Kamp: 'sjoemelstroom' binnen de regels

Harry

De overheid probeert binnen de regels de ontwikkeling naar het gebruik van duurzame energie de goede kant op te drukken. Het gebruik van groene stroom uit Noorwegen is toegestaan en bovendien goedkoop, zei minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Hij reageerde op het bericht in de Volkskrant dat de overheid het stroomgebruik vooral vergroent met de aankoop van goedkope certificaten uit Noorwegen. Deze stroom die wordt opgewekt met waterkrachtcentrales zorgt echter niet voor een toename van duurzaam geproduceerde stroom in Nederland. Critici spreken daarom van 'sjoemelstroom'.

Kamp heeft er echter geen problemen mee. "Wij doen ontzettend ons best om groene stroom van de grond te tillen", zei hij. Daar zijn verschillende methodes voor, waaronder de groene certificaten. "Binnen de regels proberen wij ook een positieve bijdrage te leveren". De stroom voor Noorwegen is bovendien goed voor de belastingbetaler omdat het goedkoper is dan de aanleg van een windpark op zee, aldus de minister.