India herdenkt verkrachting en bestrijdt schaamte

Redactie

Exact een jaar na de fataal afgelopen groepsverkrachting van een studente in New Delhi is seksueel geweld in India nog altijd aan de orde van de dag. Het terugdringen van dergelijke misdrijven vergt niet alleen een doortastender aanpak van zedenmisdadigers, maar vooral een ander vrouwbeeld - bij mannen én bij vrouwen zelf. Een nieuwe hulplijn voor slachtoffers hoopt getroffen Indiase vrouwen te steunen in hun zoektocht naar erkenning en gerechtigheid.

De door de regering opgezette hulpcentrale heeft het afgelopen jaar al meer dan een half miljoen telefoontjes ontvangen, zegt projectleider Khadijah Faruqui. De telefoon rinkelt in het kleine kantoortje in hartje New Delhi aan een stuk door.

Faruqui en haar collega's werken aan de volgende stap naar een vrouwvriendelijker India. De regering maakte sinds de ophef over de groepsverkrachting van december 2012 in de hoofdstad werk van de vervolging van seksueel geweld. Stalking, voyeurisme en aanranding zijn inmiddels strafbaar, en er is een snelrechtprocedure voor verkrachtingszaken.

Maar om een eind te maken aan de in India heersende schaamte en stilte over seksueel geweld is meer nodig. De hulplijn hoopt vrouwen te helpen en aan te moedigen om aangifte te doen en de weg naar het recht te vinden.

Die aanpak lijkt al vrucht af te werpen. In de eerste tien maanden van dit jaar zijn al 1330 verkrachtingen aangegeven. Dat zijn er al bijna tweemaal zoveel als in heel 2012.

Ook politieke partijen lijken de vrouwenrechten te hebben ontdekt. Bij de deelstaatverkiezingen in New Delhi van laatst spraken de drie grote partijen hun steun uit voor een 'vrouwifest' met zes maatregelen om de vrijheid en veiligheid van vrouwen te waarborgen.

De maatregelen verzachten het verlies niet, zegt de vader van de vorig jaar verkrachte en vermoorde jonge vrouw, die door de Indiase pers Nirbhaya (onverschrokken) is gedoopt. Maar hij put wel troost uit de gedachte dat de dood van zijn dochter de hernieuwde strijd tegen seksueel geweld en vrouwenonderdrukking heeft ontketend.