Overheid krijgt eigen wolk

Het kabinet gaat onderzoeken of de overheid een eigen clouddienst moet opzetten om vitale ict-processen te beschermen. Ook wordt het wederrechtelijk overnemen van gegevens uit een computer strafbaar en wordt onderzocht of de wettelijke kaders voor het gebruik van camera's onder drones toereikend zijn.

Dat staat in een notitie van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), diens staatssecretaris Fred Teeven (VVD) en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd. De bewindslieden gaan daarbij in op de invloed van allerlei technologische ontwikkelingen op de veiligheid en in het bijzonder de privacy.

De eigen clouddienst is onderdeel van een verkenning naar gescheiden ict-netwerken. Dat onderzoek moet duidelijk maken of data beter kunnen worden beschermd tegen storingen en cyberspionage. Ook wil het kabinet het wederrechtelijk overnemen van gegevens uit een computer en het voorhanden hebben of bekendmaken van niet-openbare digitale gegevens die door een misdrijf zijn verkregen, strafbaar stellen.

Opstelten kon na de ministerraad niet meteen zeggen welke gevolgen deze strafbaarstelling heeft voor journalisten, wanneer zij informatie krijgen van hackers. Dat is een van de punten waar zal worden bekeken, zei hij. "Een journalist is natuurlijk altijd een journalist", voegde hij eraan toe. "Daar komen we toch niet achter als u uw werk goed doet."

Voor wat betreft de camera's op onbemande vliegtuigjes geldt dat de huidige wetgeving nu nog toereikend is, omdat de kwaliteit onvoldoende is om gezichten te kunnen herkennen. In de toekomst kan dit mogelijk veranderen. "We moeten kijken wat die ontwikkelingen verder met zich meebrengt, of het dan ook nog kan", zei de minister.

In dat op zicht komt Opstelten volgend jaar ook met een standpunt over 'sensing' waarbij de politie op afstand informatie verzamelt met camera's, richtmicrofoons en warmtezoekers.

Het kabinet wil verder dat alle overheidsdiensten die te maken hebben met veiligheid zoals de politie en het openbaar ministerie volgend jaar hun privacybeleid op een transparante en toegankelijke manier zichtbaar maken voor burgers, bijvoorbeeld op hun website.

Opstelten noemt de notitie verder een aanzet voor verder discussie over de gevolgen van de voortschrijdende digitalisering. "Dit thema is zo dynamisch en complex dat sommige vraag stukken nog verdere doordenking vergen." Het kabinet wil daar de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid ook bij betrekken.

Door de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over het afluisterschandaal van de Amerikaanse geheime dienst NSA staat het onderwerp ook bovenaan de politieke agenda.