuilboer en Fabian Jansen, voor moeilijke vraagstukken over hun leven en de liefde. De makers verwachten met het merendeel van de cast terugkeert. Mark de Cloe tekent wederom voor de regie.

[Upd] Schietpartij op school in Denver

De politie in Centennial, een voorstad van Denver in de Amerikaanse staat Colorado, is naar een middelbare school geroepen waar zich vrijdag een schietpartij heeft voorgedaan.

Wat zich precies op de Arapahoe High School heeft afgespeeld is nog onduidelijk. De school staat twaalf kilometer ten oosten van Columbine High School in Littleton, waar twee tieners in 1999 twaalf leerlingen en een leraar doodschoten alvorens de hand aan zichzelf te slaan.

Update 22.39 uur
Inmiddels is het duidelijk dat er twee gewonden zijn gevallen. De schutter is dood aangetroffen, hij heeft waarschijnlijk zelfmoord gepleegd, zo meldt de NOS. Volgens bronnen zou de schutter een leerling van de school zijn, hij zou een conflict met een leraar hebben gehad. De leraar is ongedeerd gebleven. 

Waltz en Jackson in beeld voor Tarzan-film

Christoph Waltz en Samuel L. Jackson zijn in onderhandeling voor twee niet nader omschreven hoofdrollen in Tarzan. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Alexander Skarsgård speelt de titelrol in de film van regisseur David Yates, die meerdere Harry Potter-films op zijn naam heeft staan.

De film probeert al maanden groen licht van studio Warner Bros te krijgen. Tot voor kort was Jamie Foxx nog aan de film verbonden, vermoedelijk voor dezelfde rol als waarvoor Jackson nu getekend heeft. Vanwege de trage voortgang van de productie besloot Foxx echter uit het project te stappen.

Yates is hoe dan ook nog druk bezig met casten. Voor de rol van Tarzans liefje Jane wordt de Australische actrice Margot Robbie genoemd. Zij is vooral bekend van de soapserie Neighbours en staat op het punt internationaal door te breken met haar rol naast Leonardo DiCaprio in The Wolf of Wall Street van Martin Scorsese.

Waltz was dit jaar te horen in de animatiefilm Epic. Hij heeft ook een rol in Muppets Most Wanted, die in april verschijnt. Jackson is momenteel te zien in de harde actiefilm Oldboy met Josh Brolin en vanaf februari in de remake van Robocop.


Waltz en Jackson in beeld voor Tarzan-film (Foto: Novum)

Meer Eritrese vluchtelingen naar Nederland

De afgelopen maanden hebben opvallend veel asielzoekers uit Eritrea zich gemeld in Nederland. In de afgelopen drie maanden deden meer Eritreeërs een aanvraag dan in heel 2012. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Sinds 2009 komen er jaarlijks tussen de 400 en 500 Eritrese vluchtelingen naar Nederland. Dit jaar zijn dat er, december niet meegerekend, 930. Een verdubbeling dus en zelfs een vervijfvoudiging ten opzichte van 2007.

VluchtelingenWerk laat weten geen sluitende verklaring te hebben voor de stijging.

Genomineerden Sportcoach van het Jaar 2013

Dinsdag 17 december vindt het traditionele NOS / NOC*NSF Sportgala weer plaats. Op deze avond zullen de sportprijzen voor beste sportman, sportvrouw, gehandicapte sporter, talent, ploeg en trainer worden uitgereikt. In aanloop naar deze avond zullen we in zes specials alle genomineerden de revue laten passeren en nog eens terugblikken op hun prestaties in het afgelopen jaar. Vandaag bekijken we de genomineerden voor de coach van het jaar.

Uitslag PEC Zwolle - sc Heerenveen

Om 20.00 uur begon er in Zwolle één wedstrijd in de Eredivisie. Finnbogason zorgde met twee doelpunten voor de zege voor sc Heerenveen in de wedstrijd tegen PEC Zwolle. Het duel eindigde in 1-2. Hieronder vind je de karakteristieken van de wedstrijd.


Finnbogason viert de 0-1, terwijl Van Polen baalt (Foto: Pro Shots)

PEC Zwolle

1 - 2

sc Heerenveen

 55' Broerse    32' Finnbogason (pen) 
 69' Finnbogason 
 
 Gele kaart: Boer, Thomas (PEC Zwolle), Ziyech, Otigba (sc Heerenveen)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Sanders
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
v. Polen
Lachman
Broerse
Achenteh
Mokotjo
Klich (Gravenbeek/68)
Hiwat (Rasevic/79)
Drost (Nijland/68)
Thomas
Benson
  Nordfeldt
Kum
Otigba
Kruiswijk
Dijks
v.d. Berg
De Roon
Ziyech (Eikrem/83)
Basacikoglu (Wildschut/89)
Finnbogason
Slagveer (v. La Parra/66)

[PDC WK] Michels kan niet stunten tegen Part

John Part en Mareno Michels speelden de eerste van in totaal 71 wedstrijden op het PDC WK in Londen. In het Alexandra Palace kon Michels niet stunten tegen Part. Het werd 3-2 voor Darth Maple

De eerste set ging met 3-2 naar Part. De Canadees pakte de eerste twee legs, maar met een 136 finish gooide Michels zich terug in de set. De overige twee legs gingen met de pijlen mee. Set twee ging eveneens met 3-2 naar Part. Michels gooide nauwelijks triples in die set. 

Part leek hard op weg naar de winst in de eerste ronde wanneer hij 2-0 voorkomt in de derde set. Michels wist echter nog een verrassing te brengen door een break te maken in de derde leg. Ook leg vier en vijf gingen naar de Nederlander en de partij is nog niet afgelopen. Michels ging door met legs winnen en kwam in de vierde set op 2-0 voor. Ook in deze set was een beslissende leg nodig, maar de darter uit Dordrecht gooide 120 en kwam op 2-2 in sets. 

In de vijfde en beslissende set zat er geen stunt meer in voor The Miracle. Deze set ging met 3-0 naar de als 25e geplaatste Part. De gemiddelden waren 82,5 voor Part en 79,7 voor Michels. In de tweede ronde moet Part tegen de winnaar van de partij Wes Newton - Gino Vos/Royden Lam. 

'Gordon verlengt contract bij RTL'

Gordon is ook de komende jaren werkzaam voor RTL. De presentator verlengt zijn contract bij de zender met vijf jaar, meldde RTL Boulevard vrijdagavond.

"Binnen RTL wil niemand het bevestigen, maar het lijk erop dat we de komende vijf jaar nog vastzitten aan onze Gordon", vertelde Albert Verlinde in het tv-programma. De zanger en presentator is op de zender onder meer te zien in Holland's Got Talent en Hotter Than My Daughter.

De contractverlenging komt midden in een periode waarin er veel om Gordon te doen is. Vorige maand ontstond wereldwijde ophef over opmerkingen die hij maakte tegen een Chinese man in Holland's Got Talent. Een hoop mensen vonden die racistisch. "Welk nummer ga je zingen? Nummer 39 met rijst?", zei hij onder meer tegen de kandidaat.

Deze week noemde hij live op televisie het telefoonnummer van Connie Breukhoven, met wie hij het aan de stok heeft. Zij plaatste eerder een met hem opgenomen telefoongesprek op internet.

FIFA steunt Filipijns voetbal met miljoen euro

De FIFA heeft de Filipijnse voetbalbond een bedrag tot een miljoen euro toegezegd om door tyfoon Haiyan verwoeste voetbalprojecten opnieuw op te zetten. De wereldvoetbalbond ging vorige week op vergaderingen in aanloop naar de WK-loting akkoord met de subsidies, zo maakte de Filipijnse voetbalbond vrijdag bekend.

Voorzitter Sepp Blatter zei vlak na de ramp al dat de FIFA bereid was 'bijzondere hulp te verlenen voor de voetbalfamillie'. Filipijnse officials zullen de komende weken aan de FIFA rapporteren welke projecten financiële steun nodig hebben.

De tyfoon Haiyan liet begin vorige maand een spoor van vernieling achter op de Filipijnen. Meer dan zesduizend mensen kwamen om het leven. Daarmee was de tyfoon een van de dodelijkste natuurrampen die de Filipijnen ooit hebben getroffen.

Hiddink sprak informatief met Van Oostveen

Guus Hiddink heeft met Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, een informatief eerste overleg gehad over de opvolging van Louis van Gaal bij Oranje. Dat zei de Varssevelder vrijdag in Zwolle bij het door de belangenorganisatie NLcoach georganiseerde Nationaal Coach Congres.

Hiddink is een veelgenoemde kandidaat om Van Gaal na het WK in Brazilië op te volgen. Zelf ziet hij bondscoachschap wel zitten. "Ik heb nog te veel ambitie om als een ouwe kerel onderuitgezakt op de bank naar buiten te gaan zitten kijken. En ik denk dat ik het nog kan opbrengen."

De 67-jarige Hiddink benadrukte dat er nog geen vervolgafspraak is gepland. "We nemen allebei de tijd voor bezinning." De ervaren trainer was tussen 1994 en 1998 ook al bondscoach van Oranje.

Bifi-worstjes wordt verkocht

Unilever heeft de verkoop van het worstjesmerk Bifi aan het Ierse Kerry Group vrijwel afgerond, op wat juridische hobbels na. Dat meldden Duitse media.

Bifi wordt voor een belangrijk deel in het Duitse Ansbach geproduceerd. De snack is vooral populair in Duitsland, Oostenrijk en Nederland. In Groot-Brittannië wordt het merk verkocht onder de naam Peperami. Bifi is goed voor een jaaromzet van circa 80 miljoen euro. Er zouden geen gevolgen voor het personeel zijn bij de verkoop.

In oktober werd in de media al melding gemaakt van een mogelijke verkoop van Bifi. Unilever is bezig het aantal merken verder te verkleinen en daar zou een verkoop van Bifi deel van uitmaken.

[EK] Dekker pakt brons op 50 meter vlinder

Inge Dekker heeft vrijdag bij het EK kortebaan in Herning brons veroverd op de 50 meter vlinderslag. Ze tikte aan in 25,29 seconden en hoefde alleen Sarah Sjöström (24,90) en Jeanette Ottesen (25,03) voor zich te dulden. Dekker zorgde voor de vierde Nederlandse medaille.

Sebastiaan Verschuren bereikte de finale van de 100 meter vrije slag. De Amsterdammer eindigde in een tijd van 47,52 seconden als vijfde in zijn serie en ging uiteindelijk als zevende verder.

Wendy van der Zanden strandde in de halve finale van de 100 meter wisselslag. Ze bleef met 1.00,83 slechts een tiende boven haar persoonlijk record, maar kwam desondanks niet verder dan de elfde plek. Katinka Hosszu was met 58,37 seconden de snelste van het veld.

Maaike de Waard kwam er in de finale van de 100 meter rugslag niet aan te pas. Ze eindigde in de eindstrijd met een tijd van 59,23 seconden als tiende en laatste.

De Waard was ruim drie seconde langzamer dan de Deense Mie Nielsen, die voor eigen publiek goud veroverde in een nieuw Europees record: 55,99. Ze dook een kleine vier tienden onder de oude toptijd.

Aleid Wolfsen heeft werk gevonden

Aleid Wolfsen hoeft niet lang stil te zitten na zijn vertrek als burgemeester van Utrecht. Ondanks dat hij aankondigde wat tijd voor zichzelf te willen nemen, gaat hij aan de slag als voorzitter van de raad van toezicht bij muziekrechtenorganisatie Sena. De PvdA'er volgt VVD-coryfee Ed Nijpels op.

Wolfsen zegt in een verklaring blij te zijn met zijn nieuwe klus. "Het werk dat Sena voor artiesten en platenmaatschappijen verricht is ontzettend belangrijk", zo zegt hij. "Als onafhankelijk voorzitter van de raad van toezicht kan ik mijn kennis en ervaring inzetten in een omgeving waar ik als muziekliefhebber grote belangstelling voor heb."

Sena incasseert de vergoedingen die muzikanten krijgen voor het openbaar gebruik van hun muziek. De organisatie kwam in 2010 in opspraak toen duidelijk werd dat het jarenlang lukraak rekeningen naar ondernemers stuurde. Sena moest daardoor 35 miljoen euro aan oninbare facturen afschrijven. Naar aanleiding van de kwestie stapte met uitzondering van Nijpels het hele bestuur op.

Wolfsen maakte begin mei bekend dat hij niet beschikbaar is voor een tweede ambtstermijn als burgemeester van Utrecht. Hij kreeg in de Domstad veel kritiek te verduren. Per 1 januari wordt hij opgevolgd door Jan van Zanen (VVD).

'Alonso wil startnummer 14'

Langzaam maar zeker lijkt al wat duidelijk te worden met welke startnummers de Formule 1-coureurs komend seizoen aan de start zullen verschijnen. Vanaf 2014 is de keuze vrijgegeven, waardoor ze bij de FIA hun voorkeur op moeten geven. De nummers moeten tussen 2 en 99 liggen, de regerend wereldkampioen mag met nummer 1 racen.

Ferrari-coureur Fernando Alonso lijkt de voorkeur te geven aan nummer 14, waarmee hij in de karts vroeger successen boekte. Ook andere coureurs grijpen terug naar hun kartverleden, waardoor nieuwbakken Williams-coureur Felipe Massa voor 19 zal gaan en nieuwbakken Force India-rijder Sergio Perez voor nummer 11 gaat. Volgens La Gazetta dello Sport lijkt Ferrari-coureur Kimi Räikkönen het bij het motorcrossen te zoeken en geeft de Fin de voorkeur aan nummer 7, een nummer waarmee hij wel eens zijn rondjes maakt.

Nico Rosberg lijkt terug te grijpen op het verleden en te gaan voor nummer 6. Zijn vader Keke werd met dit startnummer in 1982 wereldkampioen. Tot slot ziet Jean-Eric Vergne wel wat in nummer 27, een startnummer dat in het verleden van de Formule 1 toebehoorde aan Ferrari en met Gilles Villeneuve veel geschiedenis aan zich gebonden weet.

Spiderman-schurken krijgen eigen films

De schurken Venom en The Sinister Six krijgen hun eigen films. Dat lieten coproducent Marvel Entertainment en distributeur Sony Pictures donderdag weten, schrijven Amerikaanse media. De superschurken nemen het in de strips van Marvel regelmatig op tegen Spider-Man. De verschijningsdata zijn nog onduidelijk.

Momenteel wordt aan de scenario's gewerkt door maar liefst vijf schrijvers, onder wie Roberto Orci en Alex Kurtzman. Zij schreven eerder al samen de scripts voor de twee recentste Star Trek-films, en werken ook aan de scenario's voor The Amazing Spider-Man 2 en 3, die volgend jaar en in 2016 verschijnen.

Venom, in feite een duistere versie van Spider-Man en gehesen in een hels zwart pak, was al te zien in Spider-Man 3 uit 2007. Toen werd de rol gespeeld door Topher Grace. De Sinister Six is, zoals de naam doet vermoeden, een steeds variërend collectief van zes superschurken opgericht door Dr. Octopus. Ook dat personage was al eerder te zien, in Spider-Man 2, gespeeld door Alfred Molina.

Tot nu toe verschenen bij Sony vier Spider-Man-films, die wereldwijd goed waren voor ruim 3,2 miljard dollar. Ze zijn nog altijd een van de lucratiefste reeksen voor de betrokken producenten.


Spiderman-schurken krijgen eigen films (Foto: Novum)

Ed Helms pakt hoofdrol in reboot The Naked Gun

Ed Helms gaat de hoofdrol spelen in de reboot van de komedie The Naked Gun. Hij neemt daarmee het personage Frank Drebin over van wijlen Leslie Nielsen, die de rol speelde in de serie Police Squad en de Naked Gun-trilogie. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety vrijdag.

Helms is vooral bekend als Stu uit de drie Hangover-films. Hij was van de zomer nog te zien in de komedie We're the Millers en heeft onlangs de opnames van Stretch afgerond.

Het scenario is van Thomas Lennon en R. Ben Garant. Het tweetal is vooral bekend van de Night at the Museum-films en de comedyserie Reno 911.

De Naked Gun-films werden gekenmerkt door lompe slapstick en gortdroge oneliners, waar Nielsen zijn specialiteit van had gemaakt. De drie films leverden samen wereldwijd ruim 275 miljoen dollar op.


Ed Helms pakt hoofdrol in reboot Naked Gun (Foto: Novum)

Spijkerman beveiligd na pseudoracisme

Jack Spijkerman is onlangs een poos beveiligd omdat hij 'hartstikke' werd bedreigd. Dat gebeurde nadat hij in tv-programma RTL Late Night tegen Humberto Tan pseudoracistisch grapte: 'niet alleen donker, maar ook nog dom'. "Ik heb daar niet iets racistisch mee bedoeld", benadrukt de presentator vrijdagmiddag op radiozender BNR.

Spijkerman legde uit dat hij de opmerking maakte na heen en weer dollen met Tan. "Toen heeft De Wereld Draait Door alleen dat laatste stukje uitgezonden, met gevolg dat ik een week lang beveiliging heb gekregen, want ik werd aan alle kanten hartstikke bedreigd", onthulde de presentator.

Spijkerman zei vrijdag op aandringen van Regilio Tuur, de andere studiogast bij BNR, sorry voor de grap. "Dan bied ik bij dezen mijn excuses aan, want dan is het totaal verkeerd overgekomen."

'Ondernemers bezuinigen op kerstpakket'

Minder bedrijven geven hun personeel dit jaar een kerstpakket. Ging het bij de vorige meting in 2011 nog om 78 procent, nu is 70 procent van de ondernemers van plan om zijn medewerkers een pakket cadeau te doen. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde studie van onderzoeksinstituut Panteia onder ruim 1100 bedrijven.

"Door de langdurende economische crisis hebben bedrijven steeds minder reserves. Dat heeft ook gevolgen voor de kerstpakketten", zeggen de onderzoekers. Van de ondervraagden die wel een kerstpakket geven, zei 8 procent ook een lager bedrag uit te trekken dan vorig jaar.

Per medewerker besteedt een ondernemer dit jaar gemiddeld zo'n 45 euro (exclusief btw) aan de traditionele geschenkendoos.

Dead Rising 3 krijgt DLC volgende week

Volgende week zal de eerste DLC uitkomen voor Dead Rising 3 genaamd Operation Eagle. Vanaf vandaag kan de demo voor deze content al gedownload worden op de Xbox One. De demo is twee keer voor 20 minuten te spelen.

In de DLC spelen we met commandant Adam Kane en zullen we een stuk van het verhaal uit Dead Rising 3 door zijn ogen zien. De drie andere DLC's die nog uitkomen zullen ook allemaal een ander personage bevatten die een ander stuk van het verhaal zal tonen.

Naast het nieuwe verhaal zijn er per DLC ook vijf nieuwe wapens, een nieuwe combo-wapen, nieuwe kleding en een nieuw voertuig. De DLC los zal $9,99 per stuk kosten, alle vier de DLC-pakketten via een seizoenspas kosten samen $29,99.

Van Calker te langzaam in Lake Placid

Bij wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City heeft Edwin van Calker zich in de tweemansbob nog niet weten te plaatsen voor de Olympische Spelen komend jaar in Sochi.

Van Calker eindigde met Sybren Jansma na twee runs als zeventiende. Een plek bij de eerste tien was nodig om zich te plaatsen voor Sochi. De andere Nederlandse slee, van Ivo de Bruin, eindigde als achttiende.

De Amerikanen Steven Holcomb en Steven Langton waren de snelsten na twee runs.

Amsterdamse asielzoekers kraken nieuw pand

De uitgeprocedeerde asielzoekers die sinds begin december door Amsterdam zwerven, hebben vrijdag een nieuw onderkomen gevonden. Het gaat om de groep die niet in aanmerking kwam voor opvang in een voormalige gevangenis. Ze hebben opnieuw een pand gekraakt, laten ze in een verklaring weten.

Het gaat om het kantoorgedeelte van een oude garage in Amsterdam Zuidoost. Het staat volgens de negentig overgebleven vluchtelingen al jaren leeg en is 'langzaam aan het verkrotten'.

De groep zat tot begin december in het zogenoemde vluchtkantoor, een gekraakt kantoorpand aan de Weteringschans. Daarvoor zaten ze achtereenvolgens in een tentenkamp, een kerk en een flat.

Ongeveer honderd anderen kregen van de gemeente Amsterdam onderdak in een voormalig huis van bewaring aan de Havenstraat. Ze mogen daar een halfjaar blijven.

'Centraal chipkaartloket lost problemen niet op'

De komst van één loket voor de OV-chipkaart is niets meer dan een cosmetische wassen neus. De werkelijke problemen met de betaalsysteem worden er niet door opgelost. Dat zegt reizigersclub Maatschappij Voor Beter OV.

Er zijn nog veel grote problemen die moeten worden aangepakt. Voor Beter OV stipt er enkele aan. Zolang deze problemen bestaan, is er iets fundamenteel mis met het OV-chipkaartsysteem, redeneert de reizigersclub.

Ten eerste zadelt de NS volgens Voor Beter OV bij storingen aan het systeem de reizigers (die niet konden uitchecken en dus hun borg kwijt zijn) zelf met het probleem op, in plaats van ze te attenderen op, en helpen bij het terugkrijgen van het teveel betaalde.

Verder komt het nog steeds voor dat door gebrekkige apparatuur in bussen bij het in- of uitchecken verkeerde haltes worden geregistreerd, waardoor reizigers teveel betalen.

Ook kunnen de bussen van vervoerder X op gemeenschappelijke trajecten of bij nieuwe concessies de chipkaarten van vervoerder Y niet lezen, waardoor reizigers onterecht moeten bijbetalen.

Als laatste punt noemt de reizigersclub de nog immer niet functionerende regressie (lange-afstandskorting) bij doorgaande reizigers die met verschillende treinmaatschappijen reizen.

"Deze problemen dienen voortvarend te worden aangepakt. Een in te richten centraal OV-Chipkaartloket is niets meer dan een doekje voor het bloeden. In plaats van de problemen op te lossen, dreigt de OV-sector zich nu te verschuilen achter een nieuw loket voor benadeelde reizigers," aldus de reizigersorganisatie. Voor Beter OV noemt het loket dan ook een flauwekul-loket, dat eigenlijk overbodig zou moeten zijn omdat de problemen eigenlijk, na jaren van voortmodderen, al lang hadden moeten zijn opgelost.

De reiziger zou volgens Voor Beter OV gewoon bij ieder loket, op ieder kantoortje van welke vervoersmaatschappij dan ook, geholpen moeten worden bij het oplossen van problemen en het rechtzetten van fouten.

VN-commissie: sancties tegen Iran blijven

De sanctiecommissie van de Verenigde Naties is tevreden over de overeenkomst die kortgeleden werd gesloten over het Iraanse atoomprogramma, maar waarschuwt wel dat de strafmaatregelen die door de Veiligheidsraad zijn ingesteld van kracht blijven.

De voorzitter van de sanctiecommissie, de Australische afgevaardigde Gary Quinlan, zei te hopen dat de overeenkomst die eerder werd gesloten ertoe zal leiden dat Iran met de Veiligheidsraad en de sanctiecommissie in gesprek wil. Volgens Quinlan heeft de commissie dit jaar al twee keer contact gezocht met Iran over mogelijke schendingen van de resoluties van de Veiligheidsraad ten aanzien van het atoomprogrammma. Daarop kwam echter geen reactie.

Bankieren met je Pokťmon

Honderden Pokémons zorgen er voor dat je het overzicht wel eens kwijtraakt. Nu komt er een Pokémon Banking-app voor de Nintendo 3DS-gebruikers van Pokémon X of Y. 

Met dit systeem kun je Pokémon makkelijk overzetten van het ene spel naar het andere spel. Ook kun je Pokémon vanuit de Black- en White-versie van de spellen importeren. Bekijk hieronder een filmpje hoe dit allemaal er uit ziet. De service begint 27 december en zal de eerste maand gratis zijn, daarna kost het $5 per jaar.

Politieagent schrijft boze brief aan Kanye West

Een Amerikaanse politieagent heeft op Facebook een brief geplaatst aan Kanye West. David Oliver windt zich op over het feit dat West zijn prestaties op het podium vergelijkt met die van de politie en militairen op missies. "Ik wil je bedanken dat je elke dag je leven op het spel zet om iedereen te helpen", zegt de agent spottend op de Facebook-pagina van het politiebureau van Brimfield in de staat Ohio.

"Ik weet hoe zwaar het is om rapper te zijn. Ik heb geprobeerd om te rappen en het is heel moeilijk om het ritme bij te houden. Hoewel ik Ice Ice Baby van Vanilla Ice wel bij kan houden als ik het op de radio hoor", vervolgt Oliver sarcastisch. "Jouw baan is heel gevaarlijk. De meeste mensen realiseren zich niet dat als je heel snel rapt, zonder goed te ademen, je flauw kunt vallen en je hoofd kunt stoten."

De agent heeft de brief geschreven om te laten weten dat hij het volledig oneens is met Wests vergelijking. "Jouw manier van denken is een voorbeeld van dingen die mis zijn met de wereld. Zoals sterren die denken dat ze beter zijn dan ze werkelijk zijn", legt hij uit. "Ik snap niet dat jij jezelf kunt vergelijken met onze heldhaftige militairen, die altijd gevaar lopen en politieagenten die wapens bij zich hebben en kogelvrije vesten dragen ter bescherming."

Het is de zoveelste keer in korte tijd dat de rapper in opspraak komt vanwege zijn grootheidswaan. Zo vergeleek de 36-jarige West, die verloofd is met realityster Kim Kardashian, zichzelf met God, Picasso en Steve Jobs. Ook wond hij zich op over het feit dat hij 'maar' twee nominaties bij de Grammy Awards in de wacht sleepte.

Dijsselbloem hoopt op snel pensioenakkoord

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) hoopt op een snel akkoord met de oppositie over de pensioenen. "Ik wil het graag snel afmaken, dan kan ik me met kerst volledig ontspannen", zei Dijsselbloem vrijdag na de ministerraad.

Volgens Dijsselbloem zijn er veel 'brokstukjes en bouwstenen' verzameld. "We zijn heel ver. Het is nu een kwestie van de laatste zaken aan elkaar knopen." Maandag gaat het overleg verder, onder leiding van premier Mark Rutte (VVD). Dijsselbloem moet dan bij een Kamerdebat aanwezig zijn.

Het is nog niet duidelijk of vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) maandag bij het overleg is. Donderdagavond, toen op het ministerie van Financiën werd gesproken, zou Asscher daarbij zijn, maar uiteindelijk bleek hij 'andere verplichtingen' te hebben. Asscher wilde dat vrijdag niet toelichten. "Ik moest andere dingen doen", wilde hij alleen kwijt.

Donderdag schoof premier Rutte voor het eerst aan bij het overleg, dat zich al weken voortsleept. CDA en GroenLinks, waarmee tot nu toe ook werd gesproken, waren donderdag niet uitgenodigd. Dat lijkt erop te duiden dat het kabinet afstevent op een deal met D66, ChristenUnie en SGP.

Veenstra en Ekdom extra gespannen voor laatste show

Michiel Veenstra en Gerard Ekdom laten niets aan het toeval over bij de laatste uitzending van Ekstra Weekend. De dj's hebben de show, die vrijdag na bijna 7,5 jaar stopt, tot in detail voorbereid. "Het moet wel kloppen, dus er zit wel spanning bij", zegt Veenstra tegen Novum Nieuws.

"We hebben heel veel overlegd over wat we precies willen gaan draaien, bepaalde liedjes met een bepaalde lading en wat we wel en niet willen doen", gaat de dj verder. "Normaal gesproken bereiden we eigenlijk helemaal niets voor, maar dit is de laatste. Als we het nu verkloten kunnen we het nooit meer goed doen."

Veenstra en Ekdom houden ermee op omdat de show 'juist nog zo leuk is'. "Het allerergste dat ons zou kunnen gebeuren met het programma is dat het afkalft en als je dan stopt, mensen zeggen: het werd wel tijd", legt Veenstra uit. "Mensen vinden het jammer dat het stopt, dus dan is het goed zo."

De laatste Ekstra Weekend is vrijdagavond te horen op 3FM.

Instanties belden vergeefs aan bij dode Rotterdamse

De vrouw die tien jaar dood in haar huis in Rotterdam lag, heeft in die tijd meermalen bezoek gehad van instanties. Zo is een deurwaarder langs geweest en kwamen medewerkers van netbeheerder Stedin aan de deur om de meterstanden op te nemen. Dat schrijft het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders vrijdag in een brief aan de gemeenteraad.

De gemeentelijke diensten en andere betrokken organisaties hebben op verzoek van het college in kaart gebracht hoe het kon dat de vrouw tien jaar lang onopgemerkt bleef. Ze werd eind november gevonden toen Stedin aanklopte omdat werkzaamheden in de woning moesten worden verricht. Toen de vrouw niet opendeed, werd de politie ingeschakeld.

Volgens het college had de vrouw nauwelijks contact met instanties. Veel rekeningen betaalde ze per automatische incasso. De vrouw had verder geen parkeervergunning of reisdocumenten en was bovendien niet aangemeld voor zorg. Ook kwamen er nooit klachten over haar binnen van buurtbewoners. In het huis lag relatief weinig post omdat de vrouw een nee/nee-sticker op haar brievenbus had.

De gemeente schakelde één keer een deurwaarder in toen in 2004 de gemeentelijke heffingen niet meer werden betaald. Omdat de vrouw geen gehoor gaf, werd beslag gelegd op haar AOW. Daar was geen persoonlijk contact voor nodig, aldus het stadsbestuur.

Stedin kwam verder drie keer aan de deur voor controles. Bij de netbeheerder gingen echter geen alarmbellen rinkelen. Als iemand niet thuis is, schat het bedrijf zelf de hoeveelheid gebruikte stroom in. De vrouw had overigens een dochter, maar met haar had ze geen contact meer.

Het college heeft alle betrokken partijen gevraagd mogelijkheden te onderzoeken waardoor dergelijke voorvallen in de toekomst kunnen worden voorkomen.

Amerikaanse onderzoeker wil ban op koppen

Voetballende kinderen zouden op jonge leeftijd nog niet mogen koppen. Dit om hun hersenen te beschermen tegen beschadiging. Dat zei Chris Nowinski, oprichter van een stichting die zich met sportgerelateerde hersenschade bezighoudt, vrijdag tegen de BBC. Pas in hun tienerjaren zouden kinderen contactsporten mogen beoefenen, vindt hij.

Contactsporten kunnen blijvende hersenschade veroorzaken en zouden met meer voorzichtigheid moeten worden benaderd. "We kunnen die sporten nog steeds spelen, maar dan zonder het contact", vindt Nowitzki. "Wie vindt het een goed idee om een 10-jarige tweehonderd of driehonderd keer per seizoen op het hoofd te raken?"

"Het is veel slimmer om kinderen pas in hun tienerjaren of als ze de twintig zijn gepasseerd contactsporten te laten beoefenen. Dan zijn de hersenen veel meer ontwikkeld", zegt de 35-jarige Amerikaan, die zelf vanwege een onbehandelde hersenschudding moest stoppen met zijn worstelcarrière. "Een recente studie uit de Verenigde Staten toont aan dat herhaaldelijk hersenletsel blijvende schade kan veroorzaken."

Nowinski is medeoprichter van ILS, een organisatie die sporthersenschuddingen onderzoekt. Hij zou graag zien dat meer aandacht wordt besteed aan de gevaren van de constante klappen op het hoofd. "Veel onderzoeken geven aan dat sporters gewoon doorspelen met een hersenschudding om als held te worden gezien. Ze realiseren zich niet dat ze er een hebben omdat nooit iemand heeft uitgelegd wat het is."

Hersenbeschadiging door sporten is in de VS al langer onderwerp van discussie. Zo schikte de American Football-bond in augustus met duizenden oud-spelers met hersenbeschadiging voor in totaal 765 miljoen dollar.

Ook in Engeland staat hersenschudding inmiddels op de agenda. Nieuwe regels in het rugby zorgden voor veel opschudding en Tottenham Hotspur kreeg onlangs veel kritiek omdat doelman Hugo Lloris met een hersenschudding door liet spelen.

India herdenkt verkrachting en bestrijdt schaamte

Exact een jaar na de fataal afgelopen groepsverkrachting van een studente in New Delhi is seksueel geweld in India nog altijd aan de orde van de dag. Het terugdringen van dergelijke misdrijven vergt niet alleen een doortastender aanpak van zedenmisdadigers, maar vooral een ander vrouwbeeld - bij mannen én bij vrouwen zelf. Een nieuwe hulplijn voor slachtoffers hoopt getroffen Indiase vrouwen te steunen in hun zoektocht naar erkenning en gerechtigheid.

De door de regering opgezette hulpcentrale heeft het afgelopen jaar al meer dan een half miljoen telefoontjes ontvangen, zegt projectleider Khadijah Faruqui. De telefoon rinkelt in het kleine kantoortje in hartje New Delhi aan een stuk door.

Faruqui en haar collega's werken aan de volgende stap naar een vrouwvriendelijker India. De regering maakte sinds de ophef over de groepsverkrachting van december 2012 in de hoofdstad werk van de vervolging van seksueel geweld. Stalking, voyeurisme en aanranding zijn inmiddels strafbaar, en er is een snelrechtprocedure voor verkrachtingszaken.

Maar om een eind te maken aan de in India heersende schaamte en stilte over seksueel geweld is meer nodig. De hulplijn hoopt vrouwen te helpen en aan te moedigen om aangifte te doen en de weg naar het recht te vinden.

Die aanpak lijkt al vrucht af te werpen. In de eerste tien maanden van dit jaar zijn al 1330 verkrachtingen aangegeven. Dat zijn er al bijna tweemaal zoveel als in heel 2012.

Ook politieke partijen lijken de vrouwenrechten te hebben ontdekt. Bij de deelstaatverkiezingen in New Delhi van laatst spraken de drie grote partijen hun steun uit voor een 'vrouwifest' met zes maatregelen om de vrijheid en veiligheid van vrouwen te waarborgen.

De maatregelen verzachten het verlies niet, zegt de vader van de vorig jaar verkrachte en vermoorde jonge vrouw, die door de Indiase pers Nirbhaya (onverschrokken) is gedoopt. Maar hij put wel troost uit de gedachte dat de dood van zijn dochter de hernieuwde strijd tegen seksueel geweld en vrouwenonderdrukking heeft ontketend.

[EK] Kromowidjojo wint goud op 100 vrij

Ranomi Kromowidjojo heeft vrijdag goud gewonnen op het EK kortebaan. In het Deense Herning tikte ze op de 100 meter vrije slag aan na 51,78 seconden. Daarmee bleef ze Sarah Sjöström uit Zweden en Aljaksandra Herasimenja uit Wit-Rusland voor. Femke Heemskerk viel in de finale tegen. Zij werd in 52,77 achtste.

Sharon van Rouwendaal pakte een fraaien bronzen plak op de 800 meter vrije slag. Ze tikte achter Mireia Garcia Belmonte en Lotte Friis aan in 8.14,24 minuten. Daarmee was ze 2,1 seconden sneller dan haar eigen Nederlandse record.

Inge Dekker bereikte als tweede de eindstrijd op de 50 meter vlinderslag. In 25,46 was ze slechts twee honderdsten trager dan de Deense Jeanette Ottesen.

Joelia Jefimova verbeterde op de 200 meter schoolslag het wereldrecord van Rebecca Soni. Met 2.14,39 minuten was de Russin achttien honderdsten sneller dan de oude toptijd. De Deense Rikke Møller Pedersen werd tweede, Vitalina Simonova was op de derde plaats de tweede Russin op het podium.

[OS 2014] Cheryl Maas, spektakel in de sneeuw

Op 7 februari gaan de Olympische Spelen in Sochi van start. In aanloop naar de Winterspelen brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van dit grootse evenement. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Sochi, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Op de vorige Winterspelen van Vancouver behaalde Nederland met snowboardster Nicolien Sauerbreij voor het eerst een gouden medaille in de sneeuw. De eerste maar zeker niet de laatste medaille voor Nederland buiten de ijsbanen. De laatste jaren manifesteren Nederlandse snowboarders zich internationaal steeds meer. Goed voorbeeld daarvan is Cheryl Maas.

'KPN gaat 112 beheren'

KPN neemt het beheer van het telecomnetwerk van Nederlandse hulp- en veiligheidsdiensten over waar ook noodnummer 112 onder valt. Dat schrijft telecomvakblad Verbinding op basis van bronnen binnen KPN en de huidige beheerder, telecomaanbieder Alcatel-Lucent. Beide telecombedrijven en het ministerie van Veiligheid en Justitie konden niet inhoudelijk reageren.

"De procedure loopt nog", gaf een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie desgevraagd aan. Wanneer er duidelijkheid komt over het beheer van het communicatienetwerk wist hij nog niet. Consumenten zouden niets van een eventuele overgang moeten merken.

Het zogeheten T2000-communicatienetwerk wordt alleen gebruikt door hulp- en veiligheidsdiensten. Het telecomnetwerk is vergelijkbaar met gsm-netwerken die voor normale telefoongesprekken worden gebruikt, maar dan toegespitst op hulpdiensten. Als beheerder is KPN verantwoordelijk voor de voorzieningen en het onderhoud van het telecomnetwerk.

Alcatel-Lucent levert in ieder geval tot en met 24 december diensten voor het communicatienetwerk. Het bedrijf, dat onder meer soortgelijke diensten levert in Duitsland en de Verenigde Staten, kan volgens het telecomvakblad beroep aantekenen tegen het besluit, maar het ministerie wilde ook hier niet op reageren.

Feestgangers gewond door val uit geblindeerd raam

Vier feestgangers zijn donderdagnacht in Groningen gewond geraakt door een val uit een raam dat niet te zien was doordat de feestruimte was afgeplakt met folie. Door de 'versiering' was niet duidelijk meer waar de muren en ramen zaten. Het viertal kwam een paar meter lager op de grond terecht, meldt de politie.

In de woning aan de Blekerstraat was een feest gaande waar ongeveer vijftig mensen op af waren gekomen. Een 18-jarige man uit Groningen dacht rond 02.00 uur dat hij tegen de muur leunde, maar dat was niet het geval. Hij viel samen met drie andere feestgangers, een 19-jarige plaatsgenoot en twee vrouwen, door de folie, waarna ze door een open raam naar buiten vielen.

De vrouwen zijn met lichte verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. Voor de 18-jarige was dat niet nodig. De 19-jarige man was naar huis gegaan, maar belde vervolgens 112 omdat hij gewond was geraakt aan zijn hoofd en schouder. Hij is ook naar een ziekenhuis gebracht.

Stybar gaat weer veldrijden

De Tsjechische wielrenner Zdenek Stybar maakt binnenkort weer eens een uitstapje naar het veldrijden, de discipline waarin hij zijn carrière begon. De tweevoudig wereldkampioen is vooralsnog van plan deel te nemen aan zes wedstrijden in België, zo maakte zijn team Omega Pharma-QuickStep vrijdag bekend.

Stybar maakt zijn rentree op 21 december in zijn woonplaats Essen, waarna hij op tweede kerstdag ook start in de wereldbekerwedstrijd in Zolder. Mogelijk dingt de zesvoudig kampioen van Tsjechië later ook mee naar de nationale titel en het wereldkampioenschap. "Het WK is zeker een mogelijkheid. Mijn deelname hangt af van hoe ik me voel in de eerste veldritten en hoe goed ik ben voorbereid op het wegseizoen", aldus Stybar, dit jaar winnaar van de Eneco Tour.

FOK!toen: Vrijdag de dertiende

2013 is geen goed jaar voor mensen met paraskevidekatriafobie. Vandaag is het namelijk alweer voor de tweede keer dit jaar vrijdag de dertiende en mensen met paraske (vrijdag) videkatria (dertien) fobie (angst) worden daar op zijn zachtst gezegd niet blij van. In veel landen wordt vrijdag de dertiende namelijk gezien als een ongeluksdag. Tenslotte bestaat de dag uit de combinatie van een vrijdag en het getal dertien, een tweetal aspecten die beide als voorbodes van misfortuin worden gezien. In andere landen kent men andere dagen als ongeluksdagen. Zo blijft men in Griekenland en Latijns-Amerikaanse landen liever binnen als het dinsdag de dertiende is. In Italië ziet men vrijdag de zeventiende als een ongeluksdag.

Friday the 13th

De oorsprong van vrijdag de dertiende

Voor de oorsprong van vrijdag de dertiende bestaan diverse verklaringen. Zo zien veel mensen vrijdag als een ongeluksdag omdat ze geloven dat Jezus op een vrijdag werd gekruisigd. Als die dag dan ook nog eens op een dertiende dag van een maand viel was het natuurlijk extra ongelukkig. In veel landen was vrijdag sowieso al niet de beste dag van de week. Zo werden in de tijd van het Romeinse rijk vaak executies op vrijdagen uitgevoerd, net als in Groot-Brittannië.

Het laatste Avondmaal
Het laatste Avondmaal

Ook werd er binnen het christendom een negatieve lading aan het getal dertien gegeven. Zo hadden er bij het laatste avondmaal van Christus dertien personen aan de tafel hebben gezeten. Binnen het christendom ging het trouwens wel vaker mis op een vrijdag. Zo vond de beroemde zondvloed van Noach plaats op een vrijdag en was het op dezelfde dag ook dat Adam en zijn vrouw Eva van de verboden vruchten snoepten.

Een andere plausibele verklaring voor vrijdag de dertiende heeft te maken met de oude Egyptische kalender. De Egyptische kalender kende twaalf maanden van dertig dagen en bleef zodoende elk jaar met 5 dagen zitten. Deze werden in een dertiende maand gestopt waarbij op elk van de vijf dagen een god werd aanbeden. Op deze dagen gedroeg de Egyptenaar zich extra goed om niet de toorn van de god van de dag te beledigen. In Egypte kende het menselijke leven trouwens twaalf spirituele fasen. De dertiende fase was de dood, wat op zich geen angstaanjagende gedachte was. In latere tijden zou men echter anders over de dood gaan denken en werd het getal dertien gekoppeld aan de angst om te overlijden.

Tempeliers

Tempeliers
De tempeliers

Een andere verklaring voor vrijdag de dertiende komt uit de Franse geschiedenis. Het was namelijk op vrijdag 13 oktober 1307 dat alle Tempeliers op grond van valse beschuldigingen werden gearresteerd. Dit gebeurde op bevel van Philips de Schone, de koning van Frankrijk tussen 1285 en 1314 die ooit geweigerd was als lid van de Orde van de  tempeliers. Het was de aanvang van de uiteindelijke vernietiging van de Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo, ook wel bekend als de Tempeliers. De tempeliers werden vooral beschuldigd van ketterij en velen stierven op de brandstapel of bezweken onder de martelingen.

Bijgeloof

De angst voor het getal 13 wordt triskaidekafobie genoemd en kan soms ver gaan. In de Babylonische cultuur (achttiende tot zesde eeuw voor Christus) werd het getal 13 al omschreven als een getal van verwoesting. Veel van de angst voor het getal ontstond door het christendom. Zo ontdekte men dat het dertiende hoofdstuk van het Bijbelboek Openbaringen over de antichrist ging en zag men een kaartspel, bestaande uit viermaal dertien kaarten, als het prentenboek van de duivel. Bij tarotkaarten is de dertiende kaart de dood.

Het prentenboek van de duivel
Het prentenboek van de duivel

In veel westerse landen wordt het getal 13 als een ongeluksgetal gezien. Zo bestaan er in sommige landen in hotels en ziekenhuizen geen dertiende verdieping of slaat men kamer 13 gewoon over. Probeer bijvoorbeeld maar eens een ziekenhuis in Amerika te vinden waar men een operatiekamer 13 heeft. Ook in de scheepsvaart heerst veel bijgeloof. Zo zal een goed schipper op een vrijdag pas na middernacht uit een haven vertrekken, al was het maar om zijn bemanning rustig te houden. In vliegtuigen kom je ook vaak geen dertiende stoelenrij tegen, na rij 12 volgt rij 14. Bij Formule 1 en andere racewedstrijden wordt startnummer 13 niet gebruikt. Dat is op zich ook geen probleem aangezien veel sporters ook niet met dat nummer van start willen gaan.

Een lift in Shanghai
Een lift in Shanghai

Veel van de angsten voor het getal 13 zijn afkomstig uit volksverhalen en bijgeloof. Zo geloofde men dat heksen op vrijdag de dertiende bijeen kwamen in een groep van 13 personen, samen met hun dertien zwarte katten, om de godin Freya te aanbidden. Freya was de naamgever van de dag vrijdag. Als je in Franse restaurants gaat eten met een groep vrienden kun je een zogenaamde quatorzième inhuren. Dat is een persoon die aan tafel komt zitten als het gezelschap uit dertien personen bestaat.

Uit de Leeuwarder Courant van 13 april 1935Uit de Leeuwarder Courant van 13 april 1935

Een dure dag

Onderzoek in de Amerikaanse economie heeft aangetoond dat vrijdag de dertiende een behoorlijk ongunstige invloed heeft op de maatschappij. Zo zijn er meer werknemers die zich ziek melden en worden zakelijke transacties uitgesteld. Wereldwijd hebben meer dan 60 miljoen mensen last van paraskevidekatriafobie, gaan deze dag hun huis niet uit, rijden geen auto en sommige mensen gaan zelfs hun bed niet uit.

In Nederland worden op vrijdag de dertiende bij de burgerlijke stand slechts de helft van het gemiddelde aantal huwelijken voltrokken. Er zijn wel veel onderzoeken geweest, die bijvoorbeeld stelden dat er meer ongelukken en meer moorden plaatsvonden op deze dag, maar deze resultaten daarvan waren nooit onomstreden. Een Nederlands onderzoek van een aantal jaren geleden wees zelfs uit dat de meeste Nederlanders juist minder pech hebben op vrijdag de 13e.

Een rampdag

Bekende sterfgevallen op vrijdag de dertiende zijn: de Italiaanse componist Gioacchino Rossini (13 november 1868), de Amerikaanse componist Arnold Schoenberg (13 juli 1951), Amerikaans politicus Hubert Humphrey (13 januari 1978) en rapper Tupac Shakur (13 september 1996). Ook vonden meerdere rampen en grote ongelukken plaats op deze dag. Zo vond op vrijdag 13 september 1918 de treinramp plaats bij Weesp, waarbij 41 doden en 42 gewonden vielen. Het was de grootste treinramp in de Nederlandse geschiedenis tot 1962.

Uit de Telegraaf van 13 september 1918
Uit de Telegraaf van 13 september 1918

Op vrijdag 13 oktober 1972 stort een vliegtuig met 45 inzittenden neer in de Andes. Zestien passagiers overleefden de ramp, maar het duurde wel 72 dagen voor ze werden gevonden. Ze overleefden door het vlees van de overleden slachtoffers op te eten. Een bijzonder ongeluk vond plaats op vrijdag 13 juli 2007 als de Fin Tero Pitkamäki meedoet aan het speerwerpen op de Golden League Meeting in Rome. De Fin gooide zijn speer zo'n 80 meter ver. De speer kwam echter in de zij van de Franse verspringer Salim Sdiri terecht. Deze wist het maar net te overleven. Het laatste grote incident dat plaatsvond op een vrijdag de dertiende was op 13 januari 2012, toen het cruiseschip Costa Concordia bij het eiland Isola del Giglio aan de grond liep. Hierbij kwamen 32 personen om het leven.

Hoe vaak is het vrijdag de dertiende?

De zwarte kat
De zwarte kat

Bij een onderzoek naar de laatste 400 jaar ontdekte men dat de dertiende dag van de maand het vaakst op een vrijdag viel, namelijk 688 maal. Niet dat het erg veel scheelt met de andere dagen: 684 donderdagen en zaterdagen, 685 maandagen en dinsdagen en 687 woensdagen en zondagen. Maar toch: het is méér dan op een andere dag.

'James Bond is een impotente alcoholist'

Weinig mensen zijn zo cool als James Bond. Hij ziet er goed uit, hij is bijzonder slim, hij slaapt met de mooiste vrouwen en hij redt ook nog regelmatig de wereld. Veel mensen zouden meer als Bond willen zijn, maar volgens onderzoekers is dat een dwaze droom: Bond zou namelijk een ordinaire dronkelap zijn.

In de British Medical Journal (BMJ) hebben drie Britse onderzoekers het alcoholverbruik van Bond beschreven. Op basis van de boeken van Ian Fleming bepaalden ze hoeveel alcohol Bond dronk. Het resultaat is niet verrassend: Bond zuipt dagelijks het equivalent van anderhalve fles wijn weg.

Volgens onderzoeker Patrick Davies zou Bond daarom niet de Bond kunnen zijn die wij allemaal kennen: "Het niveau van functioneren zoals in de boeken beschreven staat, komt niet overeen met het verwachte fysieke, mentale en ook het seksuele functioneren van iemand die zoveel drinkt."

In plaats van geweldige reflexen en vele bedpartners zou Bond eerder levercirrose, trillende handen oftewel tremor, impotentie en een vroege dood moeten hebben. "We vermoeden dat de beroemde leus 'Shaken, not stirred' te maken heeft met de door alcohol veroorzaakte tremor in zijn handen", grappen de onderzoekers.

Het onderzoek verschijnt in het kerstnummer van BMJ en is eerder ludiek bedoeld. Toch willen de onderzoekers er een portee aan geven. Ze wijzen erop dat jaarlijks tweeënhalf miljoen mensen doodgaan aan de gevolgen van alcoholisme, terwijl flims en boeken alcoholconsumptie in een zeer positief licht schetsen.

Nieuwe hoofdredacteur voor Trouw

Cees van der Laan is de nieuwe hoofdredacteur van Trouw. Dat heeft het dagblad vrijdag bekendgemaakt. De 52-jarige Van der Laan is de opvolger van Willem Schoonen, die in september zijn functie neerlegde.

Van der Laan is al langere tijd in dienst van Trouw. Dertien jaar geleden begon hij op de parlementaire redactie in Den Haag, waarvan hij de laatste drie jaar chef was. Vorig jaar maakte Van der Laan de overstap naar Amsterdam om chef verslaggeverij te worden. Eerder was hij onder meer werkzaam bij het Noordhollands Dagblad en de Geassocieerde Pers Diensten.

Van der Laan wil Trouw 'toekomstbestendig maken voor opeenvolgende generaties lezers', zo stelt de nieuwe hoofdredacteur in een verklaring. "Om als hoofdredacteur vorm en inhoud te geven aan de toekomst van Trouw is niet alleen bijzonder uitdagend maar ook eervol", zegt hij.

De 55-jarige Schoonen vond het na zes jaar als hoofdredacteur tijd voor een jongere opvolger.

Rutte vindt zoen Onno Hoes privť

Het veelbesproken 'kusje' van de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes is een 'pure privézaak', vindt premier Mark Rutte (VVD). Rutte wil zich verder niet uitlaten over de ophef rondom zijn partijgenoot, bleek vrijdag op de wekelijkse persconferentie van Rutte in Den Haag.

Rutte sloot zich aan bij het commentaar van vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA). "Iedereen mag zoenen met wie hij wil", zei Asscher op de vraag wat hij vindt van het gedrag van de eerste burger van Maastricht, tevens de man van roddelkoning en musicaltycoon Albert Verlinde.

Eerder deze week bleek dat Hoes de steun houdt van de gemeenteraad van Maastricht. Na een overleg achter gesloten deuren lieten de fractievoorzitters in de raad schriftelijk weten achter de burgemeester te staan. Wel betreuren ze de ophef over de kwestie. Verlinde liet weten begrip te hebben voor het slippertje van zijn partner.

Donderdagavond verklaarde de 24-jarige man met wie Hoes zoenend werd gefotografeerd, Ruud Schepers, dat geen sprake was van een eenmalige zoen. Hij claimt een affaire te hebben gehad met de 52-jarige burgervader. Schepers is boos, verdrietig en teleurgesteld, omdat Hoes doet alsof sprake is van een 'vluggertje in een hotel', zei Schepers donderdagavond in een interview met Show Laat.

Sutil stapt in bij Sauber

De Duitse autocoureur Adrian Sutil rijdt komend seizoen in de Formule 1 voor Sauber. De 30-jarige Sutil, die sinds zijn debuut in 2007 al meer dan 100 wedstrijden reed in de koningsklasse van de autosport, bereikte vrijdag een akkoord met de Zwitserse renstal.

De Duitse coureur zat de afgelopen zes jaar vijf seizoenen achter het stuur van een bolide van Force India. Daar moet hij zijn stoeltje afstaan aan de Mexicaan Sergio Pérez.

Met Sutil heeft Sauber één coureur voor 2014 vastgelegd. De renstal lijfde wel al de jonge Rus Sergej Sirotkin in, maar de teamleiding aarzelt om het onervaren 18-jarige talent volgend jaar al vaste rijder te maken.

Sutil stapt in bij Sauber
Sutil stapt in bij Sauber (Foto: ANP)

Tienduizenden zien lijk Mandela

Tienduizenden Zuid-Afrikanen staan in de rij om een laatste glimp op te vangen van het lichaam van Nelson Mandela, dat vrijdag voor de derde en laatste dag opgebaard ligt in het Uniegebouw in Pretoria. Volgens de regering stonden in de ochtend al zo'n honderdduizend mensen te wachten in kilometerslange rijen.

Er werd water uitgedeeld aan de wachtenden, terwijl ouderen en kinderen vooraan mochten aansluiten. De regering waarschuwt dat mogelijk niet iedereen meer in gelegenheid zal zijn een blik op Mandela te werpen. Zelfs vroege vogels als Elizabeth Leening, die al om 04.00 uur vrijdagochtend naar het Uniegebouw toog, moeten vrezen voor een teleurstelling.

In een van de wachtzones in Pretoria verloor een verzamelde menigte haar geduld. De wachtenden schreeuwden dat ze Mandela wilden zien, wierpen een door de politie gesloten hek om en stormden naar voren. Verscheidene mensen gingen in het gedrang onderuit en liepen verwondingen op. Om de alsmaar uitdijende mensenmassa in goede banen te kunnen blijven leiden heeft de regering rond het middaguur de parkeerplaatsen gesloten.

Vrijdagmiddag wordt het lichaam naar elders overgebracht. Dat kan niet worden uitgesteld, omdat de familie van Mandela erop staat dat de lijkbaar bij daglicht wordt vervoerd. Zondag wordt Mandela begraven in Qunu, het dorp waar hij opgroeide.

Iraanse dopingworstelaar levenslang geschorst

De Iraanse worstelaar Amir Ali Akbari is voor de tweede keer in zijn loopbaan betrapt op dopinggebruik. Tijdens het WK in september in Boedapest testte hij positief op anabole steroïden, zo heeft de worstelbond FILA vrijdag bekendgemaakt. De 26-jarige Iraniër was toen nog maar net terug van een eerdere dopingschorsing. In juli mocht hij weer de mat op na twee jaar aan de kant te hebben gestaan.

Omdat het zijn tweede dopingschorsing is, is Ali Akbari voor het leven geschorst. De gouden medaille die hij in Boedapest veroverde in de klasse tot 120 kilogram bij het Grieks-Romeins worstelen is hem afgepakt. De Est Heiki Nabi is nu wereldkampioen. In 2010 werd Ali Ajbari ook al eens wereldkampioen, toen in de klasse tot 96 kilogram.

EU vergadert in 2016 in Amsterdam

Diverse vergaderingen van de Europese Unie worden als Nederland in de eerste helft van 2016 EU-voorzitter is, gehouden in het Marine Etablissement in Amsterdam. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Nederland is in de eerste helft van 2016 voor de twaalfde keer voorzitter van de EU. De vorige keer dat Nederland voorzitter was, in 2004, werden de vergaderingen met ministers en ambtenaren uit alle EU-lidstaten op verschillende locaties in het land gehouden.

Alle formele vergaderingen van de EU-ministers vinden plaats in Brussel of Luxemburg. Nederland organiseert in eigen land voorbereidende bijeenkomsten met ministers en ambtenaren van de 28 EU-lidstaten. Ook worden in Nederland werkgroepen en congressen gehouden over onderwerpen die van gezamenlijk belang zijn voor de lidstaten.

Een vaste locatie voorkomt volgens het ministerie dat telkens dure voorzieningen moeten worden opgebouwd en afgebroken, zoals perszalen, communicatieapparatuur en tolkencabines. Daarbij is één locatie makkelijker voor gasten, tolken, journalisten en de organisatie.

Het Marine Etablissement bij het Scheepvaartmuseum, in het centrum van Amsterdam, is in bezit van het ministerie van Defensie. Op het terrein staan ook gebouwen die geschikt zijn voor vergaderingen en conferenties.

KWF stopt met controversiŽle spotjes

KWF Kankerbestrijding stopt met de campagne Aandacht AUB nadat er op sociale media veel kritiek over was ontstaan. Alle filmpjes zijn vrijdagmiddag van internet gehaald, meldt KWF vrijdag.

In de filmpjes, gericht op zorgprofessionals, werd op een grappige bedoelde wijze de aandacht gevestigd op de botte manier waarop artsen en verpleegkundigen soms omgaan met patiënten. De sketches, die verschenen onder de titel 'een psychosociaal gestoorde comedy', schoten echter bij veel kijkers in het verkeerde keelgat.

"We hebben geconstateerd dat de campagne op dit moment meer verwarring dan duidelijkheid schept en daarom haar doel voorbij dreigt te schieten", stelt KWF in een verklaring. Volgens de organisatie is de campagne vooraf getest en in samenspraak met patiënten en zorgverleners ontwikkeld. "Wij staan achter de intentie van de campagne, maar de huidige reacties maken dat wij dit besluit nemen."

Dichter Martijn Teerlinck (26) overleden

Martijn Teerlinck is dinsdag op 26-jarige leeftijd overleden. De dichter en muzikant overleed aan complicaties na een operatie aan zijn aorta, meldt State-X New Forms vrijdag. Het festival werkte de afgelopen tijd nauw samen met Teerlinck, die als muzikant actief was onder de naam Cole Williams en The Child of Lov.

"Wij wensen familie, vrienden en alle betrokkenen veel sterkte met het verlies van dit buitengewoon getalenteerde mens", staat op de facebookpagina van de organisatie. Teerlinck kwakkelde met zijn gezondheid. Collega-dichter Erik Jan Harmens laat weten dat hij woensdag wordt begraven.

Overheid krijgt eigen wolk

Het kabinet gaat onderzoeken of de overheid een eigen clouddienst moet opzetten om vitale ict-processen te beschermen. Ook wordt het wederrechtelijk overnemen van gegevens uit een computer strafbaar en wordt onderzocht of de wettelijke kaders voor het gebruik van camera's onder drones toereikend zijn.

Dat staat in een notitie van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), diens staatssecretaris Fred Teeven (VVD) en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd. De bewindslieden gaan daarbij in op de invloed van allerlei technologische ontwikkelingen op de veiligheid en in het bijzonder de privacy.

De eigen clouddienst is onderdeel van een verkenning naar gescheiden ict-netwerken. Dat onderzoek moet duidelijk maken of data beter kunnen worden beschermd tegen storingen en cyberspionage. Ook wil het kabinet het wederrechtelijk overnemen van gegevens uit een computer en het voorhanden hebben of bekendmaken van niet-openbare digitale gegevens die door een misdrijf zijn verkregen, strafbaar stellen.

Opstelten kon na de ministerraad niet meteen zeggen welke gevolgen deze strafbaarstelling heeft voor journalisten, wanneer zij informatie krijgen van hackers. Dat is een van de punten waar zal worden bekeken, zei hij. "Een journalist is natuurlijk altijd een journalist", voegde hij eraan toe. "Daar komen we toch niet achter als u uw werk goed doet."

Voor wat betreft de camera's op onbemande vliegtuigjes geldt dat de huidige wetgeving nu nog toereikend is, omdat de kwaliteit onvoldoende is om gezichten te kunnen herkennen. In de toekomst kan dit mogelijk veranderen. "We moeten kijken wat die ontwikkelingen verder met zich meebrengt, of het dan ook nog kan", zei de minister.

In dat op zicht komt Opstelten volgend jaar ook met een standpunt over 'sensing' waarbij de politie op afstand informatie verzamelt met camera's, richtmicrofoons en warmtezoekers.

Het kabinet wil verder dat alle overheidsdiensten die te maken hebben met veiligheid zoals de politie en het openbaar ministerie volgend jaar hun privacybeleid op een transparante en toegankelijke manier zichtbaar maken voor burgers, bijvoorbeeld op hun website.

Opstelten noemt de notitie verder een aanzet voor verder discussie over de gevolgen van de voortschrijdende digitalisering. "Dit thema is zo dynamisch en complex dat sommige vraag stukken nog verdere doordenking vergen." Het kabinet wil daar de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid ook bij betrekken.

Door de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over het afluisterschandaal van de Amerikaanse geheime dienst NSA staat het onderwerp ook bovenaan de politieke agenda.

Rutte blij met Van Baalen

Premier Mark Rutte (VVD) heeft er geen enkel probleem mee dat partijgenoot en Europarlementariër Hans van Baalen stemmingen laat schieten voor overleg in Den Haag. Hij moet daar vooral mee doorgaan, zei Rutte vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. "Ik vind het een voortreffelijke parlementariër."

Van Baalen raakte woensdag in opspraak toen duidelijk werd dat hij het minst aanwezig is van al zijn collega's bij stemmingen in het Europees Parlement. Van de 514 stemmingen die plaatsvonden sinds Van Baalen Europarlementariër is, heeft hij in 38 procent van de gevallen niet gestemd.

Deze cijfers vindt Rutte 'helemaal niet pijnlijk'. Het is belangrijker dat een Europarlementariër effectief is. En dan gaat het vooral om het beïnvloeden van het beleid, wat vaak gebeurt in samenspraak met Den Haag. Van Baalen doet dat 'voortreffelijk'. De VVD'er is volgens Rutte de meest invloedrijke Nederlandse Europarlementariër.

Aanwezig zijn bij de stemmingen is daarvoor geen voorwaarde. De premier wees er bovendien op dat in Straatsburg voorstellen vaak met grote meerderheden worden aangenomen, dus dat een individuele stem weinig gewicht in de schaal legt. Hij noemde het 'onzin' dat stemmen een kerntaak is. Rutte zei verder dat Van Baalen zijn lidmaatschap uitoefent zoals hij dat vanaf het begin heeft beloofd: hij wil daar zijn waar hij het Nederlandse belang het beste kan dienen.

Van Baalen liet zelf in een reactie weten dat hij de stemmingen vaak laat schieten om bij het bewindspersonenoverleg in Den Haag te kunnen zijn, waar hij met Rutte overlegt over zeken die in Europa spelen. Dat vindt Van Baalen van 'vitaal belang' voor zijn functioneren.

Het is hem niet te doen om de dagvergoeding die Europarlementariërs krijgen. Van Baalen tekent de presentielijst alleen als hij ook politieke werkzaamheden vervult. Bovendien is de vergoeding lager als hij niet bij de stemming aanwezig is.

Belgische jihadist vrijgelaten

De vermoedelijke Belgische jihadist Jejoen Bontinck is op voorwaarden vrijgelaten. Dat meldt het federale parket in België vrijdag.

Bontinck (18) vertrok in februari naar Syrië en keerde in oktober, via Nederland, terug. Hij werd direct opgepakt op verdenking van terroristische activiteiten.

Volgens de vader van Bontinck was zijn zoon door de organisatie Sharia4Belgium geronseld om tegen de troepen van de Syrische president Bashar Assad te strijden, maar de Syriëganger ontkent dat. Bontinck zegt dat hij in Syrië in een ziekenhuis heeft gewerkt en nooit de wapens heeft opgenomen.

Duitsland weer op nazi-jacht

Het Duitse openbaar ministerie is een onderzoek gestart naar een voormalige bewaker van het nazi-vernietigingskamp Dachau. De man, de 87-jarige Horst P., wordt verdacht van moord. Het OM startte het onderzoek na een tip van het Simon Wiesenthal Center.

Efraim Zuroff van het centrum zei dat de informatie over de verdachte binnenkwam na een postercampagne. Die campagne ging in juli van start en had tot doel informatie te verzamelen over mogelijke oorlogsmisdadigers.

Het Duitse dagblad Bild heeft vrijdag een interview met P. gepubliceerd, daarin beweert hij niet schuldig te zijn aan de moorden. Hij erkent wel dat hij melding maakte als gevangenen de regels overtraden. Die gedetineerden verdwenen vervolgens en P. heeft ze daarna 'nooit meer gezien'.

Militair rooft kazerne leeg

Een 37-jarige militair uit Dronten heeft bijna drieduizend spullen van defensie achterovergedrukt. Het ging om bijna 1900 stuks gereedschap, variërend van schroevendraaiers tot momentsleutels. In de schuur van de verdachte werden nog eens ongeveer vijfhonderd stukken gereedschap en andere legerspullen aangetroffen, zoals bouwlampen, een ladder, boormachines en zes metalen kasten.

De Drontenaar is een kleine twee maanden geleden aangehouden, maakte de marechaussee vrijdag bekend. Naar hem was een onderzoek ingesteld na een tip over mogelijke diefstal vanaf een kazerne op de Veluwe waarbij de militair zou zijn betrokken. Al snel werden zeven goederentassen met veelal nieuw gereedschap in beslag genomen.

Enkele bekenden van de verdachte hebben aangegeven dat ze gereedschap hadden gekregen van de verdachte. Alle gereedschappen en goederen zijn inmiddels geteld, het totaal komt uit op bijna drieduizend goederen. De marechaussee zet het onderzoek voort.

Duits team bouwt eigen dorp in BraziliŽ voor WK

De Duitse nationale ploeg verblijft tijdens het WK in Brazilië in een speciaal gebouwd dorp. Campo Bahia, nabij Porto Seguro, bestaat uit veertien woonhuizen van twee verdiepingen. Ook bevat het een centraal gebouw, een mediacentrum en een voetbalveld. Het complex, dat in maart af moet zijn, wordt financieel ondersteund door een niet nader genoemde ondernemersfamilie.

Het project moet de lokale bevolking vanaf het WK langdurig ondersteunen. "Zo bevorderen we de ontwikkeling van de infrastructuur in de regio en een educatief initiatief voor kansarme kinderen en bouwen we het weeshuis Ampare in Santo André", laat manager Christian Hirmer van het project weten.

Voor het Duitse team heeft het dorp het voordeel dat het hetzelfde klimaat heeft als de speelsteden Salvador, Fortaleza en Recife. Bovendien liggen die steden allemaal op zo'n twee uur vliegen van Porto Seguro. "Ik weet zeker dat we ons er heel goed gaan voelen", is teammanager Oliver Bierhoff vol vertrouwen.

Doping kost Movistar-aanwinst Marque zijn contract

Movistar-aanwinst Alejandro Marque is betrapt op doping. De positieve dopingtest kost Marque zijn contract bij Movistar. Hij werd betrapt tijdens de Ronde van Portugal, waar hij het eindklassement en een etappe wist te winnen. Dat meldt de Spaanse krant El País vrijdag.

De 32-jarige Spanjaard tekende in augustus een contract dat hem vanaf 1 januari aan wielerploeg Movistar zou verbinden. Door een clausule in het contract wordt de verbintenis nu verbroken, meldt de Spaanse krant. In zijn urine werden corticosteroïden aangetroffen.

Movistar zou de eerste World Tour-ploeg worden voor Marque. Sinds het begin van zijn loopbaan in 2004 fietste hij enkel voor Portugese Continentalteams. De zege in de Ronde van Portugal was de belangrijkste overwinning van zijn carrière en leverde hem een contract bij Movistar op. In 2012 werd de renner derde bij het Spaans kampioenschap tijdrijden.

De gebruikelijke schorsing bij dopinggebruik is twee jaar en het schrappen van de wielrenner uit de resultaten. Dat zou betekenen dat Marque zijn etappe en de winst van het eindklassement in de Ronde van Portugal verliest.

Ecclestone strijdt tot bittere eind

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is in steeds meer financiële rechtszaken verwikkeld. De Brit wil van geen opgeven en zegt strijdbaar te zijn tot het bittere eind.

Ecclestone wordt al in Duitsland vervolgd voor het mogelijk omkopen van de inmiddels veroordeelde ex-bankier Gerhard Gribkowsky van BayernLB. De zaak draait om de verkoop van de aandelen van de Formule 1 aan CVC Capital. De Duitse mediagroep Constantin meent veel geld te zijn misgelopen en heeft De Brit in Londen gedaagd. Deze zaak loopt nog, terwijl de rechtszaak in Duitsland tot begin volgend jaar stil ligt.

Inmiddels bereidt ook BayernLB een zaak wegens gemiste inkomsten tegen Ecclestone voor, maar de Brit zegt in de rechtszaal tot het bittere eind te strijden en niet met zich te laten sollen. "Ze hebben de verkeerde voor zich."

Ondertussen lijkt de Britse Serious Fraud Office ook naar de gang van zaken te willen kijken, zo heeft Emily Thornberry, substituut-officier van justitie, aan BBC Newsnight laten weten. "Waar heb je de Serious Fraud Office voor als je niet dit soort zaken onderzoekt? Alles wat ik erover kan zeggen is dat er zowel in Duitsland als in Groot-Brittannië in de rechtszalen vragen liggen die beantwoord moeten worden."

Van Persie opnieuw geblesseerd

Robin van Persie komt dit kalenderjaar niet meer in actie voor Manchester United. De aanvaller van de Red Devils kampt met een dijbeenblessure. In de periode van zijn afwezigheid kent de club een loodzwaar programma met maar liefst acht wedstrijden.

De Nederlander was al eerder geblesseerd voordat hij vorige week zaterdag zijn rentree maakte als invaller tegen Newcastle United. Afgelopen dinsdag speelde Van Persie ook nog een klein half uurtje in het Champions League-duel tegen Shaktar Donetsk.

Ook Europese toezichthouder waarschuwt voor bitcoin

Na de centrale banken van onder meer China, Frankrijk en Nederland waarschuwt nu ook de Europese bankentoezichthouder voor de gevaren van de bitcoin. De virtuele muntsoort is niet beschermd door regelgeving en Europeanen die in bitcoins handelen, lopen het risico hun geld kwijt te raken, stelde de Europese Bankenautoriteit (EBA) vrijdag.

De toezichthouder wijst erop dat er geen regels zijn voor de digitale marktplaatsen waar in bitcoin kan worden gehandeld. Als zo'n handelsplatform zou verdwijnen, is er niemand die bitcoineigenaren kan beschermen, aldus de EBA. Daarnaast kunnen bitcoins snel van waarde veranderen, met het risico op financiële zeepbellen.

De waarschuwing van de Europese toezichthouder komt amper een week na de aankondiging van de Chinese Volksbank, dat de bitcoin 'niet gebruikt mag worden als betaalmiddel'. De centrale bank van het land besloot daarom de bitcoinhandel te verbieden voor banken en andere financiële instellingen.

Eerder waarschuwden ook al de Banque de France en De Nederlandsche Bank voor de gevaren van de virtuele muntsoort. "De wisselkoers is volatiel en er is geen centrale uitgever die door consumenten waar nodig aansprakelijk kan worden gesteld", schreef DNB. "Ook is het depositogarantiestelsel niet van toepassing."

Bitcoin is een digitale munteenheid en wordt ook wel cryptografisch geld genoemd. Bitcoins worden gecreeërd door steeds complexere wiskundige computerberekeningen. Op dit moment zijn ruim twaalf miljoen bitcoins in omloop. Dat kunnen er maximaal 21 miljoen worden.

Kamp: 'sjoemelstroom' binnen de regels

De overheid probeert binnen de regels de ontwikkeling naar het gebruik van duurzame energie de goede kant op te drukken. Het gebruik van groene stroom uit Noorwegen is toegestaan en bovendien goedkoop, zei minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Hij reageerde op het bericht in de Volkskrant dat de overheid het stroomgebruik vooral vergroent met de aankoop van goedkope certificaten uit Noorwegen. Deze stroom die wordt opgewekt met waterkrachtcentrales zorgt echter niet voor een toename van duurzaam geproduceerde stroom in Nederland. Critici spreken daarom van 'sjoemelstroom'.

Kamp heeft er echter geen problemen mee. "Wij doen ontzettend ons best om groene stroom van de grond te tillen", zei hij. Daar zijn verschillende methodes voor, waaronder de groene certificaten. "Binnen de regels proberen wij ook een positieve bijdrage te leveren". De stroom voor Noorwegen is bovendien goed voor de belastingbetaler omdat het goedkoper is dan de aanleg van een windpark op zee, aldus de minister.

Janoekovitsj: amnestie voor antiregeringsbetogers

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft aangeboden om de betogers tegen wie aanklachten zijn ingediend in verband met de massale protesten tegen de regering amnestie te verlenen. De president deed zijn aanbod tijdens een overleg met de oppositie. De oppositie heeft nog niet gereageerd op het aanbod. Eerder zeiden de oppositieleiders slechts aan het overleg deel te nemen om hun eis voor nieuwe verkiezingen kenbaar te maken.

"Er moet amnestie worden geboden, zodat er garanties kunnen worden gegeven dat er een einde wordt gemaakt aan de confrontaties", aldus Janoekovitsj. "Ik ben woedend over de radicale acties van beide kanten, van de kant van de provocateurs, maar ook van de kant van de veiligheidstroepen, die zich niet altijd goed hebben gedragen."

De amnestie die Janoekovitsj voorstelt, kan een stap zijn richting een oplossing voor het conflict dat inmiddels een serieuze bedreiging voor Janoekovitsj' positie is geworden. De protesten braken uit toen hij op 21 november onder druk van Rusland weigerde een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie te tekenen. Inmiddels hebben betogers een tentenkamp opgeslagen op het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad Kiev.

Nieuwe minister Oostenrijk is 27

De nieuwe minister van buitenlandse zaken van Oostenrijk is pas 27 jaar oud. Dat zei de Oostenrijkse vicekanselier Michael Spindelegger donderdagavond. De nieuwe minister, Sebastian Kurz, is momenteel staatssecretaris voor integratie.

Kurz wordt de jongste minister die Oostenrijk ooit gehad heeft. Hij volgt Spindelegger op, die zelf het departement financiën onder zijn hoede krijgt.

Als minister van buitenlandse zaken houdt Kurz de verantwoordelijkheid voor integratievraagstukken, aldus de regering.

Nederland niet bij begrafenis Mandela

Nederland is zondag niet vertegenwoordigd bij de begrafenis van Nelson Mandela. "Het is de bedoeling dat het kleinschalig blijft en dat er niet te veel mensen komen", zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vrijdag na de ministerraad.

Koning Willem-Alexander was dinsdag bij de herdenkingsdienst voor de oud-president en voormalig antiapartheidsstrijder, samen met Timmermans. De koning bracht woensdag ook nog een bezoek aan het gebouw waar Mandela lag opgebaard. Mandela wordt zondag begraven in het dorp waar hij opgroeide.

Nu al klachten over nieuwe dienstregeling ov

Bij reizigersorganisatie Rover zijn veel klachten binnengekomen over de nieuwe treindienstregeling. Reizigers klagen onder meer over slechte aansluitingen tussen treinen van verschillende vervoerders, het vervallen van late treinverbindingen en de nog niet herstelde treinverbinding naar België.

Voor het stad- en streekvervoer komen klachten binnen over bijvoorbeeld slechte aansluitingen van busdienstregelingen op schooltijden. Hoeveel klachten tot nu toe precies binnen zijn gekomen, kon een woordvoerder niet direct vertellen.

Rover meldt vrijdag een meldpunt te hebben geopend voor de nieuwe dienstregeling voor de trein en het stad- en streekvervoer. De meeste dienstregelingen, waaronder die van de NS, gaan vanaf zondag in. Die voor de treinen kent in tegenstelling tot vorig jaar slechts kleine wijzigingen, maar die kunnen voor sommige reizigers grote gevolgen hebben, aldus Rover.

De NS heeft wegens grootschalige projecten aan de infrastructuur volgens Rover het voornemen de komende jaren geen grote wijzigingen meer door te voeren in de treindienstregeling. De reizigersorganisatie vindt echter dat er nog wel ruimte moet zijn voor kleine tussentijdse aanpassingen. De meldingen die binnenkomen wil de belangenorganisatie gebruiken daar met vervoerders over te praten.

Verplichte opname vernieler monument Verstappen

De 43-jarige man die in augustus meerdere keren een monument voor Nicky Verstappen besmeurde met verf en purschuim moet in een psychiatrisch ziekenhuis worden geplaatst. Dat heeft de rechtbank in Maastricht vrijdag bepaald.

Omdat de man leed aan een ernstige psychische stoornis toen hij de vernielingen aanrichtte, wordt hij ontslagen van alle rechtsvervolging. De plaatsing in het psychiatrisch ziekenhuis voor een jaar is nodig om hemzelf en de samenleving te beschermen. De opgelegde straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

De 43-jarige man werd in augustus aangehouden bij het monument op de Brunssummerheide in Limburg. Bij zijn arrestatie maakte hij een verwarde indruk. In 2009 was hij al eens veroordeeld tot drie maanden cel voor het beschadigen van het monument. De man was eerder aangehouden als verdachte van de moord, omdat hij brieven bij het monument achterliet waaruit zou blijken dat hij meer informatie had over de moord. Later werd hij geschrapt als moordverdachte.

De 11-jarige Nicky Verstappen verdween in augustus 1998 tijdens een zomerkamp. Hij werd later dood gevonden. De moord is nooit opgehelderd.

Psychoot krijgt tbs voor neersteken wijkagent

Een 30-jarige man uit Enschede is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het neersteken van een politieman in Borne. De rechtbank in Almelo bepaalde vrijdag ook dat hij de wijkagent 12.500 euro schadevergoeding moet betalen. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De volledig ontoerekeningsvatbare Enschedeër stak op 12 april in een psychose meerdere malen in op de agent, die hem bij het huis van zijn broer aan wilde houden omdat hij zijn schorsingsvoorwaarden had overtreden. De verdachte wilde niet terug naar de psychiatrische instelling en wilde dat de agent wegging.

Toen de wijkagent de voordeur met een koevoet probeerde te forceren, opende de man plotseling de deur en stak de wijkagent in zijn hoofd. De agent viel en de man bleef op hem insteken. Op een gegeven moment, toen de man naar het dienstwapen van de agent greep, riep deze heel hard 'nee'. Daarop sloeg de man op de vlucht.

De agent liep negen snij- en steekwonden in zijn hoofd en lichaam op. Het slachtoffer hield daar onder meer een klaplong en verwondingen aan zijn speekselklier aan over. Hij wist ergere verwondingen te voorkomen doordat hij zijn hals en met zijn armen beschermde.

De rechtbank acht poging tot doodslag bewezen en spreekt hem vrij van een moordpoging. De verdachte, die heeft bekend, had het mes weliswaar al van een kast gepakt voordat hij de deur opende, maar uit niets is gebleken dat hij dit deed met het plan om op de agent in te steken, aldus de rechtbank. Bovendien waren de twee aan elkaar getapete schilmesjes niet geschikt om iemand mee te doden.

Tbs met dwangverpleging is de enige weg om herhaling te voorkomen en de maatschappij te beschermen, aldus de rechters. De man zit al jaren in het psychiatrische circuit, maar hij heeft zelf niet door dat hij ziek is en hij werkt niet mee aan behandelingen. Het advies van het Pieter Baan Centrum om de man een jaar gedwongen op te laten nemen in een psychiatrische kliniek, vond de rechtbank niet ver genoeg gaan.

Danny van Poppel niet in grote ronde in 2014

Sprinter Danny van Poppel rijdt komend seizoen geen grote ronde. Dat heeft de 20-jarige renner gezegd in een interview met website Cyclingmole. Volgend jaar bij Trek is hij een van de troeven in de sprint. "Ik rijd volgend jaar een gebalanceerd programma zonder aan de grootste races mee te doen."

Afgelopen jaargang maakte de toen nog 19-jarige Van Poppel zijn debuut in de Tour de France namens Vacansoleil. In de eerste etappe werd hij toen derde, waarna hij een dag in de witte trui reed.

In de Tour sprintte hij tegen toppers als Marcel Kittel, André Greipel en Mark Cavendish. "Ik heb genoten van die ervaring, maar ik ben nog te jong om echt de strijd met ze aan te gaan. Die drie gasten zijn van een uniek niveau", weet Van Poppel. "Achter hen ben ik een van de renners die vierde of vijfde kan worden."

Behalve sprinten heeft Van Poppel ook ambities voor de voorjaarsklassiekers. "Die wedstrijden met korte, steile beklimmingen liggen me. Zoals Milaan-San Remo, al doe ik daar komend jaar niet aan mee." Winnen wil Van Poppel in 2014 tenminste een keer. "Ik zou dat graag in de Ronde van Californië doen."

NAC-speler Suk twee duels geschorst

NAC Breda-middenvelder Joey Suk moet twee wedstrijden van zijn club van de tribune toekijken. Dat heeft de tuchtcommissie van de KNVB vrijdag bepaald. Suk kreeg afgelopen weekeinde in het eredivisieduel met Ajax rood voor een overtreding op Viktor Fischer. Een schikkingsvoorstel van twee wedstrijden uitsluiting had Suk eerder afgewezen.

Door de schorsing komt Suk voor de winterstop niet meer in actie. NAC speelt zondag uit tegen koploper Vitesse en de zaterdag erop thuis tegen SC Cambuur. Suk kan nog in beroep tegen de uitspraak, maar dan moet hij wel de automatische schorsing van een duel voor een rode kaart uitzitten, waardoor hij het treffen met Vitesse sowieso mist.

Jeruzalem staat stil door sneeuwstorm

Het komt niet vaak voor, maar als het gebeurt heeft dat grote gevolgen: Jeruzalem werd in de nacht van donderdag op vrijdag getroffen door een sneeuwstorm en de politie liet niemand meer in of uit de stad. Volgens politiewoordvoerder Micky Rosenfeld zijn rond de vijftienhonderd mensen die gestrand waren uit hun auto's gehaald en opgevangen.

Er zijn drie opvangcentra geopend en artsen hebben ongeveer 350 mensen behandeld die klachten hadden. Burgemeester Nir Barkat heeft het leger om hulp gevraagd. Premier Benjamin Netanyahu zei op de hoogte te zijn van de situatie.

Niet alleen Jeruzalem is in de greep van Koning Winter, ook elders in het Midden-Oosten is de winter definitief ingetreden. Voor het eerst sinds tien jaar viel er sneeuw in Gaza en ook in Libanon is een pak sneeuw gevallen.

Nieuw gijzelvirus treft ook Nederlandse pc's

Een nieuwe variant op het beruchte gijzelvirus CryptoLocker heeft ook Nederlandse computers besmet. Dat meldt het beveiligingsbedrijf Intelcrawler tegenover de Britse ict-site The Register.

Het gaat om een kloon van de kwaadaardige software CryptoLocker die computers versleutelt tot er 'losgeld' wordt betaald. Slachtoffers moeten 150 dollar ophoesten om weer toegang tot de gegijzelde bestanden op hun computer te krijgen. De variant op CryptoLocker, dat iets soortgelijks doet en betaling in bitcoins eist, is sinds begin december actief.

De slachtoffers bevinden zich volgens IntelCrawler behalve in de VS, Turkije, Rusland en Duitsland ook in Nederland. Om hoeveel Nederlandse besmette pc's het gaat, is niet bekend, evenmin hoeveel de schade tot nu toe bedraagt. Betalen blijkt overigens niet nodig om weer toegang tot de gegijzelde bestanden te krijgen. IntelCrawler ontdekte een fout in de versleuteling, waardoor de bestanden weer zijn te kraken.

Het aantal aanvallen met dit soort 'ransomware' is de laatste jaren snel gestegen. Volgens beveiligingsbedrijf McAfee kwam het afgelopen kwartaal zeker driehonderdduizend keer voor.

HSV-doelman Adler blijft Bayern bespaard

Bert van Marwijk kan morgen in het duel tegen Bayern München niet beschikken over Rene Adler. De keeper van Hamburger SV is geblesseerd en wordt vervangen door tweede keus Jaroslav Drobny.

Adler heeft hoogstwaarschijnlijk slechte herinneringen aan zijn voorgaande optredens in de Beierse hoofdstad. In de afgelopen twee duels die de Duitser daar speelde met Bayer Leverkusen en HSV, kreeg hij maar liefst veertien doelpunten om zijn oren, waaronder negen in de meest recente ontmoeting in maart dit jaar. HSV ging toen met 9-2 onderuit.

HSV-trainer Bert van Marwijk moet naast zijn doelman ook basisspelers Maximilian Beister en Ivo Ilicevic missen. Rafael van der Vaart is echter wel weer op tijd fit.

'Greenpeace-activisten niet thuis met feestdagen'

De opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise mogen Rusland niet verlaten. De advocaten van de milieuorganisatie denken dat de autoriteiten de niet-Russische opvarenden geen visum verstrekken, meldt Greenpeace vrijdag.

De Russische Onderzoekscommissie weigert de federale migratiedienst te vragen het Deense bemanningslid Anne Mie Jensen een visum te geven. De advocaten verwachten dat alle niet-Russische opvarenden dat zelfde lot treft.

De migratiedienst had eerder aangegeven geen visa te verstrekken totdat de dienst een direct verzoek daartoe van de commissie zou ontvangen. Vorige week vroegen de advocaten van de 'Arctic dertig' aan de commissie om bij de migratiedienst zo'n verzoek te doen voor de buitenlandse opvarenden, zodat ze Rusland kunnen verlaten en terug kunnen keren als ze worden opgeroepen door de autoriteiten.

De weigering betekent volgens de milieuorganisatie dat de buitenlanders, onder wie twee Nederlanders, tijdens kerst en mogelijk nog tot lang daarna gedwongen zijn in Sint-Petersburg te blijven.

Rusland gaat met de weigering volgens Greenpeace in tegen een uitspraak van het Internationaal Zeerechttribunaal. Het tribunaal kwam vorige maand tegemoet aan de eis van Nederland dat het Greenpeace-schip Arctic Sunrise moet worden vrijgegeven en dat alle dertig opvarenden op vrije voeten moeten komen. Wel moest Nederland Rusland een borgsom van 3,6 miljoen euro betalen.

Eind november meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de bankgarantie voor het vrijgeven van de Arctic Sunrise rond is. Nederland wil dat de activisten Rusland ook mogen verlaten. De dertig opvarenden, onder wie twee Nederlanders, werden medio september aangehouden. Ze zijn vorige maand op borgtocht vrijgelaten.

'Extravagante kerstbonus' A'dammers door foutje gemeente

Negenduizend Amsterdammers hebben donderdag per ongeluk een veel te hoge woonkostenbijdrage van de gemeente op hun rekening ontvangen. Dat bevestigt de gemeente Amsterdam vrijdag na berichtgeving in Het Parool. In totaal zou Amsterdam voor meer dan honderd miljoen euro aan bijdragen hebben overgemaakt, door een foutje met 'komma's en punten'.

Zo meldt een van de gelukkigen in de Amsterdamse middagkrant dat hij 15.500 euro kreeg bijgestort, in plaats van de gebruikelijke 155 euro. Een ander meldt een 'kerstbonus' van 23 duizend euro. De woonkostenbijdrage is bedoeld als steuntje voor mensen met een laag inkomen en betrekkelijk hoge woonkosten.

Volgens een zegsvrouw van de verantwoordelijke Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam (DBGA) is er 'iets misgegaan met een bestand'. "Het geld is terechtgekomen bij mensen die op bijstandsniveau leven, dus ze zullen wel even heel blij zijn geweest", zo zegt ze in Het Parool. "Maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat ze het terugstorten."

Rellen in Bangladesh na executie oppositieleider

De executie van de Bengalese oppositieleider Abdul Quader Mollah heeft vrijdag in Bangladesh geleid tot hevige rellen waarbij zeker drie mensen om het leven kwamen. Huizen en bedrijven van mensen die achter de regering staan werden in brand gestoken en er werden aanslagen gepleegd met zelfgemaakte bommen.

Mollah, lid van de oppositiepartij Jamaat-e-Islami, werd donderdag opgehangen vanwege oorlogsmidaden die ruim veertig jaar geleden zijn begaan in de onafhankelijkheidsoorlog tegen Pakistan. De terechtstelling van Mollah maakt de toch al kritieke politieke situatie in Bangladesh nog ingewikkelder. De oppositie protesteert al weken op gewelddadige wijze om de eis kracht bij te zetten dat een partijloze zakenregering wordt aangesteld om de algemene verkiezingen op 5 januari te organiseren.

Vrijdag gingen aanhangers van Jamaat-e-Islami de straat op. Ze vielen de achterban van de regeringspartij aan en koelden hun woede op hindoes, een minderheid in het land. Kort na de executie van Mollah zei de leider van Jamaat-e-Islami, Makbul Ahmed, dat er wraak zal worden genomen door van Bangladesh een op de islam geschoeid land te maken.

De partij van Mollah stelt dat het executiebesluit politiek gemotiveerd is en bedoeld om de oppositie te verzwakken en islamistische partijen uit te schakelen. De meeste mensen die berecht worden voor oorlogsmisdaden behoren tot de oppositie. Dat maakt de kwestie behoorlijk explosief.

Erbudak legt beslag op aandelen Slotervaart

De familie Erbudak heeft beslag laten leggen op de aandelen van het Slotervaartziekenhuis. Dat schrijft NRC Handelsblad vrijdag. Hiermee kan de verkoop van het Amsterdamse ziekenhuis aan zorgondernemer Loek Winter voorlopig toch niet doorgaan.

Winters bedrijf, MC Groep, liet donderdagmiddag nog weten dat de verkoop definitief doorgaat. Volgens NRC heeft de familie van Aysel Erbudak, de voormalige bestuursvoorzitter van het ziekenhuis en aandeelhouder, echter direct daarna beslag laten leggen op de aandelen. Een woordvoerder van de MC groep wil geen commentaar geven.

GroenLinks zoekt gratis fotograaf

GroenLinks heeft morgen een congres maar geen fotograaf. Dat heeft de partij laten weten op Twitter waar ze zoeken naar een fotograaf.

Er is geen budget maar wel behoefte aan een fotograaf, dus het moet gratis en voor niks. Je mag wel gratis meeborrelen na afloop. Op Twitter is nu een discussie losgebarsten want fotografen moeten ook eten, ook als ze lid zijn van GroenLinks.

Ronaldo lanceert eigen social network

Cristiano Ronaldo zal aanstaande zondag zijn eigen sociaalnetwerksite lanceren. De aanvaller van Real Madrid, die al 67 miljoen likes op Facebook heeft en 23 miljoen volgers op Twitter, presenteert dan in zijn geboorteplaats Funchal officieel de site Vivaronaldo.com.

De Engelstalige website is volgens de Portugees "een unieke ervaring die we bieden aan al mijn fans van over de hele wereld." Ronaldo zelf zal naar eigen zeggen ook actief deelnemen aan de site, waar zijn volgers zijn wedstrijden kunnen becommentariëren en prijzen kunnen winnen. Van Vivaronaldo.com verschijnt te zijner tijd ook een app.

Geen sneeuwproblemen in Sochi

De Olympische Winterspelen in Sochi zullen niet te lijden hebben onder een tekort aan sneeuw. Dat heeft de Russische weersdienst donderdag bekendgemaakt. In de bergen ten noorden van de badplaats ligt al 52 centimeter sneeuw, liet directeur Roman Vilfand van het Russische Meteorologische Bureau weten. Dat is uitzonderlijk veel voor de tijd van het jaar.

Vorig jaar februari moest een aantal testevenementen worden geschrapt vanwege een gebrek aan sneeuw. Ook regende het toen in de subtropische regio rond badplaats Sochi. De organisatie van de Spelen besloot daarop sneeuw op te slaan en heeft 'Europa's grootste sneeuwmaker' geïnstalleerd om problemen te voorkomen. De Winterspelen in Sochi beginnen op 7 februari.

Reiziger niet meer van kastje naar muur met klacht

Openbaarvervoerbedrijven handelen voortaan zelf klachten van reizigers over de OV-chipkaart af. Bedrijven als NS, Arriva en Connexxion verwijzen klagers niet meer door naar elkaar of TLS, de beheerder van het chipkaartsysteem.

De vervoerders reageren daarmee op een oproep van de Consumentenbond, de ANWB en reizigersorganisatie Rover. De organisaties wezen er vorige maand op dat er nog steeds veel problemen zijn met de OV-chipkaart, zoals defecte paaltjes, kaarten die het begeven, verwarring rond abonnementen en problemen bij het overstappen. Mensen worden volgens de drie organisaties vaak van het kastje naar de muur gestuurd.

De Consumentenbond, de ANWB en Rover willen één website en één telefoonnummer waar mensen terechtkunnen met alle vragen en klachten over de OV-chipkaart, ongeacht met welke vervoerder wordt gereisd. Zover willen de vervoerders echter niet gaan, laat een woordvoerder van TLS vrijdag weten. "Dat is wel een erg ambitieus plan. Dan zouden we onder meer gegevens moeten gaan uitwisselen met tien vervoerbedrijven."

De vervoerders en TLS leggen hun oplossing vrijdagmiddag voor aan de consumentenorganisaties.

Coffeeshop in Berlijn onzeker

Het is nog niet zeker of de Berlijnse wijk Friedrichshain-Kreuzberg een coffeeshop krijgt naar Nederlands model. Monika Herrmann (Groenen), bestuurster van het stadsdeel, kreeg deze week weliswaar steun van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, maar de Berlijnse senator Mario Czaja (CDU) is tegen de legale verkoop van cannabis in het Görlitzer Park. "Handel in verdovende middelen is in Duitsland verboden", aldus het kantoor van Czaja.

De opening van een coffeeshop in Kreuzberg zou een primeur betekenen voor Duitsland. Volgens Hermann is zij 'genoodzaakt om in ongebruikelijke oplossingen te denken', omdat de veiligheidssituatie rond het Görlitzer Park onhoudbaar dreigt te worden.

Burgemeester Van der Laan steunt Hermanns initiatief. "'Coffeeshops horen er tegenwoordig gewoon bij", zei de burgervader tijdens een werkbezoek aan de Duitse hoofdstad.

Het Görlitzer Park wordt al jaren geteisterd door drugshandel. Veel omwonenden zeggen dat zij het park, dat in bezit lijkt genomen door dealers - voornamelijk Afrikaanse illegalen - en verslaafden, nauwelijks meer in durven.

Dit jaar voerde de politie er al meer dan honderd invallen uit. Bijna duizend mensen werden aangehouden. Tegen meer dan driehonderd van hen werd strafvervolging ingesteld.

In Berlijn ligt het gebruik van softdrugs veel hoger dan in de rest van Duitsland. Onder de 15- en 16-jarigen steekt negentien procent van de jongens en tien procent van de meisjes regelmatig een joint op. Elders in de Bondsrepubliek ligt dit aantal rond de acht procent.

Van de zestien Duitse deelstaten staat Berlijn relatief mild tegenover het bezit van softdrugs: gebruikers mogen maximaal vijftien gram bij zich hebben voor eigen gebruik. In het veel conservatievere Beieren en elders ligt die grens bij zes gram.

Volgens Van der Laan is het voor jonge mensen 'beter' om wiet aan te schaffen bij legale verkooppunten dan bij willekeurige dealers, omdat in coffeeshops 'op de kwaliteit wordt gelet'.

Herrmann wil haar plan voor een coffeeshop verwezenlijken via een aanvraag bij het Bondsinstituut voor Geneesmiddelen en Medicijnengebruik. Dat kan een ontheffing verlenen voor de gecontroleerde afgifte van cannabis als daarmee een gezondheids- of een publiek belang is gediend. Midden volgend jaar moet de aanvraag rond zijn.

'Kids' moet weg

De sibbe der Nederlandse woorden is verscheiden en ze wast nog steeds aan. Zoals in iedere taal worden ook in het Nederlands voortdurend neologismen gewrocht, van abstruse ontleningen tot aperte eufemismen. Maar sommige dier neologismen worden als onwelvoegelijk beschouwd.

Om te onderzoeken wat sprekers van het Nederlands het stomste woord vinden, organiseerde het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) een grote poll. Nederlanders en Vlamingen konden uit meer dan 800 woorden het woord kiezen dat zij het liefste zien verdwijnen. Het INL heeft nu de grote winnaar bekendgemaakt.

Die winnaar is, met wel 40 procent van de stemmen, het woordje 'kids'. "Nutteloos hip", volgens één van de stemmers. Op geruime afstand volgen 'YOLO' met veertien procent en 'swag' met elf procent. Een onduidelijke betekenis, nutteloos en ze klinken ook nog eens vervelend, zo oordeelden de stemmers.

Ook politieke termen werden veelvuldig verworpen. Met het idee dat iets vanzelf verdwijnt als we er niet meer over praten, kreeg 'crisis' twee procent van de stemmen. 'Participatiesamenleving' kreeg zelfs zeven procent, op de voet gevolgd door het door Vlamingen gehate 'confederalisme' met zes procent.

De uitslag is een leuk weetje, maar zal waarschijnlijk niet leiden tot serieuze aanpassingen van het Nederlandse vocabularium. Lexicografen, mensen die woordenboeken maken, werken vaak descriptief. Dat wil zeggen dat ze slechts het woordgebruik beschrijven, niet voorschrijven. De beste manier om deze woorden te doen verdwijnen, is door ze niet langer te gebruiken.

[PDC WK] Twee weken topdarts in 'Ally Pally'

Vanavond worden de eerste pijlen gegooid van het PDC wereldkampioenschap darts te Londen. Namens Nederland heeft debutant Mareno Michels de eer om als allereerste speler het levensgrote podium van Alexandra Palace te betreden voor zijn partij tegen John Part.

Voor voormalig wereldkampioen Part is er een dubbele rol weggelegd. De Canadees gaf in het verleden al televisiecommentaar bij Lakeside, maar door de ruzie tussen de dartsbonden BDO en PDC werd hij als PDC-speler niet langer uitgenodigd door de BBC. Om die reden zal The Darth Maple dit jaar via SkySports het WK van commentaar voorzien. Dit betekent wel dat Part iedere ronde vroeg aan de beurt komt, om na zijn wedstrijd in de 'commentary box' te klimmen. Voor Michels wordt het als openingspartij een extra boeiend debuut.

Op de vrijdag zal ook dartslegende Phil Taylor al in actie moeten komen, hij ontmoet dan Rob Szabo of Ian Moss. De Nieuw-Zeelander en Engelsman spelen eerder op de avond een voorrondepartij. Feitelijk domineert Taylor al sinds de eerste uitgave in 1994 het WK: The Power stond vanaf 1994 tot en met 2007 elke keer in de finale en hij won het toernooi liefst dertien keer. Het meest opvallende feit is dat hij slechts drie maal een WK-finale verloor.

Menig dartsliefhebber herinnert zich nog de legendarische finale tussen Van Barneveld en Taylor in 2007 waarin Barney middels een 'tiebreaker' leg met 7-6 zijn vijfde wereldtitel behaalde. Vorig jaar was het de beurt aan Michael van Gerwen om de grootmeester op zijn eigen podium te doen wankelen. Helaas voor de man uit Boxtel verkeerde The Power gedurende de volledige twee weken als vanouds in grootse vorm, en moest Mighty Mike genoegen nemen met £100.000 als runner-up. Daarmee staat nog steeds de enige Nederlandse PDC-WK overwinning op naam van de man uit Den Haag.

Van Gerwen, dit jaar bij de wedkantoren met 7/2 als tweede genoteerd, moet helaas nog wachten tot dinsdag. Die avond zullen zijn pijlen moeten spreken tegen Zoran Lerchbacher ofwel Ben Ward die eerder die avond onderling nog een voorrondepartij spelen. Wie echter vanavond om 8 uur via RTL7 al schakelt naar 'Ally Pally' staat garant voor een eerste sfeerimpressie van een twee weken-durend dartsfestijn.

Een compilatie van het Ladbrokes PDC WK Darts 2013

Siem de Jong speelt in 2013 niet meer

Siem de Jong houdt de rest van het kalenderjaar rust. De aanvoerder van Ajax blijft last houden van zijn hamstring. De Jong hoopte aanvankelijk nog de Champions League-wedstrijd tegen AC Milan te halen. Nu is besloten hem niet meer op te stellen tot de tweede seizoenshelft. "We nemen geen risico met Siem", zegt trainer Frank de Boer op de website van Ajax.

"Dit is zijn tweede blessure kort achter elkaar. In de voorbereiding op de tweede seizoenshelft kan hij weer vol aan de slag. Dan is hij naar verwachting weer klaar voor de hervatting van de Eredivisie." Dat betekent dat De Jong zijn laatste wedstrijd van 2013 heeft gespeeld.

De Boer kan zondag tegen sc Cambuur - naast De Jong - ook niet over Nicolai Boilesen en Lerin Duarte beschikken. Boilesen heeft last van zijn hamstring, Duarte kampt met een bovenbeenblessure. Danny Hoesen is nog een twijfelgeval. Hij heeft sinds de wedstrijd tegen Milan last van een pijnlijke voet.

"Danny heeft een schop onder zijn zool gekregen. Daardoor blijft hij in ieder geval binnen. We zullen zaterdag zien hoe hij ervoor staat, maar ik verwacht dat hij wel inzetbaar is. Al blijft het afwachten", aldus De Boer.

Vitesse in beroep tegen schorsing Havenaar

Vitesse gaat in beroep tegen de vier duels schorsing die de tuchtcommissie van de KNVB Mike Havenaar heeft opgelegd. Dat betekent dat de spits zondag in de thuiswedstrijd van de Arnhemmers tegen NAC Breda toch mee kan doen. Dat maakte de club vrijdag bekend.

De 26-jarige Japanner stapte in de uitwedstrijd van Vitesse tegen PSV van afgelopen zaterdag op het been van PSV'er Stijn Schaars. Scheidsrechter Bas Nijhuis zag de overtreding niet, waarop de aanklager betaald voetbal maandag een vooronderzoek startte. Die kwam met een voorstel van vier wedstrijden, dat door Vitesse niet werd geaccepteerd. De tuchtcommissie kwam echter tot dezelfde straf.

De beroepszaak vindt volgende week plaats. Op welke dag is nog niet bekend. Als de zaak dient na de bekerwedstrijd van komende woensdag tegen Roda JC, is hij ook in dat duel speelgerechtigd.

Dekker naar halve finale op EK

Inge Dekker heeft de halve finale bereikt op de 50 meter vlinderslag bij het EK kortebaan in het Deense Herning. In de series kwam de zwemster tot 25,62 seconden, de derde tijd. Maaike de Waard zou ook op de afstand starten, maar zegde af.

Ook Wendy van der Zanden haalde de halve eindstrijd, maar dan op de 100 meter wisselslag. Haar tijd van 1.01,41 minuten was de zestiende. De eerste twintig gingen door.

Op de 100 meter vrije slag bij de mannen reikte Sebastiaan Verschuren tot de halve finale. Hij zette de elfde tijd neer in de series: 47,77 seconden. Joost Reijns (33e in 48,98) en Dion Dreesens (39e in 49,43) redden het niet.

Op de 4x50 meter gemengde wisselslag kon de Nederlandse ploeg ook niet imponeren. In de series werd een tijd van 1.41,84 gezwommen en dat was negen honderdsten te langzaam voor de finale. De Oranjeploeg werd elfde terwijl alleen de eerste tien naar de eindstrijd gingen.

[Eredivisie] Preview speelronde 17

De wedstrijd, die deze week wat meer aandacht krijgt, is de confrontatie tussen de ploegen van geel en zwart: Vitesse - NAC Breda. Beide ploegen hebben namelijk een aantal overeenkomsten, al is dat niet terug te zien op de ranglijst.

In Arnhem lijkt het allemaal voor de wind te gaan. De ploeg rijgt de overwinningen aan elkaar en staat mede door het goede spel op de eerste plaats in de Eredivisie. Maar meteen rijst dan ook de vraag; is dat wel helemaal eerlijk? De Arnhemmers hebben een suikeroom in de persoon van Aleksandr Tsjigirinski, die de aandelen recentelijk van Merab Jordania heeft overgenomen.


Jens Janse (NAC Breda) in duel met Renato Ibarra (Foto: ProShots)

Beide heren zijn tevens goed bevriend met Roman Abramovich, de eigenaar van Chelsea. Mede daardoor spelen dit seizoen zes voetballers van de blauw-witten in Arnhem. Vooral Lucas Piazon scoort er inmiddels lustig op los.

Het contrast met NAC Breda is in elk geval levensgroot. Ook deze club hanteert de kleuren geel en zwart, maar van een financieel gezonde situatie kun je niet echt spreken. Afgelopen dinsdag werd nog bekendgemaakt dat de gemeente opnieuw bijspringt, zodat de club voorlopig van de ondergang is gered. De Bredanaars kampen namelijk al jaren met financiële problemen.


Eric Botteghin (links) in duel met Gael Kakuta (Foto: ProShots)

Toch bivakkeert de ploeg al jaren in de middenmoot. In de afgelopen drie seizoenen eindigde de formatie telkens als dertiende. In het seizoen 2007/2008 bereikte NAC Breda aan het einde van de rit de hoogste plaats; de derde plaats. Dit is overigens ook de hoogste plaats, die Vitesse aan het einde van een voetbaljaargang behaalde. Zij deden dit in het seizoen 1997/1998.

Onderlinge resultaten sinds het seizoen 2000/2001:

Vitesse vs NAC Breda
5 Winst 8
7 Gelijk 7
26 Aantal doelpunten 36

Naast de geel-zwarte strijd tussen Vitesse en NAC Breda staat er ook weer een onvervalste Overijsselse derby op de rol: FC Twente tegen Go Ahead Eagles. Verder hoopt FC Utrecht de problemen voor PSV verder te vergroten, speelt N.E.C. Nijmegen in eigen huis tegen Roda JC en doet Heracles Almelo een poging om de punten eindelijk weer eens in eigen huis te houden.

Welke wedstrijd wordt waar uitgezonden?

Aanvang uitzending Programma / Wedstrijd Zender
13 dec om 20.00 uur PEC Zwolle - sc Heerenveen FOX Sports 1
13 dec om 20.00 uur Voetbal International RTL7
13 dec om 22.55 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 2
14 dec om 01.30 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 3
14 dec om 18.45 uur N.E.C. Nijmegen - Roda JC Kerkrade FOX Sports 1
14 dec om 19.45 uur ADO Den Haag - RKC Waalwijk FOX Sports 3
14 dec om 20.45 uur FC Twente - Go Ahead Eagles FOX Sports 1
14 dec om 22.35 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
15 dec om 01.05 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 3
15 dec om 12.30 uur sc Cambuur Leeuwarden - Ajax FOX Sports 1
15 dec om 14.30 uur Feyenoord - FC Groningen FOX Sports 1
15 dec om 14.30 uur Vitesse - NAC Breda FOX Sports 3
15 dec om 14.30 uur Heracles Almelo - AZ FOX Sports 5
15 dec om 16.30 uur FC Utrecht - PSV FOX Sports 1
15 dec om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
15 dec om 20.00 uur 90 Minutes FOX Sports 1
15 dec om 22.15 uur NOS Studio Voetbal Nederland 1
15 dec om 23.55 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 3

FIA introduceert trofee voor meeste polepositions

De Formule 1-coureur met de meeste polepositions krijgt vanaf volgend seizoen een trofee. Dat is te lezen in een update van het Formule 1-reglement van de FIA. Mocht de trofee in 2013 al ingevoerd zijn, dan had Sebastian Vettel de prijs binnengesleept. Hij pakte afgelopen seizoen negen keer de plek op de voorste startrij.

In het geval van een gelijke stand krijgt de coureur met de meeste tweede plekken de trofee toegewezen. Als ook dat gelijk eindigt, wordt er gekeken naar het aantal derde plaatsen, enzovoorts. Mocht deze manier geen winnaar opleveren, dan beslist de FIA op basis van eigen criteria wie de prijs wint.

De FIA licht niet toe waarom de nieuwe prijs wordt ingevoerd. Naar verluidt werd aanvankelijk gesproken over het toekennen van extra wk-punten voor polepositions, maar dat plan heeft het niet gehaald.

Van Ass: "Voelt als beloning om stick weer vast te hebben"

Seve van Ass stapt vandaag (vrijdag, red.) op het vliegtuig naar Spanje voor een trainingsstage met het Nederlands team. De speler van Rotterdam stond deze week weer op het veld, nadat hij een maand geleden zijn kaak brak en meerdere tanden verloor. "Ik ben er weer helemaal", aldus Van Ass in het AD.

"Dinsdag had ik voor het eerst een stick in mijn handen op het veld", zegt Van Ass. "Sinds het ongeluk heb ik mijn conditie wel op peil gehouden, maar als je weer gaat hockeyen, gebruik je toch andere spieren. Die eerste training heb ik gebruikt om er weer in te komen, een paar ballen passen, meer niet, maar woensdag heb ik volle bak meegedaan. Ook in de partijen en duels."

Een bewuste keuze zegt Van Ass. "Ik wilde vanaf de eerste minuut mijn mannetje staan. Als je nog een week gaat inhouden in de duels, kruipt dat in je spel en kom je er moeilijk nog vanaf. Dat wilde ik voorkomen. Ik ben ook echt niet bang, trek me niet terug als er een stick in de buurt komt."

De schade aan het gebit van Van Ass was groot nadat hij op 10 november in het duel met Amsterdam door de stick van Valentin Verga in het gezicht was geraakt. Na een intensieve behandeling waarbij specialisten verschillende afgebroken tanden repareerde, vier tanden terugplaatste en een namaaktand zette, is het nu afwachten of de teruggeplaatste tanden blijven zitten.

"Daarom kan ik ook langere tijd met Oranje op stap. Ik wilde heel graag weer hockeyen, was en ben enorm gemotiveerd om terug te komen, om te gaan knallen. Het voelt als een beloning om mijn stick weer vast te hebben en met de jongens mee te kunnen doen."

'Van den Brom wil Ruiz en Defour'

Bryan Ruiz keert mogelijk terug naar de Lage Landen. De aanvaller van Fulham zou op het verlanglijstje van Anderlecht-manager John van den Brom. Eerder deze week onthulde manager Herman Van Holsbeeck al dat hij naar een nieuwe aanvaller zoekt.

Ook een verdedigende middenvelder staat op het verlanglijstje. Van Holsbeeck stelde dat het gerenommeerde spelers moeten zijn, die direct inzetbaar zijn. Ruiz is in beeld als nieuwe aanvaller, terwijl Steven Defour van FC Porto wordt gezien als beoogde nieuwe middenvelder. Dat meldt Het Nieuwsblad. Beiden spelers hebben behoefte aan speelminuten met het oog op het WK 2014 in Brazilië.

Ruiz, oud-speler van FC Twente, is bezig aan zijn derde seizoen bij Fulham. Erg succesvol is die periode nog niet gebleken. De afgelopen periode zit de aanvaller weer meer op de bank dan dat hij op het veld staat. Dit seizoen stond hij pas in zeven wedstrijden in de basis. Hij scoorde daarin één keer. Vorig seizoen was Ruiz nog vijf keer trefzeker in 26 duels.

Gouden Film voor Bro's Before Ho's

De Nederlandse komedie Bro's Before Ho's van Steffen Haars en Flip van der Kuil is donderdag de honderdduizend bezoekers gepasseerd. Dat is goed voor een status van Gouden Film, de zeventiende dit jaar. Dat bevestigde een woordvoerder van distributeur A-Film Benelux vrijdag. De film van de makers van New Kids ging op 5 december in première.

Bro's Before Ho's gaat over twee broers, gespeeld door Tim Haars en Daniël Arends, die elkaar al als kleine jongens hebben bezworen nooit een langdurige relatie met een meisje aan te zullen gaan. Dat gaat ruim 25 jaar goed, maar dan ontmoeten ze Anna, een rol van Sylvia Hoeks. Ze raken beiden smoorverliefd en worden elkaars concurrenten.


Gouden Film voor Bro's Before Ho's (Foto: Novum)

Zorgverzekeraars beloven service te verbeteren

Zorgverzekeraars Salland en ONVZ gaan ervoor zorgen dat hun service aan de klant beter wordt. Dat zeggen ze vrijdag in reactie op onderzoek van de Consumentenbond naar de klantenservices van vijftien grote verzekeraars. Daaruit kwamen Salland en ONVZ het slechtst uit de bus.

Verzekerden krijgen vaak gebrekkige of zelfs verkeerde informatie van hun zorgverzekeraar, zo bleek uit het onderzoek. Geen enkele verzekeraar scoorde een voldoende. Zelfs eenvoudige vragen werden volgens de bond onjuist beantwoord.

Salland, dat onderaan eindigde met het cijfer 4,2, zegt 'nogal geschrokken' te zijn van de resultaten. "De Consumentenbond had ons al eerder op de hoogte gebracht en we hebben inmiddels maatregelen getroffen om voortaan sneller en inhoudelijk beter te kunnen reageren op vragen van klanten", beweert een woordvoerder van de verzekeraar uit Deventer.

ONVZ, dat het cijfer 4,5 kreeg, heeft naar aanleiding van het onderzoek zelf gekeken 'waar de pijn zit'. "We hebben die pijnpunten inmiddels ook verbeterd", stelt een woordvoerder.

Univé, dat met een 4,7 op de twaalfde plek eindigde, zegt enigszins verbaasd te zijn over de uitkomst. "We doen natuurlijk zelf ook klantonderzoek en de uitkomst daarvan is meestal positief, maar we nemen het signaal serieus", reageert een zegsvrouw. "We gaan kijken op welke punten we onze klantenservice kunnen verbeteren.

Menzis deed het in het onderzoek met het cijfer 5,9 het 'best'. De kwaliteit van de telefonische antwoorden werd door de Consumentenbond beoordeeld als 'goed'. De verzekeraar scoorde op de kwaliteit van de mailantwoorden en op de reactietijd echter 'redelijk'."Die punten moeten dus beter en daar gaan we aan werken", aldus een woordvoerder.

'Khloť Kardashian vraagt vrijdag scheiding aan'

Khloé Kardashian vraagt vrijdag de scheiding van haar man Lamar Odom aan. Ingewijden vertellen aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ dat de realityster 'onoverkomelijke verschillen' aangeeft als reden dat ze een einde aan haar huwelijk met de basketballer wil maken.

De 29-jarige Kardashian zou niet langer samen met 34-jarige Odom willen zijn omdat hij haar meerdere malen heeft bedrogen en worstelt met een drugsverslaving. Naar verluidt was een video waarin de basketballer rapt over vreemdgaan en drugs de spreekwoordelijke druppel voor de realityster. Het filmpje verscheen eind vorige maand online en Kardashian is sindsdien niet meer gespot met haar trouwring.

Het rommelt al maanden in het huwelijk van Kardashian en Odom, die in 2009 trouwden. Odom zou al jaren worstelen met een verslaving aan crack en cocaïne. Naar verluidt is hij nu wel al enige tijd 'clean' en werkt hij aan een basketbalcomeback. Kardashian laat in de media niets los over haar huwelijksperikelen, maar gaf in de realityshow Keeping Up with the Kardashians wel toe dat het niet lekker loopt.

Megahacker achter publicatie gestolen examen

Een 18-jarige Rotterdammer die wordt verdacht van het hacken van duizenden computers is waarschijnlijk degene die in mei het vwo-examen Frans op internet heeft gezet. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. De publicatie leidde tot een groot onderzoek naar de diefstal van examens op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun.

De hacker die in oktober werd aangehouden, zou zeker tweeduizend computers in Nederland en het buitenland hebben gehackt. De zaak kwam aan het rollen door een aangifte van een tiener die naaktfoto's die zij zelf had gemaakt en vervolgens her en der terugzag. Onderzoek en een aangifte van hacking van een horecabedrijf leidde naar een adres.

De verdachte kwam de computers binnen door de verspreiding van malware, kwaadaardige of schadelijke software, in onschuldig lijkende plaatjes of berichtjes die afkomstig leken van vrienden of bekenden. De tiener kon daardoor op afstand webcams bedienen en opnames maken. De Rotterdammer kon ook bestanden, zoals door slachtoffers zelf gemaakt beeldmateriaal, downloaden, vernietigen en verspreiden via bijvoorbeeld Facebook en Twitter van een slachtoffer.

In de computer van de tiener is inmiddels volgens het OM heel veel beeldmateriaal gevonden, van alledaagse beelden waarop bijvoorbeeld iemand zit te eten tot pornografisch. Soms verspreidde hij die beelden via social-media van het slachtoffer. Er zijn geen aanwijzingen dat hij dergelijke beelden verder verspreidde.

Bij de man zijn ook enkele tientallen opnames aangetroffen van tieners in seksuele poses. Dit kan volgens het OM worden beschouwd als kinderporno. Geprobeerd wordt nu deze slachtoffers te identificeren om ze te kunnen benaderen.

Het onderzoek is nog in volle gang. Ook naar de rol van de verdachte rond de examenfraude wordt nog onderzoek verricht. De man die in mei werd aangehouden voor het publiceren van het examen is inmiddels geen verdachte meer. De Rotterdammer wordt officieel verdacht van computervredebreuk, het bezit en verspreiden van kinderporno, het verspreiden van privacygevoelige beelden en het vernietigen en downloaden van bestanden op andermans computer. Op 16 januari moet hij zich voor het eerst voor de rechtbank verantwoorden.

Het onderzoeksteam stuurt naar gehackte computers een bericht dat de computer is geïnfecteerd en geeft daarin aan wat mensen kunnen doen. Het OM heeft de gebruikte malware aan het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) gegeven om deze te delen met leveranciers van anti-virus software zodat kan worden gewerkt aan de bestrijding. De informatie is daarnaast ook gedeeld met internetproviders zodat die de eigen klanten op de hoogte kunnen stellen dat hun computer mogelijk besmet is met malafide software.

KLM: nauwelijks giftige stoffen in cockpits

In de cockpits van KLM-vliegtuigen van het type Boeing 737 zijn verwaarloosbare hoeveelheden giftige stoffen (TCP's) aanwezig. Dat blijkt uit onderzoek door TNO aan boord van negen verschillende toestellen waarvan de luchtvaartmaatschapij de resultaten vrijdag naar buiten heeft gebracht.

De rechter had een onderzoek naar de luchtkwaliteit gelast naar aanleiding van klachten van een KLM-piloot. Die zei ziek te zijn geworden van de giftige stoffen die volgens hem in de cockpit hangen. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat de door TNO aangetroffen waarden tot gezondheidsklachten kunnen leiden, zegt de KLM op basis van eerdere onderzoeken.

Lichte groei in Nederlandse export

De hoeveelheid goederen die Nederland in oktober exporteerde is met 0,6 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De waarde van deze goederen daalde echter met 2,1 procent naar 37,9 miljard euro. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De Nederlandse invoer van goederen daalde met 0,4 procent. De waarde van deze goederen lag 3,4 procent lager dan in oktober 2012. Het handelsoverschot van Nederland met de rest van de wereld steeg met vierhonderd miljoen euro naar 4,2 miljard.

De prijzen van de in- en uitgevoerde goederen lagen in oktober op een lager niveau dan een jaar eerder, net als in de zeven voorgaande maanden. De uitvoerprijzen waren 2,7 procent lager, de invoerprijzen drie procent. De ruilvoet van de Nederlandse goederenhandel met het buitenland is daarmee wel iets verbeterd ten opzichte van oktober vorig jaar.

Del Bosque vindt Spanje niet groepsfavoriet

Bondscoach Vicente Del Bosque van Spanje vindt zijn ploeg niet de uitgesproken favoriet in Groep B van het WK. De Zuid-Europeanen zijn ingedeeld bij Australië, Chili en Nederland.

"Kwalificatie voor de knock-outfase van het WK wordt voor Spanje geen makkelijk karwei. Onze tegenstanders zijn stuk voor stuk sterk. Het zou misplaatst zijn om een van hen met overdreven veel zelfvertrouwen te benaderen. Bescheidenheid is gepast", vindt Del Bosque, die de loting niet mee vindt vallen.

"Kwalificatie voor de knock-outfase van het WK wordt voor Spanje geen makkelijk karwei. Onze tegenstanders zijn stuk voor stuk sterk. Het zou misplaatst zijn om een van hen met overdreven veel zelfvertrouwen te benaderen. Bescheidenheid is gepast." Spanje opent de WK-groep met de wedstrijd tegen het Nederlands elftal op 13 juni. Chili is de tweede tegenstander op 18 juni. De poule vijf dagen later afgesloten tegen Australië.

Ondanks dat Spanje de laatste jaren alle prijzen won die het kon winnen, voelt Del Bosque dat de honger van zijn spelers niet gestild is. Ze zijn enorm gretig, ziet de bondscoach. "Met onze mentaliteit en wil om te winnen zit het wel goed."

Twitter in Nederland op zijn retour

Nederlanders zijn minder actief op Twitter. Het sociale medium wordt gemiddeld dertien keer per week bezocht, een jaar geleden was dat nog 22 keer per week. Daarnaast is het aantal berichten dat Nederlanders op Twitter plaatsen in een jaar tijd gehalveerd van acht naar ruim drie berichten per week. Dat concludeert marktonderzoeksbureau GfK.

Het aantal Nederlanders met een account op Twitter blijft met 27 procent stabiel. Facebook en Instagram stijgen echter. Vorig jaar had 66 procent van de bevolking een pagina op Facebook, dat is dit jaar gestegen naar 72 procent. Fotoapplicatie Instagram is met een marktaandeel van tien procent vooral populair onder jongeren tussen de 13 en 17 jaar.

Op dit moment verdient het beursgenoteerde Twitter hoofdzakelijk geld met advertenties die tussen de berichten door geplaatst worden. Hierbij worden in de Verenigde Staten, omgerekend 1,91 euro per duizend timeline-views, flink meer verdiend dan in Europa (27 eurocent).

Om het voor bijvoorbeeld Europese bedrijven gemakkelijker te maken om te adverteren, heeft Twitter onder meer in Amsterdam een deelkantoor geopend en zijn hoofdkantoor in Dublin uitgebreid. Daarnaast wil het bedrijf zijn diensten uitbreiden door samenwerkingen aan te gaan met televisieaanbieders. Bovendien wordt Twitter al maanden in verband gebracht met een eigen chatapplicatie.

Cocu wil meerdere versterkingen bij PSV

PSV gaat zich in januari flink roeren op de transfermarkt. Hoofdtrainer Philip Cocu wil zijn elftal op meerdere posities versterken. Gesproken werd de laatste tijd over één versterking, maar wat Cocu betreft komen er in januari meerdere nieuwe gezichten naar het Philips Stadion.

"Het hoeft zeker niet bij één te blijven", zei Cocu donderdagavond. "In het technisch overleg gaan we kijken wat we nodig hebben en wat de mogelijkheden zijn." De prioriteit ligt in de punt van de aanval. "Dat is een van de dingen waar we naar kijken", aldus Cocu in gesprek met De Telegraaf. De geplaagde coach deed zijn uitspraken na de uitschakeling in de Europa League. Donderdag kwam PSV op eigen veld niet tot scoren tegen FC Chrornomorets Odessa en verloor het met 1-0.

Het seizoen is nu al voorbij voor PSV. De Eindhovenaren liggen zowel uit het bekertoernooi als uit de Europa League. Kans op het kampioenschap heeft PSV niet meer. De achterstand op koploper Vitesse is dertien punten. PSV zelf is terug te vinden op de tiende plaats met twintig punten uit zestien wedstrijden.

"De enige manier om deze negatieve reeks te doorbreken is het benutten van de geweldige kansen die we krijgen. Ik vind niet dat we slecht spelen. Voor het doel moet het alleen beter", aldus Cocu. PSV krijgt komende zondag de kans zich te revancheren. De Brabanders gaan dan op bezoek bij FC Utrecht. Een week later is de laatste wedstrijd voor de winterstop, thuis tegen ADO Den Haag.

Haarhuis nieuwe captain Nederlands Fed Cupteam

Paul Haarhuis wordt de nieuwe captain van het Nederlandse Fed Cupteam. De 47-jarige voormalig proftennisser volgt Manon Bollegraf op, wiens contract eind dit jaar afloopt.

Directeur van de KNLTB Jan Siemerink is blij met de aanstelling van Haarhuis. "Hij weet als geen ander wat het betekent voor een tennisser om in teamverband uit te komen. Zijn ervaring en expertise zijn van grote waarde voor het team."

Haarhuis laat in een reactie weten: "Ik ben vanaf april dit jaar betrokken bij het KNLTB Toptennis Opleidingsprogramma en dat is erg goed bevallen. Ik ben dan ook heel blij met deze uitbreiding van mijn takenpakket. Ik weet hoe leerzaam en mooi het is om als tennisser in teamverband je land te mogen vertegenwoordigen, dat hoop ik ook op de speelsters van het Fed Cupteam over te brengen. Ik zie veel perspectief in het Nederlandse vrouwentennis en lever daar dan ook graag een bijdrage aan."

Begin februari moet Haarhuis voor het eerst aan de bak. In Hongarije strijden zestien landen uit de Europees-Afrikaanse zone I om promotie naar wereldgroep II. 

SGP-voorman succesvolst

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij is het succesvolste Tweede Kamerlid van het jaar. Die conclusie trekken de kranten van De Persdienst vrijdag uit een analyse van Kamerstukken. Van der Staaij slaagde er het vaakst in via amendementen wetsvoorstellen aangepast te krijgen.

De christelijke politicus diende dit jaar acht amendementen in. In zeven gevallen leidde dat tot een aanpassing van een wetsvoorstel. Bovendien werden 21 van zijn 28 moties aangenomen.

Van der Staaij wordt gevolgd door Vera Bergkamp (D66) en Loes Ypma (PvdA). CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot scoort een vierde plaats en D66'er Kees Verhoeven staat op plek vijf.

Handchirurgen: meer aandacht voor gevaar vuurwerk

Handchirurgen vinden dat er te weinig aandacht is voor het letsel dat vuurwerk kan veroorzaken aan handen. Beschermingsmaatregelen zijn eigenlijk alleen op de ogen gericht, vindt de Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie (NVvH). De vereniging zegt zich 'grote zorgen' te maken over de komende weken.

De vereniging trekt aan de bel naar aanleiding van een ongeluk met vuurwerk deze week in Amsterdam. Daarbij liep een jongen van 11 ernstig letsel op aan zijn hand. "Dat nu, bijna drie weken voor de jaarwisseling, al het eerste vuurwerkslachtoffer is gevallen, is voor de NVvH reden om ernstig voor vuurwerk te waarschuwen", aldus de vereniging vrijdag in een verklaring.

Rond de vorige jaarwisseling liepen veertig mensen ernstige verwondingen aan hun handen op door vuurwerk. De NVvH pleit voor 'ingrijpende maatregelen'. "We moeten helaas vaststellen dat er ondanks de campagnes in het verleden nog altijd mensen zijn die de risico's van vuurwerk voor lief nemen", zegt bestuurslid Miryam Obdeijn. "Je zou toch willen dat we in ons land op een andere manier met vuurwerk omgaan, dat we dit niet laten gebeuren."

Volgens Obdeijn, die als handchirurg veel vuurwerkslachtoffers heeft behandeld, hoeft er maar weinig te gebeuren om onherstelbare schade te veroorzaken. "Aan de handen wordt onvoldoende gedacht, terwijl dit soort letsel veelal tot blijvende invaliditeit leidt."

Televisiekijker kijkt vaker op tablet

Nederlanders kijken meer televisieprogramma's vanaf hun tablet. Bijna een kwart van de tabletbezitters doet dit, ten opzichte van zestien procent vorig jaar. Dat concludeert marktonderzoeksbureau GfK vrijdag.

Op tablets zijn vooral de televisie-apps Uitzending Gemist, Youtube en RTL XL populair. Sinds september kunnen Nederlanders bovendien de videostreamingdienst Netflix gebruiken op hun tablet. Volgens GfK maakt een op de tien Nederlanders gebruik van on-demand videodiensten als Netflix of Pathé Thuis.

In Nederland zijn zo'n zeven miljoen tablets op de markt, waarmee meer dan de helft van de bevolking toegang heeft tot het draagbare beeldscherm.

Naast de groei van het aantal tablets, neemt ook het aantal smartphones toe. In het jaarlijkse onderzoeksrapport Trends in Digitale Media stelt GfK dat er voor het eerst meer smartphonebezitters zijn dan mensen met een desktopcomputer. Zo'n 8,5 miljoen mensen (67 procent) bezitten een smartphone, tegenover 65 procent een pc.

Dat het marktaandeel van pc's afneemt, is al langer bekend. Computerfabrikanten als HP en Dell zien al enkele jaren hun verkoopcijfers afnemen. Bovendien worden de cijfers van GfK ondersteunt door een onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eind vorige maand publiceerde.

Volgens het CBS wordt de desktopcomputer (69 procent) verdrongen door de laptop. Tablets zijn volgens het statistiekbureau in 45 procent van de huishoudens aanwezig. Volgens zowel het CBS als GfK worden desktopcomputers en smartphones nog altijd meer gebruikt dan tablets.

Don Cheadle keert terug in The Avengers 2

Don Cheadle keert terug in The Avengers: Age of Ultron. Dat schrijft de Britse filmsite Bleeding Cool. Hij speelt uiteraard weer zijn personage Colonel James Rhodes, beter bekend als War Machine, de rechterhand van Tony Stark en diens alter ego Iron Man.

Het personage was in alle drie de Iron Man-films te zien maar ontbrak in The Avengers, waarin Iron Man zelf wel een flinke rol had. Over Rhodes' aandeel in de tweede Avengers-film is nog niets bekend. Zoals gebruikelijk houden de makers de lippen stijf op elkaar en is nog weinig vrijgegeven over het scenario.

Hoe dan ook moet het superheldenteam The Avengers, bestaande uit onder anderen Iron Man, Thor, The Hulk en Captain America, het opnemen tegen de robot en superschurk Ultron. Bij een dergelijk ensemble is het vaak schipperen met de speeltijd die elk personage krijgt, zeker met een bijrol als die van Rhodes.

De casting voor de film is momenteel in volle gang. De bedoeling is de film van de zomer op te nemen zodat hij in april van 2015 in première kan gaan.


Don Cheadle keert terug in The Avengers 2 (Foto: Novum)

[NBA] Thuiszege Brooklyn op Clippers

Brooklyn Nets heeft donderdag (plaatselijke tijd) een thuisoverwinning geboekt op Los Angeles Clippers: 102-93. Voor de Nets was het pas de achtste zege in 22 duels in de Amerikaanse profbasketbalcompetitie NBA.

Daar leek het lang niet op uit te draaien. De Clippers namen in Brooklyn een voorsprong van 23-10. Met een driepunter leidde Brook Lopez vervolgens de ommekeer in. Hij had samen met Andray Blatche en Joe Johnson, beiden goed voor 21 punten, een flink aandeel in de uiteindelijke zege.

LaMarcus Aldridge stal namens Portland Trail Blazers de show in het gewonnen duel met Houston Rockets (111-104). Hij maakte niet alleen 31 punten, maar pakte ook liefst 25 rebounds. Daarmee was Aldridge verreweg de gevaarlijkste man aan de zijde van de Trail Blazers, die al voor de 19e keer wonnen en daarmee koploper zijn in de Western Conference.

Aan de overkant had Dwight Howard ook zijn dag, maar zijn 32 punten en 17 rebounds bleken onvoldoende om de Rockets dit seizoen voor een tweede keer langs Portland te leiden. "Elke keer als we er dicht bij waren om het gat te dichten, sloegen zij weer toe met een prachtige worp", verzuchtte Howard.

Thuiszege Brooklyn op Clippers
Thuiszege Brooklyn op Clippers (Foto: ANP)

VN-inspecteurs: vijf chemische aanvallen SyriŽ

Op nog eens vier plaatsen in Syrië zijn hoogstwaarschijnlijk chemische wapens gebruikt. Dat concludeert het VN-onderzoeksteam dat eerder al vaststelde dat in augustus in het bij Damascus gelegen Ghouta het gifgas sarin was ingezet.

De inspecteurs die door de Verenigde Naties met het onderzoek zijn belast hebben zeven verdachte locaties onderzocht. De Zweedse hoogleraar Ake Sellström en zijn ploeg kunnen van twee daarvan niet met zekerheid zeggen of er chemische wapens zijn gebruikt. Voor de overige vijf plaatsen vonden Sellström en co wel overtuigend bewijs.

De inspecteurs wijzen geen schuldige aan. Die taak is hun door de VN niet opgedragen.

Het rapport dat het onderzoeksteam donderdag heeft uitgebracht noemt het gebruik van chemische wapens in de hoofdstedelijke buitenwijk Jobar en in Ashrafiah Sahnaya op het platteland even buiten Damascus zeer waarschijnlijk. Ook in het noordwestelijke Saraqueb en in het bij Aleppo gelegen Khan al Assal is het verboden wapentuig volgens de inspecteurs ingezet.

De rebellen en het Syrische leger spreken geen van beiden tegen dat er chemische wapens zijn gebruikt in Khan al Assal. Ze geven elkaar de schuld. Het regeringsleger beticht de opstandelingen ervan zich van gifgas te hebben bediend in Jobar en Ashrafiah Sahnaya. De Britse en Franse regering wezen de inspecteurs op de inzet van chemische wapens in Saraqueb.

In september concludeerde het VN-team al dat Ghouta was bestookt met raketten die sarin bevatten. Die aanval bracht de Amerikaanse regering er bijna toe over te gaan tot militair ingrijpen in de Syrische burgeroorlog.

In Iran vermiste Amerikaan werkte voor CIA

Een Amerikaan die zeven jaar geleden in Iran verdween voerde daar CIA-werk uit zonder dat de Amerikaanse inlichtingendienst daarvoor toestemming had gegeven. Om het schandaal stil te houden betaalde de CIA de familie van de vermiste Robert Levinson tweeënhalf miljoen dollar (1,8 miljoen euro), heeft onderzoek van persbureau AP aan het licht gebracht.

De Amerikaanse regering hield tot dusver vol dat Levinson een gewone burger was, die 'vermist raakte tijdens een zakenreis naar het Iraanse eiland Kish'. Wie hem heeft ontvoerd en op het ogenblik vasthoudt is een raadsel. De Amerikaanse autoriteiten hebben onderzocht of Levinson in handen is gevallen van drugssmokkelaars of terroristen, maar houden het er voorlopig op dat Iran er meer van weet.

Persbureau Associated Press ontdekte in 2010 dat de lezing van de Amerikaanse regering een rookgordijn was. Levinson was niet zomaar op zakenreis, maar verzamelde in Iran inlichtingen voor de CIA. Zijn missie was niet volgens de regels door de dienst goedgekeurd, maar opgezet door een stel analisten die op eigen houtje opereerden, luidde de slotsom van een intern CIA-onderzoek.

AP was dus al jaren op de hoogte van de ware toedracht, maar stemde driemaal in met het verzoek van Washington het nieuws voor zich te houden. De Amerikaanse regering vroeg het persbureau om geduld, omdat zij kans zag Levinson vrij en thuis te krijgen en vreesde dat de onthulling roet in het eten zou gooien.

De CIA heeft drie oudgediende analisten wegens hun aandeel in het stiekem inhuren van Levinson hun congé gegeven. Zeven anderen zijn berispt.

'De Mol zeurt over SBS bij Sanoma'

John de Mol stuurt steeds sterker aan op een botsing met Sanoma over hun gezamenlijke televisiezender SBS. De televisiemaker vreest dat er een 'onwerkbare situatie' ontstaat, omdat de Finse uitgever niet bereid is om voldoende te investeren in het mediabedrijf. Dat zegt hij vrijdag in Het Financieele Dagblad.

"We lopen tegen een muur aan", aldus de mediamagnaat. Hij doet daarom nogmaals een oproep aan Sanoma om hun belang in SBS te verkopen. Vorige week deed De Mol al een bod van 373 miljoen euro op het Finse deel van het mediabedrijf. "Een zeer genereus bod", vindt hij.

De Mol is voor een derde eigenaar in het bedrijf achter de televisiezenders SBS6, Net5 en Veronica. De rest van het concern is eigendom van Sanoma, dat eveneens een grote tijdschriftentak in Nederland bezit. De uitgever kondigde onlangs aan flink te willen bezuinigen en deed meer dan de helft van zijn titels in de uitverkoop.

Volgens de Nederlandse televisiemaker heeft SBS jaarlijks een extra investering van twintig miljoen euro nodig voor de programmering. Hij betwijfelt echter of de Finnen dat geld ook kunnen opbrengen vanwege de reorganisatie. "Sanoma staat letterlijk in brand", aldus De Mol. "Het bedrijf staat op zijn grondvesten te schudden."

Sanoma en De Mol kochten SBS in 2011 samen voor meer dan een miljard euro. De financiële malheur bij Sanoma is mede het gevolg van die aankoop. Bij het huidige bod van De Mol is SBS omgerekend 520 miljoen euro waard, wat betekent dat het mediabedrijf in twee jaar tijd in waarde is gehalveerd.

De Finse uitgeverij laat in een reactie aan de ochtendkrant weten 'onplezierig verrast' te zijn door de uitspraken van De Mol. Sanoma wimpelde eerder het bod van de televisiemaker al af. SBS speelt een sleutelrol in de multimediastrategie van Sanoma, aldus de Finnen.

Steeds meer kinderen opgevoed in co-ouderschap

Steeds meer kinderen wonen na een scheiding van hun ouders de helft van de tijd bij de moeder en de andere helft van de tijd bij hun vader. Sinds 2000 is het aantal kinderen dat in co-ouderschap wordt opgevoed gestegen van vijf naar 27 procent. Dat schrijft Trouw vrijdag op basis van een studie van scheidingsonderzoeker Ed Spruijt.

Vaak hebben een of beide ouders een nieuwe relatie, waardoor het aantal parttime stiefouders ook flink is toegenomen. Dertien jaar geleden waren er volgens Spruijt nog nauwelijks mensen die de helft van de tijd betrokken zijn bij de opvoeding van de kinderen van hun partner. "Meestal bleven kinderen bij hun moeder wonen", aldus Spruijt in de krant.

De Utrechtse onderzoeker interviewt sinds 2006 om de twee jaar kinderen van gescheiden ouders. Dit keer sprak hij er 2500. Volgens hem gaat het relatief goed met kinderen uit co-oudergezinnen. "Hét kenmerk van co-ouderschap is dat de exen gemiddeld genomen minder ruzie maken dan andere gescheiden ouders."

FOK! wat een weer... Hier en daar zon

De komende dagen laten we het zonnige weer even voor wat het is. Met name in het westen is dat na een aantal fraaie dagen wel weer even wennen. Vandaag vinden we de meeste zon juist in het oosten en dat hebben ze daar wel even verdiend na alle nevel en mist die daar zo hardnekkig bleef hangen.

In het westen en noorden komen vandaag vrij veel wolkenvelden voor en speelt de zon maar een ondergeschikte rol. Elders in het land schijnt de zon regelmatig. In de bewolking is het met 2 of 3 graden behoorlijk koud te noemen. In de gebieden met zon loopt het kwik op naar een graad of 6. Er staat een meest matige zuidenwind die in het Waddengebied nog iets toeneemt.

De komende dagen overheerst overal de bewolking en plaatselijk valt er wat lichte regen. De hoeveelheden zijn erg klein omdat het hogedrukgebied de storingen ernstig heeft verzwakt. De temperaturen lopen verder op en komen uiteindelijk rond de 9 graden uit. Ook de nachten worden weer wat zachter en zodoende laat de winter nog even op zich wachten.

De grote vraag die elk jaar opduikt is of we een 'witte kerst' gaan krijgen. Als we even naar de weerkaarten kijken dan lijkt het er nu op dat er een krachtige westcirculatie komt te staan met mogelijk opnieuw een storm. Het is uiteraard nog te vroeg om daar nu al zeker van te zijn, maar deze drukverdeling staat al enkele dagen in de uitvoer.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Zonnnevlek1
Kuikenbiefstuk maakte vanuit Utrecht deze bijzondere opname van de zon. De zon was bezig om de mist weg te branden. Als je goed kijkt dan zie je zelfs een zonnevlek. Voor een grotere versie van de zon kun je op het plaatje klikken.

 Zonnevlek2
Dit is de uitgezoemde versie. Mooi gedaan Kuiken!

 Hofstad1
Vanuit Utrecht reizen we door naar Den Haag waar Angry_Bird van het zonnetje genoot.

 ZoDenHa
De Cirrus geeft er nog wat extra glans aan.

 MistGR
Niet overal was het prachtig weer. Bij Moonkin in Groningen was het maar een treurige bedoeling.

Mistgr
Nevel en mist hielden het daar de hele dag vol.


 

 

 

 

 

 

Amsterdam verbiedt triptruffel in toeristenshop

Het Amsterdamse stadsdeel Centrum legt de verkoop van hallucinogene triptruffels aan banden. Die mogen voortaan alleen nog maar in smartshops worden verkocht. De truffels bleken in een groot aantal souvenirwinkels te koop.

Nadat afgelopen zomer een toerist trippend uit het raam sprong en overleed, liet AT5 zien dat drugsvoorlichting niet de sterkste kant van souvenirshophouders is. Er werd bijvoorbeeld geadviseerd om triptruffels samen met xtc te gebruiken.

Bij onderzoek door Stadsdeel Centrum bleek de truffel in een kwart van de gecontroleerde toeristenshops te koop. Winkeliers zijn inmiddels per brief gewaarschuwd. "We gaan hier controles op uitvoeren. Mochten we constateren dat ze het wel verkopen, dan krijgen ze een forse boete", aldus het stadsdeel.

Triptruffels zijn praktisch gezien gewoon paddo's. Deze zijn sinds 2008 verboden na een reeks incidenten, waarvan een badtrippende Fransman die zijn hond afslachtte de druppel bleek. Hij had echter zoals veel toeristen ook bier en marihuana gebruikt. De discussie was toen overigens al op scherp gezet doordat een Frans meisje dat paddo's had gebruikt van een viaduct naar haar dood was gesprongen.

Na aandrang door politici zijn paddo's expliciet in de opiumwet gezet. Daardoor kunnen andere psilocybe schimmels zoals triptruffels gewoon legaal worden verkocht. Stadsdeel Centrum heeft daar op zich geen moeite mee, mits de verkoper klanten van gedegen voorlichting voorziet. Gespecialiseerde smartshops mogen het tripmiddel dus blijven verkopen, althans, zolang Den Haag zich niet bedenkt.


Centrum verbiedt verkoop triptruffels toeristenshops (AT5)

Scholieren in paars tegen homohaat

Homoseksuele leerlingen roepen scholieren vrijdag voor de derde keer op paarse kleding te dragen. Door op de zogenoemde Paarse Vrijdag paars te dragen willen ze homo- en transfobie een halt toeroepen. Met meer dan 500 middelbare scholen, doet dit jaar een record aantal scholen mee.

Hoewel homo's vaak worden geassocieerd met de kleur roze, is express voor paars gekozen. Die kleur staat voor kracht en moed in de regenboogvlag, het internationale symbool voor homoseksuelen. Homobelangenorganisatie COC heeft dit jaar 500 pakketten beschikbaar gesteld met onder meer paarse posters en polsbandjes.

Paarse Vrijdag is overgewaaid uit de Verenigde Staten, nadat daar in korte tijd veel homoseksuele, biseksuele en transgender jongeren zelfmoord pleegden. Het Nederlandse initiatief werd in 2010 in het leven geroepen om een statement te maken tegen homohaat. Destijdens deden 150 scholen mee.

Ook buiten de scholen zijn acties. Zo vraagt de Gay-Straight Alliances mensen om hun profielfoto op sociale media paars te maken.

Raad wil simpeler mbo-diploma

De Onderwijsraad wil dat er een eenvoudiger mbo-diploma komt voor scholieren voor wie de kwalificatie mbo 2 te hoog gegrepen is. Die zouden vaak prima de arbeidsmarkt op kunnen. Ze neigen echter af te haken zonder uitzicht op een diploma.

Volgens de raad zijn er altijd leerlingen die wel willen maar toch niet verder komen dan mbo 1. Dat eerste niveau van assistent beroepsbeoefenaar kent geen diploma. Het zou vaak om scholieren gaan die weliswaar minder goed kunnen leren, maar wel capabel genoeg zijn om aan het werk te gaan. Het is niet verstandig om hen zonder papiertje de straat op te sturen, oordeelt de Onderwijsraad.

Ook moet worden voorkomen dat leerlingen afhaken van wie duidelijk is dat ze bekwaam genoeg zijn voor mbo 2. Scholen zouden deze jongeren meer tijd moeten geven om hun diploma te halen.

Steeds meer mbo'ers stoppen zonder diploma met hun opleiding, constateert de raad.  Als er geen actie wordt ondernomen zal het aantal voortijdige schoolverlaters verder groeien, luidt de waarschuwing.


Onderwijsraad wil eenvoudig mbo-diploma (NOS)

Wegwerker A15 overreden door graafmachine

Bij wegwerkzaamheden aan de rijksweg A15 bij Hoogvliet is donderdagavond een man zwaargewond geraakt nadat hij is overreden door een graafmachine. Het 58-jarige slachtoffer kwam met zijn onderlichaam onder de machine terecht. Beide benen zijn "volledig verbrijzeld", meldde de politie.

De wegwerker liep achter de machine langs om koffie te pakken toen hij door de machinebestuurder over het hoofd werd gezien. Het slachtoffer is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Bruiloftgasten doodgedroned in Jemen

Bij een raketaanval door een Amerikaanse drone in Jemen is donderdag een konvooi op weg naar een bruiloft getroffen. Daarbij zijn volgens Jemenitische functionarissen zeker dertien mensen om het leven gekomen. Volgens een van hen hadden Al-Qaida-leden zich mogelijk tussen de bruiloftgangers gemengd.

De aanval vond plaats bij Radda, de hoofdstad van de provincie Bayda en een bolwerk van Al-Qaida. Het konvooi was op weg naar Qaifa toen het werd getroffen. De Verenigde Staten beschouwen de Jemenitische tak van Al-Qaida als de gevaarlijkste ter wereld.

In het noorden van Jemen vielen donderdag minstens veertig doden bij gevechten tussen militante salafisten en sjiitische opstandelingen. De twee partijen bestookten elkaar met artillerie, mortieren en machinegeweren, meldden Jemenitische veiligheidsfunctionarissen.

Tussen de salafisten en de sjiitische Hawthi wordt al weken gevochten, maar het was donderdag voor het eerst dat de strijd in de noordelijke provincie Saada zich uitbreidde tot de aangrenzende provincie Hagga.


Drone strike kills 15 wedding-goers instead of Al-Qaeda convoy (RT)

Tweede Kamer steunt missie Mali

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft donderdag steun uitgesproken voor de Nederlandse missie in Mali. De coalitiepartijen VVD en PvdA steunen de missie, net als CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en 50Plus. SP, PVV en de Partij voor de Dieren zijn tegen.

Nederland stuurt zo'n 380 mensen naar Mali, als bijdrage aan de VN-missie Minusma die moet zorgen voor stabiliteit in het Afrikaanse land. De eerste mensen vertrekken nog dit jaar. Rond april moet de missie volledig actief zijn. De Nederlanders gaan inlichtingen verzamelen voor de VN-missie rond de noordelijke stad Gao.

De Tweede Kamer debatteerde woensdag en donderdag over de missie. Een belangrijk punt tijdens het debat was het ontbreken van transporthelikopters. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vindt dat die in principe door andere landen moeten worden geleverd, maar onduidelijk is of dat ook gaat gebeuren.

Donderdag zegde Hennis toe dat uiterlijk in april duidelijkheid komt over de helikopters. Ze wil niet dat Nederland zelf de transporthelikopters meestuurt. Dat kost te veel geld en is bovendien niet strikt noodzakelijk, stelde Hennis. Voor de evacuatie van gewonden zijn afspraken gemaakt met de Franse troepenmacht in Mali.


Kanttekeningen bij de missie naar Mali (NOS)

Depay: "PSV komt hier wel uit"

Memphis Depay blijft positief, ondanks de nieuwe klap die PSV donderdagavond te verwerken kreeg in de Europa League. In eigen stadion werd PSV door een nederlaag tegen Chornomorets uitgeschakeld in de groepsfase. Vooraf was een gelijkspel voldoende voor kwalificatie.

Het elftal van coach Phillip Cocu kreeg genoeg kansen, maar na een uur spelen werd een verdedigingsfout genadeloos afgestraft: 0-1. Toch blijft Depay na de nieuwe tegenslag positief. "Als we met lef blijven voetballen en elkaar blijven helpen, dan gaan we hier uit komen", reageerde hij volgens het ANP. PSV werd eerder al uitgeschakeld in de KNVB Beker, waardoor de Brabanders voor de rest van dit seizoen maar op één front actief zullen zijn.

Ondanks de nederlaag speelde PSV volgens Depay best redelijk. "We hebben een goede wedstrijd gespeeld, kansen gecreëerd, alleen we scoren niet. Natuurlijk knaagt dat als aanvaller wel aan me. We vergeten onszelf te belonen. Maar als we zo doorvoetballen, gaat het echt wel goed komen met PSV. Hopelijk zondag al tegen FC Utrecht."

De uitwedstrijd in de Galgenwaard is voor de Eindhovenaren de voorlaatste wedstrijd van 2013. Een week later volgt in het Philips Stadion de afsluiter tegen ADO Den Haag. In de winterstop mag PSV zich voorbereiden op de kraker tegen Ajax (uit), waarmee de competitie op 19 januari hervat wordt.

Advocaat: "Zeven spelers uit opleiding"

Dick Advocaat maakte zijn ploeg een groot compliment na afloop van het duel met PAOK Saloniki. De coach was onder de indruk van de prestatie van zijn 'jonkies'.

Omdat alleen nog de groepswinst op het spel stond, koos Advocaat voor veel jonge spelers in Griekenland. "We hebben heel goed en georganiseerd gespeeld. We hadden eigenlijk moeten winnen en ik denk dat we dat ook verdiend hadden", aldus de coach tegen RTL 7.

"PAOK viel misschien wat tegen, maar dat kwam ook omdat wij goed waren", vervolgt de coach. "We hadden op een bepaald moment zeven spelers uit de eigen opleiding rondlopen. Dat is ook de moeite van het vermelden waard."

"Het is jammer dat je in de laatste seconden een goal weggeeft. Dat gebeurt ons wel vaker en daar zullen we scherper op moeten zijn. Dat heeft met concentratie te maken. Die bal valt precies voor de tegenstander en dat mag natuurlijk niet."

Advocaat wilde geen specifieke spelers eruit pikken. "Nee, ik ga geen namen noemen. Maar een groot aantal spelers heeft bevestigd dat ze erbij horen. Dat ze in deze omstandigheden overeind bleven zegt wel wat. Het is heel moeilijk om hier te winnen en dat bleek wel. Het team verdient een groot compliment."

Deze prestatie heeft waarschijnlijk geen gevolgen voor de 'normale' basiself. "Die ploeg draait ook gewoon goed en gaat weer wedstrijden winnen. Maar het is goed dat er concurrentie is binnen de ploeg. Dat wordt erg belangrijk later in het seizoen."

[EL] Lens overwintert Europees met Kiev

Dynamo Kiev heeft donderdag de laatste 32 van de Europa League bereikt. De ploeg van Jeremain Lens won na een achterstand met 3-1 van Rapid Wien. Lens maakte in Kiev de gelijkmaker. Racing Genk is poulewinnaar geworden in poule G. De Belgische formatie van trainer Mario Been won uit bij FC Thun met 1-0. Genk, dat al zeker was van de tweede ronde, heeft vier punten meer dan Kiev.

In poule H plaatsten Sevilla en Slovan Liberec zich. Sevilla, dat aan een punt genoeg had, won met 2-0 bij SC Freiburg en deed de Duitsers zo de das om. Liberec was namelijk in Portugal met 2-1 Estoril-Praia de baas en wipte daarom over Freiburg heen.

Ook Real Betis zit in de tweede ronde. De ploeg uit Sevilla speelde met 0-0 gelijk tegen HNK Rijeka en dat was voldoende voor de tweede stek in poule I. Het al geplaatste Olympique Lyon zorgde er bovendien voor dat Vitoria Setubal Betis niet meer kon bedreigen en won met 2-1.

Trabzonspor en Lazio waren in poule J al zeker van de tweede ronde. De twee clubs streden in Rome om de poulewinst. Omdat het duel in 0-0 eindigde ging de eerste plaats naar Trabzonspor. Apollon Limassol verloor thuis met 2-0 van Legia Warschau. Voor de Poolse formatie waren dat de eerste punten in dit Europese seizoen.

Tottenham Hotspur bleef foutloos in poule K door Anzji Machatsjkala met 4-1 te overklassen. Roberto Soldado scoorde een hattrick voor de Engelse ploeg die net als zijn Russische tegenstander al geplaatst was voor de tweede ronde. Sheriff Tiraspol was met 2-0 te sterk voor het Noorse Tromsø.

'Huwelijk Albert Verlinde alleen voor het plaatje'

Albert Verlinde en Onno Hoes zijn enkel voor het plaatje nog bij elkaar. Dat vertelde Ruud Schepers, het model waarmee Hoes een affaire zou hebben gehad, donderdagavond in Show Laat. "We hebben het onder meer gehad over wanneer meer duidelijkheid kwam over de op handen zijnde scheiding van Albert en Onno."

Volgens Schepers grapte Hoes over zijn trouwring, waar voor elk jaar huwelijk een extra diamant in wordt gezet. "Hij heeft gezegd: vol gaat die ring niet meer worden. En hij heeft gegrapt over dat hij de ring van Albert net zo goed aan mij kan geven." Verlinde liet eerder nog weten zijn huwelijk met Hoes te willen redden.

Schepers leerde Hoes naar eigen zeggen ruim een jaar geleden kennen. Vorige week dook een foto op waarop de twee mannen elkaar zoenen, waarna het slippertje van de burgemeester van Maastricht aan het licht kwam. De 24-jarige Schepers zegt nooit het bed te hebben gedeeld met de 52-jarige Hoes. "Dat wilde ik niet, daar lag mijn grens", vertelde het model aan Patty Brard. Volgens Schepers was zijn relatie met Hoes wel 'meer dan een vriendschap'.

Toen Hoes' vader eind vorige maand overleed, huilde de burgemeester uit bij Schepers. "Albert was er niet voor Onno, ik wilde er wel graag voor hem zijn." Hoes zou het model zelfs hebben gevraagd mee te gaan naar de crematie. "Maar het leek me geen goed idee om op die dag zijn familie te ontmoeten."

Verlinde was volgens Schepers tot voor kort helemaal niet op de hoogte van de avontuurtjes van zijn echtgenoot. De showbizzkenner liet eerder in zijn programma RTL Boulevard weten dat Schepers 'een huisvriend' was. "Dat klinkt alsof ik tussen Albert en Onno in bed heb gelegen, maar dat is helemaal niet waar. Dat wil ik zeker niet." Schepers zegt Verlinde niet te kennen en maar een paar keer gezien te hebben.

Het model informeerde bij Hoes naar zijn relatie met Verlinde. "Natuurlijk dacht ik: je bent getrouwd, waar is je man?" Vanwege hun carrières wonen Hoes en Verlinde op verschillende plekken. "Ik heb ook gevraagd of ze een open relatie hebben, dat heeft meneer Hoes ontkend."

Desondanks is het volgens Schepers duidelijk dat hij niet de enige minnaar van de Maastrichtse burgemeester is. "Hij zit op Grinder, daar hebben we over gesproken", vertelde het model over de app die veel homo's gebruiken voor afspraakjes. Volgens geruchten worden meerdere pikante foto's van Hoes gedeeld via de app. "Ik heb tegen hem gezegd: dat moet je niet doen, dat risico moet je niet lopen."

Geïnteresseerd in een relatie met Hoes is Schepers niet. "Daarvoor ontbreekt de fysieke aantrekkingskracht." Het model raadt Verlinde aan zijn problemen op te lossen. "Als ze voor hun relatie kiezen, moeten ze daar zeker voor gaan en zorgen dat het slaagt. Je bent niet voor niets zo lang bij elkaar." Hoewel Schepers nu veel kritiek krijgt, kan hij zichzelf nog in de ogen kijken. "Ik ben niet te ver gegaan om een huwelijk stuk te maken."

Granaat gegooid naar toeristen Kenia

Een onbekende heeft donderdag een handgranaat gegooid naar een bus met Britse toeristen in de Keniaanse kuststad Mombasa. De granaat ketste tegen een raam van de bus, maar ontplofte niet. Dat heeft een woordvoerder van de Keniaanse politie gezegd.

Het Britse ministerie van buitenlandse zaken liet weten de berichten te onderzoeken.

Eerdere aanslagen op toeristen in de regio, zoals twee ontvoeringen van Europese toeristen in 2011, zijn toegeschreven aan de Somalische extremistische moslimmilitie Al-Shabab. Kenia stuurde in oktober 2011 zijn leger naar Somalië om de extremisten aan te pakken. Al-Shabab heeft gezworen die inval te vergelden.

Pensioenoverleg maandag verder

Het pensioenoverleg tussen het kabinet en de oppositie heeft zoals verwacht donderdagavond geen akkoord opgeleverd. De partijen praten maandag verder, lieten ze na afloop van het overleg voor de camera van Nieuwsuur weten.

D66-leider Alexander Pechtold zei dat hij 'de verschillen kleiner ziet worden'. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij voegde daar aan toe dat er 'goede gesprekken zijn gevoerd met name gericht op de dekkingen'.

Het overleg duurde ruim tweeënhalf uur. Behalve Pechtold en Van der Staaij zat ook ChristenUnie-leider Arie Slob en fractievoorzitter van de VVD Halbe Zijlstra aan tafel. Bij het overleg waren namens het kabinet premier Mark Rutte (VVD), minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) aanwezig.

Slob zei voorafgaand aan het overleg, dat plaatsvond op het ministerie van Financiën, al dat er geen akkoord was te verwachten. Het overleg draait om de belastingvrije pensioenopbouw. Het kabinet wil het bedrag verlagen dat mensen jaarlijks opzij mogen zetten, maar daarvoor bleek geen meerderheid te zijn in de Eerste Kamer.

Achteruitrijcamera laat porno zien

Een nietsvermoedende trucker kreeg donderdag in het Duitse Neurenberg erg spannende beelden te zien op zijn achteruitrijcamera. Toen de man achteruit wilde inparkeren, liet het beeldscherm van zijn truck namelijk keiharde porno zien in plaats van wat er achter zijn truck gebeurde.

Vrijwel direct na het inschakelen van het beeld kwam de porno op het scherm, meldt Transport Online. De 43-jarige chauffeur vertrouwde de zaak voor geen meter, en waarschuwde de politie.

Agenten kwamen spoedig ter plaatse, en onderzochten de zaak. Uit dat onderzoek bleek dat een bewakingscamera van een nabijgelegen seksshop beelden uitzond op dezelfde frequentie als de achteruitrijcamera van de truck. Daardoor werd de nietsvermoedende trucker getrakteerd op onverwachte spannende beelden.

Aan de pret kwam echter snel een einde, want toen de politie de eigenaar van de seksshop op de hoogte bracht, werd de camera direct ontmanteld. Of er ook een boete uitgeschreven wordt voor de ongevraagde porno-uitzending, is nog niet bekend.

Laatste reviews en specials
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
preview
WWE 2K20
special
Cosplay op GameForce 2019
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
©FOK.nl e.a.