Need for Speed Rivals

Need for Speed Rivals is één van de vele games die voor zowel de 'oude' als de 'nieuwe' generatie beschikbaar is. FOK!games ging aan de slag met de PlayStation 4-versie van de game en genoot. Maar of het écht next-gen aanvoelt, is nog maar de vraag.

De Need for Speed-reeks gaat al jaren mee en het lijkt er niet op dat we er binnenkort afscheid van zullen nemen. Met Rivals, het nieuwste deel, laat EA zien dat het één van de tofste franchises is die ze hebben. Zeker de laatste jaren is het genieten geblazen, dankzij de invloed van Burnout-developer Criterion die meewerkt aan Need for Speed.

Ook nu weer merk je de invloed van Criterion (hoewel Ghost Games de hoofddeveloper is) en Burnout, bijvoorbeeld tijdens de spectaculaire crashes of het head-to-head racen met je tegenstander. Elke race is spannend tot op de laatste minuut!

In Rivals gaat het vooral om de rivaliteit tussen de racers en de politie. Met een dergelijke titel komt dit niet geheel onverwacht, natuurlijk. Je kunt als speler twee richtingen kiezen en tussendoor gewoon wisselen. Na elk succesvol evenement scoor je punten en kun je weer meer auto's of wapens vrijspelen. Die opzet is gelijk aan Hot Pursuit 2010.

Wat nu 'anders' is, is de opzet. Er is gekozen voor eenzelfde keuzemenu voor de events als in Burnout Paradise. Dat betekent dat je vrij rond kunt rijden en op bepaalde locaties een race, hot pursuit of time trial kunt starten. Ook kun je dus vrij rondrijden en willekeurige races starten of juist racers achtervolgen. Als je je game openzet voor andere online gamers, kun je in real time andere racers ontmoeten en tegen ze racen. 

Overigens kun je er ook voor kiezen om vanuit het menu direct te starten bij het beginpunt van een event, iets wat de progressie van je racer of agent kan versnellen.

Rivals is ook zo opgebouwd dat alle tijden en behaalde snelheden van vrienden te zien zijn. Word je geflitst door een flitspaal, dan zie je direct de snelheden van anderen en ook de winnende tijden van races kun je direct vergelijken. Dit geeft een sterk gevoel van samenspelen, ook al speel je op compleet andere tijden. Het sociale aspect is met Rivals erg sterk, en de PS4-opties om een game live te streamen of screenshots te delen voegt daar eigenlijk alleen maar aan toe.

Helaas is niet alles uitmuntend en erger ik me aan een aantal zaken. Zo heb ik het idee dat de politie het gemakkelijker heeft dan de racers, vanwege de power-ups (racers hebben bijvoorbeeld geen spijkermat) en het feit dat je alle ervaringspunten kwijtraakt als je wordt opgepakt. Zeker omdat je, voor mijn gevoel, erg snel wordt opgepakt.

De politie heeft het daarentegen weer moeilijker in het donker. 's Avonds is het zicht natuurlijk al slechter, maar met de sirenes aan is er soms helemaal weinig zicht en knal je veel sneller tegen obstakels aan dan overdag. Dat ligt natuurlijk deels aan mijzelf, en had ik dit bij Hot Pursuit 2010 ook al, maar ik vind het wel vervelend. 

Grafisch is de game een pareltje, al vind ik de stap van Hot Pursuit 2010 op PlayStation 3 naar Rivals op PlayStation 4 nog niet echt groot. Bij launchgames die op meerdere generaties verschijnen, heb je dat wel vaker natuurlijk. We weten dat het alleen maar mooier kan worden.

Het laatste minpuntje is niet echt de schuld van Rivals, maar van het feit dat PlayStation 4 nog maar net uit is en er eigenlijk relatief weinig gamers online zijn. In mijn vriendenlijst zijn er slechts enkelen met Rivals en het is jammer om steeds dezelfde naam te zien als jouw tijden worden verbeterd. Dus kom op PS4-gamers, koop deze game en voeg mij toe op PSN (notoriousroy)!

Conclusie
Need for Speed Rivals is een ontzettend toffe game die zorgt voor een enorme adrenalinekick. Elk evenement is weer spannend en tussen de races door kun je vrij rondrijden en je ding doen, of je nu kiest voor de kant van de racers of voor de politie.

Op PlayStation 4 merk je echter weinig vooruitgang ten opzichte van eerdere delen op bijvoorbeeld PlayStation 3. Wel heb je natuurlijk de mogelijkheid om je eigen videokanaal te beginnen en zijn de opties om video's en screenshots te delen enkel mogelijk met de nieuwe consoles, en dat maakt het toch wel net even toffer.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Gevoel van snelheid - Politiemissies in het donker 8
+ Vrijheid om overal te rijden - Geen spijkermat als racer
+ Sociale integratie  

Gespeeld op PlayStation 4, beschikbaar voor alle platformen, behalve Nintendo-consoles.

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.