Rutte blij met Van Baalen

Premier Mark Rutte (VVD) heeft er geen enkel probleem mee dat partijgenoot en Europarlementariër Hans van Baalen stemmingen laat schieten voor overleg in Den Haag. Hij moet daar vooral mee doorgaan, zei Rutte vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. "Ik vind het een voortreffelijke parlementariër."

Van Baalen raakte woensdag in opspraak toen duidelijk werd dat hij het minst aanwezig is van al zijn collega's bij stemmingen in het Europees Parlement. Van de 514 stemmingen die plaatsvonden sinds Van Baalen Europarlementariër is, heeft hij in 38 procent van de gevallen niet gestemd.

Deze cijfers vindt Rutte 'helemaal niet pijnlijk'. Het is belangrijker dat een Europarlementariër effectief is. En dan gaat het vooral om het beïnvloeden van het beleid, wat vaak gebeurt in samenspraak met Den Haag. Van Baalen doet dat 'voortreffelijk'. De VVD'er is volgens Rutte de meest invloedrijke Nederlandse Europarlementariër.

Aanwezig zijn bij de stemmingen is daarvoor geen voorwaarde. De premier wees er bovendien op dat in Straatsburg voorstellen vaak met grote meerderheden worden aangenomen, dus dat een individuele stem weinig gewicht in de schaal legt. Hij noemde het 'onzin' dat stemmen een kerntaak is. Rutte zei verder dat Van Baalen zijn lidmaatschap uitoefent zoals hij dat vanaf het begin heeft beloofd: hij wil daar zijn waar hij het Nederlandse belang het beste kan dienen.

Van Baalen liet zelf in een reactie weten dat hij de stemmingen vaak laat schieten om bij het bewindspersonenoverleg in Den Haag te kunnen zijn, waar hij met Rutte overlegt over zeken die in Europa spelen. Dat vindt Van Baalen van 'vitaal belang' voor zijn functioneren.

Het is hem niet te doen om de dagvergoeding die Europarlementariërs krijgen. Van Baalen tekent de presentielijst alleen als hij ook politieke werkzaamheden vervult. Bovendien is de vergoeding lager als hij niet bij de stemming aanwezig is.