[PDC WK] Twee weken topdarts in 'Ally Pally'

Tom (Nappie-Oleon)

Vanavond worden de eerste pijlen gegooid van het PDC wereldkampioenschap darts te Londen. Namens Nederland heeft debutant Mareno Michels de eer om als allereerste speler het levensgrote podium van Alexandra Palace te betreden voor zijn partij tegen John Part.

Voor voormalig wereldkampioen Part is er een dubbele rol weggelegd. De Canadees gaf in het verleden al televisiecommentaar bij Lakeside, maar door de ruzie tussen de dartsbonden BDO en PDC werd hij als PDC-speler niet langer uitgenodigd door de BBC. Om die reden zal The Darth Maple dit jaar via SkySports het WK van commentaar voorzien. Dit betekent wel dat Part iedere ronde vroeg aan de beurt komt, om na zijn wedstrijd in de 'commentary box' te klimmen. Voor Michels wordt het als openingspartij een extra boeiend debuut.

Op de vrijdag zal ook dartslegende Phil Taylor al in actie moeten komen, hij ontmoet dan Rob Szabo of Ian Moss. De Nieuw-Zeelander en Engelsman spelen eerder op de avond een voorrondepartij. Feitelijk domineert Taylor al sinds de eerste uitgave in 1994 het WK: The Power stond vanaf 1994 tot en met 2007 elke keer in de finale en hij won het toernooi liefst dertien keer. Het meest opvallende feit is dat hij slechts drie maal een WK-finale verloor.

Menig dartsliefhebber herinnert zich nog de legendarische finale tussen Van Barneveld en Taylor in 2007 waarin Barney middels een 'tiebreaker' leg met 7-6 zijn vijfde wereldtitel behaalde. Vorig jaar was het de beurt aan Michael van Gerwen om de grootmeester op zijn eigen podium te doen wankelen. Helaas voor de man uit Boxtel verkeerde The Power gedurende de volledige twee weken als vanouds in grootse vorm, en moest Mighty Mike genoegen nemen met £100.000 als runner-up. Daarmee staat nog steeds de enige Nederlandse PDC-WK overwinning op naam van de man uit Den Haag.

Van Gerwen, dit jaar bij de wedkantoren met 7/2 als tweede genoteerd, moet helaas nog wachten tot dinsdag. Die avond zullen zijn pijlen moeten spreken tegen Zoran Lerchbacher ofwel Ben Ward die eerder die avond onderling nog een voorrondepartij spelen. Wie echter vanavond om 8 uur via RTL7 al schakelt naar 'Ally Pally' staat garant voor een eerste sfeerimpressie van een twee weken-durend dartsfestijn.

Een compilatie van het Ladbrokes PDC WK Darts 2013