Tweede Kamer steunt missie Mali

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft donderdag steun uitgesproken voor de Nederlandse missie in Mali. De coalitiepartijen VVD en PvdA steunen de missie, net als CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en 50Plus. SP, PVV en de Partij voor de Dieren zijn tegen.

Nederland stuurt zo'n 380 mensen naar Mali, als bijdrage aan de VN-missie Minusma die moet zorgen voor stabiliteit in het Afrikaanse land. De eerste mensen vertrekken nog dit jaar. Rond april moet de missie volledig actief zijn. De Nederlanders gaan inlichtingen verzamelen voor de VN-missie rond de noordelijke stad Gao.

De Tweede Kamer debatteerde woensdag en donderdag over de missie. Een belangrijk punt tijdens het debat was het ontbreken van transporthelikopters. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vindt dat die in principe door andere landen moeten worden geleverd, maar onduidelijk is of dat ook gaat gebeuren.

Donderdag zegde Hennis toe dat uiterlijk in april duidelijkheid komt over de helikopters. Ze wil niet dat Nederland zelf de transporthelikopters meestuurt. Dat kost te veel geld en is bovendien niet strikt noodzakelijk, stelde Hennis. Voor de evacuatie van gewonden zijn afspraken gemaakt met de Franse troepenmacht in Mali.


Kanttekeningen bij de missie naar Mali (NOS)