Amsterdam verbiedt triptruffel in toeristenshop

Het Amsterdamse stadsdeel Centrum legt de verkoop van hallucinogene triptruffels aan banden. Die mogen voortaan alleen nog maar in smartshops worden verkocht. De truffels bleken in een groot aantal souvenirwinkels te koop.

Nadat afgelopen zomer een toerist trippend uit het raam sprong en overleed, liet AT5 zien dat drugsvoorlichting niet de sterkste kant van souvenirshophouders is. Er werd bijvoorbeeld geadviseerd om triptruffels samen met xtc te gebruiken.

Bij onderzoek door Stadsdeel Centrum bleek de truffel in een kwart van de gecontroleerde toeristenshops te koop. Winkeliers zijn inmiddels per brief gewaarschuwd. "We gaan hier controles op uitvoeren. Mochten we constateren dat ze het wel verkopen, dan krijgen ze een forse boete", aldus het stadsdeel.

Triptruffels zijn praktisch gezien gewoon paddo's. Deze zijn sinds 2008 verboden na een reeks incidenten, waarvan een badtrippende Fransman die zijn hond afslachtte de druppel bleek. Hij had echter zoals veel toeristen ook bier en marihuana gebruikt. De discussie was toen overigens al op scherp gezet doordat een Frans meisje dat paddo's had gebruikt van een viaduct naar haar dood was gesprongen.

Na aandrang door politici zijn paddo's expliciet in de opiumwet gezet. Daardoor kunnen andere psilocybe schimmels zoals triptruffels gewoon legaal worden verkocht. Stadsdeel Centrum heeft daar op zich geen moeite mee, mits de verkoper klanten van gedegen voorlichting voorziet. Gespecialiseerde smartshops mogen het tripmiddel dus blijven verkopen, althans, zolang Den Haag zich niet bedenkt.


Centrum verbiedt verkoop triptruffels toeristenshops (AT5)