Dijsselbloem hoopt op snel pensioenakkoord

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) hoopt op een snel akkoord met de oppositie over de pensioenen. "Ik wil het graag snel afmaken, dan kan ik me met kerst volledig ontspannen", zei Dijsselbloem vrijdag na de ministerraad.

Volgens Dijsselbloem zijn er veel 'brokstukjes en bouwstenen' verzameld. "We zijn heel ver. Het is nu een kwestie van de laatste zaken aan elkaar knopen." Maandag gaat het overleg verder, onder leiding van premier Mark Rutte (VVD). Dijsselbloem moet dan bij een Kamerdebat aanwezig zijn.

Het is nog niet duidelijk of vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) maandag bij het overleg is. Donderdagavond, toen op het ministerie van Financiën werd gesproken, zou Asscher daarbij zijn, maar uiteindelijk bleek hij 'andere verplichtingen' te hebben. Asscher wilde dat vrijdag niet toelichten. "Ik moest andere dingen doen", wilde hij alleen kwijt.

Donderdag schoof premier Rutte voor het eerst aan bij het overleg, dat zich al weken voortsleept. CDA en GroenLinks, waarmee tot nu toe ook werd gesproken, waren donderdag niet uitgenodigd. Dat lijkt erop te duiden dat het kabinet afstevent op een deal met D66, ChristenUnie en SGP.